(1182) Jóságos úristen!

Tibor bá’ online

 

~00000 Mi jut eszedbe, ha Paksot említem? Mindegy. Elmondom, mi jut eszébe Gregory B. Jaczkó-nak (persze a hosszú ó-t már elhagyta), aki egészen az legutóbbi időkig az amerikai Nuclear Regulatory Commission, vagyis a nukleáris létesítményeket ellenőrző hatóságnak volt a feje.

Röviden: Minden atomreaktor le kellene állítani.  every single nuclear power plant

Hosszabban: Első dolog, ami az ember eszébe jut, hogy az atomreaktorok nem biztonságosak. A második, hogy az atomreaktorok által termel energia nem olcsó, csak annak tűnik. A harmadik, hogy atomreaktorokkal kapcsolatban minden felelős személy hazudik. Hazudnak a tervezők, hazudnak a kivitelezők, hazudnak az energiagyártók, hazudnak az ellenőrző szervek, és hazudnak a politikusok is. – TEPCO még mindig nem vallja be teljes egészében, hogy milyen irgalmatlanul veszélyes a helyzet.

Az amerikai reaktorok hatásfoka folyamatosan csökken, a velük kapcsolatos kockázat pedig nő. Egy reaktort nem lehet lekapcsolni, mint egy asztali lámpát, ha árvíz, kiszáradás, vagy földrengés következik be. Az elhasznált fűtőelemeket hosszú éveken keresztül hűteni kell. Ha a hűtés megszakad, azonnali katasztrófa következik be.

Jelenleg 5 reaktor leállítása van betervezve az USA területén, de szakemberek szerint legalább harminchetet kellene. At least 37 more reactor closures could follow

Ami pedig Fukushimát illeti, a szélirányban élő gyermekeknél már jelentkezik a pajzsmirigy rák getting thyroid cancer . A közeli tengereken kifogott hal már ehetetlen  fish in the nearby sea are no longer safe to eat . Radioaktív tonhalak már a Kaliforniai partok mentén úszkálnak radioactive tuna are cruising the California coast . Sok tízezer ember már sose térhet vissza az otthonába  may never be free to return home . A legújabb kiszivárgott hír elképesztő. Egy patkány bebújt a főkapcsoló házába és a testével csinált egy kis rövidzárlatot. Ez miatt a 8800 elhasznált fűtőelem hűtése 30(!!!) órára leállt. Úgy különben napi 400 m3 radioaktív víz keletkezik, amit tárolni kell.

És akkor most a 2020-as Olimpiai játékok rendezésének jogát odaítélték Tokiónak. Ez még hét év. felelős beosztásban lévő emberek is tök hülyék. Az értelmesebbek már most menekülnek Tokióból. mernék fogadni, hogy 2020-ban nem lesz tokiói olimpia. – Jó éjszakát gyerekek, mára befejeztem.

__________________________________________________
__________________________________________________
__________________________________________________

32 gondolat erről: „(1182) Jóságos úristen!

  1. „Egy patkány bebújt a főkapcsoló házába és a testével csinált egy kis rövidzárlatot.”
    Idomított patkányokat kellene használni a mentesítésben, úgy látszik, jól bírják a sugárzást… 🙂

    Nem sok esély látszik arra, hogy az átlagember közvetlen és közvetett energiaéhsége csökkenne /itt is van olyan, aki klímát kért karácsonyra 🙂 /, anélkül pedig nagyon nehéz az atomerőművek leállítása /valódi/ alternatív energiaforrások nélkül.

  2. Rémisztő a helyzet az atomeneriga terén, de igazából nincs mivel kiváltani. Leginkább fosszilis energiahordozókat tüzelő erőművekkel lehetne pótolni a kieső energiát, de az ugye megint nem a legjobb.
    Csak abban reménykedhetünk, hogy addig kihúzzuk ezekkel, amíg képesek leszünk kezelni a nukleáris hulladékot, és/vagy valami más energiaforrást kitalálni.

  3. Amióta Curix átvállalta, hogy helyettem megy át a boldogabb vadászmezőkre, ökológiai lábnyomom lényegesen megnőtt itt, a kevésbé boldog vadászmezőn. 😀

  4. 1985-1990 között a Kandó Kálmán V.M.F.-n dolgoztam, én vittem a nemzetközi ügyeket. Három kollégám volt, nagyjából egyidősek velem, akik rendszeresen jártak Paksra, a munkájukhoz tartozott az atomerőművet ellenőrizni meg mit tudom én mit csinálni ott. Egyikük felesége kolléganőm volt. Fiatalon meghalt mindhárom. A haláluk pontos okát nem tudom, akkor már nem dolgoztam a főiskolán, de gyanítom, hogy köze lehet Pakshoz.

  5. 4:

    Nem hiszem, hogy Paksnak ehhez köze lett volna, az ott dolgozókon ennek jele kellene, hogy legyen. Ráadásul olyan kapu van, ami méri a sugárzást. 86-ban történt meg az a furcsaság, hogy a kimenő dolgozóknak nem jelzett a kapu, a bemenőknek viszont igen.

  6. 4: „de gyanítom, hogy köze lehet Pakshoz”

    Pl. karamboloztak a 6-oson Paks felé menet?
    Ha annyira veszélyes lenne az erőmű, hogy még azok is fiatalon meghalnak tőle, akiknek nem is mindennapos munkájuk van ott, csak rendszeresen járnak oda ellenőrizni, akkor nemhogy nyugdíjba vonult ex-erőművi dolgozók nem léteznének, de talán már egész Paks is kihalt volna…

  7. 7:
    Él és virul, de ragaszkodik ahhoz, hogy a 95 százalékhoz tartozzon, így átadta nekem a helyét. 😀

  8. Hat ez nem volt szep Toled, hogy az allando negativ energiaiddal elvetted tole a helyet. 🙂 Igy most akkor senki se lesz optimalista Pista a maradek 5%-ban? :DDD

  9. 9: Curix nem alapít családot, amiért aztán küzdenie kellene… akinek van gyereke, azért nem adja fel olyan könnyen.

  10. 10. Ja en azt httem hogy Curix csak orok optimista es emiatt all igy a dolgokhoz. HAt kerem szepen ha a sajat tyukszaros eletemert vagyok csak felelos az azert nagysagrendekkel konnyebb dolog.

  11. 10/11:

    Ragyogóan működik bennetek az ösztön. Kérdés, ki fog a végén nevetni. 😉

  12. „Ráadásul olyan kapu van, ami méri a sugárzást. 86-ban történt meg az a furcsaság, hogy a kimenő dolgozóknak nem jelzett a kapu, a bemenőknek viszont igen.”

    Ez azért van, mert pakson a háttérsugárzás alacsonyabb, mint pl. pesten és ha kaput túl érzékenyre kalibrálják (mert hátha elromlott, hisz sohase sípol 🙂 ), akkor az átlagpestire fog jelezni. 🙂

  13. 13: Csernobil, 1986. április 26. Bumm. Nem emlékszel?

  14. 12!
    „Ragyogóan működik bennetek az ösztön. Kérdés, ki fog a végén nevetni.”

    Te mondod ezt Tibor bá, akinek vajból van a szíve?Nem hagynál senkit éhen veszni,mert hogy nem halhat senki éhen…Mondottad ezt valamelyik blogodnál.. 🙂

  15. 14: Huh, tényleg.
    Érdekes lenne tudni, hogy a befelé menők mennyivel lépték túl a határértéket. (Bátyám a kettes blokkban dolgozott és ő mesélte, hogy a primer zónásokat néha visszaküldték újrazuhanyozni az ajtóból, de még ők is csak 10 év munkaviszony után mentek nyugdíjba. A számokat összeadva talán még az is kijöhet, hogy a benti terhelés hosszú távon kissebb, mint sok helyen kint.)

    Btw: Valami azt súgja, hogy az atomerőművek azonnali leállítása esetén az összeomló energiaellátás miatt kitörő gazdasági káosz és háborúk pont annyi áldozattal járnának, mint a Jaczkó fickó ötlete. A felrobbanó atomerőműveket felrobbanó atombombákra cserélnénk.?

  16. 15:
    Vaj szívvel is lehet észrevételezni. vagy nem? 🙂

    16:
    Jah, a 22-es csapdája.

  17. Mindezzel együtt az atomenergia széleskörű elterjedése lenne az egyetlen esélyünk a globális felmelegedés lelassítására.

    Mi a rosszabb, néhány évtizedenként egy nukleáris baleset, vagy az emberi civilizáció – mind a hétmilliárd tagját érintő – biztosra vehető tönkretétele?

    Ezen kívül nem igaz a zöldek mantrája, miszerint nem létezik biztonságos atomenergia. A Fukushima atomerőmű 5. és 6. blokkja alig néhány km-re van a balesetet szenvedett első négytől, és mind a földrengést, mind a cunamit különösebb károsodás nélkül túlélték. Miért? Mert jól voltak megtervezve.

    Ha vannak megfelelő szabványok és biztonsági követelmények, valamint létezik, egy független ellenőrző hatóság (lehetőleg nemzetközi) aki ezeket számon kéri, akkor minden feltétel adott ahhoz, hogy ilyen balesetek soha többé ne következzenek be.

  18. Srácok itt az atomerőművek a téma, és nem én! 😀

    3:

    Tibor bá, csótányként fogok reinkarnálódni, 🙂 ma is vígan élnek a felrobbant csernobili szarkofág alatt, ahol a sugárzás ma is halálos.

    4:

    Pakson minden dolgozó dozimetert hord, amit röntgenesek esetén havonta, atomerűművi dolgozóknál nem tudom milyen gyakran, de ennél v.szeg gyakrabban ellenőriznek a sugárvédelmi decentrumban, és ezen felül megannyi sugárzás ellenőrzési pont létezik.

    Az egészről nagyjából megírtam a véleményemet Fukusima kapcsán. Paks is egy elöregedett erőmű, bár biztonságosnak mondják, de egyik sem az.

    Az, hogy az atomreaktoroktól meg lehet szabadulni, jó példa Japán, és Németország.
    Mindegyik félmegoldás, de mégis folytonos az áramellátás több 10 erőmű leállítása mellett.

    Paks 2 szerintem nem fog soha megépülni, persze már milliárdokba van, de akkor sem, és ehhez indok az előző poszt (is)

    A még meglévő reaktorokat toldozzák-foldozzák, Paksot is, így tudnak relatív olcsó áramot termelni, de új építése esetén ez az összeg minimum duplázódik, de szerintem ez az ár még több lesz valójában.

    Szerencsés esetben szép lassan egymás után lekapcsolják őket mondjuk 20-30 éven belül, és az új projekteket nem valósítják meg. Egyik napról a másikra nem lehetne lekapcsolni az összes atomerőművet.

  19. 18.Itt lehet a lényeg nálad.Nem elég nagy a szigor a tervezésnél.Akkora az energia éhség hogy kompromisszumot kell kötni.
    Pedig a jelek szerint nem szabadna.
    Talán Hetesinél olvastam ,hogy atomerőművet csak úgy szabadna megtervezni,hogy maguk a fizikai törvények zárják ki a baleset lehetőségét.
    Viszont az a problem’ hogy versenyképesnek kell lennie az atomos áram árnak a fosszilisből előállítotthoz képest,különben nem éri meg felépíteni.Jelenleg talán 10 forint körül lehet 1 kW áram ára a paksiból.
    Egyébként egy ismerősöm ott dolgozott.Rohadt jó nyugdíja van 🙂
    Kutya baja,bár a szíve magyar szokás szerint kezelésre szorul.
    Valahol Dél-Amerikában van egy városka ahol magasabb a sugárzás mint Csernobilban.Az emberek strandolnak,söröznek és élnek mint hal a vízben.
    Pár éve arról is volt egy műsor hogy 2 öreg mindig visszaköltözött csernóba bármennyiszer is elzavarták őket onnan.Több mint tízenkét évet éltek ott a látható károsodás jele nélkül.Furcsa.

  20. 18:
    Abszolút biztonság semmiben se létezik. Mindenben van kockázat, ami ki is számítható. Még egy vajas zsemle megevésénél is van kockázat (volt már, aki belefulladt). A probléma ott van, hogy ha egy repülő lezuhan, akkor meghal 2-3 száz ember. Ha félre nyeled a zsemlét, te halsz meg egyedül. De ha egy atom reaktor bekrepál akkor világra szóló balhé van. Ezt nem lenne szabad felvállalni.

  21. 18:

    Ácsi az 5-ös, 6-os reaktor nem volt üzemben, és 40 évnyi atomhulladék sincs bennük.

    Mellesleg a 3 felrobbant reaktorblokk sem a földrengéstől sérült meg.

    Tibor bának igaza van, nincs abszolut biztonság, mellesleg ott is tévedésben vagy, hogy a CO2-ért csak az áramtermelés okolható, sőt… Semmin nem változna, ha az áramot 100%-ban atomerőművek állítanák elő, csak a nagy számok törvénye alapján, már nem 2 nagy nukleáris balesetünk lenne, hanem nagy valószínűséggel radioaktív lenne az egész bolygó.

    20.

    Nincs benne semmi furcsa. A sugárzás inteznzitása már olyan alacsony értékre süllyedt, hogy nem jelentkeznek egyből, sem évek múltán sugárbetegségre utaló tünetek.
    Ha arra gondolsz, hogy Csernobil miatt mutálódtunk és sugárállók lettünk, akkor ki kell ábrándítsalak 😀

  22. 20:
    Relatív alacsony dózis esetén a ráknak kell jó néhány év, hogy kifejlődjön. Ráadásul idős korban a rák lassan fejlődik, tgerjed. így idős emberek „megúszhatják” az ionizáló sugárzás káros hatását, mert mire jelentkezne, már különben se élnek.

    22: Three mile island baleset is parciális melt down volt, csak agyonhallgatták.

  23. Ma reggel érkezett: Megkérdezték Arnie Gundersen-t
    Mi a véleménye Tokióról?
    It’s crystal clear to me and to other scientists that the people in Tokyo and throughout Japan received high radiation doses during the months following the Fukushima Daiichi accident in 2011. The data from a full year later, as seen in our 2012 video, clearly shows that much of that radiation had fallen and remained in unanticipated locations throughout Tokyo. Over time the radiation has been carried off with rainfall directly into Tokyo Bay; and indeed radiation levels in Tokyo Bay continue to increase. Data from air filters in Japan indicates that additional radiation, well above background levels still remains in the air, and it is unclear what the situation will be in 7 years.

    Mi a véleménye a tokiói olimpiáról?
    Fukushima Daiichi poses many problems and we have not heard the end of them. It’s not clear how future events will affect the rest of Japan. The triple meltdown at Fukushima Daiichi is the largest industrial catastrophe in the history of the world, and the radiation releases are ongoing. Currently, no valid methodology is being applied to lessen these releases, nor is the proposed ‘ice wall’, which is more than two years out, a valid technology.

    És akkor a fordítás

    I.
    Számomra és más tudósok számára is kristálytiszta, hogy a tokióiak és az emberek egész Japánban nagy radioaktív dózist kaptak a 2011-es Fukushimai balesetet követő hónapok alatt. Egy teljes évvel későbbi adatok – ami a 2012-es videón látható – világosan feltárják, hogy a sugárzó anyag nagy része Tokió nem várt részeire hullott. Idővel az eső ezeket bemosta közvetlenül a Tokiói–öbölbe, ahol a radioaktív sugárzás folyamatosan növekszik. A japán légszűrésből nyert adatok szerint még mindig a háttérsugárzást jóval meghaladó mennyiségű sugárzás mérhető, és egyáltalán nem világos mi lesz a helyzet 7 év múlva.

    II.
    A fukushimai erőművel kapcsolatban számtalan probléma adódik, és ennek még nem értük meg a végét. Nem világos, hogy további események miként hatnak ki Japánra. A fukushimai hármas leolvadás, az emberiség történetében a legnagyobb ipari katasztrófa, ráadásul a hasadó anyag szennyezés folytatódik. Pillanatnyilag semmi hatékony módszert nem alkalmaznak a szennyezés csökkentésére, de a javasolt „fagyasztott fal” – ami csak két év múlva épülhetne meg – se bizonyítottan bevált technológia.

    Ennél finomabban és tapintatosabban nem lehet leírni, hogy nagyon el van kurva az egész. Különben már vannak hangok, hogy nem lesz olimpia Tokióban.

  24. 24:

    Neked lenne használható ötleted mit lehetne csinálni a leolvadt reaktorokkal?

    Nem hiszem el, hogy csak nézni lehet, meg gyűjteni a radiaktív vizet, meg majd valamikor 2015-ben egy soha ki nem próbált technológiával esetleg a talajvíz szennyezését megállítanák.

    Ennyire böszmék a japánok?

  25. 25:
    Nekem elég dús a fantáziám, de NINCS. A kőr bezárult. Az összeolvadt (volt) fűtőelemeket hűteni kell, de a beton medence meg van repedve. A „szivárgás” megállíthatatlan.

  26. kedves Curix,
    (25) Elképzelésem éppen lenne. Ha nem is Fukushimával kapcsolatban de itt is jelentős problémát lehetett volna elkerülni ha egy kicsit felelősebben gondolkoznak. A megoldás egy hatalmas hulladéklerakó a Szahara közepében. És körülütte (mondjuk 200 km-rel arrébb ) egy legalább 30 km széles erdősáv ültetése (és persze folyamatos öntözése). A fűtőelemek szépen lassan leolvadnak (persze azokat is hűtjük ameddig tudjuk) és legalább elméleti esélyünk lenne. Amúgy az energia fogyasztás csökkenését illetően én is szkeptikus vagyok ugyanakkor van egy dolog amiben Románia kurva jól áll mindekihez képest: valószínűleg már 2012-ben több mint 25%-os volt a megújuló energiaforrások részesédese és ebbe még nincsenek beleszámolva a tavaly és idén üzembe állított napelemparkok.

  27. 27:

    Kedves Samu, a szaharai ötlet oké, de oda csak a szállítható kiégett rudakat tudod elvinni, a fukusimait nem. Az ott van egy csomóban a reaktor tartály alján lévő betonmedencében. Mind a 4 blokknál ha jól tudom.

    A napelemek minél nagyobb részesedést vesznek ki az előállított elektromosságból, annál instabilabbá válik az egész ország elektromos hálózata. Ez már Németországból tapasztalat, ők 40%-nál tartanak.

  28. 28:
    3 blokk olvadt le, de a tározó is bajban van a „gólyalábakon”

  29. 30 és 28:
    Kedves Curix,
    A probléma ott van, hogy ezt a kérdést nem azután kéne kezelni amikor Fukushima lerobban hanem azelőtt, hogy elkezdjük odaszállítani a kiégett fűtőelemeket és a többi nukleáris hulladékot. Ugyanakkor ha ezzel foglalkoztak volna idejében akkor már létezne stratégia arra, hogy mihez kezdenek akkor amikor kissebb nagyobb gond van, hogyan szerelnek le tokkal vonóval egy-egy elöregedett atomerőművet stb.
    Ami az instabilitást illeti: inkább legyen 10 évig ingadozó áramellátás mint 5 évig pajzsmirigyrákod.

  30. Jóságos úristen! Jó a főcím, én is ezt mondom.
    A japánok tényleg ennyire hülyék, Fukusima nem véletlen, vagy természeti katasztrófa volt, hanem az emberi hülyeségé, mint Csernobilban.

    Erre itt egy jó példa:

    http://auto.indavideo.hu/video/Vonatot_kezzel_1

    Sajnos a reaktorokat is így próbálták megmenteni…
    csak ott nem sikerült.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük