(1198) Egy birodalom hanyatlása

Tibor bá’ online

 

Egy birodalom hanyatlása

cím alatt született íromány: by Alexander Ač, originally published by Cassandra’s legacy  – kivonatolt fordítását az alábbiakban olvashatjátok. A poszttal nem egészen értek egyet, ami alkalmat ad arra, hogy megvitassuk a témát.

___________________________________________________________________________

Detroit, az amerikai gépkocsigyártás fellegvára „romokban”, mert a csúcsra futás után szép lassan hanyatlani kezdett, mára becsődölt. Bevégeztetett. Ebből a tényből az embernek gondolatai támadnak. Az amerikai álom városa nincs többé. De vajon becsődölhet-e a fél kontinens, Az egész USA, úgy ahogy van? Nézzük az alábbi grafikont!

~ab048

Mit láthatunk a grafikonon? Kék vonal az egy főre eső primer energia felhasználás (Angol hőegységben). Vörös vonal a GDP százalékában kifejezett adósságállomány. A függőleges egyenes vonalak a különböző fázisok határvonala. A = a növekedési szakasz, B = lassú hanyatlás szakasza, C = a gyors hanyatlás szakasza.

 

A növekedési szakasz (1950-1979)

Erre a szakaszra jellemző a népesség gyors növekedése, az egy főre eső energia fogyasztás gyors növekedése (évi 2%), infrastruktúrák kiépítése, és viszonylag stabil GDP arányos adósságállomány növekedése (évi 0,3 %). Jellemző, hogy a népesség igen jelentős hányadának javult az életminősége, stagnál a bűnözés, javul az egészségügyi ellátás, egyre jobb az oktatás. Még a környezetvédelmi körülmények is javulhattak bizonyos területeken. Ebben az időben a globális felmelegedés nem volt „téma”.  

 

A lassú hanyatlás szakasza (1979-2009)

Az egy főre eső energia felhasználás csúcsa után a tudományos és technológiai eredményeket lassan elkezdi háttérbe szorítani az erőforrások kimerülése. Erre a folyamatra többnyire nem derült fény, mivel a társadalom folyamatos eladósodása elfedte az energia növekvő árait. A korábbi pozitív trendek negatívvá váltak, amelyek közül említésre méltók: Növekvő távolság a szegények és a gazdagok jövedelme között, az élve születések számának a csökkenése, a financiális szektor növekedése, ipari munkahelyek átkerülés külföldre, növekvő kereskedelmi hiány, az oktatás minőségének hanyatlása, egyre drágább egészségügyi ellátás, növekvő függőség a nyersolajat exportáló országoktól, lerobbanó infrastruktúra (a 10$/hordó mellett kiépített infrastruktúrát nehéz karbantartani, pláne tovább fejleszteni 100 $/hordó mellett).

 

A gyors hanyatlás szakasza (2009-????)

A negatív trendek vezettek a 2008-as financiális krízishez, ami globálissá vált. A GDP arányos adósság tetőzött. A FED „mennyiségi könnyítés” (bankóprés teljes gázzal előre!) nem hoz alapvető változást az amerikai gazdaságban. Nem lesz új „ipari forradalom” függetlenül attól, hogy mennyi olajat nyernek ki a palából, homokból. Az olcsó erőforrásokat kifosztottuk, és most szembe kell nézni a következményekkel. Ha eléggé bölcsek vagyunk, akkor van némi remény arra, hogy az eljövendő években, évtizedekben elkerüljük a III. világháborút, ugyanis a történelem egészen másra tanít bennünket.

~ab054 

Végszó – Ha a fentieket a következtetéssekkel együtt elfogadjuk, akkor be kell látnunk, hogy nincs esélyünk a gazdasági felemelkedésre. Bele kell nyugodnunk, hogy a vonat már elment, és legfeljebb csak integethetünk utána, de heves integetés helyett okosabb, ha felmérjük, hogy mit tehetünk. Mondjuk felkészülünk, de hogyan? 

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

48 gondolat erről: „(1198) Egy birodalom hanyatlása

  1. Nem tudok részleteket Detroitról, de szerintem áttelepítették a gyárakat akkor USA-n belül máshová(vagy külföld). Szóval maga az a mennyiségű autó le van gyártva sőt több is .
    Azokat a csarnokokat megnézve nem tűnik hatékonynak a gyártás a mai egylégterű nagy alapterülatű csarnokokhoz képest a régi tégla és kis épületek ahol már nem hatékony a gyártás.
    Illetve a 80-as években még nem volt globalizáció, számítógép, örültek hogy tudtak gyártani azokban a téglaépületekben, nemhogy átallokálják a gyártást. Utána jött a globalizáció a PC és már lehet hogy a karbutátor pl. a világ másik végéből jött.

    Jelenleg még világszinten sok autót adnak el(és növekszik Kína miatt) , és az igazi hanyatlás akkor lesz amikor a legyártott autók darabszáma csökken majd pl. dráguló olaj miatt.

    Jelenleg csak max. átmozgatnak gyáregységeket a világban ahol olcsóbb a munka. Viszont jaj nekünk ha majd beszakad az autóipar, de egyenlőre még bővül Mo-i szinten is.
    Én még mindig tartom hogy 2020-2025 táján beszakadhat az olajtermelés , a mérték persze még kérdéses. Viszont amit itt írsz hogy örök hanyatlás lesz az valószínű mert az olaj már olcsóbb nem lesz főleg 5-10 év múlva.
    Az élelem nagyon drága lesz. Én már most sem hiszem el hogy honnan a picsából tudnak annyi olajat kiszedni hogy Fokvárostól Kínáig már a legcsóróbb is kocsival jár.
    A másik dolog hogy a mezőgazdaság nagy olajfogyasztó , és ott nem lehet spórolni majd , ez magával vonja az élelem tűzifa drágulását.
    Láttam erdészetet 1 ha erdő mire ki van vágva újra van telepítve, mélyszántva stb…rohadt sok olaj, ha beleszámoljuk az ahhoz szükséges gépek legyártását ami ugye globális játszma akkor leget kijönnehogy 1 hektár erdő összvissz elvisz 5000 liter olajat. De pl a búza is, mire egy kombájnt összerak a kb. 1-200 algyáregység és mire learatja , szántja , veti, addigra lehet hogy kijön hogy 1 ha búza a gépösszerakásokkal , globális logisztikával, azt is beleszámolva hogy a kombájnt szétszedik beolvasztják stb… elvisz 1 hektárra több ezer liter olajat. És ez csak 1 hektár.

    Csak arra akartam utalni hogy a mezőgazdaság 1-2-300-500$-os olajár mellett is kell hogy menjen, de mi nem veszzük észre hogy a háttérben ezek rohadt sok olajat fogyasztonak.

    Én azt mondom még 150$ alatt van az olaj addig nagy para nincs , de felette drágul a kaja. Főleg hogy most is sok magyar család hónapról hónapra él.

  2. A világot az egyre kapzsibb birodalmak illetve azok csúcsán ülő „kiválasztottak” teszik tönkre. Hatalmukat a bolygó és annak lakóinak mérhetetlen kizsákmányolásával biztosítják, hívhatják bármilyen izmusnak.
    A természet törvényei szerint, ha egy élőhelyen túlszaporodik valamilyen faj, akkor a táplálék kevés lesz és bizonyos szintnél elkezd visszaállni az eredeti egyensúly. Egyszerűen nem lehet a végtelenségig növekedni. Európában és Amerikában mint jóléti társadalmakban elkezdett a lélekszám csökkenni. Emiatt indult be a mesterséges népvándorlás, a munkaerő és fogyasztó becsalogatása a szegényebb térségekből. Ez pedig ezekben a térségekben is túlszaporodáshoz fog vezetni, az egyéb társadalmi problémákról nem is beszélve.

  3. 2. Indiánlány,

    Kétségtelen, hogy a nagy forgatókönyv így van, én azonban a saját „mikroklímámban” azt tapasztalom, nem kell ahhoz, Rothshcild vagy Rockefeller,
    a magyar gazemberek (minden rasszt beleértve) képesek a másik embert tönkretenni, a pénztárcájából (átvitt, de mégis valós értelemben) lopni, megkárosítani, zaklatni, lehetetlenné tenni az életét és a vágyainak végrehajtását, kivitelezését. Konkrét példámban pl. az olajszőkítő maffia kamu panelfelújítást szavaztatott bár barommal (beépített emberük, bűnözők is laknak a 10 emeletes panelben) és egy milliót akarnak tőlem ellopni. Nos, nem fog menni. Ráadásul a MAGÁNTULAJDONOMAT, a Földhivatalban az Alapító Okiratban bejegyzett erkélyemet szétverték, kiváló minőség volt (valahol Rózsadombon biztosan beépítették) és egy szar papundeklit raktak a helyére. Ki akarják velem azt fizettetni, amit meg sem tehettek volna. Majd az ügyvéd és a bíróság majd helyreteszi őket, a sok itt ért sérelemért még kártérítést is kérni fogok.
    Az Állami Főépítész Asszony és a kerületi Jegyzői Főosztály is egyelőre úgy néz ki, mellettem áll. Ráadásul a Mérnöki Kamarában be nem jegyzett magát mérnöknek kiadó trógerek halásznak itt a zavarosban.

    Alig várom, hogy egy önálló, másoktól távol álló családi házba költözhessem, ahol nem kérek gázból, ahol biztosan nem jön semmilyen államilag kitalált kisajátítás összejátszva Elmüvel, Földgáz Művekkel stb.stb….nézegetem a családi házakat és találtam is olyat, ahol nincs földgáz bevezetve, nincs a víz bevezetve, házi vízellátást van és fúrt kút. No ott majd jöhet az állami támogatásos (amennyiben nem kutatoknak a dolgaimban) napelem-rendszer kiépítése. Még csatornára sincs szükség, évi két szippantás elég. Minél távolabb a kormány kezeitől, már úgy értem, áttételesen, közműveken keresztül sem kérek ebből a maffia kormányból.

    És aztán ha innen elköltöztem, az a célom, hogy elhagyjam végleg Magyarországot, mert ahogy Tibor bá’ egyik posztjában írta, itt 2024-től még rosszabb lesz. 2016-ban államcsőd közelében volt az ország, mégis folyik tovább
    a lopás, csalás és a magán offshore számlákra való pénzlenyúlás.

    Detroitról számos film van fenn a YouTube-on, Kínában is gyártanak autót, a német és a japán autók is jóval kevesebbet fogyasztanak, mint a korábban Detroitban gyártott hatalmas űrtartalmú benzines autók. Ma már az amerikai spórol, akkor is, ha fura módon még mindig alacsony náluk a benzinár.

  4. Ha az eszak-amerikai palaolaj es olajhomok kitermelese tuljut a csucson a vilag olajkitermelese visszavonhatatlanul hanyatlasnak indul .Ez azert lesz mert ezzel parhuzamosan fog bekovetkezni az OPEC allamok olaj kitermelesi csucsa is…kerdes az mennyi olajat tud nelkulozni a vilaggazdasag es meddig es milyen ára lesz a fekete aranynak es az azt kivaltani kepes energiahordozoknak.Rengeteg forras van fent a neten az olajiparrol ha osszerakjuk a darabokat kirajzolodik egy kep a legvaloszinubb forgatokonyvrol ami a jovoben bekovetkezhet.Az hogy mit fog okozni a tenyleges olajcsucs elhagyasa csak talalgathatunk ….

  5. 4.Tom +like

    Nagyon jó hozzászólás . Nem sok időm van olvasni a témában.
    Viszont tényleg ha a palaolaj elfogy (vagy az azt kitermeltető tőke fogy el!) és a konvencionális olaj is elkezd csökkeni (mert ugye mindenki túl van a csúcson, oroszok, szaudiak stb….) akkor itt tényleg nagy gebasz lesz.
    Hogy mennyit tud nélkülözni a világ azt meglátjuk (sok munkatársam csak utazgat 7végén, kirándulás, welness stb, ezek majd el fognak maradni..)

    De a mezőgazdaság nem tudja majd nélkülözni. A sok fotelhuszár el sem tudja képzelni hogy a mezőgazdaság mennyi olajat eszik , mert pl nem látott még egy aratást sem közelről .Ma már szinte mindenhol a világon milliárd hektárokat csak traktorral művelnek.

    És ami igaz hogy előre kiszámítani (még ) nem lehet hogy pontosan mikor lesz gebasz és milyen de a világ fejlett országai is valószínű jugoszláv életszínvonalra fognak jutni.

    Ami érdekes hogy ezt a mai modern számítógépekkel nem tudják lemodellezni. Vagy lehet le van csak nem kötik az orrunkra.

    Érdekes pl hogy az egyik fapados társaság 2020-22-re rendelt sok repülőgépet, tehát arra számítonak hogy még akkor is rengeteg fapados lesz az égen , bár majd lehet hogy az akkori helyzet lekényszeríti őket az égről és mennek a darálóba, mert sok nagy cég ment már tönkre az elmúlt 200 évben.

    Nekem még megvannak jövőnk oldaláról lementett olajos írások. Remélem ha majd fokozódik a helyzet akkor restartolja a honlapot.

    Egyenlőre úgy néz ki hogy 2020-2022-ig még nyugi van.akkor meg majd meglátjuk meddig jut el a zöldenergia fejlesztés stb….

    Amúgy kár hogy kevés hozzászólás van mostanában a témában , lehet a nyár miatt. Eltűnt Ouse, Jovonk, és egy páran:S

  6. Ez egy 5 éves cikk, amit Tibor bá kiposztolt!
    Valaki rajzolja már tovább a grafikonokat az utóbbi 5 év változásaival, aztán nézze meg mennyire jött be a gyors összeomlás jóslata… Egyelőre nem úgy tűnik, mintha 2009-hez képest olyan nagyon össze lennénk omolva. (pl a BUX index kb a duplája az 5 évvel ezelőttinek, jóval a sokáig csúcsnak számító 2007. július 23-i érték felett)
    Ezek a trendvonalas előrejelzések nagyon menők, csak sokszor baromira nem jönnek be, de olyankor az okos elemzők húznak új vonalakat és új előrejelzésekkel állnak elő…
    Nem lehet, hogy pl az energiafelhasználás azért is csökkent mert pl jobb a házak hőszigetelése, energia hatékonyabb háztartási gépeket és világítótesteket használunk, stb?

  7. Egyik pénzügyi oktató cégtől kaptam egy hírlevelet ahol lesz egy ilyen képzés.A témákban benne van :

    2019-ben várhatóan nagy pénzügyi összomlás lesz, nagyobb mint 2008.

    Tömegek mennek tönkre és vesztik el a vagyonukat.

    5-10 év múlva nem is lesz kézpénz

    blockchain technológia bejön ami gyökeresen megváltoztatja a világot

  8. Ha megnezzuk a 2008 as valsag elotti grafikonokat es a szakertoi velemenyeket akkor vajon hany sztar kozgazdasz talalnank aki kepes volt elore jelezni a bekovetkezo valsagot? Ha volt is ilyen ugyan mit tudott erdemben befolyasolni?

  9. Az EROEI és a gazdaság ezirányú tűrőképessége lesz a kérdés. A csap keresztmetszete szűkül. Tehát a gazdasági zsibongás fokozódik ameddig ki nem csapja magát.

  10. Igy van az EROEI kulcs tenyezo : a nem konvencionalis olaj eseteben a palaolaj es az olajhomok viszonylataban eleve alacsonyrol indul 1:3 max 1:4 a technologia soha nem lesz kepes ezt meghaladni es a mezok elettartama is rovidebb , a tovabbi technologiai ujitasok reven a mezok hamarabb merulnek ki…..igaz viszont kitoltak ez altal az olajcsucs bekovetkeztet.Ennyi sikerult.

  11. Tom

    Palaolajból azt mondják viszonylag sok van,de a kitermelése szerintem csak így éri meg hogy 90-95%-ban a konvencionális olaj mellett termelgetik ki.
    Már párszor leírtam szerintem , hogy hát igen vizezik a szaudik kutakot is már. És egy társadalom kórházakkal , kúltúrált élettel nem működthet palaolajjal.
    Ha lesz válság akkor az visszafogja a keresletet némiképp így újra visszaeshet az olaj ára.Például ha sok embernek nem lesz pénze nyáron nyaralni akkor máris
    x millió hordóval kell kevesebb naponta. Viszont a népességnövekedés miatt meg több kell és az olló zárul.

    Twailberg írt erről egy cikket:

    https://ourfiniteworld.com/2018/06/22/eight-insights-based-on-december-2017-energy-data/

    Még msot olvasom a cikket de a végén ezt írta:We live in challenging times!

    Tiborbá: Ha kifogynál a témából ennek a cikknek a fordítása idevágna 😀

  12. 12 – Andrew:
    Nem az olajhiány fog megölni minket, mert vissza lehet térni a kaszához. Legrosszabb esetben kevesebb lesz a kövér ember. 😀 A klíma lesz a végzetünk.

  13. 13. Tibor bátyám

    A klíma valóban a fő gond,de az olajcsúcs önmagában is elég ahhoz, hogy elégjūnk. Nem fog itt senki se kaszálni, legfeljebb kuszálni.?

  14. 14 – Balázs:
    Ha már tényleg nem lesz olaj, állati erővel tudsz szántani, boronálni, stb. de kaszálni csak ember tud.

  15. 2. indiánlány
    „A világot az egyre kapzsibb birodalmak illetve azok csúcsán ülő “kiválasztottak” teszik tönkre. Hatalmukat a bolygó és annak lakóinak mérhetetlen kizsákmányolásával biztosítják, hívhatják bármilyen izmusnak.”

    Tisztelt „indiánlány”.

    „Az a tény, hogy jelenleg a villamos energiát fizetjük, ez Edisonnak köszönhető, és nem Teszlának aki mindenki számára i-ν-gyenes e-nerγiát tervezett.
    Teszla logikája így szólt: „Ezt a találmányt az emberi méltóság jövőjére szentelem”.
    Tesla egy olyan jövőt látott, amelyben az embernek nem kellene a túlélésért törekednie, ahol a gazdag és szegény szavak nem jelentik többé az anyagi jólétet, hanem a szellemi képességek szintjét.
    Vágyát nem engedték érvényensülni.
    Teszlát, a Földünk megvilágító emberét szándékosan és szisztématikusan elszigetelték.
    A befektetők hátat fordították a szerintük ” fekete juhnak”.
    A gazdasági iskolákban a sikertelen üzletember példaképeként tartották az ügyét. Az újságok és újságírók grafikusként vagy „paranoid tudósként” mutatták be.A tanárok, és végül az iskolákban úgy döntöttek, hogy nem tanítják vagy jelentik Nikola Teszla példáját, hanem engedelmesen Edisont választják.És ez a 20. század végéig tartott.
    Az új világ elfogadta Edison logikáját, mondván: „Mit tehetek, ha nem hoz nyereséget?” A közérdekkel szemben a személyes előnyök és érdekek érvényesültek.
    A gazdasági elit legfontosabb döntéseinek következményeit a világunkra most már nem lehet eltitkolni és annak eredményeit lépten nyomon lehet látni, tapasztalni.
    Ez a mi „Edisonizálodott világunk.” Egy olyan világ, amely NikolaTeszlának hátat forditott, annak ellenére, hogy kihasználta találmányait és tudományos felfedezéseit, és megvetette a jövő látomásait.
    A jelenlegi helyzet azonban más és sokkal jobb lehetett volna, ha majdnem egy évszázaddal ezelőtt a humanista feltaláló és tudós Nikola Teszla megvalósíthatta terveit és elképzeléseit a Λezeték nélküli Enerγiaátvitelről és a Σaβad Enerγiáról.
    A világ, amelyet Tesla több mint egy évszázaddal ezelőtt elképzelt , ott van és ránk vár.A világ nem változik önmagától.Mi vagyunk a világ.Most rajtunk a sor …”
    http://terrapapers.com/tesla-vs-entison/

    Αποφθεγμα του Ν. Καζαντζακη
    Ν΄ αγαπας την ευθυνη να λες εγω,
    εγω μοναχος μου θα σωσω τον κοσμο.
    Αν χαθει, εγω θα φταιω,

    N. Kazantzakis mondása
    Szeresd a felelősséget, mond,
    én egyedül fogom megmenteni a világot.
    Ha elvész, akkor én leszek a hibás.

  16. 16:
    Ha használható lett volna, akkor nem arattak volna kaszával még 50 évvel később is.

  17. Az ember olyan hihetetlen mennyiségü energiát fektet abba, hogy a föld bolygot élhetetlenné tegye, hogy mire erre valoban ráeszmél, addigra már nem fog annyi energia rendelkezésre állni, hogy a folyamatot visszaforditsa.
    Olaj nem a mi életünkbe fog elfogyni, de….
    -a bolygo müanyagszennyezettsége a mi életünkben gond lesz
    – az ivoviz hiánya és szennyezettsége szintugy
    – a talajok elsivatagodása (2050-ig a talajok 92%-a érintett lesz)

    A klima csak hab lesz a tortán. Felteszi az i-re a pontot. De akkor is kidöglenénk ha nem lenne felmelegedés, csak tovább tartana.
    Ez a gyönyörü kék bolygo mérgezö lesz.
    Az egész emberiség nem fog kihalni. Kiváncsi vagyok mennyi tudás fog megmaradni és mennyit tudnak ebböl tovább vinni. És mennyire tanulnak a mi hibáinkbol.

  18. 20. Curix
    „Az egész emberiség nem fog kihalni. Kiváncsi vagyok mennyi tudás fog megmaradni és mennyit tudnak ebböl tovább vinni. És mennyire tanulnak a mi hibáinkbol.”

    „Egy generáció kudarcait mindig a következő generáció lehetőségeit teremti.Elegendő az alapvető intelligencia birtoklása, hogy a pusztítás hamuját trágyaként felhasználva a terméketlen talajt újra termékenyé tegyék.Köztudott, hogy az emberiség egyik legfőbb gyengesége, az átlagos ember beletörődése a Lehetetlen szóval. Amikor ezt a szót a szókincséből eltörli, akkor a fejlesztésnek a határait csak az idő és a tér szabja meg.”

    @Γιώργος Στάμκος
    http://terrapapers.com/tesla-vs-entison/

  19. 13.
    Az igaz hogy nem az olajhiány öl meg minket ,mert 10-20 éves távlatban talán 20-30%-al kevesebb olaj lesz kitermelhető. Viszont ez okozhat galibát és szegénységet.

    Ha mondjuk 2020-tól 150$ lesz egy hordó olaj és mondjuk 2030-ig felmegy 300-500$-ra akkor az megroppantja az egész világgazdaságot. Másik dolog az hogy a visszaállás hogy fog lezejlódni vajon? MErt eddig a mezőgazdaságból mentek át az emberek(mármint az utódok, gyerekek , unukák ) pl applikáció fejlesztőnek, ügyvédnek, IT programozónak

    De visszafelé IT programozó állásból senki nem akar majd visszamenni kaszálni, kertészkedni, főleg úgy hogy meg sem marad majd semmi növény, mert vagy a betegségek viszik el vagy a hőhullám. Úgyhogy ha a kíma késik is lesz kihívás/szegénység/infláció bőven csak az olaj miatt 2025 körül. Persze kihalás nem lesz , de mindenki rosszabbul fog élni és életszínvonalat kell leadni.

    Ha már csak állíti erővel szántunk (ez nemhinnem hogy még 2040-50-ig így lenne) akkor egy társadalom majd nem engedhet meg megának közgazdászt, IT programozót, semmittevő munkásokat mert az emberek 70-90%-ának a mezőgazdaságban kell majd dolgozni majd napi 8-12 órát mint régen.Mellette nem marad energia semmire.

    De a mezőgazdasághoz visszatérni lehetetlen a régi fajokkal , mert azok nem termenek annyit.A klíma miatt meg méganyit sem. Valahogy zsákutca lenne ez is főleg hogy 7-8-10 mrd embert kellene etetni.

    Mindemellett pl. sok vetőmeg nem olyan mint régen, egyszerűen nem kel ki sima földben mint régen. Régen elvetette nagyanyám a salátát a kertbe és kikelt.Ma ha elvetnénk lehet egy darab nem kelne ki.

  20. 18: Ha nem lett volna használható, akkor a mai kombájnok se lennének használhatóak, mert az ilyen gépeken kialakított megoldásokat vitték tovább, csak kiegészítették a cséplési funkcióval, no meg a motoros meghajtással.

    Amíg jókora emberi munkaerő kínálat volt, akik képzettség híján a mezőgazdasági munkákból kénytelenek fenntartani magukat, addig lehet, hogy olcsóbb volt kaszáltatni, mint gépekbe beruházni. Magyarországon a mezőgazdaság közmondásosan tőkehiányos és alul gépesített volt. Ennek a hagyománynak a folytatása, hogy ma se használja azokat a fejlett mezőgazdasági megoldásokat, amikkel pl az USA-ban dolgoznak az ottani farmerek pl GPS irányítású, önvezérelt gépek, földszenzorok alapján intelligensen működő öntöző és tápanyag utánpótló berendezések.
    A Fidesz kormányzat fejlesztési stratégiája is a minél több ember foglalkoztatását tűzte ki célnak eddig, aminek az új földművelésügyi miniszter talán most véget vet, lásd:
    https://index.hu/gazdasag/2018/06/29/hatraarcot_hirdet_az_uj_miniszter_az_agrariumban/

  21. Ennek a „Helyzetnek ” a szemléltetésére (Egy birodalom hanyatlása) a legeslegjobb expozét ettől az embertől (Jean-Marc Jancovici) találtam Érdekes módon egy Francia mérnök aki itt ezen a videón éppen a francia kormány embereit próbálja kiokosítani a gazdaság állapotáról annak fizikai határvonalairól és az elkerülhetetlen hanyatlás fizikai törvények által vezérelt tényéről . Namost ő nagyjából az európai gazdaság trendvonalát szemlélteti de többször belevonja a maradék világgal való összefonódás és annak az interakcióját európával és így válik tisztán láthatóvá mind az a kép hogy mi miért hogyan alakult eddig és hogyan fog lezajlani a jövőben . Francia nyelvü angol feliratos legjobb végigolvasni teljes utube video képernyőn a jobb nyil gommbal 5 másodpercenként előreléptetve https://www.youtube.com/watch?v=Fb_GNIa2joE&t=625s

  22. Még egy lektúra a mérnök úrtól (Jean-Marc Jancovici) Kb a 60. percig nagyjából technikai részleteket taglalja energia–munka-GDP kölcsönhatások múlt jelen jövő vonzatok amelyek mint általánosan és kivétel nélküli fizikai törvénymeghatározók a gazdaság társadalom működésének felszállásának hanyatlásának stagnálásának stb 1 óra utána a francia gazdaságra vonatkozó javaslataival foglalkozik – Itt ezen a videon be kell kapcsolni a „CC” (feliratozás) üzemmódot és ki kell választani a nyelvet kicsit sántít az angol mert szerintem automata fordítja de megérthető https://www.youtube.com/watch?v=MULmZYhvXik&t=3949s A birodalom hanyatlása teljesen a fizikai törvényszerüségek következménye és elkerülhetetlen legfőképpen pedig teljes mivolta IMMINENS és már folyamatban is van ha valakinek is még éppen a kivételes helyzete miatt még nem érzékelhető . Ami ebben annyira figyelemre méltó hogy valaki a fizikai törvények adatok számítások egyenletek könyörtelen érvényességével tálalja ezt a témát . AMi abszolute és kivétel nélküli azaz „NO EXCEPTIONS ” Vitathatatlan

  23. Tibor Bá 18, 16,
    itt a Későbbi videóban a 9, perc körül tárgyalja a fosszilis energia Szemben az Emberi állati erő munkavégző képességével ami előbbi számításokkal szemléltetve 1000-10000 szerese az utóbbiaknak . Nem csoda hogy a Frédi-Béni féle kőkorszaki szaki vagy legyen éppen vaskorszaki aratógép nem nyert a piacon . Ez itt a probléma hogy ezek és az ilyen hozzászólások mutatják hogy még azok az emberek között is akik valamiféle figyelmet szentelnek ezeknek a dogoknak mekkora tájékozatlanség és megértési hiányosság mondhatni sötétség vagy ömegtévesztés és tagadás a jellemzője .

  24. 27:

    26:
    A 25-ös hozzászólásban linkelt videó kilencedik percének környékén előzetes számításokkal alátámasztva mutatja be Jean-Marc Jancovici, hogy az emberi-állati erővel történő munkavégzéssel szemben a fosszilis energiahordozók akár 1000-10000-szer nagyobb munkavégzést tesznek lehetővé.

    Nem csoda, hogy a Frédi és Béni típusú munkaerők vagy akár a vaskorszaki aratógép letűntek.

    A 18-ik, 16-ik és hasonló hozzászólások mutatják, hogy ezeket a dolgokat még azok az emberek sem értik meg igazán, még ők is teljesen tájékozatlanok, akik valamennyire érdeklődnek a téma iránt. Nem túlzás ezzel kapcsolatban sötétségről, önmegtévesztésről és tagadásról beszélni.

  25. 28, Köszönet „With a little help of my friends ” ahogy a dal mondja . Meg ahogy Kurt Wonnegut . „Azért vagyunk itt hogy átsegísük egymást ezen akármi is itt ez” A fia már azt mondta hogy „Azért vagyunk csak itt hogy összevissza fingorásszunk és nehogy higyj valakinek ami valami mást állít ” Végülis ez a két tábor jellemzi az emberiség kollektíváját az előbbi aki nem fog hülyén meghalni a másik a nagyobb csapat akikről beszéltem . Az önnmegtévesztésben élő ,a willfully ignorant . aki az akaratos hülye lenne . A csak símán hülye vagy oktalan , aztán van a Cognitive dissonance ban szenvedő . Akik nem bírnak vagy akarnak összefüggéseket következtetni meg összerakni . Aztán van ez az ugynevezett egyezkedő tipus aki valamit már összetud rakni de nem engedi elég mélyre ahhoz magában hogy lássa a helyzetet . Ez amugy az Elizabeth Kübler Ross gyászfokozatok kategóriájába tartozó egyén már Na ez a típus amelyik ilyen példákat hoz hogy ez meg az lenne a megoldás . Aztán meg vagyunk Mi És mégcsak nem is vagyok vallásos

    „A TI SZEMETEK BOLDOG, MERT LÁT,
    S A FÜLETEK IS AZ, MERT HALL.”
    (MÁTÉ 13.16)

  26. 28 & 29:
    Ez az 1000-10000 régi csont, nem érdemes rágcsálni.
    Én ezzel nem tudok mit kezdeni: „tájékozatlanság és megértési hiányosság mondhatni sötétség vagy önmegtévesztés és tagadás a jellemzője.”

  27. 29 Etyere Petyere
    Ha a mondanivalód az, hogy Tibor bá’ önmegtévesztésben él, és reményt kelt ott, ahol annak nincs alapja, akkor alaposan mellényúltál.
    Inkább ő az, aki megmutatja a szomorú realitásokat sokaknak itt a blogon, és az elkerülhetetlen összeomlást jósolja sokakkal szemben, akik ragaszkodnak hozzá, hogy még van kiút.
    Az időzítés az más kérdés, azt senki sem tudja, majd utólag lehet pontosítani.
    Nem tudom, hogy már kint születtél, vagy úgy vándoroltál ki, de azért felhívom a figyelmedet, hogy kint született magyarhoz képest még túl jó a magyar tudásod, kitelepülthöz képest meg már érezhetően elveszted a fonalat a magyar frazeológiában, sokszor nagyon nehéz kibogozni, hogy mit is akartál mondani. Ezért kellett az imént magyarról magyarra fordítani.
    Van egy olyan érzésem, hogy angolul sokkal szabatosabban tudod magad kifejezni. Csak egy kis példa: Ez az angolszász mondás, hogy „Smoke`em if you got`em” a magyar nyelvben a tükörfordítása is teljesen ismeretlen, itt talán az „Élj a mának” lehet ennek megfelelő.
    Ennek bizony egy magyarnak igencsak utána kell nézni a neten, hogy mi akar lenni.
    Ha az angol szlenget és frázisokat belekevered a szövegbe, nagyon nehéz követni, állandóan utána kell keresni.
    Talán egy dologban különbözik a hozzáállásod Tibor bá’-hoz képest.
    Én úgy látom, lelkileg már túl vagy a megértésen, és egyfajta közömbösséggel nézed a fejleményeket, na lássuk a végjátékot hogyan is lesz.
    Tibor bá meg azt mondja, habár tudjuk, hogy nincs remény, azért az utolsó pillanatig úgy kell élnünk, mintha holnap is lenne, nem szabad letargiába süllyedni.

  28. 31.
    „HA van szívjátok” kifelyezést egyértelműen és félreérthetetlenül a marihuána (kender-a gyengébbek kedvéért) fogyasztással hoztam összefüggésbe . Mertem közben azt is remélni hogy amióta magyarország is kinyílt és a nyugat van mintázva (nem akarom azt mondani hogy majmolva )mint követendő gazdasági és társadalmi forma ennek következtében rengeteg olyan dolog kifejezés van használatban ami egyértelműen „anglo” származék . meg az internet segítségével bármit bármikor azonnal ki lehet találni . meg életem 4/5 öd részét mint külhonban töltő . megbocsájtható a számomra a eltérő kifelyezésmód különösen figyelembe véve hogy nagyrészt más nyelven gondolkozom és ez már a harmadik nyelv nálam . Szóval nem kell ezen akadékoskodni . a lényeg hogy ez „elég jó és elég igaz ” se ön se tibor bá nem tökéletes . AHogy említettem . Azért vagyunk itt hogy segítsük egymást . Nem letargiás hanem realista vagyok a „reménység a leggonoszabb dolog amely az emberi gyötrődést meghosszabbítja „-Friedrich Nietzsche bár lehet ezt se fordítottam 100% jól de „-good enough true enough kell legyen az abszolutok hiányában .

  29. 32 Etyere Petyere
    Elnézést, ha bántónak érezted a hozzászólásomat, nem annak szántam.
    A magam részéről határozottan próbálom megérteni amit írsz, mert néha azt érzem, lehet több van benne, mint amit én megértek belőle, csak nem vagyunk szinkronban.
    A „Ha van, szívjátok” esetében is többet éreztem benne, mint a direkt értelme a kanadai legális marihuána kapcsán, azt csak egy kapcsolódó poénnak éreztem.
    Inkább az jött le nekem, hogy a helyzet olyan kilátástalan, hogy ne törd a fejed a megoldáson, inkább szívj egy kis anyagot, ha már van, élvezd az életet, amíg van idő rá…
    Lehet, hogy többet gondoltam bele, mint amennyire gondoltál?

  30. 32 & 33:
    Az igazság az, hogy hubabnak igaza van. Etyele-petyele szövegének a megértéséhez türelem kell, meg egy kis angol nyelvtudás. A vita kiindulás pontja magyarul (és helyesen) „akinek van mit, az cigizhet”. Ezt így el lehet sütni egy hadgyakorlaton, bár a seregben azt mondták, hogy „cigi szünet”. Innen származik az eredeti angol “Smoke`em if you got`em”. Ez így annyira frappáns, hogy szállóige lett belőle. Aztán fű-fa használta. Olyan, mint például a magyar „sarkig lerohadok”. Jó nagy poén, de hamarosan mindenki használta, ha kellet, ha nem. Mára pedig már tökéletesen kihalt. A “Smoke`em if you got`em” nagy poén volt 70 évvel ezelőtt, de ma már nem kellene használni, pláne magyar blogon, és akko9r nem lehetne vita tárgya. Na jó, de mi legyen azokkal (és jó sok ilyen van) aki nem tud angolul, vagy csak szó-szó?

    A „good enough true enough” egy másik ügy. Maga a „good enough” szintén egy divatos kifejezés. Vannak, akik minden második mondatukba beteszik. Aminek a helyes fordítása a legtöbb esetbe az „elmegy”. Kicsit hánya-veti, kicsit hanyag, és nem törődöm.

    Mindezekből a lényeg. Ezeket az angol kifejezéseket ne használd se angolul, se lefordítva magyarul, mert gondolkodni kell a szövegeden. Szíveskedj magyarul gondolkodni, ha magyarul írsz. Ha angolul kell írnom, én is angolul gondolkodom. Tükör fordítása pedig sohase vetemedem.

    Egyébként az nem kifogás, hogy „ki lehet találni.” Miért kényszerítesz minket arra, hogy találgassunk?

    hubabnak itt is igaza van. Idézlek: magyarország is kinyílt és a nyugat van mintázva (nem akarom azt mondani hogy majmolva ) — Nos, mind Magyarország, mind pedig a Nyugat nagybetűvel kezdődnek. Ráadásul ezek még angolul is nagybetűvel való kezdést igényelnek. A „kinyílt” szó alkalmazása nem szerencsés. Helyesebb lenne a „nyitottá vált” vagy „megnyílt”. A Nyugat nem „mintázva” van, hanem „leutánozva, vagy követve”. És nem hasogatok szőrszálat. Figyelj csak! Megkérdezed tőlem: „Would you like a cup of tea?” Erre én azt válaszolom, hogy „Yes, thank you”. Szerinted én most kérek, vagy nem kérek? És hány másodpercig gondolkodol el azon, hogy most kértem-e vagy sem?

    Nem akarok visszanyúlni a 25. alattiakra, de azt tudnod kellene, hogy itt mindenki tisztában van az alapvető fizikai tételekkel. Az a 60 perces videó tök felesleges volt, én el se olvastam.

  31. 34: „Nos, mind Magyarország, mind pedig a Nyugat nagybetűvel kezdődnek. ”

    Magyarország valóban tulajdonnév, és ezért nagybetűvel írandó, de a nyugat nem az, csupán egy égtáj elnevezése (kivéve pl ha a Nyugat folyóirat tulajdonneveként szerepel). De Nyugat-Európa nevében már nagybetűs. Bonyolultak a magyar kifejezések (32: nem ly!) helyesírása, és nem feltétlen követi az angolok szabályait. Nem az angolok szabályait, hanem az angol nyelv szabályait. Aztán, rövidítés után pontot teszünk. (pl.)

    Hozzászólásod tegnap este beragadt, csak most vettem észre, elnézést!
    Avatar! Az utóbbi időben egyre gyakrabban veszd fel a „megmondó” ember szerepét. Semmi baj, nem kifogásolom, csak ez csúszós út. Mindenki tévedhet, de ha a megmondó ember téved, az már leégés. A fenti, vörössel szedett javításon kívül, közlöm veled, hogy a „nyugat” az valóban egy égtáj, azonban a „Nyugat” egy fogalom. Minden magyar tudja, hogy Nyugat alatt mit értünk, még akkor is, ha nehéz meghatározni.

  32. 34-35 Gondoltam hogy a következő teljesen érvénytelen és a tárgytól eltérő érvelés a helyesírás lesz . Aztán ha mindenki tudja és tiszában van Ennek a témakörnek minden részletével akkor minek van Tibor Bá nak ösztönzése hogy ezeket a dolgokat mint témát felvesse ? És miért van számos hozzászólás közöttük olyanok amelyek egyértelműen mutatják hogy számos résztvevő nagyon nincs tisztában a helyzettel ?! Az meg hogy itt a helyesíráson és egyes kifelyezések időszerüségén és trendiségén akadékoskodnak semmivel nem fogja ennek a párbeszédnek az eredeti témáját jobban szemléltetni se az akadékoskodó elemek hitelességét erősíteni. Nekem ebben igazán érdekem nincs én már nem kell magammal se mással elhitessem ezeknek a dolgoknak a tényét . Az igazság a valóság nem szükségelteti se A Tibor Bá (akit értékelek ) vagy akárki hozzászóló jóváhagyását . Ez a saját lábán áll . „És te most süssed le szemed mert nem nagybetővel írtad magyarországot ” erre én azt mondom „Egy lófaszt a seggedbe „(nem tudom hogy ez egy mennyire trendi kifelyezés hogy elég divatosnak hangzik e? nem is érdekel a megértést szolgálja azzal kapcsolatban hogy mennyit számít ez a vélemény ezzel a témával kapcsolatosan .. Ami semmi. ugyanis nem idetartozó ) ja Kb ennyi

  33. 36 – Etyere petyere:
    Kb. tíz éve, amikor megállapodtunk abban, hogy nem foglalkozunk a helyesírással, mert hátráltatja a mindenkori téma kitárgyalását. Mivel a hozzászólók változnak, ezt a tételt kb. 3 évente megismétlem. A mostani helyzet azért alakult ki, mert irományod jószerivel érthetetlen. Plusz beleraksz angol kifejezéseket, és angol gondolatok magyar tükörfordítását. Az már csak hab a tortán, hogy beraksz egy órás olyan videót, aminek lényegét itt majd mindenki hosszú évek óta tudja. Aztán a teljesség kedvéért roppant finoman engem lehülyézel. Most pedig fenntartva a hagyományodat, pontatlan és hibás fogalmazás végén lófaszt kívánsz a seggembe. Gondolom nem nagyon fogsz csodálkozni, ha több írásod itt nem kap nyilvánosságot.

  34. a 35 nem beragadt, hanem direkt töröltem, mert a küldés utáni pár perc javítási időn belül rájöttem, hogy tévedtem. 🙂

  35. Bizonyos szempontból élmény volt olvasni E.P. hozzászólásait.
    Tökéletesen lemérhető, hogy hogyan rombolódik szét egy nyelv tudása, ha elszakad gyökereitől, és használója a napi életben egy másik nyelvet használ.
    Mondatai komoly tartalmakat hordoznak, de annyira idegen a frazeológiája, hogy az ember kénytelen nagyon lassan olvasni, ráérezve, hogy mit is akart mondani.
    Sőt, feltételezem, hogy a magyar nem is használt anyanyelve, mert aki élete első jelentős részét magyar környezetben töltötte, az azt ennyire nem felejtheti el. Mindenesetre számomra is tanulságos, valószínű az én angolom vagy németem is hasonlóan hathat egy anyanyelvűre. Igaz, nem is merészkedek bölcselkedni rajtuk, maradok a száraz közléseknél. 🙂
    Soros György ha néha magyarul beszél, ha kissé döcög is, de jól követhető egy átlag magyar számára. Teller időskori magyarja is meglepően jó volt. Igaz, ők magyar iskolarendszerben nőttek fel.

  36. 39 – hubab:
    Soros és Teller (plusz jó néhányan) magyarokkal vannak körülvéve, akikkel magyarul beszélnek. Idős korában Teller teljes személyzete magyar volt, és nem volt hajlandó angolul beszélni.
    E.P. esetében azt nem értem, miért jár magyar nyelvű honlapokra? Ha jár, miért nem vigyáz az anyanyelvére? Kanadában komoly magyar közösségek vannak, miért nem látogatja őket?

  37. Tibor bá!
    Amikor a hozzászólásomat töröltem, akkor a blogmotor valami olyasmit írt ki, „this comment has been permanently deleted”. A törlés állítólagos permanenssége kimondottan megnyugtató volt számomra.
    Ehhez képest meglepő, hogy valahogy mégis visszajött…
    De ha már előtúrtad, csak hogy beleköthess, akkor engem is megillet a viszontválasz lehetősége.
    „rövidítés után pontot teszünk. (pl.)” – Egyetértek, valóban slendrián voltam.
    „Nem az angolok szabályait, hanem az angol nyelv szabályait.” – Szerintem ez mindkét formában helyes, de némileg más a jelentése. Az angol nyelv helyesírására vannak az amerikaiaknak is szabályaik, amik nem feltétlenül egyeznek az angolok szabályaival.
    „Bonyolultak a magyar kifejezések helyesírása” – Ezt viszont benézted, ugyanis a „helyesírás” egyes számban szerepel, és azzal kell egyeztetni a rá vonatkozó „bonyolult” jelzőt.
    „Mindenki tévedhet, de ha a megmondó ember téved, az már leégés.”
    Hát igen, ezért töröltem a tévedésem. De ha már belejavítasz más írásába, akkor az is égés, ha helyeset hibásra javítasz.

  38. 41 – Avatar:
    „De ha már előtúrtad, csak hogy beleköthess, akkor engem is megillet a viszontválasz lehetősége.”
    Mikor akadályoztam meg a viszont válasz lehetőségét tőled? Nem tudok róla.
    Előbányászásnak nehezen nevezhető, ha így kezdem a hozzászólásomat: „Hozzászólásod tegnap este beragadt, csak most vettem észre, elnézést!” Hogy mit ír ki a rendszer, arról fogalmam sincs.
    Az utolsó pontban valóban igazad van. Nem olvastam tovább a meglepetés miatt, mert csak úgy van igazad, ha az utolsó szó előtt nem állsz meg.

  39. 13. Tibor bá
    Mint mások is írták, kaszával és lóvontatta ekével (nincs is annyi ló!) nem lehet megtermelni annyi élelmiszert, amennyi a jelenlegi népesség ellátásához szükséges. Pláne növényvédőszerek nélkül.
    Ráadásul fosszilis energiahordozók nélkül vasat sem lehet gyártani. Illetve, na jó, lehet faszénnel, de annyi fa meg nincs. Akkor, amikor a fa volt az egyetlen energiahordozó, a Kárpát-medence (tehát nem csonka-Magyarország, hanem az egész térség) olyan 1-2 millió embert tudott eltartani.

  40. 43 – Jóskapista:
    Te vagy már legalább az ötödik, aki nyitott kapukat dönget (mert félre értette, amit irtram). Arra nem tértem ki, hány ember fog éhen halni, de ha nem lesz több gázolaj, akinek földje van előveszi a kaszát. Vagyis, aki teheti megpróbál visszalépni a múltba, ha tudja.

  41. 44. Tibor bá
    A többi meg, mielőtt éhen halna, még föléli a maradék erőforrásokat, így aztán, ha valaki túléli az apokalipszis első hullámát, egy lerabolt, lecsupasztott, sivár Földön kell megpróbálnia ugyanazt, ami a középkori embernek egy gazdag Földön is igen kemény élet volt. Nem biztos, hogy sikerülni fog.

  42. Retorikai szinten napról-napra durvul az amerikai-kínai vámháború, miután múlt hét pénteken mindkét fél évi 34 milliárd dollárnyi áruforgalomra vetett ki 25 százalékos vámot. További 16 milliárd dollár értékű kereskedelemre heteken belül terjedhet ki hasonló intézkedés, és a nyár végére akár újabb 200 milliárd dollárnyi kínai árucikkre jöhet plusz 10 százalék amerikai vám.

    A kínaiak fogadkoznak, hogy minden lépésre hasonló intézkedéssel válaszolnak, de mivel jóval kevesebb árut importálnak az Egyesült Államokból, a 200 milliárd dollárt csak akkor érhetik el, ha 10 százaléknál jóval magasabb tarifát alkalmaznak. De szóba jöhetnek olyan megtorló intézkedések is, mint megrendelések lemondása, fogyasztói bojkott szervezése vagy a Kínában üzletelő amerikai cégek életének megkeserítése.

    A hongkongi Asia-Analytica nevű elemző cég vezérigazgatója, Pauline Loong a Bloombergnek azt mondta: a felek túllépték azt a pontot, ahonnan még vissza lehetett volna fordulni. Szerinte arra, ami ezután következik a kínai-amerikai kapcsolatokban, nem annyira a kereskedelmi vagy a hidegháború a jó kifejezés, hanem a jégkorszak.

    Ráadásul a Hszi Csin-ping kínai elnök által országa számára felvázolt fejlődési pálya – amelynek célja egy tehetős, csúcstechnológiát birtokló gazdasági nagyhatalom megteremtése – óhatatlanul összeütközéshez vezet a világ jelenlegi első számú hatalmával, az Egyesült Államokkal, világít rá a Bloomberg egy elemzése. Ezért jóval többről van szó a kibontakozóban lévő kereskedelmi háború kapcsán, mint a konkrét okok között emlegetett amerikai kereskedelmi deficit, valamint a kínaiak piacvédelmi és szellemi tulajdonjogokat sértő intézkedései.

    Sokkal inkább stratégiai szembenállásról érdemes beszélni, amely egyre erőteljesebb lehet, függetlenül a mostani kereskedelmi háború kimenetelétől.

    A kereskedelmi háború csak tünete a nagy amerikai-kínai versenyfutásnak
    https://g7.24.hu/piac/20180713/a-kereskedelmi-haboru-csak-tunete-a-nagy-amerikai-kinai-versenyfutasnak/

  43. 46 Python

    Én mint nem hozzáértő azt mondom hogy USA népe ugyanúgy rá van/lesz szorulva a Kínai termékekre. Tehát ha Kína nem tud eladni USA-nak annyi cuccot akkor magával baszik ki.

  44. 47: Már linkeltem a Trump magánüzenete posztnál, de ez a válaszom a hozzászólásodra. Trampli világképe és felfogása faék egyszerűségű, és nem az a finomkodó, stratégiailag előre gondolkodó ember. Kvázi nem nagyon érdekli, hogy bukhatnak rajta ha nem jön be, hanem így van és kész…, ha beledöglünk is! Mert a rövidtávú win-win alkuk érdeklik, mint egy ingatlanos üzletembert.

    Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke nem egy össze-vissza beszélő és cselekvő politikus, amilyennek sokan látják, hanem olyasvalaki, akire igaz a mondás: szörnyű, amit tesz, de van benne rendszer. Ezért fellépése végzetes következményekkel járhat.
    https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/donalt-trump-usa-nemzetkozi-vilag-rendszer-doktrina.666261.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük