(VM-212) Szavazás anno

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

~ab1081951-ben töltöttem be a 18. életévemet, lettem nagykorú az új rendszer jóvoltából (Horthy alatt 24 év volt a nagykorúság), mert a tapasztalatlan fiatalokat jobban meg lehet szédíteni – gondolta az MKP, mert Rákosi ugyanúgy taktikázott, mint mostanában Orbán. Ez alkalomból kaptam a Párttól egy oklevelet, mint első szavazó, nehogy elfelejtsem a kötelességemet, amit különben se felejtettem volna el, mert jó anyám ügyelt arra, hogy ne lehessen belekötni a családba. Az esedékes szavazáskor pedig el is mentem leadni a voksomat, amiért cserébe kaptam egy szép oklevelet, vagyis okleveles szavazóvá értem. Amiből csak az látszik, hogy Rákosi pont olyan hülyének nézett minket, mint Orbán.

Nem tudom észrevettétek-e, hogy szavazást írtam, nem pedig választást. Ugyanis választásról szó se volt, mert csak egy pártra lehetett szavazni. Hogy akkor minek az egész cirkusz, azt ne kérdezzétek, mert fogalmam sincs, de nagyon lelkesen csinálták a dolgot. Aki délután ötig nem adta le a szavazatát, ahhoz kimentek a lakására emlékeztetni a kötelességére. Másnap aztán megírta a Szabadnép (ezek lettünk volna mi, szabadok), hogy az MKP 99,76 %-os győzelmet aratott, csak azt nem tudtuk meg, hogy kik felett. És persze azt se tudtuk, hogy mi a fészkes fenének van választás, ami csak egy csomó pénzbe kerül, miközben nem lehet kapni vajat, tojást, húst és cukrot is csak néha.

De azért a Párt megadta a módját. A szavazás napján az utcákat az úgynevezett „hangulatkeltő brigádok” járták. Ez is voltam. Az osztálytitkárokat összehívta az iskola titkár, eligazította őket, akik azután az osztályban összeírtak azokat, akik önként jelentkeztek, vagyis mindenkit. Másnap aztán reggel összegyűltünk az iskolában, hármas sorba álltunk, majd megindultunk, mint egy katonai alakulat és jártuk az utcákat a kerületünkben, miközben hangosan mozgalmi dalokat énekeltünk. Elképesztő vidámak voltunk és keltettük a hangulatot, hogy mindenki vidám legyen, mert mehettünk szavazni a pártra.

Most persze egy kicsit igazságtalan voltam, mert nem igazán egy pártra szavaztunk, hanem kettőre, ugyanis a Szociáldemokraták fuzionáltak a Kommunistákkal, ahogy most a KDNP és a Fidesz. Csak aztán Rákosi valahogy lenyelte a szocdemeseket. A részleteket megkérdezhetitek Schiffer Andrástól, mert az ő dédapja adta el a pártot Rákosinak. Szóval a két párt a végén egy lett, amiről az jut eszembe, nézzétek majd meg a KDNP-t, ha Orbán megnyeri a választásokat. 😀

Szóval reggeltől délig róttuk az utcákat és mozgalmi dalokat énekeltünk, és akkor ugye, ez meg mi? A viszonylag agyon dédelgetett költök és zeneszerzők hetente jöttek ki a rendszert, a munkásmozgalmat, a nemzetköziséget, a szebb kommunista jövőt, a lelkes termelést…..stb. dicsőítő dalokkal. Például: Sződ a selymet elvtárs, Elől járunk a harcban, Fel vörösök, proletárok!, Köszönjük néked Rákosi elvtárs, MHK sportinduló, Zúgnak a traktorok, DIVSZ Induló = http://youtu.be/BapMyAZQM9k

Meghallgattad? Ez azért elég messze van az X faktor dalaitól. Na, mindegy. A helyzet az, hogy daloláson kívül másunk nemigen volt. Az ország a padlón volt, ahová éppen most is tartunk, azonos okok miatt. Volt egy Rákosi apánk, aki mindent, mindenkinél jobban tudott, senkitől nem kért véleményt, ragyogó ötletei voltak, amiket azonnal meg is tudott valósítani, mert mindig akadnak olyanok, akik jó pénzért kiszolgálják a diktátorokat. – Ja, igen, az hogy néhány hét múlva megyünk szavazni, ne tévesszen meg. Rákosi alatt is szavaztunk. Megszavaztuk az oroszok által bemutatott, a végtelenbe nyúló fényes jövőt. A mostani (utólagos) megszavazás „csak” 2046-ig szól. Azt meg már fél lábon is kibírjuk.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
___________________________________________________

23 gondolat erről: „(VM-212) Szavazás anno

 1. Először szavazni az olyan ‘felnőttes’ dolog volt. Ki nem hagytam volna… /Mekkora marha voltam 😀 /

  A mostani első szavazók nagy része Jobbik szimpatizáns /származás és iskolai végzettség függvényében persze/. Bár nem fognak sokat billenteni a mérlegen, mert kevesen vannak.
  A nyugdíjasok döntik el a választást, nagyobb részüknek meg inkább Orbán a favorit /a szociális juttatások megnyirbálását nem felejtették még el a szociknak/ a populista intézkedések miatt. A közpénzek szétlopása meg nem érdekli őket, az idősek nagy részét már nem a közügyek érdeklik, hanem hogy meg tudják-e venni a gyógyszereiket /persze vannak kivételek/.

 2. A négy évenkénti jelenkori szavazás esetében elmondható, hogy az eredetileg tartalom és forma egységeként bevezetett valódi választás aktusból, lassan lassan elpárolgott az érdemi tartalom.
  Éppen hogy nyomokban még talán fellelhető ,de ebben sem vagyok biztos.

 3. „Szóval a két párt a végén egy lett, amiről az jut eszembe, nézzétek majd meg a KDNP-t, ha Orbán megnyeri a választásokat.”
  Azt nem hiszem hogy beolvasztja, mert a „keresztény” szóval húzza be az ájtatos manókat…. 😆

  „A mostani (utólagos) megszavazás „csak” 2046-ig szól.”
  Most is arról szól akárcsak régen:

  – Elvtársak szavazzuk meg, mellik brigád lopjon az elkövetkezendő négy évben……

 4. 3:
  A kisgazda szóval húzta be a vidékieket, aztán hol van most Torgyán József?

 5. A magam részéröl márcsak kiváncsisából is a JOBBIK az akire szavazok.
  Nincs más, nincs kire. Undorodom ezektöl akik törvénybe iktatva hazudnak, csalnak, lopnak és naponta ölnek büntetlenül.

 6. Nos igen. Ha nincs kire szavazni, akkor a magyar függetlenül a kampánynak, meg a szokásos ígéreteknek, elmegy szavazni, hogy nehogy a másik nyerjen. Tök mindegy ki mennyit lop a közpénzből, nincs perspektíva. Ez már rég a demokrácia halála, röhej az, hogy itt még negyedévszázados sincsen, nem úgy mint nyugatabbra. Vagy nem is volt sose?? Úgyhogy én maradok a szokásomnál, demokratikus módon leszarom az egészet és egyszerűen lemondok a birka jogomról, tehát nem szavazok senkire, mert nem vagyok birka.

 7. 6:
  Könyörgöm, legalább a jobbikra! 😀

 8. 7.
  Úgy, úgy !

  Dúró Dóra mostanában „vallotta be” hogy szakítanak a túlzottan radikális retorikával.
  Ha szalonképesebbé vállnak, akkor bizony koalícióképesek lesznek a Fidesszel, és őket erősítik ! Cserébe pozitív hatást gyakorolhatnak rá.

 9. 8:
  Torgyán doktgor, Dávid Ibolya és Sólyom László után, ha valaki pozitív hatást tud gyakorolni Orbánra, annak kinyalom a seggét. 🙂

 10. Azt tudod-e kedves Tibor bá, hogy te is abba a csillagjegybe tartozol, amibe Orbán és Gyurcsány?
  Vagyis mindhárman „ikrek” vagytok.
  Én persze nem hiszek a csillagjegyekben… 🙂

 11. 10:

  Ha nem hiszel benne, akkor elárulom neked, hogy a legtehetségesebb emberek kivétel nélkül mind vizöntők. Kvázi, vizöntőnek kell lennem. 😀

  11:
  Áruld el nekem, hogy tenap miért írtál be „Galgaman”
  niknév alatt?

 12. Tibor bá csillagjegyét elnéztem, de a két „politikusra” igaz, hogy ikrek…

 13. 7. Tibor bá’

  Ha fizetnének érte pár ezer forintot, akkor se szavaznék a Jobbikra!! Undorító egy párt !

 14. 15:
  Konkrétizáljuk! Mennyiért szavaznál rájuk?

 15. 15: „Undorító egy párt !”

  Ez így kevés. Javasolnál egy nem undorítót? 😀

 16. 12.
  Talán jobb ha nem vagyok beazonosítható, de tulajdonképpen mindegy. Az egész környék tudja, hogy az illető egy szélhámos faszkalap. Számtalan embert átvert, többek között engem is, és egy ilyen ül a Jobbik parlamenti frakcióban…

 17. 18:
  Ha igazad van nem kell rejtőzködnöd. Bújkáljon az, aki csal, lop és hazudik.

 18. 16. Tibor bá’

  Hát minimum 100 ezer, annyiért eladnám a lelkem az ördögnek 1 alkalomra. De azután is utálnám a Jobbikot, az csak egy üzlet lenne.
  A fidesznél ez már 250 ezer lenne, hogy rájuk adjam a szavazatomat, az még undorítóbb párt. 🙂

 19. 20, Azért vágtad pofán Novákot mert egy udoritó párt alelnöke?
  Köztudott, hogy te is szerettél volna a JOBBIK-ba valami pénzes poziciót. Csak téged alapból utasitott el Novák.
  Ha jól tudom utána kezdtél valami Zöld Párt szineiben kopogtató cédulákat gyüjtögetni magadnak aminek nagy részét nem fogadták el mert hamis volt.
  A JOBBIK egy olyan párt amely számomra egyáltalán nem undorító, ergo rájuk szavazok.
  Azoktól viszont undorodom akik pénzért adják vagy veszik a voksokat.

 20. Lehet, hogy a fidesz nem fog olyan jól szerepelni a választásokon, mint ahogy remélik és kénytelen lesz lepaktálni a jobbikkal, amiben még sokan reménykednek és amely valószínűleg jól fog szerepelni. Majd keserű lesz a kijózanodás, mikor az elkopott fidesz megkezdi a hatalomátmentést a jobbikba. Mára már világosan látszik, hogy a jobbik ugyanolyan undorító zsiráfpárt, mint a fidesz. És hogy akkor kire szavazzunk? Hát ha valaki mindenáron akar szavazni, az még rajzolhat péniszt a szavazólapra, vagy kenhet rá fekáliát, csak hogy meglegyen a hangulat.

 21. 21:
  Attól, hogy tomcat néven ír ide valaki még nem biztos, hogy Polgár Tamás az, sok más Tamást is becéznek így.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük