(VM-153) Dave Brubeck

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

Mikuláskor érkezett a hír, hogy 91 éves korában elhunyt Dave Brubeck, ami nem egészen igaz, mert másnap lett volna a 92. születésnapja. Normál körülmények között idős emberekben van annyi akarat, hogy ilyen esetben még egy napig életben maradnak, de vele az infarktus végzett, az pedig nem vár, annak ellenére, hogy személyi kardiológusa, mint mindig, most is vele utazott.

Az én tinédzser koromban még nem volt popzene, legfeljebb andalító (vagy kevésbé az, pl. Szomorú vasárnap) slágerek, amiket a suszter inasok fütyültek az utcán. Nekünk a zene – neveltetésünk függvényében – vagy klasszikus volt, vagy opera illetve operett. A „kommunista rendszer” maximum Gershwint tűrte meg, már a Harry Belafonte – Carmen Jones előadása is dekadensnek számított, annak ellenére, hogy a négerek jó fiúk voltak a rendszer szemében (lásd: Paul Robeson). Pedig a jazz diadalútja már javában tartott.

Ebből a közegből nőtt ki Dave Brubeck a korábban soha nem hallott „progresszív jazzével”, ami egyfelől jazz volt, másfelől klasszikus. Az ötvenes évek elején, mondjuk 1951-54 között, ez volt a non plus ultra a polgári származású fiatal értelmiségiek körében. A vasfüggöny élő valóság volt, egy-egy becsempészett, vagy az isten tudja, hogy idekerült lemez  vagyonokat ért, de nem is annyira forintban (megfizethetetlen volt) hanem státuszban. A korabeli ifjúság hallatlan leleményességgel nagyméretű röntgen felvételekből vágott ki hanglemez méretet, és vágta rá, vagyis másolta rá az eredeti lemez tartalmát a röntgen lemez emulziós oldalára. Persze lejátszani csak néhányszor lehetett (keményfából faragott gramofontűvel), de még így is aranyat ért.

Brubeck különböző előzmények után (háború, hadseregzenészség, trió alapítás) 1951-ben hozta létre a – most már egy életre szóló – Dave Brubeck Quartettet, amelynek lemezei kezdték ellepni a különböző rádióadókat is. A TV előtti világban a hírforrás és a szórakoztatás főeszköze a rádió volt, ami – szerencsére – átívelt a határokon is, még ha le is voltak zárva vasfüggönnyel.  Hétfő esténként jöttünk össze valamelyikünk lakásán, ahol a rádiókészülék „csúcs szuper” volt a minél tökéletesebb vétel érdekében. Hétfőn este a RIAS Berlin adása köré ültünk, ami az amerikai hadsereg adója volt (Radio in the American Sector) a négy felé osztott Berlin amerikai zónájából. [Más forrás szerint: Rundfunk im amerikanischen Sektor]. A másik, számunkra értékes adó, Radio Luxemburg volt, majd később a Rádió Novisád. Brubeck kottái is átjutottak valahogy, ami lehetővé tette, hogy ifjúsági klubokban helyi jazz zongorista lejátssza. A Dave Brubeck Quartet (Dave Brubeck – zongora, Paul Desmond – alt szaxofon, Eugene Wright – bőgő, Joe Morello – dob)   fogalommá vált, bár igazán népszerű a nagy tömegek előtt sose volt, azok maradtak a jóval kevésbé igényes zene mellett, ahogy a Shadows is elhalványult a Beatles árnyékában.

Igaz, a minden idők legnagyobb száma a Take five (Paul Desmond) még váratott magára egészen 1959-ig, aminek egy 1966-os előadását itt meghallgathattok. http://www.youtube.com/watch?v=faJE92phKzI

Nem csoda, hogy amikor Melbourne-ben turnézott, elmentem én is a hatalmas eseményre, ami egy városszéli stadionban volt, közvetlenül az egyik vasútvonal mellett. A „Take five” volt az est csúcspontja, illetve nem egészen. Akkora ovációt se előtte, se azóta nem hallottam sehol, mint amit Dave kapott, de nem a közvetlenül a Take five után. Szóval, ahogy abbamaradt a tapsvihar, a közelben elhaladó vonat szerelvény egy átjáróhoz ért és hangos, de  rövid sípszóval jelezte az érkezését, ami belehasított a taps utáni csendbe, ekkor Brubeck egy gyors mozdulattal megfordult és kapásból rácsapott valamelyik zongora billentyűre, ami pont azon a hangmagasságon szólat meg, mint az éppen elhangzott vonatfütty. A meglehetősen jó fülű tömeg az improvizációra mindent elsöprő tapsviharral válaszolt. Ma már, 50 évvel később az est egyetlen eseményére se emlékszem, csak erre az utoljára leírtra. Hatalmas élmény volt.

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

33 gondolat erről: „(VM-153) Dave Brubeck

 1. Nem egy GANGNAM STYLE de azért elmegy. 🙂
  Viccet félretéve,ez még igazi ZENE volt.

 2. Na ez az emberiség alaptermészete az intuíció és a belőle fakadó inprovizáció, és bizony tetszik a közönségnek még te is csak erre a pillanatra emlékszel. Bocs ha off, csak ez jutott eszembe rögtön.

  Ja, mit kérek itt bocsánatot, hisz úgy is agyon vagyok moderálva 🙁

  Tibor bá’: Csodálkozol a moderáláson, amikor János Pál a niked és beírsz egy kamu E-mail címet „vatikán@szentlélek.com” formában? – A korábbi tartalmakról már nem is beszélve. Örülj, hogy ilyen olcsón megúszod. 😀

 3. Kötelező meghallgatni! Amúgy is az ünnepi készülődés hangulatához semmi sem illik jobban mint az ilyen zene.
  A koncert fantasztikus élmény lehetett, olyasmi, mit a férjem számára a budapesti Deep Purple koncert. Ők is improvizáltak végig. Ilyesmire nem szabad sajnálni a pénzt sem, egész más élőben egy koncert, ha jó húzósak is a jegyárak. Brubecknek szép hosszú tartalmas élete volt, és maradandót alkotott,nyugodjon békében.

 4. Take five: nagyon jellegzetes dór hangzás, ami ezt a kicsit misztikus, titokzatos karaktert adja a számnak. Például Miles Davis So What c. száma a „dorian sound” egyik legismertebb példája, de popzenében is gyakran előfordul.

 5. Amikor itt volt Budapesten okoska riporterke megkérdezte, hogy
  – nem zavarja, hogy önével egyidőben van a Robbie Williems koncertje is?
  – Ki az a Robbie Williems??

 6. 6:
  Kedves Zizike! Tulajdonképpen mi a bajod? Pasira van szükséged? Ne nálam éld ki magad, és ne élj azzal vissza, hogy ide mindent be lehet írni.

 7. Csak furcsa, hogy a családi emlékeket nagy ívben kerülöd. 🙁

 8. 8. Zizi: Furcsa, hogy olyan embertől kéred ezt számon, aki nyíltan beszél róla. Te hány könyvet írtál a családodról?

 9. Gloucester!
  Az a furcsa, hogy a hírek szerint Tibor bának 5 gyereke van és egyik se áll vele szóba. Nyilván nem véletlen.

 10. 10. Zizi: Az a furcsa, hogy magatartásod alapján szövegértelmezésed gyenge lábakon áll. Személyeskedésben király vagy, de ok és okozat között már nem tudsz különbséget tenni, főleg nem lehet mindez érdemed. Ezért jobb, ha nem kérkedsz tovább a butaságoddal.

 11. 10!
  Feleslegesen strapálod magad kedves zizi..Az ide irogatók közül, mindenki szereti és tiszteli Tibor bát,senki nem fogja neked azt mondani hogy Tibor bá egy szörnyeteg,(hiába várod)…Nyilván nem véletlen..Sajnálom,nem fogsz semmilyen célt elérni..
  Hogy is szokta mondani Tibor bá?Te csak egy beírás vagy..De a műveleted még annak sem nevezném..
  Egy rossz ízű böfögés ami ezt a szép posztot elrontotta..

 12. Zizi.

  Ez a blog elsősorban politikai / gazdasági témájú.
  Tiborbá senkinek nem ad családtervezési tanácsot, és senki nem kér tőle ilyet.
  Amit a könyvében e témában leírt, abból mindenki leszűri a tanulságot saját magának, és „lapoz”.

  Tiborbával sok ideológiai vitám van nekem is, de személyes dolgokat belevonni szerintem övönaluli módszer.

 13. Zizire a válasz a holnapi posztban van :-]
  SEO-zik, reklámozza a kukucska bétéjét… 😛

  Tibor báá, lassan pénzt kéne kérj a „honlap” rubrikádért! 😉

  Komoly SEO értéke van. ;-Đ

 14. A zizi szindrómáról:

  Aki őszintén kíváncsi valamire, annak ott az E-mail lehetőség. hetente egy-két alkalommal élnek is vele, és minden érdeklődésre a lehető legpontosabb választ szoktam adni. Vannak viszont olyanok, akiket elsősorban nem a kíváncsiság vezet – ilyen volt például a mosógépszerelő – akik ki akarják használni a könnyű bejutási lehetőséget, és kifejezetten kellemetlenkedni akarnak. A helyzet az, hogy nem tudnak kellemetlenkedni, mert minden esetben a valóságot írom meg. A (volt) családi eseményeimmel azért nem állok elő, mert nem hiszem, hogy nagy lenne rá az érdeklődés, meg magyarázkodásnak tűnne. De ha ilyen szívósan van rá igény, egye fene kötélnek állok. Szóval, kedves zizike, megírom ezt a szóba nem állást velem.

 15. Tisztelt Tibor bá’ !
  A post remek volt ! ( az az én hiányosságom,hogy nem tudtam ki játsza ezt a Klasszikust )

  ,,Zizi” re, miért találnak meg Téged ? Mellikének van 100%-ban igaza !
  Azért szavaztasd meg…:)

 16. Férfiak.. miért írjátok konzekvensen meLLikének Melikét.. ?nem csak te, Jancsika is szokta:-D melike -mint Melinda-semmi egyebek! 🙂

 17. Zizibaba meg írjon a saját családjáról, szívesen szétcsámcsogom, szigorúan pszichoszociális alapon– garantáltan négykézláb távozik.. No, Zizi, egy tangóra??

 18. 17:
  Igazad van. Semmibe se kerül egy kis szavazás.

 19. 19:
  Ez OK, de ha a zizikéket állandóan lehurrogjuk, akkor kialakulhat másokban is az érzés, hogy Tibor bá’-nak hatalmas takargatnivalói vannak.

 20. Ok, ne hurrogjuk le Zizikét. Bizonyára megvan a motivációja a családod iránti érdeklődésnek… legyen… nade hogy jut valakinek eszébe ilyesmit „követelni”? Érintett? hasonló cipőben jár? Úgy véli azokhoz jár hasonló cipőben, akik ellenfélként állnak most szemben a családdal, Tibor bával,és Évával? Mert ebben az esetben ki kell jelentsem, nem kérdés a lényeg, hanem a motiváció.. és azt is ki kell jelentsem, Éva és Tibor bá’ sem érdemli meg a boncolgatást,ninylvánosan, ahol önjelölt erkölccsőszök vagy szentcsaládosok-ki tudja miért.. halálosan vágynak arra hogy ítélkezhessenek. ezeknek kellene megadni amit követelnek?? Miért? kiért, milyen alapon? .

 21. Szerintem a válasz egyértelműen benne van a könyvben és több kommentben is elmagyarázta már Tibor bá. Ezért írtam, hogy szövegértelmezési problémái lehetnek, ha külön rákérdez. Erről külön posztot szerintem kár vesztegetni, de ha valóban ki szeretné valaki beszélni, akkor valóban csak kérnie kell, mint akármilyen más témát. Az email-es megoldásról már nem is beszélve.

  Dorka: A 2 L-es melikét észre sem vettem, de most már minden nick nevébe beleolvasom akaratlanul. 😀 Bocsánat melike00, tényleg nem szándékos.

 22. 22:
  Normál körülmények között tökéletesen igazad van. De már többen jelezték, hogy én már „intézmény” vagyok. A honlapomat „már jegyzik”, stb. Ebben az esetben a hátterem nem lehet terra incognita. De zizike (feltételezem, hogy hölgyről van szó) motivációja nem a jogos kíváncsiság, hanem a „leleplezés”, mert meg van győződve róla, hogy ez a „szóba nem állás” nem lehet véletlen. Mint ahogy nem is az, de az ok egészen más, mint amit hirdetnek a hátam mögött, és ez a lényeg. Ez a piszkos valóság. Az általános emberi tapasztalatot kihasználva támadnak orvul. Kell lenni valami nagyon sötét okának. Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja. És akkor most jön zizi és az egészet feltúrja itt, „nálam”. megpróbálja ellenem hangolni az idelátogatókat. Persze kimoderálhattam volna, de azzal csak „beismerem” a vajat a fejemen.

 23. Tisztelt Tibor bá’ !
  Gratula a gyors szavazásért …
  BOCSÁNAT Melike ! ( biztos téves beidegződés ) 🙂

  TÜNTESSÜNK Zizikéért ! 🙂

 24. 19!
  Csatlakozom Dorka.. 🙂 😉
  23!
  Gloucesternek igazat adok..Miért kell mindig minden jött mentnek Tibor bának magyarázkodni a családi állapotról?Amúgy eleve sem lenne senkinek semmi köze hozzá.Ez is csak Tibor bán múlt hogy egyáltalán megosztotta a nagy közönséggel.Senkinek semmi köze hozzá eleve..
  Itt vannak fent a posztok,meg írt könyveket, el kell olvasni..Nem az a baj hogy egyszer megbeszéljük vagy leírja,hanem mindig jön valaki és kezdjük elölről,és pontosan az a céljuk az ilyen embereknek hogy az ide látogatókat irogatókat Tibor bá ellen hangolja..

  24!
  Tiborbá,minket nem lehet ellened hangolni…Történjen bármi..
  😉

  Lehet hogy még mi is megérjük 80 évesen hogy a gyerekeink nem fognak hozzánk szólni,pedig mi mindvégig segítettünk nekik,és úgy gondoltuk a legjobbat tesszük.Soha nem lehet tudni hogy az ember mikor és hogyan ront el dolgokat az életében,(vagy éppen nem ront el,de akkor sem jó,)és ki lehet-e javítani egyáltalán valaha..Senkinek nincs joga bele avatkozni,és főleg ítélkezni a másik ember felett..Tanácsot lehet adni,de ítélkezni,felelősségre vonni nem lehet..
  25!
  Nem történt semmi.Már megszoktam hogy Mellike vagyok,már fel sem tűnik.. 🙂

 25. Szerintem a két 00 ról jut eszébe mindenkinek a mellikéd 😀 jó hogy nem ÓÓ (tréfa volt, ne haragudj 🙂 )

  Ó jessz, nem vagyok moderálva! Köszi Tiborbá!

 26. Belzebub is lehetne a nikem tök mindegy, attól még nem vagyok tényleg Darth Sidious jobbkeze a Vatikánban 😀 ez inkább csak egy ártatlan vicc akart lenni. 🙂
  Másrészt tényleg totál ellenkező szemszögből nézzük a világot és ez hajmeresztő tud lenni néha belátom.
  Érdekes, hogy tudományos szemmel kutattam sokáig az élet nagy kérdéseit én is de nem voltak kielégítőek a válaszok ezért kezdtem kutatni a múltból még fellelhető írásos emlékeket és érdekes dolgokra bukkantam. Azóta ismét eltelt 20 év és mindent másképpen magyarázok.
  Olvasgatlak, aztán néha beszólok majd „marhaságokat” de nem élek vissza vele ígérem!

 27. 29:
  A szórakoztató marhaság (lásd Sakkmatyi) az OK. De azért beírhatnál egy frankó E-mail címet.

 28. Tibor bá,

  nem is hozzászólás, csak légyszíves javítsad a RIAS Berlin-t.

  Helyesen: Rundfunk im amerikanischen Sektor. A jelentés ugyanaz, de még angolul a rövidítés is, bár a zóna az ott is szektor.

  Köszönöm és Jó
  Egészséget!

 29. 31:
  Megtörtént a kiegészítés. – Memóriából dolgozom, és az ugye nem tökéletes. 🙂

 30. Tibor ba’: meg ilyen posztokat!!! Nem kicsit fog el ilyen elmenyeid kapcsan a jo ertelemben vett irigyseg.
  Az 1966os felvételről nekem egy másik pali is eszembe jutott.Igaz o talan inkabb a merleg masik serpenyoje. ( http://www.youtube.com/watch?v=y7XnxuFgWb0 )
  Ha volna rola is egy karcolatod, ezer orommel olvasnam – akar emilben is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük