(1304) Cefre készítés – pálinkafőzés 1.rész

Gelei Imre tapasztalat átadása

 

~AT258Cefrekészítés: A cefrét legérdemesebb tiszta (lehetőleg új) műanyag hordóban gyűjteni,~ab135 mert az mentes a rozsdásodástól, és egyéb romlást előidéző anyagoktól. Az új hordót is föltétlenül mossuk ki enyhe mosogatószeres vízben, aztán alaposan öblítsük ki!  Amikor majd a cefre után kiürül, szintén öblítsük ki, de már akkor kerüljük a vegyszerek használatát! Legjobbak a csavaros tetejű gumitömítéses hordók, mert ha a cefre kierjedt, légmentesen le lehet zárni őket.

A cefre tulajdonképpen egy jó minőségű gyümölcsbor, amit nem fejtünk le. Épp ezért a borok tisztaságával kezeljük, tehát rothadt és/vagy penészes gyümölcs ne kerüljön bele. A „szüretkor” lehetőleg kerüljük az erősen saras, földes gyümölcs közvetlen cefrébe kerülését (a földdel szennyezett gyümölcsben vajsavas rothadás indulhat meg, ettől vannak azok a bizonyos „kerítésszaggató” büdös pálinkák). Mindig jó alaposan mossuk meg. Kivétel a nagyon ütődött, zúzódott hullott gyümölcs, amit nem tudunk mosni, ezeket válogatva (csak a tisztákat) szedjük fel. Jó, ha a kertben a fák alatt nyírt gyep van, ez megvédi őket a koszolódástól, és az ütődéstől. A mosás után mehet a hordóba. A csonthéjasakat (lehetőleg) kimagozva,( bár egy 5-10% mag benne hagyása javítja az ízeket), almát, körtét, birsalmát lereszelve, illetve darabolva rakjuk a hordóba. Miután a gyümölcs belekerül a hordóba, jöhetnek a segédanyagok.

Cukor: Mivel a jó gyümölcsborokba is szokás, én mindig teszek kisebb mennyiségű cukrot a cefrébe, mégpedig a gyümölcs cukortartalmától függően 20-30 liter cefrére számítva 1kg-ot, 5l langyos vízben beoldva. (Ez lényeges, mert ha nem oldjuk be, előfordulhat, hogy a cukor nem fog magától, még a kevergetések ellenére sem feloldódni, hanem leülepedve marad a hordó alján.) Ez az 1kg még nem olyan nagy mennyiség, hogy elrontsa a pálinka ízét, de mindenképp javítja a minőségét, és a kihozatalát. Pláne ha esős a nyár, olyankor alig van a gyümölcsöknek cukorfoka.

Élesztő: Én a sima „mezei” sütőélesztőt használom, mindenhol kapható, és olcsó. Mindenképp be kell a cefrét élesztővel oltani, mert e nélkül is beindul az erjedés a „vadélesztőktől”, de ilyenkor rossz irányba is indulhat. (tejsavas erjedés, ecetesedés, stb.) Én 1 dkg-ot teszek 20 liter cefrénként, 1 pohár (2dl) langyos vízben beoldva.

Savazás: A cefre erjedéséhez segít, ha a pH értéke kissé savas. Savas közegben jobban feltáródnak az aroma anyagok is. Ha a cefrézendő gyümölcs alacsony savtartalmú, mint pld. alma, körte, szilva stb. akkor a cefréhez szoktam 20 literenkén egy evőkanál citromsavat adni. Jó a borkősav is, csak az jóval drágább. Szoktak mindenféléket javasolni, (pld. kénsav, foszforsav, stb.) de én tartózkodom a vegyészeti anyagoktól.

Pektin bontás: Magas pektintartalmú gyümölcsökhöz (alma, birsalma, szilva stb.) érdemes ún. pektinbontó enzimet is adni. Ez gazdaboltokban kapható. 50 l cefréhez egy fél kávéskanálnyi elegendő, szintén vízben feloldva.  Ez segít, hogy a cefre az erjedés folyamán ne „lekvárosodjon” be.

Lényeges, hogy minden segédanyag beadása után jól átkeverjük a cefrét! A hordót sohase töltsük tele, max. a 4/5-öd részéig, mert ha beindul az erjedés kissé felnyomja a tetején lévő gyümölcsöt, és kifolyhat a drága nedű! Ezután már lezárhatjuk a hordót, de nem légmentesen, mert a kijövő gáznak el kell távoznia. Pincében vigyázzunk a CO2 veszélyre!

Az erjedésnek legjobb a 20-25C fok. Tűző napra ne tegyük a hordót, nyáron legjobb árnyékosabb helyen erjeszteni. Lehetőleg minden nap keverjük jól át, (amikor eszünkbe jut), hogy a tetején lévő anyag ne száradjon ki. Így kicsit meggyorsítjuk az erjedést.

Amikor a cefre „megfordul”, azaz a lé lesz fent, és a sűrűje leszáll, akkor kész a cefre. Ilyenkor már jól zárjuk le a tetejét! Én még szoktam ilyenkor egy hetet várni, hogy egy kicsit letisztuljon. Akkor jó, ha szép tiszta színe van, és megkóstolva kellemes gyümölcsbor jellegű íze van. Ha kissé bepillésedik a színe, az sem probléma, csak a teljes kierjedést jelzi. Ez már azt jelenti, hogy lehet főzni a pálinkát minél hamarább.

Én már főztem szinte mindenféle hazai gyümölcsből pálinkát, sőt fügéből, kökényből és bodzából is. Ha egyes gyümölcsfélék cefrézésére vagytok kíváncsiak, itt a hozzászólásokban kitérhetünk rá.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
________________________________________________

167 gondolat erről: „(1304) Cefre készítés – pálinkafőzés 1.rész

  1. Én második éve csináltam cefrét, vagyis profi még nem vagyok, de van némi fogalmam és tapasztalatom a témáról.

    Szerintem a gyümölcsreszeléssel felesleges bajlódni. Én egyszerűen berakom a gyümölcsöt a hordóba (azért az almát, körtét negyedelem, a barackot magozom), és szétcsapatom fúróba rakott keverőszárral. Ez kellő mértékben szét is roncsolja a gyümölcsöt, és össze is keveri. A későbbi keveréseket is fúrószárral csináltam, teljesen jól működött.

    Nálam a sláger a faeper, van ugyanis egy hatalmas eperfám. Tavaly 350 l cefrét adott. Persze az epret lehetetlenség lenne egyesével felszedegetni a földről, ezért a földre raschel-hálókat terítek, rárázom a fát, aztán összegyűjtöm a gyümölcsöt. Így tényleg hatékony, kb 4 órai munkával 50-100 l gyümölcsöt tudok összegyűjteni egy-egy alkalommal.

    Tavalyelőtt raktam bele 60 l-es hordónként egy kiló cukrot, tavaly ennyit se. A cukor kb. megduplázta a kihozatalt, valószínűleg nemcsak azzal, hogy több cukorból több alkohol lesz, hanem azzal is, hogy a nagyobb cukorfokú cefre jobban erjed, és nehezebben kezd ecetesedni. Viszont cserébe tavaly erősebb lett a pálinka gyümölcsíze.

    Nekem a vadélesztő amúgy tökéletesen működött. Ha megfelelő körülményeket biztosít az ember a cefrének, akkor nincs nagy baj vele. Első évben az elején bénáztam, kinnhagytam a napon, véletlenül felvizeztem, meg is penészedett a teteje… de még így is finom lett a pálinka.

  2. A cikk szerint tehát, a 20-30 liter gyümölcshöz, adni kell még kb. 5liter vizet + 1 kg cukorral? Vagy ha nem cukrozod akkor nem is adsz hozzá plusz vizet?

  3. Az én tapasztalataim szerint a sörélesztő igen kényes a hőfokra. Az a „langyos” víz legyen inkább „állott”, ne érje el a 25 °C-ot, mert a gmbák megdöglenek a meleg vízben. Ez cefrénél nem nagy baj, mert helyette a munkát elvégzik a vad erjesztő gombák. De például kelttésztánál, vagy kenyérnél elmaradhat a kelés.

  4. Van egy ideális cukorfok tartománya a cefrének (a konkrét számokban nem vagyok biztos, aki jobban tudja javítson ki): 16 és 20 fok között. 16 alatt nem optimális az erjedés, 20 fölött nem tud minden cukor kiforrni. A cukrozásnak/vizezésnek/cukrosvizezésnek az a célja, hogy a cefre cukorfokát az ideálishoz közelítsük.

    Az, hogy a gyümölcsnek magától 20 fölött legyen a cukorfoka, nem túl valószínű, így a vizezés önmagában, cukor nélkül nem ajánlott. Gyakorlatban inkább kisebb a természetes cukortartalom, ezért cukrozni javasolt. A víz csak azért kell, hogy biztosan fel legyen oldva az a cukor (bár ha keverőszárazol, mint én, akkor feloldódik az kristályosan beöntve is).

    Egy kivételt tudok, amikor érdemes lehet vizezni, tavaly pont így jártam: ha olyan meleg és száraz az idő, hogy a gyümölcsben nincs elég víz ahhoz, hogy el tudjon kezdeni forrni. Tavaly az utolsó kész szedésem eredménye kb. olyan állagú volt, mint egy jól besűrített lekvár. A gyümölcsök egy jelentékeny része gyakorlatilag aszalva érkezett a cefrébe. Ebben az esetben muszáj volt vizezni, mert meg se mozdult a cefre magában állva, hiába kevergettem (egyébként baromi nehéz is volt keverni, még fúrószárral is). De még ebben az esetben is raktam cukrot a vízbe, hogy ne rontsam le a cukorfokot.

  5. Értem ezek szerint „normál” esetben nem tesznek bele vizet, csak a gyümölcsöt.

  6. 4:
    20 % körüli az optimális cukortartalom. lehet ennél magasabb is, de lassítja az erjedést, ami más folyamatok beindítása miatt veszélyes. 60 % cukortartalom az, amikor a keveréket már az égvilgon semmi se tudja megtámadni. Ez persze egy sűrű lekvárnak felel meg, és élvezhetetlenül édes, de minden más alkalmazása nélkül megromolhatatlan.

  7. 1:”szétcsapatom fúróba rakott keverőszárral. Ez kellő mértékben szét is roncsolja a gyümölcsöt”
    Pont ez a baj a fúrószáras keverővel, nagyon pépesíti a gyümölcsöt, ezáltal könnyebben besűrűsödik, lekvárosodik a cefre, még a pektinbontó enzim adagolás ellenére is. A sűrű lekváros cefrét bajosabb kifőzni, jobban lekozmál, főzés közben „puttyog”, köpköd. A legjobb megoldás lenne almára, körtére, pláne birsalmára egy komposzt aprítót beszerezni. (Az új komposztaprítókat úgy is reklámozzák, hogy nedvességállóak, lehet velük gyümölcsöt is aprítani). Jók még a kézi – illetve jobb helyeken motoros – almadarálók is, ahol hasonlóan a nokedliszaggató réseihez, körmökkel csíkozza fel a gyümölcsöt.
    Én a cseresznyét meggyet csak letekerem a szőlőzúzó-darálón, de előtte szétállítom a zúzóhengereket, hogy a magokat ne törjék össze. Mikor kierjed a cefréje, a magok úgyis lesüllyednek az aljára, és főzés előtt már csak át kell rostálni a cefrét, ezzel magtalanítani. A szilvát, barackot mindig kimagozom, 10% magot bennehagyva.

    2: Száraz gyümölcsökhöz (alma körte birs, stb) a hordóba aprítás után annyi kg. cukor+5l vizet kell hozzáadni, hogy az egész cefre ússzon benne. pld. 20 kiló birsalmához kb 4kilo cukor és 20 liter víz kell.
    Lédús gyümölcsökhöz szintén az édességüktől függően adok annyi cukrot szintén vízben oldva, hogy a megkóstolt lé kellemesen édeskés legyen, mint a gyümölcslevek általában. Meggyhez pld többet, édes szőlőhöz minimálisat. Aki nagyon precíz akar lenni, az vehet mustfokolót, és a szűrt színlevet beállíthatja 20-as cukorfokra.
    3: A sütőélesztő 30 fokig marad aktív. Én kézlangyos vízben, általában a cukorral együtt oldom az élesztőt abban a bizonyos 5 liter vízben. Mindig langyos vízben oldom a cukrot, ezzel egy kicsit langyosítjuk a cefrét is, ezáltal jobban indul az erjedés.

    4:A 20 fok az optimális. Többet nem tud kierjeszteni a cefre, édes marad (ahogy a borok is attól édesek, hogy a szőlőnek 20-nál magasabb a cukorfoka), sőt ez átmegy a főzésen is, és ettől később a pálinka is édeskés lehet. Sima csapvízzel sose hígítsd a cefrét. Ez az 5liter vízben 1kg cukor pont az optimális 20-as cukorfokot adja hozzá.

    5:Nagyüzemileg nem szoktak cukrot tenni a cefrébe, mert a pálinkatörvény nem engdi – ha jól tudom – de mi nem vagyunk nagyüzem… 😆

    Olvastam egy kisérletet, ahol 50 liter szilvacefrébe tettek 2kiló cukrot, mellette 50 literbe nem, ugyanabból a szilvából készültek egyidőben. Külön főzték őket ki, és a cukrozottból két literrel több pálinka lett, és az aromája is sokkal jobb lett.
    Tehát mind az aroma, mind a kihozatal is jobb lett. Ha nem cukrozzák túl a cefrét, akkor a benne oldott cukorlé oldat nem csökkenti a kész pálinka eredeti aromáját.

  8. Még 2 hónap és ennek is vége. Megint jövedéki adó köteles lesz az 50 liter alatti pálinkafőzés is…

  9. Imre: Fosókából főztél már? Nem valami nagy hozamú, de idén én ki szeretném próbálni. Mi a javaslatod?

    Kozma ellen a legjobb a dupla falú főző, esetleg meg lehet próbálni felfüggeszteni a fözőben a sűrűjét.

    8: Eddig sem érdekelt sok embert. 😉

  10. 9:”Fosókából főztél már?” Ha az apró szemű bozót-szilvára gondolsz, főztem már belőle. Kicsi a húsa, nagy a magja, kicsi a kihozatala, nehéz magozni, de az íze nem rossz. Ha nincs jobb, az is megteszi. Én nem magoztam, mivel nem magvaváló fajta, csak zúztam, és főzéskor az alját a cefrének nem főztem ki a magokkal.

    Nekem van egy szűrő rács az üstben, ami csak a levet engedi át az üst aljára. Így darabos-leves cefrével nincs gondom, viszont a lekváros állagú átmegy a szűrőn, és lejut az üst aljára is. Szerencsére nálam nagyon ritkán ég le, mivel már behangoltam a rendszert, de erre majd a kellékek, és a főzés menete tárgyalásakor rátérünk.

    8: Nem hiszem. Mivel megvetették a fél országgal a drága főzőkütyüket, így nem valószínű, hogy meg mernék tenni, hogy most kibabráljanak a néppel.
    Amúgyilag régen sem volt szabad, hát-és-oszt? 😆

  11. 10:

    „Nem hiszem. Mivel megvetették a fél országgal a drága főzőkütyüket, így nem valószínű, hogy meg mernék tenni, hogy most kibabráljanak a néppel.”

    Te most Orbánfil v. szuper naiv vagy? 😀

  12. Mindkettő… 😆

    De inkább „pálikafil”. 😎

    Olvastam, úgy gondolom, hogy érdemes közzé tenni…
    Nagyon sok rokonom, ismerősöm, barátom influenzás,náthás,beteg stb.
    Segíteni szeretnék rajtuk egy recepttel:
    Fazékban,de lehet lábas is forralj fel 2 l vizet! Ha már forr, rakj bele 2 evőkanál kamilla- és 2evőkanál csipkebogyó teafüvet! Ezután csavarj bele 2 citromot, majd a héját is dobd bele és adj hozzá egy evőkanál akácmézet!
    Hagyd állni 15percig, majd öntsd ki a picsába és igyál házipálinkát! 2 nap múlva kutya bajod! 😆

  13. Kedves Imre, a cefrézésről most már eleget tudunk egy elfogadható minőség előállítására. Kérlek, írd le mostmár a főzés menetét is!

    Lassan kiforr a cseresznyecefrém, elkél a jótanács. Köszönöm!

  14. Őszibarackból főznék pálinkát,a cefre készítéshez kérnék tanácsot. Üdv

  15. Tisztelettel kérnék leírást a fügecefre készítésére.
    Érdeklődve várnám emilcímemre segítségét-
    tisztelettel:

    Heisler Géza

  16. 17: Kedves Heisler Géza! Ez egy fórum, Tibor bán kívül senki nem tudja az ímélcímét.

    A fenti leírás minden további nélkül alkalmazható fügére is. A fügének nem nagyon vanna savai, így érdemes a leírásnak megfelelően kissé savasítani.

    Szerintem a cukrot max. 1-2 l vízben érdemes oldani, mert 5 liter annyit hígít, hogy már nem növeli érdemben a cukorfokot. De ha elég édes a füge (a cefre eléri a 18-20 fokot), akkor nem is kell cukrozni.

  17. Kedves Imre!
    Nagyon pépes cefrét készítettem. Sőt rosszul állítottam be a lefőző hőfokát, így odakozmált. (A lefőző söröshordóból készült) A 60 fokos pálinka világos barna színű lett.
    Hogy tudnám a kb. 5 l pálinkát megmenteni?
    Egyéb kérdés: Hogy kell aktív szénnel szűrni házilag?
    Üdvözlettel:
    GTibor

  18. Szervusztok! Nagyon jó ez a fórum, én is kezdő vagyok.
    Azt szeretném megkérdezni, hogy a fügét meghámozzátok, és csak a belét rakjátok a cefrébe, vagy az egészet?
    Előre is köszönöm a válaszotok.
    Üdv: Feri

  19. 19:
    A barna pálinkát újra kell lepárolnod.

    20:
    A hámozás totálisan felesleges, de okosabb ha az egész fügét kettévágod.

  20. 20: Ne hámozz. Kettévágni se kell, elég, ha kézzel szétnyomod.

  21. 22:
    Feltételeztem, hogy rájön, az érett füge szétmegy a kezében. Nem ez az igazi probléma, hanem az ilyen kérdések feltevőinek (19. 20.) nem lenne szabad ilyesmivel foglalkozni.

  22. Köszönöm a váalszt. (19)
    A 2. kérdésre, ha válaszolna, megköszönöm. Aktív szén használata?
    Üdvözlettel:
    GTibor

  23. 24: Lehet, hogy jobban jár, ha olyan helyen kérdez, ahol értenek is hozzá. Egy szakkönyv sem árt, bár az kétségtelenül pénzbe kerül.

  24. Köszönöm a válaszokat.
    Már mivel nem lenne szabad foglalkozni? A pálinka főzéssel?
    Üdvözlettel: Feri

  25. Bodza cefréhez kéne egykis segítség. pl. mire figyljek oda,mennyire kell cukrozni ha kell stb.

  26. Sziasztok! Abszolút kezdő vagyok és tanácsra lenne szükségem.
    Törkölypálinkát akarok készíteni. 22,5 fokos tokaji szőlő törkölye az alap, de elég kevés lett belőle, így felöntöttem vízzel. Valószínűleg sokat öntöttem hozzá, mert nem túl látványos a forrás (egy kb. 15 C fokos pincében tartom a cefrét). 80 kg törkölyhöz kb. 30 liter vizet, de csak 1 kg cukrot öntöttem. Azért épp ennyit, mert nagyon száraz volt az alap és ennyi kellett ahhoz, hogy ellepje a víz, hogy jó lucskos legyen. Ez négy napja volt. Közben a törkölyöm elég barna lett. Mivel kései szedésű volt a szőlő, sok aszú- és kevesebb rohadt szemmel, ezért először azt hittem, hogy emiatt barnul. Kicsit utánaolvasva azonban úgy tűnik, hogy talán sok a víz. Másik kérdésem, hogy törköly esetében mit jelent a légmentes erjesztés? Nekem 120 literes hordóban van a 100 liter cefre (törköly + víz), de a tetejét nem zártam rá, hogy távozhasson a széndioxid, illetve szoktam kavarni is. Nem tudom, hogy jól csinálom-e? Az oxidálódás állítólag nem tesz jót neki. Kérlek adjatok tanácsot, hogy miként folytassam! Üdvözlettel: Laci

  27. Jo napot kivanok en csak erdeklodni szeretnenk mert minden evben fozetunk vegyes gyumolcs palinkat es 4 darab 120 literes hordobol tavaly is meg tavaly elott is ki fott 47 meg 49 liter palinka.a cukor aranyat hordonkent rakjuk bele korulbelul 3 kilo hordonkent felolvasztva vizben.Na most az lenne a kerdesem hogy az iden szerintem a legjobb cefret gyujtottuk a szilvat kimagvaltuk,alamat,kortet aprora szeleteljuk lett 5 darab 120 literes hordo meg egy 200 literes es egy 160 literes.Mondjuk ugy hogy 900 liter cefre amibe beleraktunk 24 kilo cukrot.Az lenne a kerdesem hogy en nagyon keveslem az idei mennyiseget mert 75 liter palinka jott ki az idei cefrebol on szerint ez logikus.

  28. 29:

    Logikus, mert nagyon sok eső esett és vizesek voltak a gyümölcsök. Relatíve kevesebb volt a cukortartalom, magasabb a víz.

    A dupla cefre majdnem dupla pálinkát eredményezett, nem tűnik olyan rossznak.

  29. Üdv mindenkinek! Mivel kezdő vagyok, szeretném kérdezni, hogy kifort alma cefrém elég sűrű lett. Főzés előtt mem gond ha vizet öntök hozzá? Vagy arról már lekéstem!

  30. 31:
    Nem gond, de sokkal több hőenergiádba kerül a lepárlás. Ha a cefréd nagyon sűrű, akkor pedig a leégés veszélye áll fenn, ha nem tudod keverni lepárlás közben.

  31. Köszi a választ! Még annyit kérdeznék. Van régi de nem ectes vörösborom, gondoltam kifőzöm azt is, viszont annó annak cukorral álítottam be a mustfokát, és van kevés szőllő cefrém ( tavaji ) ami nem cukros. Külön vagy egybe keverve érdemesebb lefőzni? ill nem e lessz fejfájditós a cukor miatt?

  32. 33:
    Cukorból lesz (erjesztéssel) az alkohol. Fejfájás akkor áll elő, ha valami más is kerül a borba, például kén a hordó kiégetéséből. – Lepárlás előtt mindent összeönthetsz, amiben van alkohol.

  33. Köszönöm válaszát! Így már oké, mivel üveg ballonban fort a borom nem kéneztem. Hétvégén főzés!

  34. Már hosszabb ideje foglalkozom gyakorlati ls elméleti pálinkakészítéssel.
    Röviden összefoglalva:

    1. A cefrébe a tévhittel elentétbe csak jó minőségű gyümölcsöt tegyünk, a lehullott esetén a rothadt részeket vágjuk ki, és aprítsuk fel és a szennyeződésektől fizikai úton távolítsuk el (ne mossuk, mert az élesztőgombák száma lecsökken).

    2. Ha van lehetőségünk az üveg edényt részesítsük előnyben (5 l-es, 50 l-es ballon), de az élelmiszer tárolására alkalmas műanyag is megfelel.

    3. Ha mennyiséget tartjuk szem elött, akkor cukros lével öntsük fel a gyümülcsöt, 1 kg cukrot 3-4 liter langyos vizben feloldva
    A minimális mennyiségi arány 2 kg gyümölcshöz 1 kg cukor feloldva 3-4 liter langyos vízben. A gyümölcs arányát tetszólegesen növelhetjük, de vegyük figyelembe hogy cukortartalmuk (amiből az alkohol lesz) elég kevés, kivéve a szölőt.

    4. A cefre 20-25 fok között érzi jól magát, naponta kevergetni kell, 2-3 napon belül elkezd forrni, habos lesz.

    5. A cefretárolót vagy kotyogtatóval dugaszoljuk, vagy a legegyszerűbb ha erősebb neylonnal letakarjuk, és tűvel megszurkáljuk hogy a felesleges co2 amely védi a cefrét
    eltávozhasson.

    5. Ha a habzás abbamarad (kb 2-4 hét a hőmérséklet függvényében, pincében 16-18 celsiuson 1-3 hónap is lehet), és a sűreje leülepszik (gyümölcs darab, elhalt élesztő) tulajdonképpen cefrét, azaz gyümölcsbort kapunk.

    6. Pár nap pihentetés után már főzhetjük a kész cefrét.

    7. Ha későbbre szeretnénk eltenni, légmenteseen le kell zárni, de én javaslom elötte a lefejtést, megszabadulva a sűrű aljától (lásd szölőbor).

    8. Ha sok a gyümölcs a cefrében és sűrű az állaga főzés elött átszürhetjük, vagy leégés ellen vizet önthetünk hozzá (10 l-hez 2 litert,amely nem befolyásolja a cefre minőségét, hisz az alkohol benne marad, csak több főzetet kell készítenünk).

    A lefőzés folyamata külön téma.

    Várom Tiborbá véleményét!

  35. A magozásról még annyit, hogy a csonthéjasokat ajánlott kimagozni

  36. A minap lefőztem a szőllő cefrém, a lejött vodka kissé zavaros, nem áttecő. Mi ennek az oka? Finomitás még hátra van, ha lefinomitom eltünik ez a zavaros szin vagy jelen lessz a kész pálinkában is? És igaz e hogy finomitáskor 40 foknál nem szabad kevesebre engedni a főzetet? És mit lehet kezdeni a főzőben maradt 40 fokos párlattal?
    Válaszát előre is köszönöm.

  37. Sziasztok esetleg fenyőrügy palinka kèszìtèsben van tapaszalata ???

  38. Üdv

    Érdeklődni szeretnék. Tegnap készült el a cefre cseresznye és megyéből. Húsz literhez 4 kg cukrot adtam. Az itt olvasottak szerint akkor ezt nagyon elrontottam? Van még egy másik edényben cseresznye gondoltam össze öntöm de a cseresznye elég lekváros állagú mondjuk abban még nincsen cukor. Nagyon kezdő vagyok, ez életem első próbálkozása. Előre is köszönöm a választ.

  39. Szia az a 20 liter jó lesz bornak szerintem ne főzd ki palinkanak mert tenyleg sok benne a cukor de borocskanak nagyon fincsi lesz 😉

  40. Egyebkènt en a m..cseresznye kombomhoz 1 kilo cukrot raktam 100 l cefrehezhez, màr le is pàroltam nagyon tuti gyümölcs ìzű pàlinkàm lett.

  41. Tiszteletem az Uraknak !

    Kezdő cefrés vagyok, de szeretem a jó pálinkát.
    Sokat olvastam már a cefre készítésről, az első cefrém most készül Germensdorfi cseresznyéből.
    Tanakodom, hogy főzessem, vagy csináljak egy főzőt. Van kézügyességem, talán anyagom is, némi befektetést sem tagadnék meg a dologtól.
    Tanácsokra, ötletekre lenne szükségem, hogy mit hogyan érdemes.

    Köszönöm

    Gelei Imrének köszönöm, hogy megosztotta a tapasztalatait, ez a blog remek ötlet !

  42. Vincze István!
    Nem konkurrenciának szánom, de a „pálinkafőzés(otthon)” fórumon minden kérdésedre választ kapsz.

  43. Jó estét! Először is kezdő vagyok még! Azt szeretném meg kérdezni hogy meggy cefréhez pektin bonto enzimet lehet e tenni ha a forrás lassan leáll? Ugyan is vannak még benne egész meggy szemek. Köszönöm válaszokat előrre is.

  44. Norbert,

    Aztán hogyan került egész meggy a cefrébe?:) Szét kell nyomni, a pektinbontó nem fogja helyetted, füvet se tudja lenyírni.
    Erjedés nagy része lement így, akkor már kb mindegy.

    Egyébként remélem, hogy a hozzászólásokat kevesen olvassák és nem az alapján cefréznek, mert rengeteg az ökörség.

    Kedves Tibor bá’!

    Ha megenged pár finomítást, alább:

    Azért olyan tanácsokat nem adnék, hogy 20 literhez 1 kg napfény, mert az 5% és a kedves olvasó úgy is többet fog tenni… 3%-nál több nem nagyon kellene, ha már valaki cukroz.

    Savazás kapcsán a citromsavat nem erőltetném, mert az sajnos 1-2 kellemetlen baktérium is szereti, szinte táp nekik, nem segíti a helyzetet csak a borkősav (de abból meg annyi fog kelleni hozzá, hogy a végére nagyon drága lesz), illetve a „vegyészeti anyagok” azaz kénsav, foszforsav. Az erjedésnek jó a 20-25, de mégjobb a 16-20.

  45. Kedves Tibor bá.! Szeretném megtudni,hogy a gyümölcs aprítása,élesztővel való beoltása után a hordót 3/4-ig töltöttem és kotyogóval a fedelén lezártam,maradhat-e így a főzésig?

  46. Azt meg tudná mondani valaki, hogy a savazással mennyit kell várni az élesztő cefrébe keverése után? Kell-e várni egyáltalán, vagy mehet bele egyből?
    Több helyen olvastam az akkusavat erre a célra. Mi a véleményetek róla?

  47. Üdvözlöm, jelen esetben nem pálinkáról hanem borról érdeklődnék szeretném kérdezni hogy ha idő előtt le áll a bor forrása, hogy lehet azt ùjra indítani? Ugyan is csináltam akác bort de idő előtt leált a forrás, jelenleg édes és zavaros, hol ott félszáraznak kéne lennie. Így iható de nem elálló! Mert a benne levő cukor nem mind alakult át alkohollá. Mit lehet vele tenni?
    Válaszát előre is köszönöm.

  48. 50:
    A forrás nem áll le csak úgy magától, annak oka van. Elfogy a cukor, nagyon hideg van, túl édes volt a must és az alkohol tartalom nem engedi a további erjedést, megöltük (vagy valaki más) az erjesztő gombákat. Egy kevés élesztő hozzáadagolása újra indítja az erjedést.

  49. Tibor, bá 100 literhez kb mennyi élesztőt tegyek? Cukorban fel kell futatni? Vagy simán elkeverjem a borban?

  50. 52:
    Az élesztőgomba szaporodik. Egészen kevés is elég, majd felszaporodik. Elég egy negyed kocka, amit egy deci borban feloldasz (megfuttatod) és hozzáöntöd a 100 literhez.

  51. Üdv ! Alma cefrét szeretnék készíteni , utána olvastam sok helyen,ám azt sehol nem találom pl: 50 liter le darált almahoz mennyi cukor kell kell e egyáltalán? Valamint ugyan ehhez a mennyiséghez mennyi víz ?

  52. 55 Zsador:

    Mindenképpen érdemes cukrot rakni bele. Imre azt írta, hogy 25-30 kg-hoz rak egy kilót. Ezt vedd alapul. Mondjuk én az 5 liter vizet sokallom, épp csak annyiban szoktam feloldani, hogy sűrű szirup legyen.
    Víz helyett vegyél pektinbontót. 750 forint a gazdaboltban egy 11,5 g-os. 50 kg almához kb. 1 g kell, tehát nem egy nagy befektetés. Ez majd elfolyósítja a cefrét. Kicsi vízben feloldod, belekevered, megvárod míg hat, (kb. 2-3 óra) utána mehet az élesztő.

  53. Total kezdő „cefrés” vagyok, no meg ha sikerül pálinkafőző.
    Keverőszárral szétvertem a szilvát.Minden jól indult csak a fent említett lekvárosodás lett az eredmény. Nagyon vastag a massza.
    Mit lehet tenni, meg megkeverni sem tudom.

  54. 57: Cukros vízzel (esetleg savanyítva) hígítsd fel annyira, hogy keverhető legyen. Akkor beindul az erjedés is.

  55. 57:
    Pektinbontó enzim a megoldás. Hidd el, csodákra képes! Irány a gazdabolt! 🙂

  56. A tanácsadóknak én is köszönettel tartozom. Levettek némi gondot a vállamról.

  57. Honnan tudom hogy kész a cefre, ki van forva?

  58. 62: Már nem habos, keverésnél nem távozik belőle széndioxid.

  59. Tanácsot szeretnék kérni, hogy a tavalyi szilva cefrét ami kiforrt és egy évet állt a pincében jól lezárva idén ki lehet főzni?

  60. Üdv mindenkinek!
    Most csinálok először cefrét, majd -reményeim szerint – pálinkát. Sokat olvastam a témában, elméletben már majdnem mindent tudok (a fenét, de jól hangzik…), most jön a gyakorlati vizsga… Három dolog, amiben bizonytalan vagyok, ha tudtok, segítsetek:
    – van jelentősége a cukor, pektinbontó, élesztő hozzáadás sorrendjének, vagy akár egyszerre, a cukorsziruppal összekeverve is be lehet keverni a legelején? Ráadásul van aki szerint a cukrot csak egy pár nap után kell hozzáadni.
    – Ahány oldal, annyi vélemény a keverésről. Kell keverni, ha igen, akkor melyik szakaszban? Nekem most az tűnik a „legszimpatikusabbnak”, hogy az első két szakaszban, az elő és a főerjedéskor keverni kell, utána, leülepedéskor már nem.
    – Az előzőhöz részben kapcsolódva: csak ekkor, a keverés befejeztével kell légmentesen lezárni? Addig elég a lazán rátett tető vagy a „kotyogó”? MI a különbség a kettő között?
    Köszönöm ha válaszoltok és segítetek!
    Üdv,
    Gy.

  61. 65:
    Szerintem van jelentősége. Először mindenképp a pektinbontó menjen bele. Annak kell 2-3 óra, mire hat. Utána a sav! Nem írtad ugyan, de gyanítom, hogy szilvát vagy körtét cefrézel. Ezekbe kell sav. Beállítod vele a PH-t, mehet bele az élesztő. (A számunkra hasznos élesztő 2,8-3,2 PH között érzi jól magát, a többi káros viszont nem.) A cukrot én is csak az erjedés beindulása után teszem bele, sűrű szirup formájában.

    A keverést jól gondolod, a lényeg, hogy amíg forr, a tetején lévő száraz részt nyomkodd le a lébe. Viszont a leülepedés csalóka, mert nem mindig fordul meg a cefre! Simán lehet, hogy már leállt a forrás, te meg vígan kevergeted, és így teszed tönkre. Gyufával, ill. kóstolással győződj meg róla, hogy forr-e még.
    És igen, ezután kell légmentesen lezárni, addig elég csak rátenni a tetőt, mert ha lezárnád forrás közben, szétnyomná a hordót.

    Jótanács: Ha a forrás leállása után nem tudod teletölteni a hordót cefrével, és nem is tudod egyből kifőzni, érdemes a cefre tetejét lefóliázni, akár duplán, jól felhajtva a hordó belső oldalára és ezután lezárni. A cél ugye az, hogy a lehető legkevesebb levegővel érintkezzen és a még termelődő kevéske CO2-t benn tartsa, és megvédje a cefrét.

    A kotyogó egy eszköz, ami azt a célt szolgálja, hogy a lezárt hordóból tudjon távozni a CO2 anélkül, hogy levegővel érintkezne a cefre. Ilyen kotyogóval ellátott hordó nagyon drága, és szerintem felesleges. Hogy külön kapható-e és az felszerelhető-e a sima cefrés hordóra, nem tudom.

  62. Három-négy hetes szilvacefréből akartam párolni de sajnos alig volt alkoholtartalma, gyenge lágy párlatot kaptam, nincs rossz, mellék íze, csak kevés alkoholt tartalmazó víz. A főzést gyorsan leállítottam. Megjegyzés: A cefrének jó gyümölcs illata van, szerintem nem érte károsodás,( fertőzés ). Mi lehet az oka? A helyiségben kb. 16-17c-fok volt. Túl sok időt hagytam az erjesztésre, vagy még nem forrt ki rendesen? A savassága 2,16. Ha leállt az erjedés, újra lehet-e indítani azt és hogyan? A már felfőzött, de nem kifőzött cefrét még fel lehet-e használni, esetleg feljavítani? Tisztelettel Zoltán Erdélyből!

  63. fiúk a 38-as Zsolt a kérdésére nem kapott választ április óta
    tapasztalatunk, hogy a második főzésnél tiszta lesz a párlat, és 40 fok alá nem szabad menni, mert a végleges fok bállításnál (50-52) behomályosodik, az íze nem lesz rossz, de nem „hívogató”

    amennyiben ágyas pálinkát szeretnél vagy fokolás nélkül ágyazd, vagy egy pár fokot hagyjál rá pluszban, nagyon finom a mazsola ágyon érlelve

  64. 69:
    Kérdés, hogy mikor mérted a 2,16-os PH-t? Ha az erjedés beindulása előtt, akkor mindenképp alacsony. (Mondjuk utána is.) 2,8-tól ideális. Ettől leállhatott a forrás. Bár ez szilvánál furcsa, annak magas szokott lenni. Én 3,6-ot mértem a szilvára a nyáron, le is savaztam. Vagy lehet, hogy túlsavaztad? Mindegy, a 2,16 alacsony, az biztos.
    A másik verzió, hogy elkezdett ecetesedni. Ehhez nem is kell, hogy büdös legyen, van, hogy csak főzéskor jön elő a technokolszag. A 16-17 fok ideális, azzal baj nem lehet.
    Szerintem ecet lesz…

    Ecetes cefrét kalcium-karbonáttal elvileg lehet kezelni, de arról többet nem tudok, hogy mekkora mennyiséghez mennyi kell, stb. Sosem csináltam.
    Ph-t is csak csökkentettem eddig, nem tudom hogyan lehetne emelni.
    A felfőzött cefrével szerintem sokat nem lehet kezdeni, annak annyi. De ez csak vélemény, azért kérdezz meg mást is!

  65. Üdv mindenkinek!
    Készíteném életem első körte cefrájét eddig egy 250 L jött össze .
    Megtisztítottuk daraboltuk a héten még daráljuk és visszük a kazánházba.
    Ha felmelegszik a gyümölcs ezután tegyem bele a petkinbontót , és a vizet ? Az élesztőt 1-2 kiló gyümölccsel beindítsam vagy mehet bele mindjárt a hordóba a cukrot 30 kg/1 kg arányba rakjam vagy kevesebb gyümölcshöz.

  66. Szép jó napot kívánok! Alma cefrém szépen elindult erjedni, az edényből ki is futott (fellökte a tetejét), mert sokat tettem belé. Darálás és pépesítés után mértem Ph-t és bizony 2,36 lett az eredmény. Ekkor már gondoltam, hogy itt valami baj lesz mert túl savas. Érdeklődnék, hogy miként lehet csökkenteni a savasságot? Növelni azt az irodalom rengeteg módon tárgyalja, de a csökkentést azt nem. Azóta a cefrém mintha meghalt volna, meg sem mozdul. Kivettem az edényből egy pár liter cefrét, hogy még egyszer ne fusson ki, adtam hozzá egy kis cukrot és dupla mennyiségű fajélesztőt, de halálos csönd van a hordóban.
    Köszönöm a választ – Zoli

  67. Üdv látom össze gyűltek a „cukrosok”, már elnézést kifejezésért! Nembaj ha éretlen a gyümölcs, egy kis cukor… kit érdekell ha teli lesz metillel. Indítsuk be 30kg cukorral .. aroma:0 legyen minnél több mert az jó. Pektinbontó? normális gyümölcs daráló, ami szinte homogénre darálja gyümölcsöt. Élesztővel értek egyet, felfuttatni meleg cukros vízbe és bekeverni cefrébe. hordót előtte fertőtleníteni : trisó, forró víz, olcsó hatásos. mindig normális alapanyagbol csináltam soha semmi probléma nem adódott azévek alatt

  68. Üdv mindekinek, akinek szuper cefrés hordóra lenne szüksége 60-vagy 220-literesre, hivjon bátran a 06209624365-ös tel számon

  69. Üdv mindenkinek 🙂 egy olyan kérdésem lenne hogy földieper cefréhez folyamatosan(ahogy terem)vagy csak egyben tehetem bele a gyümölcsöt. Köszönettel

  70. Na most akkor.
    Most találtam két dolgot.
    1, Minden nap kevergetni, a fő forrás idelye alatt.
    2, Levegő elől elzárni, kotyogóval az egész forrás ideje alatt.

    Az első esetben levegőzik, a második módszernél meg nincs kevergetve.

    Melyik a helyesebb?

    Vagy a kettő között az ideális, A fő forrás alatt keverés, utána meg lezárás?

  71. Üdv mindenkinek! Jó néhány gyümölcs fajtából készítettem már cefrét és pálinkát, cseresznye, meggy, barack, alma, körte, birs.
    A cefrézés technológiája folyamatosan csiszolódik, kezdetben mindent teljesen kézzel magoztam ki, nagyon időigényes tud lenni. Most a bogyós csonthéjasokat szőlődarálón zúzom, a hengereket eltávolítva, hogy minimális legyen a magtörés, majd keverőszárral pépesítem, pektinbontóval kezelem, még néhányszor kezelem keverőszárral (24-36 óra), szőlőpréssel szétválasztom a levét és a magos-héjas sűrűjét. Utóbbit külön kezelem, saválló hullámos hálóból készült rostám átpasszírozom amit lehet, a magos-héjas rész hulladék, ami átmegy mehet a léhez, én vízzel hígítva külön hordóban erjesztem. nem az elsődleges gyümölcslével. A barack a legegyszerűbb eset, magozása után, könnyű a pépesítése keverőszárral, sőt botmixert is szoktam utólag használni. Véleményem szerint a törekedni kell a darabmentes, homogén massza létrehozására. Csonthéjasoknál a mag egyáltalán nem hiányzik a cefréből a magas cián-tartalom miatt, legkésőbb a főzés előtt el kell távolítani (ekkor már macerás, mert a kész cefre alkohol tartalma részben esetsavvá alakulhat és elpárolog). Körte és alma feldolgozása nagyon hasonló, én a magházat és a hibás részekkel együtt mindig kivágom, mert a mag itt sem annyira kívánatos. Terménydarálóval aprítom, pektinbontós kezelés után keverőszárral, botmixerrel darabmentességig homogenizálom. Birs feldolgozása is hasonló, de az aprítás és a magház eltávolítása kemény munka, a darálás után hőkezelni (feltárás) is szoktam, ajánlott, meleg vízben 60-70 °C-ig melegítem, a főzőlé is megy a cefrébe. További pépesítés mint almánál. A homogenizált cefre állagától függően használok vizet, annyit hogy ne álljon egybe, folyós legyen, általában csak alma és birs esetén szükséges víz. A cukortartalmat 18-20 tömegszázalékra állítom, ehhez egy refraktométert használok. A hozzáadandó cukor mennyisége változó a gyümölcstől és az érettségi foktól függően. A cefre pH értékét 10%-os foszforsavval vagy kénsavval (olcsóbb) állítom be pH mérő segítségével, 2,8-3,2. Citromsav, borkősav, stb. használata nem jó ill. költséges megoldás. Sósav, salétromsav, ecetsav nem jó! Csak analitikai tisztaságú foszforsav és kénsav beszerzése ajánlott, az akkusav nem jó!
    Csak fajélesztőt használok, fajtája az évszaktól és gyümölcstől függően változik (aromakezelés, hőfok- és alkohol tűrőképesség), mást célszerű használni télen (birs, alma) mint nyáron. Nem részletezném, elég sok borászati webáruház van, lehet tájékozódni.
    A homogén, darabmentes cefre több szempontból előnyös, mindenhol azonos erjedési körülmények végig a folyamat alatt, a cukorfokot, pH-t, stb, nem a darabok közötti lére ildomos beállítani, hanem a teljes térfogatra, erjedésnél és főzésnél nem okoznak a darabok váratlan technikai nehézségeket, pl. dugulás, leégés.
    A hordó lezárása és a CO2 gáz elvezetése: kábel-tömszelencét szerelek (D11, 100 forint) a hordó fedelére és egy méteres darab D11-es szilikon csövet csatlakoztatok légmentesen(!!!), a cső másik végét egy üveg vízbe kell tenni, arra kell vigyázni, hogy ne tudjon kimozdulni a vízből erős forrás közben se.
    Nem szoktam kevergetni a cefrét naponta (ha lehetséges egyáltalán nem bontom meg a hordót, a levegő nem hiányzik a folyamatból). Habzásra hajlamos cefréhez adagolok habzásgátlót, ez erjesztésnél és főzésnél is hálás lépés.

  72. Udvozlet mindenkinek.
    Olyan nagy kortefam van amit nem lehet leszedni.
    Termes a foldre hullik, innen gyujtom ossze. Amikor a gyumolcs nem egyszerre erik (mint most is) akkor hogyan csinaljam a cefret, mert naponta kb. negyed kanna gyumolcs jon ossze es a begyujtes elhuzodik ket hetig is. Eddig nem lehet eltarolni az osszeszedett termest mert megrothad (probaltam). Tavaly csak osszeszedtem minden nap osszevagtam bordoba tettem es sem pektin bontot sem elesztot nem hasznaltam, igy is jo palinka lett. Azt kerdeznem, hogy igy milyen gyakorlati modszerrel keszitsem a cefret. Hogyan es mikor tudom beletenni a seged anyagokat.
    Koszono.

  73. 79: Ha a tavalyi módszerrel jó pálinka lett, akkor mért nem követed azt? Minden nap összeszeded a körtét, összevágod, kivágod a rossz részt, bele a hordóba. Ha még pektinbontóval, élesztővel is megkínálod, még jobb lesz. A pektinbontó az erjedés egészségesen tartása mellett azért is javallott, mert a pektinből lesz a sok metanol.

  74. Üdv,mindenkinek.
    Olvastam,hogy probléma a cefre lekozmálása.Én minden alkalommal leszűröm a sűrűjét szőlőprésen átnyomom és csak az így maradt lét főzöm ki.Ha ez túl babrásnak tűnik nagy szemű mosott kavicsot kell a főző aljára rakni és ha véletlenül kicsit odakap az se baj főzés után a kavicsot úgy is ki kell dobni.Nem kell a főző alját sikálni.

  75. Üdvözlet mindenkinek!
    Sárgabarack cefre tetején fehér, rugalmasan kemény, két újjnyi réteg keletkezett egy hét után. Ezt egyben el lehetett távolítani, majd újra kialakult. Sajnos csak a hét végén tudom megkeverni.
    A cefre így is felhasználható? Ha penészről van szó, nem károsítja az egészséget, ha kifőzve a páleszt elfogyasztjuk?
    Köszönet a gyors válaszért.

  76. 82:
    Őszintén, kijártad az általánost?

  77. 82: „nem károsítja az egészséget, ha kifőzve a páleszt elfogyasztjuk”

    Már hogyne károsítaná. Legokosabb az lenne, ha egyáltalán nem innád meg… 😀

  78. Üdvözlet
    A préselésből visszamaradt szőlőből szeretnék pálinkát készíteni. Kérdésem viszont az lenne, hogy a fehérbor készítésénél, már a zúzott bogyókhoz is adagolok borként, valamint pektin bontót. A szőlőt viszont nem akarom teljesen kipréselni. A borkén, befolyásolja a cefre minőségét? A vörös szőlőnél még bonyolultabbnak gondolom a helyzetet, mert ott szinte már kiforr a must a „törkölyön tartás „miatt. Hogyan lehet jó szőlőcefrét készíteni pálinkához?
    Köszönöm

  79. Előszőr próbálkozunk almabor készitésével ( golden és sztarking ). Az interneten olvastuk az Ön receptjét és annak megfelelöen jártunk el. Megmostuk a szedett almát, majd feldaraboltuk és hozzáadtuk (a leirtak alapján) a hozzávalokat. Ezt három db egyenként 30 l-es jól zárható kotyogóval ellátott müanyag edénybe tettük . Edényenként cukorból 1-kg, borélesztőből 1-dkg, citromsavból 1-evőkanállal
    és vizből 5 l-t tettünk . Az első edény kb 2 hete lett elkészitve , a másik 2 edény 1 hete , a mai napig nem indult be a forrás. Ezekután felnyitottuk és edényenként 30-30 dkg
    cukrot és 0,5 dkg borélesztőt tettünk hozzá. Ennek ellenére nem indul meg a forrás (3 napja) . Nagyon megkérjük /mint szakembert adjon tanácsot, hogy mi a megoldás , nagyon sajnálnánk,ha ennyi anyag tönkremenne. Kérjük szives válaszát a megoldást illetően.

  80. Sziasztok,
    végigolvasva a hozzászólásokat,
    pár dolgot megjegyeznék.
    Kinek nem inge ne vegye magára.
    Édesapám, Édesanyám gyerekkorom óta főzte a pálinkát.
    Sokat segédkeztem jómagam is a testvéreimmel.
    Az idén kifőztem a szilva cefrémet.
    Az alábbiakat javaslom, hosszú elméleti, kevés gyakorlati tudással.
    Cukrot…csak a birs-cefrébe kell rakni, mert nehezen indul az erjedés.
    Szigorúan a többi gyümölcscefrébe ne!!!!(szilva, barack, körte, etc)
    A gyümölcsöt lehet fokozatosan is hozzáadni a cefréhez, kinek ideje hogy adja, hétvégi ház , vagy akár egybe is.
    A tisztaságra figyelni kell.
    Lehetőleg naponta keverni, ha nem megy, amilyen sűrűn csak lehet.
    Nem kell turmixolni,összeér az magától is.
    Fontos:
    adalékanyagoktól mentesen!
    sem élesztő sem semmilyen csodaszer nem kell bele!
    Napra nem kitenni, árnyékos helyen szépen kialakul.
    Ha kiforrt, gyümölcsdarabok magok akár az alján… sima egyenletes lé a tetején… kész a cefre.
    Természetesen igaz az is, ha kimagozod a gyümölcsöt még tisztább finomabb….
    Ha ledarálnám…botmixerrel összeturmixolnám cukrot tennék bele meg élesztőt meg egy kis sárkányfüvet….
    az olyan mikor kuktában készíted a pörköltet.
    Megfől így is úgy is… de az ízek nem érnek össze.

    A cukros pálinkától a savanyú a rosszabb.

    Egy vajdasági véleménye…..:)

  81. Bodzavirágból készítek pálinkát, illetve előzőleg cefrét. A kérdés melyre választ szeretnék: A kifőzéskor a virágot is ki kell főzni, vagy csak a virágból kipréselt levet?

  82. Segítsetek!

    Most készítettem először cefrét, külön a sárgabarackot, körtét, szőlőt. A sárgabarackom jó lett, de sajnos a körtét a napokban megnéztem és savanyú ízt érzek. Mit tegyek??? Sajnálnám, ha ki kellene önteni egy hordóval! A múlt héten még semmi baj nem volt.
    Köszönöm a segítséget.

    Kezdő vagyok.

  83. 89. Vass Károlyné
    Ha már nagyon erősen szúrós szaga van, akkor nem érdemes foglalkozni vele.
    Ha az íze savanykás, de még nem elviselhetetlenül, akkor meg lehet próbálni minél hamarabb kifőzni, de valószínűleg az elejéből többet kell eldobni és az össz mennyiség is kisebb lesz. Főzés közben kóstolgasd és ha az első 20 százalék után is savanyú, akkor hagyd abba.

  84. Ha a cefre savanyú az nem gond, azt jelenti kiforrt a cukor, lehet főzni.

  85. 91 – kcsavar:
    Persze a gond nem itt kezdődik, de a cukorból alkohol lesz, az alkoholból (+oxigén) pedig ecet. Tehát: Meg kell akadályozni, hogy a cefréhez érés közben levegő férjen. Ezt a célt szolgálja az úgynevezett kotyogó. A gond ott kezdődik, amikor valaki úgy ad tanácsot, hogy nem, ért hozzá. 🙁

  86. Köszönöm a válaszokat, irány a főzde.

  87. Kedves Imrebá! Három hete kaptam lekvár sűrűségű barackot.A cucc hámozott ,magozott massza.A 70 liter masszát,beleöntöttem 120 literes hordóba,tettem hozzá 3kg cukrot és élesztőt.Lezártam kotyogóval.Azóta is(már20 napja)kotyog-forr.Meddig fog ez kotyogni.Mi lesz ebböl?Mikor lehet főzni?

  88. 94:
    A forrás ideje függ a hőfoktól és a sűrűségtől. A lepárlást akkor lehet kezdeni, amikor megszűnik a forrás. A hozzáadott víz mennyisége semmit se befolyásol, a leégés kivételével.

  89. T. Tibor bá!
    Köszönet, azért, hogy ezt a honlapot, illetve „fórumot” létrehozta. Három éve vettünk egy vidéki telket a feleségemmel a Tisza-tónál, kifejezetten horgászni! Egy műhiba folytán kiderült, hogy a vályogházhoz nagyobb telek tartozik és a telken több termő fa van, aminek termését nem tudjuk elfogyasztani igy kezdtünk el kisérletezni pálinka főzéssel. Vettünk egy 35 l főzőt és három éve nekiláttunk.
    Rengeteg kérdésünk lenne, az idei cefrénk kiforrt. Jó lett volna, ha három éve találkozom ezzel a fórummal. Közben bezavart, hogy körtémet egyik este amikor horgászni voltunk leszedték és ellopták. Nem untatom. Biztos, hogy fogom keresni, ha nem zavarom.
    Tisztelettel: Rekvényi Tibor. /82 éves/ Kezdő pálinkafőző.

  90. 97:
    Szervusz kedves druszám!
    A pálinka főzés nem nehéz dolog. A cigányok ellen védekezni, sokkal nehezebb. 😀 Semmi zavarás, a fórum nyílt és szabad mindenkinek.

  91. Szép napot Tibi bá. Kérdezem,hogy a lefőzött pálinkát kell-e és ha kell meddig kell szellőztetni?

  92. Megint én vagyok.Ha mégis kell szellőztetni a páleszt,a nyitott üvegekből nem megy el a pálesz ereje?

  93. A kérdésem a következő: a citromsavról azt hallom mindenfelé hogy lefolytja a cefrét mivel tartósít. Most megilyedtem mert mindent az itt leírtak szerint csináltam. Epercefrém van. Tisztelettel Csaba.

  94. Üdvözletem mindenkinek!
    Egy kis segítséget kérnék.Van egy kb. 8 méter magas eperfám rengeteg gyümölccsel. Az elmélet nagyjából meg van,de akinek már van tapasztalata az eperfa cefrézésében, minden ötletet,javaslatot,tanácsot szívesen fogadok.

  95. Jónapot kívánok
    A fehér fa eper cefrésitése érdekelne.
    Hogyan tudom megakadályozni késleltetni a fotrást?”mivel kb 200 literre számítok de csak 2 naponta kb 15-20 litert ad a fa.
    köszönöm

  96. 103. Klarianka Gábor
    Le kell hűteni néhány fokosra, úgy egész sokáig eltartható. Ez viszont házilagosan ekkora mennyiségben nem igazán kivitelezhető.
    Inkább azt mondanám ne késleltesd, hanem gyűjtsd és forrald ki 20-30 literes hordókban. Ha már kiforrt, akkor oxigén mentes környezetben akár fél évig is tárolható.

  97. Az epercefrének kifejezetten jót tesz némi savasítás, mert a faeper maga alig savas.
    Én úgy szoktam, hogy hetente egyszer lerázom a fát raschel-hálóra, azzal megtelik 1-2 hatvan literes hordó. Azt akkor és ott érdemes kezelni, ami sav, cukor élesztőt belerakunk, belerakni, összezúzni, keverni. Aztán szépen pár hét alatt leforr, akkor lezárni. Mikor mind kiforrt, akkor érdemes az egészet lefőzni pálinkának.

  98. Hello. Kezdo vagyok ebben a szakmaban ezert a vegyes gyumolcs palinka keszitesehez kernek szakmai tanacsot. A kertben terem cseresznye, korte, szilva, barack, de mind csak kis mennyisegben – ezert dontottem a vegyes gyumolcs palinkanal. Az erdekelne hogy:
    1. Mely gyumolcsoket javasolt kombinalni?
    2. Egy hordoban cefrezem az osszes gyumolcsot vagy fajtank kent kulon hordoban?
    3. Ha a cseresznye mar most erik es peldaul a korte csak egy jo masfel honap mulva, ilyen esetben hogyan jarjak el hogy a mar kiforrott cseresznye cefre ne romoljon meg?

    Barmilyen tovabbi hasznos tanacsot es utmutatast orommel fogadok es koszonom a segitseget 🙂

  99. Kedves Ábel,
    Én is először készítek cefrét és pont eperfa terméséből. Sokak szerint elrontottam, mert naponta raktam a hordóba a friss gyümölcsöt. Majd kb 5 nap után zúztam össze. Alul már levet eresztett, felül 10-15 centi sűrű massza van. Nagyon összeesett így megint raktam hozzá turmixolva gyümölcsöt. Most kb 50l. Van benne 300g borkősav, néhány kanál citromsav, borélesztő 20g, élesztőtáp, 1kg cukor. Sokak szerint nem kell megvárni míg a sűrűje alulra kerül, hanem minél hamarabb lefőzni. Nem rohad meg, ha sokáig várok? A savassága most kb 3.7. Most vasárnap lesz 2 hete, hogy elkezdtem gyűjteni. Minden nap átkeverem fúrószállal is.
    Lesz ebből valami?

  100. Tiszteletem Tibor Bá.A minap örököltem 50 liter 20 éves lekvárt(sürü de jónak néz ki) Ezen kivűl még 30 liter meggybort.Hogyan lehet ezekből pálinkát főzni?-A bor is 20 éves

  101. Üdv az olvasóknak és a szekesztőknek!
    Az idén kipróbálnám a körte és a szilva cefrét egybe kifőzetni (nálunk Szlovákiában sajnos nem legális a magán-otthoni pálinka főzés) … tehát „üvegtigrises” Csoki bá módjára „vegyi-gyümi”-t szeretnék produkálni… persze a filmhez képest másképp.
    Milyen tapaszlata van kinek az ilyen keverésvel, kb 2:1hez van anyag, több a körte, várható a körteiz dominációja?

  102. Gábor! Szerintem ne öntsed össze!
    Nem fognak kijönni az ízek. Olyan, vegyes lesz…
    Ha megkóstolod, csak azt tudod majd mondani hogy, „valami gyümölcs…”
    Főzzed ki inkább külön külön! Szerintem.

  103. Több mint valószinü, hogy igazad lehet, … kár lenne elrontani, a tavalyi szilva nagyon jól sikerült, de akkor több volt a ringló szilva… Sajnos ebbe a főzdébe a minimum töltés kifőzéshez 170L cefre, és a szilvából nincs annyi.
    Na majd még körbe járom a rokonságot és az ismeretségi kört, hátha sikerül összeszedni valamit.
    Köszi a véleményt. Sok sikert és minden jót!

  104. Kedves Tibor Bá! Végre egy olyan fórumra akadtam ahol nem bűn a rossz tapasztalatokat is megosztani. A blogra sajnos csak most akadtam, de jó pap is holtig tanul köszönhetően a blognak és a fórumnak!Tanúja ennek a sok „kiküldött” értéktelen cefrém amibe pedig olyan sok munkaórám volt. A szükséges eszközök(pl PH mérő!!!) adalékok nélkül ez lett a végeredmény!Maradt még kérdésem, ezért válaszát tisztelettel megköszönöm.
    Kotyogjon vagy ne kotyogjon? A többféle gyümölcsből, elhúzódó érésük miatt 20 literes műanyag ,zárható edényben készítek cefrét, ezekre kotyogót olyan „csöves” megoldással gondolnék megoldani.
    Látszólag jó a cefre, illatra,színre, állagra ok ,de semmi alkohol foka nincs !valószínű meglépett,hol rontottam el? Nem zártam le időbe?Savat kellett volna figyelni? A cukor a gyümölcshöz képest kevés volt? lehet ,mentett, lepotyogott kissé éretlen gyümölcsöt használtam fel? Nagyon szétcsapattam?
    Szóval nagyon szépen köszönöm a felvilágosítást! (a nyolc osztályt kijártam! de tényleg) Tisztelettel Ildikó

  105. 112 – Ildikó:
    Ugyan az eredeti posztnak nem én vagyok a szerzője, de azért elmondom az alapokat. Élesztő gombás hatására cukorból alkohol lesz. Tömegét tekintve (súly) 2:1 arányban. 1 kg cukor = 1/2 liter alkohol. Tulajdonképpen cefre nem is kellene. Mégis használják mert ad aromát (körte, szilva, cseresznye, stb.) valamint a gyümölcsben lévő cukorból szesz lesz. Sajnos az alkoholból pedig ecet lesz, oxigén (levegő) jelenlétében. Erre találták ki a kotyogót, ami a fejlődő széndioxidot kiengedi (különben felrobbanna a tartály) de nem enged be levegőt. Az én tapasztalatom szerint optimális, ha a cefre cukor tartalma 20% . Tehát a gyümölcs zúzalék cukor tartalmát kb. erre a szintre kell felvinni kristály cukor segítségével. pH mérőre nincs igazán szükség. Helyette inkább az alkohol fokmérő hasznosabb.

  106. Köszönöm a gyors válaszát.
    A cukor tartalom mérése mikor aktuális a gyümölcs edénybe kerüléséhez viszonyítva?
    Szép napot:)

  107. Bár nem engem kérdeztek, leírom a tapasztalataimat, lehet segít.
    Én nem használok kotyogót. A gyümölcsöt megmosom, a rothadtat kiszedem. Egy kevés cukrot, vízben feloldva teszek hozzá, hogy könnyen beinduljon. Almát összedarálom, a lédúsabb gyümölcsöt keverőszárral összezúzom. Aztán szódakészítőből széndioxidot nyomok a tetejére. Műanyag edényt használok aminek van fedője.
    Naponta a tetején lévő réteget lenyomom az alsóbb rétegbe.
    Nem méregetek semmit, többnyire nincs gond. Időnként a gyümölcs pl. a körte szokott megecetesedni hosszabb esős idő esetén. Valószínű a gyümölcs cukortartalma miatt, de nem szeretem nagyon cukrozni a cefrét.

  108. 114 – Ildikó:
    Minél előbb, hadd zabáljanak (és szaporodjanak) a gombák. 😀

  109. A 85 ös kérdésre én is szeretném tudni a választ, ha lehet. (Lehet hogy elkerülte a figyelmemet?) Szintén nagy segítség lenne szüretelünk a jövő héten:))Szép napot!

  110. 117 – Ildikó:
    A ként gombaölésre használják. Az erjedést gombák okozzák. többit találd ki.

  111. Nem a kén a kérdésem, hanem az, hogy hogyan lehet jó! szölőcefrét készíteni pálinkához. Köszönöm szépen.

  112. Jó napot mindenkinek.
    Kérdésem az lenne,hogy újra lehet e indítani a félbe hagyott tisztázó főzést?

  113. Hat igen…..itt sokat lehet tanulni,de viszont be is keverheti az embert
    Amiben eltevettem az az hogy szeretnek szolo palinkat fozni viszont mar par dologban nem vagyok biztos
    1.kell e pektin bonto anyag a szolonek vagy sem
    2.be kell oltani a cefret es mi is lenne annak a sorrrend-je(cukor fokot merjek es mennyi lenne az optimalis ameddig nem kell bele szolni,persze nem mennyissegre hajt az ember)
    3.miutan mindennel megvagyok le zarhatom legmentesen vagy 3 nap kavargatas utan
    elore koszonom a valaszotok-at

  114. Üdv,

    Lehetséges az, hogy a pektinbontó enzim és a fajélesztő segítségével sokkal több kihozatala legyen egy cefrének, mint amire számítottam?
    Irsai Olivér szőlő cefre, kb. 120 talán 130 kg volt.
    Ebbe tettem kb. 2 kg cukrot, nem többet.
    Mégis lett 20 liter (kiváló minőségű) pálinkám.!!!
    Én ezt alig akartam elhinni a főző mesternek, de ez van.
    Számítottam kb. 10-12 literre.
    Na persze ez nem baj, nem panaszkodom nyilván 🙂
    De ez lehetséges?
    Lehet a szőlőnek alapból magas lehetett a cukor foka?

    István

  115. 122 – István:
    Az anyag nem vész el, és nem lesz semmiből, legfeljebb átalakul. Cukor nélkül nincs alkohol.

  116. Értem Tibi bátyám, de szerinted ennyi cefréből lehetséges ennyit kihozni? Vagyis ilyen magas cukorfoka lehetett a szőlőnek?

  117. 124 – István:
    Ezek szerint. Hacsak valaki nem tett bele cukrot a hátad mögött, viccből 🙂

  118. Nem-nem, biztosan nem 😀
    Nagyon szuper lett az anyag, tegnap eltőtti főzés ,de már most olyan aromája van, hogy csak pislogok!!
    Apropó, szoktad, szoktátok levegőztetni a pálinkát kifőzés után?
    Ha igen, mennyi idő elegendő rá?

  119. 126 – István:
    Én nem főzök pálinkát, az apám élt halt érte, pedig akkor még tilos volt. Szerintem a levegőztetés teljesen felesleges, sőt rossz, mert az alkohol könnyebben párolog, mint a víz.

  120. Egyszer főztem szőlőből pálinkát és nekem is hasonlóan adott. Szintén 2 kg cukrot adtam mázsa gyümölcshöz. Meglepett. És az íze. Az egyik legjobb pálinkát lett. Annyira, hogy bepalackoztam. ?
    Én nem szoktam szellőztetni, de azt hiszem megynél, cseresznyénél szokták javasolni, hogy az ízek intenzívebbek legyenek. Nekem ízlik anélkül is. Szerintem fontosabb, hogy jó gyümölcs legyen, kimagozva, minimális cukorral. Akkor már rossz nem lehet. ?

  121. Sziasztok

    Szeretném kérdezni hogy lehet e úgy birsalmából jó pálinkát készíteni hogy fele birs, fele alma, viszont külön cefrézve. Előre is köszönöm

  122. 129: Persze, ha jók a cefrék. A birs íze fog dominálni, de nem lesz olyan erőteljes, mintha tiszta birs lenne.

  123. Pektinbontót kell bele tenni, különben a birsből nem lesz lé.

  124. Szőlőpálinkánál a bogyós levet megfokoljuk, igyekszünk min 19 cukorfokra felhúzni.
    (1 kg cukor 1 q-n 0,6 cukorfokot emel. Az Auchanos tavaly csak 0,55 fokot emelt).
    Ami még a titok, hogy ha jót akarsz, akkor a beletett cukor 5%, de inkább 10%-nyi szőlőcukrot tegyél hozzá. A cukrot meg oldd fel a lében tökletesena szőlőcukorral együtt.

  125. Tettem a birsbe pektinbontót és mégis főztem, habarcskeverővel aprítottam. Egyéb jó tanács? A különbőző fázisban lévő cefrét összeönthetem (1-2 nap eltérés)?

  126. 133: Mégis főzted? Úgy érted, megfőzted a cefrét? Az élesztőket biztosan megölted benne, de lehet, hogy a pektinbontó enzimet is. Ilyet még nem hallottam. Majd oszd meg az eredményt!

  127. Nem a cefrét főztem meg hanem a birsalmát? cefrézést előtt. Után a tettem bele a pektinbontót és az élesztőt – miután lehült.

  128. 135: A birsalmát nem célszerű megfőzni, mert az élesztők számára szolgáló tápanyagok (enzimek, vitaminok) nagy része tönkremegy. Viszont ajánlatos a szőrt eltávolítani róla, mert el tudja rontani a pálinkát. A lényege, hogy pépesre legyen összedarálva és kb 15-20 C fok körüli hőmérsékleten legyen állandóan az erjedés miatt.
    127: Levegőztetni ajánlott, pl: egy nagy öblös szájú demizsonba tenni és 1-2 napig a dugót csak lazán rárakni, vagy ronggyal letakarni, hogy a muslincák ne szédüljenek bele :). Különböző kénes illatanyagok ilyenkor távoznak el. Az a minimális alkoholveszteség meg nem számít amíg a minőség javul. Bor lefőzésekor amit kezeltek kénnel, azt még egy hétig is szokták levegőzteti.

  129. A szőlőből sokkal több pálinkát lehet főzni cukrozás nélkül is, mint a többi gyümölcsből. Annyira nem meglepő, a bor is 10 % feletti alkoholtartalmú, míg a többi gyümölcsből (pl meggyből ) sokkal gyengébb bor lesz, még cukor hozzáadása mellett is. További jó tulajdonsága, hogy a cefréje nem hajlamos odaégni.

  130. Köszönöm szépen a válaszokat a birs cefrézés kérdésemre. Szeretném azt is megkérdezni hogy almát tudom e aprítani fúró a fogható habarcs keverőel. Előre is köszönöm.

  131. 138: Az almát érdemes nagyobb darabokra összevágni, amennyiben nincs semmilyen darálód. Egy egyszerű répadaráló is megteszi amúgy, ami nagyobb darabokra reszeli. Ez kb 12-14.000 Ft körül van. 2-3 napig érdemes várni, amíg az erjedés beindul, sokkal lazább lesz a gyümölcshús. Ilyenkor érdemes habarcskeverővel pépesre összeaprítani.

  132. Sziasztok leülepedet a hordó félig 4 napos cefre rakhatok még hozzá?

  133. Tudom – tudom… nem egészen a témához van, de nem tudok ellenálni, hogy ne osztjam meg veletek… ráadásul „cefrés” … és jooooo :o)

    Hogyan halt meg Hófehérke?
    Evett a cefrének félretett almából… kinyírták a törpök!

  134. Tisztelt Tibor Bá’
    Idős ismerősömnek szeretnék segíteni. Úgy tudja, hogy burgonyából is lehet cefrét/pálinkát készíteni. Valóban? Tudna adni néhány tanácsot, hogy eljuttathassam neki?
    Tisztelettel.
    Szabóné Kinga

  135. 142:
    Vegyileg a keményítő majdnem cukor. Nyilvánvalóan lehet belőle alkoholt gyártani, amit iparilag meg is tesznek, de nekem ezzel kapcsolaban nincs tapasztalatom.

  136. Üdv Mindenkinek!

    Egy olyan kérdésem lenne hogy ha nem tudom azonnal kifőzni a cefrét (alma-birs) akkor van e értélme Optimum White és Lallizym béta együttes használatának?
    Előre is köszönöm a választ.

  137. 144. Jaczkó István
    A tapasztalatom az, hogy ha a cefre kiforrt, akkor még max két hétig lényegi minőségromlás nélkül tárolható. További egy hónapig még elfogadható marad, de utána már érezhetően rosszabb lesz az eredmény. Esetleg ha erősen lehűtöd, akkor tovább eláll, de a magból és héjból kioldódó anyagok akkor is rontani fogják a minőséget. A csodaélesztők csak a sebességet növelhetik, háztartási körülmények között teljesen feleslegesek.

  138. :144
    A cefre jól lezárva és hüvös helyen tárolva hónapokig birja.

    :142
    Igen lehet krumpliból is szeszt főzni de azt nem kellene pálinkának nevezni…
    Ha jól emlékszem valamikor réges-régen igy csináltuk:
    Búzát csiráztattunk, tiszta egészséges búzát 24órára vizbe áztatunk majd vékony
    rétegben pincében hagyuk kicsirázni.Naponta 1-2x átforgatjuk igy kb 1hét alatt
    a mag hosszával azonos hosszúságú csirát hajt, ez már megfelel.
    A krumplit átválogatjuk megmossuk és megfőzzük héjastól jó puhára.
    Amint kihült a krumpli mégegyszer átvizsgáljuk a beteges részeket kivágjuk.
    Jól alaposan összetörjük a krumplit,megmérjük a súlyát, 4-5szörös súlyú vizet
    adunk a kásához és keverés közben főzni kezdjük a kását.
    Ha a krumpli felfort a kicsiráztatot búzából minden 10kilo krumplihoz 2kilót
    kimérünk, aprólukú húsdarálón átdaráljuk, és némi vizet adunk hozzá hogy folyós legyen.
    Megvárjuk mig a krumplikása lehül 63 celsius alá, na ekkor belékeverjük a ledarált
    bemért csiráztatot búzát (amit akár zöld malátának is nevezhetnénk…)
    Próbáljuk meg 2-3óráig tartani a cefre hőmérsékletét 50-60 celsius fokon és kevergessük.
    Vigyázunk 63 fok fölé ne melegitsünk, mivel a maláta enzimjei amik a krumpli
    keményitőjét cukorrá alakitják 63 fok fölöt tönkremennek!
    A cukrositás után ha a cefre lehült 20celsius alá mehet bele az élesztő…
    Na kedves Szabóné a többit már magára bizzuk 🙂

  139. Köszönöm szépen a gyors választ és a segítséget

  140. 147. Kösz ezt a szép, autentikus és felhasználásra is alkalmas leírást, még ha olvasásán kívül nem is hasznosítanám. (Időnként a házi sörfőzést művelem.)
    A krumpli-zöldmaláta 5:1 arányt azért igyekszem megjegyezni.
    Ha már krumpliszesz, én nem ragaszkodnék a szép kézműves malátázáshoz vagy ha nincs hely, lehetőség hozzá, finnyázás nélkül használnám az iparilag előállított enzimet, bár ez valamennyi költségtöbbletet okoz.
    https://palinkaust.hu/cefre-keszitese/kemenyito-bonto-enzim-gabona-cefrehez
    Lehet, van olcsóbb forrás is, azt már fel kell kutatni.

  141. Üdv mindenkinek!

    Úgy alakult hogy kapok 100 kg bodza bogyót. Ennek a cefrézéséhez szeretnék tanácsokat. Úgy gondoltam teszek hozzá kB 100 liter kiforrt alma cefrét, persze csak főzéskor. Előre is köszönöm segítségét.

  142. István: a földi bodza vagy gyalogbodza (Sambucus ebulus) bogyóira teszel szert?
    Szerintem vétek lenne keverni valamivel, abból olyan „anyag” lehet, ami különleges, egyedi és relative ritkaságba menő.
    A „borzag pálinka” a nógrádi és palóc vidék pálinkája, és 2019. áprilisában felvételt nyert a Nógrád Megyei Értéktárba is, a Nógrádikum-ok közé

  143. Gábor: azért gondoltam almával tuningolni mert a f{zőbe ez kevés, viszont más opció fózésre nincs. Sambucus amit sikerült találni. Megaztán az alma egy kicsit finomít is rajta ne legyen annyira tömény. Köszi

  144. István: természetesen fincsi lessz az ugy is, majd aztán írd meg, légy szives, mennyire volt intenzív a borzag aroma. Sok sikert!

  145. Üdv Mindenkinek!

    Egy kis segítségre lenne szükségem. Úgytünt kiforrt a birsalma cefrém (feljött a leve olajos volt stb) összeöntöttem a több kishordóból egy nagyba. Letakartam légmentesen, majd néhány nappal később mikor a Lallizym bétát akartam hozzá keverni akkor újra sűrűje (bunda) volt fenn. Mi történhetett?

    … És van egy másik kérdésem is: esetleg próbált már valaki kólában ereszteni gyümölcsöt/cefrét és azt kifőzni pálinkának?

    Köszönöm szépen

  146. Senki pálinka kedvelő-hozzáértő nem olvassa az oldalt??

  147. :155
    :157
    Kedves István!
    Birsalmacefréd összeöntögetés közben levegővel érintkezet
    oxigén oldódot benne és ez a benne szunyadó oxigénkedvelő
    baktériumokat (aerob mikroorganizmusokat) feléleszthette.
    Ezeknek az anyagcseréje gyorsabb és több gázt termel mint
    az élesztő sejteké, ez okozhatta a sűrű alja megjelenését.
    Amenyiben a levegőtől elzárod a cefrédet visszaál a rend
    és a nyugalom a mikrobák közt és a cefre leülepedik.
    Ajánlanám nem sokáig halogatni a kifőzést…

    Kólában erjeszteni gyümölcsöt – PERVERZ ötlet !!!
    Ha valóban sikerül az erjesztés a kóla ize-szaga megjelenik
    a cefrében és a párlatban is…
    Hát nem tudom hol szeretném a kóla szagát a gyümölcs mellet
    érezni, baracknál biztos nem, talán törkölynél, szilvánál
    némi-nemü érdekes mellékiz türhető lenne.
    Na de tudjuk: izlések és pofonok különböznek …

    https://hu.wikipedia.org/wiki/OpenCola#Kólaízrecept
    A kóla narancs, citrom, fahély és vanilia illata talán
    keserű likőrnek tudna igencsak jó szolgálatot tenni!

  148. Köszönöm szépen Ödön!
    Szerinted sokat veszít a minőségéből így, ha csak dec. 15.én tudom kifőzni?

  149. :159
    Kedves István!
    Hüvös helyen, lezárva 1 hónapot ki kellene birnia! (Szerintem…)

    Izé azt a Lalizym nevü csodaszert belétetted?
    Az valami glykozidáz, olyan enzim ami a vegyileg kötött cukrokat felszabaditja!
    Ha némi utóerjedés indulna ez a Lalizym gyanusitható vele…
    Karácsonyig várjuk a beszámolót!

  150. Ha mondasz egy címet – és a többiek is – szívesen küldök kóstoló.

  151. Sziasztok!

    Kifőzésre került a kB fele-fele birsalma-alma cefrém. Tegnap lett kifőzve kb300 kiló gyümölcsből 22,5 liter 48%-os pálinka lett. A kóstolás még várat magára, viszont az illata, az valami fantasztikus. Köszönöm szépen a segítséget mindenkinek.

  152. Üdvözlök mindnkit.Egy kérdésem lenne.Szilvacefrét már készítek több éve,most viszont málnával próbálkozom.Már egy hetes a cefrém,tettem hozzá 4% cukrot és most mintha kezdene ecetesedni.Nem tudom mit kezdjek vele.Ha tudtok megoldást,szívesen fogadom.Köszönöm.

  153. 163: Zárd el az oxigéntől, akkor nem tud ecetesedni. Aztán főzd le minél előbb, ha befejezte a forrást. Minél kevesebbet áll, annál jobb.

  154. Üdvözlök mindenkit!Egy kérdésem lenne.A birsalma cefrém úgy érzem kezd ecetesedni, Beoltottam élesztővel, lassan forrt de most már le ált, de még nem „vizes” a teteje mit tegyek?Ha tudtok megoldást,szívesen fogadom.Köszönöm.

  155. Szerintem szórd be vastagon kristály cukorval, nekem ez vált be a körte cefrével, amikor fokozatosan értek be az edenyekben a cefrék… és természetesen zárd le légmentesen, hogy a esetleges keletkezett gázok kifele menjenek, de befele az edénybe ne jusson levegő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük