(1197) Magas vérnyomás (hypertonia)

Tibor bá’ online

 

~00000Az idén szeptember 29-én, vagyis az elmúlt vasárnap volt a Szívünk Napja. Ez alkalommal a Szívkórház dolgozói a 10 millióból 200 embert megvizsgáltak, hogy nem bujkál-e bennük az infarktus mumusa. Nézték a vérnyomásokat, nézték a vércukrot, és jó hangosan közölték, hogy minden második magyart a szíve viszi a sírba. Aztán mindenki hazament, de ha jól emlékszem meg se próbálták beleverni az emberek makacs fejébe, hogy az infarktus és/vagy szívelégtelenség + a rettegett sztrók magas vérnyomással kezdődik. Ezt kell tehát figyelni, ezért kell nagy súlyt helyezni a vérnyomásunkra, de mi az? Ismerjétek meg.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megállapodása alapján normálisnak a 135/90 higanymilliméter (Hgmm) alatti vérnyomást szokás tekinteni. A tört első száma a szív összehúzódásakor (szaknyelven: a szisztoléban), a második szám a szív elernyedésekor (szaknyelven: a diasztoléban) fennálló értékeket mutatja. Az e feletti értéket magas vérnyomásnak, hipertóniának minősítik. Csakhogy a „normális” nem egyenlő az „egészségessel”. Egészséges a 120/80. Punktum.

A magasabb vérnyomás egymagában nem betegség, hanem – legalábbis kezdetben – inkább tünet, amely arra készteti az orvost, hogy az okot kiderítse, és ha lehet, kiküszöbölje. Ha nem sikerül kideríteni a magas vérnyomás okát – és a 40-50 év körül jelentkező hipertóniák elsöprő többségénél (90 %) ez a helyzet, akkor magasvérnyomás-betegségről, hipertónia-betegségről beszélünk.

Bármilyen okból álljon is fenn tartósan magasabb vérnyomás, szükség van vérnyomás csökkentő szerek alkalmazására. Különösen érvényes ez a szabály a 40 éves kor feletti emberek olyan hipertóniájában, amelynek okát nem sikerült kideríteni, és amelyet éppen ezért esszenciális (ismeretlen kórokú) hipertóniának hívnak az orvosok. Vérnyomáscsökkentésre hipertónia esetén azért van szükség, mert a magasabb vérnyomás a legjelentősebb érelmeszesedésre hajlamosító tényező (rizikófaktor). A vérnyomáscsökkentők segítségével a hipertóniát meg lehet szüntetni, mert ragyogó gyógyszerek léteznek rá (nem olyan nagyon régen), amiket a hátralévő élet alatt megállás nélkül kell szedni.

A vérnyomáscsökkentő szerek különböző módon hatnak. Kifejthetik hatásukat közvetlenül a szívre, a verőerek hajszálérrendszere előtti szakaszára, amely perdöntő jelentőségű a vérnyomás-szabályozásban, de hathatnak a vesék, illetőleg a víz- és sóháztartás befolyásolása útján is. Néha elég egyetlen szer, máskor viszont kettő vagy több szer kombinációja kell ahhoz, hogy a vérnyomás jelentősen csökkenjen, illetőleg a normális szintre álljon be. A hipertóniás betegek gyógyszeres beállítása ezért történik rendszeres orvosi ellenőrzés mellett – néha fekvőbeteg-gyógyintézetben, máskor pedig a normális körülmények között folytatott életmód mellett járóbeteg-rendelésen. De ez csak a hivatalos szöveg. Valójában a háziorvos felír egy gyógyszert és kész. nem vádolom őket, mert a gyógyszer beállítása hosszadalmas művelet, amire a háziorvosok nincs felesleges kapacitása. Ezért én azt javaslom, hogy akinek magas a vérnyomása, az állítsa be magának a megfelelő napi dózist. nem olyan nehéz az, csak kell hozzá egy vérnyomásmérő, papír és ceruza. Viszont jó tudni, hogy egy-egy dózis változtatás után egy hét kell, amíg a hatás beáll. Tehát türelem és nem pedig össze-vissza kapkodás.

Igen sok vérnyomáscsökkentő szernek van az első néhány héten könnyebb-súlyosabb mellékhatása, amelyek a későbbiek során nyomtalanul eltűnnek. Érdemes tehát a betegnek a kezdeti kellemetlenségeket elviselni annak érdekében, hogy vérnyomása ismét normalizálódjék. Felhívom a figyelmeteket arra, hogy a bétablokkolók családjába tartozó vérnyomás csökkentő fenntartó dózisát csak apró lépésekben szabad elérni. Ezt az orvosok nem mindig mondják meg. Ezért aztán a „beteg” a bétablokkoló szedésének beindulása utáni napokban állati szarul érzi magát. Néhány héttel később az egész az ellenkezőjére fordul. Azonban a bétablokkolók nem csak a vérnyomást csökkentik, csökkentik a pulzusszámot is, amit 52 alá semmiképpen nem szabad vinni. Többek között ez az oka annak, hogy kombinálják a vérnyomás csökkentőket. Leírhatnám a bétablokkolók hatás mechanizmusát is, de attól nem leszel okosabb. Ellenben a bétablokkoló merevedési zavart okozhat, ha a magas vérnyomás miatt egyáltalán van még merevedésed.

A másik gyógyszercsalád a kalcium-csatorna blokkolók. A sejtek ingerületvezetéséhez a kalciumra szükség van. Ha a gyógyszerekkel a kalciumot visszatartjuk a sejtekből, akkor az ingerületi folyamat megváltozásával a szívizomzat és az erek simaizomzatának összehúzódása is változik. A szívhez vezető erek kitágulnak, ezzel csökken a szív előterhelése és ez által a szív munkája is. Csökken a vérnyomás is.

A harmadik nagy gyógyszercsoport az ACE-gátlók. Hatása az érszűkület, ami csökkenti a szív terhelését és a vérnyomást.

A következő az angiotenzin II receptor gátlók, amelyek  érösszehúzó hatásukat speciális érzékelőkön (receptorokon) keresztül fejtik ki. E gyógyszercsoport tagjai ezeket az érzékelőket blokkolják, ezáltal érellazulást, vérnyomáscsökkenést okoznak. Általánosságban az ACE-gátlóknál kevésbé veszélyesek.

Végül az alfa-1 receptor gátlók, amelyek az erekben található alfa1-receptorok gátlásával tágítják az artériákat és a vénákat, csökkentve az erek ellenállását, és így fejtik ki vérnyomáscsökkentő hatásukat. Emellett ezek a hatóanyagok a prosztatában lévő alfa1-receptorokat is gátolják, és így jóindulatú prosztata túltengés kezelésére is alkalmasak.

Hogy melyik gyógyszerből és mennyit kell szedned, azt természetesen a szakorvos mondja meg, de nem árt, ha tudsz néhány dolgot róluk.

És akkor hadd hangsúlyozzam ki még egyszer. A magas vérnyomásnak nincs szimptómája. Tökéletesen jól érzed magad, miközben a magas vérnyomás megtámadja az aortádat, elcseszi a balkamrádat, és szép lassan elindulsz a szívelégtelenség felé. Kinyírja a vesédet, megpattanhat egy ér az agyadban és minimum lebénulsz, ha nem is halsz bele azonnal, és élhetsz egy nyomorúságos életet. Vagyis jól teszed, ha havonta megméred a vérnyomásodat.

Végül pedig, véleményem szerint azok, akik aktívan felkészülnek egy összeomlásra, és 40 felettiek,jól teszik, ha gyógyszeresen felkészülhetnének a magas vérnyomásra, valamint a szív-érrendszeri betegségre is. Ne feledjétek, minden második ember ezekbe hal bele. Nem árt(ana) elrakni néhány doboz Béta-blokkolót, ACE-gátlót. Ha neked nem is lesz rá szükséged (amit sose lehet tudni) a rászorulók minden pénzt meg fognak érte adni. Az antibiotikumok mellett – ha anyagi helyzeted megengedi – ezeket a gyógyszereket is beszerzed. Eltarthatóságuk sokkal több, mint ami rájuk van írva. Persze, amennyiben a gyógyszergyárak zavartalanul működni fognak a következő 20 évben is, akkor ez felesleges, de ki tudja?

_____________________________________________________
_____________________________________________________
_____________________________________________________

14 gondolat erről: „(1197) Magas vérnyomás (hypertonia)

  1. 🙂

    hip hip hurrá !

    🙂

    Az Ibesartan értágító mechanizmusú vérnyomáscsökkentő reinkarnálta a potenciámat.
    Tudni kell,hogy az Aspirin, ami nem szteroid gyulladáscsökkentő, lerontja a vérnyomáscsökkentő hatását és ez az effektus nem ér véget csak vagy 12 órával később miután az Aszpirin eltünt a vérből.

  2. „Csakhogy a „normális” nem egyenlő az „egészségessel”. Egészséges a 120/80. Punktum.”
    Ezt mondd el nyugodtan a nálad 1-2 évvel idősebb Carlo Pedersoli-nak (művésznevén Bud Spencer), akinek a vérnyomása és a pulzusszáma is messze az „egészséges” alatt van, mégis jól tartja magát a korához, testtömegéhez képest.
    Tipikus orvostudományi hülyeség, hogy minden embert egyformának tekint, miközben különbözőek vagyunk. Általános igazságokat meg lehet határozni, de azoknak is van egy kerete, melyre nem ártana felhívni az emberek figyelmét.

  3. 2.

    Ha nem tudod, mert természetesen nem tudhatod, hogy mi lenne a legelőnyösebb a te – egészen egyéni,különleges, speciális, individuális – szervezetednek,akkor nincsen más lehetőséged, mint ráhagyatkozni arra, mit állít az átlagember vérnyomásáról az orvostudomány.
    Tudom erre azt lehet mondani, hogy a szögesdrót is tüskés, mégsem sündisznó.

  4. Mikor kell vérnyomást mérni – értve ez alatt hogy mennyi ideig kell nyugton lenni ahhoz, hogy reális eredményt kapjak? Illetve van-e napszaktól függő eltérés az értékek között?

  5. Egy dologban egyet értek veled Tibor bá, a vérnyomás az tényleg nem játék, és foglalkozni kell vele, ez mellett azonban Inlakesh-nek igaza van.

    Valóban van egy papírforma szerint megadott 120/80-as vérnyomás 70-es pulzusszámmal, ez azonban óráról órára, sőt percről percre változik. Ez az egyik.
    Másik pedig az, hogy szervezete válogatja, van, aki nem tud élni 120/80-as vérnyomással, mert rosszul van tőle, kell neki legalább 140, esetleg 160 is.

    Hozzátenném azt is hogy Tibor bá már afféle autodidakta kardiológus, esetenként több tudással, mint egy diplomás, azért ne a poszt alapján álljunk neki kezelni magunkat, jobb a szakorvos.
    Az sem igaz, hogy a magas vérnyomásnak nincs tünete, csak legfeljebb nem mindenki ismeri fel.

    Nem mellesleg nincs szó a terheléses vizsgálatról. Jó néhány probléma ott jelentkezik.

    „Ha nem sikerül kideríteni a magas vérnyomás okát…”

    Nem akarok belemenni konspirációs elméletekbe, de maradjunk annyiban, hogy nem is nagyon keresik. Jó esetben készül egy pajzsmirigy vizsgálat, egy szívultrahang, egy EKG oszt már lehet is tömni a beteget élethosszig gyógyszerrel.

    Biztosan vannak indokolt esetek, de nem 90%.

    Geddonra felhalmozni? Ahhoz ismerős kell. Meg akkor már nem csak vérnyomáscsökkentő kell.

  6. 3.
    Élj egészségesen (változatos étkezés mértékkel, egészséges környezet, rendszeres testmozgás stb.) 1-2 éven keresztül, és mérd a vérnyomásodat rendszeresen. Az 1-2 év letelte után elég nagy valószínűséggel állítható, hogy a beállt vérnyomás érték a megfelelő.
    Egyébként, ha Tibor bá’ álláspontjából indulunk ki, akkor egy mondjuk 20-as évei elején járó férfi a 140/90-es vérnyomásával álljon neki vérnyomáscsökkentőt szedni? Ugye nem gondolod komolyan, hogy ez egészséges?

  7. Laikusként kérdezem, mi a helyzet a vércsapolással? Nálam ez természetesen szokott lezajlani, ha magas a vérnyomásom, elered az orrom vére.

  8. 5:
    Curix! Azt hittem, hogy csak Orbán és geddon ügyben kekeckedsz. Itt van ni, ebben is. nagy örömömre szolgál, hogy Inlakes is csatlakozik hozzád. Sajnos most nincs időm a helyrerakásotokra, de majd este.

    4:
    A helyes vérnyomásméréshez le kell ülnöd 5 percig, ezt követően kell egymás után háromszor mérni. Ha kiugróan magasat kapsz7, akkor másnap ismételd meg, mert a vérnyomásra sok minden kihat. A fizikai igénybevétel a természetes, hiszen az izommunkához oxigén kell, ahhoz pedig alaposan pumpálni kell a vért. A több vér/egységnyi idő azt jelenti, hogy szaporábban kell verni a szívnek és erősebben kell neki nyomni. Viszont pszichés, hangulati, stb. okok is emelhetik ideiglenesen. Viszont ha nagyon el van szúrva az életed, akkor ez állandóvá válhat.

  9. „De ez csak a hivatalos szöveg. Valójában a háziorvos felír egy gyógyszert és kész. nem vádolom őket, mert a gyógyszer beállítása hosszadalmas művelet, amire a háziorvosok nincs felesleges kapacitása.”
    Ettől függetlenül a háziorvos be is szokta állítani, Vagy azért mert nem ment le a vérnyomás, vagy mert visszajön a beteg, hogy majd meghal, írjon valami mást.. Az már egy másik kérdés, hogy a lenyomott vérnyomással jön a víz —> vízhajtó, kálium, ion pótlás —> állandó vizelések…

  10. Összeomlás esetén mi a helyzet a cukorbetegséggel? Lehet az inzulint hosszabb ideig tárolni? Ahhoz hozzájutni sem olyan egyszerű.

  11. 10:
    Az 1. típusú cukorbeteg vagy mindent tud, vagy már halott.

    A 2.típusú cukorbetegség az, amit menet közben lehet kapni, főleg idős korban, ez tulajdonképpen inzulin rezisztencia. Vagyis a test termel inzulint, csak túl nagy iránta az igény. Ezt lehet gyógyszerezni, amiből tényleg érdemes bespajzolni (nekem 3 évre van tartalékom).

  12. Tudtok az árpapehely cukorbetegségre gyakorolt jótékony hatásról ?

  13. 8:

    Tibor bá ez nem kekeckedés. Ez a poszt egy átlag olvasónak túl szakmai, egy szakmabelinek meg lehet, hogy kicsit pongyola.
    Csak ennyi észrevételem van, amit fenn bővebben leírtam.

    Az meg nonszensz, hogy évekre való vérnyomáscsökkentőt felhalmozzon valaki.
    De ha már valaki még is belekezd, hát akkor ajánlok hozzá egy kis benzodiazepin spájzolást is, összeomlás után baromi hasznos lesz.

    Egyébként meg ha valami, hát a gyógyszergyártás leállítása lesz az utolsó, hiszen biztosabb profit, mint a kőolaj.

  14. 13:
    Curix, nem tudom mit tevékenykedsz egy korházban, remélem nem betegeket tologatsz, de írtál néhány egészen vad dolgot:

    „Másik pedig az, hogy szervezete válogatja, van, aki nem tud élni 120/80-as vérnyomással, mert rosszul van tőle, kell neki legalább 140, esetleg 160 is.”

    Öntsünk tiszta vizet a pohárba. Igen, két ember nem két tojás, egyik ilyen, a másik olyan, de a „működési feltételek” azonosak. tessék őket gondosan szétválogatni. Az emberi szervezet 36 °C-on funkcionál JÓL. Itt nincs variáció. Az ideális vérnyomás 120/80 MINDENKINEK. Az ideális vércukor 5 mmol/L MINDENKINEK. De például a „vérhígításra” adott 100 mg Aspirin protect nem hat mindenkinél egyformán, van, akinek 70 mg is elég, van, akinek 140 mg kell, és van, akinél egyáltalán nem hat. [Csak csendben jegyzem meg, hogy a kardiológus rutinszerűen mindenkinek 100 mg-ot ír fel, és persze a BAYER is csak 100 mg-ban állítja elő.] Akinek ez nem világos: egy 2000 cm3-es BMW és egy 650 cm3-es kis Polski ég és föld, de mind a kettőbe benzint kell tölteni. [aki megjegyzi a dieselt azt π-csán rúgom  ].

    „Az sem igaz, hogy a magas vérnyomásnak nincs tünete.”

    Ezt ide körmölni kifejezetten lelkiismeretlenség, csak azért, mert imádsz engem opponálni. Ennek az lesz az eredménye, hogy aki elhiszi a szöveged, az szarik rá, mert majd úgyis megérzi, amikor magas. Nem fogja megérezni! És értékes hónapokat, éveket fog elveszíteni, esetleg kap egy sztrókot. Na, azt majd észreveszi.

    „Nem mellesleg nincs szó a terheléses vizsgálatról.”
    Miért lett volna? (mellesleg, terheléses ÉKG a neve) A magas vérnyomás volt a téma, nem az isémia. De ha lett volna, akkor ott is elmarasztaltam volna a felületes, jobban mondva a tömeges orvosi diagnosztikát. Nekem például a terheléses ÉKG vizsgálatnál 2 mm-es ST depresszióm volt. Azonnal katéterezni akartak, mert „a koszorúereim el vannak meszesedve”. Hát nem! De ők csak ezt tudják. Ahhoz el kellett mennem egy magánrendelésre, ahol jó pénzért (egy kurva drága 3D, színes ultrán) kiderült, hogy a mitrális billentyűmnél visszaáramlás van (gyerekkorom óta), aminek terhelés alatt ugyanaz a hatása, mint a koszorúér szűkületnek, ugyanis a nagyobb teljesítménynél a visszaáramlás megnő ˙(sima fizika).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük