VM-290 Tűzkő-szaharin

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

~q102Közvetlenül az ostrom után a budapesti Nagykőrúton megjelentek a mozgó árusok. Hogy mi igazán fontos az életben, azt az árulja el, hogy legtöbben tűzkövet és szaharint árultak. Hogy ezek miért fontosak? A tűzkő segítségével tűzet lehet gyújtani (ha már a gyufa elfogyott), ami fontos a háziasszonynak, de még fontosabb a férjének, aki természetesen dohányzik. Ami pedig a szaharint illeti, ha nincs cukorgyár (lebombázták), akkor nincs cukor. Ha nincs cukor, akkor nincs mivel édesíteni, márpedig a reggeli és az esti tea édesítés nélkül nemigen iható. [Ha a cukorbetegekre gondoltál, nos, akkoriban nagyon kevés volt.]

Ronson öngyújtó - világmárka
Ronson öngyújtó – világmárka

A tűzkövet természetesen az öngyújtóhoz vették, amit azért találtak ki, mert majd mindenki dohányzott, és a rágyújtás sokkal szertartásosabb volt öngyújtóval, mint gyufával. Ma is van (gáztöltetű) öngyújtó műanyagból, de messze nem előkelő. A régi öngyújtók remek darabok voltak (lásd az illusztrációt). Viszont a háború után egy újabb szempont tört az élre, a takarékoskodás.

Különben a takarékoskodás (ami ma ismeretlen fogalom) rengeteg téren jelentkezett. Egy golyóstollat nem dobtak el, miután kifogyott belőle a tinta, hanem feltöltették. Egy selyemharisnyát (vagy macskanadrágot) se dobtak el, ha lefutott a szem, hanem elvitték a szemfelszedőhöz, aki soronként 1 forintért felszedte a szemeket. A leghasznosabb viszont a műstoppolás volt. Először is az emberek nem hordtak mindenféle felirattal „díszített” slampos rongyot, hanem tisztességes szövetből készült kabátokat, nadrágokat, szoknyákat. A cél az volt, hogy ezeket minél tovább lehessen hordani, legtöbbször az elkopásig. De mi volt akkor, ha a drága és elegáns kabátomnak úja beakadt valamibe, és kiszakadt. Ezt ugyan össze lehetett varrni, de hogy néz az ki? Itt lépett be a képbe a műstoppoló, aki valami láthatatlan helyről kihúzott néhány eredeti szálat az anyagból és azokat az elszakadás helyén befűzte úgy, hogy a szakadt részt áthidalta. A kilógó szál a fonák oldalon maradt. A színoldalon olyan volt az anyag, mint újkorában.

Az elkopott cipőt se dobták el, hanem elvitték a suszterhez, aki megtalpalta. A kilyukadt lábast megfoltozták. Az elkopott télikabátot, vagy kidörzsölődött ingnyakat „kifordították” a szabók. A gyereknek nem vettek minden szeptemberben új (és csiricsáré) táskát. Én például a középiskolában négy évig ugyanazt a „diplomata” táskát cipeltem, miután az apám 10 év után leselejtezte.

Általában az emberek semmit se dobtak el, mindennek volt értéke. Például a leégett porszívót újra tekercselték. Gondolom ez egy ősi hozzáállás lehet, mert 1962-ben Bali szigetén azt tapasztaltam, hogy még a konzerves dobozokat is újra hasznosították, virágcserép lett belőlük.

És nem mi változtunk meg, hanem megváltoztattak minket. A nőkben különben is bennük van az újabb és újabb dolgok iránti vonzalom. Egy cipőt nem akkor dobnak ki, amikor elszakad és javíthatatlan, hanem amikor már túl régen hordják. Erre a női ösztönre kellett ráépíteni az igényt. Jó példa erre a mobil telefon, ahol havonta jelennek meg „fejlettebb” változatok. Na, de ez már egy egészen más téma.

__________________________________________________
__________________________________________________
_________________

21 gondolat erről: „VM-290 Tűzkő-szaharin

 1. Sajnos ez a „takarékos” de nevezhetnénk inkább ésszerű életvitel kihalt.
  Az uralomra jutott fogyasztói társadalom szlogenje, vedd meg, használd, és mikor kijön az új modell dobd el a régit, és vegyél újat, aztán és így tovább.
  A fogyasztói társadalom jelenlegi formája csak a termékek teljes reciklálása esetén tartható fenn hosszú távon. Erről azonban szó sincs. Sőt az erős reklám tevékenységgel megtámogatott erkölcsi elavulással, plusz a tervezett élettartammal, pótalkatrész gyártás csökkentése által, egy hatalmas világméretű pazarlásba hajszolják az emberiséget. Hogy miért? A mérhetetlen kapzsiság, az állandó profit éhség miatt.
  A fenyegető klíma katasztrófa egyik, és legfontosabb oka a hatalmas ipari tevékenység, a hozzá kapcsolódó iszonyú hosszú, üzemanyag zabáló szállítási útvonalak, a hatalmas reklámhadjárat energia igényes üzemeltetése.

 2. Nem csak lustaságból, illetve divatból nem csináltat meg az ember dolgokat, hanem mert nem tudja, mert már nem foglalkozik vele senki sem.
  Pl. nekem van két szép, márkás bőr félcipőm, aminek eltörött a gumitalpa. A felső bőrrész még mindig jó, pedig az egyik 11, a másik meg 16 éves, és elég gyakran hordtam őket. Most is hordanám, de eső idején beázik alulról, ami azért nem kellemes. De a suszter ilyennel nem foglalkozik.

  A mosógépekkel is meggyűlt a bajom, mert a javítás költsége felér egy új vásárlásával majdnem. Így most van egy Energomat, amit bármikor meg tud javítani a szerelő. Tipp-topp állapotban vettem 25e Ft-ért.

  Mikor összeköltöztünk a férjemmel akkor vettem egy darálós robotgépet, ami elromlott és nem lehetett javítani, majd még egyet, ami szintén bedöglött. Ekkor vettem egy majd 30 éves kis kávédarálót a vaterán 800 Ft-ért, meg egy kézi habverőt szintén fillérekért, aztán azóta ezzek a kettővel csinálok mindent hiba nélkül. 🙂

  Viszont örülnék egy listának, hogy mit lenne érdemes beszerezni, illetve raktározni geddonra, és, hogy esetleg hol lenne érdemes beszerezni, meg melyik változatot (van amiből többféle minőség is van, de egy laikus nem biztos, hogy a jót választja). Már van elég sok dolgunk, de biztos van olyan, ami még jól jönne.

 3. Geddontol fuggetlenul 🙂
  Tuzgyujto eszkozok ongyujtok utantoltok
  Salgo masina (sparhelt)
  Kulonfele eles kesek (nemetbe dolgozo hentesek olcson tudnak Gieser, Dick keseket) ollok esetleg szike (olfa kes is megteszi) varrotuk, eros fonalak. (Pl horgasz fonottzsinor – ezzel cipot ruhat is erosen osszevarrsz) nehany bonyhadi fazek labas zomancos tepsi, badog bogrek minosegi fem evoeszkozok (kanalgep :)) egyszeru regi alu kavefozo (nem mostani spiater szarok megkevesbe a kapszulas borzalmak) minosegi zarhato muanyag dobozok (curver. tupper draga) lomis piacon kilehet sokmindent kukazni. Akarcsak regi massziv keziszerszamokat de ez masik tortenet.

  Mostmar csak legyen mit meggyujtani megfozni megenni es esetleg eltarolni 🙂

 4. 2 Chani

  Elsősorban személyi vízszűrőt és hálózsákot:
  – LifeStraw (kis tubus, 1.000 liter víz szűrésére alkalmas, kvázi bármilyen vizet meg lehet inni; 8000 Ft darabja)
  – Hálózsákot, amely -30-40C fokig is használható

  Én javaslom – lakhely függvényében – egy nagyobb kapacitású vízszűrő beszerzését is. A Life Saver 20000 demizsonos változata 20.000 litert szűr, ára 110.000 Ft. Van 15000 és 10000 literes is, utóbbi 70.000 Ft. Nekem ugyan 20000-es van, de praktikusabb a 10000-es, mert van egy 2 éves „élettartama” is; nem feltétlenül számít, mert ha már nem szűr rendesen, nem jön belőle víz.

  És van még sok minden…

 5. 3 (előre is elnézést az OFF-ért)
  Nem lesz nagyon mit enni, ez a legnagyobb baj a közelgő gebasszal és ezt nem érti meg senki. A mezőgazdaság – lett légyen az bármilyen szintű – termésátlaga sehol nem lesz. Egy mai 5000 fős igazi tsz-es falu nem hogy piacra nem fog tudni termelni, de az 5000 főre sem.
  Ezért olyan nagy gebasz a gebasz.

  Persze vannak, akik megfelelően gazdálkodnak már. Nekik lesz kaja. Csak őket meg felkeresik majd és előbb, mint utóbb gyengébbnek találtatnak és nem lesz már kajára szükségük.

  ceterum censeo: közösség és előre felkészülés; különben ötös lottó esélyek.

 6. A fentiek elolvasása után az a pajzán gondolat futott rajtam végig, vajon ha hangosan elfinganám magam, abból milyen geddon topik kerekedne ki? 😀

 7. 2:
  A márkás cipők talpalásával kapcsolatban próbálkozz vidéken vagy a XVIII. stb. kerületekben Budapesten.

  Figyelem mindenki!
  Tud valaki cipészről valahol?

 8. Budapest III. kerület Óbuda Szőlő köz….A 10 emeletes panel templom felőli oldalán a földszinten. Kis cipész műhely,
  a suszter érti a dolgát 🙂

 9. „márkás cipők talpalásával kapcsolatban”

  Talpalás? Mond magad migránsnak, már kapod is a márkás cipőt a Keletinél… 🙂

 10. 6 Tibor bá’, nos, menne vegy- és hangelemzésre. Valamit tuti találnánk benne… 😀 😀 😀

 11. Csak úgy halkan megjegyezve, nem-e lehetne-e, esetleg.
  Netalántán. Megtanuljunk, saját magunk megjavítani ezt-azt.
  Mert ha már geddon, akkor talán ennek lenne a legtöbb értelme.
  Vagy az én fantáziám rugaszkodott el nagyon a valóságtól? 🙂

 12. Köszönöm az infót, akkor nem kell kidobni a szeretett cipőket! 🙂

 13. Témához: voltam már cipőt talpaltatni csak olyan kényelmetlen lett utána – vékony cseretalppal – , hogy nem használtam szívesen. Talán még megvan.

  6: Tibor bá’ attól függ mikor történne az esemény. Holnap délután vagy hétfő délelőtt Elul 29-hez kötnék, hogy Tibor bá’ megszólalt és előre jelezte a Geddont. Meneküljön mindenki amerre lát. A rendőrök meg díszsortűznek vélnék vagy hogy csatlakoztál az iszlám államhoz és jól állsz a biogázfejlesztők fejlesztésével úgyhogy rettegjetek! MÁS A BBC pedig egy oknyomozó riportot késsítene, mint amit a tegnapi eseményekhez is: http://www.youtube.com/watch?v=ZV315xqbRK8

 14. 5.Jövőnk

  bocs az offért:
  „A mezőgazdaság – lett légyen az bármilyen szintű – termésátlaga sehol nem lesz”

  Említetted hogy beszéltél erről szakemberrel.Röviden le tudnád írni hogy ez mire van alapozva? A klíma miatt gondolod a termésátlag csökkenést?
  Mert eddig úgy néz ki nincs gond országosan (persze egy egy szárazabb év leviszi 10-30%-al az átlagot pl. kukoricánál, de a másik visszahozza…)
  Gyümölcsnél :nem tapasztaltam termésátlagcsökkenést.Talán az billentheti ki ha korán jön majd 45-50°C 1-2 hónapig és megaszalódik a fán.

  Még egy megjegyzés:pár évvel ezelőtti árhoz viszonyítva a zöldség gyümölcsöket igen elszálltak az árak tavasztól (coopban szoktam venni ált.),van ami 1000Ft/kg felett volt (drága a mag, műtrágya, permet,+a bolt nyersége), és még nincs is olajválság.De én is foglalkozom termeléssel és látom hogy ha jönne egy akár csak egy kisebb olajválság akkor bizony még jobban elszállnának az árak, erre látok esélyt,ennek szerintem nem kell sok idő.

  Viszont józan paraszti ésszel megfigyelve: pl. a dinnyét már kb. 5 éve mindenki csepegtetőzi , mert nem igazán teremne meg(szar is mert tele van műtrágyával..), illetve tudom hogy 20-30 éve nagyanyám elszórta a salátamagot és magától termett, ma már nem terem(persze ez lehet a nemseítések miatt van , franc tudja.Illetve a répa zöldség is már nehezen terem meg nálunk és mamámnál, de lehet ez is a manipulált magok miatt…

  Globális termésátlaggal (azt nem tudom melyikre gondoltál) nem tudom mi a helyzet , még nagy gebasz nincs (vagy igen??), bár láttam filmet ahol mutatta h időnként pl. a rizst megtépázza az idő bizonyos területeken és drasztikusan csökken a termésátlag.

  Ha olaj ára elszáll akkor azzal minden műtrágya , vegyszer stb… ára elszáll, monokultúrás termesztés is….

 15. 16 Tamás
  Nem lesz műtrágya, sem semmilyen vegyszer, nem lesz gázolaj (se traktor), nem lesz talán áram sem, állatállomány száma alacsony az ekéhez, meg megfelelő eke sincs. Leegyszerűsítve. Forgatókönyv függő persze.

  ÉS megoldható, ha egy közösség most szépen elkezd összefogni és a fentiekre proaktívan reagálni, mert lehet.

 16. 17 Jövönk
  Ok,kösz a választ , így világos,ez persze erősen forgatókönyvfüggő.Lehet 5 vagy X évig még megy minden és utána hirtelen, vagy lassan de biztosan…

 17. Nekem termett dinnyém öntözés nélkül, igaz, nem nagyok, és egy régi sárgabélű fajta, de attól még jó volt. Krumplim is lesz (öntözés nélkül), igaz, krumplibogár ellen permeteztem, ennyit „csaltam”.
  Lovas ekét 15-20 eFt-ért lehet kapni, ennyiért még dísznek is megéri…

 18. Gondoltam leírom az ablakaink felújításának történetét, hátha valakinek hasznos lesz.
  A ház amit vettünk a 60-as években épült, és régi fa ablakok vannak benne, amik duplák és hármas osztatúak, sima 2mm-es üveg volt bennük. Ezeket lecsiszoltuk (egyenlőre csak a külsőket) sarokcsiszolóval amin lepkekorong volt, újra festettük és elkezdtük járni az üvegeseket, hogy legyenek szívesek belarakni 4-16-4-es thermo üveget. Senki se vállalta, kivéve egy céget Budapesten, akik a 6 ablakszárnyat 80.000 Ft-ért beüvegezték ilyenre, kicsi marás és falcolás után.
  Egy új ablak készítése alaphangon is 100.000 Ft lett volna, a régiek felújítását meg senki se akarta vállalni, mondván, hogy hülyék vagyuk, dobjuk ki azt a régi vackot. Ezek a régi vackok még igazi fából vannak, amik egy darabból van, nem ragasztva meg tömörítve, ahogy az újak. Ha 60 év alatt nem vetemedtek el és nem rohadtak szét, akkor további ápolások után szerintem ezek még simán kibírnak ugyanennyit.

 19. 19: Az eke a kisebb gond. Lovat tartani, az nem olyan egyszerű. Kell neki hely, legelő, abrak, hozzáértés, idő…

  20: Ügyesek vagytok. Csak mellékesen megjegyzem, hogy a ragasztott-tömörített fa kevésbé vetemedik, mint ami egyben van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük