(2828) Jótékonyság

Tibor bá’ online

 

A diszkusszió kedvéért tételezzük fel, hogy beüt a Geddon, vagy SHTF, valamint, hogy te előre gondoltál rá, és beszereztél ezt meg azt, és így a családod minimum fél évre biztonságban van. És ekkor két nappal később a szomszéd anyuka, aki férjével együtt három kisgyereket nevel, bekopog hozzátok és kér, hogy segítsd ki egy kis sűrített tejjel és egy kiló grízzel, mert nem tud mit adni a legkisebb csecsemőjének. – A kérdésem az, hogy mit teszel?

Mielőtt válaszolnál a feltett kérdésre leírom neked, hogy szerintem mi az önzés, mi a nagylelkűség, és mi az, ami elvárható. Ha egy barátomat előreláthatóan 100.000 forint vesztesség fog érni, amit én, és csakis én meg tudnék akadályozni, de ez nekem 1000 forintomba kerülne, akkor az általános társadalmi megítélés szerint, ezt fel kell vállalnom. Ha ez a megakadályozás nekem 10.000 forintba kerülne, és megteszem, akkor nagylelkű vagyok. Ha nekem csupán egy 100 forintos telefonomba kerülne a 100.000 forintos vesztesség megakadályozás, és mégse teszem meg, akkor én egy önző fráter vagyok. – Visszatérve az eredeti gondolathoz, a szomszéd csecsemőjének a megetetése neked csak egy kiló grízbe és egy tubus sűrített tejbe kerülne. Ez 3-400 forint, ami megmentené egy csecsemő életét. Tehát, mit teszel?

Ráérzésem szerint 95 százalékos eséllyel át fogod adni a kért termékeket. Amire én azt válaszolom, hogy végzetes hibát követnél el.

Fordítsuk meg a dolgot. Én vagyok az, aki röhögtem a felkészülési őrületen. Különben is kicsi a spájzunk, meg a központi fűtés miatt meleg is. Aztán most teljesen váratlanul ránk szakadt az ég. Mire eljutottam a TESCO-ba, a polcok már üresek voltak. Hazaérve azt láttam, hogy a feleségem ringatja a másfél éves gyerekünket, aki üvölt, mert éhes. A feleségem kér, hogy azonnal hozzak valami gyors ételt, mondjuk tejet és grízt. Én tudom, hogy az üzletek polcai már üresek. Ezért átugrom a szomszédhoz, akivel ugyan nem vagyunk különösen jóba, de köszönő, sőt beszélő viszonyban vagyunk. Megkérem, adjon kölcsön egy kis tejet és grízt, amit mihelyt rendeződnek a dolgok visszaadok, illetve, ha akarja most azonnal, kifizetem. Tegyük fel, hogy a szomszéd, akit elkapott a felkészülés, meghatódik, a gyereksírás különben is áthallatszik hozzá, és ad. Tejbegríz megfőzve, gyerek elhallgat, majd eltelik néhány óra. A telefon néma, a rádió bemondja, mindenki maradjon az otthonába, semmi pánik, a dolgok hamarosan rendeződnek. A dolgok nem rendeződnek. Egy idő után már nem csak a másfél éves, de mind a három gyerek bőmből az éhségtől. Mi is éhesek vagyunk, de az kibírható. A feleségem szemrehányással néz rám, majd megszólal, tegyél már valamit! De mit? Fakasszak tejet a sziklából, mint Szent László? Nincs mit tenni, megint átmegyek a szomszédhoz, és kérek. A dolog most kétesélyes. Vagy kapok, vagy nem, de ha kapok is, mi lesz holnap?

Eljön a holnap, és én tudom, hogy a szomszédtól kérni felesleges. Valószínűleg ki se fogja nyitni az ajtót…

Várok egy órát, vagy kettőt, majd lemegyek a pincébe és felhozom a rég nem használt fejszét, és…… és olyat teszek, amit nem tennék, ha az első alkalommal kiderült volna, hogy a szomszédnak sincs semmi tartaléka, mert különben adott volna.

Tanulság? Geddonban egészen másképp kell gondolkodni. Semmi jótékonyság, semmi megértés, mindenki mindenki ellen.

Lehet engem utálni, akinek ahhoz van kedve, mert az sokkal könnyebb, mint szembe nézni a tényekkel.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

66 gondolat erről: „(2828) Jótékonyság

  1. „Normális” esetben a történet úgy ér véget, hogy amint felemelem a fejszét a szomszéd kettőt lő belém, mert nem csak kaját rakott félre és ő is félti a családját. Ha a szomszéd logikusan gondolkodik, akkor halálom után átmegy frissen megözvegyült feleségemhez és őt is utánam küldi a nagyobb gyerekekkel egyetemben, mivel vészterhes időkben nem jó ellenséget hagynia maga mögött. A kisebb gyerekek maguktól is éhen halnak, de akár be is fogadhatja őket, mert nem olyan nagy fogyasztásúak.
    Az állatvilág sajnos kegyetlen, de hatékony…

  2. 1 gabiiii
    Sajnos ez már nem állati, hanem emberi.
    A gondolkodás képessége egy kétélű ajándék, és már meg is van, hogy miért alakult ki az erkölcs és a vallások, hogy a negatív oldalt befékezzék.
    Mondom, befékezzék, mert felszámolni, megszüntetni nem képesek, a rendkívüli élethelyzetek ezt nem ritkán felülírják.
    Persze személyfüggő, hiszen voltak önfeláldozó emberek, akik a biztos halált is felvállalták meggyőződésből. Mondjuk az a keresztény pap, aki a zsidó kisgyerekekkel együtt ott pusztult a haláltáborban, mert képtelen volt magukra hagyni sorsukban őket.
    De egy biztos, az ilyen felfogású ember az evolúcióból kiszelektálódott, viszont cserébe nyugodt lelkiismerettel ment a halálba, az örök élet biztos tudatában.
    De hát ez az örök élet útja, annak aki hisz benne, nem a földi életé…
    De hogy ez mennyire kötődhet az erkölcsösséghez, az megint bizonytalan, lásd a muszlim öngyilkos merénylőket, akik szemrebbenés nélkül eldobják életüket, de ezzel nem másokat mentenek meg, hanem másokat mészárolnak le, ugyanazon örök élet reményében…

  3. A probléma az, hogy nagyon nehéz felkészülni.
    Az első dolog amit meg kell változtatni, hogy tönkreteszed a kapu-, meg az ajtócsengőt.?

    Egyedül a családdal nagyon nehéz. Hova mész? Mit csinálsz?

    Sokan-elképzelés hiányában, meg tehetetlenségükben- össze-vissza álmodoznak, hogy majd az első jelre húznak vidékre, meg megvesznek 2000 db májkrémkonzervet. Az önellátás alapszintje is olyan komplex, hogy azt még felmérni is rendkivül nehéz. Hiába tudjuk, hogy milyen jó és hatékony a permakultúrás kertművelés, ha idő hiányában még „kerttapasztalunk” is minimális. És ez csak egy téma. Olyan sok van amiről egy városi életforma mellett még csak lővésünk sem lehet.
    A megfelelő tudásanyag felhalmozása a kísérletezgetési időre szánt élelmiszerutánpótlással kiegészítve csak az alap.

    Ezért nyúlnak sokan az ezotériához meg a vallásokhoz ilyenkor, mintegy önvigasztalásként, más irányú problémamegoldás-reményért.
    Én hiszek, nagyon hiszek azért, hogy itt jobb legyen mentalitás-úgymond- általános.

    Nyilván ötvözni kell a világok szabályait. De hubab által említett pap, nem kiesett az evolúciós versenyből. Hanem éphogy meghaladta azt és a következő szintre léphetett. De ha mi a dns-ét, vagy a mentalitását keresük itt akkor nyilván kihulott belőle, legalábbis mai közhiedelmeink szerint.

    Ha túl szeretnénk élni itt és most, akkor is meg kell haladnunk magunkat. Össze kell tudnunk fogni!!!
    Nem érdekvezérelt egymásbakapaszkodásról beszélek, hanem belső igényről.

    Milyen érdekes, hogy a valtozások a pap által mutatott erkölcs felé mutatnak. Az ugyanis működőképes, csak még nem próbáltuk.
    Vagy csak az egyén nyer egy kis időt az un.életének és tényleg ne adjon grízt.De közben oda a lehetőség.
    Tanulság: vegyen mindenki grízt!?

  4. Nem minden pap, nem is minden zsidó halt meg a haláltáborokban. Sokan azok közül, akik visszatértek, olyan magasabbrendű lelkiségre jutottak, amivel azután meg tudták termékenyíteni a környező közösségeket.

    Nem biztos, hogy az él a legtovább, aki élből megtagad minden segítséget, és az első adandó alkalommal lő. Nagyon hamar az összes szomszédjából halálos ellenséget csinál, és vagy ők ölik meg egy idő után, vagy a vándor banditák, akiktől nem védi a szomszédság.

    Ha az ember a szomszédaival eleve jó kapcsolatot ápol, és már eleve megvan a kölcsönös segítségnyújtás szokása, akkor közösségként sokkal jobb esélyeik vannak túlélni, nemcsak az éhezést és a mindennapi praktikus problémákat, hanem a külső támadásokat is.

  5. Alapelv avagy erkölcsi minimum
    A gonoszság – indokolt vagy sem – kivitelezésének oktatására nem szervezünk népfőiskolát.
    Mindig minden élethelyzetben még geddonban is van lehetőség emberségesebbnek és embertelenebbnek lennünk.
    Ha végül mégis a leggonoszabb személy marad majd életben, ö lesz az egyetlen sikeres „túlélő”akkor ő így járt,
    ki kívánkozna a helyébe ?
    Normális érzületű ember,csak bizonyos feltételek teljesülése esetén kíván életben maradni, ártaltan szomszédain végrehajtott sorozatgyilkosság árán nem !

  6. 1-4:
    Nem érdemes többre törekedni, mint a prolongált túlélés. Addig maradni életben, ameddig lehet. Véglegesen túlélni úgyse lehet, még Balázs se fog. De az embernek kötelessége törekedni a leghosszabb időre.

    5:
    Pontosan ezt a faszsságot vártam tőled. De azt is tudom, hogy adott esetben a mostani álságos szöveged ellenére te leszel a legkegyetlenebb vadállat, mert ez így működik. Engem nem tudsz megtéveszteni.

  7. Írok valami meglepőt! Először is, Tibor’bá, Te is azt mondod, kell egy csapat a túlésléshez! A csapatban a gyereket is etetni kell, mert abból lesz a felnőt!! Amúgy a legpraktikusabb élelem konverter az a tojó tyúk. Víz kell neki meg élelem, de alacsony szintű, azaz ha nagy a baj és a ráérés, akkor a gyerekek tudnak nekik zöld eledelt gyűjteni, és tojnak belőle tojást, ami ehető. Nincs olyan összeomlás, amiből egy barlangban zabálással ki lehet lábalni!! Ki fogja felépíteni a rendet, ha minden „előrelátó” egy bunkerban zabálja a konzervjeit és várja, hogy ismét civilizáció legyen ?? Mondok mást: múltkor itt valaki írta, hogy már nem fizet csekkeket, hanem „spájzol”, na most ez azu ember a geddonon kívül azt teszi, hogy elősegíti annak kialakulását, mert hülyén gondolkodik! Ha ma ő csak elvesz és eltesz, de nem ad vissza senkinek semmit, akkor a rendszer egyensúlytalanságát növeli! Nem raktározni kell, hanem vidéken kell élni, tudni kell legalább szárnyast tartani, vágni, tojást „konvertáltatni” vele, kicsit kertészkedni, ismerni kicsit a természetet és nyitottnak lenni a változásra, ha a körülmények szükségessé teszik, változtatni! És minden fennálló rendszerbe be kell integrálódni és nem egy várható másik rendszerre készülni, mert az a lényeg, abban képes vagy-e létezni, ami fennáll. Persze, hogy adnék a gyereknek, de bevonnám a munkaképes családtagot onnantól kötelezően abba a munkába, ami miatt én képes vagyok adni…ha képes vagyok, így egyel többen állítanánk elő értéket! Nyilván nem a metropolisz 10 vagy 20 emeletesének 8. szintjén, mert ott ha nincs víz, a szart sem lehet lehúzni a WC-n, az nem élőhely!

  8. Szabolcs:
    Teljes mértékben egyetértek.Bp en szettem és éltem 30 évig. Nem rossz helye kertvárosban.
    Nincs közösségi szellem. Bunkerjáték van mint a 10.en.
    Éltem kisvárosban pár évig. Közösség van és egymást segítés. Kis körök klikkek. De vannak.
    Pár éve falun lakunk. Van családi kötelék is. Nem tisztán gyüttmentek.
    Közösség van. Egymás segítése. Nem attól kapod vissza akitől kértél. Mástól. De mindìg
    Folyamaros körforgás. Megtartja magát a közösség. Olyan nincs hogy 100 emberből valakinek nem jut. Közös élet van. Ezt tapasztalni kell. Nem beszélni róla.
    Csak így érdemes túlélésben gondolkodni.
    Minden más csak szócséplés.

  9. Tibor’ bá-nak igaza van abban, hogy az emberek nem ismerik önmagukat. Pláne egy komfortzónán kívüli helyzetben.
    Rengeteg pszichológia kísérlez igazolja ezt.

    Már nem emlékszem pontosan, de volt egy olyan ahol az emberek véleményét kérdezték egy kiatalált esettel kapcsolatban. Mindenki szenttül hitte, hogy ő segítene az adott személynek.
    Egyedül egy vietnámot megjárt veterán ( oh milyen érdekes véletlen)véleménye adta a valósághoz leghűebb képet. Mert persze is tesztelték az adott személyek későbbi valós reakcióját a feltételezett szituációra.
    És szembeállították előzetes „várakozásukkal”. Óriási megdöbbenés érte a delikvenseket saját tetteikkel kapcsolatban.

    Tehát Zsi és egyebek „látszólagos” együttműkődése -véleményem- szerint még nem vizsgázott, magam is átéltem.Lévén az ember nem ismeri önmagát. A közösségek nagy többsége pusztán egy rakás majomember akik az első húzós szituban kiugranak.Mindenesetre követésre méltó kezdet. Fényévekkel a várisi életforma előtt járnak, pusztán rászorulásos alapon is. Azonban a folytatáshoz más is kell.

    Személy szerint már rég azon dolgozom, hogy ne kerüljek a fent említett”grízes” helyzetbe.
    Mivel valószínűsíthető, hogy én sem ismerem saját magam válaszaireakcióit még nem megélt eseményekre, így nem lehetek biztos magam felől sem. Bár itt vannak azért előremutató jelek, de nem áltatom magamat.

    Valójában felkészülésemmel segíteni szeretnék magamnak és a hozzám közellállóknak, hogy egyáltalán legyen esélyünk ne állattá válni.
    A szenvedés, kényelmetlenségek stb.ne lefele taszítsanak, hanem előre a tudatosság lépcsőjén. Úgymond a füles után azért még -ha rövid időre is-de fel tudj állni, míg lecsapódnak a dolgok egy-két magasabb felisnerés formájában.
    Szóval a zuhanó repülön még nyerjünk egy kis időt elgondolkodni ezen az itt most kevés az ateista szövegen.

    Azonban ha egy kiló kenyérért kell futkozni a 3 éves gyerekednek akkor könnyen ellwntétes irányú mozgást vehetsz fel. A test gyötrelmei igen erős motivációknak lettek alkotva, hogy a játék valóságos legyen.
    Kevés „olyan”keresztény pap van ebben a földi haláltáborban. Legyünk inkább pozitívan realisták.

  10. 6: Abban egyetértünk, Tibor bá, hogy érdemes arra törekedni, hogy minél tovább életben maradjunk, de szerintem van ennél több, ami még fontosabb: embernek maradni. Amibe belefér a jogos védelem és önvédelem, belefér annak a mérlegelése, hogy kinek mivel és mennyit segítek, de azért lehetőleg nem hagyom éhenhalni a szomszéd csecsemőt, hacsak ennek nem az a közvetlen következménye, hogy az enyém hal éhen.

    Aki időt nyer, életet nyer.

    9: igazad van, Balázs.

  11. Mindenkinek!
    Ne keverjük össze a korábbi (kb 8-10 év) elképzeléseket a maival. Eredetileg úgy nézett ki a helyzet, hogy jön egy gyors gazdasági összeomlás. Ma már világos, hogy hőhalál lesz a sorsunk. A két folyamatot nem lehet egyazon módon kivédeni. A gazdasági összeomlásból lehet egy felépülés alacsonyabb civilizációs fokon. (erről beszéltek) A hőhalálból nincs kilábalás, addig húzod, ameddig tudod. Az elsőben lehetséges, sőt kívánatos a csoporton belüli összefogás. A másodikban NEM. A másodikban folyamatos az élettér romlása, megszűnése. Nem lesz élelmiszer, közlekedés, áram, ivóvíz, orvosi ellátás, és persze közbiztonság. Lesz viszont járvány, betegség, éhínség. ki az irgalmas szamaritánust játssza, az hal meg először. – Aki nem fogadja el, amit írok, az áltatja önmagát.

  12. 11: Ebben az esetben inkább haljak meg hamar irgalmas szamaritánusként, mint éljek sokáig nyomorult gyilkosként.

  13. Re:11
    Itt senki se tudja megmondani milyen lesz a jövő, ebből fakadóan a sarkos predikciók csak jóslások maradnak…
    Maradjunk annyiban, hogy ha 5 év múlva se döglöttünk halálra a hőhalálban, akkor szervezek egy topik találkozót, és kedélyesen elbeszélgetünk… 😉

  14. Messziről indítok, hogy megértsed. Nem a szöveget, a gondolatiságot.
    2012-ben és 2013-ban, (két sztrók után baloldali bénulásom maradt.)
    Feleségem elérte a 80 at, (Nekem még van 3 év fórom. A barátság,
    a szimpátia, a szerelem nem nézi, vizsgálja az életkort. ) Tapasztalat
    hiányában nem tudtuk milyen az egyedül élés, csak azt tudtuk, ha
    nincs kivel megosztani bármit is, az nagyon szar lehet. Mindketten azt
    kívántuk, inkább „én” haljak meg. ( önzés ??? ki tudja ??? ) 81 évesen
    feleségem gyógyíthatatlan beteg lett. Két évig ápoltam, ( segítséggel, )
    és minden megváltozott. ÉLETBEN AKARTAM MARADNI !!! Attól féltem,
    mi lesz vele, ha én meghalok. Ki fogja etetni itatni, tisztába tenni napi
    három négy alkalommal ??? Függetlenül attól, hogy hiányom után
    a segítség még mindig adott lesz. Két év után sajnos, (bár számára
    már megkönnyebbülés volt, mert már beszélni sem tudott,) elhunyt.
    KONKLÚZIÓ ??? Túlélni ( bármit is, már nem akarok) csak akkor
    érdemes, ha van kiért és van kivel !!! Egyedül már nem tudatos, csak
    ösztönös az életbenmaradás !!! Remélem a gondolatiságom átmegy !!!
    Szerintem is 8. Szabolcs fogta meg a lényegét a dolognak !!!
    MÁS. Két év után van a kertemben egy feketerigó pár. Vajon lesznek
    e fiókák (?) nem sokára kiderül.

  15. A föld átlagos hőmérséklet emelkedése még éppencsak meghaladta az 1 C fokot.
    Az elmúlt 1 000 évben volt már ilyen.
    Az összetevők átláthatatlanok, minden szakértő mást valószínűsít attól függően melyik fanatikus szektához tartozik, ki fizeti.

    Legalább 8 éve víjjog a vésszirénád !
    Ezzel azt gondolod használsz valakinek ?
    Fegyverkezésre, élelmiszer, gyógyszerspájzolásra buzdítasz.
    Mindenki szembejön az autópályán, de mégis naná te vagy az, aki helyes irányban közlekedik.
    Részvétem.

  16. Figyeljük meg, mikor nyomorban élő településekről tudósítanak, ahol felpuffadt hasú gyerekeket látni, a felvételek visszaigazolják Szabolcsot, szabadon bóklászó tyúkot, kecskét biztosan mutat a kamera, esetleg egy gebe tehenet. Higgyünk az ott tengődőknek. Ők gyakorlottak a nyomor túlélésében.
    Azt már csak gondolom, ha valamelyikük tyúklopásra vetemedne, drákói szigorral csapnának le rá. Mi is tudnánk ilyen szigort alkalmazni ismerőssel, haverral, rokonnal szemben?

    Szép, ha valahol összetart a közösség, de ez az összetartás kizárólag a viszonylagos jólétben van vizsgáztatva.
    Balázstól. „Mindenki szenttül hitte, hogy ő segítene az adott személynek.”
    „Óriási megdöbbenés érte a delikvenseket saját tetteikkel kapcsolatban.”

    Kiből mit hoz ki majd a szenvedés, a saját és családja nyomorgása azt nemhogy a segítő szomszédságról nem tudhatjuk, de még saját magukkal sem lehetünk tisztába addig amíg nem éltünk meg hasonló helyzetet.
    Érdekelne, a hozzászólók ill. olvasók között van e olyan, aki élménnyel rendelkezik arról, milyen érzés éhezni, ill. a gyerekeit éhezni látni?
    Jótékonyság? Mikor még a templomok kapuit is háromra zárják a mínusz húsz fokban is?
    Mikor a tehetősebb adományozók reklámfelületnek használják az elesetteket?
    Az iskoláink sem arra nevelnek, hogy közösségben gondolkodjunk, közösségként oldjuk meg a problémát.
    Aki lopva mégis segíti a másikat, őt megbünteti a rendszer.
    Ezek az emberek kikopva az iskolapadból mégis mikor tanulnák meg, hogyan kell összefogni, érdek nélkül jótékonykodni?
    Közösen túlélni.

  17. 15 – Mosógépszertelő:
    Van-e jövőnk? címen 2004-ben, vagyis 15 éve jelent meg könyvem, aminek borítóján idézem Sir Martin Rees brit királyi főcsillagászt: „Annak esélye, hogy az emberiség megéri a XXI. század végét, nem nagyobb 50 %-nál.” Ennek ellenére senkinek nem jutott eszébe, hogy a köztiszteletben álló tudós szembe menne az autópályán.
    A könyvemben felsorakoztatom a lehetséges végkibontakozást: atomháború, atom reaktor leolvadás, globális felmelegedés, vírusveszedelem, GM élelmiszer, kultúrák ütközése (iszlám), nanotechnológia. Ma már világos, hogy a globális felmelegedés kivételével valamennyi elkerülhető, és folyamatosan el is kerüljük. A globális felmelegedés NEM.
    1750-hez képest a Föld átlaghőmérséklete 1,85 °C-al magasabb. És a melegedés üteme gyorsul. Nagy valószínűséggel küszöbön áll egy abrupt (hirtelen) felmelegedés, egy megfutás. Ma már világszerte a legfiatalabb nemzedék tűntet az olyan makacs, vén hülyék ellen, mint amilyen te vagy, mert „elveszik a jövőjüket”.
    Ja, hogy sokan jönnek velem szemben? Ismered a mondást, „egyél szart, sok milliárd légy nem tévedhet.” Egynek lenni a legyek között, nem nagy dicsőség.

  18. 17: Még a Perm-triász eseményt is sok faj túlélte. Csodálkoznék, ha az abrupt felmelegedésnek pont az ember nem lenne túlélője, ha csak minimális arányban is a jelenlegi létszámhoz képest.

    És akárhogy is üt be a krach, az ember közösségi lény, közösségben van csak esélye. Ha csak arra is, hogy a legtovább húzza.

    Ez nem a Hegylakó, amiben „csak egy maradhat”. Nem is a Rambó, hogy egy szuperkatona győzze le az egész világot.

  19. 17. Tibor bá’
    A Van-e jövőnk? 2006-os: 😉

    Antalffy Tibor
    Van-e jövőnk?
    Extinctio ante portas
    2006

    TARTALOM
    1. Bevezető
    I. rész: Felkészülés
    2. Idézetek
    3. Előrejelzés
    4. Rasszizmus
    5. Önzés
    6. Radioaktivitás
    7. Riogatás
    II. rész: Sorsunk összetevői
    8. A háború
    9. Atomerőművek
    10. A globális felmelegedés
    11. A Víz
    12. Vírusveszedelem
    13. Genetikailag módosított élelmiszerek
    14. Az egészségünk
    15. Kultúrák ütközése
    16. Nanotechnológia
    III. rész: Utózöngék
    17. Hol tartunk ma (2005-ben)?
    18. Az Iszlám
    19. Kína
    20. Világméretű hazardírozás
    21. A felbomló család
    22. Megtörténhet!
    23. A demokrácia halála
    24. Globalizáció
    25. Epilógus

    A könyv:
    https://drive.google.com/file/d/13HvuN9TRGYkj0ocG4c7LmInYWWGNRjmE/view?usp=sharing

  20. 19 – Elek:
    Köszönet! Még hozzátehetted volna, hogy fizikai könyv még kapható a szerzőtől. Felár ellenében dedikálva 😀

  21. 20.
    Hello Everybody!
    Tibor bá’-nál még kapható a Van-e jövőnk? c. könyv papír formátumban (nem E-book)!!! Felár ellenében dedikálva!!! 😀

    ( Tibor bá’, különben az nCore torrent tracker oldalon fent van, onnan töltöttem le. 🙂 😉 )

    A könyveid közül ezek vannak fent:

    Antalffy Tibor – Az évszázad biztosítási csalása
    2015-01-14 530.39 KB
    Antalffy Tibor – Irány Ausztrália
    2011-08-11 1.68 MB
    Antalffy Tibor – Mi volt előbb? Isten vagy ősrobbanás?…
    2011-03-05 1.51 MB
    Antalffy Tibor – Van-e jövőnk?
    2010-11-13 2.42 MB
    Antalffy Tibor – Velünk kísérleteznek
    2010-05-09 722.5 KB

  22. 16 Károly
    Ez a „közösen túlélni” megkerülése a feladott problémának.
    A kiindulási pont ugyanis az, hogy a globális összeomlás felszámolja az emberiség létfeltételeit, a meglévő források nem lesznek elegendők a felduzzadt létszám életbentartásához.
    Ez pedig azt jelenti, hogy egy összetartó csoportban nyilván nagyobb lesz az esély a túlélésre, de tulajdonképpen csak azáltal, hogy a meglévő forrásokhoz biztosítja a hozzáférést azáltal, hogy másokat megfoszt ettől, akik kevésbé szervezettek.
    Ez csak annyival más a korábbi példától, hogy nem személyesen kerülünk konfliktusba vetélytársakkal a túlélésért, hanem csoportként.
    De végső soron ugyanúgy élet-halálról van szó, amely szélsőséges cselekményekhez vezet, aminek a súlya esetleg megoszlik valami kollektív felelősségben, amit talán könnyebb elviselni.
    De ha a forrás kevesebb, mint a szükséges minimum az életben maradáshoz, akkor a kegyetlen végjáték valamilyen formája nem megúszható, legfeljebb a felelősséget a vezetőre terheljük a saját lelkiismeretünk megnyugtatására…

  23. 21 – Elek:
    A velünk kísérleteznek szerintem egy remek sci-fi. Úgy értem „értelmes” nem abszurd.

    22:
    Elsőnek a nem elégséges élelmiszer fog jelentkezni. Ekkor jönnek a rablások. Egyedi vagy csoportos, tök mindegy, mert rövid időn belül jön az időjárási limit. Ott már mindegy, hogy csoport vagy egyed. Jelenleg Indiában 46 °C van, és még csak a tavasz elején vagyunk. Majd hallunk még róluk júliusban is. Az emberi életfeltétel az élelem/víz kettősben nem merül ki, kellő hőfok is szükséges.

  24. Zsi helyesen látja. Néhány száz fős faluközösség, földműveléssel, állattartással túl tud élni. A panellakók semmiképpen. Nem véletlenül lehetetlenítik el a falusi életet.

  25. 24 Bögözy
    Miért, ki az a gonosz, aki azt akarja, hogy senki ne élje túl?

  26. Én nem tudom. A mai világban évi 180 ember fagy halálra. Magyarországon. A saját otthonában. Senki feléjük sem néz. Viszonylagos rendben és jólétben.

    A muszlimokat hagyjuk. Ha nem baszták volna szét az egész közel keletet, nem lenne probléma. Ahogy Orbán azt hazudja hogy hazafi, Kadhafi is ugyan így tesz. Nem érzékelem a különbséget. Maximum annyiban, hogy ez utóbbiért kíáll egy nagyhatalom,és más vallású.

  27. Összegezzünk: SHTF esetén egy felfegyverzett, tartalélkokkal ellátott, összeszokott és összetartó, jól kiképzett, gátlástalan és erőszakos kisközösségnek van a legjobb esélye a legtovább túlélni. Mondjuk egy zsoldosokból lett rablóbandának. Ha nem vagyok se katona, se hivatásos maffiózó, nem sok esélyem van.

  28. Véleményem szerint:
    A Föld egy élő szervezet.
    Gaia meg fogja oldani a problémát, biológiai úton (ahogy tette mindig is).
    Utána senkinek nem lesz kedve 3000 éven át a túlnépesedéshez, no meg lehetőség sem lesz erre.
    A túlélés esélye növelhető, akár mentális, akár -anyagi lehetőségek tükrében- objektív felkészüléssel, de alapvetően a szerencse (véletlenek) fogják eldönteni, kiből lesz túlélő, és kiből nem.
    Erkölcsiségről beszélni egy ilyen helyzetben badarság. Még vészhelyzetben is előtörnek az ösztönök, nemhogy egy „háborúban”. S valóban, meg fogunk majd lepődni önmagunkon, ha eljön az idő…
    A most felnövekvő generáció túlélő képessége közelít a nullához, mert természettudományos ismereteik hiánya nem teszik lehetővé, hogy egyáltalán esélyük legyen, akár a megvadult természettel, akár más, nagyobb létszámú embercsoportokkal szemben.
    A fegyverek könnyedén elsülhetnek visszafelé, öltek már meg embert, sőt népeket is a saját fegyverükkel.
    Magyarország tekintetében rengeteg kérdés merül fel, pillanatnyilag nem jelezhető előre még körvonalaiban sem, hogy melyik lépés – helyezkedés hozhat előnyt a hirtelen bekövetkező változások esetében. Azt sem lehet megjósolni, hogy a maradás, az elrejtőzés, vagy egy helikopteres menekülés lesz -e célravezető. Ha pl. nukleáris baleset történik, az utóbbi lesz az egyetlen esély, baszhatjuk a konzervraktárainkat, meg azt is, hogy közben mérni tudjuk mekkora sugárzás miatt patkolunk el.
    Számomra ez az egész ahhoz hasonlít, ahogyan a múlt heti romániai tornádó esetében viselkedtek az emberek.
    https://www.maszol.ro/index.php/szajtato/111222-igy-nezett-ki-a-felboritott-buszbol-a-romaniai-tornado
    Nézzétek meg a videót! Érdemes elmerengeni azon, mi játszódhatott le a sofőr fejében, amikor az előtte haladó autósra dudált, s egyenesen a forgószél tölcsérének közepébe hajtott. Egyelőre annyit tudunk tenni, hogy felkészülünk az ilyen jellegű elpusztulás kivédésére.
    A többi azon múlik, adott helyzetben, adott lehetőségeket miként tudunk – fogunk kihasználni. Alkalmazkodás. Vagy az lesz a jó választás, hogy elsütöd a fegyvert, vagy az, hogy eldobod… Például, vajon hányan lennétek képesek arra, hogy 15 év családi felkészülés gyümölcsét 30 másodperc alatt hátra hagyjátok, mert a helyzet éppen ezt kívánja meg?
    Sztem. emiatt fognak sokan elvérezni, nem azon az alapon, hogy most panellakók, vagy falusi kisközösségben felkészülők, ill. erőművészek, vagy altruista bajnokok -e (lélekben).
    Életkor még fontos, ez több szempontból is meghatározó lehet, így én például csak két dologra figyelek: arany és gyógyszer. A tudás, tapasztalat jól jöhet, de ennek mértéke és tartalma igen relatív a lehetséges élethelyzetek tükrében. Murphy örök törvénye itt is játszani fog, ha pont arra lenne szükséged, na az pont nem lesz… A kérdés egyedülien az, hogy meg fogod/tudod -e oldani majd máshogy.
    Emlékszem, a vizsgákon sosem az járt jól, aki mindent bemagolt, az sem, aki szart az egészre, hanem azon kevesek, akik helyesen tudták megítélni és alkalmazni a felkészülés arányait, s ennek megfelelően fektettek be energiáikból.
    Ma még nyugodtan baszogathatod virtuálisan az okosórádat az okostelefonodról, de ha ébresztőt fújnak az álomból, légy készen a valóságra!

  29. Úgy látszik nem tudtok olvasni, vagy szándékosan ignoráltok. Legalább válaszoljátok meg, amit írok. Amit ti itt túl akarok élni így vagy úgy, arra sose fog sor kerülni. Egy 56 fokos meleget, kellő párával társulva, a kutya se fogja túlélni, amikor már nem lesz áram. Ezen kellene polemizálni. HABITAT a kulcsszó. Ezen lovagol Prof Guy McPherson, aki evolúciós biológus. ÉLETTÉR.

  30. Kizártnak tartom, hogy ekkora szélsőség az elkövetkezendő évtizedben az egész bolygóra fennálljon.
    Ha mégis bekövetkezne, azt nem lehet túlélni.
    Megfutás miatt történhet úgy is, hogy a vízkészlet nagy része elillan. Ezt sem lenne esélyünk túlélni, tehát ezen kár gondolkodnunk.

    Az élettér csökkenéssel épp az a baj, hogy nem tudod mikor – hol – milyen mértékben következik majd be. Egyértelmű, hogy vannak és egyre inkább lesznek olyan helyszínek, amelyeket tömegek kényszerülnek elhagyni. Erre sem lehet felkészülni, hiszen azt sem tudhatjuk pillanatnyilag, hogy védekező, vagy magunk is kivándorolni kényszerülő pozícióban leszünk -e? Épp erről diskuráltam…

    Fel tudsz készülni arra, hogy erősebb széllökések lesznek, hogy túl tudj élni egy forró nyarat, vagy egy extrém hideg telet, de arra, hogy a természetes élettér megszűnik, -véleményem szerint- nem lehet, tehát nem is érdemes felkészülni. Ez olyan, mintha a fejbelövés túlélési esélyeit firtatnánk. Nem lehetetlen, de az esélyek…

    A habitat kapcsán írtam, hogy ennek biológiai megoldása lesz, mert ellenkező esetben nincs túlélés. A szervezet egységes egészként védekezik, vagy maga is elpusztul a kórságával együtt.

    A cikk egy -én úgy emlékszem- korábbi túlélős gondolatsor újratöltése, aminek lényege, hogy mindenki – mindenki ellen kell forduljon. Nem érzékelem, hogy ez a gondolatsor miként kapcsolódik az élettér problémáihoz, ami biztosan nem egyszerre
    fog megszűnni, hanem olyan helyzetek fognak előállni, amelyekről ma álmodni sem tudunk, ahogyan a műanyagos cikkedben is utaltál arra, hogy 100 év vonatkozásában milyen hatalmas különbség mutatkozik a lehetőségekben és a közgondolkodásban, de még a tudományos megközelítésekben is.

    Ha kizárólag a „thermogeddon” túlélésére vársz javaslatot, nekem csak az jut eszembe, hogy megyünk a föld alá. Ki így, ki úgy… Barlangokon kívül ezt technikailag nem lehet túlélni, de oda meg hogyan viszel élelmiszert – ivóvizet? Búvóhelyet építeni sem lehet, hiszen a megfelelő hőmérsékletet és a páratartalmat is biztosítani kell. Egy pince ehhez kevés, a folyamatos légúti, gombás és bakteriális fertőződés veszélyei szintén fennállnak. Így lehet, hogy az jár jól, aki egy sírban „folytatja tovább” (az élők irigylik a holtakat). Vagy a megszeppent maradék szaladhat vissza a Los Tayos barlangokba… /Persze itt már kell a smile./
    Az éhezés miatt támadó szomszéd szétlövése részemre (és szerintem nagyon sokak részére sem, ha pont emiatt megdöglünk sem) biztosan nem megoldás.

  31. Sosem lesz az EGÉSZ FÖLDÖN 56 °C nagy páratartalommal. Lehet, hogy csak a sarkkörökön túl lesz élettér, de ott biztos lesz.

    És ha ez lenne, amit írsz, hogy mindenki egyszerre elpatkol a hőhullámban, akkor mégis mire fel a grízes mese? Ki kérne kitől? Nincs dilemma.

  32. „Semmi jótékonyság, semmi megértés,”
    A fenti gondolatsor nem csak geddonra állja meg a helyét.
    Ugyanez a dilemma lement a devizahitelesek, vagy megy majd a jövőben a CSOK hitelesek kapcsán is.
    A társadalom mindig megosztott lesz ebben, s míg létezik állam, a csoportosan elkövetett ostobaságokat mindig kisegítik majd, addig én már most sem lennék hajlandó a sajátomból egy kanyit sem adni annak, aki saját butaságából vagy felelőtlenségéből került vacak helyzetbe.
    Éhen halni azért nem hagynám…, s talán a fejsze sem kerülne elő, vannak arra megoldások, hogy az „élni és élni hagyni” elv szerint együtt is tovább folytathassuk.
    Amennyiben viszont az élettér szűkülése miatt valakinek vesznie kell, sajnálattal venném tudomásul, hogy Ő volt a kevésbé felkészült, s ahogyan egy háborúban, tudomásul venném, hogy az élet megy tovább.
    Természetesnek veszem azt is, hogy a felkészültségemmel nem kérkedek, próbálok elvegyülni, átlagosnak látszani, s ez még inkább így történne shift esetén.
    Számomra ebben sincs vitatéma, ha valaki gazdag, és mutatja, mi több kérkedik vele, az előbb-utóbb elveszíti a vagyonát.

    Ha a cikkel így utóbbira próbáltad felhívni a fiatalok figyelmét, akkor respekt. Erre is volt korábban egy kommentelő társunk által írt kiváló glossza, ami kiparodizálta a felkészülésünket, s közben mégis örök igazságokra hívta fel a figyelmet.

  33. 32 Horváth Csongor
    „az élettér szűkülése miatt valakinek vesznie kell”
    Pontosan erről van szó szerintem.
    Én nem hiszek a globális termogeddonban abban az értelemben, hogy az egész földön megszűnnének az ember számára elviselhető klímaviszonyok, még ha lesznek is lakhatatlan zónák, ahogy ma is vannak.
    Azt viszont el tudom képzelni, hogy a mezőgazdaság az új körülmények között úgy ellehetetlenülne, hogy az élelmiszerellátás összeomlana, és ez bőven elég ahhoz, hogy káosz és egyre élesedő embertelen harc alakulna ki a túlélésért, ami elpusztítaná azt a kevés megmaradt forrást is, ami egy kisebbségnek még biztosíthatta volna a túlélést.
    De ki akarná békésen feláldozni magát egy ilyen kisebbségért?
    A halál közelsége minden emberből vadállatot csinál.
    Állítólag a gázkamrákban az elgázosítás után általános volt, hogy a gáz emelkedésével először a gyerekek, nők, és gyengék haltak meg, és a még élők egymást letaposva próbáltak időt nyerni néhány másodperc túlélésért, míg őket is elérte a gáz.
    Ott már nyoma sem maradt az erkölcsnek, nagylelkűségnek, csak a túlélés ösztöne működött…

  34. Hubab, a vidéki, kisközösségi élet ellehetetlenítésének elsődleges célja a kiszolgáltatottság fokozása a hatalom gyakorlói felé. Másodlagos hozadéka a nagy katasztrófa esetén a nagy tömegek pusztulása.
    Horváth Csongor, hogy képzeled a „vízkészletek elillanását” kivándorolnak a holdra? A fizika szerint a felmelegedés fokozza a párolgást, több lesz a felhő, több az eső, felhő árnyékában hűvösebb lesz. Visszacsatolás. Viszont ez sok fotel klímaszagértő tudatáig nem hatol. Tudod, ők azok akik büszkék arra, hogy a matekhez hülyék voltak…… 🙂

  35. 32 – H.Cs.:
    A thermogeddonon túl ott van még a Föld több mint 400 atomreakorának a leolvadása. Az elől hova menekülsz? A déli sarkra? vagy inkább a Holdra? Vagy a barlangokból kijárnak a technikusok felügyelni a hűtést a nem létező üzemanyaggal működtetett generátorokkal?

  36. Nem értem a nekem visszaszegezett kérdést.
    Te vetetted fel a thermogeddont. Tisztában vagyok azzal, mi minden történhet még, és tartom azt a véleményemet is, hogy abszolút nem jósolható még körvonalakban sem, valójában mire is kellene felkészülnünk.
    Bögözy: Hipotetikusan, szélsőséges természeti jelenségek kapcsán igenis lehetséges az atmoszféra és a hidroszféra vesztése (nyilván nem közvetlenül a glob.felmelegedés miatt, de minden mindennel összefügg, sok kapcsolatot nem is ismerünk rendesen, kémiai – biokémiai folyamatok, lásd a Mars esetében is feltételezhető, hogy emiatt tűnt el a vízkészlete, a mágneses jelenségek szintén tartogathatnak meglepetéseket, s ezt a dinamikus rendszert is csak most tanulmányozzák). A lényeg mondandómban kifejezetten arra utalt, hogy ilyen jellegű szélsőségeket nem lehet túlélni. Nem vagyok „fotel klímaszakértő”, elég sok dologban tevékenyen is benne voltam, visszautasítom ezt a megjegyzésedet. A cikk nem a klímaváltozásról értekezett, hanem az alkalmazkodás lehetséges formáiról, s a felvázolt lehetőséggel én nem tudok teljesen azonosulni.

    Tiborbá, a cikk konkrét mondanivalója: csak az erőszakkal fogsz túlélni, semmi jótékonykodás.
    Erre többen reagáltunk, majd bedobtad a thermogeddont. Most számon kéred, hova menekülök… Már megválaszoltam. Sehova. Ilyen esetekben nincs menekvés (csak bízni tudunk abban, hogy -a hülyéknek szerencséje van elv alapján- elkerüljük ezeket). De feladni csak akkor fogom, ha lehunytam örökre a szemem (minden ember ezt fogja tenni, s ez nem azt jelenti, hogy mindenáron erőszakos megoldást fogunk választani). Valójában akkor minek kellene átjönnie a cikkből? Szar jövő felé tartunk, de sztem. elsősorban az ismeretlentől félünk, nem konkrét eseményektől. Lehetséges forgatókönyvből meg ezret lehetne vázolni, nincs egyikben sem örök igazság.
    Az egyetlen igazságos történés talán csak az, hogy egyszer minden ember meg fog halni, s ez ellen nem tehetünk (nincs értelme tennünk) semmit. Persze ez már filozófia… Valójában nem érdekel meddig fogok élni, a HOGYAN? (nekem) sokkal fontosabb!

  37. Hubab:
    Abszolút egyetértek veled, viszont én úgy gondolom, egy ilyen ellátólánc-összeomlás után csak helyi szinten nem tudunk kilábalni (az csak akkor lehetséges, ha mondjuk egy járvány miatt az emberek nagy része elhalálozik, s a lecsökkent népesség összefog, újrakezd).
    Sztem. egy globálisan jelentkező klímakatasztrófát vagy az ország nagy része meg fog úszni, vagy szinte senkinek nem lesz lehetősége túlélni. Fontos, hogy most a globális hálózatban ki mellé, hová helyezkedünk/csatlakozunk országunkkal, mert később ezen több múlhat, mint pl. a házi túlélő készleteken, vagy az egyéni habituson. Utóbbiak csak meghosszabbítanák az agonizálást, előbbi esetében lehetőség lenne a közös megoldások keresésére is. Olyan klubba kellene tartoznunk, amelyik a klímakatasztrófa után is rendelkezni fog élettérrel, erőforrásokkal, munkalehetőséggel, esetleg kivándorlási lehetőséggel is. Ugyanitt tudomásul kell vennünk, ha a sors úgy hozná, nekünk is kölcsönösen kell ehhez viszonyulnunk. Ellenkező esetben bármelyik nagyhatalom eltapos mindnyájunkat.

  38. 38. Csongor

    Pontosan.
    Sajnos a látható döntéshozók sincsenek túlzottan eleresztve ésszel.

    A vicc, hogy még globális szinten is lenne egy-két értelmes próbálkozás.
    Hetesi Zsolt csinál egy-két próbaparcellát a falu határában. A co2 megkötéses mezőgazdálkodás kapcsán. Már letező technológiát próbálgat, egyrészt a helyi viszonyokra adaptálva, másrészt, hogy legyen hova kivinni a mukikat földet túrni.

    Már számtalan külföldi diákot és egyéb szakembert fogadtunk, én voltam a kecskés és sajtkostóltató fiú, aki az erdősávos mezőgazdálkodás és állattartás kapcsán volti ott, illetve mint kb.kocsikísérő.
    Volt is megrökönyödés mikor Afrikai profok meg diákok grasszáltak a faluban. Ment is a”Bejöttek a migráncsok”szöveg pár hétig. ? legutóbb(1 hete)két agráregyetem szervezésében is jöttek valami 30 an. Japanból, Lengyelorszag stb.
    Gondoltam meghallgatom az előadást, hálaistennek az angol szakszavak is átjöttek, pefig ugyancsak kiestem a gyakorlatból, és baromira laikus vagyok a témában.

    Azonban az eredmények (30 éves kutatás) azt mutatják, hogy a co2 kibocsátásunk teljes egészét meg lehetne ilyen formán kötni. Talán 30-50 gigatonnát. Bár annyi szám hangzott el a talajok humusztartalmának növekedésétől a megfelelő növénytakaró talaj-fellazító képességéig cm-ben kifejezve, hogy nem csodálkoznék ha ezt is rosszul tudnám.

    Persze párhuzamosan valamilyen aeroszolt kéne a légkörbe permetezni a megváltozott ipar általi kibocsátáscsökkentés azonnali melegítőhatásának ellensúlyozására.
    Nekem ennyi maradt meg. A többi nem is érdekelt.
    Zsolt szerint ha nem akarnak mind nmegdögleni ezt kell, kéne csinálni, vagy legalábbis megpróbálni, természezesen globálisan.

    Aztán szétnéztem és megnéztem a földeket körülöttünk, tudom kinek a tulajdonában állnak. Tudom hogy a helyi hatalmasságok hogyan művelik és miért. Végtelen szomorúság fogott el.
    Csak az erkölcs számít, a tettek abból fakadnak, és abból az életminőség.
    Ha Gaia egy élő szervezet, akkor az univerzum is az. Ha Gaia úgy dönt lerázza magáról a kis parazitákat, kérdés, hogy milyen tudatosságból teszi ezt? Bolygóviszonylatban nehéz értelmezni az önvédelmet.
    Persze én is úgy vélem földanya tudatossággal bír. Ha ez így van kérdés a klíma modosítható-e tudatossággal és vajon nem-e az erkölcs, morál hiánya okozta-e a természettörvényi áttéteken keresztül annak változását?
    Vagyunk mi és minden más(ahogy fizikai érzekszerveink mutatják), vagy minden mindennel összefügg(ahogy egyéb nem használt érzekszerveink mutatják).?

  39. Tibor bá’ mai posztja, s az abban megfogalmazott „kérdés”, a felkészülés egyik alap pillére. Ebben kb. mindenki el is vérzik, így mindjárt az elején.
    Ceterum censeo: nyitott blogon/fórumon ezt nem lehet megbeszélni, no nem azért, mert a téma illegális dolgokba merülne, fajulna, hanem nagyon nem mindegy, hogy nagy nyilvánosság előtt vagy zárt körben történik annak megbeszélése.
    Szvsz továbbra sem érti senki, hogy a védelem (passzív és aktív) a túlélés alapja, s csak azután jön minden más, hiába a kettes – mások szerint hármas – szabály, azok ugyanis a védelembe tartoznak (levegő, víz, kaja*).

    Amúgy nem osztom Tibor bá’ nézetét, ahogy vice versa, de az nagyon zavaró, hogy feltesz egy nagyon sarkalatos kérdést, amire konkrét értelmes válaszok nem jönnek.

    Ezért „böffentek” közbe.

    *a kaja nem egyenlő a májkrém konzervvel, de nem is a „vidéken újrakezdők” termésével.

  40. 37 – H.Cs.:
    Apelálásod jogos. Elolvasok 5-6 hozzászólást és összevonom az olvasottakat. Annyi sok zöldség van összehordva, hogy elfogy a türelmem, és nem szelektálok. Tudom miről van szó. Középkorú férfiak nem akarnak megdögleni, hát bedugják fejüket a homokba és okoskodnak. A komoly szakértők megegyeznek abban, hogy + 5°C minden életet kiolt a Földön. Az Embernek elég +3°C is. Amit néhány év alatt el fogunk érni. És akkor kecskesajttal és egyéb mezőgazdasági trükkel akarnak túlélni egyesek. A felkészülés csak arra jó, hogy az első terrorhullámot átvészeld. Az életedet 1-2 évvel meghosszabbítsd. Ha szerencsés vagy, mert jönnek a szúnyog által terjesztett trópusi betegségek, a pemafrosztból kiolvadt, millió éves ismeretlen vírusok. Szerintem a legtöbb, amit meg lehet tenni, hogy megválasztod halálod okát.

  41. Tibor bátyám

    Valakivel összekeverhetsz, mert én nem feltétlenül kívánok túlélni.

    Viszont a megállapításod, hogy hülyék vagyunk ha mindenféleképpen bekövetkező halálunk előtt emberek próbálunk maradni enyhén szólva is disszonáns.
    Nem is, inkább egyenesen romboló.

    És ez különösen veszélyes ha egy ilyen látogatottságú fórumon teszed. Főleg mint egy igen karizmatikus házigazda.

    Nincs semmi trükk. Egyszerűen hiába tudjuk mi a helyzet, szimplán csak a magunk diófáit ültetjük.

  42. Tibor ba’ nekem ezekbol az egyre durvabb cikkeidbol az jon le hogy te nem birod elengedni az eletet es ezert irsz egyre kemenyebben, az emberek embertelenseget hangsulyozo bejegyzeseket.

    En Csongorral ertek egyet, a klimavaltozas egyaltalan nem biztos hogy olyan katszrtofalis merteku lesz ami megszuntetne az eletet a bolygon. Ez egy szelsoseges forgatokonyv aminek minden elemet ki lehet kezdeni.

    ” A komoly szakértők megegyeznek abban, hogy + 5°C minden életet kiolt a Földön. Az Embernek elég +3°C is.”

    En meg ezt sem vennem keszpenznek. Egyreszt a „komoly szakertok” a klimakutatasban nem leteznek. Samanok vannak akik jol rosszul eltalaljak egy egy reszjellemzojet a folyamatnak, de pontosabb elorejelzest nem lehet toluk varni. +4 fokra is keszultek „komoly klimakutatoktol” elorejelzesek anelkul hogy az emeberiseg kihalasaval szamoltak volna. Ezzel csak azt akarom mondani hogy kivalaszthatunk magunknak egy nekunk „szimpatikus” forgatokonyvet a kismillio kozul ami a meten kering, es naponta valtozik, de az attol meg nem lesz teny.

    Szaz szonak is egy a vege, kb egy eve kezdtem olvasni a blogot es sok uj ismeretet gyujtottem itt, amiert oriasi koszonet. Azonban az utobbi idoben azt vettem eszre hogy mar csak ugyanazok a korok ismetlodnek anelkul hogy barmi uj informacio erkezne. A vegitelet varos hozzaszolasok olvasasa meg csak energiat vesz el de semmit nem ad, ezert mostantol tudatosan nem olvasom a blogot, esetleg felevente visszanezek hogy lassam hogy Tibor ba’ jol vagy, es annak majd orulok! Viszlat es kosz a halakat!

  43. 42 – Balázs:
    Szavakkal könnyű embernek maradni. De a valóság nem ez lesz, és ha nem veszed előre tudomásul, akkor csak te veszíthetsz. Talán tudod, a mentőcsónakban a nyílt tengeren hányódó tengerészek egymást eszik meg, ahogy az Andokban lezuhant repülő túlélő utasai is.

    43 – Vodor:
    Bejelentés nélkül is elmaradhatsz. Nem fogok sírni, mert nem vagyok érdekelt a nagy olvasótáborban. De köszönöm, hogy inspirálsz a következő blog megírásában.

  44. Re:39
    Direkt nem akartam ezobullshitet írni, de fején találtad a szöget.
    Azt az icike picike részt, amit eddig láttam, olyan következtetést vagyok kénytelen levonni, hogy semmi sem véletlen.
    Itt már a racionalitás csődöt mond, az ego megvezet, és csak az az út járható, amit nem az ész vezet…
    Magunk teremtjük a jövőnket, és ahogy te, és sokan mások, már építik…

  45. 45 – dajtás:
    Hogy te mekkorát tévedsz. A jövőnket az olajtársaságok már rég elintézték. Te meg én, meg Balázs labdába se rúgunk. Persze hangosan futkoshatsz a pálya szélén, ha ez kielégít és hirdetheted az igét. Nem oszt, nem szoroz.

  46. 43-ra:
    Én nem mondtam/írtam, hogy a klímaváltozás nem lesz katasztrofális mértékű.
    A bolygó thermogeddon életpusztulását tartom rendkívül valószínűtlennek, és hasonló végkifejleteket.
    Millió „apróság” van és lesz, ami egyre embertelenebbé fogja tenni az általunk ismert világot.
    A hátralévő időn tudunk diskurálni. Azt viszont csak hiteles adatok mellett végezhetjük el. Én a hitelességgel vagyok bajban. Ha az adat, amire hivatkozunk, vagy a képlet, ami szerint számolunk helytelen, vagy nem figyelünk olyan tényezőkre, amelyek a kaotikus rendszert hirtelen ide-oda megváltoztathatják, pofára eshetünk az előrejelzésünkkel. Mint amikor az időjós viharos széllel érkező esőt kiált (megjegyzem, az általa észlelt adatok alapján minden oka megvan rá), aztán másnap a derült, verőfényes napsütésben pironkodik.
    Az ember tevékenysége által kibontakozó klímakatasztrófa elkerülhetetlen. Nincs sok időnk hátra. A felgyorsuló folyamatok abszolút ijesztően hatnak rám is. Nehéz elfogadni, hogy egy évtizedre vagyunk a végtől. De ezt biztosan kijelenteni nem lehet, s az életkedvünket nem veheti el, főleg nem a moralitásunkat és az emberségünket. Értelmetlen csörte, mintha tudnánk, hogy 2 év múlva becsapódik egy meteorit, s minden életet elsöpör, s fél évvel a bekövetkezte előtt agyoncsapkodnánk egymást.
    A plusz fél év reményében, mint állati lét és túlélés valóban nincs más út, magam is biztos vagyok abban, hogy sajnos ez fog történni. De nekem a plusz fél év nem éri meg, hogy a szomszédom kinyírjam, akkor sem, ha épp ő fog emiatt engem kinyírni. Nem tudom, képes lennék -e gyilkosságra, akár öngyilkosságra ilyen helyzetben, ám most inkább elmegyek pár évig még világot látni, nem fogok arra energiát fordítani, hogy ehelyett pl. fegyvert szerezzek be, amivel majd embert tudok ölni.
    Pontosan ezért nem értettem Tiborbá fenti cikkének mondanivalóját, hiszen a lényeg, hogy tetszik vagy sem, belenyugszunk vagy sem, a végítélet egyre inkább közelít.
    Bele lehet őrülni, lehet tagadni, lehet szarni rá, vagy lehet addig emberként élni a XXI. században, büszkén és örömmel, amíg erre van lehetőség. Állattá válni ráérünk még, aztán, hogy éveket vagy pár évtizedet, abban én semmiképpen nem tudok állást foglalni.

  47. „Az emberek embertelenségét hangsúlyozó bejegyzéseket.”

    Tibor bá’-nak ezt felróni… emelje már fel a kezét az, aki látott meghalni száz embert, torokátvágással, késszúrásoktól, lövéstől, kézzel megfojtástól, bozótvágó késtől, téglától stb. Saccolom, hogy a szám nullához tendál. Ilyenekből az elmúlt tíz évben kb. 5000-10000 volt elérhető, kábé mind láttam. Amit Tibor bá’ írt, az már most megy, s hol van még a példaként felhozott eset.

  48. Re:46
    Ha már közeleg a vég, és úgy is termogeddonban mind egy szálig kihalunk, akkor nem mindegy hogy mit és hogy csinálok?
    Akár úgy is élhetek, hogy jó legyen a Földnek, és az embereknek… Ha közeleg a vég, miért állatiasodjak el?

    Olajtársaságok a történelemben pedig olyanok, mint a pitypang bóbitája.
    El fogja fújni őket a szél…

  49. Re:48
    Ok, lélekben Rambo vagy, de ettől még a klíma nem változik meg… ?
    Videóval amúgy az a baj, hogy a szagok kimaradnak, arra nehezebb rákészülni…

    Mondjuk továbbra is perverziónak találom, hogy gyilkosságokat nézel…

  50. 50 á, tök felesleges erre bármit reagálni… 😀

  51. Tibor’bá a túlélés szerintem legfontosabb kérdését feszegeti ezzel a poszttal. Mindenkinek ezzel kellene kezdeni a felkészülést. Meddig mész el a túlélés érdekében?

    A fenti példánál nálam azért helyzetfüggő. Függ a rendelkezésre álló erőforrásoktól és a kilátásoktól. Azzal nem mented meg, ha 1-2 alkalommal kisegíted őket! Ha ezt tartósan meg tudod tenni, akkor igen…abban az esetben, ha a szülők képesek valamilyen módon a te családod túlélésében segíteni. Ha nem, akkor sok más csecsemővel neki is meg kell halnia sajnos.
    Miért tennéd jótékonyságból? Nincsenek rokonaid, barátaid? Azok is egymásnak fogják adni a kilincsed. Az igazán nehéz kérdés nálam nem a szomszéd csecsemője, hanem a barátok és közeli rokonok családja. Mit teszel, ha úgy ítéled meg, hogy nem elegek az erőforrások?
    El kell döntened, hogy feláldozod-e nagy valószínűséggel a családod életét másokért! Nincs baj, ha így döntesz, csak ezt előre le kell zongoráznod magadban, mert a hirtelen jött döntést később már nem lehet visszacsinálni. A feleségem kijelentette, hogy nem akar úgy túlélni, hogy számára fontos emberek közben meghalnak.

    Szóval én tudatosan készülök arra, hogy ezt a döntést nekem kell meghoznom majd és végrehajtanom. Piszok nehéz. És még így sem biztos, hogy nem lesznek kisebb-nagyobb kilengések, kivételek az elhatározáshoz képest. Vagy akár teljes hátraarc.
    De legalább tisztában vagyok azzal, hogy a döntésemnek következményei lesznek és azt előre fel tudom vállalni.
    Ha akkor akarja majd bárki meghozni ezeket a döntéseket ad hoc jelleggel, amikor helyzet van, akkor ő és a családja halálra vannak ítélve.

  52. 52 – Kamionos:
    Ez az a fajta hozzáállás, amit el tudok fogadni.

  53. 43. „Tibor ba’ nekem ezekbol az egyre durvabb cikkeidbol az jon le hogy te nem birod elengedni az eletet es ezert irsz egyre kemenyebben, az emberek embertelenseget hangsulyozo bejegyzeseket.”

    Szerintem meg a realizmus és az emberismeret szól belőle.
    Mindenki emberségességről beszél, miközben már most is zajlik ezernyi példán keresztül, hogy az emberek csak a saját részükre kihasítható erőforrásokkal foglalkoznak. Kinek jut eszébe például, hogy 500 millió ember nem jut ivóvízhez, miközben otthon egy kádnyiban áztatja a testét. Annyi a különbség, hogy most messze van a következmény. Ha helyzet lesz, akkor pedig ott fog veled szemben állni. Csak idő kérdése, hogy ezt ki, mennyi idő alatt dolgozza fel és válik majd állattá. Vagy szebben fogalmazva kerül összhangba a természet törvényeivel. Ez a realitás!

  54. 54 – Kamionos:
    Meg kell köszönnöm neked, hogy „megvédesz”. Én az ilyen bejegyzésekre nem reagálok, nem „mentegetem” magam. Nincs értelme. Mit írjak? Hogy azért nem írhatom le a véleményemet, mert 86 éves vagyok? Vagy ezért kellene mást írnom, mint a meggyőződésem. Akkor inkább nem írok. „Elengedni az életet” Vicces! Miért, el akarja valaki venni? Lehet, hogy Vodor holnap kap egy infarktust, és majd engem hívnak a temetésére. Annak viszont kifejezetten örülök, hogy 1933-ban születtem. Részem volt a Horthy rendszerből, Átéltem a világháborút, a Rákosi korszakot, megjártam Rákosi börtönét, voltam katona, megéltem a forradalmat, kimentem külföldre, hazajöttem, élveztem a gulyás kommunizmust. Láttam a rendszerváltást, szemlélem a csalódott magyarokat, és még az emberiség összeomlását is megérem. Kell ennél gazdagabb élet?

  55. 55. És mindezeket meg is osztod velünk, köszönjük! 🙂

  56. +2 foknál tartunk, és épp kezdenek előjönni a kellemetlenebb hatások, de még mindig nem elég nyilvánvalóan ahhoz, hogy a makacsabbak is elfogadják, hogy globális felmelegedés van.
    A „komoly szakértők” szerint pedig +3˘C-nál kihal az ember, +5°C-nél pedig az egész földi élet? Nevetséges.

    A „komoly szakértők” értékeléséhez sem árt egy kis józan ész.
    A hideg égöv évi középhőmérséklete 0 és -57°C között van. A forróé 20°C és 28°C között. Ebből következik, hogy ha 20-30 °C-ot melegszik is a Föld átlaghőmérséklete, akkor a sarkokon még mindig csak olyan meleg lesz, mint most a trópusokon, azok a növények és állatok, amik most az egyenlító mellett élnek, a sarkvidékeken meg fognak tudni élni. Beleértve az embert is.

    Igen, tudom, hogy az élő szervezetek egymás számára, együtt alkotnak életteret és életközösséget, ami összeomolva nem illeszthető át egy az egyben egy telejesen másik földrészre, más paraméterekkel. De az is biztos, hogy az élet hihetetlenül alkalmazkodó, és ha a fajok kisebb része is, de lesz sok olyan faj, ami megtalálja az életfeltételeit a teljesen új körülmények között is, kialakítva új életközösségeket.

    De azért fontos, hogy legyünk önzők, hagyjuk meghalni a szomszéd csecsemőt, mert néhány komolynak kikáltott lunatic szerint még feleennyi melegedés, és mind megdöglünk.

    Köszönjük, Tibor bá!

  57. 57 – Lebá:
    Az idén lesz 1,85 °C nem pedig 2°C. És a Föld átlag hőmérsékletéről van szó, nem lokálisan mérhetőről. Ezeket azért jegyzem meg, mert ezeket tévesen tudod. A +3°C hatását nem én találtam ki. Különben a fogalmazás szerint: „Az emberi faj közelgő kipusztulásához valószínűleg 3°C is elég lesz.” (3°C will likely suffice) Ezt úgy hívják, hogy feltételes mód. Különben ha kinyitod a szemed akkor láthatsz a világba néhány nagyon kellemetlen következményt. Minket a Kárpátok sok mindentől megvédett eddig, ezért nem érzed a saját őrödön.
    Ezt pedig „néhány komolynak kikiáltott lunatic” meglehetősen zokon veszem. Mivel csak magyar nyelvű irodalomhoz jutsz hozzá, fingod se lehet ki kicsoda arrafelé. Ki mennyit ér, és ki milyen köztiszteletnek örvend. Ezt a válogatást megteszem helyetted is, és fizetésként megelégszek egy „köszönjük Tibor bá’-val”, szemet hunyva afelett, hogy hónapokon át alaposan kiszórakoztad itt magad, természetesen tök ingyen.

    Még néhány szó a szomszéd csecsemőjéről, akit én lélektelenül hagyok meghalni. Te természetesen nem fogod hagyni és ezzel komoly mértékben elősegíted saját családod halálát. OK. Ma reggel megetetem a szomszéd csecsemőjét a saját készletemből. Feletehetően a szomszéd csecsemője holnap is éhes lesz. Akkor ki eteti meg és mivel? Megint te fogod megetetni a saját készletedből, mert mi más? OK. és holnapután? Majd azután? Dehát nem csak a csecsemő éhezik, hanem az egész család. Nekik nincsenek tartalékaik, neked vannak. Tehát a jó szamaritánus őket is megeteti. És ha elfogy a tartalékod, ki fogja megetetni a te „csecsemődet”? Majd a Jézuska, ha sokat imádkozol hozzá? Megsúgom, Jézuska nincs. És azt is megsúgom, hogy az első hónapot se fogod túlélni.

  58. Valahogy mindenki egy Mad Max szeű felállást vizionál… Ráadásul hirtelen.

    Szerintem pedig egy katonai diktatúra szerű rendszer fog felállni…
    Végülis az elit is tisztában van minimum azokkal az információkkal, amikkel Tibor bá’ és a saját túlélése úgy garantált, hogy monopolizálják a fegyveres erőket.
    A fegyveres erők – régionálisan a legerősebb – megszerzik az ellenőrzést az élelmiszertermelés és a raktárak felett…
    Ne felejtsük el, hogy a ma megtermelt élelmiszer túlnyomó többsége luxus.
    A ma elérhető termőterület, kevesebb mint tizedén elég élelmiszer termelhető ami mindenkinek elég.
    Racionálisan igen kis területen elég nagy tömeg élelmezhető…
    Sok esetben már föld se kell a termeléshez… Nézd meg a holland paradicsomot…
    Barlangban is növekszik, és a napelemeknek nem árt a hőmérsékletnövekedés.
    De adhatnak tanácsot azok is akik pincékben termelik az indiai kendert…

    Szóval a helyzet az, hogy szervezetten igen nagy tömegek tudnak túlélni, akik elfogadják a kemény játékszabályokat.

    Jó… Európai szinten az átállásba milliók fognak belehalni, de a többségnek elég esélye lesz, amennyiben elfogadja a katonai diktatúrát.

    Nyilván különböző szenáriók is elképzelhetők, de szerintem amint a „tudományos” eredmények valóban a visszafordíthatalan és a normálist meghaladó melegedést fogják igazolni, akkor a politika is rá fog mozdulni a dologra.

  59. 59 – Attila:
    A dolog olyan hirtelen fog rénk szakadni, hogy csak a káosz lehetséges. Amit hamarosan fel fog váltani az öldöklés. Gyere haza, itt jobbak lesznek az esélyeid.

  60. 60. Tibor bá’

    Készítem a hazatérést… azaz a helyet otthon…
    Igaz, vannak jelek, amik szerint többen is úgy gondolják, hogy a Kárpát medencében a túlélési esélyek nagyobbak, mint másutt.
    Bár én nem hiszek a „ránkszakadásban”, gondolom, hogy elkezdődött a folyamatos rosszebbra fordulás, és ki-ki vérmérséklete szerint „válassza ki” azokat a jeleket, amiktől komolyan veszi a fejleményeket.

    Én azok közé tartozom, akik szerint úgy nem éri meg túlélni, ha a szomszédot kell agyonverni, vagy hagyni éhen halni.
    Abban a világban, nekünk idealistáknak már nem lesz hely.
    A realisták meg majd úgyis agyonverik egymást, és legutóljára a legbrutálisabb hal éhen.
    Szóval azért a pár nyomorúságos hónapért/évért nem érdemes feladni az emberséget.

    De azért nagyon remélem, hogy azt a diófát idén még te is elülteted.

  61. 61 – Attila:
    Először is meghalni mindenki hazatér. 😀
    Másodszor itthon nem téged vernek egyből agyon.
    Harmadszor ez egy védettebb terület.
    Negyedszer talán itt rávesznek, hogy próbálj meg tovább élni, és gyertyafény mellett itt lesznek ulti partnereid. 😀

  62. 62. Tibor bá’

    Nem kell győzködnöd…
    Amint lehet, megyek, de ennek sok tényezője van… Nem munka, mert amit csinálok, bárhonnan tudom csinálni egy laptoppal.
    Az igaz, hogy az agyonverés itt a franciáknál még klíma nélkül is népi szórakozás lesz…
    Amikor a gyerekek már saját iskoláikat gyújtják fel, az jelenthet valamit.
    Mondjam, hogy 2017-ben 878 templomot gyújtottak fel, gyaláztak meg, de 2019 elején is jutott heti 3-4…? Gondolom, annak ellenére érzed ennek a súlyát, hogy nem vagy vallásos.

  63. 59.
    „Szóval a helyzet az, hogy szervezetten igen nagy tömegek tudnak túlélni, akik elfogadják a kemény játékszabályokat.
    Jó… Európai szinten az átállásba milliók fognak belehalni, de a többségnek elég esélye lesz, amennyiben elfogadja a katonai diktatúrát.”

    Túlélni lehet hogy sokan fognak de azt értsük meg szerintem hogy a világ ma annyira globalizált mint soha.Szinte mindenki munkahelyen dolgozik vagy vállalkozó.De ha roppan a klíma miatt a fogyasztás akkor senkinek sem lesz munkája. Próbáld ki hogy holnaptól a fizetésedet nem kapod meg , egy forintot sem mert mondjuk kirúgtak mert nincs pénz a rendszerben és senki sem fogyaszt (leegyszerűsítve). A mai nép nagy része fizetéstől fizetésig él, és így fizetésből működő társadalom mellett is nehéz kiépíteni dolgokat (műhely,későbbi állattartásra való felkészülés, mezőgazdasági eszközök stb..)nemhogy akkor ha mondjuk elkezd megfutni a klíma és a kaja pl. 5x áron lesz ezáltal pl. nem jut senkinek fogyasztási cikkekre,azaz nem lesz a gyáraknak megrendelés.És mondjuk mivan ha elindul a klíma megfutás de nem rögtön halunk ki hanem a megfutás eltart 10-15 évig?Ilyen esetben nem milliók hanem 100 millliók fognak meghalni.Folytathatnánk itt a felkészüléssel, de majd holnap…

  64. 64. andrew

    „De ha roppan a klíma miatt a fogyasztás akkor senkinek sem lesz munkája.”

    Jaj, dehogynem!
    A drága gépek nem fognak működni a drága fenntartó infrastruktúra nélkül.
    RENGETEG kézi munkára lesz szükség. És az már NEM kapitalista rendszer lesz…
    Aki kimegy kapálni, begyűjteni, feltörni a szibériai szűzföldeket, az fog enni… A többiek meg felkoncolják egymást a városokban maradt raktárkészletek maradékaiért.
    Szerintem ki fog alakulni egy kemény rendszer, ami megszervezi az életbenmaradás lehetőségeit egy elég széles tömeg számára.
    A felhalmozás kormányzati szinten minden bizonnyal elkezdődött, vagy elkezdődik, amint a helyzet elér egy szintet…
    És utána világos lesz, hogy a túlélési esély ott nagyobb, ahol közelebb vannak a kormányzati raktárak… A katonák pedig nyilván védeni fogják.
    A termelés és elosztás pedig kézi munkával nagyon sok embert tud majd foglalkoztani.

    És azokban a gyárakban, raktárakban ahol eddig autókat, kenyérpirítókat gyártottak, divatárut tároltak, napenergiával légkondícionált veteményesek lesznek…

    A technológia szerintem adott, hogy nagy százalék túléljen, de ez a nagy százalék mind „hasznos” munkát kell, hogy végezzen. Szóval kirakatrendezők, adóügyi tanácsadók, teniszedzők, lufiból aranyos kiskutyákat csavargatók jobb, ha keresnek valami geddon-kompatibilis munkát.

    Persze kérdés, hogy mennyire sikerül zökkenőmentesen megszervezni az átállást…

  65. Tibor bá,teljes mértékben igazat adok neked,a többiek meg egy-két kivétellel,mind naívak.Túlélni?csak a saját,nagy családdal lehet,őrájuk lehet számítani,idegenre nem..röviden.De azért lehetnek kivétek is,ez nincs teljesen kizárva,de első a CSALÁD!-Túlélni hol?,mindig a KÁRPÁTOK,és TARIM,medence volt,,ja csak volt,Tarim medence tönkre téve,a Kárpátot is elkezdték tönkretenni,mert KIÍRTJÁK a Kárpátok erdejét,életterét./megjegyzem eltervezett,szánt szándékkal/–Túlélni az egész földanyán minimális tömeg éri meg,ha arra kerül a sor/a legerősebbek-ellenálóbbak/–Tudtommal van JÓ kettő lehetőség-megoldás,hogy túlélje sok ember,de ezt nem árulják el,és erről egy kis réteg tud csak.Persze erre rájöttem én mr ,hogy holvan,és hogyan,de én se teszem nyilvánossá,hisz az ember ÖNZŐ,is,én se vagyok kivétel—úgyhogy hajrá,túlélni,de meddig,ez a kérdés?–A földön mindig voltak jó,és rossz időszakok,évezredekre nézve,most is ebben vagyunk,de a mostani emberiség,még PLUSZ rátesz pár lapáttal,mert KIÍRTJA az életterét,saját magakörül–erdőírtás,víz,föld mérgezésével,na ez a legnagyobb baj,és ezért melegszik a földünk—szerintem szándékosan teszik mindet..—-jószerencsét…én se most másztam le a falvédőről,régi vagyok már.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük