(2523) Szex és az agyad

Tibor bá’ online

 

~00000Állítólag azért van agyunk, hogy ösztöneinket jobban ki tudjuk elégíteni. Akkor most ki a főnök a koponyában? Miért van az, hogy agyunk néha igen hülye dolgot akar velünk megcsináltatni, elsősorban szex-szel kapcsolatban? Különben hogy dönti el az agyunk, hogy ki tetszik nekünk? Aztán meg, hogyan változunk az évek múltával? – – – Na akkor itt van néhány dolog, ami a fejedben található:

1)   Méret: A hipothalamus preoptikus területe, amely a párzást szabályozza, valamivel kétszer nagyobb férfiaknál, mint a nőknél, és kétszer több sejt van benne. A méretbeli különbség négy éves kor körül kezd jelentkezni.

2)   Hely: A férfiak agyában a szexközpont kétszer nagyobb, mint a nőknél. A férfiak többet gondolnak rá. A nők már elég régen próbálkoznak közölni a férfiakkal, de most végre van rá magyarázat is. A cortex más-más helyén van a vaginális és a hüvelyi orgazmus, valamint a mellbimbó érzékelő helye. Az a tény, hogy a mellbimbó sztimulálására ugyanott jelentkezik a jelzés, ahol a genitáliák sztimulálására, nagy meglepetésül szolgált. Bár korábban a neuróbiológus nők  jelezték a hasonlóságot, a férfiak mint egyedi eseteket elvetették.

3)   Az agy melyik részében van a „ma este ne” féle fejfájás?: a régi szép időkben volt ismert a jelenség, amikor a feleségek fejfájásra hivatkozva kerülték el az esedékes esti közösülést. most viszont arra derült fény, hogy a gyakori migrénben szenvedő nők libidója jóval meghaladja az átlagot. Egészen pontosan 20 százalékkal nagyobb az indítékuk. Miről lehet szó? A szerotonin összeköttetésbe hozható az alacsony libidóval. Viszont a migrénesek szerotonin szintje alacsony. Ráadásul kiderült, hogy migrén roham alatti szex 30 százalékkal csökkenti a fájdalmat. Tehát módosulhat a régi vicc: „Fáj a fejed anyukám? Akkor dugunk!”

4)   Ha megfontoljuk, hogy mennyi fejfájást okoz, akkor egyáltalán miért kell a szex? Nos, az ok a dopamin, a boldogság hormon, ami szex alatt elönti az agyunkat. Szexből rengeteg baj származik, de olyan jó. — Amikor szerelmesek vagyunk, képtelenek vagyunk másra gondolni, mint szerelmünk tárgyára (na jó, tudom, hogy személy), ami egy elképesztően jó dolog, aminek van biológiai magyarázata. Ha nem élveznénk a szexet, már rég kihaltunk volna. Végül is a közösülés – objektíven – meglehetősen kényelmetlen dolog, mi a fenéért fognánk hozzá? — na de ez nem minden. Maga a dopamin nem elég ahhoz, hogy kötődj valakihez. A puszta élvezeten kívül a „mélyebb” érzelem mestere a oxitocin, amitől érezzük a „melegséget”, biztonságot, összetartozást. Ennek a hatása erősebb, mélyrehatóbb, és modernebb, mint a dopaminé. Végül, ha dönteni kell a logika és az élvezet között, akkor a primitív agy harcol a modern aggyal, aminek a kimenetele nem megjósolható.

5)   Ha ilyen okos az agyunk, akkor miért van, hogy a nyakunkon marad egy nem túl előnyös társ?: Erre a valószínű választ az oxytocin adja meg, az az anyag, ami az összetartozást adja. Szóval miért akasztja nyakunkba ez az anyag azt, ami kellemetlenségek forrása, miközben élvezet nyújtás a funkciója? Orgazmus alatt oxítocin szabadul fel, következésképpen az orgazmust okozó személyhez közel visz. A személy lehet csodálatos szexpartner, de csapnivaló férj, vagy feleség. Következésképpen tovább ragaszkodsz hozzá, mint kellene.

6)   Oka van annak, hogy az emberek felkiáltanak „jaj istenem”: Végeztek méréseket imádkozó apácáknál és Buddhista papoknál, és azt találták, hogy neuron aktivitásuk pontosan megegyezik a szexuális vágy fokozódásakor észlelttel. Logikus, állítják a szakértők. Mind a szex, mind az imádság ritmikus aktivitással jár. A vallásgyakorlás transzcendens érzést kölcsönöz önmagunkon kívül egyesülve az imádat tárgyával (ami persze maga valamilyen isten), csakúgy, mint az orgazmus alatt.

7)   Tesztoszteron a mester: Oxítocin olyan személyhez köt minket, amihez józan ésszel nem kötődnénk. Viszont a tesztoszteron hatására a férfiak olyat tesznek, amiről nem is tudnak, hogy bekövetkezik, például erekció. Most nem arról az erekcióról van szó, ami szexelésnél jelentkezik, hanem arról, ami csak úgy jön, mint derült égből a villámcsapás. Ugyanis tesztoszteron receptorok a gerincvelőben és az agyban vannak, és ők okozzák az erekciót, a férfi tudattól függetlenül.

8)   Szóval a tesztoszteron ilyen hatalommal bír, meg szokott-e pihenni? Felmérések szerint a magas tesztoszteron szinttel rendelkező férfiak néhány éven belül apákká váltak, míg az alacsonyabbak nem. Viszont, apává válás után ezeknek a tesztoszteron szintje visszaesett. De ez semmi, azoknak az apáknak, akik naponta 3 órát töltöttek a gyerekeikkel, a tesztoszteron szintje még jobban visszaesett. Ha ezt evolúcióval akarjuk megmagyarázni – és miért ne – akkor logikus, hogy a szaporulat után nincs szükség a tesztoszteronra, illetve arra készteti a férfit, hogy új partner után nézzen, mert csak az garantálja a korábbi, magas tesztoszteron szintet, és persze a nemzést. Ezzel a promiszkuitásos férfiak meg is magyarázhatják természet adta kicsapongásukat.

9)   Szerinted az új iPhone-od gyors?: Na ne! Mérések szerint a férfi agya 0,02 (két század) másodperc alatt határozza meg, hogy egy fürdőruhás nő számára izgató-e vagy sem. Innen aztán a jel tovább megy az agy más területére, ahol eldöntöd, hogy megteszed-e a megfelelő lépéseket. Lehet, hogy az életed legfontosabb döntését ezen kétszázad másodperc hatására hozod meg. — Hitted volna?

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

Egy gondolat erről: „(2523) Szex és az agyad

  1. Egy kis biokémia! Köszönöm Tibor bátyám! 🙂
    Szerintem ez a posztod hiánypótló magyar nyelvterületen. 😉 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük