(1370) Glutén

Tibor bá’ online

 

~ab108A gluténmentes ez meg az, de maga a glutén szó is divatossá vált az utóbbi időben. A kicsit tudálékosabbak annyit árulnak el, hogy ők lisztérzékenyek. Szent Isten, mi mindenre érzékeny már az emberiség! De ha rákérdezel, kiderül, alig tudja néhány ember miről van szó, és a tudatlanság szüli a téveszméket. – Tehát, gluténnek hívják a gabonában lévő fehérjét. na és, mik a tévhitek?

A glutén hizlal: Nem a glutén hizlal, hanem a kalória, függetlenül attól, hogy mivel viszed be a gyomrodba. Sőt, sok esetben a gluténmentes kenyér kalória tartalma 30 százalékkal magasabb, mint a normál kenyérnek. más gluténmentes ételekben több a cukor, ami persze valóban hizlal.

A glutén egészségtelen: Simán hülyeség. Inkább egészséges, mert a glutént tartalmazó teljes kiőrlésű lisztben B vitaminok, cink és vas van. A gluténmentesség okozhatja ezek hiányát. tehát a glutén inkább egészséges, mint egészségtelen.

Nyugati felmérések szerint a népesség kevesebb mint egy százaléka gluténérzékeny, ennek ellenére jóval többen fogyasztanak gluténmentes élelmiszert. Felmerül a kérdés, divat vagy hipohondria?

A valóban gluténérzékenyeknél a glutén a vékonybél bélhártyájának bolyhait károsítja, és ezzel meggátolja a tápanyag felszívását. Az (autoimmun) betegség szimptómái közé tartozik az ájulás, hasmenés, ízületi fájdalmak, és terméketlenség bekövetkezése. Aki ilyeneket észlel önmagán, annak orvoshoz kell fordulni, hogy bizonyosságot szerezhessen állapotáról.

A glutén rákot okoz: Erre nincs semmi bizonyíték, és nélkülöz minden logikát, végül is az emberiség 10 ezer éve fogyaszt gabonát. Viszont az érzékenységet kiváltó vékonybél anomália vezethet bélrákhoz, de nem a glutén fogyasztás miatt.

Tény, hogy a népesség egyre érzékenyebb, jóformán mindenre. Valójában egyre kényelmesebben, de egyre egészségtelenebbül élünk, ami köztudott, de nem teszünk ellene semmit.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________

13 gondolat erről: „(1370) Glutén

  1. Jó lenne ebben a témában is tisztán látni… (olyan téveszmék keringenek e téren is, mint pl. a zsíroknál)

    A Glutén ellenesek, paleo-sok azt állítják, hogy mindenki érzékeny a gluténre, csak fokozatokban. Van a pár %, akinek heveny tüneteket okoz, s van akinek lappangva 30-40 év alatt fejti ki káros hatását (bélbolyhok károsítása, akadályozott tápanyag-felszívódás stb), és közben észre sem veszi, csak „bizonyos” betegségek támadják meg később.

    Más meg mást állít.

    Az igazság meg odaát van. 🙂

  2. Gabonamagvakat nem csak azóta eszünk, hogy termesztésbe vonták a gabonaféléket. Pont azért vonták termesztésbe, mert már előtte is ették…
    Persze azóta „töményebb” lett a fehérjetartalma és többet is eszünk belőle…
    A reggel műzli, délben sültkrumpli, este big mac „gyerekmenű” persze hamar bajt csinál…

  3. Paleosok meg társaik kihozták már szerintem mindenről, hogy káros, mérgező stb (tej, sajt, liszt, krumpli, paradicsom stb stb).. amiről meg nem arról csak azért nem mert még nem vizsgálták alaposan.. talán nem is merik mert akkor semmi se marad, amit ehetnénk.. pedig valamit muszáj.
    Abban azért van valami, hogy ha az ember minél kevesebb finomított kalóriás cuccot eszik annál fittebb.. csak hát az afféle étrend jóval drágább és macerásabb is.

  4. Szerintem az allergiához hasonlóan, a szervezetünk már nem tud mit kezdeni a természetes behatásokkal.
    Olyan természetellenesen élünk, hogy maga a természetes természet kezd veszélyes lenni számunkra.

    Szénanátha, mogyoró, glutén… Sajnos annyi kisérletet nehéz elvégezni, hogy melyik és milyen mennyiségű „E” számmal kombinálva alkot mérgező hatást valami teljesen hétköznapi dolog.

    Ugye vannak akik a „vasszöget”is megeszik, olyan a gyomruk… de egyre kevesebben. Cukor, csoki és kólafüggők lettünk, nem tudunk ellenállni a sültkrumplinak meg a monosodium glutanátnak a kínai étteremben.
    Tiborbának igaza van… nem a gluténnel van a baj, hanem a szervezettel, amelyikbe belekerül.

  5. 4:
    Valóban mindenben van egy pici méreg. Ezért nem szabad semmiből se sokat enni. Tudok egy esetről, amikkor valaki belehalt a camembert sajtba, miután evett belőle másfél kilót. A helyes étkezés, mindenből egy keveset.

  6. A múltkor vettem „barna” kenyeret az Auchanban. Itthon elolvastam a cimkéjét. Összesen 40! féle alkotót, adalékanyagot tartalmazott. Volt abban mindenféle nem odavaló dolog. (Hogy például tej meg túró mit keres egy kenyérben azt nem tudom.) Sajnálom, hogy kidobtam a cimkéjét. Ha legközelebb arra járok lefényképezem.

    Hozzátenném még, hogy régebben otthon sütöttünk kenyeret. 40 helyett csak 4 dolog kellett hozzá: liszt, víz, élesztő, só.

  7. 3: „A sültkrumpliban nincs glutén.” /nem is mondtam ilyet/ Csak transzzsír és szénhidrát…az is elég ütős… 😉

    Nagyon sok az ilyen-olyan kaja érzékeny gyerek /az enyémek is 🙁 / és a cukorbetegség is egyre gyakoribb sajnos.

  8. 8:
    Felteszem „sült krumpli” alatt te a hasáb burgonyát érted. Mert nem a burgonyában van a transzzsírsav, hanem az olajban. Különben a burgonyában viszonylag nincs sok CH.

  9. Aki mar latott komoly betegsegbol felepulni embereket (chron, colitis ulcerosa, kronikus pankreatitis, inzulin fuggo diabetes es meg sorolhatnam) csupan attol hogy tej, cukor es liszt mentesen taplalkozott nem itelne el a paleo taplalkozast. A legtobb kritizalo sajnos csak feluletesen ismeri, es mond felette iteletet. Nem kell elhinni a a magyarazatot ha nem tetszik, de azert az elert eredmenyek magukert beszelnek. Sok szaz gyogyult ember, csupan nemi eletmod valtassal. Javaslom probaljak ki 2 hetig milyen igy elni. Tisztaban vagyok vele, hogy ez a mai tudomanyos allaspontnak ellentmond, de csak yzert mert sajnos senkinek nem erdeke hogy egeszsegesek legyunk. Egy orvos.

  10. 10.
    „Tisztaban vagyok vele, hogy ez a mai tudomanyos allaspontnak ellentmond…”

    A mai tudományos álláspont azzal hárít, hogy nincs elég statisztikai adat meg tudományos publikáció ami alátámasztaná az egész ipar irányváltását.
    De addig amíg ez összejön, megy a harc az új területekért.

    Itt van például a dohányzás. Sokáig ment a huza-vona hogy mennyire káros. Amikor kiderült, hogy nincs kec-mec, már készen állt a nikotin-tapasztól az elektromos cigarettáig az egész arzenál, hogy még az utolsó cseppeket is kipréselje a leszokni vágyókból.
    A dohányipar túlélte, azaz átcsoportosultak más, kevésbé látványosan addiktív szerre, mint például a csokoládé.

    De itt van egy gondolatkisérlet:
    Képzeld el, hogy tőled függ, hogy a fejlett országok lakóinak nagyrésze két éven belül átáll az egészséges életmódra (több mozgás, kevesebb stressz, kevesebb de jobb minőségű étkezés, satöbbi).
    Vállalnád a felelősséget az élelmiszeripar és az egészségügy plusz a csatolt ágazatok összeomlásáért?
    Szerinted ki vállalná ?

  11. A gluténérzékenység egy érdekes dolog. Valóban tünetmentes lehet az, aki gluténmentes ételt fogyaszt, de nem ez az alapvető ok, s az is bruttó marhaság, hogy az ember az evolúció során nem alkalmazkodott a gabonák fogyasztásához.
    Az vegyipari mezőgazdaság a hetvenes évektől kezdte használni a Round Upot (Glialka és hasonló termékek magyarul), a glifozát tartalmú gyomirtót. Ezt hatalmas mennyiségben fújják, totális gyomirtásra minden mezőgazdasági kultúrában és szárításra, hogy pl. a repcét egyszerre lehessen aratni elhúzódó érés helyett. A probléma csak az, hogy ez a szer jelentősen módosítja a bélflórát, változatos felszívódási zavarokon keresztül hatással van a szervezet teljes működésére. A glifozáthasználat növekedése és egyes krónikus betegségek, mint gluténérzékenység, Chron kór, cöliákia előfordulása pontosan korrelál, egyszerűbben kifejezve, felelősök nélküli szervezett tömeggyilkosság zajlik.
    http://www.examiner.com/article/is-it-the-gluten-or-is-it-the-glyphosate
    Az egyedüli tartós megoldás a bioélelmiszerek fogyasztása, ami nem találkozik ezzel a vegyianyaggal sem.

  12. Ez érdekes Sándor, további tanulmányozásra nekem mindenképp felkeltette az érdeklődésem…

    Nekem évek óta béna az emésztésem, és hiába próbáltam egyszer elhagyni a tejet, máskor meg a búzalisztet 1-1 hétre, nem vezetett eredményre.
    Mígnem egy vérvételes intolerancia teszt azt hozta ki, hogy búza ÉS tej a probléma. Elhagytam mindkettőt, és 1-2 héten belül rengeteget javult a székletem. Viszont már attól is visszaromlik, ha olyan babkonzervet eszem, aminek összetevőire nem figyelek, és benne van a búzakeményítő pl… (bár létezik gluténmentes búzakeményítő is, de nem ilyen lesz a babkonzervben)

    Ha 1-2 éve valamiért ráálltam volna a paleo-ra, akkor most valószínűleg azt hinném, hogy a paleo a legjobb választás, miközben a lényegi ok a tej és a búzaliszt elhagyása. (de cukorbetegség megelőzésére is előnyös a paleo étrend szerintem: pl. hozzáadott cukor, és finomított lisztek nélküli sütemények, melyeknek így nem túl magas a glikémiás indexe)

    Tényleg a legjobb minél változatosabban étkezni; pl. a legtöbb gluténmentes termék kukorica lisztből készül… csöbörből vödörbe. Pedig annyi jó liszt kapható (árakról ne beszéljünk), pl. gesztenye-, amaránt-, köles-, hajdina-, rizs-, kókuszliszt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük