(VM-139) Ami a hírekben nem volt

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

A családi rituálé szerint 18:30-kor Évával együtt megnézzük a „híreket”. Hogy ő miért nézi, azt nem tudom. Én azért nézem, hogy ne legyek tök hülye a hazai eseményeket illetően. Nahiszen, jó helyen próbálkozom, de kitartok mellette, mert végül is egymással is kell egy kis csendes kapcsolat fenntartás. Aztán meg, kell valaki, aki fogadó kész a hőbörgéseimre, mert „ez abszurdum!” Ugyanis a hírszerkesztő kötelességének érzi, hogy az elmúlt 24 óra valamennyi magyarországi katasztrófájáról beszámoljon, azt a látszatott keltve, hogy itt állandóan leégnek házak, szülők leszúrják egymást a gyermek szeme láttára, ha éppen nincs otthon láncfűrész. 3 éves gyerekek zuhannak ki a nyolcadik emeleti ablakból, mialatt a nagymama kifújta az orrát, a vasúti átjárókban vonattal való ütközés egy magyar specialitás, a gépkocsik imádnak kisodródni a kanyarban, és a konyhakésekkel sokan nem húst szeletelnek, hanem lottózót rabolnak ki, ha egy ATM automatát nem sikerül kiszakítani a falból. Ezen kívül magyar passzióvá vált egy-egy szorult helyzetű család számára az adakozás megszervezése. Ha ezek után marad még idő, akkor bemutatják Lázár Jánost amint huncut mosollyal a kampós orra alatt iparkodik megnyugtatni a még mindig megnyugtathatókat. Aki híreket is akar olvasni, az menjen fel az Internetre.

A pártállam alatt az állami irányítás alatt álló média ennek pont az ellenkezőjét csinálta.  A szavazatok 99,8 százalékát begyűjtő Párt (hol van még ettől Orbán kétharmada?) utasítására mindenki úgy érezhette, hogy nálunk senki nem esik ki a nyolcadik emeltről, a szerelemféltést a magyarok nem ismerik, tűzoltónak lenni a legunalmasabb foglalkozás, a közlekedési baleset pedig olyan ritka, mint a fehér holló, mert a szocialista embertípus már csak ilyen, közel tökéletes. Persze a valóság egészen más volt.

1951 nyarán Zugligeti kirándulásból hazafelé térve elszáguldott mellettünk egy 22-es autóbusz, ami aztán a Szép Ilonkánál elnyalt egy út menti fát. Az úton szanaszét hevertek a hullák, a sofőr a járdaszélen ül és zokogott. Az újságban, rádióban erről egyetlen árva szó se esett. Ilyen esetekben vette elő a nép a csatárlánc különleges formáját. A szemtanúk elmesélték, amit láttak, a mesét pedig szájról szájra tovább adták. Igya tudtam meg, hogy a kirándulási csúcsforgalomban az egyik 22-es busz vezetője jelentette a Budakeszi végállomáson, hogy rossz a fék, nem viszi le a buszt. Az ellenőr nagy dühösen  vállalta, hogy majd ő megmutatja, elvégre a normát teljesíteni kell, itt ez a rengeteg utas, a busz nem eshet ki a forgalomból. A pasi betette a sebváltót a második sebességbe és elindult lefele. A fék egyáltalán nem fogott, a vezető csak a motorral fékezett, iszonyatos fordulatszámon pörögve. Aztán egyszer csak a sebváltó kidobta a kart, és onnan kezdve szabad gyorsulás a lejtőn egészen az ütközésig. Manapság mit tudnának ezen csámcsogni.

1978-ban pedig a HÉV nem akart megállni a Boráros téren, elseperte a várótermet, amit a sínpár végénél építettek meg, arra számítva, hogy a HÉV sose fog túlfutni a bakokon. Tizenhat halott. 78-ban már az nem ment, hogy egy szót se az újságokban, ezért apró betűkkel két mondat el volt valahol rejtve a cikkek között, de a szemtanúk szájról szára adták a hírt.

Volt ilyen az ötvenes évek elején is, amikor még a vonat bejött a HÉV vonalán a Margit-híd budai hídfőig. Aztán egy szocialista váltóőr egy vonatot és egy HÉV-et egymásnak eresztett, de akkora a rémhír vált divattá, ami szerint több százan meghaltak. Ez viszont egésze biztos túlzás, de a nép addigra már mindent elhitt, sőt minél vadabb volt egy „autentikus helyen hallottam”, annál nagyobb hitet adott rá. Én még azt is hallottam, hogy a „Fehérház” (jelenleg a képviselők irodái vannak ott) pincéjében van egy hatalmas ipari húsdaráló, amivel a nem kívánatos embereket ledarálják és egy titkos csövön át a Dunába öntik, ahol a halak percek alatt eltűntetik. És a többség ezt el is hitte.    

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

37 gondolat erről: „(VM-139) Ami a hírekben nem volt

 1. Már jópár éve nem nézek híradót (sem), mert nem lényeges eseményekről tudósítanak. Kihagytad az állatkerti születéseket, és egyéb családi eseményeket. Tényleg kevesebb katasztrófáról beszéltek a híradóban, az átkosban, de talán több lényegi hír volt. (persze amit a cenzúra hagyott) Könyvesboltban is könnyebben találtam érdekes könyvet. Mostanában bármi megjelenhet, akár Édesvíz kiadó ezoterikus (főleg) szennye is. A szólásszabadság hátulütője.

  A vonat a Déliből ment tovább a Margit-hídig?

 2. Nagyon várok egy nemzetközi válogatás!

  Ki tud többet Orbán Baltazárról? címmel…

 3. 1:
  Úgy tudom, hogy Vörösvárról érkezett.

 4. Tibor bá 3(1)”Úgy tudom, hogy Vörösvárról érkezett”.
  Abban az időben 1946-56 között Pilsvörörsvárott laktam.
  Éveken át az Esztergom – Császárfürdő vasút vonalon jártam Budapestre edzésekre. SzAC/Póstások NB I csapatában játszottam . A HÉV ott szaladt bele az Esztergomba indulő vonatba.
  A balaeset után, az Ezstergom-i vonalat a Nzgati Pályaudvorhoz csatolták.

 5. Jani 1. ” A szólásszabadság hátulütője”.
  Sajnos a szólásszabadsággal Angliaban is sok vissyaélés van.
  Sokan elfelejtik az arany-szabájt. Mat 7:3 Miért nézed pedig a szálkát, a mely a te atyádfia szemében van, a gerendát pedig, a mely a te szemedben van, nem veszed észre?
  A szólásszabadsággal személyes lekötelezettséggel jár.
  Más szóval: Tisztítsd ki először a saját konyhádat, mielőtt a szomszédodét bírálod.

 6. 7. Levi
  Nem tudom, hogyan vegyem ki a gerendát a szememből. Kérjem meg Orbán apánkat, hogy vezessen be (minőségen alapuló) cenzúrát? Esetleg robbantsak fel kiadókat, könyvesboltokat, TV-székházat?

 7. Jani 8. A gerenda Orbán Viktor kormányának szemében van. A szólásszabadsággal (külösnösen az interneten Orbánéknak van az egyik legnagyobb problémájuk. Orbán apa azt advokálja korlátozni. A gerendától azonban nem látja, (nem akarja látni) az állam aparátus konyhájában (az adóhivatal, a rendőrség,a nyugdíjbiztosítási létesítmények ketreceiben működő irathamisító jogtalan basáit, (tisztelet a kivételnek) akik a dolgozónép nyakán rezsiköltségként jómódban élősködnek. Kormányok minden választáskor jönnek, mennek, de az irathamisító basák maradnak. (hosszú és kényes téma.)

 8. 9. Levi
  Valóban a szólásszabadság feszélyezi az aktuális hatalmat, ez nem csak az Orbán kormány specialitása. Én ezt pont a szólásszabadság pozitívumaként fogom fel, de egy negatívumot említettem, hogy mindenféle értéktelen tömegtermékekből kell kiválogatni a gyöngyszemeket.

  A hosszú és kényes témát lehet, hogy ezen a blogon már kitárgyaltuk elég részletesen. Ebben a témában is, mint a sátánista témában, inkább Arma Gedeonhoz irányítanálak, aki félig önkéntes száműzetését éli. Nála ezek a témák összeérnek, és egy piramisba csúcsosodnak ki.

 9. Jani 10 „Arma Gedeonhoz irányítanálak,…..” – a Facebook-on ? –

 10. 11. Levi
  Bobkó Csaba a becsületes neve, van néhány blogja, mint például a Hamis történelem, kitalált újkor. Ha visszanézed akár a néhány héttel ezelőtti posztok hozzászólásait, akkor rendre rábukkansz majd az Arma Gedeon névre. Igen járatos a mindenféle összeesküvések történetében, komoly tanulmányokat folytatott sátánista-nihilista-frankista-sabbateánus-vakoló-zsidó-bankár-globalizáció témákban.

  Pl.: (847) Mi, zsidók uraljuk a médiát

 11. Jani 12
  Persze belenézek, de annyi van belőle….;
  Amazon.com: Sons of Nimrod: The origin of Hungarians …
  http://www.amazon.com › Books › History › Europe › HungaryShareSons of Nimrod: The origin of Hungarians [Anthony Endrey] on Amazon.com.

  Controversies in History: Origin of Hungarians
  controversialhistory.blogspot.com/…/origin-of-hungarians.htm…Share24 Apr 2009 – Origin of Hungarians. Who are hungarians? Sumerians, Hurrians, Mitanni, Habiru, Hyksos, Kassites, Chaldeans, Medes, Khwarezmians, ..

 12. 13. Levi
  A korábbi posztot azért említettem, hogy ezeket a témákat inkább a hasonló posztokra tartalékold, ott viszont készülj fel az álláspontod logikus levezetésére, kifejtésére. Úgy tűnik nekem, hogy úgy szóltál hozzá, hogy nem voltál rendszeres olvasója a blognak, és hozzászólásainak. Én például egy-két évig csak olvastam, mielőtt hozzászóltam. Érdemes visszaolvasni a korábbi blogposztokat, bár a mennyiség elrettenthet. 🙂

  Arma inkább az újkorról ír és nemzetközi felforgatókról, de nyilván az ókortól kezdve lát átveréseket. Blogjának címét rosszul írtam le tegnap, helyesen: Kitalált Újkor – Hamis történelem, hamis hősök

 13. ..akkor hát mégsem létezett a fehér ház húsdarálója, amitől oly kövérek voltak a dunai halak azon a szakaszon? és a filmgyárnak álcázott koncentrációs-megsemmisítő tábor is kacsa? se Balaton alatti luxusbunker? lehet túlzásba vittem a konteós blogok olvasását..:)

 14. 15:
  A valós világ mindig egyszerűbb, mint a rossz indulatú fantázia.

 15. 17: Basszus, ha a Duna is hasonló sorsra jut, akkor Paks kidurran órákon belül… még ha le is állítják a reaktort, legalább percenként 100 m3 víz kell, hogy a fűtőelemeket (kiégetteket is) hűteni tudják…

 16. 19: bocsánat, természetesen MÁSODPERCENKÉNT kell 100 m3 víz…

  A fenti linkben egyébként már az is riasztó, hogy Szegednél 115 m3/sec a Tisza vízhozama… az átlag 820 m3/sec…

  A Duna esetében szerintem már egy 2-300 m3/sec-es vízhozam is kritikus lenne Paks szempontjából, ugyanis kétlem, hogy az átfolyó víz harmadánál-felénél többet képesek átszivattyúzni az atomerőmű hűtésére.

  Jóságos Úristen, lehet, hogy amiről kb. 1 éve kommenteltünk, néhány héten belül valósággá válik??? Paks lesz a következő Fukushima????

 17. Jancsika: igen. lehet.
  Bármi lehet mostantól.
  De akinek túl kell élni, túl fogja.
  Akinek meg kell halni, meg fog.

 18. 21:
  Meg van írva a sorsom? Semmit se tehetek ellene? Ennek olyan iszlám íze van! 😉

  20:
  Jancsika, ez a 100 m3/sec, nekem egy kicsit túl soknak tűnik.

 19. 100 m3/sec,
  nem olyan sok az, a hűtőrendszert 8 db 46800 m3/h telj. szivattyú táplálja.

 20. 23. Gergo55
  Szerintem ez a teljes hűtővízigény lehet, amelyre a működő blokkok esetén van szükség, ugyanis a hűtőrendszernek képesnek kell lenni a teljes reaktor hőteljesítmény elszállítására, hiszen egy turbina üzemzavar esetén nincs idő a visszaszabályozásra, és a túlmelegedést addig is meg kell akadályozni, míg a reaktor teljesítményét vissza nem tudják venni.
  A blokkok leállítása esetén jóval kisebb a hőteljesítmény, és a hűtővíz igény.
  Akkor viszont nagy bajban leszünk áram ügyben. 🙁

 21. A Duna vízállása Paksnál rendben van. (a szárazsághoz képest) Össze sem lehet hasonlítani a Tisza helyzetével. Piszkosul messze vagyunk Fukusimai állapottól, emiatt most, pont nem izgulnék. Komolyabb problémákat fog okozni a szárazság az élelmiszerhiányon keresztül a világon mindenütt.

 22. 24:
  Nem a meglévő kapacitást nem fogadom el, hanem sokalom a pihentetett fütőelemek hütéséhez szükséges víz mennyiségét.

 23. No, nem tudom, hogy mennyire fake a hír, de ma mindenhol ezt olvasom szinte, bár nem teljesen vág a témába. Nem linkelek, mert felesleges, mindenki rátalál.
  A lényeg az, hogy megalakult a kisebbségiek gárdája. Már adományokat vár a vezetőjük fegyverekre, meg mindenre, többek között az irodája bútoraira is.
  Érdekes, hogy a figura büntetett előéletű.
  Kíváncsi leszek, ezt hogyan fogják letuszkolni a torkunkon.
  Mindenesetre nálam innentől élesítve van a konzervnyitó.

 24. 27:

  Az tény és való, hogy ha leállítják a reaktort, akkor a 100-110 m3/sec-es vízhozamnak csak a töredéke lesz szükséges. Ha jól emlékszem a paksi üzemlátogatás során szerzett tapasztalataimra, úgy 25-30 m3/sec minimum kell a kiégett fűtőelemek (és persze a még továbbra is hőt termelő „üresjáratban” lévő reaktorok) hűtéséhez. Ilyen kicsi vízhozam valóban nem túl valószínű, legalábbis mostanában nem.

  Bááár… ha jobban belegondolunk, kis utánaszámolással megdöbbentő dolgok jönnek ám ki.

  A Tisza vízhozama Szegednél átlagosan 820 m3/sec. Ez most lement 105-re – mondjuk a nyolcadára. A Duna vízhozama Budapestnél 2400 m3/sec átlagosan. Ennek a nyolcada 300 m3/Sec. Persze Paks délebbre van, tehát a vízhozam ELVILEG nagyobb, plusz 300 m3/secből gond nélkül ki lehet hozni a 25-30-at… de ha nem a nyolcadára csökken a vízhozam, hanem mondjuk a huszadára? Ennyire gyors klímaváltozás mellett ez sem kizárható.

  Arról nem beszélve, hogy 300 m3/sec esetén a rendes üzemhez szükséges 100-110 m3/sec már problémás lehet. Ha pedig le kell állítani Paksot emiatt, az már önmagában hatalmas gazdasági károkat okozhat. Az ország villamosenergia-ellátásának közel 40%-áról beszélünk. Ennek a tartós (akár hónapokra történő) kiesése a magyar gazdaságot rettentően szarul érintené, főleg most, hogy a más energiahordozókból származó villamosáram ára kúszik szépen felfelé.

  28: Szerinted csakis és kizárólag a szélsőjobbnak van joga gárdát alapítani és fekete ruhában masírozni Magyarország településein? A cigányoknak nincs? Valahol azért borítékolható volt valami ilyesmi a gombamód szaporodó paramilitáris szélsőjobbos szervezetek felbukkanása után.

  No, persze azt megértem, hogy a pénzért kalapolás fölháborít. Ezzel idáig egyet is értünk, ha már gárdát akarnak, legalább fizessék ki. Arra is kíváncsi leszek, hogy a cigány gárdát ki és mikor fogja betiltani.

  Bár kiindulva a kisebbségiek szervezési képességeiből, valószínűleg ebből is az lesz, mint a cigány önkormányzatokból általában. Mire lesz annyi a kasszában, amivel már lehetne kezdeni valamit, valaki lelép vele, aztán a többiek meg majd bazseválnak.

 25. 28-ra:
  Csak egy kis pénzt akar gyüjteni magának, semmi több.

 26. Remélem figyelgetitek a híreket. Érdemes a leendő gárdavezér fészbúk oldalát olvasgatni.

  Nem tudom, hogy mi lesz ebből, de hogy semmi jó, az már biztos.

 27. Na, kérem alázattal, ennyi volt, lehet szépen hazamenni. „Daflics ezredest” őrizetbe vette a rendőrség:

  goo.gl/g5O8r

  A Roma Gárda ezzel megszűnt létezni, még mielőtt egyáltalán létrejött volna.

  Annyit azért már el lehet mondani, hogy a rendőrséget ez alkalommal nem lehet részrehajlással vádolni a cigányok javára. Ha már illegális a magyar gárda, akkor illegális a cigány gárda is. Igaz, a magyar gárda esetén csúnyán felsültek idén.

 28. Reéljük ennyiben ki is merült ez az eset.
  Mindenesetre nem volt egy gyenge tapasztalatszerzés arra, hogy hogyan is kell majd indítani valakinek a belső konfliktust kis hazánkban.
  Félelmetes volt látni, hogy cirka pár óra alatt több száz embert sikerült egybebolondítani bicskaélezésre. Ráadásul az agyilag gyengébbek közül.
  Számomra ez egy elég világos jelzés arra, hogy itt ha valami lesz, belső konfliktus, akkor az seperc alatt fog lezajlani.
  Tehát ezen a vonalon érdemes erre felkészülni.

 29. Nyomja az EKB a bankó prést..Mario Draghi kötvény vásárlási programot hirdetett..
  Akkor most meg lehet nyugodni?Lehet egy picit levegőt venni?

 30. 34: Egyelőre igen – DE! Ez pontosan azt jelenti, hogy Európa el fog indulni a hiperinfláció felé vezető úton.

  Egyébként az index hírportál úgy fogalmazott, hogy az EKB a „korlátlan beavatkozást” sem zárja ki – magyarán annyi pénzt fognak kinyomni, amennyit nem szégyellnek, ráadásul valószínűleg feltételek nélkül.

  Ezzel most rövid távon a görögök meg a spanyolok nagyon jól fognak járni, mert az adósságukat hamarosan átvállalja az EKB – nyilván nulla értékű pénzből. Hosszú távon mindenki szív az eurózónában, mert az EKB föl fogja hajtani ezzel az inflációt.

  Ellenben ha valamelyikőtöknek van eurója, szerintem szépen lassan érdemes lehet elgondolkodni, hogy mibe másba érdemes átváltani – az euró ugyanis el fog kezdeni elértéktelenedni. Sietni nagyon nem kell (egyelőre), de nehogy akkor kapjatok észbe, mikor már 40-50%-kal kevesebbet ér a pénzetek.

 31. 35!
  Igen Jancsika értelek.Pont erre számítottam..

 32. Akkor kezdhetnek örülni azok, akiknek euro alapú hitele van?

  Vagy úgyis magával rántja a forintot?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük