(1256) Paganini az ördög hegedűse

Tibor bá’ online

 

~ab102Az idén készült el a nyolcadik film Paganiniről. Az első 1911-ben látott napvilágot, természetesen, mint némafilm (az embernek megáll az esze!). Ifjúkorom Paganini filmjének egyik jelenetére igen jól emlékezem. Koncert közben elszakadt a hegedű egyik húrja. A művész egy pillanatra meglepődött, de játszott tovább immáron három húron, amiből az egyik, a hihetetlen virtuozitás miatt, megint elszakadt. A végén Paganini (a film szerint) egyetlen egy húron fejezte be a darabot. A jelenet alapját az képezte, hogy Paganininek valóban volt egy húrra írt száma, a Boszorkányok tánca.

Az utolsó filmet 1989-ben készítették, 24 éve, ami tűrhetetlen időtáv. Így aztán az idén megszületett a nyolcadik (ez ideig), amiben a német születésű David Garrett (született Bongarz – 1980) hegedűművészé a főszerep. Lásd alant:

~ab100

És persze jól rájátszanak az „ördög hegedűse” ragadványnévre, és persze feltűnik egy csinos fiatal, de nem túl tehetséges énekesnő is. Így már eladható a film. Pláne, hogy korunkhoz hűen Paganiniből megasztárt gyártanak az angliai turné során ügyes hirdetésekkel és profi menedzseléssel, ami Paganinit piszok gazdaggá teszi. Ezek azok az aspektusok, amelyek az előző 7 filmből hiányoztak. A „Csillag születik” mai embernek ez kell, hát akkor megkapja. A film készítőinek eszükbe se jut, hogy léteznek még egyesek, akiket a művészet érdekel. Bár valahol a film folyamán valaki bedobja, hogy „zeneipar”, amire azért fel lehet kapni a fejet. Aztán Paganini csillaga leáldozni kezd, amire a közönség követeli a régi trükkök bevetését, aminek az igazi Paganinihez semmi köze.

Most ismertethetném Paganini életét, de ez megtalálható a Wikipédiában. Itt csak annyit, hogy zseniális tehetségek mindig születtek. Amin el lehet gondolkozni, hogy az ember teste és „lelke” mi mindenre és milyen kimagasló fokon képes, ami a kapitalista verseny hozott ki belőlük. Csodálatra méltóak a jégtáncosok, az akrobaták, szikla és felhőkarcoló mászók, hogy csak néhányat említsek. – Az alábbi videón Paganini talán legvirtuózabb számát láthatjátok, amit csak csodálni lehet. Komolyan mondom, nagy kár lenne, ha eltűnnénk a Földről.  🙁

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

7 gondolat erről: „(1256) Paganini az ördög hegedűse

  1. „Komolyan mondom, nagy kár lennem, ha eltűnnénk a Földről. :-(”

    Már csak egyet kell aludni, vagy annyit sem, és demonstrálom, (nem itt), hogy ezt messze nem mindenki gondolja így és ezek egy része igen nagy hatalmú. Piros gombokkal a karmaik között… 🙁

  2. 1:
    Nem mindenben értek veled egyet, de azért átveszem.

  3. Akit esetleg érdekel a film, itt a trailere:

    DER TEUFELSGEIGER (Az ördög hegedűse)

  4. 6:
    A belinkelt kapricsó néhány akkordja felcsendül a filmbemutatóban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük