(1006) Neander-völgyi gondolatok

Tibor bá’ online

 

Apróhirdetés – Harvard professor vállalkozó kedvű hölgyet keres, aki hajlandó életet adni (alá vetni magát a klónozásnak) egy Neander-völgyi csecsemőnek. – Hogy volt-e már vállalkozó, azt nem lehet tudni. Minden esetre, ha ez így megy tovább, hamarosan Neander-völgyi ősemberek fognak közöttünk élni, amennyiben az újsághirdetés nyomán lesz vállalkozó kedvű nő, akinek segítségével visszahozhatunk egy 33.000 éve kihalt, a homo sapienshez közeli fajt. Jómagam azon tűnődtem, hogy a prof vajon rá fogja-e beszélni unokáját, hogy közösüljön az ivarérett Neander-völgyivel, vaj létrejön-e fogamzás. Természetesen kizárólag a tudomány kedvéért.

A lényeg az, hogy George Church professzor (Harvard Medical School – vagyis orvostudományi egyetem) Neander-völgyi csont maradványokból kinyert DNS segítségével kívánja feltámasztani egy rég kihalt emberi rokonságot úgy, hogy egy klónozott embriót beültet egy nő méhébe.  Az etikai kérdést átugorva, a professzor úgy gondolja, hogy oly sok emlősállat klónozása után, minden bizonnyal az ember klónozása is sikerülhet. „Ha pedig megtehetjük, miért ne tennénk meg?” Tette fel a professzor a világ legártatlanabb kérdését egy újságírónak.

Prof. Church terveivel csak kevesen értenek egyet, azért aztán az 58 éves tudós magyarázkodni kénytelen. Véleménye szerint az Emberiség jövőjében a DNS sokkal nagyobb szerepet fog kapni, mint az gondolnánk. Beszél a vírus rezisztencia kialakításáról emberekben. Ezzel ellentétben aggódó genetikusok úgy vélik, hogy a genetikailag módosított egyedeknek hibás lehet az immunrendszere, a deformáltság nem kizárt, és a társadalom etikátlanul kezelheti őket. Prof. Church tisztában van azzal, hogy elképzelése nem éppen „kívánatos”, de ő elsősorban a technikai megvalósításra összpontosít.

A professzor elképzelése szerint először a Neander-völgyi fossziliákban talált genetikai kódok alapján létre kell hoznia a megfelelő DNS-t, amit be kell helyezni őssejtekbe, amiket be kell injektálni egy emberi embrióból származó sejtekbe, és végül be kell helyezni egy béranya méhébe. Prof. Church hisz abban, hogy az őssejtek miatt az embrió nem homo sapiens, hanem Neander-völgyi ősembert fog produkálni.

A professzor úgy gondolja, hogy fél Neander-völgyi, fél homo sapiens lényt létrehozni nem lehetetlen, és még hasznos is lehet a Földi diverzifikáció miatt, de a fantáziája itt nem állt le: „A Neander-völgyiek másképp gondolkodhatnak, mint mi. Még az is lehet, hogy nálunk intelligensebbek. Ha ránk köszönt egy komoly járvány legyőzése, vagy a Föld elhagyása, hasznos lehet egy igazi másként gondolkodó.”

Némi szépséghibát jelent az, hogy az USA-ban – csak úgy, mint számtalan más országban – létezik anti-klónozási törvény. Persze nem lehet nehéz találni olyan országot, ahol a vezetés boldogan adna professzor Churchnek lehetőséget kísérletének az elvégzésére, és talán még béranyából se lehetne hiány. Nekem nagyon úgy néz ki, hogy az emberi természet szerves része a kizárólagosságra való törekedés. Aztán majd, ha baj lesz belőle, akkor George Church majd azt teheti, amit a Manhattan projectben részvevő tudósok tettek Hirosima és Nagaszaki lebombázása után. „Jaj, ha ezt tudtuk volna!”

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

 

 

14 gondolat erről: „(1006) Neander-völgyi gondolatok

  1. Szerintem teljesen felesleges egy ilyen kísérlet, a neandervölgyi itt van bennünk, velünk.
    Állítólag a két faj a közösen lakott területeken kereszteződött, és a mai ember génállományának pár százaléka neandervölgyi eredetű.
    Biztos vissza is lehetne tenyészteni, már ha volnának emberek, akik hajlandók lennének ilyennek alávetni magukat, amit kétlek, habár nagy az isten állatkertje. 🙂
    És akadnak olyan emberek ma is, akik külsőre megtévesztésig hasonlítanak a neandervölgyi ábrázolásokhoz, habár antropológusok lehet, hogy ezt felszínes hasonlóságnak tartanák.
    Egy közismert alak az orosz nehézsúlyú bokszoló, Valujev, akinél igen erős jellemző a kiugró szemöldökcsont, viszonylag nagy arckoponya, és a lapos, csapott homlok. Talán egyedül az állcsontja lóg ki az összképből, mert az elég erőteljes, a neandervölgyinél viszont az is csapott, fejletlen volt.
    De láttam már olyan embert is, akinél még ez is teljesen stimmelt.
    Szóval minek feleslegesen erőlködni? 🙂
    https://www.google.hu/search?q=valujev+k%C3%A9pek&lr=&as_qdr=all&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiZmsLKgOzSAhUEQpoKHb9oDhkQ7AkIJg&biw=960&bih=667#imgrc=yNbpbl5huQ7H1M:
    Egyébként a képek között van egy, amin bigfoot-al hasonlítgatják szegény Valujevet…

  2. Én is úgy tudom, anno nem csak vetélytársak, hanem szaporodótársak is voltunk.
    Hova tovább erről az egészről eszembe jut Lőrincz L. László: A nagy mészárlás című könyve. 🙂

  3. Szerintem nem fog menni, szerencsére.
    A halott élőlényekben DNS Kb. 500 évenként feleződik, azaz töredezik.
    Pár ezer év alatt egészen apróra töredezik. Jó kis Puzzle lehet összerakni….
    A Dínók klónozása pedig teljességgel lehetetlen. Ott már olyan apró, pár tucat-pár száz
    bázispárból álló darabkákra esik szét ami már használhatatlan bármire.

  4. Ahogy elnézem a másik témában az Iszlám Európába importálását, felmerült a gondolat, hogy ezek csak könnyen kezelhető rabszolgákat akarnak kitenyészteni belőlünk, a betegségeknek való ellenállás, meg a „kíváncsi tudós” csak humbug, hogy letörje az ellenálást.

  5. 3. Chani
    „Én is úgy tudom, anno nem csak vetélytársak, hanem szaporodótársak is voltunk.”

    Én úgy tudom, hogy a sapiens és a neandervölgyi génállománya annyira különbözött, hogy nem tudtak volna közös utódot létrehozni.

  6. Miért nem használják Dolly birka anyukáját „béranyának”?
    A kedélyek borzolgatásánál nem fognak továbbjutni

  7. 5. Proton
    Írd be, hogy neandervölgyi és homo sapiens, elég sok találatot kapsz. Azt nem tudom, hogy ebből mi a bizonyított, de több tanulmány is van, ami arról szól, hogy nem kiírtottuk, hanem inkább beolvasztottuk őket.
    Az igazság odaát van. 🙂

  8. 8: ” inkább beolvasztottuk őket”

    A gyomrunkon keresztül… 😉

  9. 6 – proton:
    Nem fogok rákeresni, de én úgy emlékszem, hogy volt olyan tanulmány, ami kifejtette, hogy volt keresztbe termékenyítés.

  10. 8. Chani, 10. Tibor bá

    Volt egy rakás tanulmány, meg elmélet, aminek nagyrésze megdőlt, itt egy jó kis összefoglaló.
    http://www.livescience.com/28036-neanderthals-facts-about-our-extinct-human-relatives.html
    és az ide vonatkozó idézet:
    „Neanderthal expert Erik Trinhaus has long promoted the interbreeding hypothesis, but the theory really caught fire when a 2010 study published in Science magazine determined that Neanderthal DNA is 99.7 percent identical to modern human DNA (a chimp’s is 99.8 percent identical). ”

    „Oszt'” lehet, hogy ez sem igaz. Az igazság nem tudjuk hol van. 🙂

  11. 13 – proton:
    Így pofára a 99,7 és 99,8 nem tűnik valószínűnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük