(1044) Kedves Gyurcsány Ferenc!

Tibor bá’ online nyílt levele

 

~at496Politikus mércével mérve ön egy tisztességes, jó szándékú ember. Ez még akkor is igaz, ha a DK támogatottsága 1 százalék (és persze az is marad). Nekem csak az a bajom Önnel, hogy nem képes érzékelni politikai karrierjének a végét, ami fiatal kora ellenére már több éve bekövetkezett. Eddig és nincs tovább! Kár erőlködnie, akkor tenne jót a nemzetnek, ha visszavonulna a politikától, és néhány év szünet után felcsapna politológusnak, ha már annyira tetszik önnek ez a megélhetési forma.

Tudom, azt gondolja magában, hogy igazságtalan vagyok. Higgye el, távol áll tőlem, én mindössze tisztábban látom az Ön helyzetét, mint önmaga. Nem, eszem ágában sincs azt állítani, hogy Ön egy hazug disznó, hogy hazudott reggel, délben és este. Ön nem hazudott többet, mint bármely más politikus. Ellenkezőleg, Ön azt a hibát követte el, hogy rá szerette volna venni klubtársait, hogy kevesebbet hazudjanak. Azok az emberek, akik ezt megértették, azok képviselik azt a bizonyos 1 százalékot, de 99 százalék – az igen eredményes Fideszes propaganda következtében – másképp gondolja.

Egy politikus eredményességéhez sok minden kell, amelyek közül néhánnyal nem rendelkezik. Ha nem haragszik most felhívom a figyelmét a hiányosságaira. Először is, nem volt képes fegyelmet tartani a frakciójában. Nézze meg az Orbán csapatot. Ott mindenki kigúvadt szemmel lesi a főnök minden kimondott, és ki nem mondott gondolatát, és a nyakát töri, hogy azt maradéktalanul teljesíteni tudja, totálisan függetlenül attól, hogy azzal mekkora kárt okoz a nemzetnek. Ezzel szemben az Ön frakciója nyíltan, és pofátlanul szembeszállt az ön irányításával, sőt hátba támadta. Mondja meg őszintén, ha véletlenségből újra hatalomra kerülne, tudna ezen változtatni? Szerintem nem, mert Ön túlzottan „demokratikus” ott is, ahol ez kifejezetten kontra produktív. Másodszor, amikor Orbán a „hazudott” címszó alatt, igen hatásos propaganda gépezetével Önnek támadt, egyszerűen nem volt képes ellentámadásba lendülni, és frappáns módon kivédeni a támadást. Ezért van az, hogy az ország népének 99 százaléka úgy véli, hogy Ön egy hazug kutya.

Kedves Gyurcsány Ferenc! A nép nehezen tanul, de még nehezebben felejt. Megtanulta, hogy Ön egy sehonnai bitang ember, amin már nem lehet változtatni. Már régen nem. Már nem is érdekli őket. Tessék ezt észrevenni, mert Orbán már rég észrevette, és pontosan tudja, hogy ön már csak a magyar politikai panoptikum nem túl jelentős figurája. Ez az oka annak, hogy a Fidesz propaganda szerint a székházukba a Bajnai gárda hatolt be, nem pedig a Gyurcsány gárda. Ha nekem nem hisz, akkor higgyen Orbánnak, neki aztán tényleg hihet, elvégre politikai teljesítménye – ahogy mondani szokás – nem semmi. Kibelezett egy népet és még mindig megy utána másfél millió. Ön visszaadta az ellopott nyugdíjat, és mégse szereti a nép. Legalább, is látványos kézcsókot öreg néniktől még nem kapott.

Kedves Gyurcsány Ferenc! Ne hagyja magát elkápráztatni azzal, hogy időnként rákerül valamelyik Tv adó képernyőjére, vagy, hogy sajtótájékoztatóján néhány újságíró megjelenik, és jegyzetel, esetleg Kálmán Olga öntelt nyegle stílusában feltesz Önnek néhány releváns kérdést. Ez a figyelmesség nem a leendő, hanem a volt miniszterelnöknek szól.

___________________________________________________
___________________________________________________
___________________________________________________

44 gondolat erről: „(1044) Kedves Gyurcsány Ferenc!

  1. Milyen nyugdíjat adott vissza gyurcsányi ?

    Homályosítsál fel légyszives !

  2. Ez a demokratikus-diktatórikus dolog igen érdekes.
    Az ember igazságérzete azt sugallja, hogy tisztességes dolog megengedni, hogy mások is kifejthessék véleményüket, kritikát gyakorolhassanak, hiszen ez is fakadhat jobbító szándékból, tehát szolgálhatja a köz javát.
    Viszont azt is látni kell, hogy a politika világában, ahol mindenki a maga pecsenyéjét sütögeti, a kritika mögött gyakran kifejezetten rossz szándék lapul, a másik lejáratásának, megbuktatásának céljából, amit azonnal igyekszik meglovagolni mind a belső ellenzék, mind a rivális pártok.
    Tehát Viktor részéről rendkívül hasznos és pragmatikus elv az, hogy minden ilyen kísérletet keményen megtorol, hogy senkinek eszébe se jusson újra megpróbálni.
    Viszont ez az elv addig nem lazul fel, amíg nem tesz különbséget a jogos és az alaptalan kritika között, válogatás nélkül azt is megtorolja, amelynek van igazságalapja. Ugyanis ha elkezd válogatni, akkor mindig lesznek határesetek, ami mentén az ellenzék óvatosan nyomulhat a pimaszkodás határait feszegetve. Így meg punktum, mindennek elejét lehet venni.
    Sajnos az élet ezt a mentalitást díjazza jobban. A saját hiba bevallására ugyanez vonatkozik, ez politikusnál bűn, egyenes út a bukáshoz.
    De ha Viktor egyszer megbukik, az garantáltan nem ebből fog fakadni… 🙂

  3. Ne felejtsük el, hogy egy olyan ember, aki nyilvánvalóan a politikai kapcsolatait kihasználva gazdagodott meg, és ezt még csak nem is szégyenli, annak soha nem lehet erkölcsi alapja megmondani mi a jó és mi a rossz. Húzodjon meg szépen, és örüljön a pénzének.

  4. Ez a fickó komp akart lenni de nem komplett.Én látom a tekintetében az őrületet.Rossz érzésem volt mikor 2004-ben hatalomra került.Nem igaz. Egy mentálisan defekt ember lesz a min.elnök?
    Ő próbálta a D-209 es hibáit jóvá tenni,miközben a tanácsadója volt.Óriási szerepe van az ország szétkúrásában.És igen.Nem akarja észrevenni magát.Csak a lakosság 1%-a ért vele egyet.Orbánt sosem fogja már lekörözni.Lehangoló, hogy az országot bűnözők irányítják és irányították.Egyforma hosszú kötelet! Jöhet a moderálás Tibor bá’! Sokakkal együtt baromira teli a tököm ezzel a csürhével!Frusztrált vagyok és viszket tenyerem ha fegyvert látok.Ezen a remek blogon is ezeket a pofákat kell szemlélnem.Nagyszerű.

  5. 4!
    Kuburtyókkal egyetértek..
    Viszont engem nem akarnak elengedni a DK-ból,pedig közöltem már velük hogy ennyi volt,engem nem érdekel tovább..Azt mondják,jó helyen vagyok én ott..Azóta ha beszélgetünk,csak ühümözök,meg mondom hogy igazatok van ennyi..
    De egyébként olyan ez a politizálás mint a kocsmában lenni,ha az egyiknek adsz igazat a másik hurrog le,ha a másiknak adsz igazat,akkor az egyik hurrrog le..
    Azért van rohamom,mert világ életemben az ő szekerüket toltam,és ők bajszintottak ki velem a legjobban mikor „kezükben volt a hatalom”..
    Orbánt le akarták rendezni a politikai ellenfelei..Hát Gyurcsány Úr megvédte „hogy csak csínján.Nem szabad úgy neki menni.
    Nem szabad így csinálni..”
    Értem én…Mindegyiknek vaj van a fején,és ha az egyik kinyitja a száját,akkor majd a másik is..

  6. Tibor ba’:
    A leirtakkal nehez lenne vitatkozni. Korrekt es objektiv fuggetlenul attol hogy tetszik-e barkinek is vagy sem.

    Azert ha megengeded, egy apro kiegeszites a „Nézze meg az Orbán csapatot…” bekezdeshez hozzafuznek.

    CSAPAT! Ugy gondolom, pontosan itt van a kutya elasva. Ez a elenyeg es nem az, hogy mi a neve a vezerkosnak.
    Mig Orbannak van egy csapata (hogy milyen azt most inkabb hagyjuk), olyan emberekbol akikkel egyutt nott fel, alapitott partot, csinalt vegig minden a sz@rt, addig Gyurcsany mogul ez a csapat hianyzik.

    Orban nagyon ugyesen valogatott padtarsaibol es elvbaratraibol felnevelt/idomitott egy garniturat, mig Gyurcsany ezt megorokolte. Igy a „…nem volt képes fegyelmet tartani a frakciójában…” kritika abszolute jogos, de az adott idoben lehetetlen elvaras, plane egy demokratatol.

    Ebbol kiindulva barmennyire is szertenek nem tudok hinni semmilyen ujabb ma oly divatos kenyszerszulte tomorulesben, egyesulesben, klubbokban es ezek barmely permutaciojaban, mint komoly valtopart.

    Na es hogy mindezek ellenere Gyurcsany mit keres meg mindig a palyan a DK val? Mert a DK (szerintem) egy jo probalkozas lehetne/lehetett volna, olyan (meg)fiatalok tamogatasara akik hasonlo palyat jarhatnanak be mint Orban. Tartom annyira ertelmesnek Gyurcsany Ferencet, hogy ne legyenek ketsegeim, o is pontosan tudja, hogy az o hajoja elment. Orban Viktorral legkozelebb akkor lesz majd pariban, mikor Orban is lekuzdi magat arra a szintre. Azonban Gyurcsany a tudasat, (europai mercevel is merheto) szellemiseget amelyet megprobalt kepviselni, leginkabb a DK-n keresztul tudja kozvetiteni. Partjan keresztul tud az altala kepviselt politikai kulturanak (es nem feltetlenül maganak) kovetoket szerezni, tobb-kevesebb sikerrel.

    Mostanaban inkabb ugy gondolom inkabb kevesebb sikerrel. Es addig nem is varhato gyokeres valtozas, mig nem no ki a mai fiatalokbol es a kulfoldrol visszatelepult SZAKEMBEREKBOL megalakult hiteles garda.

    Marad tehat a Jobbik meg a fantazia vilaga, ahol lehetseges, hogy a kovetkezo valasztasokig a Fidesz szimpatizansok egy resze jobbletre szenderul, egy reszet pedig gyamsag ala helyezik (nem beszamithato cimszo alatt) 🙂

  7. A politikai pártok vezetői mindig is manipulálták a követőiket, igaz ez jobbra is balra is. Csak a mérték és a módszer variálásában van külömbség. Amit a mostani kormány csinál az helyenként vagy teljes egészében őrület!! De azért van pár kérdésem a cikkíróhoz (kit mellesleg igen nagyra tartok és becsülök):
    A Gyurcsány-Bajnai tandemnek megvolt a lehetősége a bizonyitásra, képtelenek voltak rá.Amit csináltak az csak politikai lavirozgatás volt hosszú évekig! Ha ők maradnak hatalmon milyen intézkedéseket hoztak volna h visszfizesük a hiteleket?(állami, esetleg családi)
    A túlzottan demokratikus vezető valószinűleg ugyanugy megnyúzta volna a népet ahogy a mostani autoriter vezető teszi.Miből gondoljuk hogy jobb lett volna? Az előre elköltött pénzt igyis-ugyis vissza kell fizetni!!! Nehogy azt higyjük ha más lenne kormányon nem nyúzna meg.A módszereket mindig lehet kritizálni és védeni.
    A mostani kormány regnálásának feltétele volt a szocik és társaik abbéli képtelensége hogy lényeges, pozitiv változásokat inditsanak el a ’90 években, és nem az hogy túlzottan demokraták! Az hogy voltak jó időszakok amikor az emberek jobban éltek az a világ tendenciájának köszönhető! A múlt is érezteti a hatását a társadalomba. Szélsőséges rendszerek váltották egymást a magyar történelembe, és az adott kor károsultjai a következő korban elégtételt vettek az előző sérelmekért! Ez a mai napig folytatódik és sajnos így lesz még egy darabig! Sajnos amig az emberekben nem tudatosul hogy nem jobb és baloldal van hanem fent és lent addig ide oda fognak szavazgatni. Csak a politikus nem veszik figyelmbe hogy az emberek idejével játszanak, és mint az előttem szólók egyike megjegyezte, elég frusztráltak az emberek és tényleg viszket a tenyerük. Ha felpofoznak pár politikust akkor majd jönnek az izmusok, meg fóbizmusok…Az nem számit hogy ők törvényesen mennyit loptak!

  8. 7:
    Yndy! Végül a kérdéseket nem tetted fel. de amit kiérzek az írásodból arra lehet reflektálni. A jelenlegi magyar helyzetben (+ ciprusi, görög, olasz, spanyol, ír, stb.) sokat valóban nem lehet tenni. Vagy fizetünk, vagy nem fizetünk. Mind a kettőnek vannak negatív és pozitív hozadékai. Számba kellene már venni őket, és kitalálni, mi lenne a nyugat reakciója, ha nem fizetnénk. Azonban – amit én kifogásolok az Orbán rezsim esetében – nem elég, hogy szarban vagyunk a vezér hülye ötleteivel 100 milliárdok repülnek ki az ablakon. És hogy ezt folytathassa művészi magasságokba viszik a hazudozást, és úgy rúgja össze a port a Nyugattal, hogy abból semmi hasznunk nem származik, csak kárunk.

  9. A teljes összeget amit felvettek(vettünk) akkor lehetne visszafizetni ha egyenként mindenki vállalna amennyit tényleg bír beadva mindent de ez addig teljesen felesleges amíg azok vannak a parlamentben akik.
    Nincsen megbízható vezetője az országnak így teljesen felesleges bármit is elvárni az emberektől miért tennének még több pénzt az országrablók zsebébe.Az megint más kérdés,hogy miként reagálnának(engednék-e) az államadósság megszűntetésére a vezető országok(zsidóbankárkarvalytőke) mert ez elég nagy hírverést kapna és esetleg felfedne egy másik utat is a többiek előtt.
    A megkopasztást,népnyúzást pedig szintén érdemes értelmezni mert mi számít annak? Az gondolom nem illik bele a sorba hogyha jönne egy új kormány ami másként gondolkodna és megemelnék a gépjárműadót esetleg a 3szorosára,magasabb üzemanyagár stb. és az így befolyt összeget a közösségi közlekedés fejlesztésére fordítanák pl:újabb kisfogyasztású,elektromos buszok vagy modernebb mentők,tűzoltók,rendőrségi gépek vagy ha csere nem is de törekvés a hatékonyság javítására.Ezek a fentebb vázolt dolgok adóemelés nélkül a manyup 3000milliárdból is könnyedén kivitelezhető,lett volna….jelenleg viszont maradt az ügyeskedés,kalózkodás mindenki a lehető legtöbbet akarja megkaparíntani és mindenkinek megvan a maga indoka,hogy miért .

  10. Elnézve a jelenlegi magyar politikai helyzetet néhány dolog számomra világos:

    1. A Fidesz ámokfutását visszacsinálni csak akkor lehetne, ha valaki(k) 2014-ben 2/3-dal nyernének.

    2. Ez gyakorlatilag kizárt, ugyanis az ellenzék ezer darabra szakadt, mindenki fúj mindenkire, és mindemellett a Fidesz – ha ma lenne a szavazás – megint 2/3-dal nyerne.

    3. Csak azért megbuktatni a Fideszt, hogy valaki más kerüljön a helyére, értelmetlen, mindaddig, amíg az a valaki más valami tényleg értelmes stratégiával ne tudna előállni – ilyen értelmes stratégia pedig a jelenlegi magyar politikai palettán NINCS

    4. Mindezek alapján szerintem a Fidesz 2014-ben megbuktathatatlan. Ez viszont azt jelenti, hogy Magyarországon a következő 10-12 évben nem várható sem gazdasági fellendülés, sem bármilyen más pozitív irányú változás. Marad a status quo, annak minden negatív következményével. Az ország által bejárt pályát meghatározó dinamikán nem akarunk és nem is tudunk változtatni.

    5. Hogy egyéni szinten mi a megoldás, azt 2008 óta folyamatosan demonstrálom és gyakorlom.

  11. 10:
    Ha Orbán a nemzetet 20-30 évvel hamarabb vezeti vissza a kőkorszakba, mint ahogy az a környezetünkbe bekövetkezik, akkor óriási versenyelőnyünk támad. Hurrá ennyi sok szabadságharc után győzni fog a magyar. 😀

  12. de amíg vannak a mi kis lokális kőkorszakunknál fejlettebb államok(németország,anglia?)addig mi leszünk a térség indiánjai:) …és ez azt jelenti,hogy 20-30 év múlva Tibor bá legendáját majd egy rezervátumba(jó esetben, a rosszban:gyapotföldön)üldögélve és pipát szívva adjuk tovább egymásnak:)

  13. Ismerős gondolatok, de nagyon frappáns összeállításban:

  14. 10: Nem szavazhat mindenki a lábával. 🙁
    Ha Orbán marad, lőttek a demokráciának. 🙁 (Ami nem túl jó rendszer (nem elég hatékony), de az alternatívák közül még mindig a legjobb.)
    Ha a fidesz hozhatott visszamenőleges hatállyal törvényeket, akkor az összes 2/3-os törvénye hatálytalanítható, 2/3-ad nélkül is (Még ha jogilag némileg necces is a dolog.)
    Egy balfasz, teszetosza kormány egy fokkal jobb, mint amelyik ész nélkül ront a helyzetünkön.

    Mindemellett lehet, hogy a fidesz már valóban megbuktathatatlan, de azért erre sem vennék mérget.

  15. 14:
    Nincs megbuktathatatlan kormány, vagy rendszer. Hogy is volt az? Forradalom akkor tör ki, amikor az elnyomottaknak már nincs mit veszíteni, az elnyomók már nem képesek, az elnyomottak már nem hajlandók fenntartani a rendszert. Orbán minél többet rombol, annál közelebb van a bukása. Minél később bukik, annál véresebb lesz a váltás. Az állig felfegyverzett magánhadsereggel nem a bukást akadályozz, hanem „csak” véresebbé teszi. Akinek nem tetszik a leszavazhatóság, az a hóhér kötelével kokettál.

  16. Metafóra :

    A ház nagyszobájában történnek az események, amikről a ház egy egy előszoba ablakán át egy egy pártos

    baloldalikozmopilitaliberáliskommunsitaszimpatizáns és egy
    jobboldalikonzervatívnemzetikeresztényantikommunista – érdekes milyen stabil ez a hagyományos polarizáció –

    hírnök ordítja világgá, garantáltan a felismerhetetlenségig eltorzítva az eredeti történéseket.
    ——
    Reggel, délben, este elharsogja a média miért ‘tragikusan elhibázott1 és miért 1nagyszerű és alternatíva nélküli’ pártunk és kormányunk politikája.

    De szerencsére Ti mégis abszolút tisztán láttok.Éles szemetek magabiztosan vágja ki a gomolygó sűrű füstből az egyetlen lényeget.

    Csak végre tényeket és érveket olvashatnék , mert nyegle véleményekkel nálam már tele a padlás.

    Igazándiból – lássuk talán be – senki sem kíváncsi igazán a más véleményére, hacsak az nem esik egybe egészen véletlenül az sajátjával.

    A politizálás egy úri passzió, hoby, időtöltés, szenvedély, aminek alig alig van értékes hozadéka, esetenként ritkábban kultúremberek között nem összeveszéssel zárul, az egyre hevesbedő szócsata, hanem kapcsolat erősítő és látókör tágító.

  17. Na pont az ilyen és ehhez hasonló írások miatt olvasom Tibor bá blogját, már két éve. Mert ritka az ilyen objektív tisztánlátás.
    Tökéletesen egyetértek a véleményével. A Gyurcsány által képviselt
    politikai kultúra magasan az Orbáni fölött volt és van is addig
    míg a porondon van. Más kérdés, hogy ennek a ténynek már semmi jelentősége sincs. Szomorú, hogy az ország kb 80-90%-ka ennyire megvezethetőnek bizonyult. Az a nyóc év sem volt kevésbé korruptabb
    és hazugabb mint az előző, vagy az utána következő időszakok,
    de valahogy a mostani helyzethez viszonyítva mégis mintha emberibb
    lett volna. Nem lengte be úgy a gyűlölet és az arrogancia. Sajnos úgy tűnik már az is fontos lett, hogy ha már azt tesznek velünk amit akarnak, legalább beszéljenek velünk normálisan.
    Antalék óta minden kormány négyévente átbaszta az embereket. Ahány
    be nem tartott választási ígéret már elhangzott csak azon csodálkozom, hogy az emberek még képesek hinni az ujabbaknak /most pl Jobbik/ és birkamód járulnak az urnák elé. Tisztelet a kivételnek
    akik szerintem egyre többen vannak.
    Gyurcsányból bűnbakot csináltak, miközben valószínűleg nem volt több mint a háta mögött álló befolyásos körök szócsöve.
    Nem emlékszem egyetlen kormánypárti politikusra rajta kívül, aki
    sokallta volna a hazugságokat, még ha ez zárt ajtók mögött történt is. Mára már csak a palettát színesíti a jelenlétével.

  18. 17:
    Méltányolom a méltányolásod. 😉

  19. Most már értem, hogy miért vagy Orbánfób.
    A cikkel kapcsolatosan több dologban egyetértünk, de attól, hogy Gyurcsány csak annyira hazug, mint a többi politikus, semmivel sem emeli őt a többi fölé.
    Politikusként neki a népszerűséggel is törődnie kell persze, de miniszterelnökként viszont az ország vezetésével is törődnie kell, márpedig bármi is volt az ő saját szándéka, az ő kormányzása idején csak egyre mélyebbre süllyedtünk, függetlenül attól, hogy konkrétan kinek köszönhető ez. Ha van egy jó szándékú politikus (félreértés ne essék, Gyurcsányt sem tartom annak), akinek a kormányzása alatt rosszabb helyzetbe kerülünk, és van egy rosszindulatú politikus, akinek a kormányzása alatt jobb irányba haladunk, akkor én az utóbbit fogom választani.
    Egyébként látványos kézcsókot Gyurcsány is kapott, nem egyszer éppúgy mint Orbán, vagy Medgyessy.

    15:

    Természetesen nincs megbuktathatatlan kormány, viszont amiről írsz, azok diktatúrák, egyelőre itt nem erről van szó. Ha ma lennének a választások valószínűleg a Fidesz szerezné a legtöbb széket, tehát itt nem arról van szó, hogy a hatalom sanyargatja a népet, a nép meg nem tehet semmit. Itt arról van szó, hogy Orbán szerzett egy (illetve tobb) olyan csoportot, amellyel bizonyos szinten bebiztosítja magát.

  20. A szegénység miatt éhen haló emberek halála kinek a felelőssége lesz majd akkor? Demokratikusan(?) megválasztott vezetőé vagy azoké akik megválasztották.

  21. 19. Vasgerinc: „Ha ma lennének a választások valószínűleg a Fidesz szerezné a legtöbb széket, tehát itt nem arról van szó, hogy a hatalom sanyargatja a népet, a nép meg nem tehet semmit.”
    Ok-okozati baklövés van a gondolatmenetedben. Ha sok szavazatot kap valaki, az nem azt jelenti, hogy jól végzi a munkáját. Attól még sanyargathatja a népet úgy, hogy be is csapja azt. Akárcsak téged. Benyelted a disznóságait, mint kacsa a nokedlit. (Egyébként Hitler is sok szavazatot kapott.)

  22. 20:

    Egyelőre távol állunk attól, hogy éhen halnának az emberek Magyarországon. Egyébként a felelősség ilyen esetben elsősorban a vezetőé/kormányé.

    21:

    Nincs itt semmi ok-okozati gond. Az, hogy az embereket becsapták-e, elsősorban a politikai identitástól, a személyek adott helyzetétől és még sok dologtól függ, nem lehet tényként kezelni. A támadásodból is elsősorban a politikai identitásra tudok következtetni, amit máshol is tapasztalok, hogy ha vhol kiállok valamelyik oldal egy-egy döntése mellett, akkor rögtön támad a másik oldal és Fideszesnek, kommunistának, vagy épp fasisztának bélyegeznek. Majd ha eze felül tudsz kerekedni, akkor megérted, hogy lehet semlegesen is nézni a történéseket.

  23. 22. Vasgerinc: Azt, hogy az embereket becsapták nem lehet tényként kezelni? 😀 nagyon vicces emberke vagy. 🙂 Kerekedj felül a butaságodon és nézd semlegesen a történéseket, mert pillanatnyilag orbán seggéből látó perspektívából nyomod a rizsát.

  24. 23:

    Igen, erre gondoltam. Most éppen Fideszesnek vagyok titulálva.
    Egyébként ember és ember között különbség van, eleve az emberek kis része szavaz a Fideszre, szóval továbbra sem értem, hogy hogyan csaphatták be általában véve az embereket…

  25. Tibor bá’!

    8:
    A kérdések fel lettek téve, ugyan elszórtan de ott van a szövegben és a következők:
    1.Ha ők maradnak hatalmon milyen intézkedéseket hoztak volna h visszfizesük a hiteleket?(állami, esetleg családi)/gyurcsányék.
    2.Miből gondoljuk hogy jobb lett volna?A túlzottan demokratikus vezető valószinűleg ugyanugy megnyúzta volna a népet ahogy a mostani autoriter vezető teszi./

    Amit a mostani hatalom tesz az arrogánsan és lekezelően adja elő, tevékenységének pozitiv hozadéka megkérdőjelezhető, ebben egyet értünk.Nyilván az sem tesz túl jót ha teljes mértékben szembe fordulunk a Nyugattal. Válaszából ugy értelmezem ha Gyurcsány marad mint oly tisztelt demokratikus vezető akkor kevesebb kárunk keletkezne! Mennyivel kevesebb? És kinek? Biztos jó lett volna ha az a gazdaságpolitik folytatódik? Félreértés ne essék, a mai helyzet is vitatható de miért nem nyult hozzá a baloldal a nyolc év alatt olyan dolgokhoz amihez hozzá kellett volna?!?
    Személye érintettségem okán a családomban van olyan apuka kinek 3 gyereke van és az adójóváirással igen komoly pénzek maradhat a családban, amit a gyerekre költenek! (hálistennek nem okostelefonra. Az előző kormányba is voltak juttatások de messze nem ekkorák.
    Semelyik irányzat nem jó(max.amit a világképünk tolerál), mindig a kisember áll a rúd rossz végén de ez nem meglepő, csak szabályszerű.
    A gazdaágpolitikáról csak annyit, ha hagynák pénzhezjutni az embereket, két dolog történne: vagy elkölti mert fogyasztói társadalomban élünk, ami jó a forgalomnak és az áfá-nak, vagy beteszi a bankba amelyik forrásokat helyez ki hitelként. Szóval miért nem jó ha az emberek többet keresnek??
    Ott kellet volna változtatni hogy ne 3,5 millió adozó tartsa el önnmagát meg másokat és emellé még növekedést is produkáljanak.Persze ezt a 90’évek elejétől kellett volna.Ehelyett küldték az embereket masszivan nyugdijba,előrehozott és kedvezményes és kitudja hány fejtába, persze ezt mind az utánajövök nyakába varták.

    Üdv.

  26. 25: „Személye érintettségem okán a családomban van olyan apuka kinek 3 gyereke van és az adójóváirással igen komoly pénzek maradhat a családban, amit a gyerekre költenek!”

    Kicsike félreértés lehet, az adójóváírást éppen, hogy megszüntették Orbánék, kitolva sok-sok kiskeresetűvel.

  27. 25: Yndy:

    Szerintem egyertelmü, hogy sokkal jobban jartunk volna, ha Bajnaiek maradnak hatalmon. Nem jartunk volna JOL, de sokkal JOBBAN. Az erveim:

    – Az MSZP 8 eves regnalasa alatt kb. 12.000 milliarddal nött az allamadossag, viszont 9000 milliarddal a jegybanki devizatartalek. Tehat összesen vesztettünk kb. 3000 milliardot.
    – A Fidesz 3 eves regnalasa alatt egyreszt ment a 3000 milliardos MANYUP-vagyon a levesbe, aztan csökkent az MNB devizatartaleka is kb. 2100 milliarddal (Matolcsy most jelentette be, hogy ujabb 3600 milliarddal fogjak csökkenteni ketes machinaciokkal), emelett az allamadossag is fölment 2500 milliarddal. A teljes vesztesegünk tehat 7600 milliard. HAROM EV ALATT.

    – Az MSZP 8 eve alatt a 2008-ban beütött valsagig folyamatosan nött a gazdasag, tehat növekvö allamadossagbol finansziroztunk gazdasagi növekedest
    – A Fidesz 2010-ben egy rendbetett allamhaztartast es egy növekedö gazdasagot vett at, ebböl 2012-re sikerült csinalniuk egy kökemeny recessziot növekvö allamadossaggal. Tehat allamadossagbol finansziroztak a recessziot.

    – Az MSZP 8 eve alatt a gazdasagba fektetett penzek GDP-aranyos mennyisege nem igazan volt 20% alatt, de 25-26% is elöfordult (2002-ben pl.)
    – A Fidesz elmult 3 eve alatt sikerült a gazdasagba fektetett penzeket a GDP 17%-a ala „tornaszni”

    – Az MSZP-sek loptak, mint a szarkak
    – A Fidesz is lop, csak sokkal durvabban: tökeletes pelda a tegnapi Matolcsy-fele bejelentes: a cegeknek nyujtott 2500 milliardnak lefogadom, hogy minimum 95%-a Fidesz-közeli cegek zsebeben landol majd

    – Az MSZP idejen volt egy köztarsasagi elnökünk (Solyom Laszlo), aki szerintem a rendszervaltas ota a legkivalobb köztarsasagi elnök volt (bar en a 2009/2010-es ujevi beszede miatt megorroltam ra egy kicsit). Alkotmanyjogasz, aki ERDEMBEN megvizsgalta a hozza kerülö törvenyeket, felülvizsgalta azokat, es amiknek az alkotmanyossagaval kapcsolatban aggalyai merültek fel, azokat visszaküldte. Vegre legalabb EGY politikus, aki ertett ahhoz, ami a feladata!!! Es ami a legjobb: A kormany tiszteletben tartotta es elfogadta Solyom dönteseit, annak ellenere, hogy Solyom inkabb a jobboldalhoz huzott, es ebböl nem is csinalt tulsagosan nagy titkot. Tiszteletben tartottak a szakpolitikus velemenyet es szaktudasat.
    – A Fidesz idejen nemcsak azt mondhatjuk el, hogy minden pozicioban totalisan dilettans bologato janosok ülnek, de nem tudom azon elgondolkodtatok-e mar, hogy Magyarorszagon jelenleg a harom legfontosabb közjogi meltosagot betöltö emberek (a köztarsasagi elnök, a miniszterelnök es a parlament hazelnöke) gyakorlatilag egyazon kollegiumi szobaban voltak szobatarsak 1988-ban? Mi ez, ha nem maffiaallam?

    Es sorolhatnam meg az erveket a vegtelensegig. Összessegeben az MSZP nem kormanyzott JOL, nagyon nem, de meg mindig SOKKAL JOBBAN, mint a Fidesz.

    Hogy is mondta Orban Viktor? „Jobban teljesitünk, de meg mindig nem teljesitünk eleg jol.” Hat, pont forditva. Sokkal szarabbul teljesitenek, de meg mindig nem eleg rosszul ahhoz, hogy ne elvezzek a többseg tamogatasat. Ugyanis Magyarorszagon pusztan kommunikacioval, erdemi teljesitmeny nelkül is lehet valasztast nyerni. Felteve, hogy a kommunikacio jobboldali.

  28. 27:
    Ebben a pillanatban a népesség 55 százaléka kormányváltást akar, csak nem tudja, hogy kikre szavazzon.

  29. 28: Tibor bá:

    És sajnos pontosan azért nem lesz kormányváltás, mert nincs kire szavazni. Az ellenzék egy fejetlen csirkére hasonlít legjobban, rohangálnak körbe-körbe és közben kivéreztetik saját magukat. Ilyen széttöredezett ellenzékből a büdös életben nem lesz kormányváltó koalíció. Maximum annyi lehet, hogy Orbánéknak kell még majd valaki egy koalícióba az 50%-hoz. A Jobbik esélyes jelölt lehet (észrevettétek, mennyit nyalják a seggüket a parlamentben a fideszes fiúk mostanában?).

    De ha belegondolok, hogy Matolcsy most tette rá a kezeit a jegybanki 10.000 milliárdra, abból simán csinálnak egy 1000-1500 milliárdos osztogatást, amiből lesz még 2/3 is. Mondjuk még egyszer 10%-os rezsicsökkentés. A maradék 8500-9000 milliárdot meg kitalicskázzák offshore-ba, ahogy eddig.

    Apropó talicska – a hét vicce:

    – Mondj egy piát!
    – Vodka!
    – Mondj egy óvszer márkát!
    – Durex!
    – Mondj egy talicska márkát!
    – Öööööö…
    – Na, látod, inni meg baszni, azt nagyon tudsz, bezzeg dolgozni…

    😀

  30. 27: „Magyarorszagon jelenleg a harom legfontosabb közjogi meltosagot betöltö emberek (a köztarsasagi elnök, a miniszterelnök es a parlament hazelnöke) gyakorlatilag egyazon kollegiumi szobaban voltak szobatarsak 1988-ban”

    El tudom képzelni ahogy a fiatal Orbán, Áder és Kövér ülnek a koliszobában, tolnak egy irgalmatlan nagy spanglit (akkor még elég liberálisak voltak az ilyesmihez) és beszélgetnek:
    – Te bazdmeg Vitya, mit csinálnál, ha te lennél az ország vezetője?
    – Hát kineveznélet téged az állam elnökének Janó! – mondja térdcsapdosó röhögés közben. – Te lennél a hadsereg főparancsnoka! Mekkora királyság lenne!
    Laci egy füstfelhőt elengedve…
    – Akkor én had legyek a parlamentben a góré!
    – Hát, végül is miért ne? Na passzold már a dzsót! Gabika, meg ne szólalj! Térdelj vissza, nyugi, neked is kitalálunk valami testhezállót. A Dajcsot meg kiküldjük a SZU-ba képviselni minket, az mekkora poén lenne! – mindenki dől jobbra-balra a röhögéstől.
    – Dehát az csak csajokat tudja hajtani!
    – Naés, legalább amíg csajozik, addig sem beszél hülyeségeket. Vagy legalább is csak a csajoknak, azzal meg sokat nem árt.
    – Na akkor ez túltárgyalva! Tekerek még egyet, és az a cigi lesz a mi békepipánk, vagy vérszerződésünk, vagy mi a fasz.

    😀

  31. 30: Avatar: Elöször is 🙂 Söt, 😀 😀

    Aztan egyebkent ha belegondolsz, hihetetlen politikai palya az, amit Orban es a kis barati köre itt 1988 ota befutottak. Azt hiszem, egy HVG-cimlapon volt talan meg a 90-es evek közepen az alabbi felirat Orban arckepe alatt: Mi lesz meg ebböl a fiubol?

    Es tenyleg. Franc se gondolta volna.

  32. 27:jancsika:
    „- Az MSZP 8 eves regnalasa alatt kb. 12.000 milliarddal nött az allamadossag, viszont 9000 milliarddal a jegybanki devizatartalek. Tehat összesen vesztettünk kb. 3000 milliardot.
    – A Fidesz 3 eves regnalasa alatt egyreszt ment a 3000 milliardos MANYUP-vagyon a levesbe, aztan csökkent az MNB devizatartaleka is kb. 2100 milliarddal (Matolcsy most jelentette be, hogy ujabb 3600 milliarddal fogjak csökkenteni ketes machinaciokkal), emelett az allamadossag is fölment 2500 milliarddal. A teljes vesztesegünk tehat 7600 milliard. HAROM EV ALATT”

    Azt hittem, hogy tudsz objektíven, politikai PÁRTÁLLÁSTÓL FÜGGETLENÜL véleményt alkotni.

    De látom tévedtem.

    A jegybanki tartalék azért is csökkenthetett Orbánék alatt, mert az MSZP által felvett IMF hitelt törlesztik, ami devizából történik.
    Erre nem gondoltál?

    „Matolcsy most jelentette be, hogy ujabb 3600 milliarddal fogjak csökkenteni ketes machinaciokkal”

    Na ma most a bejelentett MNB intézkedések egyelőre nem tűnnek rossznak.
    A BoE intézkedései voltak az iránymutatóak.
    A forint első reakciója nem volt rossz.
    Persze lehet, hogy rosszabbat vártak és azért erősödött.

    Persze az ördög a részletekben van meg a megvalósításban.

  33. 32: Pzuj:

    „A jegybanki tartalék azért is csökkenthetett Orbánék alatt, mert az MSZP által felvett IMF hitelt törlesztik, ami devizából történik.
    Erre nem gondoltál?”

    Mar mert ne gondoltam volna? Csak arra szerettem volna ramutatni, hogy a 12.000 milliardos adossagnövelesböl 9000 milliard 2010-ben meg megvolt jegybanki devizatartalekkent. Szar ötlet volt allamadossagbol növelni a devizatartalekot? Nem kerdes, hogy szar ötlet volt. Orbanek 7500 milliardos minusza mellett viszont tudtommal nem tudnak semmilyen felhalmozast felmutatni. Közpenzekben legalabbis nem. Hogy a Közgep mit halmozott fel, az egy masik kerdes. Az MSZP tehat csinalt „netto” (ez most persze szamszakilag nem a helyes kifejezes, elnezest) 3000 milliard minuszt 8 ev alatt, a Fidesznek 3 ev alatt 7500 milliard jött össze. Eddig. A gyanum az, hogy az MNB 10.000 milliardocskajanak is laba kel majd a következö par evben, az allamadossag viszont 1-2 eves lejtö utan ismet rekordokat döntöget majd.

    Nem igazan ertem, hogy allamhaztartasi tenyek felsorolasa mert nem tartozik nalad a partallastol független, objektiv velemenyalkotasba… sokkal inkabb ugy erzem, hogy te nem tudsz objektiv maradni, valami miatt veded a Fideszt. Nem teljesen ertem, hogy miert.

    Oke, hogy a Fideszre maradt egy rahedli adossag, amit vissza kell fizessen. De a problema az, hogy nemhogy nem fizetett vissza semmit se, hanem egyenesen gyorsabban adosodott el, mint az MSZP anno. Sokkal gyorsabban. Sokszor elmondtam azt is: semmi bajom nem lenne azzal, hogy akar a MANYUP-vagyont akar az MNB devizatartalekat erre hasznaljuk fel. De lenyulni a MANYUP-ot es cserebe meg az allamadossagot is ilyen brutalis mertekben növelni, na, ez meglepöen szar teljesitmeny. Raadasul meg recesszioban is vagyunk. Ez is teny.

    Tehat az MSZP szarul csinalta a dolgokat, de a Fidesz meg szarabbul. Ennyi lett volna a lenyeg.

    „Persze az ördög a részletekben van meg a megvalósításban.”

    Na, erre leszek en nagyon kivancsi. Ugye 250 milliardbol lesz KKV-hitelezes, 900 milliarddal csökken az allamkötveny-allomany a devizatartalek terhere. Ez nem lenne rossz ötlet, a kerdes, mire lesz jo. Ha a 250 milliard megint a Közgepbe vandorol, mint eddig annyi minden, akkor ez biztosan minusz. Ha az allamadossag atmeneti csökkenes utan ismet növekedesnek indul, es ujabb rekordokat dönt meg fel-egy even belül, akkor a dolognak ez a resze se lesz tul sikeres. Allamhaztartasi reform (Vagyis az allamhaztartas kiadasi oldalanak csökkentese) nelkül tartosan biztosan nem lesz allamadossag-csökkentes, maximum a vegsö tartalekok felelese.

  34. 32: „A jegybanki tartalék azért is csökkenthetett Orbánék alatt, mert az MSZP által felvett IMF hitelt törlesztik, ami devizából történik.
    Erre nem gondoltál?”

    Ezért bocsájtottak ki deviza kötvényeket. Erre nem gondoltál? 😉

  35. 33: jancsika:
    ” Sokszor elmondtam azt is: semmi bajom nem lenne azzal, hogy akar a MANYUP-vagyont akar az MNB devizatartalekat erre hasznaljuk fel. ”

    A MANYUP vagyon minimum fele rögtön bevonásra került, ergo csökkentette az államadósságot. A másik fele nehezebben értékesíthető volt, amit folyamatosan tettek. Közben ezen árfolyamveszteséget is realizáltak.
    A gond nem a MANYUP vagyon felhasználásával van, hanem az e mellett meghirdetett/meglépett államadósság növelő dolgok miatt.

    34: Observer:
    Ez rendben is van, de akkor ne csodálkozzunk azon, ha csökken emiatt a devizatartalék.
    Ha az Orbánék által kibocsájtottakra gondolsz, akkor a deviza kötvényeket kisebb összegben bocsátották ki, mint ami IMF és egyéb deviza adósság törlesztésre ment.
    Erre utaltam, de úgy látszik nem jött át…

    Egyébként a külker mérleg változatlanul pozitív volta és az EU transzferek miatt az MNB tartalék változatlanul csúcs közeli értéken lehet, sajnos pontos historikus adatsort mostanáig nem találtam a neten.

    „Nem igazan ertem, hogy allamhaztartasi tenyek felsorolasa mert nem tartozik nalad a partallastol független, objektiv velemenyalkotasba…”

    Nem is azt kritizáltam, de pro és kontra nyilvánuljunk meg a dolog megítélésénél.
    Olyan, hogy valaminek csak rossz oldal van, eléggé ritka.

    Vannak eredményeik is, bár az eredmény/hiba arányokon lehet vitatkozni, ami nem valami jó.

    Megemlítésre érdemes szerintem a tavalyi 2%-os államtartási hiány is.
    Ilyen még nem volt a rendszerváltás óta, a MANYUP-us évet leszámítva (ami egyszeri tétel miatt volt pozitív.

  36. 36:Observer:

    Ezek az adatok a 2013-as évről szólnak. Tudomásom szerint a magyar adósság szerkezetében a deviza elszámolású rész csökkent, a forint elszámolású rész emelkedett.

    http://www.penzugyiszemle.hu/news_images/1659/a-3_20130218153811_55.jpg

    Ezt a csökkenést teljesen az összes adósságállomány növekedése (ezen belül a forintban kibocsájtott állampapír növekedése) nem magyarázza meg.

    Sőt, mivel az adósság növekedés egy jelentős részét a devizadósság a forint árfolyam gyengülés miatti növekedése okozza, a deviza rész csökkenése még jelentősebb lenne.
    Ezért ugyanezt érdemes megnézni pl. USD vagy EUR elszámolásban.

    Az adósság deviza részarányának a csökkentése egyrészt helyes, másrészt plusz kamat költségeket okoz.Bár itt az árfolyamok hatását is érdemes számításba venni. További forint gyengülés esetén, ez plusz költséget jelent a deviza adósság visszafizetése esetén.

    Ezzel kapcsolatban van egy érdekes cikk (IMF kontra magyar állampapír finanszírozás):

    http://www.penzugyiszemle.hu/tanulmanyok-eloadasok/imf-hitel-versus-jegybanki-finanszirozas-van-e-kulonbseg-i

    Ergo, az IMF hitelnek vannak járulékos költségei.
    Erről a cikk szerint nem ez IMF tehet, hanem a pénzügyi rendszer (infláció ellenes harc) .

  37. 35: Pzuj:

    Csak a mar elhangzottakat tudom ismetelni – ezuttal tetelesen.

    1. Semmilyen modszer nem elvetendö, minden szoba jön, ha az allamadossag elleni küzdelem a cel. Egyaltalan nem elvetendö a MANYUP-vagyon beszantasa, de meg a devizatartalek felhasznalasa sem (akar az utolso fillerig), ha ezzel megszabadulhatunk az adossagtehertöl.

    2. Viszont valamit latni kell: deficites allamhaztartasi gazdalkodassal aligha fogunk tudni tartosan megszabadulni az allamadossagtol, ugyanis ahhoz az kene, hogy hosszu tavon is dinamikusan nöjön a GDP. Ez most – mar csak az EU elhuzodo valsaga miatt is – nem tul valoszinü. Egy-ket szazalekos növekedes meg ügyes politikaval elkepzelhetö lenne, de amit Matolcsy unortodoxia neven müvelt, az minden volt, csak nem ügyes. Irtozatos recesszio lett belöle, amiben 2013-ban valoszinüleg meg vastagon benne leszünk (szerintem olyan -0,5 – 0,7%-os GDP-valtozassal szamolhatunk iden, a GKI – öket rendkivül objektiv es jo itelökepessegü csoportnak tartok – 0%-os GDP-növekedessel szamol)

    3. Orbanek tehat elszamitottak magukat: arra jatszottak, hogy a MANYUP-vagyon kb. felevel csökkentik az allamadossagot, eközben a GDP majd jo 4-5%-os emelkedöre kerül, igy egy 3% alatti hiany valoban nem okozott volna tovabb (legalabbis GDP-aranyos) allamadossag-növekedest, a GDP-aranyos allamadossag tartosan csökkenö palyara kerülhetett volna. Volna. Ugyanis kegyetlenül elbasztak.

    4. Ezek utan a következö etap a devizatartalek lesz. Ezzel megint nyerhetünk 1-2 evet, azonban valamit latni kell: vagy növekedö palyara allitjak a gazdasagot (szerintem erre most aligha lesz esely, az EU vezetö orszagainak se sikerül ez, es a gazdasagba is alig fektetünk, akkor meg mit varunk el), vagy szufficites költsegvetest csinalnak. Szerintem ebben a helyzetben ez utobbi lenne az egyetlen biztos es követendö ut, a Fidesz ezt azonban maximalisan elutasitja, ez mar most latszik. Helyette jön az unortodoxia tovabb.

    5. Szerintem tehat 3-4 even belül a devizatartalek odalesz, az orszag vegig a recesszio szelen fog ingadozni, az allamadossag pedig nöni fog. Akkor az Orban-kormany altal összehozott minusz addigra mar olyan 20.000 milliard körül fog tartani. Szep kilatasok. Ilyen irdatlan veszteseg az MSZP 8 eve alatt fel sem merült, de mar az eddigi 7500 is borzalmas. Na, ezert gondolom, hogy a Fidesz rosszabb, mint az MSZP volt.

  38. 38!
    Igen Jancsika.És valahogy egész európára ez és ez is lesz jellemző..Amit fentebb vázoltál.Ott pedig nem Orbán dirigál.Valahogy mégis egyforma szagú ez az egész dolog..(egyik ország hamarabb kerül sorra, a másik később)Felettébb érdekes…Addigra leépítik szépen fokozatosan a szociális hálót szintén mindenütt Európában,az emberek meg mehetnek gettóba..
    Egyik párt sem érdekel.Amit most meg Bajnai művel az amerikai bandával nyomulva a háta mögött..Rosszul vagyok tőle..Ájtatos nünüke.. 🙁

  39. 39: melike:

    Az amerikai banda még hagyján, de a múltkor pont néztem az Együtt 2014 pártgyűlését – hát, bameg, ott Bajnai mögött ott ült gyakorlatilag az egész MSZMP KB… milyen „fiatal reformpárt” ez????

    Egyébként most mondok valamit, ami elsőre valószínűleg irdatlan nagy marhaságnak fog hangzani, de nagyon elgondolkodtatott.

    Az elmúlt 2 évben két olyan közgazdaságtani fogalom is volt, amit flash játékokon keresztül értettem meg. Az egyik a nem zéró végösszegű játékok volt, a másik a csökkenő hozamok elve.

    A nem zéró végösszegű játékokat egy gyűjtögetős kártyajátékon (CCG – Card Collectible Game) keresztül értettem meg. Tyrant a neve, ha valakit érdekel, itt lehet vele játszani:

    http://www.kongregate.com/games/synapticon/tyrant

    A lényeg: a játékban kártyákat lehet gyűjtögetni, a kártyákból paklikat lehet csinálni és a paklikkal játszani kell – más játékosok paklijai ellen. A játéknak megvannak a maga szabályai, ha valakit érdekel, játsszon vele egy kicsit, időtöltésnek nem rossz, és bizonyos szint fölött már érteni is kell, hogy mi mivel hogyan függ össze, ha jó paklit akar összerakni az ember (és persze nincs tuti nyerő pakli, minden pakli csak az ellenfél paklijával szemben lehet jó vagy rossz, egy másik pakli teljesen más stratégiát igényel).

    Szóval a játékban van egy játékmód, amiben más játékosok paklijai ellen lehet játszani. Itt pontokat kell gyűjteni. A pontgyűjtés viszont úgy megy, hogy ha az ember vesztésre áll, gyorsan kiszállhat a játékból, így ő nulla pontot kap, az ellenfél győz és kap plusz 30 pontot. Látszik, hogy itt nincs vesztes, maximum olyan van, hogy valaki sokat nyer, valaki meg nem nyer semmit se. Az is látszik, hogy mondjuk 100 lejátszott meccs után az összes pontok száma növekszik, hiszen valakik nyernek egy csomó pontot, mások meg kiszállnak és nem veszítenek semmit se. Ez egy nem zéró (pozitív) végösszegű játék.

    Igen ám, de a játékért lehet fizetni is (valódi pénzért lehet nagyon erős kártyákat venni például), és van olyan verzió is, ahol valódi pénzt lehet a játékban kockáztatni – na itt a meccsek úgy indulnak, hogy az indulók bedobnak a kalapba valamennyi pénzt, mindenki azonos pontszámmal indul, és minden egyes meccsben amit valaki nyer, azt a másik elveszíti – így a meccsek végére a pontszámok összege azonos marad, a kalapba bedobott pénzt pedig aszerint osztják vissza, hogy ki hány pontot szerzett a végére. Van, aki tehát nyer a kalapból, van, aki veszít. Ez a zéró végösszegű játék.

    Ugye az egész geddon egyik meghatározó motívuma, hogy amíg volt gazdasági növekedés globálisan, addig a világgazdaság egy nem zéró végösszegű játék volt (egyébként globálisan még ma is az, 2008-2009 volt egyedül nem az a válság miatt, de globálisan még mindig van némi szerény növekedés). Vagyis egyes résztvevők nyerhettek anélkül, hogy a többiek nagyon veszítettek volna. A geddon mibenléte viszont abban áll, hogy ha elérjük a növekedés határait, akkor nincs tovább kiosztandó extra vagyon, vagyis a világgazdaság átmegy egy zéró végösszegű játékba – csak azt lehet megnyerni, amit a másik elveszít.

    A másik érdekes flashjáték egy stratégiai:
    http://www.kongregate.com/games/thunderbird/two-powers-2

    Itt voltaképpen az ókori Kínát kell meghódítanunk, különböző klánokkal lehet indítani. A lényeg: Kína tartományokra van osztva. Egy tartományt elfoglalhatunk, minden tartománynak van egy fix, körönkénti bevétele. A bevétel tartományonként más és más. Egyes tartományoknak nagyon szerény, mondjuk 1-2 egységnyi bevétele van körönként, mások gazdagok, akár 7-9 egységnyi bevételt is tudnak generálni. Igen ám, de ha egy tartományt meghódítottunk, akkor érdemes hadsereget ott tartani, mert időnként a tartományok hajlamosak fellázadni, meg barbárok is jöhetnek. Ha három csapat katonát a tartományban tartunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem lesz lázadás, és a barbárok se tudják kifosztani, így a jövedelmünk belőle állandó marad. Egy csapat katona egy egység jövedelembe kerül.

    Tehát olybá fest, hogy vannak tartományok, amiknek a megtartása pénzünkbe kerül, hiszen mondjuk 1 egység bevételt generálnak, de a nyugalom biztosítása érdekében körönként 3 egység pénzbe kerül a 3 csapat katona ott tartása. Vannak tartományok, amik bőségesen nyereségesek, mondjuk 9 bevételt hoznak a konyhára, de csak 3-at visznek el. Hódítani ugye úgy lehet, ha összeszedünk egy rakás katonát (mondjuk 20-30 csapatnyit), és megtámadunk vele egy szomszédos területet. A támadás pénzbe kerül, a csapat nagyságának a felébe (mondjuk egy 20-as csapattal 10 egység pénz a támadás egy körben).

    No, ez kiváló eszköz, hogy megértsük a csökkenő hozamok elvét.

    Először ugyanis hatalmas bevételekre tehetünk szert: megcélozzuk a leggazdagabb tartományokat, elfoglaljuk, dől a pénz, bőségesen nyereségesek, így van pénzünk új katonákra, illetve további hódításra. Előbb-utóbb azonban a birodalmunk elér egy bizonyos méretet, és onnantól kezdve kénytelenek vagyunk ráfanyalodni a szegényebb tartományok meghódítására is: ott viszont pénzt vesztünk. A játékban az a művészet, hogy nagyon hamar bele lehet futni egy olyan helyzetbe, ahol a hadseregünk mérete akkora, hogy egyszerűen nem marad pénzünk terjeszkedni. Ráadásul minél nagyobb a birodalmunk, annál nehezebb a védelem, hiszen nehéz kitalálni, hogy a sok területünkből a határokon éppen melyiket fogják megtámadni a következő körben, a fő sereggel nem tudjuk, aktuálisan éppen hova menjünk védekezni.

    Ennél a játéknál értettem meg, hogy mi történt Rómával: indultak Itáliából. Valamennyi fölösleg a mezőgazdálkodásból, elkezdték meghódítgatni a szomszédos törzseket, jött az arany. Több arany = több katona, még több hódítás. Eljutottak egészen odáig, hogy olyan gazdag kereskedő államokat is képesek voltak leigázni, mint Carthago. Mare nostrum, dőlt az arany, ebből voltak a légiók, minden smakkolt. Igen ám, de egyszer csak eljutottak odáig, hogy a birodalom hatalmasra nőtt, a közvetlen környezetükben fellelhető gazdag területeket már maximálisan kizsákmányolták (az akkori technikai szinten persze), ami maradt, az már a fenntartását se érte meg, ugyanakkor mivel Róma a szomszédaihoz képest gazdag volt, ezért folyamatosan hódítani kellett, nehogy a szomszédok hódítsák el az ő gazdag területeiket.

    Kb. a Kr. u. 3. századra hatalmas szarba kerültek: Északon Britannia (amit ők csak Hyberniának neveznek, mert olyan hideg van, hogy szinte életben maradni is nehéz mediterrán klímához szokott rómaiaknak), nyugaton a gallok (szegény nép, aranyuk semmi, viszont nagyon katonásak), Közép-Európában a germánok (ugyanaz: arany semmi, harcolni imádnak), Kelet-Európában mindenféle lovas népek (4. századtól kezdve hunok pl.), délen a párthusok (szintén lovas-íjász banda, saját aranybányászatuk nincs, de hódítgatni szeretnek). Vagyis mindenhol ellenség, de arany, gazdag, kizsákmányolható terület sehol.

    Beütött a csökkenő hozamok elve. Az emberiség alapvetően a mohó algoritmus szerint dolgozik, vagyis először mindig azt esszük meg, ami a legfinomabb. Amikor az elfogyott, akkor ráfanyalodunk a kevésbé finom, de még ehető táplálékra. Előbb-utóbb viszont minden elfogy.

    Na, valami ilyesmi történt a nyugati civilizációval is az elmúlt időszakban. És ennek a jelei már 1980 óta jól látszottak. Ezért alapítottak meg olyan szervezeteket, mint az IMF meg a Világbank, hogy „segítsék a növekedést”, vagyis, hogy pénzügyi eszközökkel megkíséreljék fenntartani a régi expanziót, mikor az már elkezdett akadozni. Az IMF és a Világbank ugyanaz a nyugati civilizációnak mint a császárság Rómának: egy kísérlet az agresszívabb terjeszkedésre, még inkább expanzív politikára.

    De nem igazán jött be.

  40. 40!
    Alakul ez Jancsika.És nagyon örülök hogy ezt leírtad ..
    A fiam szokott ilyen játékokkal játszani,(stratégia) ugyanezeket szokta benne bemutatni ,elmondani ,átfordítani a világunkra ,amiket leírtál.De mivel én nem vagyok nagy stratéga ilyen téren,nem nagyon látom át,erre ő veszekszik velem miatta,hogy nem látom.Mindegy ,nem ez a lényeg,hanem amit leírtál..Így van..

  41. 40. jancsika
    Ha már te játékot ajánlottál, én is megteszem. Civilization III. complete edition. Körökre osztott stratégia, könnyen letölthető torrent oldalakról. Több, mint tíz éves, könnyedén fut minden mai gépen. Egy népet kell irányítani Kr. e. 4000-től napjainkig. Technológiákat fejleszteni, városokat alapítani, harcolni, vagy a diplomáciát bevetni, időnként államformát váltani. Ezt a játékot játszva bepillantást nyerhetünk az igazán hatalmasok tervezési szempontjaiba. Függőségekre hajlamos emberek ne próbálják ki.

  42. 42: A Civilization széria szerintem minden egyes darabjával játszottam, a III-ast is beleértve. Nekem egyébként a Call to Power tetszett belőlük a legjobban, bár az nem volt kanonikus. Az Alpha Centauri is nagyon jó darab volt, de gyakorlatilag minden részben volt valami, ami nagyon egyedi volt, és jó, hogy beletették. A III-asban a speciális erőforrások (mint például szén, olaj, stb.), IV-esben például a vallások.

  43. A Civ sorozatban a legnagyobb áldás az volt, amikor a settler(/worker) automatizálható lett, és nem kellett mind a 100 útépítőnek körönként megmutatni, hogy hol van még dolguk… 🙂 Töredékére csökkent a körök időigénye!
    A stratégiai utakat szépen kiépíti irányítottan az ember, aztán csinálnak amit akarnak. Nagy bajt nem okoznak, legfeljebb lecsapolják az összes mocsarat, kiirtják az összes esőerdőt (kinek hiányzik? Semmi haszna!), hogy mindenhol kaját termeljünk, és mindenhol legyen vasút (na ja, pályakarbantartási költséget nem generál)…
    Csak a szénbánya helyett ne akarjon öntözést a domboldalba, nem igaz, hogy ezt maguktól nem tudják! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük