(VM-177) Békekölcsön

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

~00000A Privát Bankár portálon a következő poszt jelent meg: „Jön a Békekölcsön 2.0 – A kizárólag természetes személyek által, legalább 5 millió forint elhelyezésével megnyitható Stabilitás Megtakarítási Számla (SMSZ) bevezetésével az államadósság devizaszerkezetét kívánja javítani az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága a parlamenthez benyújtott módosító javaslata szerint.” Ebben az idézetben a legmeglepőbb, hogy a cím után nem tettek kérdőjelet. Minek is? Hiszen minden módosító javaslatot megszavaz a kétharmad. Maga az új „békekölcsön” ötlete nem lep meg. Orbán semmit se talált ki, mindenben plagizálja Rákosi Mátyást. Rákosi kommunista pártja magába olvasztotta a jóval nagyobb szavazatot kapott Szociáldemokrata pártot, amelynek vezetőjét, Szakasits Árpádot, a párt elárulásáért, köztársasági elnökké nevezte ki. [nagy kérdés, hogy az unokája elleste-e tőle ezt a trükköt?] Majd a volt szocdem tagokat sorba eltűntette. Orbán hasonló módon járt el azzal a hülye ügyvéddel, hogy is hívták? Ja, ige, Torgyán Józseffel, aki, mielőtt visszaléptette jelöltjeit, elolvashatta volna a közelmúlt magyar történelmét. Ugyanez lesz a sorsa a KNDP-nek is, csak ki kell várni. Rákosi is csinált új alkotmányt, ahogy Orbán, bár ebben Orbán ügyesebb, mert „szép” alkotmány helyett „csúnyát” csinált, amit betart. Rákosi szépet csinált, de nem tartotta be. Rákosi híres szalámi taktikáját is átvette Orbán, szép lassan lépésenként alakit át mindent saját ízlése szerint. Először ezeket rúgja seggbe, aztán azokat. Mindig egy kicsit egyszerre. A többi pedig örül, hogy öt békében hagyták, amíg rá is nem kerül a sor. A nomenklatúrát Rákosi kistafírozta, amit Orbán hűen követett. Rákosi létrehozta magánhadseregét, az ÁVH-t, Orbánnak TEK-je van. Rákosi se értett semmi máshoz a politikán kívül, de erről nem tudott. Elhatározta, hogy Magyarország „a vas és acél országa lesz” bár se vasércünk, se szenünk nem volt erre a célra. Bele is rokkant az ország a sok jó ötletbe, pont úgy, ahogy most. Amikor már nagyon nagy volt a szar, Rákosi bevezette a békekölcsönt. Ezért gondoltam, hogy Orbán erre is sort kerít. Megérkeztünk, de mi volt az a békekölcsön.

~at524

1950-ben, két évvel a teljes hatalom megkaparintása után, (amit eufórikusan „fordulat évének” nevezett. – most meg minden „nemzeti”), a gazdaság szétzüllesztését követően, Rákosi úgy gondolta, hogy a hülyeségéért fizessen a nép. Ha a nép békét akar, akkor adjon rá pénzt, persze csak kölcsön. A békekölcsön egy államkötvény volt, amit kvázi kötelező volt megvenni. Iránymutató a havi fizetés összege, amit 10 hónap alatt vonták le a fizetésből. Ezt két hónap csend követett mielőtt a következő kötvényt ki nem bocsátották. Lényegében mindenki leadta jövedelmének a 10 százalékát, tíz hónapon át. Ez a gyakorlatban így nézet ki:

Antalffy elvtárs hívatja a párttitkár az irodájába.

Jó napot kívánok.

Szabadság Antalffy elvtárs.

Hívatni tetszett.

Antalffy elvtárs békekölcsönjegyzésről van szó.

Én nem jegyzek.

Az elvtárs nem jegyez? Az elvtárs a béke és a nép ellensége?

Dehogy vagyok.

Akkor miért nem jegyez?

Mert nem élek meg a fizetésemből.

Antalffy elvtárs, megértjük a nehéz helyzetét, valamennyien  nehéz helyzetben vagyunk, de Rákosi elvtárs mindenkitől elvárja az áldozathozást. Különben, akik nem jegyeznek békekölcsönt, azokat jelentenünk kell.

Mennyit várnak el minimálisan?

A havi fizetését, vagyis 800 forintot.

Akkor lejegyeztem basszák meg!

Itt írja alá!

Meg se kérdezték, hogy kamatozót vagy nyereményest kérek. Ugyanis kamatok helyett kisorsoltak nyereményeket. A köznép ezt szélhámosságnak tekintette, mert mindig mást nyer, sose ismerősök. Sokan nem is tették el a kötvényeket, pedig szépre voltak nyomtatva. (lásd fenn) Ugyanis szentül meg voltak győződve arról, hogy az életben nem kapják vissza. Minek rakják el, azért hogy ahányszor ránéznek csak bosszankodjanak. Ezeknek nem lett igaza, mert az 56-os „események” utáni konszolidációban Kádár elkezdte visszafizetni a kölcsönöket. Az más lapra tartozik, hogy a forint a felét se érte akkorra.

Viszont, ha az államkötvények nemzetközi történetét nézzük, akkor kiderül, hogy jelentős hányada sose lett visszafizetve, vagy az infláció elvitte az értékét. Ennek ellenére a hazafias csomagolásban kínál államkötvényekre mindig van vevő. Pillanatnyilag – például – a magyarok összesen 1.283 milliárd forint értékű állampapír birtokosai. Tehát a 23.340 milliárd forint államadósság 5,5 %-ának magyar állampolgár a tulajdonosa. Vagyis a GDP arányos 82,2 százalékból nyugodtan levonhatjuk  a 4,5-öt (marad 77,7 % – mennyivel „szebb” szám!) mert ezt Orbán bármikor lenyelheti, ahogy legutoljára a Margit szigetet. Erről jut eszembe, a „Felszabadulás” előtt a Margitszigetre belépőt kellett fizetni. Felnőtteknek egy pengőt, gyerekeknek 50 fillért. Ennek az égvilágon semmi más célja nem volt, mint az angyalföldi proli kölykök távoltartása egy exkluzív helytől. Ne is mondjam, a háború után az intézkedések egyik – a zabigyerek státusz megszüntetése mellett – a szigeti belépő eltörlése volt. Minden pénzben lefogadom, hogy a „vissza Horthyhoz” mozgalom jegyében a margitszigeti belépő hamarosan vissza lesz állítva. Semmiképpen se kívánatos, hogy a különböző mutyik által kipofásodott új elit kölykeivel akárki barátkozhasson.   

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

20 gondolat erről: „(VM-177) Békekölcsön

 1. 1:
  98-ban rá szavaztam, amit 3 hónappal később megbántam. Azt hittem be akarja írni a nevét a magyar történelembe, mint Deák Ferenc, de ő Rákosi Mátyás akart lenni. 🙁

 2. Én komolyan megsajnáltam.. őt is meg az országot is…:-(

 3. Nem akart ő Rákosi lenni, csak működött az imprinting. (bevésődés).
  Az ami egy átlagos képességű gyereket diktátor apával -diktátor apává tesz- az egy átlagon jóval felüli képességű fiút – egy ország diktátorává tehet. Lehet hogy ez már rákosinál is így volt. Az átlagos képességű diktátorszülőjű népességnek(alattvalóknak) pedig ő lesz az apafigura.
  Sztálinnak, is hasonló gyerekkora volt.

 4. 1
  A linkelt video nekem ezt juttatta eszembe 4.35 tol

 5. 1: „hogyan lesz egy éleseszű fiú diktátor..”

  Pedig a végén elmondja:

  „… zárt ajtók között tárgyaljak, nem az én világom”

  Így aztán nem tárgyal, csak diktál 🙂

  2: „98-ban rá szavaztam” Ejnye-bejnye, én csak 1990-ben, utána már nem hittem neki 🙂

  A békekölcsönnél legalább megígérték a visszafizetést, sőt valamit fizetgettek is, a manyup-pénz lenyúlásakor csak azt ígérték, /de még azt sem teljesítették/ hogy a kéménybe korommal felírják, hogy kitől mennyit loptak el.

 6. Szóval ezek tényleg megörültek!

  A hivatkozott cikkből:

  „A számlán elhelyezett összeg – függetlenül attól, hogy a jövedelem korábbi megszerzéséhez kapcsolódóan az adót megfizették-e – a befizetés időpontjában megszerzett jövedelemnek minősül, s az állampapír hozamával vagy az állampapírral végzett ügylet nyereségével együtt szja fizetési kötelezettség (16 százalék) terheli. Adófizetési kötelezettség azonban csak akkor keletkezik, ha a számlatulajdonos az összeget az SMSZ-ről felveszi. A törvény nem tiltja, hogy a befizetett összeget és annak esetleges hozamát részletekben vegyék fel, ilyen esetben mindig külön-külön kell az adóalapot megállapítani.

  Ha az összeg felvétele és a befizetés között 3 évnél kevesebb telt el, az adó alapja a kifizetett összeg 200 százaléka; ha legalább 3 év, de kevesebb, mint 4 év telt el, az adó alapja a kifizetett összeg 100 százaléka; legalább 4 év, de kevesebb, mint 5 év esetén az adóalap a kifizetett összeg 50 százaléka, ha pedig legalább 5 év telt el, a kifizetés után nem keletkezik adófizetési kötelezettség azzal, hogy a számlán található értékpapírok kivonásakor kifizetett összegnek minősül a kivont értékpapírok szokásos piaci értéke is. A törvény szerinti adófizetési kötelezettségen túl más közteher az SMSZ-re befizetett jövedelmet nem terheli.”

  http://privatbankar.hu/makro/jon-a-bekekolcson-20-258593

  Ugyanezen nap jön a Varga csomag.
  Amiben:

  „Vajon mit gondoljon az egyszeri megtakarító, aki betétben és (egyre inkább) állampapírban tartja a pénzét? Mit gondoljon az adómentességben joggal bízó tartós befektetési számla tulajdonos, ha hallja, hogy most mégis kap a nyakába 6% terhet? ”

  http://www.portfolio.hu/gazdasag/derult_egbol_varga-csomag_csak_minek.5.185373.html

  Ugye előtte jót reklámozzunk a magyar államkötvényt, felfuttatjuk a lakossági állományt, utána megadóztatjuk.

  Szóval hogyan is gondolja a kormány, hogy ennek a békekötvénynek keletje lesz ilyen húzások után?
  Amikor ismét bizonyították, csak egy tollvonás, és máris megváltoznak a feltételek.

  Még jó, hogy utolsó államkötvény pakkomtól megszabadultam áprilisban.
  Ebbe az országba tényleg nem szabad befektetni.

 7. „A vezetékes szolgáltatásokat jelenleg két különadó is terheli, a mobilszolgáltatások esetében pedig már évek óta nemzetközi viszonylatban is kiugróan magas az állami elvonás mértéke. Az AT Kearney nemzetközi tanácsadócég 2013. májusi felmérése szerint Magyarországon az átlagos percdíj 40 százaléka adóból, járulékból és különböző hatósági díjakból áll, így ez a legmagasabb ilyen jellegű teher Európában.

  Az új adóteher veszélyezteti, hogy Magyarországon teljesüljön az Európai Unió a Digitális Menetrendjében elvárt szélessáv fejlesztés, valamint az innovatív technológiák és szolgáltatások elterjedése, amelyek fogyasztók millióinak kommunikációs igényeire jelentene megoldást – állítja az IVSZ.”

  http://www.origo.hu/gazdasag/20130618-a-kulonadokkal-sajat-beveteleit-is-veszelyezteti-az-allam-allitja-az-ivsz.html

  Hasonló, mint az üzemanyag adótartalma.

 8. „A minisztérium a helyzet kezelésének egyik legfontosabb elemét látja az interchange-díjak, azaz a bankközi jutalékok további szabályozásában, a Gazdasági Versenyhivattalal és a Magyar Nemzeti Bankkal összhangban. A szabályozás megváltoztatásától azt várják, hogy több kereskedő fogadjon el bankkártyát, ez pedig végső soron a feketegazdaság visszaszorításában is komoly szerepet játszhat.

  Problémaként jelentkezik, hogy a belföldi bankközi jutalékok jóval magasabbak, mint a határon átnyúló jutalékok. A magas költségekre még a nagyobb kereskedők is panaszkodnak.

  http://www.penzcentrum.hu/ongondoskodas/a_magyar_bankkartyak_titka_miert_kell_olyan_sokat_varni.1036799.html

  Hát ilyen a magyar bankok közötti versenyhelyzet.

 9. 10:
  A napokban az egyik ismerősöm le akart emelni 5 millió forintot az OTP számlájáról. Azt mondták neki „nem lehet, csak ha előre bejelenti”. Némi veszekedés után kiadták neki az összeget. De mi van ha a 2/3 holnap hoz egy törvényt, hogy a saját pénzedet csak a, b, c és d feltételek mellett veheted fel?

 10. Hát akkor ide, bár nem tökéletesen passzol:
  „A külügyi államtitkár szerint „az utcai demonstrációk, a belpolitikai események látványosan igazolják, hogy Törökország működő demokrácia. A jelenlegi kormány élvezi a magyar kormány támogatását.” – mondta. Szavai szerint a magyar kormány „bízik a török demokrácia erejében és támogatja az ankarai vezetést.””

  http://index.hu/kulfold/2013/06/19/taksim_ter_a_magyar_kormany_bizik_a_torok_demokracia_erejeben/

  Úgy látszik az utcai tüntetések leverése az egyeseknél a demokrácia fokmérője.

  Akkor nem is értem, hogy anno miért is hörögtek Gyurcsány ellen az októberi tüntetések leverése okán.
  Hisz egy igazi demokrata volt. 🙂

 11. Na ez kemény, ennyit a magántulajdonhoz fűződő jogokról:

  „Demján igen súlyos tartalmi kifogásokat is sorol. Elfogadhatatlannak tartja például azt, hogy a Takarékbankban meglévő tulajdoni arányokat egyoldalú beavatkozással megváltoztatják, a takarékszövetkezetek többségi pozícióját megszüntetik.

  Elfogadhatatlannak minősíti azt is, hogy a szövetkezetek a jövőbeni kisebbségi tulajdonukkal sem élhetnek szabadon, mivel a közgyűlésen csak igennel szavazhatnak, hiszen ellenkező esetben kötelesek eladni részesedésüket az MFB-nek.

  Végképp elfogadhatatlannak tartja azt a módot, ahogyan a törvény definiálja az állami beavatkozáshoz – tőkejuttatáshoz és további állami tulajdonszerzéshez – szükséges válsághelyzetet. Válsághelyzetnek tartja ugyanis azt, amikor a 90 napon túli lejárt hitelek aránya eléri a 10 százalékot, miközben ez jelenleg a bankrendszer egészében jóval magasabb arány.”

  http://www.origo.hu/gazdasag/20130628-demjan-orbannak-a-takarekszovetkezetek-atalakitasarol-ez-elfogadhatatlan.html

  Hát így kell lenyúlni a takarékszövetkezeti bankot.
  Kíváncsi vagyok, ha vesztenek a választáson, kinek a kezébe akarják átjátszani.

 12. 13:
  „A törvény rögzíti, hogy az állam fontos tulajdonosi pozíciót szerez a szektorban, azt a rendszer átalakítására, professzionalizálására és átszervezésére használja, majd az így feljavított és megerősített szektorban a pozícióit megfelelő időn belül értékesíteni kívánja, ha az általa elindított pozitív folyamatokat visszafordíthatatlannak látja.”

  http://www.origo.hu/gazdasag/20130627-megszavaztak-a-takarekszovetkezeti-atalakitas-torvenyet.html

  Így legyen mindenben igazam.
  Na ebből lesz a második Postabank.
  Egyre pofátlanabbul nyúlnak le mindent.

 13. 14:
  „A törvény a kihirdetése utáni napon lép hatályba. Az ezt követő 30 napon belül a szervezet által felkért két független könyvvizsgáló értékeli az MFB által a szervezetben, illetve a Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-ben szerzett jogokat, és meghatározza ezek ellenértékét egy piaci befektető számára. Az MFB a két független könyvvizsgáló által adott értékelés közül a kisebb értékre emeli készpénzben a szervezet számára rendelkezésére bocsátott vagyont, a törvény hatálybalépését követő 150 napon belül.”

 14. „A legnagyobb érdekképviseleti szervezet, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) pénteken délutánra válságtanácskozásra hívta össze tagjait, és a hvg.hu értesülése szerint Áder János köztársasági elnököt arra kérik majd, ne írja alá a takarékszövetek függetlenségét felszámoló törvényt. A második legnagyobb érdekképviseleti szervezet, a Takarékszövetkezetek Érdekvédelmi Szövetsége (TÉSZ) azt szeretné elérni, hogy a köztársasági elnök az Alkotmánybíróságnak küldje el normakontrollra a törvényt, amely a szektor vezetőinek egybehangzó véleménye szerint számos ponton sérti az alkotmányt, több hatályos törvényt, és súlyos önellentmondásoktól hemzseg. A jogi problémák ebben az ügyben már csak azért sem mellékesek, mert a potenciális érintettek száma sem kicsi: a jelenleg működő 128 takarékszövetkezetnek mintegy 100 ezer tagja és egymillió betétese van.

  „A takarékszövetkezeteknek a meglévő, a Takarékbankban többségi tulajdont biztosító részvényállományukat letétbe kell helyezniük. A törvény megfogalmazása szerint két „jó nevű könyvvizsgáló” cég fogja meghatározni a részvényeik árát, majd azokat kötelezően el kell adniuk a Magyar Fejlesztési Banknak. Egyes takarékszövetkezeti vezetők szerint a történet egyenesen arról szól, hogy a takarékszövetkezetek tagjainak 50-60 év alatt felhalmozott vagyonára teszi rá a kezét az állam. Ez nem kis összeg, ha a takarékszövetkezetek 124 milliárd forintos saját tőkéjét vesszük alapul. Az pedig különösen aggasztó a csütörtökön elfogadott törvényben több szövetkezeti vezető szerint is, hogy az állam később magánszemélynek adhatja el a részesedését, és ezzel a kisajátított szektor megérkezhet abba a Fideszhez közel álló magánkézbe, ahová eredetileg szánták.”

  http://hvg.hu/gazdasag/20130628_Takszov_allamositas_vezetok

  A takarékszövetkezetek tőkéje, a szövetkezeti tagok tőkéjéből(részjegyeiből) épül fel.

  Úgy mint az előző ciklusuk vége felé, a választások közeledtével, felpörgetik a lenyúlásokat, biztos ami biztos alapon.
  Trafik,Föld, takarékszövetkezetek, mi lesz még?

 15. 16: Ki van ez találva. A takarékszövetkezetek vagyonának jó része vidéki /falusi/ kisemberek részjegyeiből állt össze (pl. apámnak is van valamennyi, amit még nagyapámtól örökölt meg). Ezek a jobbára idős emberek már nem fognak kimenni az utcára tüntetni. Legjobb esetben kifizetik nekik a részjegyük névértékét, de nem lepődnék meg, ha még azt sem.

  A távlati cél /ideológia/ valószínűleg egy állami bankhálózat, ahova át lehet vinni a közalkalmazottak, köztisztviselők számláit, illetve a nyugdíjasokat is majd számlanyitásra kötelezik ugyanitt. Gondolom, ezzel etették meg Orbánt.

  Persze a végén majd megint a Simicskának lesz jó…

 16. Még egy dolog eszembe jutott – a legkisebb gyereknek van Gyurcsány-féle babakötvénye. Mielőtt Orbán hatalomra került – nem bízván benne 🙂 – gyorsan az államkincstártól áthoztuk a helyi tak.szövbe. Aztán, amikor elkezdték a babakötvényeket nézegetni Vityáék, akkor letiltottam az addigi havi rendszeres utalást a számlára, hogy minél kisebb legyen a bukás. Úgy tűnik, most lassan utolérnek… kénytelen leszek megnézni, hogy meglevő babakötvény számlát át lehet-e /még/ vinni kereskedelmi bankhoz… Ha rajtam múlik, tőlem egy nagy lófaszt kapnak most, legyen elég a manyup pénzem…

  Hopp, már rá is csesztem:
  „2012. október 1-től kizárólag a Magyar Államkincstárnál lehet Start-számlát nyitni, és Start-számlát kizárólag oda lehet áthelyezni. Akik banknál, takarékszövetkezetnél 2012. október 1. előtt nyitottak Start-számlát, azok maradhatnak a bankjuknál, takarékszövetkezetüknél, ha nem kívánják áthelyezni a számlakövetelést a Magyar Államkincstárhoz.”

 17. Tisztelt Tibor „bácsi” !
  86 éves édesanyám elmondása alapján apámmal egykoron jegyeztetettek 4db 200 ft-os Békekölcsönt! Amit mi a húgommal 4-6 évesen ügyesen ollóval feldaraboltunk,
  Vagyis a jegyzésnek nálunk semmi nyoma nem maradt! Sem sorsolásokon, sem visszafizetésen nem vehetett részt!
  Ezzel kapcsolatban kérdezném anyám szavaival: van valami esély, remény most arra, hogy visszakapja, visszakapjon valamit! Vagy ez a dolog már elévült ?? Ő valami éjszakai rádióadásra hivatkozik! A jegyzésről nekünk csupán egy élő tanunk van!! Papir semmi!
  Van valami véleménye ezzel kapcsolatban?? Tisztelettel K.Ferenc

 18. 19: Ez most komoly?

  Ha jól tudom, névértéken lett visszafizetve, ez esetben az 800 Ft – lenne, de bizonyára itt is volt valamilyen jogvesztő határidő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük