(1119) Obituary az igazi Horn Gyuláról

Tibor bá’ online

 

~at533Meghalt a pufajkás Horn Gyula, és aki a pufajkás ragadvány névvel ellátta, Kövér László oly szépen szólotta róla. „Egy igazi európai politikus.” Kell néha sztárokat csinálni, mert az embereknek kellenek a sztárok. „Megnyitotta a határokat.” miért nem nyitotta meg egy évvel korábban? Vagy hússzal? A nyugati határ lebontásának eljött az ideje, bárki lett volna ott, abban az időben, „megnyitotta” volna a határt. Nem hiszem el, hogy a nyitás előtt nem konzultáltak Moszkvával, legfeljebb egy kicsit más hangon, mint korábban. Aztán az Antall kormány után megnyerte a választásokat, abronccsal a fején. A politikusok imádnak 140-el száguldani, csak az megy el hozzájuk sofőrnek, aki nem kedveli a balesetmentes közlekedést.  Aztán lett egy kicsúszás, ami persze nem volt betervezve, de ha már bekövetkezett, akkor kihozták belőle a maximumot. Horn a koponya-abronccsal szeretnivalóvá vált. „Hősiesen intézte a haza sorsát, miközben agyrázkódás alatt állt, de ő a kötelesség terhe alatt még az egészségét is kockára tette.” Azt a választást nem Horn nyerte meg, még csak nem is az abroncsa, hanem az Antall-Boros kormány okozta hatalmas csalódás által kiváltott vereség. Négy év után az emberek többsége úgy gondolta, hogy a létező szocializmus jobb volt, mint az új, rablókapitalizmus. A Horn vezette szocialista párt azonban, csak nevében volt szocialista, bizony-bizony a volt „kommunistákból” lettek a legjobb kapitalisták. Így aztán a nép gyorsan megbánta Horn győzelmét, aki semmihez se értett, kivéve „hogyan kell előrejutni a nomenklatúrában”. Minden kommunista vezető ehhez ért igazán. Horn, a piti nacsalnyik, kurvára be volt szarva Békesi Lászlótól, a technokratától, aki sokkal alkalmasabb lett volna a vezetésre, mint ő. Horn tehát ellene taktikázott 8 teljes hónapon át, miközben az ország csúszott lefelé a lejtőn, amit aztán egy másik technokrata, Bokros Lajos állított meg. Lopni azonban a hülyék is tudnak, lopott hát Horn Gyula is. Hirtelen „gyarapodását” (hol volt az, a mai mértékektől!) Németországban kiadott könyvének honoráriumával indokolta, amit senki se hitt el. „Gangról a palotába” kiborította a panel-prolikat.  Védő ernyője alatt garázdálkodó Suchman Tamás privatizációs ámokfutása pedig mindenkit.

Közel 4 év alatt kiderült számára, hogy legkönnyebben lopni a beruházásoknál lehet. Hiába na, későn érő típus volt. Ezért aztán a 98-as választások előtt még megkísérelt 600 milliárdot elkölteni a Bős-Nagymaros alvó projektre. Tíz évvel korábban kellett volna, de béke poraira. Az a balfaszkodás nem Horn szennyese.     

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

8 gondolat erről: „(1119) Obituary az igazi Horn Gyuláról

  1. Ettől az embertől mindenki be volt szarva aki tudta, vagy akár sejtette hogy van mit takargatnia a saját múltjában is. Még Gyurcsányon is látszott, hogy meg kell húzza magát előtte ha tetszik neki ha nem. Hogy mi lehetett a háttérben; az számomra csak találgatás és sejtés. De az az érzésem hogy Horn jócskán birtokában volt olyan információknak ami rengeteg ember számára a karrierje végét jelenthette volna ha Horn kitálal. Ezért nagyon sokan inkább szépen békén hagyták, nagyon sokan nyaltak neki, és nagyon sokan inkább jobbnak látták ha nem is feszegetnek bizonyos dolgokat vele kapcsolatban, és hozzá közel állók múltjában sem. Bármennyire is tudta mindenki hogy ki és mi volt vagy, hogy konkrétan mit tett annak idején sőt az „annak idején” után. Egy igazi Joker volt az ürge. Kíváncsi vagyok, vajon kinek adta át, ki örökölte meg ezeket. Habár az is lehet, hogy ezek csak részéről voltak hitelesek és így legtöbbjét most szépen magával vitte oda ahová mindíg is kívánták sokan.

  2. Horn proligyerek volt, az annak megfelelő mentalitással – /időnként hihetetlen bunkó tudott lenni/. Viszont ez adott neki egyfajta /elhihető/ legitimitást arra, hogy a „baloldal” vezére legyen. Ez már nagyrészt hiányzott az úrifiú Medgyesinél és teljesen eltűnt a milliárdos Gyurcsánynál.
    Talán a mostaniak közül Szanyi vihetné ezt a vonalat, ha az előző kettő nem járatta volna le teljesen a baloldalt /mára már a legtöbb ember szembesült azzal, hogy mennyire röhejes, amikor milliárdosok éneklik az internacionálét 🙂 / – és persze ha a hőbörgésen kívül dolgozni is hajlandó lenne.

    Horn helyett jobban jártunk volna, ha Németh Miklós kerül újra kormányra, a gazdasági területhez Hornnak nem sok lövése volt, aminek meg is lett az ‘eredménye’. Ettől függetlenül, volt nála szarabb miniszterelnök is a rendszerváltás után.

  3. 2:
    Egy időben volt szó Németh Miklósról, de komoly „feltételeket” kapott, amire állítolag azt válaszolta: „elmész te a picsába (Kovács) Lacikám” és kifordult a szobából.

  4. Szerintem miniszterelnökként is úgy viselkedett mint egy párttitkár. Egyfajta Bástya elvtárs volt, csak ahogy mondod a stílusa helyenként olyan flegma és lekezelő volt amit én alapvetően képtelen vagyok tolerálni. És nem érdekel hogy valaki honnan jött, mert van egy alapvető illem amit minden embernek minden ember felé ugyanúgy (ha más nem) tiszteletből meg kell hogy adjon. Akár falusi paraszt, akár városi proletár, vagy polgári családból származik. És ezt az se írhatná elvileg felül, hogy kinek mekkora vagyona, vagy eredményei vannak az életben. Horn erre képtelen volt, ordított róla ahogy lenézi az embereket. Egyszerűen ilyen volt a stílusa és kész. Engem kifejezetten irritált, egy ilyen emberre még a tízóraimat se bíztam volna rá, nemhogy egy országot.

  5. 4: Pökhendiségért Orbánnak sem kellett a szomszédba menni, se az első kormánya idején, se most.

    Az igazság az, hogy jó ME a rendszerváltás után nem volt. Vagy a hozzáértés hiányzott, vagy a kulturáltság, de leginkább mindkettő.

  6. Na akkor szerintem beszéljünk a valódi „vas”- és nem pedig a „színházi” függöny szétvágásáról. Mert ha valaki kicsit utánaolvas a témának akkor bizony látja az életszerűségét és azt is, hogy amit Horn Gyula ezután csinálhatott azzal pózolással, szimbólikus drótvágással még csak nem is az ő érdeme volt. A valódi vasfüggöny leomlása Au­gusz­tus 19-én történt, És mégcsak nem is Horn Gyula -akkori külügyminiszter- közbenjárásának köszönhetően nem lőttek bele a kb 600 NDK-s határsértőbe. Még csak azt sem tudni, hogy akkor Horn hol volt. Meg merem kockáztatni, hogy jobb is hogy nem volt esélye beleavatkozni.

  7. Nem javítok: tévedtem. A szimbólikus drótvágás korábban történt pár nappal. De valójában a határőrség már hónapokkal korábban eltávolította a jelzőrendszert.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük