(2895) Mit fedeztek fel a tudattágítókkal kapcsolatban?

Tibor bá’ online

 

A különböző kormányok egyetlen egy dologban egységesek, valamennyi tiltja a drogokat. Nehezen érthető, mert egyik másik (fű) hatásában enyhébb, mint a nikotin vagy az alkohol, amiket eszük ágában sincs betiltani. Meg aztán, mire fel avatkoznak bele a magánéletembe, ami persze elmondható az abortusz tilalomról is. Leginkább mégis az hozható fel az állami beavatkozás ellen, hogy a drogok nem egyértelműen csak haszontalan kellemetlenségek. Van néhány dolog, amik miatt differenciálni kellene közöttük.

Az LSD könnyebbé teszi a haldoklást. – Az LSD gyógyászati alkalmazásával kapcsolatos tanulmány ( results ) több mint 40 éve lett publikálva ( published ). Egyértelműen ki lett mutatva, hogy az LSD alkalmazása statisztikailag jelentős mértékben csökkenti a közelgő halál okozta izgalmakat.

A psilocibin stimulálás helyett, bizonyos agyi funkciókat valójában csillapít. – Tudattágítókkal kapcsolatos általános felfogás az, hogy kiváltanak valami különleges dolgot: tevékenyebbé tesz, hallucinációt okoz, éberebbé tesz, stb. Egy tanulmány szerint ( study ),

tudattágító hatása alatt álló agyvelőknél megfigyelhető volt, hogy egyes agyterületeknél csökkentik az aktivitást, ami kihat a memóriára és az érzékelésre.

MDMA segíti az oxitocin kibocsátást, ami viszont segíti a PTSD (post-traumatic demoralization syndrome) kezelését. – A 70-es évek környékén a MDMA-ról kiderült, hogy mérsékelt depresszióban szenvedőknél pozitív hatást váltott ki, de 1985-ben betiltották (az USA-ban) az anyagot. Kutatások azonban tovább folytatódtak. Különböző gyógyászati kipróbálások során (clinical trials ) egyértelmű bizonyítást nyert, hogy krónikus PTSD esetében gyógyító hatással bír.

Psilocibin megtörheti a nikotinfüggőséget. – Matthew Johnson, a Johns Hopkins Egyetem pszichiátriai professzora 2013-ban publikált egy előzetes összefoglalót ( results ),

ami szerint placébó ellenőrzés mellett 5 páciens teljesen felhagyott a dohányzással Psilocibin kezelést követően, és egy évvel később se tértek vissza a dohányzáshoz.

Ajahuaska felhasználható drogfüggők kezelésére. – A növényekből kivont ajahuaskát perui indiánok használták vallásos szertartásaiknál, valamint gyógyításoknál. A vancouveri Gábor Mate jeles ajahuaska kutató állítása szerint ( contends ),

képes feloldani bonyolult, tudatalatti pszichés stresszeket. Mate szerint az összes krónikus állapot esetében: rák, depresszió, szenvedélybetegség, szklerózis multiplex, stb. – számolni kell ilyen stresszekkel.

A felsorolt vegyületek tiltott listán tartása nem indokolt, de a törvényeket nem szakemberek, hanem bigott politikusok hozzák, sok esetben az egész társadalom kárára.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

3 gondolat erről: „(2895) Mit fedeztek fel a tudattágítókkal kapcsolatban?

  1. Valószínűleg minden tudatmódosító szerre igaz, hogy függőséget alakíthat ki, és tönkreteheti az emberek egészségét és életét, de bizonyos betegségekre, kontrollált körülmények között, pozitív hatása van, ami esetenként jelentősen meghaladhatja a károkat. Ez azt indokolja, hogy a különféle drogok megmaradjanak annak, amik: orvosi rendelvényre, orvosi kontroll alatt használt gyógyszernek.

    És még ebben a formában is rendkívül veszélyesek: rémtörténetek tömegei keringenek arról, hogyan teszik drogfüggővé az orvosok betegek tömegeit a receptre írható pszichotikus szerekkel.

    Lehet, hogy a fű kevésbé súlyos, mint az alkohol, de egyértelműen kimutatható, hogy ott a legkisebb a fogyasztás, ahol illegális. Ezért érdemes tiltani. Az más kérdés, hogy ha pl. a parkinsonosoknak segít, akkor ők használhassák.

    És szerintem az sem mellékes kérdés, hogy a szerhasználat egy idős ember napjait teszi elviselhetőbbé, vagy egy fiatal életet tesz tönkre, lerombolva a lehetőségeit arra, hogy az élethivatását kiteljesítse.

  2. 1. Lebá: „Lehet, hogy a fű kevésbé súlyos, mint az alkohol, de egyértelműen kimutatható, hogy ott a legkisebb a fogyasztás, ahol illegális. Ezért érdemes tiltani.”

    https://index.hu/techtud/2019/07/11/marihuana_fogyasztas_tanulmany_usa_kevesebbet_fuveznek_ahol_legalizaltak/

    Meg aztán (poszt) : „mire fel avatkoznak bele a magánéletembe”

    ( Tibor bá’: az abortusztilalomról ez nem mondható el, mert ott nem csak egy alany érintett )

    1. Lebá: „vagy egy fiatal életet tesz tönkre”
    Semmit nem tesz tönkre, sőt. Ha valami tönkremegy, ott más van a háttérben.

  3. Semmit nem tesz tönkre? Dehogynem! Áltasd csak magad nyugodtan, de elég nyilvánvaló az igazság.

    De az abortusszal kapcsolatban szívemből szóltál. Egy másik személyt megölni nem magánéleti kérdés, még ha a saját gyerekemről van is szó, függetlenül az életkorától és a tartózkodási helyétől.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük