(1149) Winerológia

Tibor bá’ online

 

~00000Nem igaz, hogy a túlélés a véletlenen múlik. A túlélési esélyt hatalmas mértékben meg lehet növelni. Ezen tevékenységnek legyen winerológia a neve. És akkor a winerológia keretein belül megmutatom, hogyan védekezem én a rabló hordák ellen. Először is van 4 nagyméretű, meglehetősen keménykötésű kutyám, ami már egy falka, és igen hatékonyan tudnak támadni. Ezek a kutyák a kapuhoz nem tudnak lejutni, mert dupla kapu rendszerem van. Így a kutyák a kaputól 30 méterre vannak. Mérgezett hús bedobása kizárt. A két szomszédon keresztül nyilvánvalóan nem tudnak támadni, bár 2 méter magas kőfal a kerítés. Az erdő felöl lehetne támadni, de a kutyák nagyon ki vannak hegyezve az erdőre, a legkisebb zajra heves csaholásba kezdenek, legyen az állat, vagy ember. A kirándulókat 100-150 méterről ugatják. Ilyenkor megnézzük kit-mit ugatnak a kutyák.

Amennyiben a kutya akadályt leküzdenék, akkor jön a második védelmi vonal. A masszív kőépület valamennyi ablakán vasrács van, de nem az ablak keretre szerelve, hanem a kőbe bebetonozott acél tüskékhez hegesztve. Lásd a képet.

~ab010

Az ajtóknál ez nyilván nem megoldható, mert ki-be kell járnunk. Ott „mobil” rácsot alkalmazok. A bejárati ajtó kinyitása, vagy eltávolítása után szembesült a támadó a ráccsal, amit csak „zűr” esetén teszek be a helyére. Lásd a fotót.

~ab015

Először a falba (nem a vakolatba) becementeztem acél szemeket, mindkét oldalon hármat-hármat.

~ab012

~ab011

Ezekbe a szemekbe beleül a rácsra felhegesztett tüske.

 

 

~ab014

A másik oldalon van egy retesz, ami megakadályozza, hogy más ki tudja emelni a rácsot a helyéről.

A rács tehát a dupla ajtó közötti 80 cm-es fal közepén helyezkedik el. A támadó feltépi a külső ajtót, és szembe találja magát a ráccsal, valamint velem a rács másik oldalán. Első védekezés, hogy kap néhány gázlövést. Gázmaszk stb. védekezés esetén, nyilván elkezdik feltörni a rácsot. Ez kéziszerszámmal nagyon nehezen megy, de még flexel is eltartana egy darabig, de nem hagyom. előre preparált másfél méteres, kihegyezett betonvas szigonnyal megakadályozom úgy, hogy a lyukakon átdöfök a rácsot buherálóba olyan erővel, hogy a szigony átüsse a ruháját és behatoljon a testébe. Ezt a szúrás gyorsan lehet ismételni, célba véve a második, harmadik személyt. A szigony másik vége úgy van kiképezve, hogy a rács lyukain ne férjen át. Ha valahogy megragadnák a szigonyt, ne tudják áthúzni. Ennyi. Persze, ha a pasiknak gépágyújuk van, vagy atom bombájuk, akkor ez gója fing, de az soká lesz, addig inkább kifosztják a szomszédaimat. 😀

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

121 gondolat erről: „(1149) Winerológia

  1. Jó a poszt Tibor bá’! 😀

    A kettős kerítés különösen jó ötlet, persze a belső se rossz.
    Csak úgy elöljáróban, világ életemben utáltam a fegyvereket, de azért sokszor elmélkedtem azon, hogyan tudnám megvédeni magam. A fegyvereket, lőszereket nehéz beszerezni, drágák és veszélyesek, mármint, ha lebukik vele az ember.

    Az autó riasztók analógiáján gondolkodva jutott eszembe, egy egyszerű kapcsoló a megfelelő helyen, nagyobb biztonságot ad, mint egy méregdrága riasztó. Tehát olyan fegyver kell ami nem látszik, vagy nem annak látszik!
    Itt visszatérve a kettős kerítésedhez, egy ötlet egy „pihentagyútól” . 😀

    Beszerelnék a két kerítés közé egy locsoló rendszert, olyant aminek a vízsugarai összeérnek. Bármely kertészeti boltban kapható.
    Ezt lehet működtetni mozgásérzékelőkkel. Mondjuk ez még nem riassza el a rosszfiúkat, legfeljebb vizesek lesznek és megfáznak. 😀

    De, ha netalántán, csak „úgy”, merő „véletlenségből”, „kinn felejted” a hosszabbító kábelt, persze a belső vége szigorúan bedugva a konnektorba, akkor az egész térség felér egy elaknásított területtel. Ember legyen a talpán aki végig tud rajta menni úgy, hogy még ráadásul csurom vizes is!

    Ha a rendszer hatékonyan végzi feladatát, majd megpróbálna, a hatóság felelősségre vonni, akár a legszőrösebb szívű bíró is legfeljebb csak hanyagságért tudna elítélni! 😀

    Ha a helyzet később komolyra fordul, az egészet ki lehet egészíteni, egy nagyfeszültségű pulzáló rendszerrel.

    Ha esetleg fegyver ötlet kell még, szóljatok! 😀

  2. 1:
    Félő, hogy mire az igazi kemény fiúk jönnek, már nem lesz áram. Különben az önvédelmi törvény módosult. Ha a támadó belehal, az ő hibája, nem a te felelősséged.

  3. A betonvas szigonnyal a végén jó ötlet, már én is alkalmazom egy ideje, csak én ócska vasak közül turkáltam néhány szénahúzó horgot, ezeknek szintén van szigonyszerű szakálla. Azt szeretem benne, hogy még a legnagyobb vagányok is beszarnak tőle, mert ezzel garantáltan sérülést okozok, ha megszúrom azért, ha megfogja én visszarántom és szétszakítom vele a kezét akkor azért. A norvég cserediákok úgy visítanak a láttán, mint a fába szorult féreg. Van még kemény gumiból készült golyó is, ami át van fúrva, a furaton erős selyemzsinór van átvezetve, aminek a vége csuklóra akasztható fülben végződik, nagyon jól használható közelharc esetén, bár még nem próbáltam éles helyzetben. Hasonlóan jó lehet egy kavicsokkal megrakott erős anyagból készült zokni is.

    Az elektromos árammal való kísérletezéstől óvakodnék, nehogy magam, vagy a gyerekek szaladjanak bele.

    Az egyik ismerősöm, akinek a szivattyúit lopták el a kisebbségiek rendszeresen, kitűnő lakatos mester lévén készített egy rugós szerkezetet, ami a kútaknába lemászónak a lábszárát volt hívatott eltörni, ami rövidesen sikerült is, két év felfüggesztett és a szerkezet elkobzása volt a törvényes bünti. Ezen felül el kellett adnia a hétvégi kertet, mert a füstösök vadásztak az öregre. A baj ott van, hogy a magyarok nem képesek összefogni, míg a C típus egyből összeröffen és védi egymást… Nagyon fontos volna, hogy a szomszédok védjék egymás értékeit is, mert így lehetne igazán jól védekezni, folyamatos jelenlétet biztosítani és erőt mutatni.

  4. 4: „A baj ott van, hogy a magyarok nem képesek összefogni”

    A baj ott van, hogy az áldozatnak nincsenek jogai, a bűnelkövetőnek meg annál inkább. Emellett lényegesen egyszerűbb a /többé-kevésbé/ tisztességes állampolgárt vegzálni, mint a bűnelkövetőt. Pl. amit a trafipaxokra költenek /12,5 milliárd!!!/, abból gondolom jópár várost be lehetne kamerázni, meg még a rendőrségi állományt is lehetne fejleszteni. Na, az nem fontos…

  5. Tibor ba’

    Azt kerdezem (tenyleg erdeklodesbol), hogy a racsot mennyi ido alatt tudod beilleszteni a helyere? Esetleges stressz helyzetben is menne ugyanolyan gyorsan esetleg agybol kikelve? Valamint, hogy a racs retesszel rogzul. De gondolom ezt a behatolo is ugyanugy ki tudja reteszelni, ha atnyul a racson. A szigonyos verzio jo otlet, csak azon gondolkodtam, hogy akkor hogyan fogod vedeni a racsot, ha ok is „lonek” valamivel akar csak csapagy golyokat egy vadaszcsuzlibol? Mig az egyik fedezi a masik tud ott maszekolni. Persze tudom, ehhez osszeszokott banda kell.

    Teny, hogy jol felepitett a vedelmed, melysegeben tagozodik, ahogy kell. Annyi meg, hogy geddon eseten a kutyusok nem esznek sokat 100-on?

  6. Remélem soha nem lesz élesben kipróbálva semelyik védelmi vonal sem. (nyilván a kutyusok látványa már megfelelő irányba tereli a rosszban sántikálók terveit)

    4: Azért volt már rá példa. Ismerek egy társaságot akik az egyik tag kvázi üresen álló házát elfoglaló svéd vagy norvég (fene se emlékszik) vendégmunkásokat kérték meg ebbéli tevékenységük felfüggesztésére, sikerrel. Bár az igazán megdöbbentett, hogy a szomszédok, akik valóban nap mint nap élvezhették az új szomszédság gyarapodó létszámával és önbizalmának növekedésévek járó örömöket, az első pillanatban hívták a jardokat…

  7. Tibor bá’ írod, hogy:

    „Első védekezés, hogy kap néhány gázlövést. (…) …előre preparált másfél méteres, kihegyezett betonvas szigonnyal megakadályozom úgy, hogy a lyukakon átdöfök a rácsot buherálóba olyan erővel, hogy a szigony átüsse a ruháját és behatoljon a testébe. Ezt a szúrás gyorsan lehet ismételni, célba véve a második, harmadik személyt.”

    Szerintem a gázpisztolyra készülhetnek, védekezhetnek ellene, ill. náluk is lehet (akár több) gázpisztoly ellened.
    A vasszigonnyal meg az a baj, hogy aránylag közel kell menned a rácshoz, főleg akkor ha 0,5-1 méterre ki akarsz szúrni/döfni vele, ha többen vannak, el is kaphatja az egyik (még ha nem is tudja áthúzni a rácson, de tarthatja), és akkor nem tudsz szurkálni kifelé, és védtelen maradsz.
    Szerintem a legális megoldás a nyílpisztoly, nyílpuska lehet, és akár egy mobil fedezék (függőlegesen felállított, lábakon álló fémlap/vaslemez) mögül tüzelhetsz rájuk, ez akkor is jó, ha pl. náluk is van valamilyen íj/nyílpuska szerűség (nem kell nekik gépágyú – ahogy írod, nyílpuskával is lelőhetnek), mert őket nem védi semmi, téged meg véd a fémlemez.

    (A kutyákkal kapcsolatban annyi, hogy őket is levadászhatják nyílpuskákkal.)

    A sok találat közül az egyik Budapesthez közel Érden:

    http://szombikes.shp.hu/hpc/web.php?a=szombikes

  8. Aki(k) el tud(nak) bánni egy falka nagytestű kutyával, azoknak a többi „pályaszint” csak ujjgyakorlat lesz. Az igazi elrettentő ereje csak a kutyáknak van. A négy masztiffnak együtt félelmetes tűzereje lehet.

    Korábban nekem is volt egy német juhász – alaszkai malamut párosom – egyébként kenyérre lehetett kenni őket, de amikor a több mint egy mázsa kutya kicsattogott a kapuhoz, volt aki az úttestről nyújtózkodva csöngetett. 🙂

  9. Egyik rokonomnak komondora van, hasonló funkciót tölt be, mint Tibor bá’ kutyusai. Postás, idegen, lomizós azóta nem jár be a portára… Még a rokonokat se engedi be a kutya, csak ha lábhoz ülteti a gazdája.

    Nagy testű kutyákra az a jellemző, hogy kölyök korunkban esznek hihetetlen mennyiségű kaját, de kifejlett állapotukban, már nem vészes a kajaigényük(legalább is komondorra ez igaz).

    Tibor bá’ nálad a kutyák mennyit esznek?

  10. 8.

    Ezeket a nyilpuskakat el is lehet felejteni, bohockodasra jok, de nem tul tartosak es elegge gyengek is. Ha komolyan gondolod akkor be kell sajnos ruhazni egy komolyabb markaba, ami arban lehet egy vadaszpuska ara is, ez teny. Csak engedely nem kell hozza.

    9. A nesz masztiff tenyleg felelmetes erot kepvisel, de azert kutyat artalmatlanna tenni nem annyira veszes. Persze nem egy szal kessel… A vasracs meg vasracs marad, ha tudod vedeni, akkor mar kemeny dio lehet.

    10.

    Hat igen a kutyak fogyasztasa engem is erdekelne, egy esetleges gebasz eseten elegge megnovelheti a terheket.

  11. 11: Én sem egy szál késsel gondoltam… 🙂

    Egy kutyát még valóban el lehet rendezni, de egy masztiff falka már elég kemény dió. Valószínűleg közelharcban nem megy. 🙂 Csak arra gondoltam, hogy aki annyira be akar menni, hogy ezt vállalja, az be is fog.

  12. Igazabol azt veszem eszre, hogy mivel mindenkinek masok a lehetosegei a vedekezesre, meg az elkepzelese a tamadasra es a tamadokra, igy sokfele variacio letezik. 🙂 Ahogy a legalkalmasabb fegyverrol is megoszlanak a velemenyek. 🙂 Amugy ez a femlemezes pajzs otlet nem is rossz, siman kivitelezheto 🙂

  13. 6:
    A rács behelyezése 2 másodperc, a helyszínre cipelése attól függ, holt tárolod. Zűrös időkben be is lehet helyezni lereteszelés nélkül. nem két ajtót nyitsz ki, hanem hármat. A reteszelésre be lehet kötni egy közönséges minimum 60 mm-es lakatot.
    A kutyák olcsó hulladék rizst esznek, ami meg van ízesítve száraz kutyatáppal plusz konyha maradék. Pl. nem zsírt veszek, hanem hájat, vagy zsírszalonnát, kisütőm és a töpörtyű a kutyáké.
    A kutya rosszul lát. Pár napja gyalog (ritka eset) jöttem haza. Ahogy átléptem a kapun a 4 eb rohant felém hangos ugatással úgy mint az örült. Csak akkor torpantak meg, amikor szóltam hozzájuk és elkezdték csóválni a farkukat és egy kicsit szégyellték magukat a „hibázásért”. Ha nem én vagyok másodperceken belül hulla lettem volna. A Tibeti masztiff nem a kart kapja el, hanem a torokra ugrik, és falkában körbefogják a betolakodót. Ezen kívül elképesztő gyors a reflexük. Embernek nincs semmi esélyük velük szemben.
    A lándzsát a hegyes végénél 50-80 centi hosszban érdessé, élessé, horgossá lehet tenni: Ha megfogják én megrántom, akkor szét roncsolja a markát.

  14. Jó lett a poszt Tibor bá’, kiváltképp a részletekre kiterjedő megvalósítás!

    8. Szabi

    Az általad linkelt honlap nyílpuskáinak tartóssága eléggé kérdéses. Sok kínai bóvlit lehet kapni a piacon ebből a kategóriából is, pedig esetünkben a hatékonyság, valamint a hosszú távú megbízhatóság lennének a főbb szempontok. Azért a nyílpisztoly kategória jó választás lehet a gyengébb fizikumú családtagok „hadrendbe állítására”.

    Én a szigeti féle nyílpuskát tervezem megvenni 1 éven belül. Nagyon masszív magyar gyártmány, amit a „fegyvervideo” honlapján is teszteltek. Egyetlenegy gyengéje van amit a kisfilmben is hangsúlyoznak, de ez a válltámasz gumírozásával megoldható.

    Ha a helyzet komolyra fordul, akkor kisebb ellenséges bandák esetében nem a teljes létszám levadászása a cél. Elég csupán egyet megsebesíteni (még ha nem is halálos), mert a földre rogyott, jajveszékelő bűntárs állapota azonnal demoralizálja a többieket, akiken az életösztön uralkodik el mindent felülírva, így szinte biztosan kereket old a maradék. És mivel az ember mindig a pillanatnyi hasznát nézi, jelen esetben a betolakodó inkább éhezik még 2 órát (de legalább még mindig életben van), minthogy itt és most megdögöljön.

    PSE TAC-15: na ez a nyílpuska még egy hasznos darab, de az árából inkább földet vennék… 🙂

  15. Amit csinál Tibor bá’ az csak az önbizalmát növeli.Nem megy oda be senki.Mint írtam már a múltkor:először is tippadó kell aki leadja a drótot norvégiába, a norvég cserediákoknak hogy nagy összegű készpénz/arany/drágakő/festmény stb van a lakásban (és pontosan hol van tárolva).Utána kell 1-3 nap amíg kiiktatják a kutyákat.( be lehet lőni csúzlival is a mérgezett eledelt 3 kerítés fölött is)azután pár éjszaka még be is kell csengetni a reakcióidő kifigyelése céljából, azután még kell keríteniük egy zártrendszerű norvég egyetemen tanult több kurzust megjárt rácsszakértő szaktársat is.Ennél sokszorta egyszerűbb elmenni a faluvégére Marynénihez a szobakonyhás vályogház rozoga ajtaját rátörni.Ugye ugye mindenki, mindenben a könnyebb ellenállás irányába mozdul el….?

  16. Tibor bá, akinek az aranyadra fáj a foga, az örüni fog ennek a leírásnak! Tudni fogja, hányadmagával menjen, milyen fegyverrel, és hol próbáljon meg behatolni.

    Nem értek hozzá, nem vagyok sem biztonsági szakember, sem betörő, de az elég nyilvánvaló, hogy a biztonság fontos része, hogy a támadó ne ismerje a védelmi rendszert, amivel szembe kell néznie. Ebből veszítettél most.

  17. kedves tibor bácsi és fórumtársak
    ne haragudjatok, de nem látok sok esélyt az általatok aprólékosan felvázolt EGYÉNI otthonvédelmi megoldásokban.
    elméletben, ahogy szépen leirtátok, minden klappol, ámde a majdani jövöben, amennyiben tényleg és visszavonhatatlanul eltünik a jelenlegi társadalmi rend és teljesen szétesik a társadalom, védelmi teóriátok nem fog müködni.
    vegyük a tibor bácsi házát példaként, mágnesként messzeföldről fogja vonzani az éhségtől teljesen megvadult tömegeket!
    tömegeket irok és nem bünbandákat, mert éhes tömegek fognak kirajzani a városokból, amelyek minden egyede éhségbünöző lesz.
    kutyákkal fogtok védekezni ellenük? cuppantani fognak , miután felfalták szegény párákat. azután 100,200,300 ember -nem kivánt törlendő -lelkesen nekilát akár a tetöszerkezetet szétszedni csakhogy bejusson a házba.
    nos, kedves barátaim, mi lesz a különbség köztük és egy hagyományos „bünbanda” között? gondolkodjunk logikusan, a geddon elején a valamikor rendes városlakóból éhes vademberré vedlett tömegekkel lesz dolgunk.
    az igazi, félelmetes ellenség – a szétzüllött katonai és rendőri egységek személyzete- még nem mutatkozik!
    nincs oka rá, ők egyelőre valahol valami hatalmas katonai vagy szupermarketlánc élelmiszerdepójában tanyáznak, mint marci hevesen.
    mire kiették magukat a depóból és kirajzanak vidékre, addigra ti, kedves barátaim, vagy beszerveződtetek egy védhető, életképes, fegyveres falusi kisközösségbe, vagy megkondul a lélekharang.
    mert- és higgyetek nekem, volt harcosnak – egyénileg azok ellen védekezés NINCS

  18. 17: „azután 100, 200, 300 ember”
    Ekkora tömeg nem tud kialakulni, ha nincs szervezett ellátás. Ha az egyszerűen elérhető élelmiszerek kifogynak /már kifosztották az összes boltot/, 5-10 főnél több ember nem tud együtt maradni (ha nincs szervezett élelmiszer termelés). 300 lerongyolódott embernek is minimum kell/ene/ 150 kiló kaja naponta, ha valamelyik talál valamit, a többi kinyírja érte… Persze, ha megjelenik Jézus, és rendszeresen halat meg kenyeret oszt, az más… 🙂

  19. 15.

    Nandi a szigeti fele puskat en is neztem, de (nem tudom te mennyire vagy benne a szamszerezesben)jartas szamszeresek nem jokat mondtak rola. Azt mondtak kezdesnek megteheti, de a sokat hangoztatott rugo acel karok nem olyan tartosak kozel sem mint allitjak. Es akkor a lakkozott fa test sulyat+csusszossagat ne is nezzuk. ennyiert mar kaphatsz neves gyartotol is alap vagy egy kicsivel jobb szamszereket. A TAC15 meg egy gyonyoru es preciz csoda, de ezt egyertelmuen perverz kulonleges alakulatosoknak illetve gazdag amcsiknak talatak ki. 😀 Az ara nem emberi es nem is tukrozi azt amivel jobb/szebb/konnyebb stb. 🙂

  20. Nem csak Tibor bá’-t foglalkoztatja a várható helyzet:

    http://idokjelei.hu/2013/07/haboruval-vagy-penzugyi-osszeomlassal-de-fajdalmas-lesz-mondja-faber/

    „Szerinte olyan eseményekre számíthatunk, amilyenekhez egyetlen életünk során tapasztalt összeomlás sem hasonlítható, éppen ezért javasolta feliratkozóinak, hogy legjobb befektetésnek jelenleg a magasfeszültségű kerítések és az őrzővédő kutyák és természetesen a sűrűn lakott övezetektől távoli gazdaságok számítanak, feltéve, hogy a tulajdonos készen áll megvédeni őket.”

  21. Szép dolog a számszeríj, csak nem tűnik annyival hasznosabbnak egy íjhoz képest, mint amivel többe kerül. Eredendően ugye arra találták ki, hogy közelről, az íjhoz képest pontosabb célzással átüsse a páncélt. Erre valószínűleg nem lesz szükség…
    ‘Tűzgyorsasága’ töredéke az íjénak, ára jóval magasabb, és a feltételezett szituban /fedezékből pár méterre lőni/ egy 50-60 fontos íj /megfelelő vesszővel/ is elég nagy sérülést okozhat. A gyorsaság pedig fontos, mert az első sérülés után a többi már fedezéket keres /ha van egy csepp esze/. 5-10 méterre viszonylag kevés gyakorlással is elegendő pontossággal lehet lőni vele /eltalálod a támadó hasát, remélhetőleg még stresszhelyzetben is/.
    Nyílt terepen, több támadó esetén persze nem sokat ér ez sem, hacsak nem te vagy Robin Hood.

  22. 22.

    Ebben igazad van csak azert a szamszernek van egy elonye (legalabbis sztem) hogy az allando tuzkesz allapothoz nem vesz igenybe izommunkat… Es ez azert nem mindegy mert keves ember van aki tuzkeszen tudna tartani egy ijat percekig ha arra van szukseg. Meg szerintem egy jobb csigas vagy reflex ij is kerul annyiba ha nem tobbe.

  23. 15 Nándi és 20 Kisvacak:
    Nekem már 2-3 éve megvan a szigeti féle nyilpuska, eddig nagyon meg vagyok elégedve vele, csak ajánlani tudom! Bár nem lőttem vele sokat, valahol 600-1000 lövés környékén járhatok, de eddig nem látszik rajta sérülés és az ereje sem csökkent. Egyszer kellett venni hozzá Szigetitől plusz vesszőket mert olyan bivaly erős, hogy sokat nem találtunk meg mert teljesen a földbe fúródtak és eltüntek 🙂 Ugyanekkor vettem hozzá még waxot is amit ajánlott az öreg a vessző csúszásához és 2 vadászhegyet.
    Amikor nála voltam a műhelyben akkor egy sorozatlövő nyilpuskán dolgozott, ki is próbálhattam és azt kell mondjam Tiborbának tökéletes lenne. Kb 5 méterről lőttem vele egy kis céltáblára és már elsőre is nagyon jól sikerült betalálni, ráadásul alig kellett erő a felhúzásához és egész gyorsan lehetett vele lőni.
    Akit érdekel az ilyesmi javaslom elmenni Szigeti-hez a műhelybe, de rendezvényekre is ki szokott menni, Pl az idei FeHoVa-n is láttam.

    A nyilpuska viszont tényleg lassú, én jó erőben vagyok, de percenként 3-4 célzott lövésnél többet nem tudok vele leadni. Leginkább a nagyobb távra jó pl kert végébe 50 méterre a hozzá adott fasza távcsővel már nagyon pontos.
    Ha nagyobb tűzgyorsaság kell akkor jön a csigás-íj, ezzel a mellém rakott tegezből marhajól lehet „gyorstüzelni” igaz, az ereje jóval gyengébb a nyilpuskánál.

    Tiborbá: köszönjük a fenti rácsos megoldás megosztását! Azt kívánom, hogy ne legyen szükséged rá!

  24. 23: Ha a vessző rajt van az idegen, csak egy pillanat, amíg megfeszíted az íjat, nem kell feszítve tartanod. Egy „mezei” üvegszálas íjat /amivel azért lőni lehet/ kapsz 20 ezer alatt. http://www.huntingbt.hu/hu/pages/index.php?p=7&id=38
    10 m-ről még gyakorló heggyel is széthasítja a nyíl a /fenyő/deszkát.

    Persze ez ‘meglepetés’ fegyver, ha szerencséd van, elkapsz vele 1, max 2 támadót, a többi elpucol /ma még/.

  25. 20. Kisvacak

    Nálam a tapasztalat kimerült a főiskolai évek szalonnasütős baráti összejövetelein tartott, nyílpuskával és hagyományos íjjal történő céllövésekben. 🙂
    Tehát egyenlőre csak lelkes amatőrként kutakodtam egy megfelelő kezdőkészlet után a geddonos időkre, a szigeti nyílpuska volt az egyik amely ebben a témában a legkézenfekvőbbnek bizonyult.

    „ennyiert mar kaphatsz neves gyartotol is alap vagy egy kicsivel jobb szamszereket”
    Melyek lennének ezek? Szívesen veszek minden ötletet, nyitott vagyok a témában.

    TAC-15: teljes mértékben egyetértek! Csicsás, meg iszonyat drága, de azért elfogadnám… 🙂

    24. freeetoaster

    Köszi, hogy első kézből megosztottad a tapasztalataidat! Ez a sorozatlövő modell is érdekesen hangzik.

  26. 17:
    Lehet, hogy nincs is aranyam, csak hencegtem.
    Lehet, hogy időközben megszorultam, és el kellett adnom az aranyaimat.
    Lehet, hogy a feleségem megszökött az aranyaimmal együtt.
    Lehet, hogy mire kirabolnának, már rég alulról szagolom az ibolyát.
    Ennyi sok bizonytalansági tényező után, mi a fenének jönnének. Szerintem, te paranoiás vagy. Rettegsz éjjel-nappal, mindenkitől. Nyugi, én már néhány dolgot túléltem. Nem olyan könnyű elbukni, ha helyén van a fejed.

    18:

    A felvázolt védelem célja nem a végtelenségig való kihúzás, hanem kellő időnyerés. Első: A kirajzó tömegek az úton egymást fogják gyilkolni. Kirabolnak egy házat, és összevesznek a rabolt holmin, mert messze nem elég még egy zabálásra se. Második: A lezüllött rendvédelmiek kajával, ékszerrel megvásárolható (egyénileg) és ad fegyvert is. Harmadik: A szétesett társadalom előbb-utóbb visszaszervezi magát az adott körülményeknek megfelelően.

    19:
    +1 😀

    21:
    Most vegyetek tőlem kutyát, mert geddonban tízszeres lesz az ára. 🙂

  27. Beszarás. Aki be szeretne menni bemegy.
    Kell egy erővágó, egy csúzli csapágygolyóval/számszeríj.

    Első meglepetésben megbököd, mérgesek lesznek, vissza jönnek fél óra múlva, ha nincs segítség letépik a fejed.

    GameOver

  28. 28:
    Az első „megbökése” után a másik kettő elcipelheti a hullát, ha elég gyorsak, ha nem akkor a másodikat is „megbököm”, esetleg a harmadikat is, ha a csodálkozástól nem tér időben magához. Tudod, ezek a cigók tehetetlen öregasszonyokhoz vannak szokva szemtől-szembe. Én nem vagyok tehetetlen. Elképesztően hatékony, nem várt fegyverem van és a rács miatt előnyömre szolgál a közelség.

  29. A kutyákhoz egy egyszerű csúzlival kaja belőhető.
    A rács max. 1 perc egy erővágóval.
    Tiborbá szúrkálhat, ha adnak neki előtte egy molotovot.

  30. 29: „ezek a cigók” Nana!!! 🙂

    Azért ne felejtsd el, hogy egyedül vagy /Hacsak Éva nem egy harcias amazon 😉 /. Amíg téged lekötnek egy helyen /az ajtónál/, addig bejuthatnak egy másikon.

    30: „adnak neki előtte egy molotovot”
    Nem lenne logikus, nem felgyújtani akarnak első körben, hanem pénzt, vagy eladható holmit szerezni. Egy égő házban ez elég problémás.

    Persze bosszúból esetleg egy későbbi időpontban megtehetik, hogy bedobnak pár molotov koktélt.
    Ez a pánikszobás megoldásnak is a hátránya, brahiból is rád gyújthatják a házat, miután kirámolták, és akkor bajban vagy. A külső segítség időbeni megérkezése ezért döntő tényező minden esetben.

  31. 29:
    Kedves Tibor bá!
    Azért a cigók „megbökése” nemvárt problémákat okozhat!
    Az lehet hogy a gedonban az állam törvényei a kutyát sem fognak érdekelni de a törzs vagy faj vagy nevezzük mondjuk rassznak a csoportjukat, szóval a romák saját szokásai és belső törvényei zavartalanul tovább fognak élni…
    Szóval ha megbököd a befele tolakodó cigányt az összeesik, a többi 4-5 elszalad…Aztán másnap megjelenik az 50-100 fős nagycsalád de már nem azzal az elsődlegesszándékal hogy kirabolják ezt a nagy házat, hanem hogy megöljék azt az öregembert aki agyonszúrta az ő szeretett apjukat, testvérüket, sógorukat stb.

  32. 30-32:
    Hű,de okosak vagytok. Nem arról van szó, hogy magatok tehetetlenek vagytok, és kurvára bassza a csőrötöket, hogy én meg NEM. Az egész felkészülésemnek az a lényege, hogy én leszek az utolsó áldozat a környéken. Ennél többet nem érhetek el, de ezt bebiztosítom.

  33. 30-32 : Ha látszik, hogy nagy a baj akkor Tiborbá átszól a budakalászi meg pomázi prepper ismerőseinek rádión a közös frekin, majd bringára pattanva a 7-10 km-es távot annyi idő alatt lenyomják amíg ő feltartja a betolakodókat vagy bezárkózik. A meglepetés erejével meg eléggé oda fog csapni a „vendégeknek” a gyorsreagálású védőbrigád!
    Ezt jelenti a KÖZÖSség.

    Fasz kivan már, hogy a legtöbb prepperkedést kritizáló azon aggódik atomtámadás ellen meg hadseregek ellen kell készülni és egyesegyedül kell aknavetőkkel szemben védekezni… PONT ELÉG ha jobb vagy mint a körülötted levők, akkor máris nem téged fognak kinyitni mint egy konzervet.

    Valószínűleg lesznek sokan majd azok akik csak a fosztogatással keresik meg a kaját fegyvert stb, de miért gondoljátok, hogy a védekező oldalon nem lesznek szervezett 7/24 őrségek kutyával, síppal és riasztható „faluvédőkkel”?
    Egy hivatásosnak meg ha fegyvere van akkor nem is kell a kerttel törődnie, elég ha bevállalja kollégájával 1-2 utca őrzését, máris készséggel összerakják neki és családjának a betevőt. Hisz Jóska-Pista ne makarja vásárra vinni a bőrét, inkább kapirgál a kertben és beadja a tizedet.
    szerintem…

  34. Okoskáim !

    Tibor 80 évesen többet tesz önmaga jövőjéért, mint sok 40 éves. Jövő mindenképpen lesz, ki így, ki úgy képzeli el. Hajjaj, a képzelet csak képzelet marad. Ettől függetlenül Noé ősapánkról példát venni – igen időszerű. Ha nem jön a mindent elborító víz, akkor sem történt semmi.

  35. A rács túloldalának védelmére szerintem nem feltétlen a szigony a legjobb. A disznópörzsölő finomabb műszer.

  36. 30., 32. Ti azok vagytok, akik két forintot sem tesznek félre, mert biztos gyorsan elinflálódik és különben is, minek. Higyjétek azt, hogy ti lesztek a királyok, ha hozzájuttok egy AK-hoz, és hogy majd ti fogjátok elvenni a másét, ha úgy hozza a sors. Carpe diem! Álmodozzatok jól és magyarázzátok meg, hogy mit miért nem tesztek a jövőtökért!

  37. Minden játékban és az életben is az az eredményes aki támad, nem aki védekezik. Egy ilyen 30 fős hordát kell megnyerni magunknak, megszervezni az ellátását és a felfegyverzését. Szervezetten kell kell támadni velük olyanokat mint Tiborbá, aki élelmiszert halmozott fel. Persze a szupermarketek és a kisboltok után.

    :))

  38. 39:
    A megállapításod minimum hibás. Hitler támadott, ráadásul orvul, és ha jól emlékszem egyáltalán nem volt eredményes. A Szovjetunió megtámadta Finnországot, és az apró finn nép győzött. A szerbek megtámadták a horvátokat, és a horvátok győztek.

    Kicsit tanulmányoznod kéne a témát, mielőtt kijelentéseket teszel. A szupermarketeket, hipermarketeket, kisebb boltokat nem a bandák, hanem a lakosság fogja „kifosztani” fizetés mellett mindjárt az első nap.

  39. Hitlert is megtámadták és a támadók nyertek.
    A finnek és a horvátok önerőből győztek? Nem.

    (Azért Egerben jók voltunk:) )

  40. Amint elalszol, vége a védelemnek. Amint beszorulsz a házba és a kutyák kiéheznek, vége a védelemnek. Amint felbukkansz a rács mögött szigonyozgatni, jön egy csúzligolyó vagy egy nyílvessző, hogy ne beszéljünk lőfegyverekről, a centis betonvas rács levágása pedig fél perc munkája méteres erővágóval. Szórakozásból teli is önthetik a házat benzinnel és rádgyújthatják.

    Házban nem lehet védekezni éhes támadók ellen, de értem a célt.
    Felkészületlen támadók otthagyhatnak egy jól erősített házat (akkor ablakok, amin nem fér be ember, labirintus belépő, hogy csak egy ember tud rajta átjutni, sebezhető pozícióban), de felkészült csapat ellen nincs esély.

  41. 42:
    Miért nem írsz a saját esélyedről a felkészületlen panelban?

    Csak tudod, – és ezt szépen átlépitek, ezért hatszor kell leírnom – a szomszédaim kutyái nem fognak éhezni, mert egyszerűen nincs nekik. Nem kell őket lelövöldözni a rács mögött, mert nincs nekik. Ezért aztán erővágót se kell odacipelni (honnan?). Végül a benzinért aranyat fognak adni, ezért aztán szórakozásból nem fogják locsolgatni ide-oda.

  42. Freeetoaster!

    Megadnad a cimed, privatban lenne par kerdesem a szigeti fele fegyverrol es hasonlo mokakrol 😀

  43. Micsoda fantáziátlan népség vagytok! 😀
    Tibor bá az egyetlen kreatív elme köztetek?
    Ha a támadók túlerőben vannak, akkor csak egyetlen fegyvered lehet, a kiszámíthatatlanság!
    Az általatok felsorolt fegyvereket nem arra találták ki, hogy 100%-ban megvédd magad.
    Ezek harcra, háborúra készülnek. Ahol száz ember megtámadja az ellent, a százból nyolcvan ott marad, majd a parancsnok kijelenti, győztünk.
    Neked 4:1-hez az esélyed, hogy ott maradsz és a családoddal mi lesz?
    A fegyverekkel, főleg az íjjakkal, nyílpuskával, ki kell állni teljes mellszélességgel egy lövéshez, igaz, ha az ellen épp a tökét vakargatja, van esélyed a lelövésére, de ha nem, neked annyi. Az első lövésed után már kiszámítható vagy.
    Főleg, ha a támadók között van egy puskás is, aki tudja is használni, esélyed sincs!
    Nem néztek akció filmeket, Rambót? 🙂
    Ha a film egyébként hülyeség is, annyinak legalább le kell jönnie, hogy a legjobb fegyver a kiszámíthatatlanság!

    Tibor bá védelmi rendszerére visszatérve, még ha van is szerencséje a támadóknak, a terep előzetes felmérésére, akkor sem fog számítani a belső rácsra és főleg a „nyársra”.

  44. Én Tibor bá’ oldalán állok, neki drukkolok!
    Egyébként is láttam a Reszkessetek betörőkben, hogy egy kisgyerek is képes megvédeni az otthonát akár két felnőtt ellen is, és az nem is volt ilyen bunker… Onnan még számos kiváló védelmi megoldást lehetne implementálni Tibor bá’-nál is. 😉

  45. 45 Ciki:
    „A fegyverekkel, főleg az íjjakkal, nyílpuskával, ki kell állni teljes mellszélességgel egy lövéshez”

    Fal mögül vagy saroknál 5 cm-re kinézve fegyverrel már lehe célozni és le lehet szedni az illetőt. Rendszeresen így lövünk épületharcászaton is (airsoft CQB). Az 5cm-ben már benne van a sisak, a fegyver, a váll és a lehajtott felkar is! Az íjat, nyilpuskát sem csak vízszintesen lehet tartani ám 🙂
    Más részről az ellen a fejét fogja kidugni a fedezékből, te viszont nézelődhetsz a lyukakon keresztül is. 10×10 cm-es résen már ki lehet nézni távcsövessel és el is lehet sütni.

  46. Őszintén kívánom Nektek, hogy fantáziavilágotok mihamarabb testet öltsön !

  47. 42: „Felkészületlen támadók otthagyhatnak egy jól erősített házat”
    Pont erről van szó. Azt senki sem gondolja, hogy a 2. ukrán fronttal szemben is meg tudja védeni a házát.

    Tudod, nem kell, hogy gyorsabban szaladj, mint az oroszlán, elég, ha gyorsabban szaladsz a melletted levőnél.

    45: „főleg az íjjakkal, nyílpuskával, ki kell állni teljes mellszélességgel egy lövéshez”
    Az a kérdés, mije van az ellenfélnek. Ha semmilyen lőfegyvere nincs, akkor ennek nincs jelentősége, sőt előnyben vagy vele szemben. Ha gépágyúja van, akkor persze megszívtad.

    48: „Őszintén kívánom Nektek, hogy fantáziavilágotok mihamarabb testet öltsön !”
    Ezt ugye nem gondolod komolyan? 🙁

  48. 46. Nálad a pont Avatar, pontosan erről beszéltem!

    47. Igen, egy 10×10-es résen ki tudsz lőni, de ezzel a vaksi szememmel, ötven méterről be is tudok lőni egy kispuskával!
    Belőled csak egy van és kész!

    A mai világunkban körülvesz minket rengeteg kütyü, amit könnyen fegyverekké alakíthatunk, illetve, ezek kiegészítőjévé. Egy geddon esetén ezek nem tűnnek el, szívódnak fel, egyik pillanatról a másikra, egy kis fantáziával könnyen kialakítható egy védelmi rendszer.
    Természetesen ezek csak esélynövelők, de nem megoldások!

    49. Egyetértünk. 🙂

  49. Nézzétek, ha valakinek savanyú a szőlő, akkor kitalál mindenféle baromságot. csúzlival mérgezett húst lő az udvarra. Fogalma sincs az egészről. Ha valaki az utcán csak megáll a kapu előtt (pl. postás) a kutyák már üvöltenek. Mi meg megnézzük, hogy miért. Ja, és fák között hogy lövik a mérgezett húst. Sose ér célba.

  50. Na, persze, én vagyok a paranoiás – LOL! Lehet, hogy nincs aranyad, de ha a blogodat olvassa egy igazi bűnöző, akkor érdemesebbnek fogja tartani, hogy hozzád nézzen be először, mint bárki máshoz a környéken. És biztos kutyajól kitaláltad, de az is biztos, hogy van olyan, amire nem gondoltál. Persze a Te magabiztosságodat nem lehet megingatni – még tényekkel és észérvekkel sem – ezt már láttuk sokszor. Hajrá Tiborbá!

  51. hmm.

    ki mondta azt, hogy fantáziátlanok vagyunk?

    Ha valaki fel akar nyomni egy kecót, úgy megy oda, hogy számít rá, hogy ellenállásba fog ütközni.
    minimum van nála lakatvágásra alkalmas eszköz. Kutyák ellen szintén visz magával cuccot. és természetesen ha komolyak a szándékai, akkor olyan cumója is lesz, amivel simán el tud patkoltatni téged.

    Nem nagyon akarnám Tiborbá házának védelmét tesztelni, de a fentiek tényleg eléggé erősnek látszanak. elsőre.

    no.
    sorjában, bár jó darabig nem állt szándékomba tippeket adni senkinek, viszont annyira belementetek, hogy érdemlegesnek találtam hozzászólni.
    mivel a kutyák jelzik, hogy valaki van a kerítésnél és oda is rohannak és ugatnak mint a veszett, ezzel jelentősen gyengítik a védelmüket.
    Kerítésen keresztül akár íjjal, vagy fúvócsővel is nagyon könnyen meg lehet sebezni a kutyusokat. Ha netalán még méreggel meg is van kenve az a nyíl, akkor eleve elrendeltetett.
    Aki behatol valahová, nem teljes mellszélességgel fog benyomulni, hanem minden saroknál be-be lesve, osonkodva.
    Szép az a rács, tetszetős, de ha mögötte nem védi magát Tiborbá, akkor bizony inkább rossz választás, mint jó.
    viszont azzal egyet kell értsek, hogy ha nincs lőfegyver, távolra ható eszköz a behatolóknál, úgy akár még eredményes is lehet a védelem.
    tipp: én megspékelném a rácsot egy sokkolóval, esetleg egy kis áram rákötéssel. De még a szigonyt is meg lehet oldani némi felvillanyozással geddon esetére. akár aksiról is meg lehet szerintem oldani.
    Az íjjal nem kell teljes mellszélességgel kiállni. Eleve oldalt fordulva állsz, minél kisebb testfelületet adva. és nem vízszintesen van az íj. Elég durva dolgokat produkálna. Ai ezt írta, az nem nagyon lőtt még íjjal, mert nem húzta még le egyszer sem a kezéről a bőrt, ha rosszul tartotta a fegyvert. Jah, és íjjal lehet ám gyorsan és pontosan lőni. Okostojásoknak ajánlott megnézni az alábbi videót:
    http://www.youtube.com/watch?v=1o9RGnujlkI

    és itt van még egy, amin a lehető legegyszerűbben elkészíthető íjat lehet csekkolni, ami esetlegesen egy geddonközeli időszakra pont elég (durván 40 font húzóerejű íjról van szó):
    http://www.youtube.com/watch?v=ahPK7coHVXQ

    A rácshoz még annyit, hogy dobókések, dobócsillagok és egyéb nyalánkságok bizony megkeseríthetik a rács mögött védekező életét.

    Ciki: ne haragudj, de a neved, picit illik hozzád. Ne filmekből vett ötletekkel gyere elő. A rambo mint olyan bár kultuszfilm, de bizony irgalmatlan sületlenségek voltak benne.
    Ha arra vagy kíváncsi, hogy mi vár rád geddon esetén akkor nézz Battle Royale-t.

    A ház, amit véd az ember, csak ideig óráig fog megfelelő védelmet nyújtani. Előbb utóbb el kell hagyni. Nem lehet olyan, hogy te ott megvéded magad az egész jang dinasztiával szemben egyszál egyedül.

    48: János, ne kívánd, mert az neked se lenne jó.

  52. 52 & 53:
    Szóval nálam szépek nem vagytok, okosak nem lehettek, tehát játsszátok a maccsót. Szívesen csinálnék veletek egy főpróbát, úgy hogy nektek nem lenne meglepetés, illetve, kurvára az lenne. De hátralévő éveimet nem szívesen tölteném egy börtönben. 😀

  53. 54: Egy ilyen főpróba érdekes lenne, csak nem lehetne megúszni károkozás nélkül – sajnos először pont a kutyákat kellene kiiktatni, a kíméletes megoldás /altatólövedék/ pedig nem áll rendelkezésre. Hacsak nincs itt valaki az állatkerttől, esetleg egy gyakorló gyepmester. 😉

  54. 55:
    A kutyákat nem tudod megközelíteni 50 méternél közelebb. Kivéve, ha az erdő felől közelítesz. de azt a kutyák 100-150 méterről jelzik. Erre kimegyünk a terepre, mert ez évente egyszer-kétszer történik. Ha ellenség közeleg a sűrű bokrokon át (ami a kutyáknak kedvez), akkor kiengedem őket az erdőre nyíló kapun és isten irgalmazzon annak aki ott van.

  55. 56: Nem akarlak heccelni /dehogynem 😉 / de ha a fenti dolgot megléped, a csapat másik fele simán besétál a főkapun. 🙂

  56. 58:
    Tudom. Az Akismet jelezte, hogy hibát észlelt.

    57:
    Az elrendezés szerint a terület fel van osztva két részre. Az erdőbe csak a fenti két kutyát tudom (és akarom) kiengedni. A lenti két kutya védi a házat. Különben a te verziód szerint a lenti csapat feláldoz legalább egy emberét az erdőben. Kétlem, hogy ezt tudatosan akarnák. Miközben a szomszéd házakat simán bevehetik.

  57. 59: Nem kell feláldozni, első körben elég, ha jól tud fára mászni… A két kutya, ha rájön, hogy a háznál baj van, feltételezhetően visszamegy, ha meg nem, akkor szépen elvannak egy fa alatt.

    De szerintem, most már hanyagoljuk a témát, hátha ‘rosszfiúk’ is olvasnak… 🙂

  58. 53, 49:

    egy zsák sarpo mirában fogadok Veletek, hogy itt „kishazánkban” még hosszú-hosszú évtizedekig NEM lesz semmiféle fosztogatás.
    A témát nem kívánom tovább ragozni.
    Persze az erőszakos fantáziákban jól ki lehet élni a felgyűlt sérelmeket, ami a szopás-nyalás műfajban éri a szavazópolgárt…Nem kell felháborodni, ezt műveli a polgár, hogy az életszínvonala megmaradjon.

  59. A nagyokosok épp azok akik nem készülnek az esetlegesen bekövetkező rossz világra.
    Elméletben „nagyszerűen” helytállnak,épp ők lesznek az ideális áldozatok.

  60. 60:
    A papír sok mindent kibír, de hülye aki 4 masztiffal kikezd a valóságban.

  61. 62: „Elméletben “nagyszerűen” helytállnak,épp ők lesznek az ideális áldozatok.”

    Az ideális áldozatok nagyrészt azok lesznek, akik még ‘elméletben’ sem foglalkoznak a geddon kérdésével. Menj ki az utcára, az ott levők 90%-a ilyen.

  62. Csak egy kérdés:
    – Amikor hátramész a kiskapuhoz kiengedni a kutyákat, mennyire vagy biztonságban?

  63. 65: Hát vigyáznak rá a kutyái. 🙂

    Felesleges ezen a témán rágódni tovább. Az is lehet, hogy semmi se úgy van, ahogy itt Tibor bá’ előadta. Aztán az is lehet, hogy egyszerűen ‘virtuálisan’ tesztelte a saját, tökéletesnek beállított/hitt védelmét. Biztos vagyok benne, hogy néhány felvetett dolgon el fog gondolkozni, még ha itt simán le is söpörte a dolgot és tovább tökéletesíti a védelmét.
    Mondhatni, simán kihasznált bennünket. 🙂

  64. Jelenleg is vannak olyan helyek a világban ahol az éhező tömegek nekiszaladnak bevehetetlen erődöknek.

    A kolumbiai kokain bárók birtokait 3 m-es falak veszik körül, fegyveres őrökkel. Mégis megrohamozzák időnként az éhezők.
    Ilyenkor mészárszék van, fegyveres őrök szétlövik a támadókat.

    Másik dolog, hogy saját kedvencét senki sem eszi még végszükségben sem, de a szomszédnak már nincsenek ilyen gátlásai. Igaz gond hogy hogyan ejtse el az egyik kutyust vacsira, de aki nagyon éhes az megoldja.

    61:
    Már most elvesztetted a fogadást, mert már most vannak magyarországon olyan helyek ahol lebontják a magyar bácsi feje felől a cserepet, és ha kidugja az orrát reklamálni azt elverik. Van olyan falu ahol a polgármester konkrétan megmondta a vevőjelölt embernek, hogy ha egyedül jön akkor fél évig se fogja húzni.

  65. Túlságosan ízekre szedtétek ezt a posztot, komolyan már csak mosolygok ilyen kutya evésen, meg hasonló felvetéseken. Már nem tartunk messze attól, hogy nagyon éhes ember saját fajtáját is meg fogja enni.

    Ami védelmet Tibor bá megvalósított a házon az nagyon is becsülendő és biztosan sok munka van benne, remélem sosem kell hasznát vennie, de ha mégis, akkor helyzetelőnyben lesz.

    Azzal meg bizonyára Tibor bá is tisztában van, ezt le is írta, hogy nem bevehetetlen erődöt épített, de ha fosztogató fejjel gondolkodnék, akkor én sem ezt a házat választanám első célpontnak.

    Szegény idősebb nénik, bácsik nyugdíjasok lepukkant házukkal lesznek az első célpontok. A házuk védelme gyakorlatilag nulla, és biztosan van ott a spejzban egy kis lekvár, étolaj, liszt ez az, amit vinni lehet szinte nulla ellenállás nélkül.

    Ehhez nem kell geddon, ez már napjaink valósága, csak a probléma még nem akkora, hogy az egész társadalmat érintse.

    Az egyetlen járható út szerintem Jani elgondolása, amit már több helyen leírt. Helyi közösségek kialakítása. Ma még nehézkes, de ahogy romlik majd a helyzet, úgy teszik félre az emberek vélt sérelmeiket, és ismerik majd be, hogy sokkal nagyobb problémák előtt állnak, minthogy a szomszéd fája átlóg a telkemre, és ezért feljelentem…

    Ma még ez a trendi, főleg városokban, de sajnos már falun is előfordul.

    Egyedül túlélni ezt a felvázolt jövőt… nem mondom, hogy lehetetlen, de nagyon keserves lenne.

  66. Tegyünk már egy kis különbséget a betörő elleni felkészülés és a társasdalmi összeomlás fosztogatói között.

    Betörőt ma a pénz érdekli, étolaj meg lekvár nem.
    A betörő oda megy ahol sikerül betörnie, és még valamit talál is. Esődleges számára hogy ne bukjon le, és ne legyen ellenállás.
    Tibor bá’ betörés ellen túl van biztosítva.

    Fosztogató ehető, használható dolgokat keres, pénz nincs, vagy nem értékes a számára. Neki elsődlegesen a találás a lényeg, mert lebukás klasszikus értelemben nincs.
    Nincs ideje a kisebb ellenállású helyektől végignézni a romos üres épületeket, egészen a fegyveres őröktől hemzsegő birtokokig, mert éhenhal közben.
    Teljesen más szemlélet, és célpontkeresés lesz a jellemző és sikeres egy fosztogatónál.

    Életre utaló jeleket fog keresni. Ahol élet van, ott van kaja és egyéb erőforrások. Nyilván van gazdája is ezeknek, akitől ezt el kell venni. Az első áldozatok nem lesznek nehéz ellenfelek, de ezek hamar el fognak fogyni, sok fosztogató maga is célpont lesz az áldozata házában/birtokán.

    Miért lenne célpont egy ház 4 nagytestű kutyával? Valamit esznek a kutyák, maguk is 200kg nyers húsból vannak. Feltehetően a gazdának is van élelme, mert különben nem etetné a kutyákat.

    Miért gondoljuk hogy egy fosztogató egyenesen nekiszalad a prédájának? Nem kizárt hogy lesz ilyen is, de azért ezek fognak elfogyni a leghamarabb, mert beleszaladnak a háziasszonyok késébe is akár.
    Egy ház megfigyelése, egy távcsővel, egyéb módokon nem egy nagy kaland. Hamar kiderül hogy ki mit szokott csinálni, mikor esznek a kutyák, mikor nincs mozgás, stb.
    Nyilván ez idő, éhes/szomjas fosztogatónak nincs ideje sem.

    Másik dolog, hogy fosztogatóból sok lesz, ha 5 támadás során amortizálódik le a védelmed akkor is leamortizálódik.
    A 4 kutya nem megújítható rövid távon. A rács és szigony megújítható, az minden támadásnál ott lehet.

    Nem mindig jó a megszokott sémák szerint gondolkodni, mert extrém helyzetben extrém szempontok vannak.

  67. 69:

    „Az első áldozatok nem lesznek nehéz ellenfelek, de ezek hamar el fognak fogyni”

    Ahogy a fosztogatók is.

    Egyébként róluk van szó, nem a betörőkről.

    „extrém helyzetben extrém szempontok vannak.”

    IGAZ!

    Ezért nem is tudsz, és soha senki nem fog tudni felkészülni arra, ami jön. Legalább is a „mifajtánk” nem.

    Nyilván ha holnap beütne a SHTF akkor a vén kujon Sorosnak, és Bill Gates fajtáknak jobb esélyük lenne túlélni, mint egy tökéletesen egészséges, erős, izmos 20 évesnek, aki olyan szituációban van, mint az itteni kommentelők többsége.

  68. 70:

    Csak gondolkodni kéne…

    Miért ne tudnál felkészülni?
    Mit fog tenni az átlagjózsi ha nincs semmije? Végig kéne gondolni.
    Mit fog tenni a ma trafizó rendőrsuhanc?
    Mit tesz a tek-es kommandós?

    Mi alapján választ célpontot, hogyan fogja azt elejteni, stb.

    Ha ezeket végiggondolod akkor csak azt kell kitalálni hogy ne legyél célpontjuk és ne tudjanak levadászni ha mégis te lennél a szerencsés.

    Nem minden a pénz és gazdagság. SHTF-ben a soros/Billgates ugyanolyan ember lesz mint bármelyik városlakó.

  69. Ha ki akarlak rabolni, Tibor Bá’, akkor:
    Összehaverkodok Veled, párszor meglátogatlak, tanácsokat kérek Tőled „védelem” kérdésben, mire Te készségesen megmutatod a házadat.
    Háromszori ottjártamkor összebarátkozok a kutyáiddal, dugok nekik egy kis olasz szalámit, és legközelebb, ha egyedül megyek ujjongva fogadnak és simán besurranok.
    Ám még jobb, ha legközelebb elviszem egy cimborámat is, a kutyáidat bezárom a tyútudvarba, kicsit megkötözünk, megcsavargatjuk a füledet, hogy elmeséld hol tartod a jócuccokat, nehogy már keresgéléssel fáradozzunk, feltolatunk a pick-uppal és jól megpakoljuk, miközben még a szomszédoddal is jópofizunk.
    De az is lehet, hogy csak simán elkapunk, ha a bótba’ mész, és a saját kocsiddal megyünk, jövünk. 🙂

  70. Ha már Curix emlegetett, beleszólok én is. 🙂 Ha odáig fajul a helyzet, hogy nincs már központi kormányzat, akkor nyilván beszerzek valami komoly fegyvert. Szerintem könnyen meg tudom majd tenni, mert sok emberrel vagyok jó viszonyban, és lesz cserealapom is. Itt, a faluban nincsenek lopások. Ha a környéken fosztogatók jelennek meg, a helyiekben is megjelenik a védekezés igénye, ráadásul nem hiszem, hogy a falu közepén álló házat fogják először megtámadni. A polgárőrség állománya és feladatköre kibővülhet. Én inkább kajával és hasznos ismeretekkel látnám el őket. Megpróbálok többet érni élve, mint holtan. Nem halmozok fel olyan mennyiségű mozgatható értéket a házban, aminek az elvesztése életbevágó lenne. Ez padlássöprés esetén is jobb, mint a rácsok. Nem feltétlenül a házamból, hanem inkább a faluból csinálnék erődöt. Ha olyan nagy csapat jönne, amit már a faluközösség nem tud elriasztani, visszaverni, akkor elbújok az erdőben a vész idejére. Ekkora szervezett erő nem fog rögtön kialakulni. Ha ez egy szomszédos, még talpon lévő ország reguláris hadserege, akkor azok nem maradnak itt. Miután elmentek, előbújhatok, előszedhetek néhány eldugott készletet, és a gyümölcsfáimat csak nem vágják ki. Ha egy helyi hadúr szed össze ennyi embert, akkor a fosztogatással elég hamar elérik, hogy ne legyen képes a környék eltartani őket. Szükségük lesz hátországra. Ha megvédik a falut, ellátjuk őket élelemmel. Egy idő után ők válhatnak a karhatalommá, akiknek adózunk. Rablóból pandúr.

    És persze folyamatosan alakítom a terveimet, környezetemet, ahogy a változó helyzet miatt indokoltnak látom, illetve néhány váratlan védelmi vonalat, csapdát is kitalálok majd.

  71. 73: „a gyümölcsfáimat csak nem vágják ki” Optimista vagy 🙂
    „Ha ez egy szomszédos, még talpon lévő ország reguláris hadserege, akkor azok nem maradnak itt.” Miért nem?

  72. 74. Observer
    Nem csak egy helyen ültetek, nem egyet. Néhányat kivághatnak alapanyagnak, tüzelőnek, de erre az erdőben, épületekben, bútorokban lévő fa alkalmasabb. A „csak nem” kifejezés nem bizonyosságot jelent. Melyik vezető adna olyan parancsot, vagy hagyná, hogy a jövőbeli élelemforrást értelmetlenül elpusztítsák?

    A faluban nem fog állomásozni nagy katonai erő. Vannak részei az országnak, ahol hatékonyabban hasznosíthatják a katonákat, erőforrásokat, itt amúgy is a gerilla-jellegű ellenállás túl nagy veszteségi lehetőség. (bakonyi betyárok 🙂 ) A német megszállás alatt is állítólag csak két német volt a faluban. (akik állítólag úriemberként viselkedtek, főleg az áthaladó, fosztogató, nőket erőszakoló szovjet hadsereghez képest) Ha meg valami furcsa okból komoly haderőt hagynának itt, akkor ugyanaz a helyzet áll elő, amit a helyi hadúr opciónál vázoltam, szükségük lesz hátországra, ellátmányra, adózókra.

  73. Foglaljuk össze

    Van né hány ember, akik igy-úgy felkészülnek (mindegya, hogy mire) Aztán van ennek a többszöröse, akik az irigykedésen kivül nem csinálnak semmit, és azzal áltatják magukat, hogy felesleges, mert mindent ki lehet játszani, mindent át lehet törni. A kutya nem örző-védő társ, hanem 80 kg élelem, csúzlival lehet húst hajigálni, és el lehet kapni a lándzsa hegyes végét, miközben AK47-el szítává lehet kőni Tibor bá’t. A hülyeségnek itt sincs felső határa! Részemről befejeztem

  74. „Bar a taktika es a hasonlok nem a legerosebb oldalam, azert megprobalkozom egy gyors elemzessel. 🙂

    Igazi utcai harcos, amolyan torgyanosan verpatakos falnakmenes nem lesz. Pontosabban ami lesz az nem ugy ahogy sokan kepzelik. A helyzet romlani fog, a rendorseg pedig mindossze a hatalmon levok erdekeinek a vedelmet fogja ellatni, meginkabb mind most. Arra fognak csak ugyelni, hogy legyen az allomanynak egy resze aki azert meg felhasznalhato ha esetleg felmerul barmilyen elegedetlenseg. Azokat a civileket akik agresszivan reagalnak majd a fokozodo bunozesre es kepesseget mutatnak a polgari onvedelem kivitelezesere vagy szervezesere, rendszeresen gyomlalni fogja a rendorseg, akar durvabb modszerekkel mint a Garda eseteben. Leginkabb egy a braziliai kaoszhoz hasonlito allapot letrejotte valoszinu, ahol a gazadasagi eroforrasok menten tagolt tarsadalom legfelso retege (politikusok es cimboraik, vagy gazdaik) elkulonitett es biztonsagos eletterben toltik napjaik, mig az atlag polgar haromszor lesz tamadas aldozata mig eljut a sarki boltig.

    Nem lesz semmilyen „parasztlazadas”. amugy pont az ilyen alulrol indulo probalkozasok letoresere alkalmas az eufor (jelenleg ugyan meg nem tul szamos) kontingens es a lisszaboni szerzodes azon pontjai, melyek az eu szamara lejetove teszik a fegyveres beavatkozast a tagallamok teruleten.

    Sakk-matt, tyemnij mir, avagy sotet vilag ahogy orosz barataim mondanak.”

    Ha már szóba került egy szomszédos ország hadserege…. Eddig is mindig a birodalom peremterületei szívták meg először/legjobban.

  75. 71

    „SHTF-ben a soros/Billgates ugyanolyan ember lesz mint bármelyik városlakó.”

    Ezt ugye te sem gondoltad komolyan?

  76. 76:Tibor bá’:

    Ne csak így fogd fel!
    A kifogásokban szerintem jó pár olyan van, ami ellen lehet finomítani a védekezést, a felkészülést, amire esetleg nem is gondol az ember. Ha ez a cél.

    Pl. A szigony érdesítése a megfogás ellen,
    A kutyaélelem felhalmozása is fontos szempont lehet.
    A kutyaméreg, altató ellen a kutyák nevelése, hogy csak Tőled fogadjon el kaját stb.

  77. 79: Csatlakozom. Én úgy gondolom, hogy a hozzászólók 99,9%-át a jobbító szándék vezérelte, még ha az ‘előadás-mondja’ esetleg hagyott is kívánni valót maga után.

    76: Te eresztetted ki a szellemet a palackból! 🙂

  78. 79 & 80:

    A posztban a nyers tényeket közöltem. A részleteket megtartottam magamnak. Nanemá!

  79. 81: Mit vártál, lelkesedünk, megdicsérünk, oszt’ jónapot? 🙂 😉

  80. 82:
    Engem kizárólag a példamutatás vezetett. Nem csak a technika, hanem az deltökéltség is. Ha én 80 évesen ezt teszem, akkor a 40-eseknek, 50-eseknek se szabad tétlenül ücsörögni. A 30-asokról már nem is beszélve.

  81. 83:

    Igazad van Tibor bá, csak előbb venni kell egy házat, amit meg lehet erősíteni.
    Svájci frankos hitelt vegyek fel, vagy Matolcsi kamatozásút?

  82. 84:
    Nem tudom, mert én a házamat saját kezűleg építettem nappal. Éjjel fordítottam, hogy legyen pénzem az anyagra. Sörözésre, meccs nézésre nem volt időm. 😉

  83. 84: „csak előbb venni kell egy házat”

    Igen, a probléma itt kezdődik. A ‘mi időnkben’ ez úgy indult, hogy kell egy telek, aztán egy tervrajz, némi pénz cementre, kavicsra, aztán jöhettek a haverok alapot ásni, meg betonozni. Némi szünet elteltével, zsíros kenyér fronton komoly teljesítés után megint össze lehetett spórolni némi pénzt téglára, mészre, cementre, haverokat riasztani, ismerős kőművest egy napra elhívni, aztán mehetett a falazás. Szépen lépésről lépésre. Eltartott persze pár évig. Én még az ÁFA visszatérítés végét is megcsíptem – olyan volt, mint egy reklámszöveg – minél több anyagot vettem, annál több ÁFA maradt nálam… 🙂

    Mára már annyi ki.aszott előírás van, hogy kis pénzzel esélyed sincs egy házat felépíteni. Nem lehet összehasonlítani az ‘akkort’ a ‘mosttal’.

  84. 85:

    Értem én Tibor bá, de ez már ma nem működik. Mehetek külföldre a szükséges pénz előteremtéséhez, onnan meg félő, hogy már nem jövök vissza.

  85. 86:
    Az idők változnak, ez kétségtelen, mindig más és más a probléma, és más és más a „megoldás”. nem lehet összemérni, de azért ne bagatellizáljuk el azt, hogy nem dohányoztam, nem ittam, és napi 16 órát dolgoztam. És persze neme vettem meg az aktuális kütyüket, nem vettem hitelre 5 millás kocsit és így nem nyögtem a kamatok alatt.

    87:
    Miért? Ha én visszajöttem? Nyugodj meg, nem véletlenül és nem azért mert nem találtam meg az anyagi számításomat. Azért, mert van eszem, és ismerem a valós igényeimet. Nézd meg a Nándit, és utánozzátok le.

  86. 88.

    Igazad van tudom, de tényleg tartok tőle, hogy nem jövök vissza, még ha most azzal a tervvel megyek ki, hogy 3 év múlva visszatérek. Főleg ha újraválasztják Orbánt…

  87. 89:
    Van még egy fogadásom, hogy visszajössz. Te „lelkiző” típus vagy. Az ilyenek nem bírják kint sokáig csak úgy, ha tudják, hogy egyszer vége lesz. nem ez az igazi veszély, hanem az, hogy meg kell tagadnod magadtól a kint csillogást, magyarul takarékoskodnod kell, amit egy idő után úgy megunhatsz, hogy minden spórolt pénzedet elvered néhány nap alatt.

    Különben most minimum 8 napos hőhullám jön. Kíváncsi vagyok a véleményedre, ha a saját b őrödön érzed a melegedést. 🙂

  88. 54:

    hmm. Megmorcosodtál Tiborbá.
    Te dobtad fel a témát. Szerintem te is tudtad, hogy nem mindenki fog bólogatni, hanem megpróbálja kritikusabb szemmel nézni.
    Mint olvashattad, nem fikáztam le az általad leírtakat. Sőt, elismerésem, hogy a te ifjúi korodban még van erre energiád és több velem egykorút megszégyenítő módon rendezgeted magad körül a világot.
    Viszont attól, hogy nem úgy látom a dolgokat, ahogy te, nem kell mindjárt lemacsózni.
    Te leírtál valamit és én arra reagáltam.
    Amúgy ez a fajta kutyakiiktatás mifelénk bevett szokás, ezért írtam le. Kutya nagy dérrel dúrral habzó pofával „kiabál” a kapunál az idegenre, aki elhalad a kapu előtt. Majd széttépi a kerítést. A „norvégoknál” van egy bot, aminek a végére injekcióstűt applikálnak. azzal szoktak beszúrni a kutyák felé. ha eltalálja a kutyát, akkor bele is pumpálja a cuccot, mikor mit. Apum egyik szomszédjának farkaskutyáiba kromofágot nyomtak. Csúnya vége lett a 2 szőrösnek. 2 nap múlva a főházon kívül mindent kirámoltak, nyárikonyha, garázs, szerszámos, még a szivattyúját is felszedték. Mindezt úgy, hogy otthon aludtak édesdeden.
    Szóval nem lehetetlent írtam le.
    Ha rendesen olvastad volna a kommentem, akkor tippeket adtam esetleg tanácsot, nevezd aminek akarod.
    Az íjról pedig nem neked írtam, hanem olyanoknak, akik még nem fogtak a kezükbe íjat, hogy képben legyenek.
    Szóval nem kell mindjárt besértődni. Lehet néha a „taknyosnak” is jó meglátása.

  89. 90:

    Most is spórolok, most is unalmas, és itthon is el tudnám cseszni, de nem teszem.
    Mellesleg kint sem dől a lové. 1200 Euro netto már egész jó fizetés(nek tűnik pedig nem az). Ebből lakás + kaja + egyéb alsó hangon legalább a fele, de inkább több. Ha 300-400 eurot félre teszek, már nagyon jó vagyok.

    Már nem szereltetek klímát én bírom még a meleget, apám már kevésbé, de ő… na mindegy.
    Kint már csak 25 fok van, most már az összes ablak tárva nyitva.
    Szóval lehet bírni, nem a hőséggel van a legnagyobb baj, hanem azzal, hogy nem szakítja meg egy jó kis zápor.
    A kertünknek gyakorlatilag annyi, lószar krumpli lesz.

  90. 89. Curix: Van néhány sztori, ami arról szól, hogy ’56-ban nem elmenekülnek Magyarországról, hanem aki addig kint élt, az a haza védelmére visszajött. Furcsa az ember. Sokszor máshol akar lenni, mint ahol éppen van.

  91. 93:

    Gloucester én csak abból indulok ki, hogy nagyon sok ismerősöm kiment, pusztán jobb anyagiak miatt, és ottragadtak. Egyikük sem akar hazajönni, illetve Angliából igen, mert az elég ócska ország, de hiába jönnének tudják, hogy itt mi vár rájuk.
    Ott is tekerik a taposómalmot, de meg tudnak élni.

    Itthon ez már neccesebb, és nem akarják a biztosat a bizonytalanra lecserélni.

    Amúgy igen, furcsa az ember.
    Igaza van Tibor bának, nekem hiányozna Magyarország, tudom, de a nálam fiatalabbaknál ez már nem probléma.
    De az se mindegy kint milyen közegbe kerül az ember. Ha jóba, akkor a hazavágyás nem olyan erős.

  92. 93!
    „Furcsa az ember. Sokszor máshol akar lenni, mint ahol éppen van”

    Ez nekem is eszembe szokott jutni sokszor.És arra a következtetésre jutok ez által,hogy ez ember tulajdonképpen az élete elöl akar elmenekülni..Ami végül is, lehetetlen..Azt gondolja a másik élete jobb könnyebb,vagy máshol az élet jobb, könnyebb…Pedig ez nem így van..
    84!
    Svájci már nem lesz,úgyhogy igyekezzél.. 🙂 A szmájlit meg lehagytad.. 🙂

  93. 95:

    Melike egyre jár az agyunk, én is erre a következtetésre jutottam. Magunk elől nem lehet elmenekülni.

    Hogy egy saját ház boldoggá tenne e? Vagy az, hogy egyedül álljak aztán neki „atombiztossá” tenni?
    Nem tudom, de szerintem nem. Egy tárgy soha nem teheti boldoggá az embert, max elviselhetőbbé az életét.

  94. 96:
    A kellemes életnek vannak feltételei. A saját ház az egyik ilyen feltétel. A másik, egy megfelelő élettárs. A harmadik, az elfogadható egészség. A többi már nem olyan fontos.

  95. 91:
    Már befejeztem a témát, de a fő bajom a kritikák csöpögése volt a rosszindulattól. Olyanok papolnak a kutyákról, akiknek fogalmuk sincs a kutyák viselkedéséről, és a mi helyzetünkről. Például a te injekciós tűd egy hatalmas sületlenség. A kutyáinkat én oltóm. A fejük az ölemben van mégis problémás az injekció beadása. Botra tűzve, kerítésen keresztül. Ne viccelődjünk már. Aztán kijössz hozzám, meglátod a kutyáimat és összeszarod magad. Mert rendszerint ez történik.

  96. 97:

    Az elsőnek csak anyagi korlátai vannak, így a legkönnyebben elérhető. A második abszolut nem pénz kérdése. A harmadik is/is, ha van, megtartani kerül (valamennyi) pénzbe, ha nincs, akkor visszaszerezni. (az már többe).

  97. 98:
    Továbbra is támadsz, mi több sértegetsz. Pedig nem kellene.

    A kutyák viselkedéséről mára már van valami fogalmam. De ebbe nem megyek bele. Annyit azért megemlítek, hogy még korábban, mikor a labimat okítottam, megkértem pár embert vezessenek be a kutyázás világába. Akkor szükségből mentem (szeptemberben lesz 2,5 éve), de ottragadtam, mert nagyon bejött a dolog, így mai napig visszajárok. kezdetekben labradorral ismerkedtem értelemszerűen, majd utána 1 németjuhásszal kellett foglalkoznom, manapság már (pár kutyafajtát kipróbálva és dolgozva velük a kiképzésük alatt) 1 rotival próbálkozunk egymással zöldágra vergődni. Ha nem is masztif, amivel még nem volt dolgom, de azért eléggé durva jószág, mikor elkezd caplatni feléd, pedig csak játszani és nem támadni akar… (amúgy ha valakit érdekel: a legrosszabb dolgozni egy palotapincsivel volt, a legjobb pedig egy Borded collie-val. A családban a köv. kutya ez utóbbi lesz, ha áttöröm az ellenkezés gátját, ami már lassan omladozik 🙂 )

    Az injekciós tű sem sületlenség, mert MEGTÖRTÉNT esetet írtam le. Én hívtam az állatorvost, hogy nézze meg a dögöket mi bajuk lehet, mert nekem volt meg a mobilszáma, még korábbról.

    És akar a fene kimenni hozzád, maximum vendégségbe. De akkor sem szarnám össze magam (szerintem közben erre te is rájöttél), ha már így írtad.
    Maximum nem mennék be. Mert van annyi józan ítélőképességem, hogy 4 tagbaszakadt kutyához nem megyek be, még akkor sem, ha ott a gazdájuk, aki még véletlenül sem tudná lehúzni a 4 kutyát rólam, ha rámmozdulnának, hiába a gazdájuk.

    Tiborbá, nem tudom mi a gondod velem, de eléggé oltani akarsz. Általában átsiklottam eddig fölötte, de az első blogodon tett kommentem óta átmentem már annyi mindenen, hogy merem azt mondani, van némi tapasztalatom néhány témában.

    De azért mondok még egy érdekességet a thread-hez és a rácshoz, csak ha már kihoztad az egyedi stílussal a kisördögöt belőlem. És még a fantáziám sem kell nagyon megerőltetni.
    Átalakított paintball-airsoft fegyverrel altatólövedékkel teletűzdelve a kutyák, így azok kiiktatva. te a rács mögött a dárdával harcra készen. Pár jó képességű paintballos-airsoftos gyerek odaáll a rács túloldalára és 5-6 méterről szépen megszórnak 400 fps-es gun-okkal, esetleg még preparálják is a BB-t egy kis sósavval, egyébbel, (jah, a kutyákat is lehet ilyennel, nem feltétlenül kell macerálni az altatós átalakítással…) no akkor neked ott van a vége a történetnek. Nem kell éles lőfegyver, nem kell, hogy közel menjenek, és mégis felsült a védelmed.
    De egyszerűsíthetek. csúzli és csapágygolyó. és ezzel mindent elmondtam.

    (A védekezés nagysága mindig attól függ, hogy mi ellen védekezel. Ahhoz, hogy hozzám bejöjjön valaki, minimum golyóálló mellényre és lángvágóra lesz szüksége rövid időn belül.)

    És még mielőtt jönnél a fal rizsával, AIRSOFTOZOK. Ha nem védőfelszerelésben ücsörögsz a rácsod mögött, nyugodj bele, hogy masszívan több napos fekvő ellátásra szorulnál az előbbiekben említett támadás után (még csak preparált golyók sem kellenek), még ha nyernél is valami csoda folytán.

    és még valami. Ha jól szocializáltak a kutyáid, akkor a territóriumot (határa a kerítés, ugyebár) nem hagyják el, de ha mégis, ott nem fognak első lépésben birtoklási jegyeket produkálni, kivéve ha nem lököttek. amíg kívül vagyok a kerítéseden és nem hergelem őket, max szétugatják a környéket. Ha viszek egy normális ultrahangos kutyariasztót, akkor még az is előfordulhat, ha nem süketek a kutyáid, hogy farkukat maguk alá húzva spuriznak a kert végébe, esetleg még fetrengeni is fognak a fájdalomtól habzó szájjal kicsit, ha esetleg nekem akarnának ugrani. (Láttam, mit tud művelni egy ilyen kis kütyü a jószággal. Nem öröm nézni annak aki kicsit is kedveli a szőrösöket.)

    Jóféle csigás íjjal, vadászhegyű vesszővel 2 ember 50 méteres távról terepcuccban szembeszéllel simán lealázza a kutyákat, (az első kettőt kilövik, mire a másik kettő rájön, – hisz te magad írtad, hogy „nem jó a látásuk”, szaglásukra nem hagyatkozhatnak a szél miatt, az íjászok nem kiabálnak, szóval a hallás is kilőve – hogy merről is támadnak, addigra a két rejtett íjász simán lekapja őket) kerítésen keresztül. Onnan pedig már tiszta ügy.
    És még mielőtt ebbe is belekötnél, jelzem, hogy ÍJÁSZKODOM is. Van saját íjam, én tartom karban, én szerelem, ha elromlik, néha még vesszőt is készítek hozzá, ha a haver beenged a műhelyébe. És voltam már vadászni is, (bár ott csigással) csak nem reklámozom, mert nem vagyok egy vérengző típus és utálom a cél nélküli öldöklést. amúgy volt zsákmányom is. Igaz, nem vaddisznó, de számomra kellőképpen értékes volt.

    Amúgy ha érdekel, ilyen fajta a saját íjam:
    http://web.axelero.hu/jozs/olimpiai.htm

    Az íjjal lőttem már át bontóból származó kocsiajtót is, minden nehézség nélkül. (nem, nem trabantajtó volt…)
    Jah, és nem használok kioldót meg egyéb úri huncutságokat.
    Szóval nem a levegőbe beszélek, pontosabban nem „macsóskodom”.

    Remélem belátod, hogy nem kekeckedni akartam, hanem kicsit finomítani azt amit leírtál.
    ÉN MEGFOGADTAM pár tanácsot, amit itt a blogon kaptam. És nem vált hátrányomra. Most én szerettem volna adni pár ötletet azzal, hogy rávilágítok az általam nem megfelelőnek tartott dolgokra. Tévedtem belátom. De ahogy látom mások is, hogy mertek egyáltalán kommentelni az ÁLTALAD feldobott témához.

    Elég lett volna egy sima „nem értek veled egyet” mondat is, ahelyett, hogy lemacsózol és sületlenezel.
    Tisztellek, elfogadom a stílusod is, de azért ez most kicsit sok volt.

  98. 100:
    Ami valóban sok volt, az a 100. hozzászólásod. Míg végigolvastam Éva megvacsorázott. 😀

  99. Adtam két tippet, amivel hatékonyabban akadályozhatnád meg az otthonlerohanást.
    Mindenki tudja a neten, hol a házad, hogyan van felszerelve, mit kell keresni.
    Jelen készültségi szinteden percekbe telik kiszedni a házadból két olyasfajta embernek, mint én, a kutyáid épp annyi lőszert igényelnek csak, amennyihez még újra sem kell tárazni, s nekem sem akkor kell majd fegyvert keresgetnem, mikor itt a gyász.
    A nyolcas betonvasból készített ritka rácson fele annyi vágással lehet átmenni, mint amennyivel fel van rögzítve, s csak azért nem autóval tépi ki az ember, mert a kertedbe nem lehet beállni.
    Nagyon dilettánsnak képzelitek a potenciális ellenfeleket, végzetes hiba lebecsülni őket.

    Az én ingatlanom jó adottságú, biztonsági üvegezéssel, belső rácsokkal, páncélajtókkal, de ez csak a hétköznapi élethez jó valamire, SHTF esetén szart sem ér. Te is tudod, hogy elsőként hámozzák meg a feltűnő védelemmel ellátott házakat és egy gránátot bevágva vagy gyúlékony anyagot befújva, locsolva percek alatt vége a védelmezőknek.

  100. 102:
    Te Tibor bá’-val vitázol, én meg 50 hozzászólóval, amit sokszor egynek tekintek. Nem kell felkapni a vizet, ha én nem kapom fel, amikor kapok egy „fuck you”-t. – Szóval már többször megírtam, (1) a kutyáimat nem lehet megközelíteni 30 méternél közelebb csak átmászás árán, de akkor megrohamoznak. A 30 méteren belül is fák, bokrok vannak. Csúzli ez-az nem érvényesül. A kutyát megőrjítő ultrahang hatótávolsága jóval 30 méteren belül van. U.i. minél rövidebb a hullámhossz, annál kisebb a hatótávolság. A hajók kürtje ezért mély. (2) Kutyák kinyírása után nincs nyílt terep, ahol te kedvedre lövöldözhetsz rám, hanem egy kőház van fém ajtóval, amit be kell törni, és fogalmad sincs, hogy az ajtó feltörése után mit fogsz találni. Egy rácsot, és az mögött egy másik ajtót. Én már látlak, te még nem látsz engem. Egy másodperc és fel vagy nyársalva. Persze, ha egy bandának nem élelem kell, hanem mindenképpen meg akar ölni, akkor nincs esélyem, de nem én leszek az első hulla. És a kutyák se fogják olcsón adni az életüket, azt garantálom. A tibeti masztiff nem német juhász. Ebből négy darab hatalmas „tűzerőt” képvisel. Te tudod, amit tudsz, és én is. Amiket kaptam „tanácsokat” azok az esetemben használhatatlanok. Ja és néha elveszítem a türelmemet.

  101. 103:
    Jut eszembe. Nekem nem tudnál szerezni két tár lőszert, meg egy fegyvert hozzá. Én is szeretnék kutyákra lövöldözni. Főleg a szívét szeretném eltalálni egymás után 4 villámgyors kutyának. 😀

  102. Gorgon szeretnék veled beszélni privátban ha lehetséges. Légyszíves küld el a címemet neki Tibor bá! 🙂

  103. 105. nem kell a szivet eltalani, eleg a torzset – nagyobb kaliber eseten megteszi a magaet a hidrosztatikus sokk is (https://en.wikipedia.org/wiki/Hydrostatic_shock), igaz, hogy a kutya utana meg aktiv lehet par masodpercig, mielott osszeesik.

    Mifelenk az egyik legolcsobb fegyver a helyi ak47 klon. kb 150 euro legalisan,1200 loszer kb szinten 150-160eur. Eszmeletlen eros loszer ahhoz kepest milyen olcso. (http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=7PqAk-qianA&t=181).

    Kb ugyanennyi penzert kaphato nalunk vaktolteny kivitelben is (acel akadaly van a csobe hegesztve). Geddon eseten ezek nagy reszet szerintem visszalakitjak majd eles loszerre, felkesz puskacso alapanyag (mar huzagolt) megintcsak kaphato kulonosebb gond nelkul.

    En szemely szerint arra is nagyon kivancsi lennek hogyan birnak a kutyak a lovesek zajat… Szerintem erre is edzeni kellene oket,es ne huzd fel magad a kommenteken, a cikket olvasva az az ember elso gondolata, hogy en hogyan tudnam kijatszani, bevenni az erodot ha ez lenne a feladatom. En szemely szerint a vastag falakat irigylem leginkabb 🙂

  104. 108:
    Szerinted az normális, hogy beteszed magad a támadó banda helyébe és a kijátszásomon spekulálsz? Lehet, hogy sok lyuk van a védelmi elképzelésemben, de annál azért valamivel jobb, mint ülni a panellakásban a rács mögött, amit tűz esetén nem lehet kinyitni.

    A vastag falakat irigyled? Ez fraudi elszólás lenne? 😀

  105. 109:
    Szerintem normalis, de a „kijatszasodra spekulalas” nem jo szo. Senki se akar a kommentelok kozul tenylegesen megostromolni (szerintem). Alkottal egy egesz jo biztonsagi rendszert, amit megosztottal velunk, teljesen normalis, hogy az ember fejben vegigjatszik kulonbozo szcenariokat… legalabbis nalam egeszen biztosan normalis. A munkamhoz is kapcsolodik, minden altalunk alkotott IT rendszert folyamatosan teszteljuk biztonasgilag. Rendszeresen jarunk iskolazasra ahol az uj „kyber” tamadasi modokat tanitjak. Ha naprakesz akarsz maradni, neha muszaj szerepet cserelni, es azon gondolkodni, mikepp tudnad te sikeresen veghezvinni a tamadast.

    irigylem, mert mindig is vastag kőfalú hazban szerettem volna elni… nehezebb átlőni…huvosebb is… nem tudom mi ebben a freudi(?) elszolas 🙂

  106. Tibor !

    Nagy az isten állatkertje…de alacsony a kerítése ! A hozzászólók fantáziavilága önmaguk minősítése egyúttal.

    Hé emberek, még a mában a mostban vagyunk ! Magatokat hergelitek értelmetlenül a fantáziátokkal. Ha majd hosszú-hosszú évtizedek múlva szétverődik a macskakaka a ventilátoron, addig a most hozzászólók többsége már csak emlék lesz. Odáig meg el is kéne jutni, ugyebár ?! Tudjátok az – anyagi tartalékokon múlik minden, mint megmondta itt a rendszergazda !

  107. 110:
    Indoklásodat el tudom fogadni, de olyan kritikák is elhangzottak (nem részedről), amelyek nem vették figyelembe (mert nem is vehették) speciális körülményeimet és például egyáltalán nem ismerik a tibeti masztiff fajtát.

  108. Amint megláttam a fajlécben a házról készült fotókat, ledöbbentem. 🙂
    Aki ilyen házat épít, ennyire komoly biztonsági rendszerrel, az komolyan készül. Minden elismerésem Tibor bá! Óriási ház, vastag falak, tökéletes kilátás, dupla kerítés, megfelelő lélekszám a településen, azaz minden klappol a túléléshez (meg még amit nem tudunk).

    A fanyalgók pedig mutassanak jobbat!

    Apropó, a telek mekkora? Adott esetben mennyire alkalmas növénytermesztésre?
    Amennyiben szűkös, talán érdemes némi kerítésanyagot plusszban spájzolni, hogy szükség esetén bővíteni lehessen az erdő felé.

    (Én az élelemtermelés vonalon erősítek, ezért előbb-utóbb mindig ide lyukadok ki. :))

  109. „Két csuklyás férfi támadt rá pilisborosjenői házában egy idős asszonyra, lefújták gázsprayvel, majd kirabolták.”

    No comment.
    Illetve talán csak annyit, ha tizedét megtette volna, mint Tibor bá’, ez nem történik meg.

  110. 114:
    Pilisborosjenő tulajdonképpen 3 falú. Egy kint van a Bécsi úton. A 2-3 pedig a Nagy Kevély alatt. 2 = a régi, hagyományos falú, hagyományos paraszt/sváb házakkal. 3 = a volt külterület/háztáji, ahová a 70-es évektől kezdve kiszivárogtak a „pestiek”, hogy zöld beruházást csapjanak (beleértve engem is) Ez rendszerváltás után felgyorsult. Ide nagyméretű, modern családi házak épültek, egyesek amerikai mansion jellegű. A 3-ban kapuk, kutyák, térfigyelők, stb. vannak. A kirabolt idős asszony a 2-ben volt.

  111. 114:

    Megnézem ahogy az anyóka helyére illeszti a rácsot és elkezd nagy lendülettel bökdösni egy szigonnyal.

    Összességében nagyon sokan vesztenek rajta majd még a készülők közül is, amikor éles de nem felismert helyzetbe kerülnek.
    Ott a támadó van előnyben, a meglepetés, és a tempó előnye is nála van; ha beviszi az első támadását akkor szinte el is dőlt a dolog.

    A mai támadások zöme ilyen, szocializáltan fel sem merül az emberekben hogy megtámadják őket; még egy kocsmában is bunyó előtt hergelik magukat és egymást. Aki meglepetésszerűen üt/szúr/lő az nagy százalékban nyer.

  112. 116:
    Ma még elég egy belső lánc, és egy nézőke. Aztán, ha majd durvul a helyzet, lehet tovább lépni. A lényeg, hogy mindig egy lépéssel az átlag előtt.

  113. Szerintem a védelem megfelelhet 3-5 fős rablóbandák/fosztogatók kizárására vagy jelentős leamortizálására. De lényeges hogy ki támadja meg. Ha valaki egyedül megy neki, esélye sincs mert ok hogy a kutyák lelőhetőek de addig a házból a behatoló is meglőhető mérgezett lövedékkel akár egy légpuskával de a nyíl és a csúzli is játszik. Ha többen vannak, 5-10 fő körül akkor kárt tehetnek a védelemben és minimális esélyük van is a betörésre, főleg ha jól felszereltek, én például a rács kitépésére egy nagyobb teherkocsit alkalmaznék feltéve ha van üzemanyag és fellelhető üzemképes jármű. A nagy gond tényleg a „réti négerek” irányából származhat. Egy vagy maréknyi rendetlenkedőt felaprít a védelmi rendszer kutyatápnak, de a többi jelentős erejű falka ellen esélytelen. Viszont tényleg nem a legjobban erődített házat vonják támadás alá először…
    Nálunk a védleme gyenge pontja a garázsajtó, gyenge az anyaga, a mai napig benne van az opel nyoma amikor gyökkettővel nekitolattunk/véletlenül!/. Fegyverzet terén, van egy nagyméretű kutya ami elég jó riasztó, harci értéke viszont legfeljebb elrettentő kinézet okán lehet. A kert a szomszédok miatt csak előről támadható, ide viszont az emeleti erkélyről forró víz, sav, benzin önthető valamint féltéglákat is hozzá lehet vágni a betolakodóhoz. Természetesen ezek fegyveresek ellen sokat nem érnek. Fegyverek terén van íj, csúzli, bóla, keserű féle gumis puska, légpuska, tervezem az elektromos lándzsa felszerelését is de gond az hogy a biztosíték lecsap, inkább valami kondenzátoros egy csapású dologban agyalok. Tervezem fúvócső beszerzését, és valami kellemes méreg készítését (hagyományos kuráré elég jó lenne vadászatra is meg védekezni is), a reszkessetek sorozat ha nem is totál de tartalmaz jó ötleteket, érdekes eszköz lehet a disznóperzselő/gázlámpa de ha a szigony/lándzsa irányon maradok akkor lehet a recésítés mellett mérgező (vagy savval kezelve), de a vörösre izzítás sem elvetendő már ha látod hogy jön a roham és kályhával vagy hasonlóval fűtesz. Ami még jó lehet az egy kén cukor és káliumnitrát alapú „kézigránát”, jól megépítve nem robban hanem iszonyú sok füstje van, van hozzá rántógyűrűs gyutacs is és mivel kén van benne elég büdös, maró füstje van.

  114. Üdv az Uraknak!

    Sikerült végigolvasnom a posztot…

    Szíves figyelmetekbe ajánlom Merle egyik remek regényét: Malevil. Gyakorlati útmutató némi írói fantáziával, de pontosan a témába vág.

    Valódi SHTF esetén – és manapság is – a tolvajok-besurranók-rablók-„öregező” skandináv állami ösztöndíjasok MINDIG a kisebb ellenállás útját választják.

  115. 119:
    Nekem ugyanez az elvem, de ezt sokan tagadják a hozzászólók közül, pedig tökéletesen logikus. Ha én be akarnék törni, én is a legegyszerűbb helyzetet választanám. Mi a fenének kellene kutyákkal és rácsokkal hülyéskedni, szívni a paprika-gázt, amikor 50 méterrel arrébb simán agyon lehet csapni a 92 éves nyanyát.

  116. 121. De ha minden „92 éves nyanya” elfogy a környéken, akkor szorul a hurok és a gazdag zsákmányt ígérő, kuyával, rácsokkal, paprikagázzal védett objektum fog sorra kerülni, mert „emberanyagban” nincs hiány. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük