(VM-200) És megáldá Isten a hetedik napot

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

~00000Vagyis azért van hét nap a hétben, mert a Teremtés Könyve szerint Isten hat napon át teremtett, majd a hetedik nap megpihent, amit a zsidók átvettek, mindenki más pedig a zsidóktól.

Gyerekkoromban ezt igen komolyan vették. Az iskolában szombaton éppen úgy volt tanítás, mint a hét bármely más napján, sőt vasárnap reggel is be kellett menni az iskolába, méghozzá fél nyolcra. Az utcán szépen sorba álltunk, majd testületileg átmentünk a Rózsák terére, hogy részt vehessünk a 8 órás misén. Nekem, a kisiskolásnak a hétvége vasárnap délelőtt 10-től este 8-ig tartott. Középiskolában se volt jobb a helyzet, bizony csak a hetedik nap volt „megáldva”.

1969 nyarán a 48 órás munkahetet 44-re szállították le. Ekkor találták ki azt. hogy az egyik héten 48, a másik héten csak 40 órát kellett dolgozni, így jött ki a heti 44. Ez tette lehetővé, hogy minden második szombat szabad lett. Minden második hétvége „hosszúra” változott.

Aztán 1981-ben bevezették a valódi szabad szombatot, vagyis minden szombat munkaszüneti nap lett, természetesen az iskolákban is. Addigra már a szombat-vasárnap nem számított „hosszú” hétvégének. Ekkor találták ki azt, hogy a hagyományos ünnepeket hozzácsúsztatták a hétvégéhez, alkotva így 3 napos hétvégét. Ez lett az új „hosszú” hétvége, amit az emberek hamar megszoktak.

Mostanára már ott tartunk, hogy péntek reggel a hipermarket pénztárosa „jó hétvégét” kíván. Egyeseknek a hétvége pénteken kezdődik, de tényleg. Ez lemérhető abból, hogy pénteken az autóforgalom látványosan megnövekszik. Nálam pedig a hozzászólók száma csappan, mintha vasárnap lenne.

Ezek szerint a legújabb szövetség istene a világ teremtését összecsapja négy nap alatt, és már pénteken becsücsül a paradicsomba és lesi a két középső fát, mikor szakítja le Éva a tudás fájának almáját. Erre persze várhat, mert Éva előbb pancsol egy nagyot a Balcsiban, majd szemrehányást tesz Ádámnak, hogy még mindig nincs nekik Ipod6-juk, mert az már gyereket is képes szülni az asszony helyett. Smart, isn’t it? 😀

_____________________________________________________
_____________________________________________________
_____________________________________________________

5 gondolat erről: „(VM-200) És megáldá Isten a hetedik napot

 1. Nekem hétfőn reggel kezdődik a ‘hétvége’ és vasárnap estig tart. 😉 (Aztán ez ismétlődik újra és újra….)
  És sok más embernek is, akinek nincs állása. 😮

 2. Normális az agyoniparosított, -gépesített világunkban. Így is magas a munkanélküliség. A kilátások alapján legfeljebb a társadalom egynegyede fog értelmes termelő munkát végezni, a többieket „el kell foglalni valamivel” :-D.

  Délután böngésztünk (bengésztünk, luszkáltunk).
  Vagyis ahol terepakadály miatt nem fért hozzá a kombájn, ott törtük a kukoricacsöveket utána. Mellettünk volt száz méterre, figyeltem. Négyen két óra alatt szedtünk három mázsát. A kombájn eközben négyszáz mázsát. Legalább ötszáz ember munkáját végzi el. Hiszen közben ki is csépli.

 3. Kedves Béla!

  A kukoricát nem cséplik, hanem morzsolják….. 🙄

 4. nobody Says:
  3. ” A kukoricát nem cséplik, hanem morzsolják* ”
  ‘ ha ma ezis baj ‘ Sorry for misspelling….
  ….. *morzsolják „, de aztan utik, verik, liszte ‘cseplik’, orolik… a teny az, hogy a gep, az ember napi munkajanak sokszorosat percek alatt vegzi. Ez a munkanelkuliseg egyik oka a sok kozul. Complex tema. A gondolkozo ember nem munkara szuletett. Meg a jeghatan is megel. Az okos, ertelemes ember munkat kreal. Meglatjuk a kuszobon allo ‘Nanotechnologia’ vilagaban

 5. 3. Kedves nobody:

  Elvileg igazad van, az ember valóban morzsolja a kukoricát. Pontosabban morzsolta, amíg csinálta.

  De a kombájn nem csinál ebből szemantikai kérdést és bizony a cséplőszerkezetével választja szét a magot az egyéb részektől. 🙂
  Teszi mindezt elég hatékonyan, a mákszemnyi lucerna, az apró muhar, a csöves kukorica vagy akár a napraforgó esetében egyaránt. Csak a beállítások különböznek. (cséplőrés-távolság, cséplődob-fordulatszám, verőlécek, szelelő-fordulatszám, rázórosták… )

  A Konstuktőr legyen velünk. Különben éhenhalunk 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük