(2807) Média manipuláció – Noam Chomsky szerint

Tibor bá’ online

 

~ab017Okosodjunk!

Chomsky professzor 10 pontban összeszedte a média manipulációkat, én pedig lefordítottam nektek és most közzé teszem. – A figyelem elterelés stratégiája

1. A társadalom ellenőrzés alatt tartásának fontos eleme a figyelem elterelés, aminek a lényege, hogy ne figyeljenek fel a társadalmilag fontos témákra, valamint az elit álnok törvény módosításaira. Ezt úgy érik el, hogy jelentéktelen „hírekkel” bombázzák a társadalmat. Például hosszasan beszámolnak arról, hogy zsiráf ikrek születtek a veszprémi állatkertben.

2. Probléma előállítás, majd a megoldás ismertetése

A módszer a „probléma-reakció-megoldás” nevet kapta. Tehát létrehoznak egy problémát, amire ismertetnek egy megoldást és figyelik a közönség reakcióját. Például: Meg kell szervezni egy TV székház ostromot, amire a rendőrségnek keményen fel kell lépni, majd a rendőrségi vezetőket felelősségre lehet vonni, meg lehet őket félemlíteni, amihez a közönség egyetértően bólogat.

3. A fokozatosság taktikája

Még elfogadható lépések sorozatával kell megérkezni az elfogadhatatlan intézkedéshez.  Ezt nálunk Magyarországon szalámi taktikának nevezzük, ami Rákosi után most Orbánnak a kedvenc fegyvere.

4. A belenyugvás kikényszerítése

Egy másik módja a kellemetlen intézkedések elfogadtatására a „kellemetlen, de sajnos szükséges” címke alkalmazása, aminek a bevezetése majd csak valamikor a jövőben történik. Az emberek könnyebben viselnek el egy jövőbéli áldozathozatalt, mint egy azonnali mészárlást. Ugyanis a tömegek hajlamosak elhinni, hogy valamikor a jövőben sokkal jobb lesz. A magam részéről én 70 éve hallom, hogy az unokáinknak milyen kurva jó lesz.

5. Kisgyerek álarc viselése

A hirdetések nagy részében a beszéd, az okoskodás, a beszéd hangsúly gyermek szájából hangzik el. Ez feltételezi, hogy a néző maga is gyermek. Hatásában a néző maga is gyermek attitűdöt vesz fel, vagyis a reakciója azonos lesz egy 12 éves gyermek reakciójával.

6. Érzelmekre hatás

Klasszikus technika az érzelmekre hatni, aminek következménye a racionális gondolkodás visszaszorítása. Ráadásul, be lehet jutni a tudatalattiba és el lehet ott helyezni ötleteket, vágyakat, félelmeket, kényszerképeket, sőt viselkedés megváltozást.

7. A széles társadalom bután tartása

Oda hatnak, hogy a széles tömeg ne legyen képes megérteni azokat a technikákat és módszereket, amelyek segítségével ellenőrzés alatt lehet őket tartani és engedelmes szolgákká válhatnak.

Az alsó népréteg részére nyitva álló oktatásnak a lehető legsilányabbnak kell lenni, tehát az alsó népréteg és az uralkodó elit közötti szellemi különbség mindenképpen fenntartandó. – Orbán korai intézkedéseinek egyike a tankötelezettség egy évvel való leszállítása volt. Ezen kívül a népiskolákat tudatosan lerontják intézményesítve, miközben a felső réteg a gyermekeit elitiskolákba küldik.

8. Oda hatni, hogy a nagyközönség meg legyen elégedve a kisszerűséggel.

Meg kell győzni a nagyközönséget, hogy a tudatlanság, közönségesség, és a tanulatlanság, divatos manapság.

9. Az önhibáztatás megerősítése

Az egyének hadd hibáztassák magukat a szerencsétlen helyzetükért, ami intelligenciájuk, képességük és iparkodásuk hiányából adódik. – Tehát nem fognak fellázadni a gazdasági rendszer ellen, mert az egyedek leértékelik saját magukat, magukat hibáztatják, ami depresszióba taszítja őket, aminek direkt hatása a cselekvőképesség megszűnése. Ilyen egyedek alkalmatlanok a lázadásra.

10. Az egyének alaposabb megismerése, mint ahogy ők ismerik magukat.

Az elmúlt 50 év folyamán a tudományos kutatások felgyorsulása és előretörés lehetővé tette, hogy egyre nagyobb hézag legyen a széles népréteg ismeretei és az őket irányító elit ismeretei között. A biológiának, a neurobiológiának és az alkalmazott pszichológiának köszönhetően az ember fizikailag és pszichológiailag alaposan megismertté vált. A „rendszer” jobban ismeri az egyedeket, mint azok önmagukat. Következményként a „rendszer” hatásosabban tudja irányítani az egyedeket, mint azok saját magukat. – Ehhez hadd tegyem hozzá, hogy mindenkinél magán múlik, hogy ki tud-e emelkedni a buta tömegek soraiból, de ezt gondolom magatoktól is tudjátok.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

11 gondolat erről: „(2807) Média manipuláció – Noam Chomsky szerint

  1. Tökmindegy, hogy hoax vagy nem hoax – ez így van. 😛
    Tibor bá’ akár David Icke-ot is „felszolgálhatott” volna az itteni zsűrinek, valszeg azt is hitetlenkedés és a szokásos kutyapicsázás fogadta volna… :-/ :”-(
    Már ha, Tibor bá’ – legalább bottal! 😀 – hezzanyúl David Icke-hoz… 😀

  2. Re:2
    Icke hardcore konteós, abból is a gyík emberes fajta. Ide nem hiszem, hogy beteszi a lábát… ?

  3. @dajtás… lehet, hogy Icke konteós… Chomsky pedig nyelvész prof ÉS fílosz…
    Kegyelmed viszont, ha belepillant egy tükörbe, akkor megszemlélheti Don Harkins (RIP!) … nem is iskolapéldáját, hanem egyenesen ÁLLATORVOSI LOVÁT… 😛
    Továbbá, kedves dajtás, igénytelenség valahol azon fűrészelni a fingot, hogy KI mondta, ahelyt, hogy MIT mondott… 😉

  4. Re:4
    Ruppert Sheldrake hasonló ívet futott be, de mondhatnék hazai neveket is… ?

  5. Ezerféle módon lehet hatni egy emberre, a közönséges , beszélgetős rábeszéléstől a lélek kimondott, ártalmas , manipulativ átszereléséig!
    Nem véletlenül használtam a szerelés fogalmát, csakis ritka erőslelkű, a saját igazához, világszemléletéhez majdhogy fanatizmusig ragaszkodó valaki mentes ezen manioulációk alól, a legtöbb ember viszont pszichológikusan „szerelhető”.Ehhez a szakemberek egész gárdája áll készen, rendkivül gazdag szerszámosládával .Egy eléggé régi, ismert trükk például a mallokban a szin-hang-illatok alkalmazott összhatása a közönség vásárlási kedvének fokozására.
    De ez semmi, egy vásári parasztvakitás ahhoz képest, amit ezen téren egy közismert, hirhedt hárombetüs szervezet már elért, és még ki tudja hova fog elérkezni a háta mögött álló szakember-gárdájukkal, kiknél jobb nincs a világon.Ahogy ők saját nyelvükön mondogatják: the best money can buy.

  6. 6 – bálint:
    Apósom (cukrász volt) jóval a háború előtt, úgy a válság környékén, ha nem ment az üzlet kinyitották az ajtó és egy kis vaníliás cukrot szórtak a forró platnira. Perceken belül ömlött a nép a cukrászdába. Vagyis, ez nem egy új találmány.

  7. 7.Tibor bá
    Pontosan igy! Tömegmanipuláció anno, gyerekcipőben.
    De azért már sok új dolog van a nap alatt ezen a téren is, csupa olyasmi, amit észre sem vesz az ember, de kihat rá .

  8. Szegény Chomsky nevének egy része lemaradt a címben…
    A hatalom technikának, manipulációnak jó régóta megvan a maga irodalma, pl Machiavelli kb 500 éve megírta A fejedelem c. művét. Nem is túl hosszú, es máig alkalmazott technikákról olvashat, aki rászánja az időt.

  9. A második világháború tömegmanipuláció segítségével tört ki. Amúgy minden manipulatív dolog mögött rejlik némi igazság mag. Másképp nem működne. De van hogy az igazság mag is manipulatív okok alapján alakul ki. Ez a teljes félrevezetés. Az átlag ember megvezethető, de a nem átlag is…

  10. (2807) Média manipuláció – Noam Chomsky szerint

    A. Noam Chomsky-t megkérdezték, hogyan kommentálja az amerikai jelentéseket, amelyek szerint az amerikai kormányt el kellett volna ítélni, ha a háborús bűncselekmények jogállama érvényben lenne.
    „De ha az állam joga érvényben lenne, akkor háborús bűncselekmények miatt elítélték volna, és még a genfi egyezmény alapján is halálra ítélték volna.
    Sajnos, az ilyen dolgok nem érintik az Egyesült Államok kormányát, amely nem tartja tiszteletben, és nem hajt végre semmilyen nemzetközi egyezményt, sokkal inkább azt Genfben.
    Napjainkban a jogállamiság nem vonatkozik az erősre, hanem csak a gyengékre ”- mondta.
    „Az Erősek” hozzáfűzte „azt csinálnak, amit akarnak, és sajnos a gyengék, amit tudnak.”
    Messze vagyunk a jogállamiságtól.

    Egyértelműnek tűnik az Julian Assange esetéből, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak és szövetségeseinek szerte a világon nem tetszik az igazság.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük