(1278) Putyin

Tibor bá’ online

 

~ab108A zsidók által uralt magyar média alig észrevehető manipulációjára ragyogó példa született a Népszava december 31.-i online szalagcímében: „Megrendült Putyin hatalma”, de nem ám kérdőjellel, fenéket! Kijelentő mondatban. Végigolvasva az esemény sorozatot tartalmazó cikket, semmi olyat nem találni, ami Putyin hatalmának a megrendülését jelezné. Nem is ez a lényeg. A lényeg elültetni az olvasóban, hogy Putyinnak annyi. Ugyanis, így kell elkezdeni egy politikus megbuktatását. De miért érdeke a világ zsidóságának Putyin megbuktatása? Mert a zsidó plutokraták világuralmának szinte egyetlen akadálya. Aki tud olvasni a sorok között, az Putyin beszédéből – amit december elején a szövetségi parlamentben mondott – felmérheti az államférfit. Íme:

Mindig is büszkék voltunk a hazánkra, de nekünk nincsenek szuperhatalmi ambícióin. Nem vagyunk érdekeltek a globális, vagy regionális dominanciában, nem akarunk ütközni senkinek az érdekeivel, miközben megjátsszuk annak védelmét, és nem akarunk másokat kioktatni. De szeretnénk a nemzetközi törvények védelmezői lenni, biztosítva azt, hogy a nemzetek önrendelkezését, függetlenségét és önazonosulását tiszteletben tartsák.

Napjainkban számtalan ország átértékeli erkölcsi álláspontját, felhagynak nemzeti tradíciókkal és felszámolják az eltérő etnikumok és kultúrák között fennálló határokat. Ezzel arra erőszakolják az embereket, hogy azonos mércével ítéljék meg a rosszat és a jót, ami igen furcsa, mert ezek egymással ellentétes dolgok. De a hagyományos értékek ilyen felrúgásának nem csak negatív következményei vannak a társadalomra nézve, de alapvetően antidemokratikusak, mert ezek elvont ötletek, amiket a tényleges életre erőszakolnak rá, a társadalom többségének tiltakozása ellenére. A többség ezeket a változtatásokat nem fogadta el és az irányzatok felülvizsgálatát követeli.

~ab115

Tudatában vagyunk annak, hogy a Földön egyre több ember támogatja, a hagyományos értékek fennmaradásáért folytatott küzdelmünket, amelyek civilizációnk szellemi és morális alapjait képezik. Mi nagyra értékeljük a hagyományos családokat, az emberi életet, beleértve a szabad vallásgyakorlást, vagyis az emberiség spirituális értékeit.

Ez természetesen egy konzervatív felfogás, de azt tudni kell, hogy a konzervativizmus nem az előrelépést akadályozza meg, hanem a visszafelé haladást, ami egy nyílt kihívás az Anglócionista Birodalom uralkodó ideológiájával szemben.

Az Anglócionista Birodalom nemzetközi politikájának sarokköve az erő alkalmazása, vagy az azzal való fenyegetés, amit Oroszország kategorikusan elutasít. Ez azonban nem az orosz haderő relatív gyengeségéből adódik, ahogy azt egyesek sugallják. Az elmúlt évtized alatt az orosz haderő drámai változáson ment át, és teljes mértékben visszanyert a világ második legerősebbje címet, az első helyet elfoglaló USA után. Ennek ellenére Oroszország alapvető stratégiai fordulatot hajtott végre, amikor kijelentette, hogy a haderőt kizárólag védelmi célból, illetve megtámadott szövetségeseinek a megsegítésére veti be.

Megjegyzendő még, hogy az Anglócionista társadalmi rend az 1 százalékos kisebbséget (Zsidó lobbi, olaj lobbi, Wall Street, Big farma, stb.) a többség nyakába ülteti, amit mi kategorikusan elvetünk és emlékeztetünk rá, hogy demokráciában többségi uralom van, miközben a kisebbségjogainak sértetlennek kell maradni.

A Putyin beszéd természetesen még hosszan folytatódott bel- és külföldi észrevételekkel, de ez a viszonylag rövid rész, amit közzétettem világosan érzékelteti, amit a bekezdésben említettem. Ironikus, hogy a 40 éven át elnyomó Szovjetunió utódállama, a mai Oroszország legyen az „igazság bajnoka”.

________________________________________________________
________________________________________________________
_______________________________________________

116 gondolat erről: „(1278) Putyin

  1. Putyin egy zsarnok mert:
    engedte, hogy Hodorkovszkijt elitéljék adócsalás és lopás miatt(Nyugaton ilyen nem történhetett volna meg) 🙂
    Csorbítja az emberi jogokat és a sajtószabadságot.(A homoszexualitást nem lehet propagálni, a Pussy Riot (puncilázadók) pedig nem táncolhatnak a Székesegyházban) 🙂
    Az európai vezetők szerint az orosz elnök nem alkalmas arra, hogy modernizálja országát és visszakormányozza a demokrácia útjára, ezért bojkottálják az olimpiát is.
    John McCain amerikai szenátor is írt a Pravdának, hogy Oroszország jobbat érdemel Putyinnál, aki bebörtönözi politikai ellenfeleit, és amúgy is elég rossz arc. 🙂

  2. Vicces, amikor egyes ballib újságírók úgy szidják Orbánt, hogy olyan, mint Putyin. Bárcsak tényleg olyan lenne!

  3. Putyin alig rejtetten azt állítja , hogy az anglocionisták
    (gondolom az USA, Izrael és az angolul beszélő országok és a zsidók)
    tudatos megfontolásból szándékosan önös érdekből (?) rombolják a család nemzet vallás intézményeket.
    Szerintem ez utóbbiak erózióját a világ működésének változása a modernizáció okozza.
    A modernizáció megállíthatatlan folyamat, aminek vannak negatív káros velejárói, ahogyan az automobil elterjedésének a füstgázok és halálos balesetek.
    Ellenségképet sugall, amikor mindezért az anglocionistákat (?) teszi felelőssé.
    Természetesen megváltozik az ember identitása, amikor törzsi marhatenyésztőből, multialkalmazot szoftverkészítő lesz.

  4. Irónikus ? De nem irreális 🙂 Az egyetlen erőt képviseli, aki féken tudja tartani a nyugati „demokráciát”, mert szerintem a kóros elváltozásból való kigyógyulás esélye az, ha marad még érintetlen egészséges rész, még akkor is, ha az sem teljesen tökéletes, mert olyan még sosem volt, pláne nem abban, ami az ember által létrehozott. Én már elég régen ráéreztem, hogy az egyetlen esélyünk, mert a világ többi részét az a bizonyos 1 %-nyi morális hulladék már totálisan szétroncsolta – Magyarországot is, ne álltassuk magunkat…

  5. 1:
    Röviden: teljes mértékben beszoptad a mainstream média manipulációját.
    Hodorkovszkij = Simicska – a többit rád bízom, hogy kitaláld.

  6. 3.
    „A modernizáció megállíthatatlan folyamat…”
    Hogy megállíthatatlan-e, nem tudom.
    Mindenesetre nem természetes.
    A kapitalizmus hozta, és arra épül, hogy akinek van valamilyen technológiai előnye, annak rövidtávon jó profitot hoz.
    Ezek a dolgok nem valós, hanem gerjesztett igényeket elégítenek ki, és egy élhetetlen szituációba hajszolják a világot, ami globális és totális válságot okoz gazdasági, politikai és erkölcsi szinten.
    És… egyre többen jönnek rá, hogy a kütyük nem oldják meg az emberek problémáit, csak sokszorozzák azokat.
    Például egyre több háziasszonytól hallom, hogy „kiirtja” a konyhájából az elektromos dolgokat, akkor is ha alaposan megnől emiatt a főzéssel töltött idő.

    És azt hiszem, Putyin ezt a folyamatot látta jól.
    A modernizáció egy öncélú verseny, a társadalmat szétzilálja és a gazdaságot is csődbe viszi… Ugye… akinek nincs hadserege a világ 140 országában, az nem tudja olyan jól érvényesíteni az érdekeit, és akinek nem folyik a zsebébe a világ energiabizniszének a haszna, annak valós értékek alapján kell gazdálkodni.
    Putyin azt is jól látja, hogy az USA meg a nyugat nem attól élnek-éltek jobban, mert demokráciák, hanem mert korlátlan hozzáférésük volt a legfontosabb forrásokhoz, és hatékonyan tudták korlátozni a potenciális konkurrenciát.
    Tehát se a gazdasági, se a politikai modell nem tűnik vonzónak.

    Hogy Putyin valódi céljai mik, azt nehéz tudni.
    A hatalom egy bizonyos pontotn túl már öngerjesztő, és terjeszkedni vágyik.
    Igaz, Kína se vált folyton terjeszkedő hatalommá történelme során.
    Igaz, a birodalomépítés elsősorban a Római Birodalom utódállamainak a hobbija, és Oroszország valójában sose volt része, csak később került Bizánc befolyása alá. Talán Nagy Katalin alatt próbáltak egy Új Bizáncot építeni, de nem arattak nagy sikert.

    Putyin erejét viszont 3 dolog is mutatja a közelmúlból:
    Elbátortalanította az USA-t és Izraelt Szíria és Irán letámadásától, és megakadályozta Ukrajna nyugatra fordulását.

    Hát… erre nehéz azt mondani, hogy Putyin hatalma gyengül !

  7. KGB-s tart erkölcsi prédikációt?
    Bár van igazság abban, amit az anglocionizmusról mond. Viszont egy pillanatig sem hezitálnak gazdasági kényszert alkalmazni más országokkal szemben (gáz, olaj), ha úgy látják jónak.
    Hogy a saját területétől távolabb katonai beavatkozásokra nem kerít sort, annak elsődleges oka, hogy a hadserege (még) nem alkalmas rá.
    Nem mondanám, hogy Oroszország az erkölcs védelmezője lenne…

    Putyin érdeme, hogy egy ‘romokban heverő’ Oroszországot többé-kevésbé talpra állított gazdaságilag /bár nyersanyagon és fegyveren kívül nem tudom, van-e jelentős orosz exportcikk mind a mai napig/ és valamennyire társadalmi szinten is, bár a nyugati értelemben vett demokráciához nem kerültek közelebb /sőt/.
    Oroszországra viszont ma már nem lehet úgy legyinteni, mint Jelcin idején és ez Putyin eredménye.

  8. Európa egyetlen ütőképes, egységes fehér hadseregét kétség kívül Oroszország tudhatja magáénak. Ezt össze sem lehet hasonlítani az angol vagy a francia honvédséggel, ahol az egyenruhások között mindenki más-más etnikumhoz tartozik.

    Putyinnak van másik védelmi vonala is, ami a lentebbi videón látható „nehéz”bombázókból álló légierő:

    Na velük szembekerülvén elsőként adnám meg magam! 😀

  9. Re: 7 Observer
    Kimaradt a gabona, mint jelentős exportcikk.
    Világ egyik legnagyobb gabona exportőre Oroszország.

  10. 7:+1

    Szép szavakat, antiglobalista, „anglocionista” kijelentéseket mindenki tud tenni.

    De meg kéne nézni magát a rendszert és nemcsak azokat a tényeket, amiket kirakatba tesznek.

    Ilyenek pl.:

    Demokrácia és emberi jogok,

    Állam (és saját vagyona ) összefonódása a gazdasággal ( ha már a másik oldalon bíráljuk a monopóliumokat és a multikat)
    Pl. nézzük meg a Gazprom nyomulást, felhasználását politikai játszmákban

    Kisebbségek helyzete

    Korrupció (érdemes követni a Szocsi olimpiai építkezések történéseit),

    Bíróságok (általában a hatalmi ágak) függetlensége.

    A fent felsorolt hiányosságok többé-kevésbé egyre inkább fellehetőek a nyugati „demokráciákban” is.

    Az egyetlen különbségtétel talán csak az anglocionizmus ellenesség.

    Mondjuk ez is valami.

  11. 7. Gazdasági kényszer ? Ha neked tartoznának – persze nem milliárdokkal – csak százezrekkel , és még követelnék is tőled, hogy a gázcsap (pénzcsap) maradjon nyitva, és közben hűtlenül kacsintgatnának a konkurenciád irányába, te vajon mit tennél ?

  12. 5:
    „Hodorkovszkij = Simicska ”

    Nem egészen.

    Az egyetlen ok, ami miatt Hodorkovszkij becsukták a politikai ambíciói.
    Nehezen hihető, hogy a többi oligarcha a jó adózó mintaképe, csak H. csalt adót.

    Simicska szerű képződmények százával vannak a mai Oroszországban, csak
    a.) nem politizálnak
    b.) Jól összefonódnak az állammal, kapják az állami megrendeléseket lásd. Szocsi. Gondolom tejelnek is rendesen a megfelelő helyekre.

  13. 11:
    Aj ez az álnaivság:

    Nézzük már meg a gáz szerepét pl. az Ukrajnai történések befolyásolásában!

    Adok engedményt a gázárból, ha nem csatlakozol az EU-hoz.

    Ez színtiszta profitérdek érvényesítése a Gazprom részéről?
    A politikai, állami érdek nem érvényesül?

  14. Mondjuk az anglocionista ellenesség is orosz önös érdekből történik, nem azért, mert az olyan szépen lefestett konzervatív értékeket szeretnék megvédeni.
    Az csak egy máz, egy ideológia, ami az érdeket szolgálja.

  15. 13. A nyugati országokat ugyanilyen politikai és egyéb érdekek vezérelnek, és közben ugyanezt vetik Putyin szemére, vagyis, hogy nem szolgáltatja ki magát, nem fekszik le a nyugatnak, ahogy Jelcin tette. Mutass egy országot, ahol nem ilyen érdekek érvényesülnek elsősorban !

  16. 15: Ez rendben is van, de akkor ne próbáljuk egyszerű adósságbehajtásnak beállítani a Gazprom tetteit, mint ahogyan Te tetted ezt 11-ben.

  17. Ok.
    De kérdés, mennyire hasonlítható össze Ukrajna – mint testvérnép – esete egy nyugati érdekszférához tartozó országgal. Az oroszok számaránya sem elhanyagolható, minden tizedik orosz. Putyin még így is gavallérabb volt velük, mint a nyugat, mely fűt-fát beigér, és szemetül manipulálja őket.
    Jelcin idején a nyugat alaposan elszúrta a demokrácia exportálását, ha egyáltalán lehetséges lett volna, vagy ha akarták volna 🙂

  18. 9: Értelmezés kérdése, nálam a gabona is belefér a nyersanyag kategóriába. Persze, ha kenyérként exportálják, az már valamilyen szintű feldolgozás, ha vodkaként, az pedig már prémium termék… 😀

    11: Én inkorrekt partnerrel nem üzletelnék. Ha pl. Ukrajna nem fizet, a 3. felszólítás után kikapcsolnám a gázt. Viszont az, hogy politikai engedmények fejében (pl. társulási szerződés elutasítása) nyitva hagyni a csapot, az gazdasági ráhatás az adott ország politikájára. Nincs ingyen gáz, ahogy ingyen ebéd sincs.

  19. 18:
    Ha kifogásolod, hogy Putyin politikai ráhatásért olcsóbban adja a gáz Ukrajnának, akkor el kellene gondolkodnod azon, hogy Amerika szerte az egész világban sok százmillió dolláros „segélyeket” osztogat. Mit gondolsz miért?

  20. 19:
    Nem arról van szó, hogy más nem ezt teszi, de ne állítsuk be szentnek, mert nem az.
    Ugyanúgy egy kutya a nyugat és Oroszország, mint az MSZP és a FIDESZ.
    A kevés különbség csak az eltérő érdekekből fakad.

  21. Azt hiszem rövidesen közelebbről vizsgálhatjuk az orosz érdekszférát : Orbán épp most írja alá Putyinnal a paksi atomerőmű bővítését.
    Pedig a franciák is versenyben voltak, de valami miatt nem ők lettek a befutók.
    Persze a Szuez, a Sodexo meg az Alstrom után lehet hogy lelohadt a nyugati csili-vili technológia iránti lelkesedés.

  22. 21:
    Na igen.

    ” Az MSZP és a Jobbik a Fideszhez hasonlóan támogatja az atomenergia szerepének növelését, az LMP nem.”

    Vajon ezek a pártok színtisztán logikai megfontolásokból támogatják az atomerőmű építést vagy érdekek is vannak a háttérben?

    http://index.hu/gazdasag/ado_es_koltsegvetes/2014/01/14/nem_veletlenul_ment_orban_moszkvaba/

    „A Reuters emlékeztet arra, hogy Magyarország földgázszükséglete 75 százalékát, olajfelhasználása 80 százalékát Oroszországból szerzi be. A kétoldalú orosz-magyar kereskedelem értéke 2013 első tíz hónapjában 7,2 milliárd dollár volt, míg 2012 egészében 9,7 milliárd dollár.”

    Na még egy kis atomenergia függés bővítés.
    De az oroszok szentek, biztosan nem élnek vissza a helyzettel.

    „A Roszatom korábban is jelezte, hogy szívesen venné, ha tender helyett megbízást kapva állapodna meg Moszkva és Budapest a paksi atomerőmű bővítéséről. Kovács Pál korábban a 2012-es év végére, későbbi a tavalyi év végére látta reálisnak a tender kiírását, erre azonban nem került sor. Mindeddig a lehetséges pályázók között a francia AREVA jött szóba – amely emellett valószínűleg párhuzamosan pályázott volna a Mitsubishivel közösen is az Atmea vállalat színeiben – az amerikai Westinghouse a Toshibával közösen, a dél-koreai állami Korea Electric Power Corporation és az orosz Roszatom-konzorciumban lévő Atomsztrojexport.”

    „Sokatmondó, hogy a Fennovoima úgy adott megbízást a Roszatomnak, hogy az árról csak utána, várhatóan idén nyáron állapodnak meg. Bojarkin szerint ez Magyarország esetében is működne. Igaz, fontos különbség, hogy míg a Fennovoima ipari magáncégek szövetségeként az atomerőművet saját kockázatára finanszírozza, addig Magyarországon állami megrendelésre közpénzből – hitelből – kellene biztosítani.”

    Aztán biztos, hogy egy ekkora megállapodás alapú (!) megrendelés korrupciómentes lesz?
    Itt van lehetőség csak igazán a korrupcióra, mint ahogyan a pályáztatás nélküli, egy szereplős közbeszerzéseken!
    Van rá jó pár példa, hogy nem a legolcsóbb ajánlat nyer, a Közgép dominancia (kb. 450 milliárd megrendelési értéknél tartanak fő és alvállalkozóként összesen.)

  23. „Megszületett a megállapodás Magyarország és Oroszország között a nukleáris együttműködésről

    Oroszország 10 milliárd eurós hitelt nyújt Magyarországnak

    A két paksi atomerőművi blokkot az oroszok építhetik

    Új hosszú távú gázszerződés is születik a felek között”

    http://www.portfolio.hu/gazdasag/energia/megvan_a_megallapodas_orban_es_putyin_kozott.193924.html

    A választások előtt biztosra mennek…

    Ugye az ördög a részletekben van, nincsenek illúzióim.

    Ezek után mi is a gátja annak, hogy az oroszok úgy számlázzanak, ahogyan akarnak.
    Hogy ők szentek, ilyet nem tennének????

  24. 26.
    „Hogy ők szentek, ilyet nem tennének????”

    Szó sincs róla.
    De egyelőre szeretnének klienseket elhappolni az EU-tól, és az oroszok egyelőre több mézet tudnak csepegtetni a madzagra.

    Azért, ha idézel, a lényeget ne hagyd ki :

    „„Az AREVA Finnországban 3,2 milliárd euróért nyerte el a tendert, 2009-es határidővel. Most 7,5 milliárdnál tart a blokk felépítésének költsége, és legfeljebb 2014-ben, de inkább csak 2015-re készülhet el” – mondta korábban az Indexnek a Roszatom projektigazgatója. Szergej Bojarkin szerint a tender felelőtlen ígérgetésbe hajtja a pályázókat, sem neki, sem a megrendelőnek nem jó. Ennek nyomán a finn Fennovoima tavaly úgy döntött, hogy az ország harmadik erőművét már tender nélkül, a Roszatomra bízza – ez lesz az első olyan erőmű, amit az orosz fél az EU-ban épít fel. „Az Areva ára irreális volt. Ráadásul ezt az ajánlatot úgy tette, hogy a következő blokkra 20 százalékos engedményt is ígért. A Fennovoima azonban ezért az alig hárommilliárd eurós ajánlatért sem él az opcióval” – mondta Bojarkin.”

    Szóval nyugati tender se garancia semmire.

  25. Azért Putyin szépen mosolyogva fog kezet a képeken, az Anglocionista Birodalom egyik csicskájával. Az index képe is jó, ahogy a tábornok a középső ujjával az orrát piszkálva „bemutat” Putyinnak. 😀

  26. 27:
    „Szóval nyugati tender se garancia semmire.”
    Mondjuk eleve nem értem, hogy lehet egy olyan szerződést kötni, mint amit a finnek kötöttek.

    Nem mondtam, de ez a konstrukció se (kitöltetlen csekk)!!!

    Esetleg, ha nem lesz pénzünk az önerőre ( most még 20%, mennyi lesz a végén, ha a költségek emelkednek???), akkor ajánlom figyelmedbe a bulgár példát.

  27. 28.
    Most a csicskák (gyarmatok) újraelosztása van folyamatban.
    Ukrajna után Putyin valószínűleg felbátorodott.
    Az EU meg túl gyenge ahhoz, hogy ellenálljon.
    Putyin jó érzékkel kihasználja az EU-ban való csalódottságot, a válág nagyon amatőr kezelését, és most jó pozícióból keveri a kártyákat.
    És szerintem azoknak is van valami igaza, akik nem akarnak mindenáron egy süllyedő hajóhoz kötődni.
    Oroszországnak viszont nem indult még be az ipara, van pénze, tehát logikus felvevőpiac lehet…
    Talán jobb, mint a túltermelő, egymás sarkát taposó EU-ban várni a sorunkra, hogy egy nagy multicég megszán…

  28. 28, 29,30: Mert ez jobb lesz?

    „Kevés lesz a 3000 milliárd

    A paksi bővítés nem csak a két reaktor megépítését vonja maga után. Ehhez az árhoz hozzá kell számítani az áramhálózati rendszer fejlesztését is. Holoda szerint a végösszeg inkább 5-6 ezer milliárd forint körül lehet, az összes szükséges fejlesztést figyelembe véve.”

    „„Eddig is csak beszéltünk az energiafüggetlenségről, ám az atomerőmű orosz megépítésével mindazt, amit az energiastratégiában leírtunk, kidobhatjuk az ablakon” – mondta Holoda.”

    http://index.hu/gazdasag/2014/01/14/paks/

  29. 31:
    „És szerintem azoknak is van valami igaza, akik nem akarnak mindenáron egy süllyedő hajóhoz kötődni.”

    Akinek életében halálhírét költik, sokáig él.
    Korai még temetni az EU-t.

    Minimum lesz egy nagy összeborulás az USA-val a transzatlanti szerződés kapcsán.

    Na ha az megvalósul, akkor lesz csak igazi világdominancia.

    Esetleg ez még hozzá:
    http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303997604579238301861025662

    Egyébként a FIDESZ egyik érve volt a szocik ellen, hogy az IMF hitellel eladósították az országot.
    Akkor ezt most minek lehet nevezni?

  30. 30:
    Csak egy kicsit könnyebb az EU-s céget felelősségre vonni a európai bíróságon, mint ez orosz állami céget.
    Főleg ha oroszok a hitelezők is.

    „– Kerékkopás okozza a hangot. A kerekek nem teljesen kör alakúak, ezért zörögnek, ütnek, rázzák az egész szerelvényt, szétverik a pályát, tönkreteszik az alagutat – magyarázta Dorner Lajos (43), a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) vezetője.

    Ettől függetlenül ez is elég égő.

  31. „Egy atomerőműépítés esetében a költségek mintegy 70 százalékát a finanszirozas teszi ki. Ezzel kapocsolatban a konferencián Felsmann Balázs (korábbi energetikai államtitkár) arról beszélt előadásában, hogy a 3000 milliárd forintos bekerülési költséget még 2008-as adatok szerint, 2009-ben számolták ki, így azok (a fukusimai atomkatasztrófa és a gazdasági válság következtében) biztosan felfelé módosultak. Az Egyesült Királyságban aláírt, a tervezett paksi erőműhöz hasonló méretű nukleáris reaktorépítési költség nagyjából 5500 milliárd forintra jön ki). Ennél is fontosabb Felsmann szerint, hogy az akár 30 éves megtérüléssel számolt beruházás esetén az Egyesült Királyság és Magyarország között pusztán az adósbesorolásaink közti különbségből eredően is gigantikus felár képződik. És nem a mi számunkra kedvező módon.”

    http://hvg.hu/gazdasag/20140114_Putyin_komoly_dokumentumokat_irat

  32. 33.

    „Minimum lesz egy nagy összeborulás az USA-val a transzatlanti szerződés kapcsán.”

    Hát ez az…
    Tibor bá’ is írt róla posztot, hogy Kína befejezte az ingyen ebéd osztását az USA-ban.
    Az USA-nak meg fog kelleni az a hiányzó pénz, és már szinte csak az EU-t tudja fejni. És fogja is.
    Tehát a traszatlanti összeborulás a pénzszivattyúk turbóra állítását fogja jelenteni, és ha egyben marad az EU, akkor csak azért, hogy az USA számára gazdatestet biztosítson.

    Persze nem mondom, hogy az oroszok jobbak. De szerintem nem feltétlenül rosszabbak. Sajnos a mérce nagyon alacsony.

    Ahogy az EU-s „barátaink” nem vették észre a leggyomorforgatóbb privatizációs mészárlásokat, úgy semmivel se tartom őket különbnek mint bármilyen más üzleti csődületet.
    És ne feledjük, Oroszország új srác az üzleti telepen, tehát az első akciói valószínűleg tűrhetőek lesznek. Ha minket látványosan átvernek, akkor ugrik a többi kandidátus is.
    Az EU ott szúrta el az új tagokkal, hogy rögtön arrogáns pozícióból indított, és mára evidens az euroszkepticizmus, és az országok alternatívák után néznek.
    Akár van tender, akár nincs, ha VAN választék, az az árakra hatással van… és a minőségre is.

    „Csak egy kicsit könnyebb az EU-s céget felelősségre vonni a európai bíróságon, mint ez orosz állami céget.”

    Hát ez se tuti.
    Amikor Pécsen milliárdos csaláson érték a Suezt, és szóvá lett téve, Sárközy személyesen baszta le a magyar oldalt, hogy hogy jönnek ahhoz, hogy beleszóljanak a nagyok dolgába.
    El is lett kenve szépen.

  33. „Csak a pillanatnyi kamatkülönbségből (Egyesült Királyság: 0,45 százalék – Magyarország 4,65 százalék) pénzügyileg egy 3000 milliár forintos projekt esetében évente 81 milliárd forintos különbség keletkezik. Ez a differencia azt figyelembe véve sem kevés, hogy a Paksi Atomerőmű tavalyi összes árbevétele 185 milliárd forint volt. Felsmann szerint a finanszírozási lehetőségeket tekintve még a bolgároknál is rosszabb helyzetben vagyunk, és az egész EU-ban csak egyetlen ország van mögöttünk e listán: Szlovénia.”

  34. 37:
    „Hát ez se tuti.
    Amikor Pécsen milliárdos csaláson érték a Suezt, és szóvá lett téve, Sárközy személyesen baszta le a magyar oldalt, hogy hogy jönnek ahhoz, hogy beleszóljanak a nagyok dolgába.
    El is lett kenve szépen.”

    A felvetés a metróról szól, ott érdekes módon működik a dolog.
    Ha meg el lett kenve a dolog, az meg kormányzati felelősség is, nem az EU bíróságok hibája.

    „Az USA-nak meg fog kelleni az a hiányzó pénz, és már szinte csak az EU-t tudja fejni. És fogja is.”

    Na ezért azt hiszem, hogy NEM ilyen egyoldalúan fog működni a dolog.
    Egy hatalmas vámmentes övezet mindkét oldalon sokaknak jól jöhet. Persze mindkét oldalon lesznek vesztesek is.

    Persze hogy milyen USA szart akarnak majd letolni a torkunkon pl. GM termékek, az a jövő zenéje.

    Ha jól tudom a Suezt később nem egészen európai módon tették ki a birtokából. Nem mintha sajnálnám őket.

  35. „Az EU ott szúrta el az új tagokkal, hogy rögtön arrogáns pozícióból indított, és mára evidens az euroszkepticizmus, és az országok alternatívák után néznek.”

    Az EU válságának elmúltával csökken az euroszkeptikusok aránya. Milyen érdekes…. 🙂

    Azért az EU támogatásokat se feledjük, lehet bánat pénznek is tekinteni, de fájdalmas lehet a hiányuk.

  36. Kevés súlytalanabb beszéd van, mint a politikusoké.

    Semmire nem kötelez.

    A tényeket tetszése szerint nagyítja föl vagy sikkasztja el.

    A közönsége tetszését elvtelenül hajhássza.

    Alattomosan ravaszkodásokkal hangulatkeltő.

    Betarthatatlanul ígérget fűt fát.

    Igyekszik eredeti módon szellemeskedni.

    Nem tudja nélkülözni valódi vagy maga gyártotta ellenségeit pocskondiázását.

    Semmitmondóan hatásvadász.

    Mindezt a rászedett nép, ha akarja ha nem kénytelen busásan megfizetni.

    A legeslegócskább silány cirkusz, egyszeri fogyasztásra.

    A múltat ócsárolja, a jobb jövőt fényezi.

    Lihegve hazafias, a haza javát akarja,magának.

  37. EU válságához kapcsolódóan:
    „Ön mit tenne, ha nyakig ülne az adósságban, és még meglenne a családi ezüst, amit ráadásul nem is használ? Eladná, lélegzethez jutva ezzel, avagy ragaszkodna az értékeihez? Ezzel a kérdéssel indítják felvetésüket a The Economist publicistái, akik szerint a fejlett gazdaságokban érdemes lenne elgondolkodni egy újabb kör privatizáción. Az államok elképesztő méretű vagyonon ülnek – vállalatok, ingatlanok, termőföld -, aminek ha csak egy részét áruba bocsátanák, akkor véget lehetne vetni az adósságválságnak.

    „Az OECD becslése szerint globálisan mintegy 9000 milliárd dollár értékben lehetne privatizálni vállalatokat, épületeket és termőföldet, ami a teljes államadósság mintegy 20 százalékára rúg. ”

    http://penzugyiszemle.blog.hu/2014/01/14/adjuk_el_azt_is_ami_nem_mozdithato

  38. Hát persze.Azt az irdatlan mennyiségű dollárt, amit az utóbbi években állítottak elő, és ami a nagy bankokban csücsül kihasználatlanul , valahogy piacra kéne dobni. Családi ezüst dollárért – amire keleten már csak köpnek – micsoda nagy biznisz lenne. 🙂

  39. Putyin…az évtized stratégája. Ha nem öletik meg merényletben, még világtörténelmet írhat(már elkezdte). Egy szó van rá zsidó-amerikai szempontból: veszélyes. Nem harcászati szempontból…de az sem elhanyagolható.

  40. A „fordításod” Tibor bá elég távol áll az eredetileg elhangzottaktól, szóval nem csak a népszava manipulál, hanem te is.

  41. 39.
    „Egy hatalmas vámmentes övezet mindkét oldalon sokaknak jól jöhet. ”

    Hááát… az Európai mezőgazdaságnak biztos hogy örökre betesz.
    Ha be kell engedni a gigaméretekben termelt vegyszerezett, génpiszkált és az illegális mexikóiakkal 3 dolláros órabéren termelt szemetet, akkor a támogatott európai gazdaságok seperc alatt bedőlnek.

    Ez csak azoknakk jön jól, akik az üzleteket kötik…
    Sajnos Európa már az USA csicskása…
    Pár éve kiborítottam a kávét, amikor először olvastam, hogy az ECB az IMF-től kér kölcsön…

    A lapok sajnos már le vannak osztva.
    És Európa nincs abban a helyztben, hogy ellenálljon az USA-nak. Se gazdaságilag, se politikailag, katonailag meg pláne. Tehát ha az USA-nak kell az az évi ezer milliárd dollár, amit Kína nem ad, akkor ki fogja az EU-ból sajtolni.

  42. 42.

    „Az államok elképesztő méretű vagyonon ülnek – vállalatok, ingatlanok, termőföld -, aminek ha csak egy részét áruba bocsátanák, akkor véget lehetne vetni az adósságválságnak.”

    Ühüm… de ez azért nem ugyanaz mint a családi ezüst, ami a szekrényben porosodik. Inkább a lakás meg a kocsi.

    Ha a bankok rátennék a kezüket az állmok vagyonának utosó darabjaira, akkor vaóban a fél világ földönfutóvá válna.

    Én szivesebben boncolgatnám filozófiai irányból a dolgokat: Hogyan lehet úgy eladósítani a világot, hogy a világ vagyona végül a bankoknál köt ki?
    Lehet-e népeket büntetni a politikusaik döntései miatt ?
    Van-e egyáltalán szükség olyan bankrendszerre, amelyik a saját hasznát többre értékeli, mint a tömegek életét ?
    Satöbbi…

    Szerintem a The Economist ötlete végtelenül cinikus.

  43. 46:
    A teljes Putyin beszéd meglehetősen hosszadalmas, amit kivettem belőle az nem borítja fel az eszmeiségét. Nem hiszem, hogy Putyin tiltakozna ellene, ha lefordítanák neki az én méltatásomat.

  44. 49.

    Valójában erre a mondatra figyeltem fel:

    „Megjegyzendő még, hogy az Anglócionista társadalmi rend az 1 százalékos kisebbséget (Zsidó lobbi, olaj lobbi, Wall Street, Big farma, stb.) a többség nyakába ülteti…”

    Ehhez még hasonlót sem találtam az említett beszédben. De ugyanez igaz az ezt megelőző bekezdésre. Szóval nem kivettél belőle, hanem hozzátettél. 😀

  45. 53.,,Nincsenek örök barátaink,nincsenek örök ellenségeink.Érdekeink vannak,,.Azt hiszem Gömbös mondta.De nem esküszöm meg rá.

  46. „A magyar kormány puccsot hajt végre a magyar parlament ellen. A magyar kormány puccsot hajt végre a saját népe ellen. Tíz évre titkosított, hosszú távra szóló szerződést köt Oroszországgal a XXI. századot és a magyar nép, a teljes Kárpát-medencei életét döntően meghatározó kérdésben: az energia kérdésében. Úgyhogy arról mi semmit nem tudunk. Ez figyelmeztet bennünket arra, hogy miközben itt a gyakorlati együttműködés kérdéseinek feszegetésével töltjük majd az időnket, van még teendő; a rendszerváltás korából, az előző rendszerből itt maradt romok eltakarítása, kártékony, rossz politikai reflexek és mentalitások eltakarítása…”
    Orbán Viktor, 2008

    http://kepviselofunky.blog.hu/2014/01/14/magyarorszagon_eppen_puccs_van_539

    Most meg amíg a baloldal szarakodott az együttműködés kérdéseivel, addig a jobboldali kormány „puccsolt”… Nálunk ez már csak így szokás, senki nem szeretné, ha az aláírás pillanata előtt kiderülne, hogy a ruszkikkal készül valamire, mert hát mégis csak ők voltak a büdös komenisták, akik megszálltak, elnyomtak minket…
    De miért kell nekünk a Roszatom, miért nem inkább a Jóatommal építtetünk, ha már mindenképp atomerőműben gondolkodunk? 😉

  47. Nem tudom, jó hasonlat-e, de az új nyugati metrókocsikkal már a próbaüzem alatt baj van, kocka alakúak a kerekek és szétverik a pályát, az orosz metrókocsik meg évtizedekig futottak megbízhatóan…

  48. 56.
    Új gyarmatosítóink annyiba se vesznek minket mint a régiek…

  49. 56:
    A kérdés az, hogy az új orosz metrókocsik ugyan ilyen tartósak-e, mint a régiek.
    Mert a régi nyugati termékek is tartósabbak voltak, mint a mostaniak.

    Nem lehet, hogy ez általános tendencia is?

    Amint egyre inkább a piacgazdaság logikája és a költségek, meg a termék életciklus dominál, egyre inkább romlik a termékek hosszútávú élettartama.

    Egyébként gondoljunk már bele a lehetséges kockázatokba egy kicsit!

    a.) Egy hitel, aminek nem tudjuk a kondíciót.

    b.) Egy termék megvétele, aminek nem nem tudjuk a vételárát.

    Az eddigi példákból következik a költségtúllépés és a határidőcsúszás .

    c.) a fentiekből kifolyólag tág ér van adva a korrupciónak.

    d.) A hírek szerint az oroszok szállítják az uránt és ők intézik a kimerült hasadóanyagok tárolását is.
    Ugye ennek alapján egyértelmű, hogy az energia függetlenségünknek továbbra is lőttek.

    A járulékos költségek még nincsenek is számításba véve.
    A 4. metró reinkarnálódott egy sokkal nagyobb méretben.

    Mit nekünk Fukushima,
    mit nekünk előtérbe kerülő decentralizált energiatermelés,
    mit nekünk alternatív energia.

    Mit nekünk háttértanulmányok, hogy a most olcsó atomenergia ( már amortizálódott Paks, szocialista torz költségekkel valós
    költésegekkel való számolás) az új erőműnél mégis mennyibe fog kerülni akár alapáron, akár a valószínű költségtúllépésekkel kalkulálva.

  50. 54:
    ,Nincsenek örök barátaink,nincsenek örök ellenségeink.Érdekeink vannak,

    A kérdés az, hogy ezek az érdekek az ország érdekei vagy magánérdekek.

    Egyébként nem gyanús ez nagy egyetértés atom ügyben az LMP kivételével a parlamenti pártok részéről?
    Ez eddig mindig valami rejtett érdekazonosságot takart.
    Vajon ez most mi lehet?

    A jelenlegi gazdasági helyzetünkben eléggé kockázatos egy ekkora költséget bevállalni.
    Ha nem tudunk fizetni, akkor tanulmányozhatjuk a bolgár példát.

    A 12 milliárd+ 0,2 x 12 milliárd = 15 milliárd euró.
    Ugye ekkor a költségtúllépéssel nem számoltunk és a felmerülő egyéb járulékos költségekkel se, ami szintén közelítheti ezt a nagyságrendet.

    Ha szerény 10% korrupciós költséggel számolunk, az 450 milliárd forint!!!!!!

  51. „A tervezett 10-12 milliárd euró paksi hitel nagyságrendileg egyedül a 2008-as EU/IMF hitelfelvételhez hasonlítható – írja a Napi.hu. A 19 milliárd eurós keretből 12,8 milliárdot hívott le az állam – ám a hasonlóságok ezzel véget is érnek. A tervezett paksi hitel felvevője az MVM Zrt. lehet, így GDP 10 százalékára rúgó összeg nem növeli az államadósságot.”

    ” A nemzetközi szokások szerint ilyen mértékű ügylet keretében minimumelvárás az állami garancia, ráadásul a tárgyalások is a két szuverén állam között folynak. Így, amíg nem váltják be az állami garanciát, addig papíron nem számít bele az államadósságba a leendő hitel. (Ez a megoldás hasonlít az MFB Zrt.-nek az első Orbán-kormány idején előszeretettel alkalmazott használatához, amikor a büdzsé névleges kímélése végett a fejlesztési bank hitelezett.)”

    Tény hogy ez a technika, meg hogy a szolgáltatók farkával verjük a csalánt (rezsicsökkentés) visszaköszön.

    Az első pozitívum, ha igaz.

    „Vagyis futamidejében a tervezett orosz hitel jelentősen eltér az IMF-hiteltől, hiszen 30 éves futamidejű lehet, az elején 9 év türelmi idővel. A konstrukció miatt nagy valószínűséggel a paksi hitelből nem lesz államadósság, hisz az adósságszolgálatot az új blokkok nyeresége elvileg fedezi, ehhez persze az kell, hogy nyereséggel és stabilan értékesíteni lehessen az új blokkokban megtermelt áramot. Ezzel együtt az ügyletet megítélni ennél jobban a részletek ismerete nélkül nem lehet.”

    http://index.hu/gazdasag/2014/01/15/akkora_az_orosz_paks-hitel_mint_az_imf-hitel/

  52. Ugye nem csak OV lehet szembesíteni a múltbeli kijelentéseivel, hanem mást is:

    „Az atomlobbi és más gazdasági körök pedig állami pénzből 1000-1500 milliárdért akarják meghosszabbítani a paksi atomerőmű élettartamát, annál is inkább, mert az ilyen adófizetői pénzből finanszírozott állami nagy beruházásból jó sokat lehet lopni. – lásd 2008-as nyilatkozatát.”

    http://kard.blog.hu/2014/01/15/illes_zoltan_ugye_lemond

  53. „A szovjet birodalomépítés nem csak nálunk zajlik. Bulgária politikai válságból válságba zuhan, az összeomlás szélén táncol a költségvetése. A kifizethetetlen atomprojektből való kihátrálás után a Rosatom a nyakukba akasztott perrel belezi most ki végleg a puhuló vezetést. Az elmúlt hónapokban az örmény és az ukrán vezetők is besoroltak az újszovjet birodalomépítési program mögé, a Kreml gázárral operálva húzta ki őket az Európai Unióból. Tegnap minket is elkezdett kihúzni az EU-ból és beterelni a szovjet érdekszférába.

    Pontosan látni akarjuk, hogy mit játszott el Orbán Viktor orosz ruletten a minap. Egy ilyen megállapodást nem lehet eltitkolni. Benne van e már a szerződésben, hogy hitel visszafizetési képtelenség esetén mit kell átadnunk orosz állami tulajdonba. Benne van e a szeződésben, hogy finanszírozhatatlanná váló építkezés leállítása esetén mennyi kötbért perelhet ki belőlünk a Rosatom. Benne van e az, hogy Orbán Viktor irodájába telepített vörös telefon beszerelési költségeiet ki állja?

    Nem szeretnék Szibériában kikötni, ezért valamit fontosnak tartok hangsúlyozni. Semmi baj nincsen egy globális nagyhatalom birodalomépítési szándékaival. Nincs vele baj, amíg ezt otthon a négy fal között csinálja! Az Új-Szovjetunió maradjon Ázsiában, és ne jöjjön át Európába! Magyarország pedig tartozzon Európához, mert Európa ugyan gondokkal küzd, de ott még mindig több demokratikus lehetőség van változtatni és jobbá tenni az életünket, mint az orosz birodalom perifériáján.

    A Parlamentnek szavaznia kell a megállapodásról, ott ki fog derülni, ki a szovjet bérenc és ki szeretne megújuló Magyarországot. Áprilisban pedig mindenki szavazatára szükség van, akik szeretnének egy tiszta és független hangot hallani a Parlamentben.”

    http://csibakatalin.blog.hu/2014/01/15/tegnap_orban_viktor_felhatalmazas_nelkul_belepett_az_uj_szovjetunioba

  54. Egy kis matek:

    Török erőmű:

    „A 2010-ben megkezdett török 4 blokkos összesen 4800 MW-os Akkuyu erőmű, ami a terv szerint 20 mrd dollár (4400 mrd HUF)”

    Ebből 2400 MW 5 milliárd dollár azaz 3,84 milliárd EU. 1 EU=1.3 USD

    Bolgár atomerőmű:

    „Bulgária északi határán fekszik Belene városa, melynek szélén egy félbehagyott erőmű Pakshoz hasonlóan a Duna partján található. A belenei tervek a paksi (egyelőre nagyon homályos) elképzeléshez hasonlóan kétszer 1000 MW kapacitású blokkot jelentenek. ”

    „Az árat nem sikerül lealkudni, de azért aláírtak egy újabb szándéknyilatkozatot, ahol rögzítették az erőmű árát 6,3mrd €-ban (1890mrd ft).”

    Számoljunk az egyszerűség végett 2400 MW-al, mint a paksi:
    2400 MW = 6.3 milliárd EU.

    Akkor miért kell 10 vagy 12 milliárd EU hitel+20% önerő a paksi bővítés= 12-14.4 milliárd EU a 2400 MW-jához?

    Biztos nehéz a terep és völgyhidakat is kell építeni….

  55. „A 3750 milliárdos becsült költség alapján irgalmatlan drága lesz az ezzel nyert áram. 95 euró/MWh környékén (forintban: 29 Ft/kWh), ami több mint a jelenlegi nagykereskedelmi ár kétszerese. De ezt még nem tudjuk pontosan. Igazából nem látjuk a feltételeket, mert nem látunk számításokat. Beígérjük a GDP több mint 10%-át úgy, hogy a nyilvánosság nem ismeri a számokat.

    Az egyetlen nyilvános szám a beruházás várható összköltsége (az is persze csak körülbelül). Ebből viszont kiszámolható, hogy az áram ára csak akkor lehetne a fenti 95 euró/MWh-nál lényegesen alacsonyabb, ha olcsón, a piaci szint alatt finanszíroznák a projektet– mondjuk 3%-on. Ekkor már kijöhet az, hogy az atomerőműben termelt áram költsége kb. a mai zsinór áramárnak feleljen meg”

    „3 kimenet lehetséges

    A) a projektet mégsem építik meg, mert időközben kiderül, hogy nem jók a feltételek

    B) a projektet megépítik, sohasem hozza vissza az árát, az adófizetők fizethetik a pluszköltségeket (ez persze utólag nem biztos, hogy nyilvánvaló lesz)

    C) a projektet megépítik, és behozza az árát – mert mondjuk kiderül a globális gázbőségről, hogy az csak egy vicc volt, sokszorosára nő a gázár, ráadásul leáll a napelemeknél (és minden más területen) a technológiai fejlődés

    A jelenlegi információink alapján a 3 közül mi ezt a legutóbbit tartjuk a LEGKEVÉSBÉ valószínűnek.”

    http://gurulohordo.blog.hu/2014/01/15/atomi_trukk

    Ez egy szakmai blog, itt számolnak is modellek alapján.

  56. „Hetesi Zsolt fizikus ezt írta Facebook oldalán a paksi bővítésről:

    2013 elején egy felkérésre megvizsgáltuk a paksi bővítés lehetőségeit, és a következő megállapításokra jutottunk.

    1. A Duna alacsony vízállásakor nem elhagyangolható a kockázata, hogy a régi és az új blokkok egyidejű hűtéséhez nem lesz elegendő víz a mederben; az éghajlat változása abba az irányba hat, hogy a kisvízi hozam egyébként is csökken a jövőben. Tehát csak olyan megoldás engedélyezhető, ahol a hűtést hűtőtoronnyal oldják meg. Ilyen pl. a Mohi Erőmű Szlovákiában. Természetesen ez a probléma csak 2030 és 2037 között áll fenn, amikor a terv szerint mindkét erőmű egyszerre működik majd, Paks I-ből pedig közben fokozatosan lépnek ki a régi blokkok.

    2. A nemzetközi tapasztalat azt mutatja, hogy az erőmű ára a tervezettnél kb. kétszer nagyobbra fog nőni az építkezés alatt, továbbá az építkezés időtartama is meghosszabodik a tervezetthez képest nagyjából 50%-al. Ezek főként a finnországi Okiluoto erőmű építéséből levont tapasztalatok. Ellene vethető, hogy nálunk vélhetően a Roszatom fog építeni, de a szabályozási környezet a nyugati standardnak felel meg, azaz ugyanolyan, mint Finnországban; tehát 2030 helyett 2035 körül várható a befejezés 2015-17-es kezdést tételezve fel, ami egyébként nem valószínű. A tervezett 3 ezer milliárd forinthoz képest 5-6 ezer milliárd forint lehet az összes költség.

    3. A hagyományos megtérülési függvények ki sem számolják a megtérülési időt, annyira hosszú, ha a 2. pontnál vett reális adatokkal futunk neki a számításnak.

    4. A fűtőelem-ellátással hosszú távon komoly ellátási nehézségek adódhatnak, amennyiben a pesszimista adatokat vesszük figyelembe uránkészletek tekintetében.A pesszimista adatok elfogadására vezet számos nemzetközi példa, olyan országok esetében, ahol már kimerültek a bányák. Még a kimerülés előtt voltak magas készletet jelző és alacsony készletet jelző becslések is. Minden esetben az alacsony készletre utaló becslések váltak igazzá. A Földön fellelhető uránkészletek jó minőségű (magas uránkoncentrációjú) hányada kicsi, csak néhány évtizedig elegendő. A kis uránkoncentrációt tartalmazó kőzetek mennyisége nagyobb, de ebből az urán kinyerése annyi többletbefektetést igényel, hogy az ár jelentősen megnőhet, illetve a folyamat a nettó energiatartalom rovására válik.
    Léteznek olyan új technológiák, amelyek 1) jobban felhasználják a meglévő fűtőelemek energiatartalmát (3. ciklusú erőművek); az oroszok által építendő technológia már részben ilyen, de pontos adatokat csak a típus megnevezésekor lehet tudni (saját tipp: VVER-1000/491); 2) szaporítják a fűtőanyagot, magreakciók segítségével pl. átalakítják a reaktorban szintén bent lévő urán-238-at plutóniummá, ami már egy másik erőműbe rakva hasadóanyagként működik, vagy tórium-232-t alakítanak át urán-233-á. Azonban a 2) egyelőre még messze áll a kereskedelmi alkalmazástól, és egyelőre nem lehet rá alapozni. Összességében a bővítést csak biztos üzemanyagbeszerzési forrás és megfelelő hűtés esetén lehet javasolni, de a beruházás költsége még a jogosultságot is megkérdőjelezi.”

    http://greenr.blog.hu/2013/12/23/leszunk_gyarmat_6000_milliardos_sugarzo_kormanyajandek_a_karacsonyfa_ala

  57. PZuj

    Ezt a témát elég tisztességesen körüljártad. De legalább most már bárki tisztán láthat.

  58. „Lázár János „nem cáfolja, de ne mis erősíti meg”, hogy az államközi megállapodás útját a Rotschild-csoport, illetve a szintén neves Hengeler-Müller jogi tanácsadó cég egyengette.”

    Anglocionista ellenes???

    „Igazán nem szeretnék célozgatni, de Simicska Lajos vállalata, a Közgép például december végén két olyan tenderen is nyert, amelyeket a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. írt ki. Így a Közgép építi 5,8 milliárdért a paksi Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának legújabb fázisát, és egy 7,8 milliárdos földtani kutatás felszíni fázisában is részt vesznek a Mecsekben. ”

    http://index.hu/belfold/2014/01/16/paks_pp/?p=1

  59. 21!
    Minek a franciák?Hogy felrobbantsanak minket?Mint a múltkor majdnem?

    Egyébként IMÁDOM PUTYINT(annyira egybe van,benne van minden.).. 🙂

  60. 72: Érdemes eladósítani az államot, ha az abból bevont tőkén is a haveri birtokok híznak.

  61. 63!
    „hitel visszafizetési képtelenség esetén mit kell átadnunk orosz állami tulajdonba. ”

    Miért?Még van valamink,amit itt hagytak nekünk a wall streeti krupiék?Nem hinném..

    „Nem szeretnék Szibériában kikötni, ezért valamit fontosnak tartok hangsúlyozni. Semmi baj nincsen egy globális nagyhatalom birodalomépítési szándékaival. Nincs vele baj, amíg ezt otthon a négy fal között csinálja! Az Új-Szovjetunió maradjon Ázsiában, és ne jöjjön át Európába! Magyarország pedig tartozzon Európához, mert Európa ugyan gondokkal küzd, de ott még mindig több demokratikus lehetőség van változtatni és jobbá tenni az életünket, mint az orosz birodalom perifériáján.”

    Tényleg?Nem vettem észre eddig.Vagy hova a fenébe is figyeltem eddig nem is tudom..
    De ha példát mondana valaki erre a „demokratikus lehetőség van változtatni és jobbá tenni az életünkre,”akkor azt megjegyezném magamnak..

    A világ össze teheti a két kezét,hogy Oroszországnak ilyen vezetője van…lehetne sokkal rosszabb is,aztán megnézhetné magát a világ..

  62. 75:
    Föld, ingatlan, olaj és gázvezeték, gáztároló, Mol paket, MVM, Paks akár az épülő új is soroljam még???

    Mindig csodálkozom, hogy mennyire nem tudják megbecsülni egyesek azokat a demokratikus vivmányokat, amik meglülönbözetnek MÉG minket pl, az orosz berendezkedéstöl. Úgy látszik annyira természetesnek látszik.

    10-ben felsoroltam párat, azért el kéne gondolkozni ezen.

  63. 63.
    ” Benne van e már a szerződésben, hogy hitel visszafizetési képtelenség esetén mit kell átadnunk orosz állami tulajdonba.”
    Nyilván a Parlament épülete, a Szent Korona, a Balaton, meg a többi, amit már az előző kormány is zaciba vágott az IMF kölcsönök kapcsán.

    Bár, ha jól tudom, a visszafizetés az erőmű beindulása után az áram-importon megspórolt pénzből történik, tehát az erőmű maga fogja kitermelni. Itt akkor lép fel a fizetésképtelenség lehetősége, ha az áram ára annyira lecsökken, hogy nem fussa a törlesztésre a bevételből… de akkor valószínű a többi energiahordozó ára is lecsökken, ami nem szokott baj lenni.

  64. 76: Nincsenek demokratikus vívmányok. Orbán akkor volt hülye, amikor ész nélkül ugatta az oroszokat, most talán átesett a ló túlsó oldalára, de az is lehet, hogy ez egy ésszerű beruházás. Nagyjából akkorra készülne, el, amikor a négy mai blokkot muszáj leállítani, a társadalom nem képes lemondani a megszokott áramigényes életformáról, a nagy kérdés csak az, meddig lesz urán és hogy az olajkifogyás miatt nem omlik-e össze addigra amúgy is a társadalom.

  65. 78:”Nincsenek demokratikus vívmányok.” Szerinted.

    Egyetértve a bírált cikkíróval, én is Európához szeretnék tartozni.
    Pl. a magyar bíróság se tökéletes, főleg Orbán húzásai után, de még mindig jobb, mint amit az oroszokéról lehet olvasni.

    „de az is lehet, hogy ez egy ésszerű beruházás. Nagyjából akkorra készülne, el, amikor a négy mai blokkot muszáj leállítani,”

    Valamelyik idézett linkemben benne volt, hogy semmi se indokolja ezt a nagy sietséget, főleg annak tükrében, hogy a PAKS I-et még szintén meg lehetne hosszabbítani.
    Az ésszerűsége meg a belinkelt cikkek szerint erősen megkérdőjelezhető.

    A nagy sietség oka, így a választások előtt eléggé egyértelmű.
    Csak el kell olvasni az Illés idézetet:
    „mert az ilyen adófizetői pénzből finanszírozott állami nagy beruházásból jó sokat lehet lopni.”

    A technikai fejlődés meg produkálhat még érdekes dolgokat, akár alternatív energia frontján ( csak meg kell nézni a napelem árának esését), akár fúziós fronton vagy egy még nem is sejtett irányból.

  66. 79: PAks 1 meg van hosszabbítva, maximálisan addig üzemelhet, amikorra van esélye elkészülnie a most említett két blokknak. Még feszes is a határidő. Demokrácia??? Sose volt, sose lesz… DE nem mindegy, hogy uralkodnak, akik uralkodnak. OV-t nagyon utálom. De honnan lesz jobb?

  67. Megvárom a Paksról való szavazás eredményét, az számomra eléggé megkönnyíti majd a döntést, hogy kire fogok szavazni.

  68. 80:
    „OV-t nagyon utálom. De honnan lesz jobb?”

    Itt nem arról volt szó, hogy OV milyen rossz, hanem arról, hogy Putyin rosszabb-e.

    „A különféle prognózisok összevetése alapján valószínűsíthető, hogy belátható időtávon belül az áramigény lényegesen nem változik, mert az ésszerű takarékosságban rejlő tartalékokat ellensúlyozni fogja az elektromosság térhódítása más energianemek rovására, különösen a közlekedésben. Az igények változatlan színvonalú kielégítése azonban alacsonyabb termelési volumen mellett is lehetséges lesz, amennyiben az áramszállítás, rendszer-szabályozás és a felhasználás (pl. épület-energetika) terén következetesen élünk a hatékonyság javításának kínálkozó lehetőségeivel. Ez mindenesetre olcsóbb és környezetkímélőbb megoldás volna, költségfedezetét azonban elviszi az atomerőmű építése.”

    http://viridis.hu/blog/48/412/paks-vobiscum—a-konferencia-rovid-osszefoglaloja

  69. 80:
    A paksi egyes blokk meghosszabbított üzemideje 2032-ben jár le, a négyesé 2037-ben. A Roszatom körülbelül 5,5-6 év alatt épít fel egy hasonló kapacitású erőművet. A magyar engedélyeztetési eljárások idejét is beszámítva nyolc-tíz év alatt felépülhet Paks II., tehát 2022-ig biztosan ráérne elindítani a beruházást, a tervek szerint azonban a két új blokk már 2023-ban működésbe léphet. „Miért most tárgyaltunk Moszkvában, ha igazából tizennyolc év múlva lesz szükségünk az erőműre?” – kérdezi Perger András, az Energiaklub hagyományos energiahordozókkal foglalkozó szakértője. A legalább ötvenéves üzemidővel és a lehetséges hosszabbítással számolva a hetvenéves elkötelezettség még akkor is aggályos, ha egyébként az ember támogatja az atomenergiát – mondja Perger.”

    http://www.origo.hu/idojaras/20140114-paks-ii-hatter-kornyezetvedelem-pro-kontra-jol-jarunk-vagy-veszitunk-a-paksi-bovitesen.html

  70. „A frakcióvezető mások kérdéseire adott válaszaiból egyébként kihámozható, hogy terveik szerint a hitelt alapvetően az állami Magyar Villamos Művek veheti fel. Az állam segítheti ugyan a visszafizetést, de az EU-elszámolás alapján egy termelő beruházás állami pénzelése más elbírálás alá eshet.”

    http://nol.hu/gazdasag/nem_kerdezhettuk_rogant_az_atomugyi_sajtotajekoztaton?ref=sso

    No most mégis az MVM veszi fel az állam helyett?
    Lázár korábban nem ezt mondta.
    A szokásos Fideszes kommunikáció, össze-vissza beszélnek (hazudnak?).

  71. „1. Az Országgyűlés előzetes, elvi hozzájárulást ad az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény 7. §-ának (2) bekezdése alapján – összhangban a 2008–2020 közötti időszakra vonatkozó energiapolitikáról szóló 40/2008. (IV. 17.) OGY határozat 12. f) pontjával –, a paksi atomerőmű telephelyén új blokk(ok) létesítését előkészítő tevékenység megkezdéséhez.”

    A 25/2009. (IV. 2.) OGY határozat megszületésének körülményei:

    „Fülöp Sándor volt a határozat elfogadása idején a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa. 2010-ben megvizsgálta a bővítésről szóló határozatot is, ami elmondása szerint különösen nehéz volt, mert a különböző minisztériumok nem nagyon akarták kiadni nekik a vonatkozó iratokat. A vizsgálat során kiderült, hogy magát a határozatot eleve jogsértően hozta meg a parlament. Azt a jogszabályt ugyanis, amely alapján a döntést hozták, utólag módosították, annak érdekében, hogy a határozat érvényes legyen a paksi bővítésre. Maga a határozat szövege sem egyértelmű – hangsúlyozta Fülöp –, nem tudni mire vonatkozik, semmi konkrétum nincs benne. A szövegezést a (mindenkori és bővítéspárti) kormányok úgy értelmezik, hogy a határozat alapján már akár holnap neki lehetne kezdeni az építésnek, a beszállítókat mindenesetre már keresik. A másik oldal szerint viszont a dokumentum csak arról szól, hogy a bővítés előkészítését el lehet indítani. Az ombudsmani vizsgálat feltárta, hogy semmiféle hatástanulmány nem készült a paksi bővítésről. Senki nem mérte fel a lehetséges kockázatokat, melyekből egy atomerőmű építésénél rengeteg van. Nem tudni, ki és miből fizetné a bővítést, hogy hol kívánják elhelyezni a veszélyes hulladékot, ráadásul az ország Európai Unió által is elfogadott energiastratégiájában egy szó sincs az atomenergiáról. A bővítésről szóló határozat több alapvető jogot sért, ez azonban a politikusokat nem zavarja – jelentette ki Fülöp Sándor.”

    http://vs.hu/magyarorszag-mi-paks-van-veled-1216/

  72. „Az MVM 3000 milliárdra nem hitelképes

    A bővítés finanszírozásának legvalószínűbb forgatókönyve szerint a hitelfelvevő nem az állam, hanem a paksi atomerő tulajdonosa, a közel 100 százalékos állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Művek Zrt. lehetne, a magyar állam garanciavállalása mellett. Így a hitelfelvétel közvetlenül nem növelné az államadósságot, egészen addig, míg az MVM megőrzi fizetőképességét.

    Ha a Magyar Villamos Művek kapja a hitelt egy orosz pénzintézettől vagy a Roszatomtól, az egy sima polgári jogi szerződés lesz – ami éppen ezért az építkezés tényleges megkezdéséig viszonylag kis költséggel felmondható, vagy más módon megszüntethető – írják az Így írnánk mi blogon, hozzátéve, hogy a hitelszerződésről államközi szinten zajló tárgyalások azonban nem erre utalnak.

    Egyébként is valószerűtlen, hogy egy mára kivéreztetett MVM-et állami garanciavállalás nélkül 3000 milliárd forint erejéig hitelképesnek tartana bárki a pénzvilágban. Tartalmilag biztosan, de vélhetően formailag is a magyar államnak nyújt kölcsönt az orosz fél, egy ilyen összegű kötelezettségvállalás pedig mintegy tíz százalékkal növelheti meg a későbbiekben a GDP-arányos államadósságot – teszik hozzá a blog szerzői.

    Ez az eljárás pedig épp az Orbán-kormány által az alaptörvénybe foglalt adósságplafonról szóló kitétellel megy szembe; eszerint ugyanis nem vállalhat a magyar állam olyan pénzügyi kötelezettséget, amely az államadósság növekedéséhez vezetne. Nemcsak hitelt nem vehet fel, de semmilyen ilyen hatású pénzügyi kötelezettséget nem vállalhat. E szabály megsértésének egyértelmű következménye van: ha mégis nő az államadósság, a kötelezettségvállalás (legyen az maga a hitelszerződés vagy az ahhoz kapcsolódó állami kezesség) semmis, mert jogszabályba ütközik.”

    http://vs.hu/az-alaptorveny-szoritja-sarokba-orbant-0115/

  73. „Nagyon fontos dolgot mond ki a CEZ (a cseh MVM) stratégiai igazgatója: állami támogatás nélkül képtelenség atomerőművet építeni. Milyen támogatásra gondolhat? Ahogy a britek tervezik, Csehországban is fix felvásárlási árra lenne szükség, hogy a beruházás nyereséges legyen: egy tanulmány szerint 115 eurós nagykereskedelmi MWh-ár mellett érné meg a fejlesztésbe belevágni. Ez kb. 34,5 Ft-os kWh árat jelentene, ami kb. a háromszorosa lenne egy régi atomerőmű által termelt árnak. Eközben a német árampicon egy MWh energia ára 40 euró alatt van; ilyen piaci ár mellett a cseh fogyasztóknak évi 1 milliárd eurójába, kb. 300 milliárd forintnak megfelelő összegbe kerülne az új blokkok támogatása!

    Hogy jön ide Gönyü? Az E.On nyilván boldog lenne, ha az állam garantálna egy olyan árat, amely mellett érdemes lenne üzemeltetni az erőművet. Az állam azonban nem segít: az üzleti terv főleg a menet közben durván megváltozott feltételek (csökkenő áramigény mellett magasan maradt a gáz ára) miatt bizonyult elhibázottnak, a beruházás kockázatait azonban E.On-nak kell viselnie, nem az adófizetőknek vagy a fogyasztóknak. Gönyüre tehát lakat fog kerülni, ki tudja meddig.

    MI a helyzet Pakssal? Milyen alapon részesítené a projektet a magyar állam támogatásban, terhelné a költségek és kockázatok jelentős részét az adófizetőkre és a fogyasztókra (mellesleg korábban azt állították, hogy nem lesz szükség állami támogatásra)? Főleg, ha már jóval a beruházás kezdete előtt rendelkezésre álló adatok, információk fényében a projekt egyértelműen ráfizetésnek, a gönyüihöz hasonló „buktának” tűnik (a tanulmány készítője szerint Csehországban a bővítési tervek feladása lenne logikus: a támogatások mértéke lényegesen meghaladná a CEZ által fizetett osztalékot és adókat).”

    http://energiaklub.hu/blog/allami-nem-allami-tamogatott-nem-tamogatott

  74. „A 2011. április 6. és április 11. között végzett vizsgálat során nagyjából 1000, 16-64 év közötti lakost kérdeztek meg Magyarországon.”

    „Ennek alapján az atomenergia támogatottságának megoszlása hazánkban:
    Erőteljesen támogatja: 12%
    Mérsékelten támogatja: 29%
    Valamennyire ellenzi: 30%
    Erősen ellenzi: 29%
    Támogatók összesen: 41%
    Ellenzők összesen: 59%.

    Az erősen ellenzők 19%-a korábban atomerőmű-párti volt, de a fukusimai események hatására megváltozott a véleménye.

    A magyar lakosság 38%-a támogatja a további atomerőművek építését, 62% ellenzi. „

    Nocsak egy inverz kétharmad???

    http://www.greenfo.hu/hirek/2011/06/21/a-magyar-lakossag-nagy-tobbsege-ellenzi-az-atomenergiat

  75. 86:
    „A szóban forgó döntést furcsa körülmények között fogadta el a parlament: épp zajlott a Gyurcsány Ferenc távozását és Bajnai Gordon miniszterelnökké választását is magában foglaló kormányválság, a Fidesz a minimumra korlátozta az akkori kormánytöbbséggel való kommunikációt, és minden együttműködést bojkottált. Ennek ellenére 2009 március 30-án 330 parlamenti képviselő (vagyis szinte a teljes jobb- és baloldal együtt) fogadta el a 25/2009. országgyűlési határozatot (korábban a fideszes Fónagy János, illetve az akkoriban az MSZP vezető energiapolitikusának számító Podolák György a Népszabadságnak nyilatkozva egybecsengően úgy emlékezett, hogy a frakciókat intenzíven megdolgozták az igen szavazatok érdekében). E határozat kimondja: „Az Országgyűlés előzetes, elvi hozzájárulást ad az atomenergiáról szóló törvény alapján – összhangban a 2008–2020 közötti időszakra vonatkozó energiapolitikáról szóló határozattal – a paksi atomerőmű telephelyén újblokk(ok) létesítését előkészítő tevékenység megkezdéséhez.”
    A szövegben hangsúlyozottan az előkészítésről (például a szükséges hatósági engedélyek beszerzéséről) és nem magáról a beruházásról van szó, amit az Energiaklub az említett határozatot megkifogásoló alkotmánybírósági (AB) beadványában szóvá is tett. A civil szervezet idézi a határozatban is szereplő atomtörvényt, amelyben az áll: „Új nukleáris létesítmény és radioaktív hulladéktároló létesítését előkészítő tevékenység megkezdéséhez, illetőleg meglévő atomerőmű további atomreaktort tartalmazó egységgel való bővítéséhez az Országgyűlés előzetes, elvi hozzájárulása szükséges.”

    Az Energiaklub beadványa szerint az atomtörvény alapján az Országgyűlés előzetes hozzájárulása két esetkörhöz nélkülözhetetlen: egyrészt új nukleáris létesítmény előkészítéshez, másrészt meglévő atomerőmű bővítéséhez, és a két dolog nyilvánvalóan nem keverhető össze. A civilek úgy érvelnek, hogy az említett országgyűlési határozat kizárólag az első témára, vagyis előkészítő tevékenységre utal, és nem vonatkoztatható a bővítésre. Az AB az érvelést nem vitatta, ugyanakkor úgy foglalt állást, hogy nincs hatásköre a határozat alkotmányellenességének vizsgálatára.”

    http://www.greenfo.hu/hirek/2013/12/06/orban-rosszul-emlekszik-a-paksi-bovitesre

    A közös mutyik a leggyanúsabbak.

  76. Aki Ukrajnában drukkol Putyinnak, az gondolja tovább ezt Magyarország viszonylatban is.
    Mert a következők mi lesz leszünk geopolitikailag.

  77. Arma!

    Ezt neked találtam ma reggel:

    A new report from Scotland Yard says that Freemasons in the law-enforcement and judiciary system often cooperate with organized crime to their mutual benefit. Press TV 2014 Jan 15

  78. Az az igazság,hogy én sem nagyon örülök ennek az atomerőműsdinek,de azért van igazság Armának a 78-ban..
    Ha most lenne 4 millám egybe,ami nincs,akkor kiépíteném a napelemes rendszerem.De nem csak nekem nincs ,szinte senkinek nincs..(kevés)Az energia éhség viszont nő..Én is vettem még egy hűtőt,meg tévét,és biztosan más is „fejlődik” majd előre, vesz légkondit,konzol játékot,vagy még egy mosógépet vagy plusz dolgokat,és nem lesz 3 millája egyszerre hogy beinvesztáljon más energetikai rendszerbe..Lehet itt fanyalogni,meg kimenni tüntetni,de ha haza mész,akkor természetes hogy felkapcsolod a villanyt,tévét,mosógépet,és követeled az olcsó áramot stb..Miről beszélünk akkor?

  79. 93. melike: A gyakorlat mást mutat:
    „Rendkívül szokatlan dolgot tapasztalnak az Egyesült Államok áramszolgáltatói: a gazdasági növekedés nekilendülése és a lakások méretének növekedése ellenére nem emelkedik a háztartások energiafogyasztása. Hasonló jelenség figyelhető meg például Németországban is.”
    http://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/oriasi_valtozas_jon_az_aramellatasban.572694.html?fb_action_ids=10201524306091422&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B1403905166521126%5D&action_type_map=%5B%22og.recommends%22%5D&action_ref_map=%5B%5D

  80. Ide is belinkelek pár dolgot a másik poszt alatti kommentjeimből, hogy egybe legyenek.

  81. Az előző linkből az adószám alapján le lehet tölteni a részletes mérleget, stb. itt:

    http://e-beszamolo.kim.gov.hu/kereses-Default.aspx

    Akkor egy kis matek ( az előző a Putyin poszt alatt található, ahol feltűnő aránytalanságot lehet találni, ha az
    új Paksi erőmű árát más erőművekkel hasonlítjuk össze)

    A 2012-e mérlegükből:

    A tárgyi eszközök összesen ( ingatlan, műszaki berendezés, beruházás stb.)

    2011: 95600 millió HUF
    2012: 87690 millió HUF

    Azaz az éves leírás 2012-ben: 7910 millió HUF volt.

    Ez 8%-os amortizációs kulcsnak felel meg.

    A paksi atomerőmű 2012-es adózás előtti nyeresége a fenti oldalon letöltött eredmény kimutatásból: 40392 millió HUF

    Ha 10 milliárd EU-s beruházással és 8%-os amortizációval számolunk, akkor az éves amortizáció
    3000X0.08=240 milliárd HUF= 240000 millió HUF.

    A 30 éves orosz hitel kamatköltsége legyen 5% (a magyar 10 éves 5.5% körül van) azaz 3000X0.05=150 milliárd HUF=150000 millió HUF.

    Tehát 240000+150000-7910=382090 millió HUF a költségnövekedés e tételeket figyelembe véve.

    Az 2012 éves nettó árbevétel: 184243 millió HUF.

    Az éves költségnövekedés aránya a nettó árbevételhez:

    382090/184243=2.07 !!!

    Ergo, hogy a jelenlegi helyzet fent maradjon az árbevételt több mint kétszeresére kell növelni.

    EZ KÖZEL 2X-ES ÁRAMÁRAT JELENT.

    Na annyit az olcsó paksi áramárról.

    +1:
    Az orosz hitel, ugye Paks szempontjából DEVIZAHITEL, hiszen ő főleg forintban értékesít….
    Ha az állam veszi fel, akkor ő futja a devizakockázatot.

    A kormányzat láthatólag a gyengébb forintban érdekelt, aminek ideig-óráig a devizahitelesek szabnak korlátot.
    Ha ezt a problémát megoldják, csinálnak maguknak egy még nagyobbat.

  82. „Egy kis diplomácia, de a finom eszközök közül a durvább fajtából:

    „The usual two-day summit was slimmed to just three hours of discussions among a small group of officials—including what EU aides said was a straight-talking, 90-minute sit-down that included Mr. Putin, European Commission President José Manuel Barroso and European Council President Herman Van Rompuy focused on EU ties with its Eastern neighbors.”

    (http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303277704579348962681587826 kiemelés tőlem)

    Szóval a szokásos kétnapos míting az EU akaratából le lett rövidítve 2 1/2 órára (!), Putyin még vacsorát se kapott. Nem kérdés, kinél van az erő ebben a nexusban. Nagyot erősödött az EU.”
    Vakmajom( pont) hu oldalról idézve, de az oldalt naponta törlik, így holnap már nem lesz látható.

    Gondolom az ukran helyzet is benne van. Több okból megindult a fejlodő piacokról a tőkemenekítés, az oroszok se kivételek.

    „Orosz témához. Valószínűleg nem csak a tőkemenekítés ölt elképesztő méreteket Oroszoroszágból (nem bíznak a rezsimben, és joggal, csak 2013-ban 65 mrd usd hagyta el az országot), hanem az orosz középosztály fizikai migrációja is nagyon erős trend a biztonságos jogrendű EU-ba. Ezt éppen onnan veszem le, hogy nézegettem a hírdetéseket az airbnb-n, sokat meg lehet tudni belőle egy-egy országról vagy városról, és pl. meghökkenve láttam, hogy a Tenerifén lakást kiadók között szinte 50% az orosz nyelvű hírdetés, tehát nem csak a tulaj ruszki, de orosz nyaralókra is számít, valószínűleg már külön kolóniájuk van ott. Mindenhol jobb ahol jogállam van, mint otthon, menekülés van ezerrel a putyini Oroszországból. „

  83. „Janukovics várható bukása idegességet kelt azok körében – különösen az államfőt támogató Régiók Pártja parlamenti képviselői és vezetői körében –, akik a jelenlegi politikai státus quóhoz kötötték anyagi jólétüket. Igor Szuvalov, Oroszország első miniszterelnök-helyettese azzal fenyegetőzött, hogy Moszkva visszavonja a decemberben ígért 15 milliárd dolláros hitelt és nem csökkenti a gáz árát, ha egy EU-barát kormány kerül hatalomra Ukrajnában. Vlagyimir Putyin államfő viszont ennek éppen ellenkezőjéről beszélt, miután Brüsszelben befejezte tárgyalásait az EU vezetőivel.”

    http://m.index.hu/gazdasag/2014/01/29/most_megy_csodbe_ukrajna/

  84. 104. Volt itt egy komment: „Valamit nagyon benéztél. A „hazafiakat” pontosan az oroszellenes, ultralib EU-USA szervezetek pénzelik és heccelik, ami egyébként nyilvánvaló, nem csak itt lett leírva. Oroszország a kevés helyek egyike a világon, amit még nem pusztítottak földig a soros-féle nyílt társadalom intézet és hasonló „civil” szervezetek, amiknek a kártékonyságát nem lehet túlbecsülni, és amik csillagászati összegeket ölnek a szélsőséges liberális ideológia terjesztésébe. Igen, Oroszország diktatúra, ez az ára annak, hogy ellen tud állni egyelőre ennek a pestisnek, ami lassan felzabál mindent Európában és Amerikában. Ki mondaná meg, melyik a jobb a két rossz közül?

    Én hagyományosan a nemzeti oldalt támogatom csuklóból minden ilyen vitában, itt azonban sokkal összetettebb a képlet. Nyilván a mostani ukrán garnitúra is korrupt, viszont ami helyette jöhetne, az rosszabb — és itt nem Klicskóra gondolok. Remélem, lesz bátorságuk az éleslőszert elővenni, ha eljön az ideje.” Elnézve a gumit égető, molotovot dobáló, ócska söpredéket, akik cigánytanyává változtatták a Majdan teret, ezzel csak egyet lehet érteni.

  85. 99!
    20 év múlva ,a mostani ár kétszerese, már olcsónak fog számítani.. 🙂

  86. 105: Ejnye, Pugacsov, mikor lettél te ilyen nagy rendpárti, ha jól rémlik, a cárnő idején még magad csináltad a balhét a csőcselék élén! 😀

  87. 105:
    „Én hagyományosan a nemzeti oldalt támogatom csuklóból minden ilyen vitában, itt azonban sokkal összetettebb a képlet. Nyilván a mostani ukrán garnitúra is korrupt, viszont ami helyette jöhetne, az rosszabb”

    Az ember amíg él, remél.
    A történelmet ez vitte előre, hogy ha a jelenlegi szemét uralkodó osztályt eltakarítják, majd egy jobb jön.
    Általában nem jött be.

    Az egyszerű átlagpolgárnak, akik USD-ben vannak eladósodva, az ország folyamatosan a csőd szélén táncol, és a hrivnya gyengül, az országot a „nemzeti” korrupt oligarchák uralják, olyan mindegy, ha változik az úr.

    Az EU-tól azért pár előny remélnek (nagyobb demokrácia, jogbiztonság, támogatás).

    Csak a magyar helyzetet kell például venni, amire az EU azt mondta, hogy nem, az azért határt parancsolt Orbánnak is. Világos, hogy az EU-s pénzek játssza a bunkós bot szerepét.

    Nagy esély van arra, hogy szétesik Ukrajna.
    Akkor mindenki boldog lehet.
    Ki az EU-val, ki az Oroszokkal.

    106: A költség túllépéseket , a határidőcsúszásokat, az urán ár emelkedését is beleszámítva, a PKAs1+Paks2 párhuzamos üzemelése esetén az áron alul eladott áramot is beleszámítva több lesz az 2X-nél.

    Az tény, hogy a számításomban annyi hiba van, hogy 2000 MW egyenlővé tettem 2400 MW-al, tehát a szorzó CSAK 1.666.

    De akkor se lesz olyan olcsó, mint PAks1 most (12Ft/kwh), mint egyesek hirdetik.

    Ráadásul, mint arra Felsmann Balázs is felhívta a figyelmet, az összehasonlító elemzések nem veszik figyelembe a beruházás ideje alatti kamatköltséget, ami egy ilyen elhúzódó beruházásnál jelentős hibát eredményezhet.

  88. 107. Én Viktor Georgijevics vagyok, a Pugacsov-kobra repülési manőver kidolgozója. Jemeljan Ivanoviccsal tudomásom szerint nem vagyunk rokonok.

  89. ” A felmérés szerint egy liter vodka nagyjából ezer forint (150 rubel), az egy felnőttre jutó orosz alkoholfogyasztás (itt tiszta alkoholra kell gondolni, nem feldolgozott végtermékre) 13 liter évente.

    Az orosz-brit tanulmány arra nem tér ki, hogy a magyar felnőtteknél ugyanez az adat [2] 14 liter.”

    http://index.hu/tudomany/egeszseg/2014/01/31/oli_a_vodka_az_oroszokat/

    Van amiben bár az oroszokat is megelőzzük!

  90. „A legfőbb veszélyek közé viszont azért tették Putyint, mert „egyrészt Oroszországban nagyon erőteljes ütemben veszít népszerűségéből Vladimir Putyin, másrészt Oroszországot kemény, a korábbi évekhez képest sokkal súlyosabb gazdasági és valószínűsíthetően hamarosan pénzügyi problémák is nyomasztják. Putyin – mindezt megértve – a külföldi expanzió beindításával igyekszik ellensúlyozni a személyét és az orosz gazdaságot kikezdő kettős kihívást.”

    „Tulajdonképpen hirtelen indult be, csak néhány hónappal ezelőtt kezdett bele: előbb Ukrajnában, majd Szíriában. Aztán aktivizálta magát Irán ügyében, legújabban pedig igencsak agresszívnek látszik a nyomulási kísérlete Kelet- és Közép-Európában.”
    Putyin diktátorsága kiszámíthatatlan

    „Az egyedüli vezető a világban, nagyon fontos szerepet játszó politikusok között, aki abszolút ura országának, aki fölött nincs ellenőrzés, akinek nem kell keresgélnie és találnia valamiféle konszenzust ahhoz, hogy döntéseket hozzon. Az európai demokráciákban – ezt magyarázni sem kell – ilyesmi elképzelhetetlen, itt Amerikában Obama elnököt bármikor megbéníthatja a kongresszus. Hiába van a japán parlamentben kétharmada Abe Shintaro miniszterelnöknek, ettől még nem tehet meg bármit, amit csak akar, a megannyi, a demokráciát szavatoló fék és ellensúly miatt. Ma már Kínában is elképzelhetetlen, hogy egyetlen személy uralja a politikát. A világ országaiban kollektíven hoznak döntéseket. Az egyetlen kivétel Putyin Oroszországa.”

    http://index.hu/gazdasag/2014/01/31/a_vilag_egyik_legnagyobb_kockazata_putyin/

  91. „Németország a második világháború befejezése óta meglehetősen óvatos külpolitikát folytatott, amelyen a berlini vezetés az elmúlt hetekben minden jel szerint változtatni szándékozik, és eltökéltnek látszik abban, hogy az ország mind katonailag, mind politikailag nagyobb szerepet játsszon a nemzetközi színtéren. Az ukrajnai események megfelelő alkalmat szolgáltatnak a német vezetésnek, hogy a német nacionalizmustól és agresszív külpolitikától való félelmek felkeltése nélkül aktívabban léphessenek fel saját stratégiai érdekeik érvényesítése érdekében.

    Ebben az összefüggésben az „alkalom” szó helyett akár az „ürügyet” is használhatnánk, hiszen Ukrajna nem kulcsfontosságú Németország vagy az Európai Unió számára.”

    „Az elmúlt évtizedben Németországnak nem állt érdekében, hogy elidegenítse magától Oroszországot: a német gazdaságnak szüksége volt olcsó energiára, olcsó munkaerő utánpótlásra, és az ország alternatív exportpiacokat keresett a gyengülő dél és kelet-európai kereslet kiváltására. Oroszország fontos diplomáciai partnernek is számított, hiszen Németország az iraki konfliktus során elhidegült legnagyobb szövetségesétől, az Egyesült Államoktól, a Merkel kancellár nevével fémjelezett takarékossági és megszorítási politikával pedig a válságba jutott déli országokat és Franciaországot is magára haragította.

    Azáltal azonban, hogy Oroszország Putyin elnök alatt meglehetősen autoriter berendezkedésűvé vált, és látványosan igyekezett megerősíteni pozícióit Kelet-Közép-Európában, Németország stratégiai érdekei sérültek, ami a német kormányt politikájának átértékelésére sarkallta.”

    „Berlin lépéskényszerben van, nem kis részben Magyarország politikája miatt, amely a tanulmány megállapításai szerint teljesen önálló irányt vett, és amelyet szomszédjai és partnerei meglehetős aggodalommal figyelnek.

    Németország stratégiai érdeke az európai integráció egyben tartása, így az új külpolitikai irányvonalban a katonai és politikai együttműködés erősítése nem véletlenül kap hangsúlyos szerepet. Mindezzel a berlini vezetés az orosz fenyegetést hagyományosan ellensúlyozni kívánó kelet-európai és balti országoknak igyekszik kedvében járni, míg az afrikai akciókban való részvétel erősítése Franciaország felé tett gesztusként értelmezhető. ”

    http://privatbankar.hu/makro/orosz-viszony-komolyan-aggodik-europa-magyarorszag-miatt-265773

    Érik a pofon?

  92. „Today that narrative took a far more sinister turn. Kremlin advisor Sergei Glazyev announced that the US involvement justified a direct Russian intervention in Ukraine:

    Protesters expressed their fears as a senior U.S. diplomat arrived in Kiev to try to help find a resolution to the country’s political crisis, and an adviser to Russian President Vladimir Putin threatened Ukraine with attack.

    Sergei Glazyev accused the United States on Thursday of funding the Ukrainian “rebels” by as much as $20 million a day for weapons and other supplies. He urged the Ukrainian government to put down the “attempted coup,” or Russia may have to intervene under the terms of a 1994 agreement between the United States and Russia, according to the Ukraine edition of the Russian daily Kommersant.

    – See more at: http://streetwiseprofessor.com/?p=8070#sthash.JMEO9xJj.dpuf

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük