VM-206 Mentők

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

~00000Középiskolám a Markó utca 20. alatt volt, közvetlenül a mentők székházával szemben. Az első osztály ablaka éppen a mentők sárga épületére nézett. Ennek a közelségnek volt némi előnye, mert kisebb balesetek esetén a szenvedő felet két másik osztálytárs kíséretében átküldték a mentőkhöz, ami elég nagy esemény volt ahhoz, hogy a fizikaóra elmaradjon. Ugyanis a mentők székháza ilyesmire nem volt berendezkedve. Az meg abszurd lett volna, ha a sérült diákot ellátatlanul küldik haza. Ők kiszálltak a baleset helyszínére, de hogy a helyszín menjen hozzájuk, hát azt nem, de ha mégis, akkor az egyik bent vesztegelő mentőautóban látták el a sérültet némi szemrehányások kíséretében.

A méltatlankodással eltöltött fizikaóra alatt megtudtuk, hogy „régebben” a mentők intézménye valamifajta karitász szervezet volt, akik a munkájukat l’art pour l’art végezték, magyarul ellenszolgáltatás nélkül, viszont Szilveszter éjszakáján végigperselyezték a várost, magyarul koldultak, és az enyhén spicces emberek adakoztak, mert mit lehet tudni, mikor lesz rájuk szükség!

 Ez persze régen volt. Manapság a mentők és a társadalom viszonya merőben más. Feltörik a mentőautót és elviszik belőle a GPS-t, esetleg megverik a menőorvost. A mentők pedig szilveszteri kéregetés helyett erősen elvárják a hálapénzt, vagy úgy állnak bosszút, ahogy tudnak. És ez nem városi legenda, hanem személyes tapasztalat. Egyedülálló idős embereknél iparkodnak kifosztani a lakást, fiókokat húzogatnak, szekrényajtókat nyitogatnak, értékeket tulajdonítanak el. Persze nem az összes egység, de egyetlen egy is sok lenne, ez tehát nem kifogás. Felszereltségük viszont – minden sírás ellenére – sokkal jobb, mint hajdan volt. Kérdés, melyik jobb modernebb eszközök és a hanyag személyzet, vagy lelkes, odaadó személyzet és egyszerűbb eszközök?

Én minden esetre a szilveszteri perselyezés hagyományának elvesztését sajnálom. Fennhéjázás helyett a kellő alázat sokkal szimpatikusabb. – Jut eszembe, évente egyszer én is „hangosan” perselyezek, így Szilveszter környékén. Nem ragaszkodom ahhoz,, hogy adakozz, de legalább olvasd el az indokaimat. Ehhez a főoldalon rá kell kattintanod a Donation/Támogatás csíkra, balra fenn a parabola mellett integető miniatűr Éva alatt.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

17 gondolat erről: „VM-206 Mentők

 1. Kedves Tibor Bá’!

  Azt ugyan nem tudhatom, hogy kik és mennyivel szoktak támogatni,de abban biztos vagyok, hogy ilyen különleges formában, ahogyan én felajánlom itt és most, senki sem tette még:

  Biztosan vannak olyan olvasóid is, akik bár szívesen támogatnának pénzadománnyal, nekik sincsen elegendő, még a legfontosabb dolgokra sem, de ha valamit (közvetve) megtehetnének érted, szívesen megtennék…
  Lehetne ez pl. csak néhány, vagy akár több olyan plakát fénymásolása és kihelyezése saját településük forgalmasabb helyein, amiknek segítségével az embereket úgy lehet megszólítani, és támogatást kérni tőlük, hogy nem pénzt vagy valamiféle tárgyi adományt kérünk, csak egy számukra ingyenes gesztust. Ebből azonban a JÓSÁGSZALON által mégis pénz keletkezhet a számodra, úgy, ahogyan a JÓTÉKONYSÁG menüpontjának első bejegyzésében az le van írva, és az említett plakát képe is látható, melyen a kipontozott helyre a ” TIBOR BÁ’ BLOGJA” felírás kerülhetne. Minél több kisebb-nagyobb településen lennének kihelyezve ilyen (A/4-es) plakátok, annál jobbak az esélyek, és ebben a megoldásban mindenki csak jól járhat!

  Azoknak, akik pedig konkrét pénzösszeggel támogatnak, a JÓSÁGSZALON ezúton felajánlja, hogy az összeget, vagy annak nagyobb részét (max. háromezer Ft-ot) megtéríti az adományozónak, ha ő ezt közvetlenül a JÓSÁGSZALON-tól kéri, abban a „helyi pénz”-ben, amiről a JÓ-ZSI-TON menüpontban lehet bővebben olvasni. Természetesen a pénzbeni támogatás megérkezését ilyen esetben meg kell erősítened (igazolnod)a JÓSÁGSZALON kérésére, hogy igaztalanul ne lehessen megtérítést kérni.
  A JÓSÁGSZALON honlap nevét csak be kell írni a keresőbe, és az első találat már oda is viszi az érdeklődőt a honlapra. BUÉK mindenkinek!
  http://josagszalon.hupont.hu/

 2. 1.

  A saját három gyermekem (27-23-20) évesek sem tartanak igényt a tíz körmömmel kősziklákból kikapart bölcsességeimből, élettapasztalataimból.
  Amire törekednek mint minden ember, az önállóság, ,függetlenség ,FÖLÉNY , dominancia.
  (zárójelben jegyzem meg, hogy vagy intimitás vagy vagy fölény, a kettő együtt nem megy)
  Az alázat hiánycikk, senki sem szeret „kisebb” lenni és áhítattal fölnézni valakire, akit saját magánál lényegesen „többnek” tart.
  Pedig tanító, tanár, professzor,mester, rabbi, nélkül egyedül, sokkal nehezebb még ma is előrejutni a tudás végtelen birodalmában.
  Halott nagyságokra már néhányan képesek fölnézni…..
  Mindig döbbenten tapasztalom egy egy közismert személy törvényszerűen bekövetkező álságos hirtelen látványos felértékelődését elhunyta után.
  Aki bölcsességet osztogat fölényben van, tehát nem kívánatos.
  Szokrateszt és Jézust kivégezték, annyira irritatív volt bölcsességhirdetésük, tanításuk a sokak számára.
  „Jó tanácsokkal teli a padlás”

 3. 2. Jótanácsot sokféle képen lehet adni.
  De, aki úgy érzi, van annyira bölcs, hogy jótanácsokkal tud szolgálni, annak már kell lenni annyi bölcsességnek is, hogy a legcélravezetőbb módot is meg tudja választani.
  Más szóval, a lekezelően adott bölcsesség, csak a legritkább esetben ér célba!
  „Az alázat hiánycikk”
  Ha valaki a saját gyerekeitől alázatot vár el, akkor nem a gyerekeben van a hiba.

 4. 3:
  Újabban a politika hozta be ezt a (különben) istenhithez köthető fogalmat. Valaki megmondhatná nékem, hogy mi a fenéért kellene alázatosnak lennem nekem, vagy bárki másnak? Egyenrangú emberek között ez a követelmény teljesen felesleges.

 5. 4.

  Azt hiszen Tibor bá’ te réges régen megteheted ,hogy nem vagy alázatos,el is felejtetted milyen az ,igen nehéz lenne neked ez a szerep.

  Nagyon kicsi az, aki nem tud egy kicsit kisebbnek mutatkozni mint amekkora.

  Nem egy nagy hátrány tudni, hogy
  „nem én fújom a passzátszelet” és ezt viselkedésemmel ki is mutatni.
  Mindig szimpatikusabb a szerénység mint a fennhéjázás.
  Két alázatos meg fogja találni a közös hangot két fölfújt hólyag meg gyakran egymásnak esik.
  Persze ezek általánosságok és egy egy konkrét helyzetben vagy igazak vagy nem.
  Az alázat szerintem azt jelenti, hogy valamit vagy valakit értékesebbnek tartunk és önmagunk és személyes igényeink elé vagyunk képesek engedni a fontossági sorrendben.

 6. 3.

  Kedves Ciki

  Félreértettél.
  A gyerekeimtől nem várok alázatot, több tiszteletet és több figyelmet szeretnék tőluk kapni ,de nyilván bennem van a hiba.
  Végül is a legfontosabb nekem az amit meg is kapok , hogy ők szépen boldoguljanak és ebben nincsen is hiba jelenleg.

 7. 5: Kedves Gábor!

  Egyet tudok érteni veled, bár az én most 22 éves lányommal sem felhőtlen a kapcsolatom néha… Azt is látnom kell , hogy a szüleimmel kapcsolatban én sem voltam mindig tisztelettudó….
  Ezt már bánom . Sajnos Édesanyámmal már személyesen nem tudom ezt megbeszélni…Viszont én úgy érzem, hogy Ő nem haragszik rám… soha nem is haragudott. A legjobbakat!

 8. Kedves Tibor bá’!
  Édesapámat az elmúlt 3 évben többször is szállították mentők. Hol az utcán lett rosszul, hol a lakásásán. Az általad említett jelenséget egyik esetben sem tapasztaltam, holott a lehetőség adott volt. Én már mindig késve érkeztem a kórházba. Jattot adni ő nem tudott, állapotából kifolyólag, nekem pedig már nem volt lehetőségem. Lehet, hogy csak szerencsénk volt ?

  Boldog Új Évet Kivánok neked és egész családodnak !

 9. 5:
  Én az igaz, őszinte, tényszerű kapcsolatnak vagyok a híve, ahol az ember megmondja azt, amit gondol, és nem azt amit (esetleg) elvárnak, vagy amivel előnyöket lehet elérni. Az „alázat” alatt értett viselkedés nem más, mint a másik ember rászedése, becsapása, mert olyat mutatsz, amit valójában nem gondolsz. Az alázat a legaljasabb manipuláció.

  A fiatalabbtól akkor kapsz több tiszteletet, ha le tudsz tenni az asztalra olyat, amit ő szívesen felvesz onnan. Ha nem tudsz letenni, akkor ne várj el semmit. Ha nem nézik el neked, hogy egy generációval előttük jársz, büntetésből nekik se fogják elnézni, mert ezt megtanulják tőlük a rájuk következők.

  8:
  Felhívom a figyelmed erre a mondatomra: „Persze nem az összes egység, de egyetlen egy is sok lenne, ez tehát nem kifogás.”

 10. 5. 6. Kedves Gábor!
  Valahogy kevered a fogalmakat. 🙂
  Amire gondolsz, az a tisztelet és nem az alázat.
  Az alázat, a szótáramban ez egyik legrondább szó.
  Még a tisztelet, a második legszebb, a szeretet után.
  De a tiszteletet sem várom el senkitől, az jön, ha tisztelettel vagyok mások iránt.
  Ilyen egyszerű. 🙂

  4. Ezzel nagyon egyet tudok érteni.

 11. Kedves Tibor bá’!

  Én azt választanám, hogy inkább vegyék elő a múzeumból a NYSA-t és azzal szállítsanak emberséges személyzettel mint a csilli-villi esetkocsival amiben empátiahiányos faszfejek dolgoznak.

  A jattot soha nem várom el, nálam a csöves és a részeg is úr.

  A mentők erkölcsi színvonala valamennyire tükrözi a magyar társadalom állapotát. Többet kéne költeni az egészségügyre és akkor az oda nem való embereket jobban ki lehetne szűrni. Már az is megoldás lenne ha a jogi környezet változna. Például engedélyeznék a túlórát és akkor a seggfejek kirúgásával sem omlana össze a rendszer.

  Még annyit, hogy mindenki nagyon vigyázzon a megkülönböztető jelzéssel haladó járművekkel. Hétfőn és pénteken is csak egy hajszálon múlt, hogy nem voltam egy-egy nagy karambol elszenvedője!

 12. Idezet: Kodaly Zoltan muvebol:

  „Nézd a búzakalászt, büszkén emelődik az égnek, míg üres,
  és ha megért, földre konyítja fejét.
  Kérkedik éretlen kincsével az iskolagyermek,
  míg a teljes eszű bölcs megalázza magát.”

 13. 12:
  Eddig fogalmam se volt, hogy a búzakalásztól kellene tanulni. Én a magam részéről inkább a gilisztát választanám, aki alázatában a föld alá bújik. 😀 Majd, ha eljön az ideje, követni fogom példáját, de addig – ha nem haragszol – egyenesen tartom a fejem. Kodály pedig jobban tette volna, ha megmarad a népdal gyűjtésnél, mert ahhoz értett.Vallásos buzgalmát megtarthatta volna magának.

 14. …..milyen bájos …hogy mindenki fanatikusan hisz a maga igazságában….reprezentatív az egész emberiség több ezer éves viselkedésére.
  …még véletlenül se mondja senki:

  – Bizonyára lehetne példákat mondani, amikor éppen Neked van tökéletesen igazad.

 15. 14:
  Néhányszor (egészen véletlenül) láthattál itt ” +1 ” kommentet, ami = neked van tökéletesen igazad. Még én is szoktam alkalmazni, és már te is kaptál tőlem ilyet. Ha többet akarsz, akkor csipked magad. 😀

 16. 2 Bódi Gábor

  Sajnos igen sok emberben van meg ez a gyűlölet a náluk magasabb szinten álló emberekkel szemben.
  Én ezt soha nem is értettem, mert pont fordítva működök. Az ember élete során időnként találkozik olyan személyiségekkel, akik nagy hatással vannak rá, mert valamiben sokkal nagyobbak, értékesebbek a többieknél.
  Én az ilyen találkozásokat, ismeretségeket az élet nagy ajándékainak tartottam, igyekeztem az ilyen kapcsolatokat ápolni, és megőrizni. Ha valakiről láttam, hogy hihetetlen teljesítményekre képes, kérlelhetetlen borotvaéles logikája van, mindig lóhosszal hamarabb jön rá mindenre, mint a környezete, tőlük inkább mindig tanulni igyekeztem, megfejteni titkukat, de ha semmi mást, egyszerűen csodálni mire képesek. (Na jó, esetleg mint negatívum egy kis halvány irigység is lehetett, miért nem tudom ezt én is ilyen tökéletesen. :-))
  Volt kollégám viszont kifejtette, hogy ki nem állhatja azokat, akik nála többet tudnak.
  Őszintén bevallotta, hogy idegbajt tud kapni attól, hogy már x.-ik alkalommal megint neki van igaza, és nem nekem.
  Aki így áll hozzá, azt rengeteg frusztráció éri az életben, ami pedig nem lenne szükségszerű…
  A nagyságot fel- és el kell tudni ismerni.

 17. 16:
  Vannak (szerencsés ?) emberek, akik ragyogó képességekkel születnek. Nem az ő érdemük, nem tehetnek róla, mint ahogy az se tehet, aki elviszi az ötös lottó főnyereményét. Ha valaki ezt irigyli és szeretne a bőrükbe bújni, nos ez nem lehetetlen. Szorgalommal be lehet hozni a tehetséget, de akkor nem kell eltölteni 5000 órát a TV foci közvetítés előtt egyik sört kibontva a másik után.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük