(1332) WW III.

Tibor bá’ online

 

~ab108Bármerre nézek napjainkban, mindenütt az előttünk álló harmadik világháborúról születnek elmélkedések. Úgy tűnik ebben a témában mindenki szakértő, vagy annak hiszi magát. Közben a tömegek őszintén aggódnak. Nem kellene. Egyfelől, ha megszűnik az emberiség, egy-egy egyed túlélése (amennyiben ez lehetséges) értelmetlen. Mit csinálnál egy totálisan idegen és lehetetlen világban. Másfelől – és szerintem ez áll fenn – aminek pillanatnyilag tanúi lehetünk az nem más, mint a felek kölcsönös blöffölése: „Ha nem engedsz az álláspontodból, kirobbanhat egy véletlen termonukleáris háború, amit senki se akar.”  – Ha senki se akarja, akkor nem fog kirobbanni. Az I. Világháborút mindenki akarta. A II. világháborút egyetlen egy ember akarta, ami a végén elégnek bizonyult, de a III. világháborút senki se akarja (kivéve Arma kedvenceit 😀 ). Végül is már 60 év óta bármikor kirobbanhatott volna, de nem történt meg. Miközben a II. világháborúra csak 20 évet kellett várni. Az irániak álláspontja nem csak világos, de logikus is. Ők azt mondják, hogy a termonukleáris fegyverek „elavultak” mert nem lehet hozzájuk nyúlni. Az utolsó libanoni konfliktusnál a Hezbollah alaposan megleckéztette a IDF-et, akiknek hiába volt teli a raktáruk atomtöltettel, mert egy ilyen lokális összecsapásnál nem bevethetők.

Nagyhatalmi konfliktusnál természetesen más a helyzet, hiszen a hadműveleti színtér kontinens-, vagy óceánméretű. Viszont a felek tisztában vannak azzal, hogy a vesztésre állónak nincs más opciója, mint „hozzányúlni” az atomhoz. Ha pedig tudom, hogy vagy ő nyer (tehát én vesztek), vagy hozzá fog nyúlni, amikor vesztésre áll, okosabb, ha ezt megelőzően, én mérem az első csapást. Mivel ezt mind a két fél tudja, ezért azt kell kidekázni, hogy mi az lépés, amit a másik már nem tolerál. Tovább fejtegetve, ha egy kormány (USA) úgy érzi, hogy helyzete végképp reménytelen, aminek a feloldása csak úgy lehetséges, ha olyan lépésre szánja el magát, amit a másik fél már nem tolerál, akkor a szükséges lépés megtétele előtt nincs más választása, mint végrehajtani az első, megelőző csapást. Nekünk tehát arra kell figyelnünk, hogy Amerika mikor kerül olyan helyzetbe, amit már nem hajlandó elviselni. Ilyen helyzet lehet például a dollár összeomlása. Végül is az amerikai (egyre szűkülő) jólétének alapja – folyamatos hitelek felvételével – az egész világ kizsákmányolása. Egyszerű szavakkal kifejezve, amíg a világ hajlandó tovább hitelezni a visszafizetés legkisebb reménye nélkül, addig nem tör ki a III. világháború.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
_________________________________________________

18 gondolat erről: „(1332) WW III.

  1. Tibor bá, a gondolatmenet nagyrészével egyetértek. Azzal nem értek egyet, hogy a dollár vagy az amerikai gazdaság összeomlása elég ok lehet az atom bevetésére.

    Azok a pszichopata vezetők, akik szívesen elpusztítanák a világot, vannak olyan gazdagok, hogy a jólétüket nem fenyegeti a gazdaság összeomlása. Mindenki más van annyira normális ember, hogy ne akarja megsemmisíteni a Földet csak azért, mert borult a hitele.

  2. Az energiaellátás miatt lesz gond először (azon belül is mindenekelőtt az olajszármazékokkal), a klímaváltozás miatt nem sokkal ez után. A gazdasági krízisek, elszegényedés, éhinségek, társadalmi elégedetlenségek és végső soron a háborúk – beleértve a globális termonukleárisat is – ezeknek valamint a populáció növekedésének lehetséges következményei.

  3. 2.normális emberekre miért alapozunk amikor nincsen sok belőlük és nem is ők vették fel a hiteleket ? Egyébként az általad normális emberek most is a földet teszik lakhatatlanná.

  4. Egyre többen mondják, hogy a harmadik világháború már folyik.

    Ha elfogadjuk, hogy a háború az tulajdonképpen egy aggresszív nyomásgyakorlás, akkor az állítás igaz lehet.
    Csak most tankok helyett bankokkal történik a kifosztás, és ráadásul sokkal hatékonyabban.

    Furcsa, hogy az USA-nak hirtelen lett sok földgáza… Ezzel akarja Európát megvenni, hogy forduljon az oroszok ellen.

    De vajon a németek lemondanak-e arról, hogy az orosz újgazdagok megvegyék hiperdrága Merciket, BMW-ket?
    A franciák lemondanának-e a sípályákon milliárdokat költő orosz túristákról?

    Még egy dolog… Drábik fejtegeti, hogy nem kellene összekeverni az USA-t az amerikában székelő világhatalmi elittel, amelyik ugyanolyan kifosztandó gyarmatnak tekinti az amerikai népet, mint bármelyik másikat. Elég megnézni, hogy ott kezdték az egyszerű emberek eladósítását.

    Úgy gondolom, hogy a hatalmak közötti konfliktusok sokkal hatékonyabban oldhatók meg pénzügyi eszközökkel mint háborúval. Kivétel a Líbia szinű apróbb konfliktusok, ahol az infrastrutúrát kell gyorsan leamortizálni, hogy a felszabaduló forrásokat a hatalom felé lehessen irányítani.

    A következő nagyobb méretű fegyveres akció már egy tervezett népesedéspolitikai lépés része lesz…

  5. Tibor bá’, másfél éve azt jósoltad, hogy napokon belül kitör a III. világháború(923:Van egy szörnyű érzésem). Ugye nem az ellenkezője jön be annak, amit jósolsz, mert akkor bajban vagyunk. 😀

  6. „Végül is az amerikai (egyre szűkülő) jólétének alapja – folyamatos hitelek felvételével – az egész világ kizsákmányolása. Egyszerű szavakkal kifejezve, amíg a világ hajlandó tovább hitelezni a visszafizetés legkisebb reménye nélkül, addig nem tör ki a III. világháború.”

    Itt kimondtad tulajdonképpen a lényeget..

  7. 1. & 5:
    Számomra nyilvánvaló, hogy nukleáris háborút kizárólag Amerikai indíthat el. Ők pedig csak akkor nyúlnak ehhez, ha másképp már nem tudják fenntartani dominanciájukat (hogy finoman fejezzem ki magam). Miért? mert van a konfrontációnak egy olyan foka, amit már nem tűr el az ellenlábas (pl. most orosz ország) Tehát a konfrontációs lépés helyett okosabb az első, megelőző csapást mérni a másikra. Alternatíva? Megalkuvás a helyzettel. Képes erre Amerika? Eddig még soha semmivel se alkudott meg. Totálisan féloldalúan látják a világot. Ez a veszély forrása.

  8. 7.

    Amerika beletörődött abba, hogy az oroszok Szíriát „megvédték”.
    Sőt… Sok köze lehet az orosz befolyásnak abban is hogy Iránt még nem tudták megtámadni…
    Szóval az USA kénytelen elnézni, hogy nem csillog már régi fényében.
    A Csendes Óceánon már Kína is kezdi kiszorítani.
    Tényleg el kellene gondolkodni azon, hogy mit értünk Amerika alatt:
    A vergődő szuperhatalmat, amit most hagy éppen cserben a „láthahatlan” globális elit, vagy az amerikai infrastruktúrát használó gyakorlatilag hazátlan pénzügyi körök.

    Attól, hogy a „nemzeti” USA látványosan pofára esik a nemzetközi porondokon, nem fogja azt jelenteni, hogy a „nemzetközi” elit nem használja ki az adott infrastruktúrát saját, (mégegyszer: saját, azaz nem az USA nemzeti) érdekeinek érvényesítésében.

    Nukleáris háborút Szerintem Izrael is elindíthat… Bár erősen számít arra, hogy az USA fogja befejezni helyette.

  9. Nagyon jó írás, teljesen egyetértek!

    A htka-n írtam, de itt is közreadom – érteni ugyan nem értek a témához, de próbálkozom! ;D

    „…
    A Jobbszektor szembefordulása a kijevi kormányzattal valóban polgárháborús helyzetet teremtett – az ukrán belügyminiszter bejelentette, hogy letartóztatják a Jobbszektor vezetőit. (A forradalom végül mindig megeszi a saját forradalmárait, ez örök igazság.)

    Közben néhány sajtóorgánum arról cikkezik, hogy Janukovics rövidesen beszédet készül mondani Harkovban, ahol majd bejelenti, hogy hadműveletet indít Kijev ellen. Állítólag Janukovics mögé felsorakoztak a legjelentősebb kelet-ukrajnai oligarhák, akik minden támogatást megadnak majd neki. Más hírforrások szerint csak korlátozott akcióról lesz szó, amiben a stratégiai cél a keleti és déli régiók megszerzése majd a Dnyeper mentén Ukrajna kettéválasztása.

    A hírek szerint további orosz katonai erők érkeztek az ukrán határszakaszra – kissé ellentmondásosak a hírek – azt viszont nagyon furcsának tartom, hogy miközben az ukrán és egyéb külföldi gépek eddig semmi problémásat nem láttak/találtak a határ másik oldalán, addig cseppet sem mellékes szereplők konkrét orosz katonai felvonulásról nyilatkoznak napi szinten.

    További ukrán belső destabilizáció (esélye egyébként konvergál a 100%-hoz) nemcsak a keleti és déli, de akár egyes nyugati területeken is kiválthat olyan társadalmi reakciókat, melyek eredménye (Casus belli?) Janukovics visszatérése lehet némi katonai háttértámogatással, de talán nyílt orosz fellépés nélkül.
    Ha és amennyiben a NATO ezt agressziónak ítéli és/vagy az új kormány kérésére az éppen Kelet-Európában gyakorlatozó erői benyomulnak esetleg békét fenntartani, akkor bizony megindulhat az orosz hadsereg is pont ugyanilyen elvek és hivatkozások alapján – csak tükörben… a Dnyepernél pedig meglehet akár a nagy randi is.

    Vannak elméletek, miszerint Putyin fellépése összekovácsolja a Nyugatot. A tények viszont azt mutatják, hogy Putyin sikere egyre csak fokozza Európa-szerte a nacionalista, jobb- és szélsőjobboldali valamint a szakadár mozgalmak erősödését, a nyugat-európai gazdasági/ipari élet nagyágyúinak „viselkedése” pedig alapjaiban ássa alá az EU-USA Oroszország elleni közös fellépését.
    Washingtonból nézve, ha az EU nem lesz képes „hatékonyan” büntetni Moszkvát (szerintem egyébként nem igazán), akkor az USA csak két dolgot tehet: vagy semmit (ez további geopolitikai pozícióvesztést jelent), vagy …
    A kérdés számomra nem az, hogy mit tehetnek, hanem csak az, hogy mit mernek majd megtenni.

    A jelenlegi (főleg nyugati) pénzügyi elit egyetlen dologtól fél csak: amikor a nemzetek elkezdenek saját maguk dönteni a saját sorsukról – ez a fő baj a Krímmel és minden mással, amit most éppen Putyin Oroszországa képvisel. Meg az, hogy az oroszok se nem kicsi se nem gyenge nemzet, ellentétben az eddigi pehelysúlyú versenyzőkkel.

  10. 10:
    Ezek az Amerika által megrendezett rezsim-cserék sorra polgárháborúba torkolnak. Az utolsó Szíria volt (miközben Irakban, Afganisztánban, Líbiában fenn van tartva, Egyiptomban hamarosan kitör), és most jön Ukrajna, Nekem úgy tűnik, hogy pontosan ez a cél, mert hihetetlen mennyiségű termék pusztul el, amit újra lehet gyártani. Ember meg van elég, hadd hulljanak.

  11. Üdv Tibor bá’!
    Igen, igazad lehet.
    Az emberiség ellen rejtett módon dolgozó elitek számára rendkívül hatékony fegyver a „hasznos idiótákból” álló zsoldos vagy szimplán csak agyament módon szélsőséges elemek felhasználása. Ez a valódi terrorizmus, hiszen ezzel képesek nemzeteken belül polgárháborúkat vagy akár nemzetek közötti nagyobb háborúkat is kiprovokálni.
    Ha buknak, akkor pedig „nincs munka, nincs megbízó”.
    Ezek az Arma által hirdetett összeesküvők valódi seregei.

  12. És mi van ha a szűkülő erőforrások, a minél kisebb anyagi szelet a nagy tortából, egy új másfajta értékrendet hoz el. Hisz ha a mai embererek nagyrésze birka (nem lázad), és nem jutnak el hozzá az anyagi jólét javai, akkor nem lehetséges e, hogy utat tör magának, mondjuk valamely más irányba ahol elégedettebb és sikerélményekben gazdag életet élhet. Lehet pár évtized múlva, ahogy szűkül az erőforrás és változik a klíma, az emberek egyszerűen átváltanak egy másik üzemmódra. Nem azért mert szeretnék, hanem mert csak ott lesz nekik sikerélmény, új izmusok születnek, új paradigmák, és dogmák.

  13. 13:

    Nem jöttem rá, hová akarsz kilyukadni?

  14. N:
    Elvileg lehetséges, de ehhez legkevesebb egy új próféta felbukkanása vagy egy új messiás eljövetele szükséges – mégpedig igen sürgősen – aki minimum csodákat művel, de legalább is totál képben van a kvantumfizika összes rejtelmével és minden válaszával.
    Ő talán képes lehet egyfajta irányított ökocentrikus kollektív tudatot ( vagy tudatalattit / tudatfelettit ) létrehozni és működtetni.
    Ezen kívül az emberiség túlélő maradéka csak a nagy „s.ggberúgás” után lesz hajlandó végre észhez térni, de ezt is csak azért, mert nem lesz más választása.

    A viccet félretéve az első mondatot szó szerint igaz: „… a szűkülő erőforrások, a minél kisebb anyagi szelet a nagy tortából, egy új másfajta értékrendet hoz el.” Egy szűk kapzsi elit továbbra is uralkodni akar a „birkákon” (rajtunk) és eszük ágában sincs lejjebb adni. Ha kevesebb a torta, akkor az eddig osztozkodók közül néhány kimarad a további osztozkodásból, így a bennmaradó kevesebbnek fajlagosan nem csökken a „nyeresége”.

    Szerintem éppen ez történik, például vannak, akik Oroszországot akarják kitúrni idestova X éve mindenhonnan és mindenből.

  15. 5: Egyszer ezt kell mondani, másnap az ellenkezőjét, és ha bármelyik bejön, akkor már mondhatod azt is, hogy „én megmondtam előre”. 🙂

  16. Véleményem szerint is minden embert foglalkoztat a III. WW.
    Sajnos mindenkit foglakoztat, s már nem csak a jövő havi fizetést hanem az eljövendő kilátástalan 1-2 évtizedet mérlegeli mindenki fejben, vajon mi lesz.

    A rengeteg ide toluló gondolatból, a csapás-ellencsapás kérdését fejtegetném, ill. lényegében már tették is többen.

    A nukleáris fegyverkezés komplex kérdés. Vajon mit tekergetnek, fejlesztgetnek még mindig az arzenálon, ha lefutott sztori a nukleáris fegyver birtoklás, az ezt elhárító rendszerek, s végül a rakétaelhárító rendszereket elhárító rakétaelhárító rendszerek? 🙂 Senki nem győzhet, levezették a szimulátorok.
    Akkor meg?

    Azért ha valaki Valaki akar lenni, legegyszerűbb módja hogy fejleszt egy atombombát (na jó, többet), máris megváltozik a retorika, mit lehet vele megtenni, és mit nem.
    Mi ebből a tanulság? Legyen atombombád – Amerika ezt mondta tollba.

    Ki lő előbb, ki lő vissza, és azzal mi lesz… na de ő pont gondol-e erre, és akkor mit tesz, és vajon tudja-e a másik hogy mire készül… Vagy csak mutatja, hogy gondolna rá, ha ő arra készülne, feltételesen persze, ő felkészült lenne 🙂

    Mindez persze nemzetközi színtéren, hiszen nyíltan bárki dehogyis arra gondolt, hogy a nagy népek eszméjében meg fennkölt ENSZ-szel a XXI. században itt bárki bárkit megtámadna… De ezért mindenki kényszerpályán fegyverkezik mint a disznó. 🙂

    Aztán mondjuk hopp egy merész húzás, és megy a hűha. Aztán bevonul az eset a Hirosima-archívumba. Megtette? Meg merte tenni? Nahát, nem hittem volna. Na jó, de akkor tanultunk belőle egyszer s mindenkorra? Hogyne. Nagaszaki. Bumm, 2:0.

    Megy az könnyen ha elindul a verkli, hasonlóan mint ahogy egy csirkegyilkos fejében mi járhat, ha már az áldozat fejének felét már levágta, rezignáltan már csak befejezi… tökmindegy, már elkezdtem elven. Tudja valaki mi járhat a fejében? 1-bites adatfolyam, papamm-papamm. Abban pedig nincs sok logika…

    Ebben az olvasatban pl. tökmindegy kinek mi a magánvéleménye pl. a borotvált fejű szemtelen kis pojáca mini-Sztálin seggdugóról, biztos nem Észak-Koreát fogják annektálni legközelebb… meg se próbálja senki.

    Cselekvőképes hódító addig lehet egy ország, amíg gazdasági és erkölcsi – követendő példa, vagy annak hitt szele – hálójába fonja a „gyarmat” -ot. Ekkor harc nélkül fog foglalni. Erre jók az izmusok meg a követendő trendi jóléti társadalmak. Mondjuk a napjainkban divatos Nyugat-Római Birodalom, Á’la Amerika.

    Valahol reform eszmék törtek élre, lázadás van? ÓÓÓÓ, nem hagyhatjuk hogy a !+”!!%/ elnyomók hátrányos helyzetbe hozzák a szegény népet! Fegyvert nektek, ó erkölcsi védelmet, békét és dollárt! Jahogy a ruszkik… mért nem ezzel kezdted barátom, sajnos nem tudok segíteni, nincs egy vasam se. Tudod a válság…

    (N: ezért hal ebbe bele az önzetlen neohumanizmus, vagy Messiás, vagy bármi, mert akkor a friss izmust harcoltatják a célért. Akaratlanul elszennyeződik, s máris a magasabb célok hatalmába állítják majd a ‘forradalmat, nemes eszmét’.

    Aztán ezek az úgynevezett izmusok… ember találja ki azt is embernek… majd ott is lesz, aki egyenlőbb stb… Nyilván a kiválasztottak, a szószólók, a próféták és követőik. A többi mocskos rendszerellenség természetesen. Tűzre velük.
    Előáll a legsötétebb újhullám neokommunizmus, aki agresszívan üldözi a „rossz” minden írmagját… Erre is van esély. Remek újabb 50 éves lemez a megfáradt lemezjátszóra.)

    Obama fekete-fehéren megmondta ha olvastok a sorok közt: „>>Mi<< nem vagyunk olyan barbárok (szerk: ti. mint az oroszok) hogy fegyverrel és hadsereggel foglalunk, megvannak erre a sokkal kifinomultabb eszközeink. Nem kell leigázni szomszédainkat (szerk.: ~'hogy leigázzuk őket!').

    Csakhogy egy cselekvőképtelenségben utólag rá lehet ébredni, akkor kellett volna cselekedni, amikor még lehetett. De az elment. De ha erre ráeszmélük, elöltesztelősben még mégis meglehet, de akkor cselekedni kell.

    És mi van ha ez most történik éppen a mostban…

    Erre ráeszmélve egy nagyhatalom, igenis elindíthat egy világháborút. Továbbmegyek. Lehet hogy elkerülhetetlen.

    Igen, ez lehet egy megelőző csapás.
    Vagy a megelőző csapásra ráeszmélőt gyorsan megelőző, megelőző csapás 🙂

    Vagy csak ezt felismerve már csak egy kis fejlesztés van hátra a világ elszórt 10-12 helyén, egymástól jó távol egy-egy 50.000-res kolónia néhány tízévre élelemmel jó mély bunkerben.. Akkor lövöldözheti egymást az emberiség. Arra dobhatsz bármit. Sőt kezdhetsz háborút is nyugodtan, ha a te bunkerrendszered már kész van. Abból visszanépesíted a Földet, és unokáid imáiba foglalják köszönetüket Afrikáért, Ázsiáért, Európáért, Amerikáért… Megírhatod 10 alapvető szabályban, hogy újrakezdve mire vigyázzanak. Persze a DVD-k és a flash tárolók idővel elvesznek, no meg egy ideig csak a földet fogják túrni… jobbak a kőtáblák, és egyszerű mondatokkal… És végül ismét elmondhatja valaki: szaporodjatok és sokasodjatok 🙂
    Ó köszönjük, mindenható urunk, végtelen a Te bölcsességed:-)

    Én ezért attól a bizonyos a Messiástól is félek 🙂
    A Mohó Sapiens, nem menekül a végzetétől.

  17. Véleményem szerint további folyamatos életszínvonal csökkenés várható és/vagy populáció beszabályozás. Nem biztos, hogy a nyerőnek ítélt jön ki győztesen, változnak az idők.
    A hitelezők tudják, hogy ez csak ígérvény, és csak addig ér valamit (mint minden), amíg bíznak és hisznek bent.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük