(1024) Görög ellenforradalom?

Tibor bá’ online

 

~00000A görög eseményeket látva az emberben megszólal a kisördög és előveszi a pártállami kifejezéseket és ideológiát, már csak azért is, mert a régi politikai fogalmaknak, mint például „szociáldemokrata”, újabban semmi értelme. Ezt előrevetítve, kezdjük mindjárt az elején.

Görögországban, 2010-ben a szociáldemokraták voltak hatalmon, akik az 5 megszorító programból az elsőt bevezették abból a célból, hogy egy kicsit visszafordítsák a történelem kerekét és a munkásosztály életszínvonalát lenyomják a szegénységi határ alá. Az ok a gigantikus méreteket öltő tartozás volt, amiből a kilábalás az IMF, EU, és az ECB szerint csak így volt elérhető. Ennél a pontnál meg kell állni, mert ez az a tipikus eset, amikor az igazságnak több arca is van. Mert kölcsönt felvenni nem kötelező, mert a kölcsönöket a politikusok vették fel, mert a kölcsön felvétel rájuk volt tukmálva, mert a kölcsönt vissza kell fizetni, stb. stb. A lényeg, hogy a politikusok a kölcsönt vissza akarják fizetni, a nép viszont nem. Visszafizetni pedig csak úgy lehet, ha a népet megszorongatják. Hát ez van. Minden esetre azt lehet mondani, hogy Görögországban végrehajtanak egy gazdasági ellenforradalmat az alábbi „eredménnyel”.

Tömeges a munkanélküliség, aminek következtében sok családban az alapvető szükségletek nincsenek kielégítve. Az emberek farkasszemet néznek a tényleges éhezéssel. A görög egyház naponta 250.000 tál ételt oszt ki naponta. A gyerekek tömegesen lesznek rosszul az iskolákban az éhezés miatt. Jelenleg a hajléktalanok száma 40.000 körül van. Az egészségügyi ellátás az összeomlás szélén van. A munkanélküliek felének nincs egészségbiztosítása. Ezt az állapotot az EU statisztika hűen tükrözi:

2011-ben a 11 milliós népességből 3,4 millió, vagyis a népesség 31,4 százaléka az elkölthető bevétel nemzeti átlagánál 60 százalékkal rendelkezett kevesebbel. A lakósság 27,3 százaléka szegénységben élt, 11 százaléka nem rendelkezett megfelelő fűtéssel, elektromossággal, nem volt telefonja vagy gépkocsija. A megkérdezettek 93,1 százaléka állította, hogy a financiális krízis kezdete óta csökkent a jövedelme. 2012-ben a népesség 33,1 százaléka kért kölcsönt rokonoktól vagy barátoktól. A háztartások közel fele (49,8 %) el van maradva valamilyen közüzemi számla kiegyenlítésével. 48,3 százalék éppen hogy kijön a jövedelméből, és mindössze 1,8 százalék tud valamit félretenni. Ezen az állapoton csak rontani tud az a tény, hogy a múlt évben a minimálbért 22 százalékkal visszavágták, ami most havonta 586 € (cca. 170.000 forint, de hozzánk képest mások az árak). Ez mellett a béreket és a nyugdíjakat is csökkentették.

A legutolsó adatok szerint (2012. november) a munkanélküliségi ráta 27 %, az egy évvel korábbi 20,8 %-al szemben. A munkanélkülieknek csak egy kis hányada részesül segélyben. Hivatalosan 1,35 milliót tartanak nyilván, mint munkanélkülit, de további 3,3 millió gazdaságilag inaktív, mivel belefáradt az álláskeresésbe. A 25 év alattiak körében a munkanélküli ráta egy elképzelhetetlen 61,7 % (európai rekord).

Az egészben a legszebb, hogy a szakszervezetek jóformán semmit se tesznek a munkásosztály védelme érdekében. Jobban mondva tiltakozásokat szerveznek, de nem mobilizálják a tömegeket a népellenes kormány megbuktatására.

Hivatalos becslések szerint az év végére 3,9 millió görög fog a szegénységi szint alá süllyedni. Lényegében az történik, hogy 2009-tól 2013-ra a dolgozók és nyugdíjasok életszínvonala visszaesik az 1960-es évekére.

2012 őszén a kormány felemelte a fűtőolaj adóját 450 százalékkal. Az emberek tömegesen álltak át a fafűtésre, ami egyúttal az erdők illegális irtásával járt, valamint használaton kívüli bútorok eltüzelésével is. Athén és más nagyvárosok levegője teli lett részben mérgező füsttel. A „mozgalomra” jellemző, hogy Thessaloniki levegőjében az elmúlt tél novemberében a lebegő szilárd részecskék száma kétszeresen meghaladta a megengedett mértéket. És akkor az ellenforradalom legérdekesebb „vívmánya”.

2009-ben a dolgozók és a nyugdíjasok összesen 6,5 milliárd € közvetlen adót fizettek be, ami az összes befizetett adó 47,9 százaléka volt. 2011-ben ez 7,1 milliárd €-ra nőt, ami az összes adó 55,6 százaléka volt. Ezzel szemben a vállalkozások adója drasztikusan csökkent 4,7 milliárd €-ról 3,6 milliárd €-ra.

 ___________________________________________________________

Tegnap este értesültem róla, hogy a legújabb görög események: Munkások elfoglalják a gyárakat. Az Irakban hírhedtté vált Blackwater zsoldosokat megbízták a görög rendőrség felügyeletére, és a kormány védelmére. Nyílt témává vált a katonai hatalomátvétel. Jól informáltak szerint egy forradalom kitörése csak idő kérdése. – – – A felgyorsulónak látszó görög események minden bizonnyal ki fognak hatni egész Európára, és természetesen Magyarországra is. Semmi pánik, de ne feledjétek, az első esemény az ATM-ek elnémulása.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

53 gondolat erről: „(1024) Görög ellenforradalom?

  1. Végre egy szám:
    „Lényegében az történik, hogy 2009-tól 2013-ra a dolgozók és nyugdíjasok életszínvonala visszaesik az 1960-es évekére.”
    Vagyis 4 év alatt 50 évet zuhan vissza a társadalom. Ez a leépülés sebessége. 11-szeres. Ezzel már lehet számolni akár Mo-on is.
    Számoljatok!

  2. 3.

    Nekem is pont a gorogkaland.com jutott eszembe, több írás is van ami kapcsolódik…

  3. Mivel nincs igazán lincshangulat hazánkban, én ezért color-bán újraválasztásával kalkulálok.Elképzelhetőnek tartom hogy egy görög szegény kicsit még mindig jobban él, mint az ötgyerekes cigány borsodban.No persze nem őket sajnálom,hanem a vért izzadó,gyárakban éhbérért güriző magyar honfitársaimat.Zűrzavaros időszak következik,benn lesz a történelemkönyvekben/ha lesznek még könyvek/

  4. Hat a Blackwater feltunese nem tul sok jot jelent… Ezt az infot hol talaltad Tibor ba`? Ki fizeti oket? Hiszen azert nem olcsoert adjak magukat… Foleg egy ilyen feladat, nem egyszeru es elegge rizikos…

  5. 6:
    „As the always enlightening Daily Bell website pointed out earlier this year:

    “In fact, the Greek Parliament is voting today on a new tax bill that broadens the tax base to raise another 2.5 billion euros, and also introduces new annual income thresholds for salaried taxpayers. It does away with tax breaks for the self-employed.

    “Entrepreneurs have emerged as the latest ‘bandits’ in Greece’s ongoing efforts to bleed the wretched Greek carcass of its last available drop of revenue. Government benefits have been slashed, taxes raised and Greeks are being pursued with maniacal determination for taxes, paid or not.”

    But, the Daily Bell notes, this austerity does not apply to the elites:

    “Not long ago it emerged that the IMF had in its possession a list of top Greek pols and other officials who had illegal Swiss bank accounts. …The IMF handed over the list to the Greek government, which promptly sat on it.””

    ” “Chrysanthopoulos says that the government has hired Blackwater, the American private military firm infamous for its activities in Iraq, which now goes by the name ‘Academi’, along with five other international for-profit security outfits. Explaining why this has happened, he says bluntly: ‘The Greek government does not trust the police whose salaries have also been cut.’”

    http://www.infowars.com/in-greece-as-austerity-ignites-masses-elites-turn-to-imperial-stormtroopers/

  6. 3: Na azért nekem kicsit csípi a szemem, amikor olyat ír le valaki, hogy 2000 euró kell ahhoz, hogy a család elvegetáljon.
    A vegetálást meg értsd úgy, hogy arra azért van pénz, hogy a gyerek 75 km-re járjon rajzot tanulni.
    A garázsban áll egy Passat, de el nem adják („nem lehet”=túl drágán próbálták), inkább rohadjon szét álltában. A minek két kocsi kérdésnél eszébe se jut, hogy tkp most is megoldják egy kocsival…
    7 km-re van a városka, tehát egy bicajon kényelmesen be lehetne tekerni fél óra alatt, de szerintük ha elmegy otthonról az autó, akkor a másik beragad a házba, nincs mivel elmenni otthonról. LOL (No meg a szomszédot se lehet megkérni, hogy segítsen leküzdeni a 7 km-t…) Havi 60 000 Ft csak a benzinköltségük, az ottani benzinár függvényében ez kb havi 1500-2000 km vegetatív megtételét jelenti… (Nagyságrendileg Szeged-Thessaloniki táv oda-vissza havonta)
    Ha nincs mindenkinek mobilja a családban, plusz vonalas a házban, plusz internet az gondolom már a növényi lét alá süllyedés lenne.

    Tényleg mindjárt könnyekre fakadok a nehéz helyzetük miatt.

  7. Kedves Tibor bá’
    Minden élő és élettelen rendszer ( a rendszer szót itt a legabsztraktabb értelemben használom ) üzemelése, működése magában foglalja a részleges hiányosságokat, sérüléseket,alrendszerek hosszabb rövidebb leállását a teljes szétesést, pusztulást is.
    A világ jelenlegi társadalmi gazdasági politikai rendje, nem Görögország jólétére van optimalizálva, hanem a világ leggazdagabb és sokkal nagyobb gazdasági egységeinek prosperálására.
    Ha elfogyott egy magánszemély pénze, akkor hiába is éhes, nem vásárolhat.
    Hanem fizeti adósságait, tartozásait akkor jön végrehajtó.
    Lehet forradalmat csinálni ,láttuk a történelemben, hogy ez igen ritkán vezetett el a néptömegek életszínvonalának belátható időn belüli növekedéséhez elmondható, hogy ez a sokkal ritkábbik eset.
    Ellenben halottakat, árvákat, özvegyeket, sebesülteket és bebörtönzéseket,súlyos anyagi károkat eredményez.
    Ha a Görög gazdaság gyengébben teljesít, akkor a görög emberek rosszabbul élnek.
    Ha majd az ott kialakuló káosz ,anarchia csillapítását Németország és a többiek érdekükben állónak találják, akkor majd költenek rájuk.
    Feltéve ,hogy lesz nekik miből és feltéve, hogy úgy ítélik majd meg, hogy ez számukra mégis a legkisebb rossz.
    Más: Tibor bá’ Olyan öregemberek mint te meg én, kénytelenek az elmúláson és saját halálukon is gyakran merengeni.
    Saját belátható sorsunkat azonban ne tévesszük már össze a világéval, mert az tragikomikus. Regards István

  8. 6 & 7:
    Az viszont megnyugtató, hogy Orbánnak nem fog kelleni fizetni a Blackwaterért, mert neki már eleve meg van a magán hadserege. Végre egy kis spórolás. 😀

  9. A görögök most ülnek át a Passatból a Skodába, mi meg azon agyalunk milyen használt 10 éves Skodát tudnánk venni.

  10. Mi itt élők nem tudunk semilyen felgyorsuló, avagy gyorsulatban lévő eseményekről. Ez az első csendes tavasz immár 3 (vagy 4?) éve és először látszik stabilizálódni a helyzet (akkor is, ha máskülönben sz@r). Az ilyen megjegyzések hogyasszondja

    „Tegnap este értesültem róla, hogy a legújabb görög események: Munkások elfoglalják a gyárakat. Az Irakban hírhedtté vált Blackwater zsoldosokat megbízták a görög rendőrség felügyeletére, és a kormány védelmére. Nyílt témává vált a katonai hatalomátvétel. Jól informáltak szerint egy forradalom kitörése csak idő kérdése.”

    semmi mást nem csinálnak, csak kárt okoznak az országnak (Görög.). Ha elkezdődnek az ilyen híresztelések (mint minden tavasszal máskülönben) megint elmegy a turizmus másfelé és még jobban belesüllyedünk a mocsárba. Máskülönben a valós munkanélküliség több mint 40%, csak a nyilvántartottak 27%.

  11. 14:
    Melózni kell, nem a turistákat várni (és kizsebelni). 😀

  12. Hat igen a hires/hirhedt (de leginkabb rohejes) TEK… Azert nekem egy Blackwater/TEK osszehasonlitasban nem hiszek, mert azon kivul hogy mendketto szervezet imadja a meno kocsikat sok szakmai hasonlosagot nem latok 😀

  13. 14-Αγνή
    Végre egy helybéli hozzászólása! Örülök neked!
    Csak a tisztánlátás miatt kérek tőled adatokat.
    A munkanélküliség mindig 40% volt? Ha nem, hogyan változott az elmúlt években.
    Ezek a számok segíthetnek megbecsülni az összeomlás sebességét, vagy esetleg cáfolhatják azt.
    Minden egyéb konkrét adat érdekel, minden fontos lehet.

  14. Kedves Tibor bá,
    a turistavárás kemény meló, rengeteg a háttérmunka, hogy a szállások fenntartásának költségeiről ne is beszéljünk.

  15. 14. Ha egy gazdaság a turizmusra épül, az már régen rossz. Sajnos Magyarországon is divat a turizmust előre helyezni, miközben 4., 5. helyen volna a rangsorban.

  16. 17. Dehogy volt a munkanélküliség 40%-s! Az idénre jósolják a hivatalos 29%-t és a nem hivatalos 40%-t, de sztem már most 40%. Elég arra gondolni, hogy pl. a mérnököknél, orvosoknál, ügyvédeknél nem ismerik el a munkanélküli státuszt. Mivel ezek önfenntartó szakmák és más keretek között megy a nyugdíjalap, biztosítás, egyedileg fizetik ezeket, ezért ha valaki munka nélkül marad, nem kap munkanélküli segélyt és nem kerül rá a munkanélküliek listájára. Ezt pontosan tudom a mérnökök esetében, sajnos nem lehet kilépni a mérnöki biztosítási és nyugdíjalapból, csak végleg (tehát soha többet nem mehetsz vissza), de nem is engednek kilépni! Ez azt jelenti, hogy csak gyűl a tartozás amit fizetni kéne. A mérnökök nyugdíjalapja jelenleg évi 4.000 euró, amit megint emelni akarnak. A mérnökök 90%-a a Mérnöki Kamara szt. (nem hivatalos) nem tudja fizetni a nyugdíjalapot mert vagy munkanélküli vagy olyan munkákat végez, ami arra elég h megéljen. Ez azt jelenti, hogy ezek mind biztosítás nélkül is vannak. Rengeteg ember van ma biztosítás nélkül, de sajnos rengeteg szgkocsi is. Elkavarodtam a témától, de lenne mit mesélni bőven.

  17. 18: Αγνή, Tibor bá’ bizonyára termelő munkára gondol, nem szolgáltatásra.
    „turistavárás kemény meló” Keressetek könnyebb munkát. 🙂

    Érdekes egyébként, hogy a görög termékek jelenleg is elég horror áron jelennek meg Magyarországon, az egyéb déli országokéhoz képest. Az ember pont a fordítottját várná egy ilyen ‘helyzetben’.

  18. 21: És mit kéne termelnie egy túltermelési válságban? 🙂

    22: Röviden összefoglalhatnád mi ez, ne csak így behajítsd…

  19. Kedves Observer, gondolom viccelsz. Most írtam hogy a valós munkanélküliség 40%. Mi az h keressetek könnyebb munkát? Akinek megvan a hotele, szállása, stb. az mit csináljon vele? Egy társadalomban nem lehet minden termelőmunka. Ha ennyi tengerpartja van egy országnak, normális h a turizmus is kifejlődik. Különben sem azért panaszkodott itt senki, hogy nehéz ez a munka, csak arra akartam felhívni Tibor bá figyelmét, hogy bizony ez IS munka.

  20. 22:
    Majd meglátjuk mi lesz belőle. Ilyen disznóság rengeteg volt eddig a világban. Hozzászokunk.

  21. 23: Mákot 🙂
    24: Igen is, meg nem is. 😉

  22. 23. Gyakorlatilag az egyház(ak) vagyonának elvételére buzdít, valamint olyan személyek letartóztatására, mint a pápa, az angol Királynő de röviden nem lehet elmondani. Márcsak azért sem, mert a dolog kb. két hete kezdődött(komolyabban) a website-on. Magyar fordítást még nem találok, de hátha lesz hamarosan.

    Mondhatnánk azt,hogy baromság, de akkor hogy hogy még nem tűnt el a honlap? Ebben a puskaporos világhelyzetben ilyen felhívást tesznek közzé és nem tud odahatni a Vatikán, az EU vagy mittomén ki, hogy levegyék? Vagy ez belefér a demokráciába? Érdekes mindenesetre!

  23. 23 & 27:
    A kiindulási pont az volt, hogy Kanadában az egyház a rábízott indián gyerekek közül ezreket „ölt meg” a múltban. Első sorban ezt akarják felgöngyőlíteni.

  24. 27:
    Kedves Fantomas! Felteszem a kérdést szted melyik vallásnak áll érdekében a kereszténységet jelentősen meggyengíteni, és aki ezt dotálni is tudja??

  25. 9 Avatar. Ugyanez jutott eszembe. Passatot eladni, venni bicajt vagy robogót. Rajzot tanuljon a kölök neten távoktatásban, esetleg még napelem föl + 6 radiátor ÉS kandalló is luxus. Inkább cserépkályha, és radiátorok minimálisra állitva.

    Röhej.

  26. Tibor bá !
    Valahol azt olvastam, hogy 20 évet kapnak a görög statisztikai hivatal felelős vezetői, amiért hamis túlzó adatokat közöltek a görög eladósodásról. Te nem olvastál ilyet?

  27. 29. Azért nem biztos, hogy erről van szó. Rettenetes bűnök terhelik a Vatikan co-t, szerintem ezt nehéz tagadni. Lassan szembe kell nézniük a következményekkel.

    Egyébként iszonyatos vagyona van a katolikus egyháznak is, állítólag csak Olaszországban 100 000! nagyértékű ingatlannal rendelkeznek. Ezenkívűl rengeteg arany és készpénz, műkincs, meg ki tudja mi még.
    Szóval ők is megtudnának finanszírozni egy Blackwater sereget akár. De nem offolok tovább (valami azt súgja, hogy hamarosan visszatérünk a dologra).

  28. Kedves Avatar, Szurkoló,
    habár nem a jelen post témája: egy kb.20 éves Passatot, bármilyen rossz állapotban van, maxim 500 eur-t lehet most eladni. Igaz az fedezi kb. 2,5 hónap villanyszámláját.
    Az adott település és a kisváros között 400 m tengerszint fölötti magasság a különbség, értsd 0-ról indulsz, felmész 400 m-re, mindezt 7 km-n át. Most vagy a gyerkőc teszi ezt meg egyedül, vagy apuka teszi gyerkőcöt a bicaj csomagtartójába? A napelem megvásárlása és felszerelése egy leroggyant háztartás számára nem kivitelezhető, viszont a még jó napokban beállított kandalló üzemeltetése sokkal olcsóbb mint a radiátoroké. 16 fokra állítva a fűtés, abszolút spórolósan eddig „csak” 1.000 euróba került, de kell még egy 400 eur-s adaggal feltölteni, mielőtt véget ér a tél. A kandalló majd végig működött, de csak 300 eur-t evett meg. Kellett volna még egy 100-s, hogy fedezze a hideg hónapokat. Cserépkályha? Olyat itt nem ismernek, be sem tudják szerezni, be sem tudják állítani.
    És végül nem az a lényeg, hogy még mindig ott a Passat a garázsban, hanem hogy honnan indultunk és hová jutottunk. Kezdhettük volna egész lentről és akkor most rendesen éheznénk és meg lenne elégedve a nagyközönség. Pukedli.

  29. 33 Agni:

    Habár nem jelen poszt témája, de ha valaki spórolni akar és megvan az elhatározás akkor tud is.
    Két kocsi fenntartása kb 600 EUR, ebből 280 eur/hó az a kocsi, ami nem csinál semmit, csak tönkremegy a garázsban.
    A ingyen adod, már beljebb vagy, ha meg kapsz 500 EUR-t érte, akkor nagyon jól jártál!

    7 km-t robogóval leküzdeni semmiség. Én biciklivel teszek meg napi 34 km-t (igaz, nincs 400 méter szintkülönbség, de nem is 14 km a táv). A gyerkőc is mehet bicajjal, gondolom gyerekkorodban te is tekertél, és nem kocsival hoztak-vittek.

    A cserépkályháról látom, hogy nem ismeri ott senki, mivel azt általában nem beszerzik és beállítják hanem megépítik. De rendben, felejtsük el a a beruházást igénylő műveleteket (mint az új kályha vagy napkollektor, napelem).

    A szomszéddal össze lehet beszélni, és ketten egy kocsit fenntartani, máris 140 EUR-t spóroltál. Ha nincs bolt a faluban, megoldható az is, hogy összeírod kinek mi kell, és helybe hozod nekik, cserébe megvan a kocsid adója.

    Gondolj bele, szüleid, nagyszüleid olyan korban éltek, amikor nem volt két kocsi (sőt egy sem), nem volt mobil (sőt vezetékes sem), nem volt helyben bolt, nem volt tévé, nem volt net, és télen -20 fok volt, ami Szaloniki környékén gondolom nem jellemző, mégis éltek/élnek.

    Nekem is vannak gyerekeim, tudom, hogy a taníttatásukért mindent megtesz az ember, de ha 75 km-re viszed szakkörre bomba üzemanyagárak mellett, akkor ne tessék panaszkodni, hogy nehezen jössz ki a „kevéske” pénzből.

  30. A spekulánsok rángatják a világot..Megveszik,aztán eladják a kötvényeket,majd megint megveszik féláron,aztán jót röhögnek(az államcsőd nem üzlet,a majdnem csőd, az üzlet alapon)….Az emberek meg mennek egymásnak..

  31. 34.Teljesen egyetértek Veled.
    36.Nálad a pont,a Soros féle „úriemberek” játszadoznak velünk. Jó lenne ha mihamarabb úgy járnának, mint a Szerepcsere című film két öreg mocsokja.

  32. Ebből a Görög példából számomra egy dolog a tanulság: kurva szar lesz visszavenni. Jóllakott gyomorral „megugyebár” könnyű az afrikai éhezésről vitatkozni.

  33. Ugye bármikor itt is lehet görög hangulat? A nemzet aranyának inthetünk pápát? Talán ez az indok, hogy lefújták a március 9-i Békemenetet.
    http://t7.hu/0c3s

  34. 37!
    Soros,csak a bekiabáló emberke..(Mindenkinek meg van a maga funkciója azokban a körökben)De mióta rájöttek,azóta valahogy visszahúzódott egy kicsit..
    Ezek egymást is irtják,ne izgasd magad.. 😉

  35. 39:
    Keresztény, magyar úri osztályból férj és feleség. Sose hittem volna, hogy ilyen sötét elmék is léteznek.

  36. „Jóllakott gyomorral “megugyebár” könnyű az afrikai éhezésről vitatkozni.”
    No erről van szó.

  37. 34-re.
    A spórolással is van egy kis gond.Tegyük fel,hogy az említett trükökkel sok kiadást megspórolsz.Sokaknak megtetszik, és ők is követik a példát.Mondjuk a népesség fele ilyen takarékos lesz ,mert divathullámmá válik a skót életstílus.
    Máris munkanélkülivé válik az említett rajztanár,leépítés lesz a mobilszolgáltatóknál a kisebb bevétel miatt.Kiesik állambácsi bevételei közül az üzemanyag adó,feleannyi autószerelő és biztosítós kell.
    Az autópályák fenntartásának van egy adott összege.Ha a nép 50%-a leteszi a négykerekűt,akkor duplázni kell a matrica díját,vagy elhanyagolni a pályát.
    A hirtelen spórolás katasztrófa az államnak.A kiigazítások mértéke ezért csak néhány százalékban értelmes megoldás.Ellenkező esetben gazdasági csőd a vége.
    A helyzet ott van elbasszarintva, hogy nem szabadott volna addig eljutni, hogy ekkorává váljon a probléma.

  38. 38.a foglalkoztatottság (nem munkanélküliség) nálunk és a görögöknél szerintem megegyezik. a bérek viszont nálunk alacsonyabbak, mint ott.

  39. 44.
    A helyzet ott van elbasszarintva,hogy a fogyasztói társadalom nem működik tovább, tehát egy elavult társadalmi forma. Ha tovább erőltetjük azzal csak tetézük a bajt, pont úgy mikor a cigány héberül tanul.))

  40. Gyerekként volt egy olyan gondolatom, hogy ahogy fejlődünk az embernek egyre kevesebbet kell majd dolgoznia, hiszen a munkák nagy részét gépek végzik majd. Ez eddig rendben is lenne, ha azt vesszük, hogy mennyi ember munkájára nincs szükség és mégis túltermelés van kajából is meg felesleges vackokból. Csak éppen nem kalkuláltam akkor az emberi természettel, a kapzsisággal, önzéssel stb. Mennyivel idilibb kép lenne, ha az emberek csak heti 3-4 nap dolgoznának 6 órát. több alkalmazottra lenne szükség így csökkenne a munkanélküliség, nőne a fogyasztói bázis, az embernek több ideje jutna kikapcsolódásra, kultúrára stb. No nem egy profit orientált model, komoly beavatkozás kéne állami részről, ami úgyse lesz meg.. helyette kapjuk a vad kapitalizmust.

  41. 46.hát nem is mi erőltetjük,hanem azok, akik ebből (fogy.társ)eddig kiválóan megéltek. naná, hogy nem akarnak lemondani róla, és tologatják a határokat, amíg csak lehet.

  42. 48.nem is várhatod el, hogy ők erről lemondjanak valószínűleg én sem tenném. Pszichológiai alaptörvény: ember az embernek nem akar jót. A kisembernek tömegének kellene irányítania de hiányzik a közösségi érzés s egy kis értelem sem ártana.

  43. Nos, úgy tűnik, adódott egy üzleti lehetőség Göröghonban, a kályhaépítés, lehet az cserép vagy éppen tömegkályha.Hajrá!

  44. 50-Nyikk
    „Nos, úgy tűnik, adódott egy üzleti lehetőség Göröghonban, a kályhaépítés…”
    Ez nem igazán lesz üzlet.
    Ha valakinek sok pénze van, vagy nagyon undorodik a munkától, akkor megcsináltatja valakivel a kályhát, de egyébként kevéske ráérzéssel bárki tud használható kályhát/kemencét/takaréktűzhelyet készíteni.
    Mégegyszer: Csak addig lehet üzlet, amíg van rá elegendő pénz. 🙂

  45. Mert szerinted az életszerű, hogy mindenki nekiáll otthon kályhát építeni…főleg a városból vidékre költöző, gyakorlati dolgokhoz nem sokat konyító „menekültek”.
    Mellesleg a hozzávalókat is le kell valahol gyártani, az sem az otthoni barkács kategória.

  46. 52-Nyikk
    „Mert szerinted az életszerű, hogy mindenki nekiáll otthon kályhát építeni…”
    Nem mindenki, csak az aki nem akar megfagyni, vagy nincs pénze másokkal megépíttetni.

    „Mellesleg a hozzávalókat is le kell valahol gyártani,…”
    Hát persze. pl: Kell hozzá fűzfavessző, hogy a kemence alakját megfonjuk, kell agyag és lószar, jó ha van üvegtörmelék. A vesszőből megfont alakot bekened agyag és lószar keverékével, begyujtasz rá, kiég a vessző, marad a kiégett agyag, amit akár kemencének is hívhatsz.
    🙂

    Másik posztban is hozzászóltam, ott is volt smile, plusz vasárnap és szatíra van, mégis komolyan válaszoltak. 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük