(1080) Az ötödéves válság gyümölcsei

Tibor bá’ online

 

~at00022008-ban robbant ki az amerikai ingatlan buborék kipukkadását követő világválság, aminek valahogy nem akar vége lenni. Gyűrűznek az események, amikből összeszedtem egy csokorra valót az elmúlt héten különböző nyugati médiákból:

–         Portugáliában a kormány 30.000 (Portugália területe és lakóinak száma durván megegyezik Magyarországgal) közalkalmazott elbocsátását tervezi.

–         Az ötödik éves válság alatt Amerikában a gazdagok 5600 milliárd dollárral lettek gazdagabbak, a szegények pedig 670 milliárddal szegényebbek.

–         Görögországban további közalkalmazottat bocsátanak el.

–         Hollande francia köztársasági elnök további megszorításokat szorgalmaz Európában.

–         Legújabb felmérések szerint New York lakónak közel fele a szegénységi küszöbön él.

–         Amerikában a diákhitelek kamatlábát a duplájára emelték.

–         Ausztrália (a gazdag) költségvetési kiadásainak a megnyirbálását tervezi.

–         Összeállt az olasz nagykoalíció a megszorításokra.

–         84 millió amerikainak nincs egészségbiztosítása. Ha megbetegszik, és nem tud fizetni, akkor megdögölhet.

–         Az EU további megszorításokat vár el Szlovéniától.

–         Az amerikai diákok átlagos tartozása meghaladja a 20.000 É-ot (kb. 5 millió Ft.)

–         A dán kormány elrendelte a tanárok munkaidejének a növelését fizetésemelés nélkül.

–         A spanyol kormány további megszorításokat jelentett be.

–         A munkanélküliség tovább emelkedett Spanyolországban, és Franciaországban. Spanyolországban már átlépte a 27 %-ot.

–         Az angliai gazdagok gyarapodása rekordméretű volt a múlt évben.

–         Spanyolországban tömeges tiltakozások vannak napirenden.

–         Orbán Viktor szerint Magyarország egyre jobban teljesít. 😀

–         A múlt hónapban a francia gépkocsi értékesítés 16 százalékot esett vissza az elmúlt évhez képest.

–         A német gépkocsi értékesítés erre is rátett egy lapáttal, mert 17 százalékot esett vissza egy év alatt.

–         Hollandiában a lakossági eladósodás a jövedelmek 250 százaléka.

–         Olaszországban az ipari termelés az elmúlt 5 év alatt 25 százalékot esett vissza.

–         Spanyolországban 45 százalékkal több cég ment csődbe, mint egy évvel korábban.

–         Spanyolországban 3 millió lakás áll üresen.

–         Az olasz államadósság a GDP 136 százaléka.

–         A Deutsche Banknak 55.000 milliárd € derivativája van, miközben a német gazdaság éves teljesítménye mindössze 2.700 milliárd €.

Angela Merkel néhány napja közölte a német néppel, hogy Európa még évekig nem fog tudni kilábalni a recesszióból. Valaki már észrevehetné, és közölhetné a német kancellár asszonnyal, hogy ez a válság egyben az utolsó válság, mert sose lesz vége. Okos dolog lenne ennek megfelelően kezelni, mert az emberek zöme már ezt teszi: tartalékol és semmire se költ feleslegesen.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

34 gondolat erről: „(1080) Az ötödéves válság gyümölcsei

  1. Üdvözlöm Tibor bá’

    Magyarországról is lehetne egy összeállítást csinálni hol és milyen a válság hatása. Az építőipar jelenleg itt tart.

    „A KSH ma publikált adatai szerint ugyanis az első negyedévben kiadott lakásépítési engedélyek száma 36 százalékkal esett vissza az előző évihez képest. Ilyen mértékű zuhanás mindössze négy negyedévben volt az elmúlt években. 2009 harmadik és negyedik, 2010 második és 2011 első negyedévében ugyanakkor még volt honnan visszaesni, most viszont szinte a „semminek” tűnt el a harmada. A három hónap alatt ugyanis mindössze 1383 lakásépítési engedélyt adtak ki, ami mindössze 7,6 százaléka a 2003-as negyedik negyedéves adatnak (-92,4 százalék !!)”

    http://www.mfor.hu/cikkek/A__semminek__tunt_el_a_harmada___lenullazodott_egy_iparag.html

  2. 1:
    Felesleges lenne. Magyarországon élünk, aki nyitva tartja a szemét és nem hord OV monogramos szemellenzőt, az láthatja mi van, és sejtheti, mi lesz. Aki nem látja, az kapcsoljon át a HIR TV-ről az ATV-re, a Magyar Hírlapról a NÉPSZAVÁRA, A Szent Korona rádióról a Club rádióra. Nyugodtan át lehet kapcsolni, mert ma már nincs szükség propagandára, elég a pontos valóságot írni-sugározni. Az éjjel-nappali hazudozásra csak Orbánnak van szüksége, hogy elfedje a szomorú valóságot.

    2:
    Ez nem harc lesz, hanem öldöklés.

  3. 1. Tetőfedő
    Ebben a tendenciában szerepet játszik az is, hogy nem volt megalapozott igény ennyi új építésű lakásra. Csak a (támogatott) hitelek generálták, meg a mánia, hogy minden fiatal különköltözzön a családtól.

    2. fret
    Ha nem is a végső, de sokmindent eldöntő harc jön most. A hatalmi viszonyok átrendeződnek, súlypontok áttevődnek, gyorsan változik a geopolitikai helyzet. Akik most nincsenek résen, azok leszakadnak, rabszolgák lesznek.

  4. Igazából a válság a túlfogyasztáshoz képest jelentkezett, aki sosem fogyasztott túl, annak nincs nagy különbség a 2008 előtti időhöz képest. Ami majd a hozadéka lesz ennek az általános negativításnak, az az, hogy a lokális önellátó iparszerű termelési rendszerek teljesen elsorvadtak, és amint leáll majd a globális transzportálás, meg fog jelenni a lokalításokban a hiány. A kérdés, hogy az emberekben van-e még képesség ennek kezelésére: képesek-e megérteni, hogy mindenkinek bőséget kell teremtenie ahhoz, hogy legyen mit elosztani egymás között. A neoliberális globalisták és helytartóik ezt a tudást irtják, ez jelenti a valódi válságot. A globalizmus egy fenntarthatatlan, környezetet túlhasználó rendszer, amelyben a visszacsatolások nem érik el azokat, akik a (hibás) folyamatokat kitalálják és működtetik, így nem következhet be a „tanulás”, ezért halott rendszer a globalizmus, és a válság lényege ebben rejlik. Azért bontakozott ki 2008-ban, mert az olajkitermelés elérte a csúcsot, így a globaloma növekedéskébnyszerére nem ad már fedezetet a kitermelt energiahordozó nyersanyagok összessége, ezért kellene felfogni, hogy ez a válság igazából a globalizmus hanyatlása.

  5. Egy hónapja nyilatkozta a német jegybank elnöke, Jens Weidmann – Bundesbank, hogy még a 100000 euró alatti betétek sincsenek teljes biztonságban. De megpróbáják úgy intézni az eseményeket, hogy azokon minél kisebb legyen a veszteség.

    Nálunk ilyen nem lesz. Varga Mihály megígérte. Őt még komolyan tudom venni (ezt nem mosolyogva írom).

    Forint szeretlek!

    Vezért Szörényi László – német bankok magyar tanácsadója – nyilatkozta, hogy a forint lényegében drágább euró. Nem linkelek be youtube linket, találni sokat.

    Magam sem gondolom komolyan …

  6. 5. Szabolcs Én is úgy vélem , hogy az olajjal van baj, mert ha csökken a gazdaság, akkor az olajból túlkínálat kéne hogy legyen, tehát az olaj árának csökkennie kellene . De nem csökken, csak a szokásos módon ingadozik .

  7. 7:
    Az olaj ára azért nem csökken, mert a fogyasztás csökkenése lépést tart a kitermelés csökkenésével. Nincs tehát tényleges hiány. Ami most történni fog a következő: Egyenlőre az energia áremelkedés nem várható, de annál inkább fog emelkedni az élelmiszerek ára.

  8. Nem biztos, hogy túlkínálat kellene legyen olajból, ha csökken a gazdaság: jó helyen van az olaj ott lenn a földben. Tudhatják ezt az olajtermelő országok is.

    Valószínűleg a mostani árakon nem éri meg kitermelni az olajat. Nem tudják beépíteni az árba az inflációs várakozásokat, a dollár várható gyengülését ellensúlyozni képes kamatlábat.

  9. „Valaki már észrevehetné, és közölhetné a német kancellár asszonnyal, „..

    Biztosan tudják ezt,de mégsem mondhatják be az RTL csatornáján…Hogy nézne az már ki?!.. 😉

    „2008-ban robbant ki az amerikai ingatlan buborék kipukkadását követő világválság, ”

    Csak azt nem tudom Tibor bá,hogy amiket leírtál,felsoroltál,azok a problémák,az addig is fennáltak,mert nem 2 nap alatt keletkeztek…Ezt senki nem vette észre ?Az egész világon?Vagy mindenki homokba dugta a fejét,mindenki le volt fizetve aki egy kicsit is értett a (világ)gazdaságtanhoz?Szóval nem értem én ezt.. 😮
    2008 előtt,minden szépen rendben volt.(Állítólag)De ezek a dolgok nem keletkezhettek 2 napa alatt,mondom..Vagy mindenki kozmetikázott?

  10. Gondolom eddig is észrevették a problémát, de a kutya se figyelt oda rá. A bankok érdeke az eladósítás, mert abból van hasznuk.

    Hogy mennyire is volt rendben minden 2008 előtt nem tudom pontosan én sem.

    1971 augusztus 15 óta történt egy kis hiba a gépezetben: megszűnt a dollár arannyal való fedezettsége. Megnyílt az út az államok eladósodása felé. így állhat elő az a helyzet is, amit Tibor bá a cikkben említett, hogy sok tízezer euró egy bank derívatíváinak mértéke, míg a GDP ennek töredéke.

    Kevesekben tudatosult, hogy az euró a 21. század arany alapú pénzrendszere. Ilyennel pedig már meggyűlt a bajunk az előző nagy világválság idején. És nem az euróval van a baj, hanem a költségvetésekkel (túltervezettek).

    Vannak más jól arannyal fedezett „kemény” valuták, de azok nem nemzetek felett lettek kibocsátva azt hiszem.

  11. „Az ötödik éves válság alatt Amerikában a gazdagok 5600 milliárd dollárral lettek gazdagabbak”
    Már régen „megjövendölték”,hogy a Világ urai az országhatárokon átnyúló nagyvállalatok lesznek, a középosztály létszáma lecsökken.
    Itthon, Jövő ápr-1-el, ebbe az irányba lép egy kicsit az elit, merthogy a kft-k törzstőkéjét fel kell emelni 3 millára. Amelyik kis cég ebbe beledöglik, annak a tulaja és az a pár nyomorult alakalmazottja mehet majd minimálbéresnek egy nagyvállalathoz. Igaz a kiscégbe is minimálbéresek voltak, de ott még kaptak a cégből kilopott feketepénzből a népek. Igy majd több adót lehet kizsigerelni a csórókból, a pénzt, a hatalmasok pedig kiszedhetik az államból hárommilliárdos hülye pályázatokon keresztül, „gazdaságélénkítés” címszóval.

  12. „merthogy a kft-k törzstőkéjét fel kell emelni 3 millára”

    Van egy olyan érzésem, hogy neked még nem volt saját kft-d. 😉

  13. 12: Annyi mindent jövendöltek már meg, hogy az lenne a csoda, ha egyik se, illetve a jóslatok semmilyen eleme nem válna valóvá…
    A cyberpunk könyveket és szerepjátékokat én kimondottan kedvelem, de azért ezeket nem kell túl komolyan venni.
    A Cyberpunk szerepjáték első kiadása 1988-ban 2013-ra már megvalósultnak tekintette a nagyvállalatok hatalomátvételét, de speciel a ’90-es német egyesítést sem látták előre a jövőkép kidolgozói, ezért 90-ben újraírták a sztorit, és kitolták 2020-ra a jövőképet.
    A Shadowrun játék „történelme” alapján meg már vissza kellett volna térnie a mágiának a világba, javában kéne folynia a goblinizációnak.
    🙂

    A Kft alapításnak meg „régen” is 3 millió volt a határa, az 500 ezer forintos törzstőke-minimum 2007. szeptember 1-jétől hatályos. Így csak azok számára veszélyes ez a tervezett változás, akik az utóbbi 5 évben alapították cégüket 3 millió alatti tőkével, vagy leszállították a törzstőkéjüket. Ha a cég nem tudja felemelni a törzstőkét, akkor sem kell megszűnnie, átalakulhat Bt-vé, annak elég 100 000 Ft törzstőke, persze akkor kell legalább egy olyan tulaj, aki hajlandó a beltagsággal járó korlátlan felelősséget vállalni.

  14. 14:
    Erre van elég hajléktalan. Én úgy szabadultam meg az egyik autóroncsomtól, hogy eladtam egy hajléktalannak. Mínusz 1000 forintot „fizetett” érte.

  15. 8. Tibor bá’, én azt feltételezem, hogy nem a kereslet csökken az olaj kitermelés csökkenésével, hanem azt, hogy a Rockefellerék nagyon jól tudják mi következett volna be, ha nem szabályozottan idomulnak a gazdasági csökkenések a kitermelés csökkenéséhez, gyakorlatilag kontrollálhatatlan helyzet alakult volna ki, ahol a hatalom kicsúszhatott volna az elit kezéből, ezért drasztikusan letörték a gazdasági vágtát. Azon kívül a klímaváltozás is kritikus szakaszába lépett, szerintem ez is fokozza az elit óvatosságát, mert féltik a jólétüket, a létüket. Nem csak a hozam csökken, hanem az Eroei is vészesen halad az 1 felé, így igazából már gáz és szén energiájának bevonása kell ahhoz, hogy folyékony üzemanyaghoz jussanak, akár energia deficittel is. Minden a lokalitások újbóli önellátó képességének kifejlesztése mellett szólna, de egy ilyen elfajzott elméjű pénzügyi és politikai ingyenélő had nem tud ebbe az irányba gondolkodni, mert képtelenek arra, hogy dolgozzanak a saját megélhetésükért, a dolog abszurdítása a vezető elitek mentális mélypontja és a helyzetv által megkívánt megoldás összeférhetetlenségében rejlik.

  16. 10:

    Jól látod Melike, ezek a problémák már 2008 előtt is léteztek, és aki figyelte előtte az eseményeket (én nem) az tudhatta jól, hogy ez fog következni.
    A felsorolás nagyrésze a bankmentés következménye.

    Már szétrágtuk, hogy ez a válság, inkább álság.

    Ja Magyarország tényleg jól teljesít. Itt mindenkinek van érvényes TAJ kártyája, csak egészségügyi rendszer nincs hozzá. Most akkor nem ott vagyunk ahol az amerikaiak?

    A legszomorúbb az egészben, hogy az idén kiszáradt egy kb. 50 éves meggyfánk. Csak úgy pikk-pakk. Pedig az még igazi meggyfa volt, nem génmanipulált, oltott, szedett vedett.
    Na ez az igazi tragédia.

  17. 18-Curix

    „A legszomorúbb az egészben, hogy az idén kiszáradt egy kb. 50 éves meggyfánk.”
    Vagy inkább elrohadt a sok víztől? Nem lehet, hogy nagyon vizes volt a talaja a tavasszal? A meggy jól bírja a szárazságot.
    Nem azért írtam, hogy eltereljem a témát, de a bajok félremagyarázása hiba.

  18. Kedves Tibor Bátyám!
    Talán a Szent Korona rádiót nem kellene belekeverni ebbe a holoblöffbe, ami ma itt folyik.
    Mert lehet az orbáni „Petőfit” v. bármelyik más seggnyaló fősodratút, ill. a tetűhintás clubrádiót külön-külön mérlegre tenni, de A Szent Korona NEM orbáni eredetű…

  19. 20:
    Elnézést. Szent Korona helyett Lánchíd értendő.

    És…. A club rádió mivel érdemelte ki a „tetűhintás” jelzőt?

    És…. Mit jelent a „tetűhintás”?

  20. 19:
    Nem tudom RJ, hogy mi történhetett, csak nagyon sajnálom a fát. A törzse közepén hozott egy kb. 8-10 cm-s hajtást, nagyon gyenge és esetlen, de adok egy esélyt neki. A koronáját meg levágom.

    Szerencsétlen fa sem bírta már ezt a dübörgő hazai gazdaságot…

    Bocsánat a topic rombolásért, de válság ügyben én már nem tudok újat mondani.

    Amúgy a bevezető szerintem nem jó. Nem „2008-ban robbant ki…”
    hanem 2008-ban robbantották ki. De ezt is mindenki tudja..

    Mint ahogy azt is, hogy ebbe az USA-nak kellett volna beledöglenie, az EU nem volt válságban. Elindult már néhány tessék-lássék per a hitelminősítők ellen, hogy anno a „méreg papírokat” miért minősítették AAA-nak, de ez már nem segít. Az USA beterítette az EU-t is ezekkel az értéktelen papírdarabokkal, amiért most értékhordozó Eurókat fizetünk.

    Most a hatalomkoncentráció időszakát éljük.

  21. 23-Curix

    „… de adok egy esélyt neki.”
    🙂 Ez a jó gondolat! Ha tudsz várni, ne vágd le a koronáját. Van esély rá, hogy egy év múlva ismét szépen kizöldel.

    Egy esély mindenkinek jár!

  22. Tibor bá (vagy más hozzáértő),

    pontosan mi is a derivativa fogalma?
    mit jelent az, hogy a németeknek 55.000 milliárd van belőle?
    És ez miért ilyen nagy baj?

  23. 25:
    Hogy könnyebben megértsd. Derivatíva egy olyan követelés vagy értékpapír, aminek van nyilvántartott értéke, de bármikor kiderülhet róla, hogy nem ér egy vasat se. Példa: felveszek tőled 10 millióm forint kölcsönt, amiről van egy közjegyző által hitelesített papírod, ami szerint nekem ezt kamatokkal együtt vissza kell fizetnem 2014. 08.31-én. Neked előbb kell a pénz, ezért ezt a követelést eladod egy banknak 3 millióért. Közben én 2014. március 15-én autóbalesetben meghalok, kiderül, hogy nem hagyok hátra semmit, csak adósságot. A bank bukott 3 milliót (miután a hitelező bukott 7 milliót). A bank hogy csökkentse a vesztességét, a papírt eladja egy másik banknak 2 millióért, bár ők már tudják, hogy a papír nem ér egy vasat se. Derivatívákat általában azért vesznek meg, mert hatalmasat lehet vele kaszálni, de persze bukni is. Amikor kiderült, hogy az amerikaiak millió számra vettek házakat fedezet nélkül, illetve a megvett ház volt a fedezet, aminek az értéke aláesett a kölcsön értékének, akkor ezeket az értéktelen követeléseket egy csokorba szedték, minősítették (pénzért), majd mint kitűnő befektetéseket eladták az európai bankoknak, amelyek, hogy ne menjenek csődbe állami segítséget kaptak az adózók pénzéből.

  24. akkor ez tulajdonképpen egy fiktiv, ellenőrizhetetlen spekulációhalmaz, amiről senki nem tudja, igazából mit is takar? 🙂 ez király. Halásszunk csak a zavarosban.

  25. Erről egy ősrégi vicc jutott az eszembe.
    Az úr látja, hogy Zsan őrülten szalad a fa körül, míg egy oroszlán közeledik feléje.
    Úr: Zsan, mit csinálsz?!
    Zsan: Ne izguljon uram, már száz kör előnyöm van!

    Na, körülbelül ekkora létbiztonságot jelenthet a jövőben, ha valaki a sok derivatívából akar majd megélni. 🙂

  26. Talán nem a spekuláció a derivatíva lényege, de az is hozzá tartozik.

    Végső soron az összes pénzügyi eszköz (így a derivatíva is) a meglévő pénzre lesz majd beváltható (jegybankpénzre: készpénzre és jegybanki betétre). Megélni pedig többnyire csak jegybankpénzből lehet (a bankszámlapénz és a bankkártya is csak egy pilótajáték-szerű megumbuldálása ennek, ami a jegybankpénzre épül).

    Mivel derivatívából annyi van, hogy Dunát lehet rekeszteni vele, jegybankpénz mennyisége viszont egyelőre korlátos, ezért a derivatívák tulajdonosai kevesebb jegybankpénzre pályázhatnak, mint ami a derivatíváik „névértéke”.

    Erről is szól az Exter-féle aranypiramis, amiről itt olvashatsz (pontosabban Exterről) http://hu.wikipedia.org/wiki/John_Exter

  27. 29. hubab: Ezek a bitangok sajnos több vasat tartanak a tűzben. A földmutyi és a trafikmutyi is ide tartozik. Bill Gates GMO-ban is utazik. stb. Sok csatornán szívják a vérünk.

  28. Május valahanayadikán (egyesek tippjei szerint 17-én) az eurózóna egyik
    nagybankját veszni hagynák, talán Olaszországban vagy Irországban vagy
    éppen …. nem írom le. Amire a többi euró ország betétesei megijednek.
    Dominó-szerűen omolhatnának össze az euró-zónában bankok, ahogy
    2008-ban a Lehmann csődbe ment. Előtte a Bear Stearns is
    csődbe ment, de mivel annak elsősorban aranya volt és nem derivatívái,
    ezért kimentették. Nem akarta volna Amerika elveszíteni az aranyát.
    Bevezetik ott a tőkeellenőrzéseket, ahogy ezt megtették Cipruson.

    Előfordulhat, hogy ezt követi majd a részvényárfolyamok drasztikus
    csökkenése.

    Hogy mennyire reális-e a május 17? Az Insider lap eredetileg ezt az
    időpontot nevezte meg erre. Pár napja kiegészítette azzal, hogy
    ez előfordulhat hogy junius 8-án következik be.

    Megemlíthetjük a Mark Twain hatást is, amin lehet mosolyogni:)
    Mégpedig melyik a legveszélyesebb hónap a részvényspekulációnál.
    Október. Ez az egyik legveszélyesebb hónap a részvényspekuláció szempontjából.
    A többi a július, január, szeptember, április, november, május, március, június, december, augusztus és február.

    És nem is az a lényeg, hogy melyik nap.
    Inkább az, hogy ilyen helyzetbe került az euró zóna pénzügyi rendszere és az összeomlásuk gyakorlatilag elkerülhetetlen (lehet). Nem könnyű kifizetni a 2700 milliárd euróból az 55000 milliárd eurót a cikkben említett német nagybanknak sem, biztosan hasonlóan lenne sok másik bank is arrafele.

  29. A Deutsche Bank tehát túl nagy ahhoz, hogy megmentsék (senkinek se lenne szüksége rá, sőt …).
    Nemsokára a németek is megismerik mi az, hogy tőkekorlátozás 😮
    Épp ideje volt!

  30. 33:
    Azt a „nemsokárát” nem fogod tudni kivárni. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük