(2549) Gondolkozzunk együtt

Tibor bá’ online

 

Egy jól olajozott társadalomban élünk, amit megszoktunk, és természetesnek veszünk. Természetesnek vesszük, hogy ha lemegyünk a buszmegállóba a busz hamarosan megérkezik és oda visz, ahová a járatnak mennie kell. Természetesnek vesszük, hogy az ABC-ben felkaphatunk egy kenyeret, 20 deka parizert, meg ezt és azt, és hazavisszük, ahol elfordítunk egy gombot és hamarosan meleg lesz. A csapból folyik a víz, a villanyt fel lehet kapcsolni. Találomra elmegyünk egy színházba, ahol 19:07-kor elkezdődik egy előadás. Az Interneten megrendelek egy mütyürt, amit másnap kihoznak. A hétvégén elmegyünk egy wellness szállóba, ahol beülhetünk a langyos vízbe. A mobilon benyomunk egy gombot és beszélhetünk a távoli barátunkkal. Behajtunk egy benzinkúthoz, ahol a csőből folyik a benzin vagy a gázolaj. Ne adj isten, felhívjuk a mentőket, 15 percen belül kint van egy kocsi. Bekapcsoljuk a tévét, ahol számtalan műsor közül válogathatunk.  Egyszóval minden úgy működik, ahogy kell, és ahogy megszoktuk. De garantált-e ez minden körülmények között a végtelenségig? Nem kell erre a kérdésre válaszolni, mert ráutaló magatartásunk szerint a válasz IGEN, mert az eddigi tapasztalatunk szerint, ha pénz van, akkor minden van. Pedig ez nem igaz.

Időnként történik valami a világ valamelyik pontján, amikor ebbe az olajozott szerkezetbe a természet bedob egy villáskulcsot és a verkli megáll. Most legutoljára Guatemalában történt ez meg, elképesztő következményekkel. Ugyanis az olajozott gépezetben a „fogaskerekek” szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Ha bármi okból kifolyólag a benzinkutakból kifogy a benzin, a teherforgalom leáll üzemanyag hiány miatt. A kiskereskedelmi egységeket nem tudják feltölteni áruval, azonnal áruhiány áll elő, aminek hatására az emberek vadállatként kezdenek fosztogatni. Ugyanez áll elő, ha egy földrengés miatt a közutak nem használhatók. Hasonló pánik állhat elő például egy halálos járvány kitörése esetében is. Hogy ez bekövetkezhet arra a legutolsó intő jel a Fülöp-szigeti tájfun okozta káosz.

Fülöp-szigeti fosztogatás
Fülöp-szigeti fosztogatás

Nézzük meg, hogy milyen tanulságot tudunk levonni a beszámolóból: „Két nap alatt elfogytak a tájfun által sújtotta települések étel-, víz- és gyógyszerkészletei, így a helyiek minden még fellelhető készletet megrohamoztak.”  –  írja a Reuters.

A hírügynökség beszámolói szerint Alangalang városában a fosztogatók egy állami áruház raktárának rizskészleteit rohamozták meg. A fosztogatók elkeseredett akciói érthetőek, mivel a háztartásonként átlagosan három kiló rizs és egy liter víz „tartalékkal” rendelkeztek. Egy magyar származású tanú úgy érezte, hogy európaiként az adott körülmények között egyre kevésbé vannak biztonságban a katasztrófa sújtotta helyen, különösen azután, hogy nem messze tőlük egy zsák rizsért megöltek egy embert.”

Első tanulság: Legalább néhány hétre szóló étel és ivóvíz készletet fel kell halmozni + alapvető gyógyszereket.

Második tanulság: Vész esetén külföldinek lenni komoly hátrányt jelent.

Harmadik tanulság: A geddon ellenes szövegelés elfogadása komoly bajba hozhat, ha a véletlen úgy hozza, hogy minket kap el a gépszíj, ami bármi lehet.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

9 gondolat erről: „(2549) Gondolkozzunk együtt

  1. Teljes mértékben egyetértek Tibor bá’-val!
    Ha megtörténik az elképzelhetetlen, akkor nagyon gyorsan átértékelődnek a fontossági sorrendek.
    Sajnos a Magyar háztartásoknak többségének is hasonlóan minimális az élelmiszer készlete,és az általános felkészültsége!
    Ahhoz hogy az ember, és a családja az ország többi családjának kb.95%-nál jobb helyzetbe szeretne kerülni, nem kell hatalmas készletekkel felkészülnie.
    Az a két heti élelmiszer, és egyéb felszerelés nem foglal sok helyet, és nem egyhatalmas összeg. Szerintem érdemes ennyit rászánni. Engem nagyon megnyugtat, hogy fel vagyunk készülve szinte mindenre, és akár több hónapig is kihúznánk élelmiszer, vezetékes víz, és áram nélkül is.
    Pl. ha van egy víztisztítód, akkor a túlélési esélyeidet legalább 10x.esére tudod növelni!
    És csak néhány ezer forintba kerül: https://www.youtube.com/watch?v=0rEA4kMSg6w

  2. Ok, gondolkozzunk…
    Számíthatunk-e Magyarországon hasonló természeti katasztrófákra?
    Az országot elsöprő tájfun/hurrikán? Nem. Esetleg gyengébb tornádók jöhetnek létre.
    Pusztító vulkánkitörés? Nem.
    Városokat romba dönteni képes földrengés? Nem.
    Árvíz? Lokális problémákat okozhat, országos vészhelyzet nem lesz belőle, a 2010-es és 2013-as óriási árvíz is néhány ezer embert érintett igazán. Budapestet, Szegedet várhatóan nem fogja újra úgy elönteni a Duna, illetve a Tisza, mint az egykori legendás árvizek alkalmával.
    Tűzvész? A szárazságok várható erősödése miatt előfordulhatnak (lásd Bugac 2012), de ez se lesz országos méretű katasztrófa. A városokban se fognak már teljes kerületek leégni az építési technológiák változása miatt.

    Ami inkább szóba jöhet, az az ipari eredetű katasztrófa, mint pl a vörösiszap ár, tiszai ciánszennyezés, de ezek is lokális hatásúak voltak. Országos hatást csak egy Budapest belterületén bekövetkező vegyi katasztrófa, vagy egy nukleáris katasztrófa okozhatna.

    Szóba jöhetne még valamilyen világjárvány (lásd az utóbbi időkben az ebola, SARS, sertés- és madárinfluenza), de ezekre inkább túlreagált a magyar elhárítási rendszer, mint amekkora hatásuk nálunk valójában volt. Persze előre nem tudhatjuk milyen új járvány fog kitörni…

    Esetleg lehet még háborús vagy polgárháborús helyzet, de egyelőre nem úgy tűnik, hogy bárki meg akarna támadni minket, és a kormány ellen is max pár tízezren mennek el tüntetni, fegyveres felkelésre nem hiszem hogy számítani kéne a közeljövőben. És se a migránsok (akikből alig van néhány az országban), se a cigányok, se mások sem készülnek fegyveresen elfoglalni az országot.

  3. Jelenleg fut a gazdaság ,de nem tudni mikor lesz gebasz ami újra munkaerőtöbbletet okoz.

    Magyarországon már mindenhol rengeteg kissebségi van. Pestől 50 km-e lakom és ha elmegyek a coopba vagy a városba rengeteg idegent látok.

    Azok a klasszikus magyarok, mármint akik meg voltak szokva hogy az utcánkban laknak kezdenek kihalni, és a cigányok felszivárogni az olcsó házakba.

    Namármost ha nem lesz munka (mert még most csak csak elmennek dolgozni) akkor igen nagy fosztoogatások leszenk.Főleg a mostani tizenéves cigány generáció

    aki ugye már hírből sem akar dolgozni, se itt de külföldön sem. Ezek más sokkal vadabbak lesznek mint elődeik.

    Előjöhet az a világ amikor újra divat lesz a fagyasztót kifosztani ,de még meg is ölnek érte.Közbiztosnág szempontjából egyre lejjebb fogunk csúszni.

  4. Avatar,
    1989 szeptember 11, 0 órakor határnyitás.
    Környezetemben még aznap sem volt senki, aki azt mondta volna vége a szocializmusunknak, ezennel megérkezett hazánkba a vadkapitalizmus.
    A páneurópai piknikkel kezdődött. Ártalmatlannak tűnt a találkozó.
    Ha nekem valaki azt mondta volna ekkor, hogy a Ceausescu házaspárt hamarosan kivégzik, körberöhögtem volna.
    Az internet”adó” bevezetésének előkészítése, 100.000 embert mozgósított.

    Soha nem lehetünk biztosak még a rövid távú jövőnket érintő környezeti, társadalmi folyamatok kifutásának megítélésében sem.
    Egy kis előrelátás még senkinek sem ártott.

  5. Andrew
    ‘Előjöhet az a világ amikor újra divat lesz a fagyasztót kifosztani ,de még meg is ölnek érte.Közbiztosnág szempontjából egyre lejjebb fogunk csúszni.’

    Itt (Bp.-től 200 km-re) rendszeresen ellopják a füstölőre kiakasztott disznósonkát, szalámit stb.
    Zárható füstölőket építenek a zárható telken belül szerte a faluban.

  6. Az a helyzet, hogy nagyon gyorsan a sarkából kifordulhat a világ.
    De a többség egyáltalán nem érzékeli a veszélyt!
    Ahogy figyeli az ember a világpolitika eseményeit, láthatja láthatja hogy egyre bizonytalanabb minden. Ráadásul globalizált világban élünk, ha történik valami komolyabb a világ túlsó felén, annak a hatása órák alatt érződhet nálunk!.
    Pl.: Ha nyugat Európában elindul egy polgárháborús helyzet, (ami egyre valószínűbb)
    annak a gazdasági hatása igen gyorsan pusztító erejű lehet magyar országon is!
    Ez nálunk gazdasági összeomlást okozna, mert az ipar jelentős része Németországba,
    és egyéb nyugati országokba exportál.
    De ugyan ezt okozná, hogyha összeomlana az amerikai gazdaság, illetve a dollár.
    Hogy milyen lenne az élet akkor nálunk? Mire kell felkészülni?
    Erre jó példa az Argentin gazdasági összeomlás.
    Itt van róla első kézből Fernandó naplója. Nagyon ajánlott elolvasni, mondhatnám hogy
    kötelező olvasmány kéne legyen mindenkinek!
    http://mitkereselitt.blogspot.com/2007/10/ismerd-meg-ferfal-t.html

  7. 6. Unicornis

    Valószínű az Argentinok sem állnak már lábra soha talán beáll az az életforma ami most van.

    Na de akárki mondja ide is elférne egy kis összeomlás , mert az értékrendek eltolódtak rossz irányba.

    A multik , az emebrek egymás ellen vannak, a tőkekoncantráció a pörgés , a hitelezés stb….. Omoljon ez a szarkupac…

  8. 4, Speciel én munkakörömben is foglalkozok katasztrófa kockázatokkal, és egész más eset, az egyik napról a másikra bekövetkező, előre nem látható esemény, mint a hetek, hónapok alatt kialakuló helyzet. Máshogy kell készülni rájuk, máshogy lehet kezelni őket.
    Tibor bá’ posztja vulkánkitörést és tájfunt emleget, ilyen katasztrófák nálunk nem várhatóak.
    A reális kockázatokra érdemes készülni, de túltolni a biciklit többet árt, mint használ. Volt már itt olyan kommentelő, aki a nagy összeomlástól tartva egy távoli faluba költözött (talán) Budapestről, aztán a katasztrófa meg csak nem jött, ő meg beleragadt a korábbi életszínvonalát jóval alulmúló helyzetbe, és időnként el is panaszolja ezt itt.

    Ceaușescu bukásánál egyébként jobb példa lett volna a délszláv háború(k), annak sokkal katasztrofálisabb hatása volt a lakosság és az infrastruktúra vonatkozásában is. Az internet adó ellen tiltakozásként felvonuló emberek szerintem messze nem fenyegettek polgárháborús helyzet kirobbantásával 2 héttel a fidesz által simán nyert önkormányzati választások után. Némi gőzkieresztés volt, mint amilyet az idei választások után is láthattunk áprilisban, megspékelve némi okt 23 környéki hevülettel. Különösen, hogy a net adó ötlete eleve csak gumicsont volt szerintem, talán a kitiltási botrányról akarták vele elterelni a figyelmet, nem túl sikeresen, hamar le is mondott Viktor erről az adónemről. Az emberek meg azóta is ölbe tett kézzel nézik, ahogy ezer fronton lopja tőlük a pénzt a NER maffia és boldogok, hogy Viktor megvédi őket a migránsáradattól, ami 2015 óta folyamatosan jól bevált gumicsont, bár a migránsok a határaink környékére se jönnek évek óta…

    7, Andrew, te szimplán hülye vagy, ha világégésre vágysz mert a világ ne a te szájad ízének megfelelő. Dögöljön meg mindenki, akinek más a fontos, mint neked?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük