(1133) Akinek nem inge, ne vegye magára

Tibor bá’ online

 

~at0002Manapság a Parlamentben rengeteg szó esik a családról, mert ez a kormány „családbarát”, ami jól felmérhető a nem létező megszorítások szaporodásából. De mi az a család? Hát ez az. Mindenki használja a fogalmat, napjában többször is, de mivel ma már egyáltalán nem nevezhető a fogalom homogénnek, nem árt foglalkozni a témával.

Régen a család fogalma és megjelenési formája roppant egyszerű volt. Mindenki törekedett kötni egy jó házasságot, ahová gyerekek születtek be, akiket felneveltek. Néha-néha, vagy talán gyakrabban, volt egy-két tragédia, haltak meg gyerekek, vagy váltak árvává, de az alap egyértelmű volt. Ma már egyáltalán nem az. Válások, újraházasodások, a gyerekek össze-visszadobálása, láthatás, vagy a láthatás megtagadása, féltestvérek, ingázás az elvált apa és anya között, szinglik gyerekvállalása apák nélkül, házasság nélküli együttélés…. és se vége, se hossza a sornak. Mi hát a család?

Megítélésem szerint családnak kizárólag az a formáció tekinthető, amiben egy nő felvállalja a szerető és gondoskodó anya és feleség szerepét, amit egy tettre kész, lelkiismeretes férfi/apa legjobb tudása szerint támogat. Ha ez nincs meg, akkor nincs család. Az önmegvalósító, karrier után lihegő nők jelenléte még akkor se család, ha taktikai okokból kifolyólag vállal egy, esetleg két gyereket. A női gondoskodás biztosítja az otthon melegét, ami a család velejárója. Ha ez nem létezik, akkor ott nincs család, legfeljebb annak imitációja.

Ezen aztán lehet csűrni-csavarni, a lényegen nem változtat. Van olyan nő, aki hivatása mellett (orvos, ügyvéd, vagy mit tudom mi) képes ellátni a szerető/gondoskodó anya/feleség szerepkőrt, de ez ritka, és hatalmas áldozatvállalással jár. De a legtöbb esetben a nőnek meg kell világosodni, hogy vagy karrier, vagy család. Aki erősködik, és álláspontomat maradinak ítéli, az nem modern gondolkodású, hanem tudatlan.

Ebből az következik, hogy napjainkban a gyerekek hatalmas hányada nem családban, csak látszat családban nő fel, katasztrófális eredménnyel, amit még fokozni is lehet.

Egy újszülött gyerek esélye, hogy elérje az ivarérett felnőtt kort, rettenetesen nagymértékben függ a gondoskodó anyától. Ezért van az, hogy minden ivadék (beleértve az összes állatot is) hihetetlen módon ragaszkodik az anyjához, amit lehet gyermeki szeretetnek is nevezni. Ebből adódik, hogy az anyaság intézménye „nagyhatalom”. Egy anya azt tehet a gyerekével, amit akar, a gyerek sose fogja megkérdőjelezni az anyját. Jól tudják ezt az anyák, és sok ki is használja a meggyűlölt férj megutáltatására. A recept egyszerű, hetente egyszer közölni kell a gyerekkel, hogy „az a szemét apád”. Ennyi. Ez ellen az apa az égvilágon semmit se tehet. Jellemző, hogy a „mai” anyák hatalmas hányada a gyermeket saját céljainak használja fel, kezdve a gyermekvállalással, ami rendszerint a férj lehorgonyozását szolgálja. Folytatva az apaellen neveléssel, és ezzel a kőr bezárul. Ugyanis ezek az anyák úgy képzelik el, hogy: Hazudj az apádnak, de nekem természetesen ne. Csapd be az apádat, de engem természetesen ne. Használd ki az apádat, de engem természetesen ne. Ne tiszteld azt a hülye apádat, de nekem természetesen ad meg a kijáró tiszteletet. Csak ez nem így működik. Ha egy gyereket ránevelik a csalásra, hazugságra, élősködésre, akkor az a gyerek olyan lesz, és nem csak az apjával szembe, de mindenkivel szemben, beleértve az anyukát is, aki az egésznek az okozója. Ha ezt sokan csinálják, és csinálják, akkor a társadalom elkezd rohadni, pont úgy, ahogy a mi társadalmunk rohad. 🙁

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

20 gondolat erről: „(1133) Akinek nem inge, ne vegye magára

  1. Azok a nők, akik karrierépítés miatt 38-40 évesen szülnek, hiába építik a karriert, mivel az azonnal összeomlik, ha a gyermekkel otthon marad.Ha visszatér dolgozni, már nem igazán kell, mert kiöregedett. Marad az a megoldás, hogy a karrier marad, a gyereket pedig idegenek nevelik fel, legjobb esetben a nagyi.

  2. Azt hiszem pár év és ezt a gondolkodásmódot száműzik !

  3. Nem vagy Tibor bá’ maradi, csak te még emlékszel a normális családmodellre… Hogy tudatos vagy nem tudatos döntse el maga, de ma szisztematikusan rombolják a családokat, és mindent családot próbálnak atomizálni. Meg sem említem a szingli életérzést nőknél(Sex és New York), trendi metroszexualitást(ugyan ez pepitában férfiaknál), és a trendi buzulást(mint társadalmi jelenséget). Ebbe a körbe nem igazán fér be a gyerekvállalás, ami azt vonja maga után, hogy a társadalom elöregszik, és kihal.
    Hogy ez a cél vagy nem, az mindenki döntse el maga.

  4. Kicsit az az érzésem, mintha a posztot „Bendegúz” halála ihlette volna, de lehet tévedek.

    Az írás végére megértettem miért ezt a címet választottad.

  5. Jó kis poszt lett ez, a maga szürrealitásával. De sajna ez a valóság, és lesz még így se…!

  6. 3 Curix:
    Cherchez la femme.-francia szállóige.Igen, én is Bendegúz halálára gondoltam rögtön, a post olvasása közben.Elnőisedett állásokban/társadalomban ez ezt hozza ki.Ha kimondja a nő hogy válok, ott utána a férfinak esélye sincs a további normális életvitelre…40% fizetéslevonás, gyermekláthatásijoggal visszaélés, lakás és egyébb tulajdonmegosztás körüli herce-hurca a legkeményebb,legerősebb férfit is hamar felőrli.
    Ezeket a nőket nem lehet jogilag felelősségre vonni?

  7. A legnagyobb baj az Tibor ba, hogy ahol egyben marad a csalad ott sem nevelik a gyereket megfeleloen, mert hat ugye nincs ra ido a nagy rohanasban. Latom a kozvetlen kornyezetemben, a sajat szuleiket sem tisztelik a gyerekek, akkor miert tisztelnek az idegeneket (tisztelet a kivetelnek).
    Egy ismerosom meselt egy meg tortent esetet ami Romaniaban, vagy Erdelyben tortent, rogton a rendszervaltas utan, ahol egy 30 eves reszeg ferfi kessel fenyegette a szuleit es kozben azt kiabalta hogy
    „szedjetek elo a anyugdijatokat, vagy elvagom a torkotokat, mert most mar demokracia, van es mindenki azt csinal amit akkar”.
    Regebben az emberek szegenyebben eltek, de voltak erteket: becsulet, tisztelet, szerenyseg.
    Igen bekoszontott a demokracia es ugy nez ki, hogy kicsitol-nagyig mindenki azt csinal amit akar.

  8. 5. „Ezeket a nőket nem lehet jogilag felelősségre vonni?”
    Nem. A váláshoz, szakításhoz való jog mindenkit megillet. Sajnos az egy másik kérdés, hogy soha senki sem tesz említést arról hogy ez milyen indokból illetve indíttatásból történik. Nem vagyok ellene a válásnak mert nagyon sok esetekben valóban indokolt és szükségszerű megoldás lehet egy olyan kapcsolatot felbontani ami ártalmas lehet a benne sínylődőknek. A baj csak ott van, hogy ezzel a lehetőséggel mint joggal nagyon sokan visszaélnek, senkire és semmire nincsenek tekintettel (sem a velejáró és sem az azt követő) következményekre. és persze legkevésbé sem számít ilyenkor a másik fél. Ilyenkor jönnek azok a „már nincs közöd hozzá, nem a te bajod, ne törődj vele” sallangok és közhelyek ami egyébként képes az embert teljesen kifordítani a józan ítélőképességéből. Egyébként rá lehet ismerni ezekre a „széttörök mindent darabokra, mert jogom van hozzá, az enyém” személyiségekre, már házasság előtt megvannak a jelei, csak ilyenkor nem akarjuk bevallani magunknak.

  9. Tibor Bá’ Nagyon jól látod a helyzetet, gondolom nem véletlenül…. Tudom, kettőn áll a vásár, de tényleg „érdekes” dolgok ezek… tizenkettő éves volt a nagylányom, mikor azt mondta az anyja, hogy el akar válni…(Nem vitatkoztunk soha bár én állítólag verbálisan terrorizáltam őket…..) Majd beledöglöttem, de elköltöztem a szüleimhez ugyanabba a városba… Akkor még így-úgy láthattam a nagylányt…Aztán a neten megismerkedtem a jelenlegi feleségemmel, 120 km-rel távolabbi városban. Született egy gyönyörű kislányunk, aki jelenleg 10 éves. Volt „feleségem”-nek nagyon bassza a csőrét, hogy a kisebbik lányom mennyire jobban van taníttatva, táborokba járatva, mint a nagyobbik volt….Az már nem zavarja, hogy annak idején nem volt ennyi tábor, sőt Őneki nem volt olyan állása, mint a mostani páromnak, így teljesen azt hiszi szegény, hogy én vagyok a hunyó…Igazából nem érdekel, mert mindent megtettem a nagylányért annak ellenére, hogy a nagy tulajdonképpen leszarta a kicsit, aki imádja,meg engemet is. Most kellett bíróságnál pert indítsak, hogy a nagylány két megszerzett szakmája után ne vonjanak már havi 46.000.-Ft-ot „gyerektartás” gyanánt-sőt semmit-, mert még a kicsire sem jut ennyi… A bíróság előtt megegyeztünk,mert mindenki tudta, hogy nekem van igazam… Egyébként Anyám – míg élt szegény-mondott olyan dolgokat, amit egy rokonunk hallott a játszótéren, mikor az első anyával együtt voltam, látták, hogy jövök az úton, erre anyuka: már megint itt van a…. Szóval mocskos tetvek tudnak lenni az emberek…. Persze a gyerekek kivételével, mert őket befolyásolják…. Persze amit leírtam, megvan ennek a másik oldala is a másik félnél, de szerintem a részemről tárgyilagos voltam…

  10. 3:
    A posztokat 3-4 nappal előre teszem fel a biztonság kedvéért. Különben Bendegúzt nem láttam a moziban.

    Mindenkinek:
    Érdekes módon az egész kérdést a férfi oldaláról közelítitek meg, holott a gyerekek felől kellene. – A nőnek biztonság kell, és kellemesebb életvitel. A férfi a fasza után megy. Amíg ez nem változik (és nem fog) addig minden marad így. A hülye férfi azt kapja, amit megérdemel, minek veszi be a cocát. De a gyerekre ez a kötélhúzás nem lenne szabad, hogy kihasson.

  11. Tibor bá!
    Ez a poszt BINGÓ!
    Minden mondat 100%-ban így van..
    Nálam a gyakorlatban majd ez 5 év múlva eldől hogy mit műveltem a gyerekkel…Remélem sikeres leszek vele.. 🙂

  12. Véletlenek márpedig nincsenek.

    A családok széthullása sem az, hanem külső erők, tudatos akarat manipulációjának eredménye. A mérget ehhez mi magunk adagoljuk saját magunknak; minden egyes nap, amikor híreket hallgatunk, szórakozunk, ‘kultúrálódunk’, filmeket nézünk és blogokat olvasunk. A médiákból áramló minták tömegének, ennek a tömegpszichózisnak a társadalomformáló ereje elsöprő. Valódi tudás helyett idegen hősöket, idegen történelmet, idegen morált kapunk.

    Egy vegetáló, darabjaira tépett és atomizált társadalom kiszolgáltatottabb a külső machinációkkal szemben, ha hiányzik a társadalmi kohézió, az összetartás és összetartozás.

  13. Nagyon nehéz ehhez a témához hozzászólni. Először is mi az, hogy normális család? Ki, hogy tudná ezt definiálni?
    De legyen az, a „papírforma”. Apa, anya, két gyerek.
    Ez mitől lenne még önmagában normális? A mai korunk a legjobb példa erre, hogy ez önmagában nem elégséges, de tévedés ne essék régen sem volt az. Régen a válás tabunak számított, pusztán ezért bomlott fel jóval kevesebb házasság, nem csak azért, mert akkor olyan jól működtek.
    Pl. mamám férje meghalt a háborúban, újra házasodott, mert akkor egyedül maradni is „ciki” volt, szinte mindegy kihez alapon. Verte is az öreg, és a gyerekekkel is csúnyán viselkedett.
    Szóval azért ne éltessük annyira az elmúlt pár generációt, mert nem volt tökéletes az sem, és soha nem is lesz.

    Véleményem szerint a szeretet a legfontosabb bármely körülmények közt. Ha nincs szeretet, akkor semmi nincs, mert a legújabb iPhone sem helyettesíti. Semmi.
    Ez nem csak családi probléma, hanem korunk kórsága, hogy az emberek többsége felszínes és felületes lett. Bent jól tudja, és érzi, hogy ez nincs így rendjén, de rossz mintákat követve tovább él ebben az álszent ego világban.

    Megmondom egész őszintén, inkább nőttem volna fel egy „nem normális” családban szeretetben, mint egy „normálisban” úgy ahogy, (had ne részletezzem.)

  14. 11:
    Remélem sikeres leszel.

    12:
    Szóval megint felmentjük az egyéneket, mint a CHF hitelek ügyében? Mellike00 családja miért nem esik szét, pedig a férje külföldön dolgozik? Megmondom miért. Mert azt teszi, amit régen tettek a nők.A közép generáció szeretettel neveli a gyerekeit és szeretettel gondozza az időseket. Ilyen egyszerű, nem kell hozzá diploma. 🙁

    13:
    Na végre egyet értünk. Rengeteg hibát el lehet követni a gyerek nevelésben, ha van igazi gondoskodó szeretet, nem lesz probléma a hibákból.

  15. 14:

    Szülő fejjel nem tudok hozzászólni, de (nagy)gyerekként így gondolom, már csak azért is, mert a negatív példát már ismerem.

    Jól mondod Tibor bá, rengeteg hibát lehet véteni gyerekneveléskor, és sajnos sok szülő ezeket el is követi, és talán a legrosszabb az, hogy nem feltétlen tudatosan, sőt sokszor meg van győződve arról, hogy amit tesz, az jó a gyereknek, pedig nem.

    Azt viszont nem érzékelem, hogy a helyzet egyre rosszabb lenne. Régi, rossz tévhitek dőlnek meg gyereknevelés terén, amik ezen a tendencián jó irányban változtathatnak. A szülőnek óriási felelőssége van az első 3 évben,

    (és ilyen szempontból még szerencsések a magyarok, külföldön sok helyen néhány hónap után vissza kell menni az anyának dolgozni)

    hiszen ebben a korban csak a szülő(k) határozzák meg a gyermek fejlődését. Később – sajnos ezt kell mondjam – negatív tényezőként belép az óvoda, és az iskola. Ez többlet terhet ró a szülőre.
    Lényeg az, hogy a gyermek fordulhasson mindig bizalommal a szülőhöz, ha ebben a bonyolult világban nem igazodik el, és ennek a bizalomnak az alapja csak a feltétel nélküli szeretet lehet.

  16. Vajon miert csak itt lehet erröl a temarol ilyen megvilagitasban olvasni? Magyarorszagon követik el a legtöbb öngyilkossagot a lakossag szamahoz viszonyitva. Ez a teny többek között azzal is összefüggesben all, hogy a magyar nök jo resze lealjasodott /minden tisztelet a kivetelnek/ es a ferjet csak kihasznalja, majd megcsalja, elhagyja es meg a gyerekeket is ellene forditja. Gyakorlati peldat sajnos egyre gyakrabban latni…Persze akadnak szep szammal hutlen ferjek is de a tulzott anyagiassag a hazassagon belül inkabb a nökre jellemzö.
    Sokuk csak addig marad a ferje mellett amig az hozni tudja az elvart eletszinvonalat. Ha ez nem sikerül valamilyen oknal fogva akkor magasan tojnak a hazassagra, gyerekekre, hüsegre, tamogatasra stb, es elvalnak.

  17. 10:
    „A nőnek biztonság kell, és kellemesebb életvitel”
    Tibor ba, hat epp ez az, mert ha a nö borit mindent, akkor legkevesbe a gyerekekre van tekintettel. Az oltar elött ezeket a szavakat kellene elöterbe helyezni a nö reszeröl – nekem biztonsag kell es kellemes eletvitel – az olyan idejetmult kliseket, hogy „joban-rosszban” meg „kitartasz-e mellette” egy az egybe ki lehetne venni a szövegböl, mert szerintem jo reszük meg se hallja..

  18. 17:
    Fel kellene hívni a férfiak figyelmét, hogy létezik már házasság előtt megkötött házassági szerződés, amiben ki lehet kötni sok mindent.

  19. 18:

    Ha már így indul egy házasság… hát nem sok értelme van.
    Meg szerintem a házasságnak, mint intézménynek sem. Szerencsére megy is ki a divatból. A Zee által említett „jóban rosszban” meg „holtomiglan, holtodiglan” csak egy kötelezően eldarálandó szöveg, jelentőség nélkül.

  20. 19. Megy ki a divatból? Miért ez szerinted valami divathullám volt? Vagy valamiről le vagyok maradva? De ha már ennyire lényegtelen ez az egész akkor a melegek miért kardoskodnak mellette? Ezt nem piszkálódásnak szánom, komolyan kérdezem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük