(VM-195) Orbán feje a porba hullt

Tibor bá’ (részben) vissza a múltba online

 

~00000Mostanra már mindenki tudja, hogy a hírek szerint: „A Szolidaritás vasárnapi tüntetésén ledöntötték, majd lefejezték Orbán Viktor szobrát.” Igaz, a videó felvétel szerint a ledöntés svungjától a fej magától repült le, szó se volt lefejezésről, de ez lényegtelen. A Fidesz fel van háborodva. Kocsis Máté, a párt kommunikációs igazgatója szerint „a kormányellenes tüntetésen az 50-es évek legszörnyűbb szimbólumát próbálták a mai magyar valóságba behozni, ám a szimbólum megválasztása sérthette az akkori pártállami diktatúra áldozatainak az érzékenységét.”

Akkor tisztelettel jelentkezem, mint az egyik ilyen áldozat, és megjegyzem, hogy nem vagyok érzékeny, csak gondolkodom, emlékezem, és nem vagyok hülye. – 1956. október 23-án a cirkusz (akkor még szó se volt forradalomról) a Sztálin szobor körül kezdődött. Ott voltam a „tömegben” – azért tettem idézőjelbe, mert eléggé hézagosan álltunk és drukkoltunk, ugyanis néhány fiatal férfi eldöntötte, hogy közel a volt Regnum Marianum helyére felépített Sztálin szobornak mennie kell. Ezek a „Váci út felelj neki” gyárak fiatal munkásaik voltak, akik bementek a meló helyre és onnan – a kapus lelkes beleegyezésével – kihozták a megfelelő eszközöket: autogén hegesztő, drótkötél, darus kocsi, és nem kevés kínlódás után (mert a csizma ki volt öntve betonnal) lerántották a szobrot, majd szép lassan bevontatták a (ma már csak volt) Nemzeti Színházhoz, a mai Blaha Lujza térre. Vonszolás ~ab055közben a szobor teli volt szuvenír vadászokkal, akik kézifűrésszel, vagy éppen fejszével – attól függően, mi volt otthon – iparkodtak  darabokat lefaragni a szoborból, ami szemmel láthatóan egyre kisebb lett. Az egész, kurva jó heccnek tűnt, bár akkor már a Rádiónál lövöldözés folyt. Ezért a barátommal együtt ott hagytuk a fogyatkozó Sztálin szobrot, és átmentünk a Bródy Sándor utcába. azaz, hogy csak mentünk volna, de a rádió épületéből lőttek a tömegre. Lőttek, mert be voltak szarva és várták a felmentést, ami meg is érkezett és jól kifüstölték az ávósokat, mert a barmok elhitték saját propagandájukat. Ugye a választást 99,7 százalékkal nyerték. A megsegítésre kiküldött kiskatonák (a saját alakulatom volt, tehát nem hallottam, hanem ott voltam) a szemináriumokon kitűnően vizsgáztak kommunista hűségből. Aztán, amikor fegyvert kaptak a kezükbe, nem a népre lőttek, hanem az ávósokra. Kocsis Máté jobban tenné, ha a főnöke figyelmét erre hívná fel, mert ennek van valós alapja, a többi süket szövegnek nincs. Se a Sztálin szobor nem volt lefejezve, se az Orbán szobor. A Orbán feje lerepült magától, amit nyugodtan felfoghatnak rossz ómennek.

Aztán a suhancok heccéből forradalom lett, lett, mert megérett rá a helyzet, lett, mert apraja nagyja saját bőrén érezte a megkülönböztetést, a féktelen hazudozások sokaságát, a mellébeszélést, az egyre elviselhetetlenebb elnyomást, a kiváltságosok dőzsölését. Mert mindezt egy néppel meg lehet csinálni, mert a nép sokáig tűr. Rákosi esetében 8 évet. Orbán esetében a nép eddig 7 és fél évet tűrt, és még mindig tűrni kénytelen, sejtésem szerint azért, mert várja a választásokat. Hogy azt követve mi lesz, annak csak az isten a megmondhatója, vagyis senki.

Különben az igen kiváltságos helyzetben lévő ávósok, akik a népelnyomás eszközei voltak, hősiesen védték volna azt a rezsimet, amely a kiváltságosságukat fenntartotta, ahogy minden bizonnyal a TEK katonák is védeni fogják, mert ez a dolgok rendje, de…. az is a dolgok rendje, hogy végül a tömegek kerekednek felül,és a kiváltságosok lámpaoszlopokon végzik.

__________________________________________________
__________________________________________________
__________________________________________________

50 gondolat erről: „(VM-195) Orbán feje a porba hullt

 1. a próféta beszéljen belőled drága testvérem

 2. Természetesen bárkink szíve joga van arra ,hogy így érezzen.
  De attól még tény marad, hogy Orbán
  – belátom nagyon is aggályos –
  elmozdulása diktatúra irányába,fényévekre van a szovjet hadsereggel megtámogatott Rákosi rendszertől.
  Kicsit olyan ez, mint amikor fegyveres közterület fenntartóval megerősített BKV ellenőröket, valaki az SS fegyvereseihez hasonlítja.

 3. Gyávább ez a nép attól, hogy csak a választásra várjon.A többség nincs képben, nem látja az összefüggéseket.Az interneten téblábolók pedig elfelejtik, hogy a többség nem netezik, aki meg igen, annak is nagyobb része elvan a faszbúkkal meg a filmnézéssel, nem gyötri magát gondolkodással.És igen,messze vagyunk még az igazi padlássöpréstől, meg az értedjöttünknemellened dolgoktól.Még nyitva vannak a határok és nincs kivel lezáratni.

 4. Tibor bá most nem mint Curix, hanem mint Isten jelentkezem. Én tudom mi lesz választások után.

  Jelentem számunkra SEMMI. Mindegy milyen politikai formáció kerül hatalomra megy minden tovább így, ahogy eddig. Az ország alapvetően kényszerpályán van, max stadionok helyett Casino-k épülnek. Ennyi.

 5. „hogy végül a tömegek kerekednek felül,és a kiváltságosok lámpaoszlopokon végzik.”

  És akkor mi lesz?Lesz helyettük más kiváltságos..Kezdődik elölről..
  A baj még ott van,hogy ezek a kiváltságosok odafent egymással sem tudnak megegyezni,marakodnak,háborúznak,semmivel nem törődve.Bajnai meg Mesterházy olyan zöldségeket beszélnek,hogy az ember lefordul tőlük (is) a székről..Önmaguk sem hiszik el,vagy ennyire nem értenek hozzá?(Az szinte kizárt)..

  Orbánt meg el vudu varázsolták,mert ahol ledöntötték a szobrot térdnél,másnap ott szenvedett balesetet a térdénél.. 🙂

 6. 5. Akkor a térdsérülés után nemsokkal a fejlerepülés következik? 🙂

  http://youtu.be/JmAXVW4LHeg?t=14s

  Meg is szervezték gyorsan a békamenetet 23.-ra, mert hát csak borzasztó és gyalázatos, hogy a vezír szobrát ledöntötték.

  Úgy érzem, hogy amit írsz Tibor bá, az még messze van, ha egyáltalán bekövetkezik. A csókosok és a birkák még túl sokan vannak. A békamenet is ezt fogja bizonyítani érzésem szerint.

 7. 2: alapvetően félreérted a helyzetet. Orbán sokkal veszélyesebb, mint Rákosi. RÁkosi egy senki volt, egy báb, még a helytartó se ő volt, hanem Gerő. A rezsim csakis a szovjet hadsereg jelenlétének köszönhetően lehetett hatalmon. Orbán ezzel szemben idegen támogató sereg nélkül tudott győzni már többször, a lakosságot megosztva és egyik táborát a maga támogatására meghipnotizálva. Ez a veszélyes, nem Rákosi…

 8. 2:
  Mit tudsz a Rákosi rendszerről? Mi volt benne olyan szörnyű? Jöttök a padlás lesöpréssel. És a 3000 milliárd magánnyugdíj ellopása? Rákosi megszüntette a kiskereskedőket (majdnem) és a trafik mutyi? Rákosi elkobozta a nagybirtokokat, és a termőföld mutyi? Lezárta a határokat? Most nyitva van, de a tömegeknek kenyérre nincs pénze, nem hogy utazásra. Rákosinak elképesztő kettős nyelve volt és éjjel nappal hazudott, amit köteles voltál elhinni. Na ebben Orbán 200 százalékra teljesít. Akkor volt a nemzetközi szolidarítás, most van NEMZETI, Szóval????

 9. 8.

  Most itthon csak simán kegyetlen tucatkapitalizmus van.
  Az egész világon bizonytalanabbá vált még a civilizáltabb fejlettebb országokban is a munkavállaló tömegek helyzete naná, hogy itthon még egy fokkal erősebben igaz ez.
  A kapitalizmus recesszió… szubrecesszió idején,pontosan ilyen,ha nincs akkora szerencsénk, hogy a világ leggazdagabb, leghumánusabb féltucat országának valamelyikében éljük meg ezt a rendszert.
  A rákosi rendszerben egészen kicsi gyerek voltam, csak apám elbeszéléseiből és a Tanu című filmből vannak róla fogalmaim.
  Ha nagyobb közönség előtt kimondta a szónok, hogy éljenrákosi az emberek nem merték abbahagyni a tapsot.
  Az oztályellenséget bűnözökként kezelték.
  Érted jöttünk elvtárs, nem ellened !
  Bocsánatot kívánok, szerencsére messze vagyunk ettől.
  Ha társadalmi borzalom jön, az csak abban lesz hasonló, hogy abban is sok ember fog szenvedni.

 10. Német, Osztrák választások. Mindenhol marad a régi felállás, csak Merkelnek új koalíciós partnere lesz.

  Az osztrákoknak valahogy a szocik jönnek be. Nem csodálom, mert jobb világ van ott az őshonosoknak, mint a németeknek.

  Jelen felállás szerint 8 „baloldali” pártféleség indul 2 „jobboldali” párt ellen. Semmi esélyük a Gyurcsány féle bandáknak.
  Fidesz nyerni fog, a legtöbb szavazatot fogja begyűjteni és jó eséllyel egyedül kormányzóképes lesz.
  Érdekes állapot lenne, ha a Jobbikkal koalícióra kéne lépniük, de a kamu baloldalnak semmi esélye, és nem is hiányoznak.
  Magyart hülyének nézni ez a kormány is tud.

  Mi meg hülyék is vagyunk, hogy tűrünk.

 11. A fejlerepülést Orbán maga rendelte meg Bajnaiéktól. Senki nem hiheti, hogy ez a balf@asz, szétforgácsolt baloldal választást nyerhet jövőre. Viszont ezt az „agresszív” performanszot látva még a bizonytalanok is elgondolkodnak és az ártatlan áldozatra, Orbánra fognak szavazni. Választási kutyakomédia. Egy párt van csak, a többi bohóc őt segíti győzelemre.

 12. 11:

  Arma ugye jól ismered ezt az idézetet?

  „Uram, adj erőt, hogy megváltoztassam a megváltoztathatót, Türelmet, hogy elviseljem a megváltoztathatatlant, Bölcsességet, hogy megkülönböztessem a kettőt!”

  Mivel nem áll módonban jelen kapitalista berendezkedésünket megváltoztatni – és itt a Föld nevű bolygóra annak is leginkább a nyugatként emlegetett részére gondolok – így elfogadom ezt, ami van és próbálom kihozni belőle a legtöbbet.

  Nem ezt tesszük a legtöbben?

  Persze Loránd még reménykedik. Tibor bá pedig a ló túloldala ezzel az Orbán gyűlöletével, de megértem. Megértem, mert ő megélte Rákosit, én nem. A rendszerváltás óta itt lakó erdélyiek is nagyon utálják Orbánt, mert bennük meg Csau szellemét idézi meg.

  Bennem meg csak szimplán egy öntelt hólyagot, mint minden másik politikus.

  Tibor bának Merkel azt hiszem elég szimpatikus, már biztos poszt lett volna belőle, ha ezt Orbán csinálja:

  http://youtu.be/kq8aWnDJphI

  Olvassátok el az első kommentet a videó alatt! 😀

  Hát ez a politika. Kell ez nekem?

  Szóval tűrök Arma, de nem idegeskedek miatta. Tudom, hogy a probléma jóval nagyobb annál, hogy Orbán lecserélése azt megoldaná, és azt is tudom kik jönnének helyette, ha mégis sikerülne.

  Jogosan kérdezheted, hogy akkor miért hülyézem le azokat, akik tűrnek, hiszen én is azt teszem.
  Valahol igazad is van, csak talán minőségbeli különbség lehet egy átlag ATV néző és köztem.
  Sokan figyelmen kívül hagyják a nemzetközi környezetet és sok egyéb mást is, csak annyit tudnak, hogy Orbánnak mennie kell.

  12:

  Egyetértek.

 13. Röviden az álláspontotok: A baloldal is szar. De nem mindegy, hogy lavórnyi, híg tehén fosba lépsz bele, vagy kiszáradt, kemény kutyaszarra lépsz rá.

  Apámat a volt nagykereskedőt kifosztotta Rákosi. Természetesen véres antikommunista volt. Én ebben a szellemben nőttem fel, nem voltam párttag, KISZ tag, de még szakszervezeti tag se. Ezzel szemben személyes hátrányom nem volt az ország elhagyásának tilalma és az egyetemi felvétel lehetetlenségén kívül – mivel „osztályidegen” voltam. E kettőt Orbán már rég „ledolgozta”. A határon átléphetsz, csak nincs hozzá pénzed. Az egyetemre beiratkozhatsz, ha van pénzed tandíjra. Rákosi megtagadta a (volt) jómódúaktól, most Orbán megtagadja a szegényektől. Mi a különbség, ha egyik réteghez se tartozol, csak nyitott szemmel figyelsz, és gondolkodol?

  A mai jobboldal nagyon ügyesen kihasználja a „kommunisták utálatát”, ami nálunk egy haladó hagyomány, amit generációk adnak át egymásnak gondolkodás nélkül. Tömegek veszik át vakon és bénán a „bukott baloldal” „padlás söprő komcsik” meg a „csengő frászt”. – Na igen, csengő frász. Néhány száz családnál (akik jó minőségű, a háború alatt nem megrongálódott lakásban laktak) éjjel megjelentek, elvették a lakást, a lakókat pedig kitelepítették egy vidéki pajtába. Most (eddig már) több ezer család alól húzták ki a lakást, házat kapitalista módon, abszolút törvényesen Persze a törvényeket ők csinálják, hogy Rákosi. Lakonikusan megjegyzitek, hogy az Erdélyből áttelepültek gyűlölik Orbánt saját tapasztalataik miatt. Nyisd már ki a szemed, baszod. Nem hiszel azoknak, akiknek van személyes tapasztalata, inkább hiszel a manipulatív Orbán-propagandának. Nyeled, mint kacsa a nokedlit. Nem tudsz gondolkodni. Képtelen vagy tisztán látni. És a pofádat se tudod befogni, ha már nem látsz tisztán, hanem nyomod itt nekem a Fidesz rizsát? És közben értelmes embernek képzeled magad? nem veszed észre a folyamatot, nem veszed észre mi történik suba alatt, nem veszed észre mi lesz a vége.

  És Curix! Nekem ne oktasd ki Armát egy olyan idézettel, amit én írtam be néhány napja. Tudom, hogy jó néhány blogot látogatsz, és viszed a bölcsességet egyikről a másikra, mint saját terméket, de akkor legalább figyelj mit hol csípsz fel?

  Végül. Aki ma 60 éves, az ne oktasson engem ki kommunizmusból! Tök mindegy, hogy az elnyomás, az önkény jobb vagy baloldali. A komcsik legalább utol akarták érni a Nyugatot, és megpróbálták gazdaságilag felzárkóztatni az országot, erre Orbán nagy ívben szarik. Na látjátok ez az igazi különbség.

 14. Az elkényeztetett arisztokratának undorító moslék, a börtönlakónak kívánatos finom falat.

  E topik egy példaértékű etalon, hogy ugyanazt a témát, ugyanazokat a reális tényeket, hányezerféleképpen lehet megközelíteni, megélni leírni.

 15. 15:
  Igen, de a hiba egyesek készülékében van. A reális tényeket irreális szögből szemlélik, ahogy erre rámutattam.

  Rákosi világosan lefektette a játékszabályokat, aki betartotta annak biztosítva volt az elfogadható élet, ami nem hasonlított a maihoz. Igen, senki nem nyaralt az Adrián, nem ment Tunéziába, stb. Maradt a Balaton, de az majdnem ingyen. A mozi, színház, koncertek, könyvek, hanglemezek a fizetésekhez képest IS elfogadható áron volt hozzáférhető. Ez ma nem igaz. Nem volt 30.000 hajléktalan. Nem fizettek sokat, de nem volt munkanélküliség. Semmit nem zártak be azért, mert nem profitál (Vidámpark, kisvasutak, mozik, színházak, stb.) Szabott árak voltak, a hipermarketben 3000 forintért kapható női csizma nem volt 17.000 a körúton. A melósnak csak 8 órát kellett dolgozni nem 12-öt alapfizetésért és ha nem tetszik mehet a picsába. Igen, a volt gyárosok (ha itt maradtak) elmehettek portársnak, amit persze kurvára sérelmeztek. És azok az állattartók, dohány árusok, akik most pofára estek, azok nem sérelmezik? Mi a különbség? Vedd észre, ami negatívum volt Rákosi alatt, az mind megtalálható Orbánnál (és még nincs vége). Viszont a Rákosista kedvezmények, előnyöknek híre hamva sincs.

  Különben, nem nyomom tovább a szöveget, aki nem tud értékelni, az reménytelen. Szavazzon a Fideszre, csak majd ne tagadja le 5 év múlva.

 16. A kriztikáiddal teljesen egyetértek, a levont messzemenő apokaliptikus következtetéseiddel nem.
  De nem vagyok tévedhetetlen.
  Meg szeretnélek nyugtatni, nem fogok a Fideszre szavazni.
  E pillanatban ott tartok ,hogy másra sem.
  Legalább utána nem kell a falba vernem a fejemet ,hogy én miért szavaztam ‘ezekre a baromarcúakra’
  Egy ATV riportban azt mondta egy fideszes,hogy eddig 45 000 helyen árultak dohányárút ,most 5 000 helyen teszik és minden nemzeti dohánybolt pénztárgépe be van kötve a NAV – hoz.
  Lehet, hogy ez is csak egy hazugság ?

 17. 14: Kuss legyen, mert ma rossz napom van! 🙂

  A közgazdászok rágódtak sokat rajta, hogy a fogyasztó döntését a legutóbbi élmény határozza meg. Gyurcsány ámokfutása idején azt hittük, ettől nincs lejjebb, azóta sokan, akik így éreztek, ezt elfeledték, mert most OV ámokfut. (és várhatóan sokkal tartósabban, mint Gy.!)
  Konrad Lorenz idézi az osztrák mondást: „Ma örömet szerzek a kutyámnak. Jól megverem, aztán abbahagyom.”
  Másik változatban: „És mikor élvez? Amikor melléütök…”

 18. 14: Tibor bá idegesnek tűnsz, nem kéne. Napokban még a magas vérnyomásról írtál.
  Látod ez az, amit a politika belőlem már nem tud kihozni.

  Arma meg azt hiszem van olyan intelligens és informált, hogy meg tudja védeni magát ha úgy érzi nem ért egyet az írásommal.

 19. 19: Védekeznem kellene, veled szemben? Ne viccelj, kedélyesen csevegünk… Különben is egyetértek veled! 🙂

 20. 18:
  Ehhez azért ragaszkodom. A jelenlegi vitapartnereim közül senki se élt Rákosi alatt. Mindenki csak hallotta a szüleitől, történelem órán, vagy valamelyik politikustól. Én éltem alatta. A környezetemben senki se volt Rákosi hívő. Apám baráti köre állandóan csak szidta a rendszert. Miközben mindenkinek mindene megvolt. Igaz, főleg tartalékokból éltek, amit hoztak magukkal az úri világból. Ami kétségtelen, hogy nagyon szűkös volt az ellátás, igen alacsony volt az életszínvonal (papírforma szerint), de akkor 2 forintért elmentem moziba (ifjúsági bérlettel 1 forintért). Most háromszor is meggondolom, hogy beüljek-e egy pláza moziba, mert az árak az egekbe szöktek. Akkor nem volt gond, hogy 4 forintért bemehettem a Margit-szigeti szabadtéri színpadra. Most 5000 forint egy jegy, kettőnknek 10.000 és az idén nem voltunk, tavaly se. Szóval, mi is az életszínvonal? Hogy csak elvétve van tojás a közértben, és vaj sincs mindig? De valahogy mindig jóllaktam. Viszont szombat este elmehettem szórakozni, táncolni 5 forintos dupla fekete mellett. Megvehettem egy könyvet 16 forintért. Papír kötésben diákoknak 4 forintért klasszikust. Utazhattam a SZU-ba szó szerint bagóért (a kutya se akart menni). Halál olcsó volt az utazás, de persze nem lehetett saját autóm. Szóval, mi adja az életszínvonalat? Nyáron majd minden nap a sportuszodában voltam reggeltől estig. 2-3 forint volt a Gellért, ahol 1,50-ért meg is maszíroztak. Ez ma nekem megfizethetetlen. Akkor mint diák és közkatona, meg tudtam magamnak engedni. Szóval, mi is az életszínvonal? Hogy útlevél nélkül mehetek Európába, de nincs rá pénzem? Ma lemehetek a Rómaik partra és bérelhetek egy csónakot 3000 forintért. Rákosi alatt ingyen mehettem a valamelyik szülő vállalatának a csónakházából. Ma ezeket a szórakozásokat csak az engedhetik meg magának, aki össze lopta magát. Akkor mindenki. – – – Egyetlen egy dolog volt rendkívül kellemetlen. Az állandó hazudozás, és annak megkövetelése, hogy ezt el is hidd. Most ez is visszajött, igaz egyenlőre még nincs megkövetelve az elfogadása, de az csak idő kérdése.

 21. 19:
  Ideges? Nem, dühös, és joggal. Olyasmiről adtok véleményt, amit első kézből nem ismertek.

  Éles a hallásom, és már tapasztaltam ilyet. Hangosan üvöltök, hogy vigyázzatok, elindult a lavina, hamarosan elsöpör mindenki, aki nem rohan fedezékbe. Erre néhányan leintenek, hogy ideges vagyok.

 22. 21: A Rákosi kép árnyalásához még hozzátenném, hogy a rendszerére rányomta a bélyegét az elvesztett háború, a szarrá bombázott és csaknem teljesen kirabolt ország, miközben jóvátételt is kellett fizetni. Ez természetesen nem menti a politikai ’tisztogatásokat’.
  Ami az államosításokat illeti, a jelen helyzetben egyes magánvagyonok már meghalad/hat/ják az egykori Eszterháziak, Festeticsek vagyonát – igaz, ehhez ki kellett bekkelni 45 évet.

  Azon meg jót lehetne vitatkozni, hogy mi a helyesebb – mindenkinek biztosítani egy elfogadható, általánosan elérhető életszínvonalat /nem feltétlenül szovjet, hanem inkább svéd módszerrel/, vagy jobb a mai magyar helyzet, a hihetetlen vagyoni, jövedelmi különbségekkel.

 23. 21: érdemes megfontolni, hogy az egész ország a hozott tartalékaiból élt, és figyelembe véve a háborús pusztulást, megdöbbentő, mekkorák voltak ezek…
  Orbán már egy több, mint fél évszázadnyi modernizáció által kiztsigerelt országban ámokfut, itt már nincsenek olyan tartalékok, amilyet Horthyéktól örököltek a zs négyesfogat tagjai ,eg mindenki. (úgy értem, nem Horthy érdeme volt, egyszerűen régebben jobban mentek a dolgok)

 24. 21:

  Armának igaza van a 24-esben, és ez nem csak ránk, hanem többé kevésbé az egész szocialista tömbre. Az egykori NDK-ban még jobb volt a helyzet, mint nálunk. Apám dolgozott kint, sőt volt kint az egész család, készpénzből megvettük a 1980-ban a család első vadonatúj autóját, egy 120-as Skodát.

  Tibor bá te nosztalgiázol, és olyan párhuzamokat vonsz, amit te magad is tudod, hogy nem Orbán miatt van.

  Napokban volt egy poszt a birodalom bukásáról és abban szépen kiábrázolódik, hogy beléptünk a hanyatlás korában.
  Pont te vagy az Tibor bá, aki hetente 3-szor az olvasóiba súlykolja, hogy vége a jólétnek, vége az olcsó energiának, utána meg csodálkozol azon, hogy ma miért kerül annyiba minden, amennyibe?
  Ezeket csak részben lehet hibás belföldi politikára fogni, mert alapvetően az egész nyugati világban drágulnak a megélhetéshez szükséges javak.

  Figyelmen kívül hagyod azt is, hogy 2008-ban megváltozott a világ, az Mszp kormány hamar az IMF-hez rohant, így a két évet probléma nélkül átvészelték, a válság jelentős része már az Orbán kormány idején jelentkezett.

  És a legfontosabb, hogy végre megértsd!!!!!!!!!!!!!!!!

  Nem vagyok Orbán rajongó, és mikor azt mondom a bal oldal ugyan olyan szarházi, vagy még rosszabb, akkor te engem automatikusan beskatulyázol Orbán rajongónak.

  Nem vagyok az Tibor bá, csak reálisan látom a helyzetet és ehhez nem kell a Rákosi korszakban megélt tapasztalat.
  Nekem ehhez elég a 23 év tapasztalata.

  És még egyszer Armának nagyon igaza van a 24-esben, sőt megtoldom azzal, hogy ez a szétcincált ország még 1990-ben is óriási tartalékokkal rendelkezett. 10 ezer milliárdokról van szó!
  Ezek mára elfogytak.

 25. 14!
  Húú Tibor bá, jól megaszontad,meg sem merek nyikkanni.. 😀

 26. 26: „Végül. Aki ma 60 éves, az ne oktasson engem ki kommunizmusból! ”

  Taknyosoknak nem osztok lapot! 😀

 27. 27: Tibor bá’-nak /mindig/ igaza van. Ha esetleg nem lenne, akkor ugrás az első mondatra… 🙂

  Biztos más egy saját tapasztalat, mint egy ‘szerzett’ ismeret. Ugyanakkor 20 évesen az ember piszokul máshogy látja a világot /a 60-as, 70-es évek nekem is az „aranykor”/. Tibor bá’ a fiatalságát látja abban az időszakban, egy idealizált képet a Rákosi korszakról /ezt persze majd cáfolja azzal, hogy ő szuperobjektíven lát mindent… 🙂 /

  Annyi biztos, hogy a háború után volt egy közös cél /újjáépítés/, amire meg lehetett mozdítani a társadalom minden részét, és valamilyen szinten ‘helyzetbe hozták’ a korábbi szegény népréteget, amire a Horthy rendszerben nem lett volna esélyük.

 28. 28:
  Hát akkor akasztjuk össze a bajszot! 🙂

  Nem azt írtam,hogy „hű, de fasza volt” vagy „milyen bitang jól éreztem magam”. Tényeket közöltem. mennyibe került ez és az. Mi volt lehetséges és mennyiért. Párhuzamba állítottam a mai helyzettel.
  A mai nyugdíjamból 10 könyvet vehetek, az akkoriból 100-at lehetett venni. A mai nyugdíjamból tízszer mehetek a Gellért fürdőbe, akkor 100-szor mehettem volna. A technikusi fizetésemből az éjszakai műszakból hazafele megálltam a Gellértnél és le is masziroztattam magam + pedikűr. Ma ezt én nem engedhetem meg magamnak, de szerintem te se. Szóval tényeket közöltem, nem szubjektív hangulatot. Tessék, fúrjátok meg a tényeket!

  Persze voltak kellemetlenségek. Pl. Békekölcsön jegyzés, vagyis a fizetés 10 százalékának az elvétele. Most van ÁFA emelés, ilyen meg olyan adó, ami összességében több, mint 10 százalékos jövedelem kiesés. Elvárták, hogy munkaidő után üljek be egy óra szemináriumra. Szar volt, mert mentem volna már haza. Most mi van? Nem elvárják, hanem kirúgnak, ha nem maradok ott még 3 órát fizetés nélkül. Szóval gyerünk, bizonyítsátok, hogy szubjektív vagyok!

 29. 28: szoktam ezen a tipikus érven gondolkozni, úgy is, mint munkás-paraszt származású. A szaktörténészek kutatásai szerint a Horthy-rezsim 25 éve alatt, ami a háború nélkül 20, érzékelhető társadalmi mobilitás volt és javítottak a szegények helyzetén, a végefelé kimondottan tervszerűen, pl. ONCSA-telepek és hasonlók. HA kimaradhattunk volna a háborúból, elkerülhetetlen lett volna a népi írók jobbszárnya, mint szellemi hátország által fémjelzett erők kormányzatba kerülése (kolaícióban az addigi elittel), netán a szocdemek jobb vonulatával együtt, földreformmal, modernizációval, de a bolsevizmus árnyoldalai nélkül.
  A nyomorult szegény József Attila nem jutott el egyetemre? (Ahonnan hülye szeszélye miatt távozott, mert ki se rúgták) És még hány másik? Volt tehetséggondozás, legenda, hogy valami őskövület kormányzás volt.

 30. 29: Nincs bajszom. 🙂

  A kezdő fizetésemből kb. 700 kg kenyeret tudtam venni /3,60 Ft/kg/, ma 800-at tudok (vagyis minimális a különbség); a ‘könyvtáram’ nagy része nagyrészt a szocialista időben került a polcra; ha ‘úri kedvünk’ úgy tartotta, vasárnap délután ‘elugrottunk’ Kőszegre gesztenyepürét enni, mert ott volt egy jó cukrászda /cca. 120 km!/, stb.,

  de
  – te is tudod, hogy a kiskereskedelmi árak jó részének sem a Rákosi, sem a Kádár rendszer jó részében semmi köze sem volt a valós /előállítási/ költségekhez, azokat az „Országos Anyag- és Árhivatal” határozta meg, a stratégiai termékek /pl. élelmiszer, „kultúra” stb./ esetében egyértelműen politikai okok alapján. Hosszabb távon ez /is/ vezetett a szocialista gazdálkodás bukásához. Jó volt a ‘gulyáskommunizmus’ sokaknak, de tartósan, gazdaságosan nem lehetett fenntartani. Jött az első hitelfelvétel, aztán ma már emiatt /mivel soha nem fizettük ki valójában/ ott tartunk, ahol a part szakad.

  30: Voltak kivételek, a nagybátyám pl. Horthy-ösztöndíjas volt /csak zárójelben – miért nincs Orbán ösztöndíj? 🙂 /, a valóban tehetséges gyerekeknek volt lehetősége feljebb lépni, ha valaki felfigyelt rájuk, de ez nem volt tömeges jelenség.
  Az viszont mindenképpen a Horthy rendszer eredménye, hogy gazdaságilag konszolidálódott az ország 20 év alatt, erre a mostani ‘demokráciában’ nem voltunk képesek.

 31. 29:

  Szubjektív vagy, mert itt nem húzod meg a párhuzamot, hogy te arról a bizonyos meredeken felfelé ívelő életszinvonal időszakáról nosztalgiázol, amit összehasonlítasz a mostani hanyatló világ valóságával.
  Tibor bá, miért drágább minden 10-szer? Vagy inkább úgy helyes, hogy miért lett a reálkereset 10-szer kevesebb? Mert ha erre azt mondod, hogy Orbán miatt, akkor tényleg elvakult vagy, ugyan is ez a vita is Orbán miatt kerekedett.

  Mellesleg ez jellemző volt Budapestre, de vidékre nem. Ott talán nem is ismerték a pedikür szót, de nem ez a lényeg, hanem amit fent írtam. Most már másodszor a 25-össel együtt.

 32. 31: hogyne volna Orbán-ösztöndíj, tehetséges (?) cigánygyerekeknek… (Biztos nem vagy cigány, hogy nem tudsz róla)
  A Horthy időkben sokkal kevesebb értelmiségi állás volt, tehát elég volt a legtehetségeseket kihalászni. Még az én érettségim idején is elég jelentősen kisebbség volt, aki továbbtanult.

 33. 32:
  Nem volt ott semmiféle felfelé ívelő életszínvonal, pláne meredeken. Nyomor volt és nélkülözés, jegyrendszer. És nem nosztalgiázok. Akkor nosztalgiáznék, ha azt írtam volna, hogy a Sport uszodába nem vettem jegyet, hanem felmásztam a négyzet keresztmetszetű ereszcsatorna lefutó ágán, ami felment a lelátók tetejére (amit ma nem tudnék megtenni). De nem ezt írtam, hanem azt, hogy 3 forint volt a belépő. A 900 forintos havi fizetés mellett. Mert nem a népnyúzás árán történő ország kifosztása volt a politikusok célja, ahogy ma (igen ezt tette az MSZP is legfeljebb hülye ötletektől hajtva nem tették a helyzetet még súlyosabbá). Ne mentsük fel Orbán a dráguló energiával. Nézzük a szándékot. Nem azért van egyre Mélyebb nyomor Magyarországon, mert drágul az energia. Hanem azért mert egyik marhaságot a másik után teszik. E-on gáztároló, MOL részvény vásárlás, stadion építés, juttatások a haveroknak, stb. Rákosi alatt (nem Kádár gulyás kommunizmusáról van szó, amiről van személyes tapasztalatotok) a széles tömegek mega-profit nélkül hozzájutottak azokhoz a dolgokhoz, ami könnyen volt fenntartható, pl. színház, mozi, uszoda, sport létesítmények, könyvek, hanglemezek, stb. Ezek ma mind profit orientáltak, ezért sokkal drágábbak fajlagosan. Ez tehát nem nosztalgia, hanem tényszerű megállapítása annak, hogy akkor ezekhez sokkal olcsóbban hozzá lehetett jutni.

  Szóval, hol marad a tételes cáfolat?

 34. 31:
  Bocsika!
  Én a Rákosi diktatúrát mértem össze az Orbán diktatúrával. ne tessék idekeverni a gulyás kommunizmust!
  És ne tessék idekeverni az élelmiszerek árát, mert az Rákosi alatt is drága volt.
  Én arra tértem ki, hogy Tulajdonképpen, mi az életszínvonal? Csak a zabálás? Mert én abban az időben hétfőn, szerdán, pénteken az iskolába zsíros deszkát vittem, kedden, csütörtökön, szombaton pedig lekváros kenyeret, amihez a lekvárt a kertben lévő fák gyümölcséből főztük. Délután, amikor hazamentem, paprikás krumpli várt, és legfeljebb vasárnap volt hús az asztalon, ami nem volt jellemző Kádár alatt. Viszont ingyen vagy igen olcsón szórakoztunk, jutottunk hozzá a kultúrához, üdüléshez.

 35. 30:
  Fordítva van a kezedben az üt!

  Horthy oligarcháinak más volt a motivációja, ők az elcsatolt területeken lévő birtokaikat akarták visszaszerezni. Frászt voltak ők szociálisan érzékenyek. Az ONCSA házakat azért adták a sokgyerekeseknek, hogy további sok gyereket vállaljanak, kellett a katona a kis Antant ellen. Volt más is, például a „szegénységi bizonyítvány” intézménye, vagy az Elemi iskolák szűrő programja. Évente vittek fogorvoshoz, mert a proli szülők nem vittek volna. Én magam is iskolaorvosi véleményezés alapján kaptam 3 hónapos beutalót az Erdei Iskolába, hogy egy kicsit feljavuljon a kondícióm.
  De az osztályok közötti mobilitás nem volt lehetséges. Elég szép számú rokonságom volt, láttam a küszködést. A feltételezésed pedig… hát igen, ha a nagymamámnak kerekei lettek volna, akkor ő egy omnibusz lehetett volna. Amikor Rákosi átvette a hatalmat a paraszt kaszával aratott, kézzel kapált, kézzel fejt, gépesítés nulla. A budiba járt ki szarni, és dézsából tisztította magát. Rákosi diktatúra alatt villamosították a falvakat, kezdtek el kombájnokkal aratni, küldték a paraszt ifjakat agrár iskolába, majd kezdték építeni a fürdőszobákat és szabadultak meg a népviselettől. Lett a nőkből traktoros (a kurvákból taxi sofőr).

  Ja, ha a háborúból kimaradtunk volna, akkor ma Budapesten román lenne az uralkodó nyelv.

 36. 36: Az ONCSA a vége felé indult, abból már sok katona nem lett, de minden államvezetésnek gondja volt akkoriban rá, hogy legyen. Volt szociális érzékenység, a végefelé olyan filmek készültek, mint Fekete István: Dr Kovács István c. parasztságdicsérő propagandafilmje (nem túl életszerű).
  A Horthy-elitben közismerten nem voltak nagybirtokosok, az elcsatolt területeken maradt birtokok nem játszottak szerepet, a cél az etnikailag magyar területek revíziója volt – joggal. Az előző rezsim arisztokráciája távoltartotta magát a horthysta elittől, be se engedték. A szűrőprogramok emljtésével magadat cáfolod.
  Sazktörténészi kutatások mutatják ki a társadalmi mobilitást, pl. a horthysta tisztikar nem kis részben állt kisiparosok, nagygazdák fiaiból, de más területeken is volt emlkedés. Hogy mindenkiből nem lehetet vezérigazgató, az az 50-es évekre is igaz.
  Hogy mikor indult a gépesítés, annak nézz utána. Természetesen az 50-es években csak olyan technológiákat lehetett azonnnal tömegesen bevetni, amik akkor már vagy két évtizede túl voltak a kezdeti kifejlesztésen. Természetesen a 30-as évek végén volt egy pár kombájn, egy csomó traktor, akadt egy-két úttörő faluvillamosítás (Horthy vizierőművet avat a Körösökön és máshol), előkészjtették mindazt, amit a háború után, helyett maguk is tömegesen bevezettek volna, ha nincs komcsi hatalom.
  A román nyelvi felvetésedet nem értem. A háború hozta újra a román csapatokat Pest széleire.

 37. 36, 37:
  „Rákosi diktatúra alatt villamosították a falvakat”
  „amit a háború után,… maguk is tömegesen bevezettek volna, ha nincs komcsi hatalom”

  Kommunizmus = szovjethatalom + az ország villamosítása (LENIN), vagyis Rákosi programja nem a nép javát szolgálta elsődlegesen, hanem az ideológiai harc része volt.

  Ugyanakkor Horthyéktól ezt várni sem lehetett egy feudálkapitalista rendszerben, fizetőképes kereslet hiányában a lópikulát vittek volna villanyt a falvakba. Még a parasztok komcsi propagandát olvastak volna éjjelente… 😉

  Aztán terjesszük ki ezt kombájnra, meg színházbérletre, meg amire akarjátok… Kombájn pl. azért kellett, hogy több gabonát tudjunk szállítani a SzU-ba, olcsó színház meg azért, hogy a ‘nép’ ne az utcán lődörögjön…

  A politikusok NEM a magyar népért tették, amit tettek, sem a múltban, sem most, bárhogy is hívták/ják őket.

 38. 38:
  OK, de nem a politikusok valós szándéka a topik, hanem élhető volt-e a Rákosi rendszer annak, aki történetesen nem volt nagybirtokos, gyáros, ludovikás katonatiszt, stb. Szóval a NÉP. – Én állítom, hogy igen. Jobban, mint a 2013-as Orbán évben.

 39. Tibor bá,anyósom is ugyanezeket szokta mondani mint Te..És ugyanaz a véleménye mint Neked…De azon szokott röhögni,hogy a Rákosit,meg Horthyt nem lehetett volna Matyizni,meg Miklóskázni,meg így bizalmaskodni meg hülyeségeket beszélni róluk,mint most Zorbánról szoktak. 🙂

 40. 38: Kvesen tudják, hogy a háború után az új politikai garnitúra a korábbi szakemberek egy részét mégsem Recskere, Hortobágyra küldve, hanem a helyén hagyva azokat a terveket valósította meg, amik tökéletesen kidolgozva ott voltak a horthysta minisztériumok fiókjaiban. Csak kapásból: Dunai Vasmű (az új garnitúra csak a Sztálinváros nevet adta hozzá), tiszalöki vizierőmű és bizony Bős-Nagymaros. A teljes Tiszát, teljes Dunát és mellékfolyóikat be akarták vízlépcsőzni már a 30-as-40-es évek technokratái. A termelt áramot (a szenes erőművekével és a Horthy idején már zajló kőolaj- és gázkitermelésével együtt) nem utolsósorban természetesen a falvak villamosítására is szánták. A falu birtokos rétege (a nagygazdákat beleértve) ott ült a Horthy-kor parlamentjében, nem volt a saját ellensége. HAjdúszoboszló és Mezőkövesd fürdői is a Horthy-idők olaj- és gáz kutatófúrásainak köszönhetően jöttek létre a háború előtt. A rezsim modernizáltr és jelentősebb ugrás jött volna épp az 50-es évekre – jött is, csak a léhűtő garnitúra cserélődött.

 41. 40:
  Horthyt tisztelték, volt is miért.
  Rákositól féltek, volt is miért. 🙂

 42. 44: Ennek csak annyi köze van Orbánhoz, hogy a talpnyalói megpróbálnak a /vélt/ kedvében járni.

 43. 44:
  Ez a következőképpen nézett ki anno 1952:
  Antalffy elvtárs menj be a pártirodába hívatnak.
  Én: Jó napot kívánok.
  ők: Szabadság Antalffy elvtárs.
  Én: hívattak.
  ők: Antalffy elvtárs békekölcsön jegyzésről van szó. Mennyit szeretnél jegyezni?
  Én: Semennyit.
  ők: (vészjósló hangon) Ezt jelentenünk kell, okosabb lenne, ha jegyeznél.
  Én: Így se jövök ki a fizetésemből. Az elkerülhetetlen kiadások után 30 forint marad havonta a kezemben. Ha letörik a szemüvegem, ha kilyukad a talpam nincs miből megcsináltatni.
  ők: Ezt mi értjük Antalffy elvtárs, de a békeharc fokozódik, és ebből mindenkinek ki kell venni a részét.
  ÉN: Mennyit kell jegyezni?
  Ők: A fizetés 10 százalékát ajánljuk.
  Én: Akkor 860 forintot jegyzek (10 hónapra).
  Ők: Annyit nem lehet, vagy 800 vagy 900.
  Én: Akkor inkább 800.
  Ők: Köszönjük Antalffy elvtárs, ha visszamegy az irodába küldje be Balogh elvtársat.
  Én: Baszd meg Gyuszi, hívat a párttitkát?
  Gy: Mi a faszt akar?
  Én: Majd meglátod.
  Gy: Tőled mit akartak?
  Én: A fizetésem 10 százalékát.
  Gy: Én baszok jegyezni.
  10 perccel később.
  Én: Na, hogy ment?
  Gy: Sehogy
  Én: jegyeztél?
  Gy: Rohadjanak el, kicsikartak belőlem 10 százalékot. A kurva jó anyjukat.
  Én: Ne kiabálj áthallatszik a normások szobájába, aztán baszhatod.

 44. 45: HA Orbánisztánban nem ilyen viszonyok lennének, fel sem merülne a MÁV-káderekben a lehetőség. Az analóg hatalmi berendezkedés kitermeli az analóg megoldásokat.

 45. „Nem baj, ha sérül a verseny és károsul a fogyasztó két cég egyesülésével, ha a kormány úgy dönt, hogy egy cégfúzió nemzetstratégiai jelentőségű, a GVH nem is vizsgálhatja. Koszorús László fideszes képviselő biankó felhatalmazást kíván adni a kormány számára, hogy átláthatatlanul kivonjon egyes ügyeket a versenyhivatal hatásköre alól.”

  http://index.hu/gazdasag/2013/10/11/gvh/

 46. 42!
  És ezt akkoriban a rádióban is nyiltan kimondták?.. 🙂
  14!
  „Az egyetemre beiratkozhatsz, ha van pénzed tandíjra. Rákosi megtagadta a (volt) jómódúaktól, most Orbán megtagadja a szegényektől. ”

  Annyira meg tagadja már hogy aki szegény,ágról szakadt,és bebizonyítja,az kap plusz 30 pontot(meg ingyen kollégiumot)..Amiért nekünk külön meg kell küzdeni a 30 pontért,ami igencsak sokba kerül..De sebaj!Mi mindent kibírunk..
  Nem ez a problémám,hanem akkor maradjanak csendben legalább..

 47. 44: Arma, mint érintett, elmesélem, hogy ennél is sokkal durvább volt, mikor pár éve a vörösiszap katasztrófa idején, a MÁV közölte, hogy igazából adna karácsonyi pénzt a dolgozóinak, de azt inkább felajánlja a károsultaknak.

  Elolvastam az összes hozzászólást is a beidézett blogon, vannak, akik nagy tévedésben vannak. A MÁV végrehajtó szolgálat dolgozói (lásd melósok) minimálbért keresnek, vagy ahhoz közelítő összeget. Persze a vasutas átlagbér elég jó, de ehhez hozzá kell venni a fizetéseket a Könyves Kálmán körúton. Persze, fogjuk be a szánkat és örüljünk, hogy kapunk karácsonyi pénzt, tudom, de azóta sem kaptunk, és előtte is csak brutto 10-15 ezerről volt szó.

  Nem tudom, hogy listázzák-e a nyilatkozatokat, én nem válaszoltam rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük