(1186) Joan Baez

Tibor bá’ online

 

~ab0371965 környékén Magyarországon négy angol anyanyelvű ember élt, ezekből az egyik az első feleségem volt, a másik egy „örült” skót, egy harmincas férfi, magyar feleséggel, a harmadik egy Kanadában született, de magyar származású fiatal nő, a negyedik  pedig Louis (Lajos) Weinstock lánya, Susan. Ezt kevesen tudják, érdemes kitérni rá egy picit. A papa 1923-ban vándorolt ki Amerikába, és az volt az érdekessége, hogy az Amerikai Kommunista Párt KB tagja volt nem kevesebb, mint 50 éven át. Miközben halmozásként a festők szakszervezetének a főtitkári pozíciót is elfoglalta. Az a hír járta róla, hogy – akár csak Robespierre – megvesztegethetetlen volt. Ez utóbbit kapásból kontrázom, mert ezer dollárért (akkor egy Matiz szerű gépkocsi ára) kádári segítséggel átjátszotta nekem a lakását. A McCarthy korszak végén ült 27 hónapot, amit ezek szerint elég jól sikerült kamatoztatnia. A szakszervezeti vezetősdi 1963-ig tartott, ami után lányával együtt „hazajött”, hogy Kádár János a keblére ölelje. Nem semmi! Magyar származás, USA komcsi KB tag, börtön – csak úgy, mint Kádár. Gyorsan kaptak egy lakást a Mártírok útja 49.-ben. Hát igen, pont azt a lakást, amiben én is lehúztam húsz kemény évet. Most azonban még csak 1965-ben járunk. Weinstock Zsuzsát, aki odahaza az USA-ban nyakig ült a polgárjogi aktivitásban, „itthon” a papa bevezette a magyar (komcsi) celebek világába (csak akkor még nem így hívták), ahol megismerkedett Takács Károly sportlövő olimpiai bajnok legjobb tanítványával, a fiatal Kun Szilárddal (már egyik se él) akinek gyorsan a feleségévé válik. Kábé ekkor ismerkedett össze az első feleségemmel, Elyne-nel. Ők ugye 26 évesek, én 32. Amerikában nem rég robbant be a fantasztikus hangú Joan Baez, akinek a lemezeit Susantól megkaptuk átmásolás végett, hogy aztán villoghassunk az átlag magyarok társaságaiban. Miss Baez-t akkor Magyarországon senki se ismerte, mert Juhász Előd is csak 3 évvel később tartott róla előadást a TITT-en. Én azonnal szerelmes lettem Joan Baez hangjába, és ez a szerelem mind a mai napig tart. Nem csak a hangja káprázatos (még mindig), de a témaválaszték is kimagasló (ez 1980 óta nem egészen igaz), legalább is az én romantikába hajló (de nagyon gondosan eltitkolt) ízlésemnek. Annak ellenére, hogy többször adott koncertet Magyarországon (utoljára 1997-ben lépett fel a Pecsában), nem volt túlzottan ismert, pláne népszerű, legfeljebb a kényesebb ízlésű fiatal értelmiségiek körében. Kár, mert a 3 oktáv terjedelmű hangja csodálatos, és fiatal korában a nő is remek volt. Jut eszemben akkoriban dicsekedhetett azzal, hogy ő Bob Dylan élettársa. Persze, ha nem ismered Bob Dylan-t, és nem is hallottál róla, akkor bocsánat.

Néhány szót az énekesnőről. Baez 1941-ben született, első fellépése, 18 évesen, az 1959-es Newporti-fesztiválon volt, ami azonnal híressé tette. Első albuma a következő évben jelent meg. Két évvel később „Joan Baez in Concert” címen jelent meg második albuma, amit 3 évvel később a „Farewell Angelina” követett. Ekkor már kezdték megismerni Magyarországon is. Innentől kezdve sorsa megegyezik a szakmabeliek sorsával. Koncertek a világ valamennyi táján, albumok szabályos időközönként, ami mind a mai napig igaz, 72 éves kora ellenére. – Most hallgass meg néhány dalát. Elsőnek az 1969-ben berobbanó Joe Hill balladáját. Joe Hill Svédországból, 23 éves korában, vándorolt ki az USA-ba. Itt hamarosan mint szakszervezeti aktivista – elsősorban gitárral kísért mozgalmi dalaival – olyan hatékony munkát végzett, hogy a rézbánya tulajdonosok hamis gyilkossági vádak alapján 1914-ben kivégeztették. A temetésén 30.000 munkás vett részt. És akkor most a ballada, aminek angol szövegét és a szöveg pontos fordítását megtaláljátok alatta.

http://www.youtube.com/watch?v=3p4vKd6tNO8&list=PLE473E43F20C2F623&index=84

I dreamed I saw Joe Hill last night,
Alive as you or me:
Said I, but Joe you’
re ten years dead;
I never died said he.
I never died said he.

Múlt éjjel álmodtam Joe Hill-ről. Úgy volt élő, ahogy te és én. Mondtam neki, Joe te már 10 éve vagy halott. Sose halok meg – válaszolta. Sose halok meg – válaszolta.

In Salt Lake, Joe, Great God, said I,
Him standing by my bed;
They framed you on a murder charge,
Said Joe but I ain’t dead;
Said Joe but I ain’
t dead.

Salt Lake-en, Joe az istenért. Ő az ágyam mellett állt. Ezek téged hamisan vádoltak gyilkossággal. De én nem haltam meg, mondta Joe. De én nem haltam meg, mondta Joe

The copper bosses framed you Joe
They shot you Joe said I;
Takes more than guns to kill a man,
Said Joe I did not die.
Said Joe I did not die.
Joe a rézbánya tulajok hamis vádja miatt

Agyon lőttek – mondtam neki. Puskával nem lehet egy embert megölni. Nem haltam meg, mondta Joe. Nem haltam meg, mondta Joe-

Joe Hill ain’t dead he says to me,
Joe Hill ain’
t never died;
Where working men are out on strike,
Joe Hill is at their side,
Joe Hill is at their side.
Azt mondta, Joe Hill nem halott,

Joe Hill sose fog meghalni. Ahol a munkások sztrájkolnak, Joe Hill melléjük áll, Joe Hill melléjük áll.

And standing there as big as life
A-smiling with his eyes.
Said Joe, what they forgot to kill
Went on to organize,
Went on to organize!

Ott állt élő valóságként, Szemével mosolygott – Azt mondta, akit elfelejtettek megölni. Az tovább agitál. Az tovább agitál.

From San Diego up to Maine,
In every mine and mill –
Where working men defend their rights
It’s there you’ll find Joe Hill.
It’
s there you’ll find Joe Hill.

San Diego-tól Maine-ig, az összes bányában és üzemben, ahol a munkások küzdenek a jogaikért, ott fogod megtalálni Joe Hill-t.Ott fogod megtalálni Joe Hill-t.

Innentől kezdve magatok tudtok barangolni Joan Baez dalai között. Aki nem ismerte volna őket, annak nagy élményben lehet része.

__________________________________________________
__________________________________________________
__________________________________________________

17 gondolat erről: „(1186) Joan Baez

  1. Ez a munkásmozgalom elég erősen „lejtett” a zsidók felé. (Ahogy a bankárszakma is, hogy egyensúly legyen) A Baez tipikus spanyol-szefárdzsidó név, mint a gugli azonnal kidobja. Ezzel a zenére és a (néhai) szexepilre semmilyen megjegyzést nem tettem.

  2. Tibor ba’:
    Lehetne legkozelebb a zongoralab-alatet keszitokrol egy cikk. Mondjuk egy rovid ismeretterjesztes, hogy peldaul a szakma eredete, felhasznalt anyagok, hiresebb mesterek es muveik es a tobbi es a tobbi. Mit lehet tudni, hatha Arma fefedi a kapcsolatot a zsido hatter hatalom es a vilagot ellepo, parazitakent megbuvo zongoralab-alatet lobbi kozott. De ha nincs hozza kedved, szivesen olvasgatnek a muskatli termelokrol vagy a vilagitotorony orokrol is.

    Egyebkent pedig Joan Baez RULEZ!!!

  3. 2: „zongoralab-alatet keszitokrol”

    Biztosan kevesebb lesz a zsidó vonatkozása, mint a művészek esetében. 🙂

    Különben meg legyél büszke, mert el kell ismerni, hogy a zsidó ‘nép’ rengeteg tehetséges embert adott a világnak, akár a művészetek, akár a tudomány területét nézzük.

    Azon persze biztosan jót lehetne vitatkozni, hogy ez nem járt-e más tehetséges emberek háttérbe szorításával a zsidó összetartás, illetve egymás ‘helyzetbe hozása’ miatt… Az ugyanis nem mindig igaz, hogy a tehetség minden esetben utat tör magának…

    Az énekesnőről nekem a francia sanzonok jutottak eszembe, tényleg jó hangja van, a név ugyan nem volt ismerős, de a dal már igen.

  4. 3:
    A felül reprezentáltság művészetek és tudományok terén elsősorban a családi kapcsolat eredménye, ami kimagaslóan kedvez az utódoknak.

    2:
    Ne neheztelj Armára, mert nem antiszemita, csak felvilágosító munkát végez. Nem tehet róla, de ez a szakterülete. A vicc szerint Mórickának mindenről a baszás jut az eszébe, Armának a zsidók. Én kerttőjük ötvözete vagyok. Zsidó nőkről a baszás, baszásról a zsidó nők jutnak az eszembe. 😀

    U.i. A partnereim között is messze felül voltak reprezentálva. 😉

  5. Olyan perverz vagyok, hogy még egy sakterekről, vagy mohelekről szóló szakmai cikknél is azt keresgélném egyből, hogy nem zsidó-e az illető… 🙂

  6. 5:
    Volt már rá példa, hogy a sakter zsidó volt? 😀 Csak azért kérdezem, mert nem túl szalonképes foglalatoskodás. 😀

  7. 6: Volt egy de az is csak masodallasban, mondhatnam hobbibol. Foallasu zongoralab-alatet keszitokent csinalt nagy karriert.

  8. Egy kis pontosítás: Joe Hillt nem 1914-ben végezték ki, hanem 1915-ben.

    „Joe Hill, born Joel Emmanuel Hägglund in Gävle, Sweden, and also known as Joseph Hillström (October 7, 1879 – November 19, 1915) was a Swedish-American labor activist, songwriter, and member of the Industrial Workers of the World.
    ……
    Hill was executed in November, 1915. After his death, he was memorialized by several folk songs. His life and death have inspired books and poetry.
    ……
    Joe Hill was executed by firing squad on November 19, 1915. When Deputy Shettler, who led the firing squad, called out the sequence of commands preparatory to firing („Ready, aim,”) Hill shouted, „Fire — go on and fire!”
    …….
    Hill’s body was sent to Chicago where it was cremated. His ashes were placed into 600 small envelopes and according to Wobbly folklore, sent around the world and released to the winds on May Day 1916.”

    http://en.wikipedia.org/wiki/Joe_Hill

  9. 8: Most mond meg őszintén, ezt miért csinálod. Bemásolod a wikipédia angol szövegét. Aki nem tud angolul ezzel nem ér semmit, mert ezt neki is kiadja a wiki. Aki tud angolul, az pedig annyit keresgélhet, amennyit akar, ha érdekli.

  10. Csodálom, hogy azt írod, hogy nem nagyon volt népszerű Joan Baez. Diákkoromban kortársaim között nagyon népszerű volt Bob Dylan-el egyetemben, és a média is eléggé nyomta a számaikat.
    Ez úgy a 70-es évek első felében volt.
    Én inkább azon lepődtem meg, hogy ez korosztályaink közös kedvence, ahhoz voltam szokva, hogy a mi kedvenceinket a néhány évvel idősebb korosztály is már le szokta fitymálni. (Igaz, az enyémbe már akkor benne volt a Beatles, vagy a Rolling Stones is.) 🙂

  11. 10:
    A „népszerűség” relatív fogalom. Például a kereskedelmi rádiókban még egyszer se hallottam Joan Baez számot.

  12. Tibor bá’

    I hope ….

    You will never die

  13. 3 Observer Says: ” Különben meg legyél büszke, mert el kell ismerni, hogy a zsidó ‘nép’ rengeteg tehetséges embert adott a világnak, akár a művészetek, akár a tudomány területét nézzük.”
    —————
    Igen am, de a ‘O-Test’. bibliat butitva a butakak, meg ma is ugy raccsoljak Talmud-dal, mint ezerevekkel ezelott es ok orzik a rajuk hagyott Gen 2:11,12 hagyatekot. Es ez az emberiseg tragediaja. – Penz beszel…..

  14. 14: A zsidók sem képeznek homogén tömeget, ahogy más népek sem. Eleve vannak vallásosak és nem vallásosak, szegényebbek és gazdagok, illetve nagyon gazdagok. Érdekeik, világfelfogásuk sem homogén.

    Abban viszont nálunk biztosan jobbak, hogy sokkal jobban ‘összezárnak’, ha szükséges. El lehet-e ítélni emiatt őket? Biztosan nem, miért ne használnák ki ennek az előnyeit, ha megtehetik…

    Azt sem hinném, hogy egy az egyben a ‘zsidók’ irányítanák a világot. Abban viszont biztos vagyok, hogy a nagyon gazdag zsidók azért megpróbálják – más nagyon gazdag nem zsidókkal egyetemben…
    Ha megnézzük a hazai példát, OV is megpróbál mindent, hogy Mo. sorsa az ő gazdasági érdekei mentén alakuljon /úgy változtatják a jogszabályokat, rátelepednek minden ‘hatalmi ágra’, a közpénzeket ‘célzottan osztják stb./ – akinek hatalma van, /sajnos/ annál ez a ‘természetes’ hozzáállás /és nem csak a fidesznél/…

  15. 15:
    Sohasem a Fidesz generál tetteit kifogásoltam, csak a léptékét. Szpáhi mentalitás. Mindenki mástól elveszi a jövőt, és ezzel saját jövője sincsen. Ha jól emlékszem Arma tette fel a költői kérdést, hogy Orbán Viktor 3 millió koldusnak akar a királya lenni? Mert efelé tartunk.

  16. Lehet, hogy ez kétszer fog jönni, mert az előbb eltűnt.
    Szerintem, ha OV választhat, hogy vagy demokratikus, leváltható politikus lesz egy 10 milliós Mo-on, vagy hárommillió magyar királya, ahol a többi magyar elpusztult, ő habozás nélkül a másodikat választja. Illetve ezt választotta…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük