(1145) Nyitólap képek

Tibor bá’ online

 

2012 elejétől a mai napig használt nyitólap kép minden igényt kielégített, de a jóból is megárt a sok, azt is meg lehet unni. Eljött tehát az ideje a cserének. Amit most lehet látni az a házunk totál-plán képe nyáron, ősszel és télen. Íme, nagyobb részletezéssel, ami érthető okok miatt csorbult.

~ab005

~ab006

~ab007

Megmondom őszintén nekem némi csalódást okoz, többet vártam tőle. A közreműködő Kádár Sanyinak se nagyon tetszett, nem csoda, nézzétek meg, milyen tetszetős lapokat kreál az Internetre: http://kadar.ro/ . Ha pedig kapcsolatba akarsz vele kerülni: kadars#gmail.com (természetesen kettős kereszt helyett kukacot kell beírni). Van neki honlapja is: http://zoldtanya.kadar.ro ahová elsősorban azok látogassanak el, akiket érdekel a geddonra való felkészülés, mert Sanyi nagy prepper.

Viszont van, akinek tetszik az új triptichon. 😀 . Tehát egy darabig marad. Az egyik hozzászóló szerint ez nem ház, hanem erőd. Majdnem igaza van. A külső falak vastagsága 80 cm. Jó sok tömeg, jól tartja a hűvöset, de nem egy életre, hanem csak 3 napig. A negyedik nap éppen úgy szenvedek a hőségtől, mint az, aki panelben lakik. Illetve majdnem, mert a földszinten lévő konyha és a mögötte lévő pince és kamra már a hegyoldalban van, és a legnagyobb kánikulában is hűvös marad.

Különben a ház és környéke az évszaknak megfelelően sokat változik, ami látható. A legnagyobb változás karácsonykor következik be, mert a ház homlokzatának kontúrja ki van világítva sokszínű füzérrel.

Szóval egy darabig ez marad, aztán majd meglátjuk, mondotta a vak férfi, és én ezzel egyetértek. 😀

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

29 gondolat erről: „(1145) Nyitólap képek

  1. Imádom hogy be van futtatva (vadszőlővel?).Jó az egész, a kisház is hátul,a kert teraszossága fent meg a háromfokos lépcsőke, ahol üldögéltem a blogtalin, pont jó minden. Nem beszélve a melléképületekről. Látszik hogy rengeteg sajátkezű minőségi munka van benne.

  2. Ez nem ház, hanem egy kisebb kastély 😀
    A 4500 m2 kertjével – ha jól érzem – legalább 15-20 embernek tudna kényelmes életteret biztosítani gond esetén.
    Ha én egy pesti lakóparkban élő fiatal lennék, egy percig sem gondolkodnék…már jelentkeznék is Tibor’bá-nál.

  3. Jó kis kégli!
    Valami hasonló volt nekem is, persze nem ilyen klassz helyen.
    A hely nagyon szimpatikus! 🙂
    Mondjuk a mai eszemmel betoltam volna a felét, kétharmadát a hegyoldalba.

    De azért elfértek benne?
    Mármintha összehúzzátok magatokat! 😀 😀

    Ilyen magaslatokról könnyű „lenézni” a „gödörben” lakókat! 😀

  4. kedves jó tibor bácsi
    elöször is ki kell jelentsem, hogy a házad nagyon szép.
    kivánok neked tiszta szivemből még sok-sok boldog esztendőt benne.
    de drága tibor bácsi, most jön a de:
    te mint hivatalosan elismert geddonszakértőnk egy ILYEN házban és egy ILYEN környéken akarod átvészelni a bedőlést????????????
    nem vagy komoly , tibor bácsi, nem vagy komoly.
    kitettem volna smile-t , csak nem tudom hogyan.

  5. 5.
    azonkivül, hogy egy kissebb hadsereg kéne a védelmére, semmi.

  6. 1:
    Ez a lépcsőzés meg van örökítve, ha jól emlékszem Janival együtt. Azóta történt némi változás. Az összes lépcső korlátot kapott, előre gondolva leendő köszvényes napjaimra.

    2:
    Ez nem kastély, hanem egy praktikus ház. A kert pedig „csak” 2500 m2. A gyermekeim egészen másképp látják, mert egyik se tart igényt az itt lakásra. Sőt, az utolsó itt lakó az unokámmal együtt „elmenekült”, mert én elviselhetetlen zsarnok vagyok.

    3:
    Elférünk benne. A ház legszimpatikusabb tulajdonsága, hogy a konyha 6 x 6 méter. A magyar tervező mérnökök nem tudnak arról,hogy az emberek a konyhában legalább annyi időt töltenek mint a szobákban, ha nem számítjuk be az alvást, amiről úgyse tudunk semmit.

    5:
    A smájli nem más mint egy : és egy D ebben a sorrendben egymás mellé rakva, és ügyelve arra, hogy előttük és utánuk üres tér legyen. Ez az, amit Dorka képtelen betartani, mert állandóan lohol.
    1) Mire lesz egy igazi bedőlés, én már csak emlék leszek.
    2) Kisebb bedőléshez igen jó a környékem. Jómódú emberek háza egymás mellett egy zsákfalúban, ahol nincs átmenő forgalom, és van 4 vérszomjas kutyám, jól védhető kőházzal. És nincsenek halálra frusztrált palesztinok a környéken. 😀

  7. 8!
    „mert én elviselhetetlen zsarnok vagyok.”

    Szeretnék én egy ilyen elviselhetetlen zsarnok apát.Legalább valaki állandóan rugdosna valamiért,és jobban csinálnám a dolgaimat.. 😉

  8. 8:
    „Mire lesz egy igazi bedőlés, én már csak emlék leszek.”

    Szerintem ezt sokan így gondolják.
    Örömmel hallom, hogy a közeljövőben nincs miért aggódni! 😀

    A ház jól néz ki, de az új nyitólap jellegtelen; a szöveg is szétesik benne stb.

  9. 9:
    Nem sokra mennél velem, mert soha semmiért nem szóltam, pedig történtek égbekiáltó dolgok. Csak persze tudták, hogy ha nem is szólok, mi a véleményem, és ez elég volt, hogy ne tudjanak a szemembe nézni, és ugye akkor az már „elüldözés”.

    10:
    Az igaz, de ezek közül kevesen vannak 80 évesek. Van miért aggódni a közeljövőben, de az ami várható rövidtávon azt én ki tudom védeni. Nekem is ez a véleményem a nyitólapról, azt hiszem meg fogom kérni Sanyit, hogy állítsa vissza.

  10. Tibor bá azzal a parabolával mit fogsz? Mert a dőlésszöge alapján nem műholdat.

    Tényleg nagyon szép ház, főleg így, hogy évszakokkal külön be van mutatva, és hatalmas, de gondolom nem fűtöd az egészet.

  11. 12:
    A parabola műholdat fog, csak a beállítást így, fényképről nem lehet jól megítélni.
    A helyzet az, hogy ez a „hatalmas” látszat abból adódik, hogy a tetőtér (hármas ablak) úgy lett megépítve, hogy beépíthető legyen. Tehát fel van vezetve a víz és a szennyvíz csatlakoztatás, és a gerendázat nem a födémre támaszkodik, hanem egy méter magas körfalra. De mivel nincs rá igény, csak mint hatalmas padlás a funkciója.
    A fő fűtést a földszinten lévő hatalmas cserépkályha végzi. Folyamatos fűtésnél a környező falak (beleértve a fürdőszoba falát is), a kémény a padlásig meleg (a kémény le van burkolva klinker téglával 80 x 80 cm tömb, ami átmelegszik és tartja a hőt és a nagyszoba északi fala mentén tőr felfelé. Ezen kívül a konyhából falépcső vezet fel a fölötte lévő nagyszobába, vagyis a padlózaton van egy 200 x 100 cm-es lyuk, ahol a meleg levegő feljön a konyhából. Ha ez nem elég, akkor van egy apró kandalló a szobában, amivel rá lehet segíteni. A fa zöme pedig jön a felettem lévő erdő kidőlt fáiból.

  12. 8.”A kert pedig “csak” 2500 m2.”
    2500 m2 kertet egyedül művelsz meg?? Mit termelsz?
    „A gyermekeim egészen másképp látják, mert egyik se tart igényt az itt lakásra. Sőt, az utolsó itt lakó az unokámmal együtt “elmenekült”, mert én elviselhetetlen zsarnok vagyok.”
    Én sem laknék együtt a szüleimmel békeidőben, és szerintem vagyunk ezzel így páran. 😀 De nagy baj esetén minden megváltozik, ezt biztosan állíthatom.

  13. 13:

    Akkor csalókás a kép, úgy látszik, mintha a függőleges síktól lefelé bukna az antenna.

    Amennyire meg tudtam számolni 18-20 sor csereped van, ez azért hatalmas tetőfelület, a két tetősík nagyjából derékszöget zár be, mint nálunk, így olyan 7-8 méter szélesre tippelem a házat. Ha jól látom esőcsatornád nincs, pedig erről rengeteg esővizet be lehetne gyűjteni, persze ha van kút akkor erre kevésbé van igény.
    Jó megoldások vannak a házba, ahogy írod, és így a tüzelőd is olcsó.

    Persze az ember soha ne legyen pesszimista, de még ezek mellett a nyomott ingatlan árak mellett is szinte reménytelennek tűnik közalkalmazotti fizetésből házat venni a megfelelő helyen, hitel nélkül.
    Igez lehet venni 1,5 millióért is, csak olyan megyében, és olyan állapotban… szóval minimum még 1,5 millió lenne, hogy kiálljon egy erősebb vihart, és télen ne jöjjön be a hó a nyílászárókon…. meg további milliók, hogy kollektorral, esetleg napelemmel felszerelni, kutat ásni stb…

  14. 14:
    Tyű, ez nagy téma.
    A szülők elviselése hasonló a házastárs elviseléséhez. Az előnyöknek és a hátrányoknak ki kell egyenlítődni. Ha ez nem sikerül, akkor jön a válás. A két-három generációs együtt élésnek hatalmas előnyei vannak, viszonylag kevés hátránnyal, de ezek a hátrányok erősen személy függőek. Egy állandóan leselkedő, mindenbe belekotyogó, parancsokat osztogató anya, vagy apa nyilván elviselhetetlen. Ugyanakkor a megfelelően diszkrét, tapasztalt szülők viszont áldást jelentenek, főleg, ha be kell segíteni az unokáknál, meg egyebek. ha te nem laknál együtt a szüleiddel annak bizonyára meg van az oka, más meg pont az ellenkező véleményen van. Minden esetre egy nagy házban és nagy kertben a súrlódási lehetőség piciny, némi jóindulattal könnyen megoldható.
    Na most a „nagy baj”. Ezzel az a baj, hogy én kurvára önérzetes vagyok (hatalmas toleranciám ellenére) és ragyogóan tudok uralkodni az érzelmeimen. Nagy baj esetén nem fogom kinyitni a kapumat. Hogy bízzak meg abban, aki „béke időben” le se szar. Nyilván a szükség, nem pedig az összetartozás a hajtóerő.

    15:
    Jól kalkuláltál. A belvilág (fesztáv) 6,00 méter + 2 x 0,8 = 7,60 méter. A fesztáv 600 cm után kezd kritikussá válni, ezért vállaltam ezt. Statikai számítások nélkül készítettem a monolit födémeket 10 mm átmérőjű betonvasból, 100 mm-es leosztásban, 20 mm-re felemelve a padló zsalu fölé 180 mm betonvastagságban. A feljárati nyílás körül (lyuk) betonacél alul felül dupla vastagságban. Eresz nincs, mert arra már nem futotta a pénz a leégést követően. Egy 12 m3-ös ciszternám van, tehát az ereszt érdemes lenne megépíteni, ami a felkészülés egyik lépése lesz. De mivel van egy ásott kutunk, és egy száraz vécénk, ez nem olyan égető dolog, főleg csak öntözés célját szolgálná „békeidőben”.

  15. A falat takaró növényzet rejtekéből ,megannyi puskacső meredhet a hívatlan látogató felé (gondosan előre betervezett lőréseken át
    A vastag falaknak egész nyáron tartaniuk kéne a hűvös nyugalmat az erődön belül
    Ha meleged van benn Tibor bá’,akkor az árnyékolással kéne valamit kezdeni.
    Megfáradt szemem nem látja a redőnyöket.
    De bizonyára van.
    Egy olyan vidéki tanyán pihenek nyaranként ahol a széles tornác fölé nyúló tető ,nem engedi be a nyáron magasan járó nap közvetlen fényét.Szórt fény van bőven odabenn.Üdítő élmény benn tartózkodni kánikula idején.A konyhával kapcsolatban nagyon igazad van.
    Fogom a fejem a saját ifjúkori amatőrizmusom miatt.24 évesen rajzoltam meg magamnak,hogy milyen házat szeretnék.28 éves koromra lett kész.Mit mondjak..Nem egy super kreálmány.

  16. Tényleg Tibor bá’, használjátok a komposzt wc-t aktívan? Tapasztalatok? Ha jól rémlik most tavasszal „építetted”.

  17. 16.
    A több generációs együtt élés lehet nagyon jó és nagyon rossz.
    Egy viszont nem lehet – tapasztalataim szerint: semleges.
    Márpedig van, amikor csak egy semleges kapcsolat fenntartása lehet a megoldás, mert az érintett személyek annyira más személyiségek. Egy több generációs házban semleges kapcsolatot azonban – szerintem – nem lehet fenntartani.

    Én 3 éves koromig ilyenben éltem, utána már külön házban, de mindkét szülői család tagjaihoz (szülők, testvérek,nagyszülők, nagynénik-nagybácsik ) igen közel. Van honnét merítenem…:D konkrétan tudnék írni egy tanulmányt a belső viszonyrendszerek alakulásáról a személyiségtípusok függvényében.:D

    „Nagy baj esetén nem fogom kinyitni a kapumat. Hogy bízzak meg abban, aki “béke időben” le se szar. Nyilván a szükség, nem pedig az összetartozás a hajtóerő.”
    Nyilván. De szerintem ki fogod nyitni a kaput. 😀

  18. 17:
    Az okos ember az első házat az ellenségének építi, a másodikat a barátjának, a harmadikat pedig önmagának. 😀

    18:
    Nem használjuk még, mert úgy döntöttem, hogy ki csempézem az egészet a padlóól a mennyezetig. Ez kész, jövő héten csinálom az ülőkét. Négy 60 literes edény már van. De tapasztalat ezért van, mert a 4 kutya össze-vissza szarását összeszedve egy hatalmas hordóba hordjuk + fűrészpor. Semmi szag!!!

    19:
    Nem fogom kinyitni logikai és nem érzelmi alapon.

  19. Nem csak vastag falak miatt erőd ez, hanem attól is, hogy gyakorlatilag egy oldalról támadható (front), onnan pedig pazar a kilátás (puskával pláne).

    Egyébként mi tartja meg a vadszőlőt? Jól emlékszem, hogy valami kőburkolat van alatta? Nyáron nem macera a burjánzó kaccsokat nyesni?

  20. 22:
    A vadszőlőnek tapadó korongjai vannak, amivel ráragad a falra, de nem kényes, lehet az fa is, vagy bármi más. Sose kell nyírni vagy ritkítani.
    Én is így gondolom, de ehhez kell még egy puska is, ami ugye pillanatnyilag nem törvényes.

  21. 16:
    Kedves Tibor bá”
    Egészen komolyan mondom, nem értem mit jelent az a szó, hogy önérzetes ?

  22. 22.Tibor ba’:
    Szep haz, de szamomra nem az itteni kepek, inkabb a konyvedben leirtak teszik igazan szimpatikussa.

    Ami a vedhetoseget illeti, most eloszor (es remelem nem utoljara 🙂 ) Balinttal kell, hogy egyetertsek. Nyilvan az okokat itt nem fogom reszletezni, legyen ide eleg annyi, hogy coresz eseten nem art ha lakhatasra van egy B terv vagy egy kisebb hadsereg 😀

    De szeretnem leszogezni, ezt a hazat barmikor szivesen elfogadnam vedhetosegtol fuggetlenul.

  23. 23.Istvan:

    Varj, segitek!

    Kerdezd meg tole hogy o csereli-e az autojan a felnire szerelt teli gumikat nyarira segitseg nelkul (ami akar egy delelottot is igenybe vehet), vagy inkabb elviszi a szerelohoz es kiad 2000FT hogy 20 perc alatt faradsag nelkul tullegyen rajta… (+ indoklas)

    A majdani valasznal jobb magyarazatot meg a wikiben sem talasz 😀

  24. 25:
    Van egy békám, azaz emelőm négy keréken, tehát beáll magától. Ezzel a kerékcsere fél óra alatt röhögve megvan, és ez különben 4000 forint lenne. A „fáradtság” pedig hasznos. Fizikai munka nélkül az ember elsatnyul. De szerintem ennek semmi köze az önérzethez. Az önérzet definíció szerint: Saját érték ismeretére támaszkodó határozottság.

  25. 20 Tibor bá’

    Nem akartam „szennyezni” a posztot, de nem találtam hirtelenjébe az alomszékes posztodat. Így leírom én is a tapasztalatomat, mert idén én elkezdtem a kerti használatot.
    Egyenlőre nagyon jó a tapasztalat, a keletkező anyagokat egy-két alkalom után a komposztládába ürítem, és ott semmiféle szaghatást nem észlelek. Igaz, hogy így a komposztálandó növényi anyagok óriási túlsúlyban vannak, szinte elveszik benne a „termék”.
    Viszont az a tapasztalatom, hogy a használt edényt célszerű gyakran üríteni, mert ha a vizelet többszöri használat során lejut az edény aljába, az bizony beindul, és egy idő után szagot produkál. Lehet, hogy ez nem következne be, ha olyan sok alom lenne az edény alján, hogy felvenné a vizeletet, de ahhoz igen vastag alomréteggel kellene bélelni, és még akkor is bizonytalan lenne. Gyakori ürítés esetén ezek a problémák nem jönnek elő.
    A komposztanyag kezelésére persze még nincs tapasztalat, az nem idén lesz.

  26. Már megelőlegeztem a kérdésem, de ha volt is rá válasz elkerülte a figyelmem.
    Nem jár rengeteg rovarral a vadszőlő?

  27. 28:
    Nem.
    Az énekes madarakat egész évben etetjük. A sok körepedés kedvez a gyíkoknak. Ezek gondoskodnak a rovarokról. Macska nincs, amiről a kutyák gondoskodnak. Lehet, hogy máshol más a helyzet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük