(VM-118) Meghívó merengésre

Tibor bá’ vissza a múltba online

Néha, elalvás előtt, de ágyba bújás után el szoktam merengeni, hogy milyen érdekes az ember (minden új felfedezés „érdekes”), mert amikor valami jóban van része, rendszerint nem tud róla, csak utólag, az elmúlás után veszi észre, hogy (most már) a múlt mily kellemeket rejtett magában.

A világot a Rákosi rezsim alatt kezdtem észlelni, előtte is szemléltem, jelen voltam, de nem észleltem, nem fogtam fel, mi is az élet. Egy „újszülöttnek” minden új, minden természetes, és hacsak nem kifejezetten kellemetlen, elfogadja valóságnak. Rákosi Mátyás, hasonlóan Orbán Viktorhoz, unortodox elképzelései voltak, neki is voltak doktrínái, amiket megvalósított. Ilyen volt az „egyenlőség”. Ahhoz, hogy bejussak az operabálba nem kellett leperkálnom 50 rongyot, mert az nem mindenkinek volt, és nem kellett felvenni egy ruhakölteményt, mert az se volt mindenkinek. Az idősebbek szívták is a fogukat „micsoda tahó banda”. Igaz, de bárki elmehetett az operába, és el is ment, sokszor csak melegítőben. Tizenhét évesen lemehettem a Magyar Fotóklubba és kérhettem a felvételemet. Furcsán néztek rám, de nem mondhatták, hogy ide aztán nem. Nem mondhatták, hogy nem használhatom a stúdiót, a sötétkamrát, mert milyen alapon. Egyenlők voltunk, legalább is papíron. Elmentem a vállalati csónakházba és kölcsön kaptam aznapra egy kílbótot, mert milyen alapon tagadhatták volna meg.  Írhattam magának Rákosinak, hogy olajos anyát találtam a zsömlében, válaszolt rá (na jó, a titkársága, de válaszolt), és közölte velem, hogy kérdőre fogják vonni a pékséget. Aztán egy hónap múlva közölték velem, hogy nem tudták megtalálni a felelőst. Frászt, nem is keresték, de velem úgy bántak, mint egy emberrel. Éjszakai műszak után bementem a Gellértbe, vettem három jegyet 8 forintért. Eggyel belépem, a másikért megmasszíroztak, a harmadikért pedig kivágták a lábkörmeimet. Nem tekintettek rám lenézően, mert nem voltam amerikai, és az árakat az én zsebemhez szabták. A színházjegyeket is. Jó színdarabokat adtak jó színészekkel. Akkor nem volt divat senkikből öt perc alatt kinevelni celebeket. Igaz, volt békekölcsönjegyzés (ha-ha Matolcsy most akarja bevezetni), de azt mindenki jegyezte, a bankigazgató is, aki alig keresett duplán annyit, mint én. Ő is kopott lódenben járt, én is. A csajok nem nézték, hogy román vagy olasz cipő van-e rajtam, cserébe nem kifogásoltam a mosástól megnyúlt és kifakult habselyem bugyiját, amikkel Rákospalotán teljesítették a tervet. Nyáron két hétre beutaltak egy balatoni SZOT szállóba, ahol mindjárt másnap délelőtt a „kultúros” a honunk alá nyúlt, hogy az első nap összejöjjön az, amire különben két hét se lett volna elég. Kényesen vigyáztak rá, hogy napi nyolc óránál senki se dolgozzon többet, vagy ha muszáj, akkor duplán fizessék meg. A napjainkban oly divatos alkalmazott nyúzást el se tudtuk volna képzelni. Mindezért azt kérték cserébe, hogy ne akarjunk Nyugatra utazni, és fogadjuk el azt a politikai blablát, amit Moszkvából diktáltak, és ne áskáljunk ellene. Nem nagy ár, csak akkor tűnt annak. Nem folytatom, mert akkor neked semmi se marad, amit hozzámerenghetnél. Csak azt kérdezem meg halkan, nálad tart még a Kádár utálat?

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

84 gondolat erről: „(VM-118) Meghívó merengésre

 1. Tibor bá, Te most kicsit összemosod a Rákosi és a Kádár korszakot.
  Az elsőről szerencsére semmi emlékem nincs, viszont valamiért Te is megpattantál 56-ban, és most úgy tűnik, mintha elfelejtetted volna, hogy miért.

  Tibor bá’: Nem felejtettem el. Azért „pattantam el”, amiért az elmúltg 22 évben a húszon éves magyar férfiak (kisebb számban bők) tizezer számra mennek-jönnek Nyugatra.

  Az már érthetőbbnek tűnik, hogy miután életközelből láttad a működő kapitalizmus valódi arcát,amivel mi csak 89 után kezdtünk el ismerkedni, egy konszolidált Kádár-rendszer emberarcú világa, (legalábbis azok számára, akik alapból nem óhajtottak határokat feszegetni), meleg, habár kicsit ütött-kopott fészket kínált.

  Az ütött kopott Kádár rendszer milliók (igen milliókat írtam) számára cvolt élhetőbb, mint Orbán gazdasági rémuralma.

  Én már ebbe a világba, annak is a felfutó ágában nőttem fel, és be kell vallanom, nekem sincsenek kellemetlen emlékeim erről az időszakról. De azért így utólag visszanézve tudatában vagyok, hogy ez csak annak a rózsaszínű ködnek köszönhető, ami akkor kitakarta a horizontot, és amiről gondoskodtak, hogy áthatolhatatlan legyen.
  Viszont aki átélte az idevezető utat, az bizonyára megmosolyogta az én naivitásomat. Aki azt végigélte, azokból soha sem halt ki a félelem, ezért sokszor nem is tudtam követni ártatlanságomban reakcióikat, sem egyesek ellenszenvét a rendszer iránt, sem mások megalázkodó talpnyalását.
  Magamat független, szabad embernek éreztem, mert soha nem ütköztem korlátokba, amit akartam az mindig belül volt ezeken. És az akkori fiatalok nagy része így volt ezzel.

  Különben nekem tapasztalati véleményem van a Rákosi korszakról, ami azért másképp nézett ki, mint amit nektek tanítottak, tanítanak. Rákosi pontosan azt tette, amit Orbán. Saját híveit anyagilag felstaffírozta. Felelőtlen gazdasági döntései voltak, aminek levét az egész ország itta. Aki nem tólta a szekerét, azt üldözte. Egyetlen egy lényeges külüönbséget látok a mai Orbán rendszer és a fél évszázaddal ezelőtti Rákosi rendszer között. Rákosi a volt uriosztályt ledöntötte a tronjáról, és ezt a kor szellemének megfelelően kegyetlenül hajtotta végre (bár nem olyan kegyetlenül, mint másfél évszázaddal korábban a Francia forradalom alatt) Orbán pedig új, népnyúzó uriosztályt hoz létre. Biztosítalak, hogy ha Orbán hatalmát népharag söpri el, az új uriosztály sorsában nem szívesen osztoznék.

 2. És még egy dolog jutott eszembe.
  Mikor nyugatról visszajöttél ott edződött életrevalóságoddal ebbe a langyos világba, és szabadfoglalkozásúként ki tudtad használni az ebben rejlő lehetőségeket, akkor tulajdonképpen egyéni életedben egyesítetted a két rendszer előnyeit, elkerülve azok hátrányait.
  Ez arany élet lehetett, ha elég okos az ember, hogy elkerülje azok mesterkedéseit, akik vadásztak a rendszer „potyautasaira”.
  És még ez a feltétel is adott volt!
  Végül is a visszaemlékezéseid alapján Te egy kis kapitalista voltál kis csónakoddal a szocializmus végtelen tejtengerén, és szedegethetted a tejfölt vetélytársak nélkül, csak a vörös cápákra kellett ügyelni, hogy ki ne rántsanak a csónakból…

  Tibor bá’: Érdekes megfigyelés, de én az 1950-1956 időszakra mentem vissza merengésemben. 1968-tól konfekció termék helyett egy szabószövetkezettől rendelt, testreszabott öltönyt viseltem a színházban, operában- hangversenyteremben, saját kílbótom (és nyugati gépkocsim) volt, SZOT üdülő helyett szállodákban szálltam, stb. Kiváltságos helyzetemet kizárólag szellemi képességeimnek köszönhettem, a kapitalista tapasztalat nem volt gyümölcsöztethető. De az érvényesülésnek voltak más csatornái is. Például erősen szubvencionál alapanyagokból felhúztak vityilókat a Balaton parton és szobánként és naponta kiadták 100 forintért.

 3. Én 80.-ban születtem. Nagymamám saját öröklakásban lakott,igaz lakótelepiben,de az övé volt.Anyám főiskolára járt tehát nagymamám nevelt elég sokáig. Mikor anyám másodszor is megházasodott, „lett” egy másik lakás is,szintén öröklakás,nem bérelt, ami anyámé volt. Ma ez elérhetetlen. Minden nyarat, teljes terjedelmében nyaralással töltöttük,ami ugye több mint 2hónap egyhuzamban. Ma ez csak álmodozás szintjén lehetséges. Ezen kívűl a bkv buszokat minden nap takarították,nem volt szemét az utcákon és semmi nem volt összefirkálva.Vajon miért változott meg az emberi viselkedés alig több mint 30 év elteltével ilyen drasztikusan? Mert lehet szar egy rendszer,de a lényege,az élhetősége akkor is az egyéntől függ.

 4. Isten éltessen egészségben, bőségben. Boldog névnapot 🙂

  Tibor bá’: Köszönöm.

 5. Először is, csatlakozom JR69 felebarátomhoz, és magam is boldog névnapot kívánok.

  Másodszor én a magam részéről mindazt, amit írsz, Tibor bá, egyértelműen a magyar lokális peak oil számlájára írom (ami voltaképpen az olcsó orosz kőolaj beáramlásának csökkenését jelentette, mert a honi kitermelésünk már 1968-ban tetőzött). Magyarország ma a kyotoi egyezmény értelmében pénzt kap azért, mert kisebb a CO2-kibocsátásunk, mint 1980-ban. A csökkenésnek javarészt a termelő gazdaság látta kárát, és ezen keresztül hosszú távon az emberek jövedelme is. Csökkenő jövedelmek mellett a társadalom egyre növekvő fogyasztását nem lehet fedezni.

  Hogy is mondta Gyurcsány? „Gyorsan eljött az igazság pillanata. Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni, segítette, hogy ezt túléljük. Nincsen tovább.”

  A szegények és gazdagok közötti növekvő szakadékot még csak lehetett volna valahogyan ellensúlyozni, ezt az aktuálisan regnáló politikai elit (MINDEGYIK 1980 óta) sorozatosan elbaszta. Orbán ebben is élen járt természetesen az egysávos adójával.

 6. Mikor ébredünk végre rá,hogy nem csak a politikusoknak köszönhetjük azt ami most van,hanem önmagunknak is? Általánosságban mi basztuk el nem pedig azok akiket mi választottunk meg. Ma nem egy nagyhatalom által kijelölt bábkormány bohóckodik,hanem mi bohóckodtuk el a szavazatainkat

 7. Úgy változtatod a véleményedet, hogy az már vicc.
  Most jöttél rá, hogy szereted Rákosit? 😀

 8. 8:
  Senem szerettem Rákosit, senem utáltam. Amit most írtam az nem erről szól. Egyszerűen leírtam a tényeket, mert a tények felülírják a preferenciámat. Rátok az jellemző, hogy amit kedveltek azt hazug módon felmagasztaltok, amit utáltok arra pedig ráhazudtok minden rosszat. Ne a személyemet támad, hanem cáfold a leírt tényeket. – – – És ne bújj a névtelenség mögé.

 9. Először is Boldog névnapot nekünk Tibor bá! 🙂
  Jelen írásodból is látszik,hogy nem kell sokat írni ha az ember a lényegre tapint és pár mondatban is kifejezi egy korral,egy időszakkal kapcsolatos érzéseit,vélekedését.
  A Kádári korszakhoz kapcsolódva….72-es születésűként érdekes „élményben” volt részem 17 évesen…egyszercsak ott álltam családommal 89 júliusában Kádár ravatalánál végigállva azt a kb 3 órás sort amíg bejutottunk a Kossuth térről.Eközben érdekes dolgokat hallottam a sorban állók,gyászolók szájából…olyanokat amit egy 17 éves nem feltétlenül tud még a helyén kezelni,elereszti a füle mellett,hogy ááá meg nem úgy van az…stb…Hosszan nem fejtegetném de a lényeg azért voltunk ott mert a kor lehetőséget adott,hogy békében felnőhessünk…Azt mondták a sorban állók a ravatalnál „Visszasírják még sokan Kádárt….meg sose látott gaz világ jön…vége a békének…stb” Akkor nem fogtam fel teljesen,hogy ez akár igazzá válhat. Szüleink egyszerű Kiskunfélegyházi parasztcsaládból származtak szarrá dolgozták az életüket, semmiféle haszonélvezői nem voltak sem annak sem az utána következő szutyok rendszernek.Hogy miért tisztelték Kádárt és énrám miért ragadt ebből valami?
  Itt hosszasan lehetne sorolni dolgokat aki hasonlóan gondolkodik úgyis tudja.Hogy egy érdekesség (csavar) legyen az én „szürke” kötődésemben..Anyám testérét kivégezték 56 után..közte volt a majd 300 szerencsétlennek rendőrként aki a tetves politika áldozata lett.Tehát én nem ismerhettem meg azt a nagybátyámat sem aki állítólag nagyon jó ember volt és a légynek sem tudott ártani…a vád szerint viszont ártott egy orosz katonának..
  Tehát érdekes szociográfiai összefüggéseket lehet keresgélni,hogy mik vannak….hogy szerethet valaki egy olyan rendszert egy olyan politikust aki,ami családvért kivánt.
  Mondhatnánk micsoda dráma!
  Aztán jött 90 és kezdett az országra borulni a sötétség.
  Figyelemmel kisértem a politikát és én is a sok reménykedővel kezdtem szorítani,hogy jobb világ épüljön.Viszonylag gyorsan leesett a tantusz.
  Kb 93 asszem a taxisblokád idején hasított a felismerés..nem lesz ez így jó…és hihetetlen hogy ennyi év után azóta is tud minden és mindennél rosszabb lenni.
  Persze a jót is kell értékelni…nekem 3 nagyszerű gyermekem van és már jó időben igyekszem nekik megtanítani jó és rossz között…a szív és az ész együttműködését még ha ez néha nem is könnyű.
  Én nem tudok nekik olyan anyagi alapot teremteni ami a szüleimnek nyugalmat biztosított,hogy én most legyek és hogy ők legyenek.Szomorúan arra kell őket készítenem,hogy sajnos itt nem fognak boldogulni ha becsületesen akarnak majdan élni.
  Mi már nem tehetjük meg,hogy most cók mókostul arrébb álljunk…ez olyan logisztika,hogy 3 kisiskolással ezt nem lehet csak úgy károsodás nélkül ilyenkor már megtenni.
  Szomorú,hogy a tisztességes embereknek kell menekülni a tolvajok meg táncolnak a kredencen….
  Az ország jövője elképesztően sötét….
  Nekünk akik még tudnak gondolkodni naponta kell megküzdenünk azzal,hogy ez a sötétség ne telepedjen be a privát hétköznapjainkba.

  UI: Vallom,hogy ezt a mocsodék 22 évet bármikor visszacserélném a Kádár rendszerre.És ezt olyan hosszú érvlistán tudnám alátámasztani,hogy kár leírni.Tudom,hogy sokan ezt akár még szélsőségesnek is tartják de az a helyzet,hogy engem az elmúlt 22 év igazolt…ha tetszik visszaigazolt.
  Bocsánat ha hosszú voltam….kikivánkozott…

 10. Mióta Budapestről leköltöztem vidékre ( nem Budapestről pár tíz kilométerre, hanem kicsit messzebb a központtól) kicsit finomodott a kissé Budapest centrikus álláspontom.

  Amit eddig a szűkebb lakókörnyezetemből környezetemből megismertem, abból EGYÉRTELMŰEN azt szűrtem le, hogy a lakosság többsége visszasírja a Kádár korszakot.

  Saját szempontjukból teljesen érthető okokból, az akkori kevesebb fizetésből SOKKAL jobban meg tudtak élni (reálértékben SOKKAL többet ért), a mostani 20% feletti munkanélküliség ismeretlen fogalom volt, virágzott a községben a mezőgazdasági termelés és a kisipar.

  A helyi TSZ „privatizációja” is szépen beleilleszkedett a Magyarországi átlagba, ami a gátlástalan lenyúlásról szólt.

  Most aki teheti menekül innen a munkalehetőség hiánya miatt.

  Az ország lakosságának a többsége számára mit érnek a sokkal nagyobb lehetőségek, ha anyagi , kulturális okok, örökségek miatt nem tudnak élni vele???

  Persze itt mindig előjön az az érv, hogy maga tehet az ember a saját sorsáról??
  Valóban így van ez?

  A családi, oktatási, anyagi háttér nagyon meghatározó tud lenni. Úgy könnyű tanácsot adni, elítélni, ha az embernek ezek a hátterek biztosítva voltak, és rácsodálkozik, hogy a többiek miért nem követik/ték a példáját.

 11. 10:
  Sokan szélsőségesnek tarthatnak, de még többen egyet fognak érteni veled.

 12. Valószínű hogy mindenki a saját pozíciójából nézve értékeli a Rákosi-Kádár-rendszerváltás korszakait.

  Én láttam Apám életét aki a Kádár korszakban egy sikeres mérnök majd sikeres kisvállalkozó volt, majd a rendszerváltás után teljesen becsődölt és magába fordult. Nem tudott alkalmazkodni az új helyzethez, noha a Kádár korszak trükkjeit mind tudta és a rendszerváltás után is ügyesen lavírozott.

  Saját életemben azt látom hogy nekem egyenlőre működik a rendszerváltás utáni lét, én azokat a kötöttségeket nem bírtam volna (munkába kell járni, ne lógj ki a sorból, stb).
  Soha nem volt „havibéres” munkám, mindig a teljesítményem után kaptam a pénzem és teljesítményem az van, vagy pedig tudok úgy csinálni mintha lenne.
  Viszont kezdek komolyodni (35 évesen), és a biztonságot én is kezdem fontosabbnak érezni, ezért még lehet hogy én is azt mondom hogy a szürke biztonság jobb mint a színes bizonytalanság. Már csak azért is mert aki ügyes az a Kádár korszakban is tudott színesen élni.

  Hiába nosztalgiázunk viszont, ugyanabba a folyóba nem lehet még egyszer belelépni.
  Lesz újra diktatúra majd, s lesznek hasonlóságok a Rákosi-Kádár korszakokkal, de nem lesz ugyanaz.
  Sokak vágya Kádár után viszont egy nagyon jó lehetőség arra hogy egy diktátor elfogadtassa magát a néppel.
  Valaki meg is fogja ezt lovagolni…

 13. Összehasonlíthatatlanok, megmérhetetlenek az emberi élet értékei.

  Ahogyan egy kilogramm porcukor pontosan akkora súlyú, mint egy kilogramm só vagy liszt, úgy nem összehasonlíthatóak az emberi élet korlátai, lehetőségei, örömei és tragédiái.

  A matematika használhatatlan vagy alig alig használható a személyiség dimenzióiban.

  Manapság kötelező mantra a kommunizmus – értsd létező szocializmus – szidlmazása és démonizálása.

  Pedig nagyon nagyon sok tekintetben -le merem írni- emberségesebb volt mint a mai mutasdabuxádatmegmodomkivagy „rend”

  Hányan mondanánk le örömmel a világútlevelükről ha lenne munkájuk amiből megélnének !

  Hányan mondanánakl e az úgyis mindíg parttalan és meddő hangos ellenzéki politizálás jogáról, ha lenne lakásuk!

  Hányan mondanának le túlspirázott személyiségi jogaik gy részéről ha nemütközne anyagi kadályba gyermekük továbbtanulása !

 14. Tiborbá

  „Az ütött kopott Kádár rendszer milliók (igen milliókat írtam) számára cvolt élhetőbb, mint Orbán gazdasági rémuralma.”

  Ha annyi lenne ma az adóssg mint Kádár idején, akkor lehet hogy más lenne a hangulat.
  Az adóbevétel túlnyomó része arra megy el.

  De nyilván nem akarod az adósság felelősségét kitárgyalni…

 15. Füled érjen a bokádig Tibor Bá! Csak aztán rá ne lépjél. 🙂

  10.Drusza
  Nagyapám vöröskatona volt, meg is sebesült, apám „nemzetőr”, akit kicsi híján legéppuskáztak az oroszok, anyám DIVSZ funkci, a testvérét, nagybátyámat pedig hülyére verték a „pufajkások”. A Politika már csak ilyen. Még csak nem is mocskos, csak ilyen.

  Igen, a Szoci’-ban nyugodtság volt. Igaz, nem lehett nyaralni Thaiföldön, de lehetett Bulgáriában és Kubában – sebaj, ott is meleg volt. Most „macerásabb” az élet, de a maceráért nyaralhatsz Floridában is, vagy az űrben, ha nagyon „rágyúrsz.”. Végül is akkor is meg lehetett élni, és most is lehet. Merengésem: A Jelenben kell élni, úgy, ahogy ENGEDIK a körülmények. Ha nem ismered fel a korlátokat, akkor jön a nyafogás.

  11. P.Z.
  Én – sokadik költözésemkor – vidékről költöztem Pestre, illetve a környékére. A nyugodt, dolgos vidéki embereket, értsd: a mindenbe-beleszólós, irigykedős szomszédságot elcseréltem a „szarok bele” mentalitású fővárosiakkal. Se jobb, se rosszabb, csak más.

 16. 10. Drusza

  „UI: Vallom,hogy ezt a mocsodék 22 évet bármikor visszacserélném a Kádár rendszerre.”

  Valószínű, nem vagy egyedül.
  És innen nézve érthető is.

  A jugók megpróbálták megnyújtani az ő kádár-rendszerüket.
  Láttuk az eredményt.
  Hidd el… az hogy milyen rendszer, életszinvonal van kishazánkban, legkevésbé múlik az országon…
  A vezetés is csak annyit tud ezen tupírozni, hogy vagy úgy csinál mintha élvezné, hogy ezüst tálcán adja az ország forrásait a külföldi csirkefogóknak, vagy fogcsikorgatva kell kicsavarni a kezéből.

 17. A lényeg tehát azt hiszem a következő: nem jobb vagy a rosszabb hanem a más, a leg ideillőbb jelző.

  Nem megfejthető az a rejtély ,hogy általában az egyén a kökorszak prehistórikus, itt ott még ma is fellelhető, számunkra a Tv – n nézett romantikus nyomorában vagy a modern ember torz értékrendjében boldogabb illetve szenved e többet.

  Merengeni persze ezen akár szórakoztató is lehet, e dilemmákon.

 18. én sokkal magasabb színvonalon élek, mint a kádár rendszerben, de azonnal visszacserélném. a magyarázat nagyon egyszerű: az egy boldog, kiegyensúlyozott rendszer volt, az emberek közt nem volt nagy különbség. nem volt irígység, volt kultúra, volt segítőkészség. nem törődött senki a politikával, tudtuk, hogy van kádár, de azt már nem, hogy kik a miniszterek. a 60-as évek végétől már mindenki azt csinált, amit akart. én az állitólagos elnyomásból nem éreztem semmit. ebből az országból csináltak egy nyomorult, agresszív, depressziós országot, ahol már nem jó élni. nincs már kedvem beszélgetni senkivel, nem látok mosolygós arcokat az utcán, eltűnt a kultúra, a barátság, az összefogás. nem ragozom, ezeket úgyis tudja mindenki.

 19. 16:
  „Ha annyi lenne ma az adósság mint Kádár idején, akkor lehet hogy más lenne a hangulat. Az adóbevétel túlnyomó része arra megy el.”

  Attila, honnan a jó büdös életből veszel ilyen irtózatosan nagy marhaságokat?????

  Figyelj, mutatok egy hasznos dokumentumot:

  goo.gl/eU1i2

  Ez Magyarország 2012-es költségvetése. A pdf 87-88. oldalán találsz egy táblázatot, amin láthatod, mik szerepelnek a kiadási és mik szerepelnek a bevételi oldalon. A főbb adatokat kigyűjtöm neked, hogy még annyi feladatod se legyen, hogy ezt átolvasd.

  Bevétel: 13.950.631.900.000 forint (kb. 14.000 milliárd forint)
  Kiadás: 14.527.173.100.000 forint (kb. 14.500 milliárd forint)

  Ha megkeresed a kiadások között a kamatkiadások címszót, ott találsz egy számot: 1064 milliárd forint. Ezt részletesen kibontva is megtalálod a 74. oldalon:

  XLI: Az adósságszolgálattal kapcsolatos bevételek és kiadások.

  Itt tételesen fel van sorolva, hogy mire mennyit kell költeni. Végeredményül itt 1.128.662.500.000 – 59.331.000.000, vagyis 1069 milliárd forint jön ki. Hogy a kettő között (1069 kontra 1064) mért van 5 milliárd forint különbség, arról kérdezd a Matolcsyt.

  Ehhez képest azt látod, hogy a teljes költségvetési kiadási oldal 14.500 milliárd forint, csak a társadalombiztosítási alap kiadásaira 4552 milliárd forintot fogunk 2012-ben kiadni.

  AKKOR HOGY A PICSÁBAN KÖLTENÉNK AZ ADÓSSÁGRA A LEGTÖBB PÉNZT?????

  Legalább MARGINÁLISAN próbáljál meg informálódni, mielőtt elkezdesz populista baromságokat összehordani.

 20. 21. Jancsika

  Hűtsd le magad…
  Nem akartam közgazdasági részletekbe menni…
  Igazad van, nem a legnagyobb tétel a kamatfizetés.

  De ezzel együtt ha az ország nem lenne abban a helyzetben amibe az uzsorakamat taszította, mert a kamatvisszafizetés csak az egyik fele a dolognak… ennél sokkal roszabb a hitelfelvételhez kapcsolódó politikai feltételek.

  Egyébként nem azért van nálunk szar helyzet, mert nem Kádár a főnök, hanem azért mert nyugaton a helyzet fokozódott. Azaz a pénzszivattyúkat nagyobb sebességre kapcsolták. Ennek volt része a Kádártól való megszabadulás.

 21. 22:

  „Egyébként nem azért van nálunk szar helyzet, mert nem Kádár a főnök, hanem azért mert nyugaton a helyzet fokozódott. Azaz a pénzszivattyúkat nagyobb sebességre kapcsolták. Ennek volt része a Kádártól való megszabadulás.”

  NEM. Magyarországon azért szar a helyzet, mert jóval kevesebb erőforrásból próbálunk jóval többet fogyasztani, így értelemszerűen sokkal kevesebb erőforrás marad azoknak az értékeknek az előállítására, amiből fedezni kéne a fogyasztást. Magyarország 1990-ben a Szovjetunió összeomlásával elesett a Barátság kőolajvezeték teljes hozamától, viszont a fogyasztás többszörösen nagyobb sebességre kapcsolt, mint a szocializmus alatt. Magyarországon ma kisebb a CO2-kibocsátásunk, mint 1970-ben, viszont 5-ször annyi autó fut (1970-ben 700.000, ma 3.500.000). Amit a többletre költünk, illetve amit a szovjet kőolajból elveszítettünk, azt mind a termelő gazdaságtól vettük el. Így nem az a csoda, hogy eladósodtunk, hanem az, hogy még nem omlott össze a gazdaságunk.

  Meggyőződésem, hogy a rendszerváltás óta az egyetlen, széles tömegek által is megismert igazán ŐSZINTE beszéd Gyurcsány őszödi beszéde volt. Megint csak azt tudom idézni:

  “Gyorsan eljött az igazság pillanata. Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni, segítette, hogy ezt túléljük. Nincsen tovább.”

  EZ történt Magyarországgal 1990 után. Az, hogy Gyurcsány egy takonygerincű féreg, nem kérdés, mert mindezzel nem a választások után két héttel, szűk körben kellett volna előállni, aztán meg vernyákolni, amikor kipattant, hanem még a választások előtt kellett volna elmondani, annyi embernek, amennyinek csak lehetett. Ezt kellett volna a panelházak oldalára fölpingálni Gyurcsány 40 méteres arcképe mellé, nem azt, hogy „Minden nyugdíjas 15 percen belül korszerű egészségügyi ellátást kap”. Értelemszerűen ekkor Gyurcsány nem nyerte volna meg a 2006-os választásokat.

  Az, hogy Magyarországon 4 évig lehet hazug módon hatalomban maradni, de egyetlen alkalomnyi igazmondással meg lehet bukni, jól jellemzi, hogy a hiba az általános hozzáállásban van. Az embereknek NEM KELL az igazság. A tiédhez hasonló populista narratívák kellenek, amik ugyan köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, de meg lehet velük nyerni a választást. EZÉRT vagyunk szarban.

 22. 23:
  Természetesen egyetértek veled (folyamatosan hónapok óta), de ezt most ki szeretném bővíteni. Ahhoz képest, hogy mennyire megadóztatnak minket, értékben keveset kapunk vissza, az általános lopás miatt. Legkönnyebben lopni beruházásoknál lehet. Ezért van az, hogy az infrastrukturára költött pénzből, alig lesz infrastruktúra. A rendelkezésre álló javak igen egyenlőtlenül vannak elosztva (részben a lopások miatt). A gazdagok pedig a „jövedelmüket” (beleértve a lopásokat is) kiviszik külföldre. Lefogadnám minden pénzbe, hogy íly módon több érték hagyja el az országot, mint amennyi az adósság szolgáltatás.

  22:
  Szokás szerint halál magabiztosan mondasz egy marhaságot és utána azt írod, hogy nem akarsz közgazdasági részletekbe menni? Szereinted ezzel el van intézve? Apám! Hiteltelenné váltál (mellesleg nem először), Nem kellene ezzel összhangban szövegelned?

  20:
  A megállapításod megállja a helyét, de tudod-e miért? Azért, mert bár többet fogyasztunk, mint a rozsaszín múltban, a nagy többség hajt a maximum felé, és mert nem érheti el, lehangolt. Aztán ez öngerjesztő. A rossz hangulatú ember rossz munkát végez, ami valakit valahol kellemetlenül érint, tehát az is lehangolt lesz, és így szaródik el folyamatosan minden.

 23. 17:
  Nem tudom, nekem az itteni nagyobb közvetlenség jobban tetszik, mint a fővárosi arctalanság.

  A nagy beleszólást nem nagyon tapasztalom, mondjuk nem élek olyan nagy társadalmi életet.Meghallgatom, amit mondanak, általában van valami új, amit tudok hasznosítani, ami a vidéki élettel kapcsolatos.
  Aztán azt csinálom, amit elgondolok.

 24. A történelemnek mindig vannak nyertesei és vesztesei, a verseny se nem méltányos, se nem igazságos.

  Nagy nagy szerepet kap, a vak véletlen.

  Magyarország kicsi, nyitott és mindig hátrányosan kimaradt a hosszabb szerves fejlődésből, ami megérlelhette volna a lakosság mélyebb ideológiáit, ítélőképességét, biztos lábakon álló értéktudtát,a legjobb értelemben vett erkölcsi tartását.

  Már már századok óta minden nemzedékre jut nekünk egy egy rendszerváltás, amikor átírják a partitúrát és az új nóta természetszerűen mindig hamiskásan harsog.

  Bibliai idézet
  „Az elsőkből lesznek az utolsók és az utolsókból az elsők”

  Újra és újra az EDDIGMINDENSZARVÓT ESZTÁNMINDENJÓLESZ hazug szellemi muníciójával startolunk.

  Hungarikumunk a PULI, szeretem ezt a szuper intelligens kiskutyát ,de vele nem érvényesülhetünk.

  A kétharmadra is jól ráb@sztunk, ez most már tökvilágos.

  Se nagyságunk,súlyunk se eladható különleges értékeink nincsenek, lehet szépen sorvadni, fogyni, zsugorodni lassacskán de biztosan szegényedni.

  Ezt tapasztalhatjuk fokozottan, a fránya, véget érni soha nem akaró világválság negyedik évében.

  A bölcsesség hiánya pedig általános és megdöbbentő az országvezetésben.

  Annak kellene tudnunk őszintén örülni, amink megmaradt.

 25. 24: „Ahhoz képest, hogy mennyire megadóztatnak minket, értékben keveset kapunk vissza, az általános lopás miatt.”

  Ebben természetesen tökéletesen igazad van, Tibor bá. Magyarország az EU-ban sok mindenben rekorder (a legtöbb dologban kár, hogy azok vagyunk), de két dolog különösen figyelmet érdemel:

  1. Nálunk a legnagyobb az adóék (vagyis a dolgozók által megtermelt jövedelemnek itt síbolja el a legnagyobb részét az állam):

  goo.gl/mJuWa (az ábrára érdemes egy pillantást vetni, de az egész cikk jó)

  2. Ugyanakkor nálunk nyújtja az állam a lehető legrosszabb minőségű szolgáltatásokat:

  goo.gl/dnumK

  Itt főleg ezt a részt emelném ki:

  „…a magyar államszervezet képességei és hatékonysága sokszorta jobban le van szakadva az európai átlagtól, mint a gazdaságunk, a vállalkozásaink. A magyar államszervezet, élén a mindenkori magyar kormánnyal, az elmúlt húsz évben képtelen volt akár egyetlenegy átfogó és nagy változtatást is végrehajtani úgy, hogy annak végeredménye legalább emlékeztessen az eredeti célokra.”

  Tökéletesen egyetértek.

  Szóval lenne mit söprögetni az állam háza táján is, ez nem kérdés.

 26. 23:

  írod:

  ” Az, hogy Gyurcsány egy takonygerincű féreg, nem kérdés, mert mindezzel nem a választások után két héttel, szűk körben kellett volna előállni, aztán meg vernyákolni, amikor kipattant, hanem még a választások előtt kellett volna elmondani, annyi embernek, amennyinek csak lehetett. ”

  vétó! gyurcsány pontosan érezte, hogy ha a felcsúti pszichopata kerül hatalomra, akkor olyasvalami fog történni, mint aminek mo. ma tanuja lehet. mármint mo. azon része, aki még gondolkodni képes. látta, bízott az idő jótékony szerepében, hogy valami majd csak történni fog, és rossz döntést hozott. ennyi, semmi más. a „takonygerincű féreg” meglátásom szerint tarthatlan.

  hogyne, gyurcsány sem lett volna képes átlátni a világgazdaság manipuláltságainak szövevényeit, mint ahogyan a legtöbb politikus erre képtelen, azon oknál fogva, hogy a priori a rendszer kiszolgálói, de a jószándék (!) volt benne. ennél nagyobb dolog nem várható egy embertől, aki ebben a végtelenül manipulált, mátrixolt világban élni kénytelen.

  a jó és a gonosz a magyar politikában orbán találmánya, aki a „merjünk nagyot álmodni”-val azt álmodtatta az erre fogékony magyar néppel, hogy ő többre érdemes, és azért, hogy ebben nincs része, mások a felelősek: gyurcsány, a komcsik, és ma már a bankvilág (persze, valahogy igen, de nem úgy, ahogy ő mondja) brüsszel, meg miafaszom. nem, ez a pszichopata mindig fog találni, egy ellenséget, mert ez a modus operandija.

  azért vannak, hogy destrukturálják a világot. hogy elhozzák a káoszt, amiből aztán valami új fog kinőni. fogalmuk sincs arról, hogy mi az, és az, amit ők, mármint a pszichopaták újként definiálnak, amit elérendő célként megjelölnek, megközelítőleg sem az, mint ami áldatlan tevékenységükből eredni fog. orbán a konstruktivitás (ner) álcájával a destruktivitás tudatlan ügynöke, egy elemi erő, olyan, mint egy hurrikán. a semmi jön a nyomában, a pusztulás, s azután majd valami.

  lehet, neked nincs fogalmad arról, hogy a pszichopaták eszközök, pedig azok. orbán azoknak a szekerét tolja, akik ellen „harcol”. nem tud róla a szerencsétlen, mint ahogyan szerencsétlen választói sem. egy tragikomédia, mondhatná az ember, ha nem lenne az egész annyira túlzottan, ostobán patetikus, nemzetiesch, így inkább azt mondhatnánk, hogy egy tragioperett.

  egy tragioperett. ez egy olyan nép sorsa, aki álmodni szeretné önmagát és ráásít az objektív valóságra. ezt érdemli, ez a jussa, ezek a törvényszerűségek.

  ennek a pszichopatának, és vonzatának, a pszichózisnak, ami fidesznek nevezi magát sikerült a gonosz képét konkrét alakokra vonatkoztatni (hogy elterelje magáról a figyelmet), és aki ma magyarországon kritikus véleményt akar formálni erről a pszichózisról önvédelemből máris kötelezőnek érzi kimondani, hogyhát gyurcsány is geci, takony.

  nem! gyurcsány egy jógyerek, akinek bár fogalma sincs a világ(gazdaság)nak a sötéttől való átitatottságáról, és mégis cselekszik, beszél, iniciál, mint ahogyan te is egy jógyerek vagy, akinek bár fogalma sincs a lélekről, mégis beszél róla, megmondja véleményét és megvan a meggyőződése.

  köss békét vele, peace, mindketten jobbat érdemeltek.

  ein scherz am rande: orbán és következményei azért ivódtak át annyira a bolsevista ideológiától, mert a mester irigyli az ötvenes-hatvanas évek magyar fociszínvonalát. azt szeretné újra megteremteni, úgy, hogy a kulisszákat lemásolja. erre képes. ennyit tud megtenni. mint a pszichopaták úgy általában:)

  tiszteletem.

 27. 29:
  Hello sky, sokkal több benned és jancsikában a közös, mintsem gondolnád. jancsika priori magasságból nézi a dolgokat. Elismerte, hogy Gyurcsány volt az egyetlen politikus, aki meg akarta mondani az igazságot (meg is mondta), de szerinte előtte kellett volna. Na igen, de akkor nem nyernek. Ezt jancsika is tudja, de nem hajlandó praktikus lenni, azt várja el egy politikustól, amit nem tehetnek meg, mert ő abszulutokban gondolkodik. A „takonygerincű” jelzőt felindultságában írta, mert tehetetlenül nézi, hogy futunk a vesztünkbe.

  Az én véleményem pedig a következő: hogy Gyurcsánynak gyenge pontja az, hogy az MSZP lopós politikusait nem tudja megfékezni. Ugyanis az ő vagyonszerzése is saras, amire a többiek vihogva mutatnak rá.

 28. 28. Jancsika:
  „Ugyanakkor nálunk nyújtja az állam a lehető legrosszabb minőségű szolgáltatásokat”

  Ezt most nem kötözködésképen írom, de ebben biztos vagy? 2006-ban költöztem ki Görögországba, még azelőtt hogy a bili borult volna. Már akkor meglepően alacsonyabb szintű volt a szolgáltatások minősége Magyarországhoz képest. És hogy őszinte legyek, nem csak állami szinten. Romániában, Bulgáriában nem jártam ezért nem tudok nyilatkozni. De szerintem ez a kijelentés nem biztos, hogy 100%-ban megállja a helyét.

 29. 23. Jancsika

  „Az, hogy Magyarországon 4 évig lehet hazug módon hatalomban maradni, de egyetlen alkalomnyi igazmondással meg lehet bukni, jól jellemzi, hogy a hiba az általános hozzáállásban van. ”

  Ezt szépen megcsavarintottad…

  De ha egy taxis részegen az árokba vezeti a kocsit a családoddal, akkor te megengednéd neki, hogy a kiérkező mentőautót ő vezesse a kórházig? Főleg ha vigyorogva dünnyögi, hogy „kispajtás, de be vagyok beaszva !” …

  Tibor bá’: ne ugord át az kiindulást. Ha részeg a taxis NE SZÁLLJ BE A KOCSIJÁBA! És akkor a többi meg se történik. Ez következik Jancsika „ideológiájából”, amit felháborodva kikértek magatoknak.

 30. Gyerekek! Nosztalgiázók! Olvassátok már el Moldova „A szent tehén” és „A pénz szaga” műveit, aztán mondjatok szépeket az előző rendszerről! Sz@r volt, na! Az egyetlen ami megszépíti az az, hogy akkor voltunk fiatalok!

  Tibor bá’: Te meg olvasd el a kommentelők személyes véleményét. És menj el pénztárosnak a TESCO-ba, ha nincs kellő tapasztalatod.

 31. 28. Jancsika:
  “Ugyanakkor nálunk nyújtja az állam a lehető legrosszabb minőségű szolgáltatásokat”

  Nem azért, de másfél éve kínlódok egy ügy intézésével Oroszországban és Üzbegisztánban (egy asszonyt hoznék onnan).

  A magyar ügyintézés gördülékeny, gyors, szakszerű és segítőkész – a fent említett országokkal összehasonlítva.

  Ti még olyannal a legrosszabb álmotokban sem találkoztatok, amilyenek ott a hivatalnokok.

  Tibor bá’: Kívánom neked, hogy legyen dolgod a Gyámhivatallal, vagy a független magyar bírósággal.

 32. SZÁMOK SZÁMOK ÉS SZÁMOK

  oktatás színvonala,

  az állampolgárok – átlagos – képzettsége, iskolázottsága

  egészségügy állapota,

  egy főre jutó – átlag – jövedelem,

  egy főre eső -átlagos- GDP

  vagyon illetve jövedelem olló,Robin Hood index

  Elhalálozási életkor – átlagos –

  Közbiztonság

  Munkanélküliség

  Hajléktalanok száma

  Ezek legjobb tudomásom szerint, a társadalmak mindenkori állapotának többé kevésbé nemzetközi közmegegyezéssel kialakított , elfogadott, legfontosabb ismérvei, értékmérő minőségei.

  Ezeket kell összehasonlítani mai és a kádár rendszer tekintetében.

  Ja és korrigálni 23 évvel ,mert a világátlag is változik, bár meg nem mondanám merre.

  A többi üres fecsegés.

 33. Egy kis nosztalgia:
  84-ben kb havi fizetésért 18 napos Ibusz útra tudtam elmenni Észak koreába.
  Ezt most???

 34. 34 végi komment: hüüüüüüü bammeg!!!!!!!!!
  ha tudnád hogy mit okoztál bennem :))))

 35. Merengéhez.. valóban volt egy biztonságérzés. Nem voltak olyan jelenségek sem mint manapság. Nem voltak nagy különbségek. Emlékszem a kisdobos, majd az úttörőavatásomra, hótt komolyan rendőrök vagy katonák jöttek oda hozzánk, tisztelegtek meg minden. Komoly és megindító volt. Egy mondat nagyon megragadott abba amit Tibor bá’ írt, és ez mindenhol megfigyelhető volt. Iskolában is.”velem úgy bántak, mint egy emberrel”. És tényleg. valahogy komolyan lett ez véve. Ez az emberként vevés, komolyan vevés, vagy csak „úgy csinálás” pedig azt váltotta ki, ahogy a gyerekek is komolyan vették, hogy mi a jó, mi a rossz. Nem volt pl tegelés, mert nem érezte úgy senki utcakölyök sem, hogy semmi köze az őt körülvevő államhoz, városhoz, iskolához..

 36. Na elkapott a spamszűrő, pedig nem is linkeltem.

 37. 33 és 34 Tibor bá’:

  Harapós vagy ma Tibor bácsi!

  Multinak dolgozom, és bár utálom, mint állat, még élénken emlékszem a 80-as évekre, amikor elkezdtem dolgozni egy timföldgyárban. Olyanok voltak a munkakörülmények, mint amit Moldova leírt, de eszerint itt mindenkinek jobb volt az…

  És hát tapasztalat, tapasztalat… Szerintem (téged kivéve természetesen!) kevés idelátogatónak van annyi, mint nekem.
  De mindegy, az úr mindenkinek észből adott elegendőt, elvégre senki nem panaszkodik azon, hogy buta lenne 🙂

 38. 39: Ha figyelmesebben elolvastad volna a kommenteket, akkor rájöttél volna arra, hogy nem a munkakörülmények milyensége volt a vita tárgya.
  Hanem pl. az, hogy mennyire lehet megélni az átlagnak a fizetéséből, már ha van neki olyan egyáltalán azaz van-e munkája jelenleg.

  Miből gondolod, hogy mindenki tegnap lépett munkába és így nincs rálátása a korábbi időkre?

 39. Tiborbá

  „Ha részeg a taxis NE SZÁLLJ BE A KOCSIJÁBA! „

  Nem szokás megszondáztatni a taxist minden fuvar előtt…

  De a kérdés nem igazán ez ez…
  Ha már az ember hülye/felelőtlen/figyelmetlen volt hogy beszált, akkor továbbra is hülye/felelőtlen/figyelmetlen legyen-e, hogy hagyja a taxist hogy a mentőautót is a részeg sofőr vezesse…
  EZÉRT logikai bukfenc „igazságbeszédnek” titulálni az öszödi beszédet.
  Ha egy pedofil beismeri, hogy végigkefélte az általános iskolát, attól még nem biztos, hogy alkalmas tornatanárnak…

 40. Tibor bá, nem várlak meg, bemásolom, bővítve.

  Merengéshez.. valóban volt egy biztonságérzés. Nem voltak olyan jelenségek sem mint manapság. Nem voltak nagy különbségek. Emlékszem a kisdobos, majd az úttörőavatásomra, hót komolyan rendőrök vagy katonák jöttek oda hozzánk, tisztelegtek meg minden. Komoly és megindító volt. Egy mondat nagyon megragadott abban amit Tibor bá’ írt, és ez mindenhol megfigyelhető volt. Iskolában is.”velem úgy bántak, mint egy emberrel”. És tényleg. Valahogy komolyan lett ez véve minden. Ez az emberként vevés, komolyan vevés, vagy csak “úgy csinálás” pedig azt váltotta ki, ahogy a gyerekek is komolyan vették, hogy mi a jó, mi a rossz. Nem volt pl. tegelés,(grafity) mert nem érezte úgy senki utcakölyök sem, hogy semmi köze az őt körülvevő államhoz, városhoz, iskolához..törvényen alul vagy fölül , de kívül áll.
  Emlékszem olyanra is, hogy szegény apámhoz kijöttek elbeszélgetni az elvtárasak, mert apám kötelezően párttag volt, de tojt bele, és csak azért sem fizette be a tagdíjat. PÁRTBÉLYEG 😀 ha ismerős valakinek a kifejezés. Szóval apám notórius pártbélyeg nemvásárló volt, és ezért pártfejesek néha nálunk jártak, és ott is vacsoráztak.Kicsi voltam, de emlékszem, hogy utána nayuval csöndes kis szóváltásai voltak. Anyám utálta a pártot, mivel nem vették fel oda ahol tanulni akart. Munkás paraszt értelmiségi egyéb- ből az egyéb kategóriába tartozott, szülei szatócs maszek boltja miatt.. De a gyerekkorom, a szüleim fiatal felnőttkora nélkülözte ezt a bizonytalan semmit sem komolyan vevést ami most van.

 41. Na és megont úgy látszik van valami titkos szó ami miatt moderálódom 🙂 (a második, bővített a jó nem az első, ha hazaérsz Tibor bá’)

 42. 39. Gyáva Szláva: Utolsó mondatod cáfolnám: Ha azt mondom, hogy szoktam mondani, hogy bizonyos dolgokhoz buta vagyok, akkor biztos azt fogod mondani, hogy nekem még észből sem adott az Úr eleget. Amolyan 22-es csapdája. Úgy is mondhatnám, hogy állításodból az olvasható ki, hogy képtelenség racionálisnak (avagy szerénynek) lenni. Márpedig egy ember nem érthez mindenhez, sőt akár kifejezetten egy dologhoz buta is lehet, amit szóvá is tesz egy általános felkiáltással: „Jaj, de buta vagyok!”.

 43. 40. Attila(PV): Ki állította, hogy alkalmas az öszödi beszélő miniszterelnöknek?

 44. Attila, ha jó meg rossz oldalt kell nézni, akkor ha hülye is, a baloldal a jófiú, Orbánék meg a rosszfiú. Alkalmasnak meg egyik sem alkalmas. Van valaki aki alkalmas lenne, de nem mondom ki, mert amúltkor is kiakadtatok, Curix ki is lépett, amit sajnálok..

 45. 40: Bizony, Attila, itt valamit félreértesz. Nem szavaztam Gyurcsányra, nem is szavaztam volna soha rá, és nem gondolom, hogy az őszödi beszéd alkalmassá tenné őt a miniszterelnökségre. Csak annyit állítottam, hogy az őszödi beszéd ŐSZINTE beszéd volt, de pont azért volt őszinte, mert Fletó nem gondolta volna, hogy egy szűk belső körön kívül bárki más is tudomást szerezne róla.

  Ha Fletó 2006-ban, a megválasztása ELŐTT (vagy még inkább már akkor, mikor átvette a miniszterelnökséget Medgyessytől pár évvel korábban) elmondta volna ezt, például a köztévében fő műsoridőben, akkor lehetne arról beszélni, hogy ez az ember nyílt lapokkal játszik. Ha mindehhez még a tetteiben is fel tudott volna mutatni valamit, meggondoltam volna, hogy rá szavazzak 2006-ban. Viszont meggyőződésem, hogy ha ezt megteszi, az MSZP nem nyer választás 2006-ban.

  Az, hogy az őszödi beszéd után a kormánynak le kellett volna mondania és kiírnia az előrehozott választásokat, szintén nem kérdés, egy működő demokráciában ennek így kellett volna történnie. Más kérdés, hogy ez akkor sem az MSZP-nek, sem a Fidesznek nem lett volna érdeke, mert egy ilyen „hirtelen jött” választás akár még meg is ingathatta volna a „rózsadombi paktum” néven ismert politikai erőtér alapvető berendezkedési viszonyait. Így aztán a Fidesz gyönyörűen elkaszált minden olyan kezdeményezést, aminek az előrehozott választás lett volna a célja. Helyette kiírták a népszavazást 300 forintról (vizitdíj). Ezzel „kiengedték a gőzt”, vagyis összeesküdtek az MSZP-vel a nemzeti közérdek ellen.

  Ez természetesen nem menti fel Gyurcsányt, akit semmilyen formában nem fogadnék el vezetőként az ország élén. Ahogy Orbánt sem.

 46. 44: Konkrétan Bajnaira gondolsz?

  Ha rá, akkor ő sem alkalmas igazán. Ugyanúgy a növekedési paradigma bukott narratíváját mantrázza, így ő sem felel meg a korszellemnek. A növekedési paradigma folytatása és hajszolása ugyanúgy romlásba taszítaná az országot, mint a jelenlegi tökörészés, csak kicsit tovább tartana. Egyetlen helyes narratívánk lehetne, az irányított ökológiai lábnyom és népességcsökkentés, valamint a fenntartható gazdaság és társadalom kialakítása. Mivel ez most még modell szintjén még csak nem is létezik, ezért ehhez először is ki kéne találni, hogy ezt hogy kellene csinálni. Szerintem ehhez egy olyan „think tank” műhelymunkájára lenne szükség, amit Magyarország egyedül képtelen lenne összerakni. Gyakorlatilag a nukleáris technológia kidolgozásához hasonló (Los Alamos) szervezett tudományos munkára lenne szükség. Ez még csak elképzelés szintjén sem jelenik meg az establishment részéről 1981 óta, így maradnak a lelkes amatőrök (permakultúra, 3D nyomtatás, napelemek hobbi szinten).

  Bajnaira gondoltál? Ha nem rá, akkor kire? Írd meg e-mailben, ha gondolod.

 47. Á, nem titok, hisz egyszer már leírtam . Rá. És pont azért mert Magyarország egyedül és elsőként nem kezdheti a korszellemnek megfelelő politikát. Most, Orbán után semmiképp. Egyel később, és nem egyedül. De így, most senki sem társulna velünk thinkthank műhelymunkára sem. Vagy szerinted mégis?

 48. 47: Szerintem egy ilyen thinkthankre Magyarország egymagában nem elég. Globális összefogás kellene, de legalábbis az, hogy a legtöbb szürkeállományt tömörítő országok (Kína, India, USA, Nyugat-Európa) összefogjanak, és létrehozzanak valami ilyesmit. A 20. században tényleg csak a nukleáris technológia kidolgozásánál lehetett ilyesfajta műhelymunkát látni. Nagyon érdekes, hogy pl. az eddigi hobbi szintű eredmények jelentős része Ausztráliából származik (pl. a permakultúra). Bajnai nem lenne a te embered, hogy ezt elindítsa, hidd el. Egy közgazdaságtani szakember? A közgazdászok túlnyomó többsége még odáig sem jutott el, hogy a tudományos-matematikai modelljeikben egyáltalán érintőlegesen szerepeljenek a természeti erőforrások, mint tényező. Főleg nem az osztrák (austrian) iskolánál, ahova valamelyest Bajnai is húz.

  Bajnai javítaná az ország megítélését, és a növekedési paradigma szempontjából jobban állnánk, mint Orbánnal, ez nem kérdés. Arra alkalmas lehetne, hogy végre véget vessen a 20 éve tartó tökörészésnek, és elindítsa Magyarországot a növekedési paragdima által diktált úton. A probléma ott van, hogy ezzel a vesztes oldalhoz húznánk (megint), tehát azt látnánk, hogy mire az évi 10%-os GDP-növekedés áldásait elkezdenénk igazából kiélvezni, addigra fizikai képtelenség lenne fenntartani ezt a gazdasági növekedést tovább. Bajnai szerintem rövid távon lehetne megoldás, de hosszú távon megint csak zsákutca.

  Orbánnál jobb lenne, ez tény. Orbán megint ugyanazt a politikát folytatja, mint 20 éve az összes elődje: populizál és tökörészik.

 49. ” EZÉRT logikai bukfenc “igazságbeszédnek” titulálni az öszödi beszédet.
  Ha egy pedofil beismeri, hogy végigkefélte az általános iskolát, attól még nem biztos, hogy alkalmas tornatanárnak…”

  A bűn bebizonyítása, nem pedig annak beismerése, erősíti meg csupán annak reális tényét.

  Gyurcsány és társai se többet se kevesebbet nem hazudtak az Öszödi Beszéd előtt, mint bármelyik másik úri huncut bagázs.

  Álságos, egy dramatikusnak szánt, kvázi szimbolikus mondatot reálitásként értelmezni.

  Persze Minig Ígazmondó Kettősbeszéd Mester Orbán ezen felmászhatott az uborkafára.

 50. A múlt, folyamatosan átértékelődik ahogy megyünk át az életen keresztül..Ami akkor jónak tünt,az most megfordult.És fordítva..
  Én is 72-es vagyok,mint a 10-es számú Drusza..18 voltam mikor a rendszer kerekről talpra állt..Vagy fordítva..Teljesen mást kapott az ember mint amit 18 évig tanítottak neki..Nekem végig küzdeni kellett,és már talán hiányozna is ha nem kellene..Mindig van valami kis célom amit elérek,és megyek kockánként előre..Ez a csepp kis élet elrohan gyorsan,észre sem vesszük..Nyugodt tenger még nem nevelt képzett tengerészt..
  Amin akkor csak nevettünk a történelem könyvben hetedikbe,az most véres valóság lett..Akkor csak néztük a könyvben a munkanélküli tisztségviselő táblával nyakában lógó embert,és nem tudtuk hova tenni..Ma már jobban tudjuk miről szól..Mikor hallottam hogy jó ha az emberen van 10-15 kiló felesleg,mer háború idején jól jön,bizony én is csak nevetgéltem.És lám 2009-ben nekem is igen csak jól jött,sose gondoltam volna hogy szükségem lesz rá..És még sorolhatnám..
  De az a Kádár rendszer viszont elkényelmesített mindenkit..Felhúzta az embereket a négyes konyháról a 9 személyes ágyból ingyen..Aztán most azok azt se tudják milyen hátsóból estek ki..Engem csak ez zavar leginkább most..A paraszt úgy tud tülekedni,meg lopni,kaparni felfelé gátlástalanul a másikat letiporva,hogy néha csak nézek ki a fejemből..
  A 17-be johny jól leírta,pontosan a vidék és a városi ember közt a különbséget..ezzel én is így vagyok..Miskolcon jobban szeretem az embereket,viszont a levegő életveszélyes.Itt Patakon a hely nagyon jó,jó a levegő,viszont az emberek életveszélyesek.Borzasztóak..
  És hát az értékekről ne is beszéljünk.Semminek nincs értéke..
  A feje tetején áll minden..
  Teljesen mindegy milyen színre szavazol,piros vagy narancssárga,mindegyik ugyanoda jut..

 51. melike

  ” Mikor hallottam, hogy jó ha az emberen van 10-15 kiló felesleg,mert háború idején jól jön,bizony én is csak nevetgéltem.És lám 2009-ben nekem is igen csak jól jött,sose gondoltam volna, hogy szükségem lesz rá ”

  Segítenél nekem megérteni ,hogy miről beszélsz?

  Hol éheztél ?

 52. ” Ha egy pedofil beismeri, hogy végigkefélte az általános iskolát, attól még nem biztos, hogy alkalmas tornatanárnak…”

  Persze, csak éppen az a kérdés, mi annak a legfontosabb kritériuma ,hogy valakit joggal nevezzünk pedofilnak ?

 53. 54!
  Az itthoni 70 ezres fizetésre gondoltam,ugyanis én ,vagyis hogy mi nem tudtuk, nem tudjuk,nem is akarjuk szétlopni az agyunkat, elhordani téglánként egy céget,ahogyan egyesek teszik,azért hogy olyan módon tudjanak megélni 70 ezerből,mintha 500 ezret keresnének,és tudják mondani hogy lám,meg lehet élni 70 ezerből,sőt,47 ezerből is..Persze..

 54. 51:

  a vágygondolkodás (wishful thinking) az, ami valójában kikövezi az utat a pokolba. az objektív gondolkodás pedig (az ellentéte) egy művészet, amit tanulni kell. az elfogulatlanság az alapja, ami viszont önismeretet tételez fel. elfogulatlannak lenni annyi, mint saját érveinktől is távolságot tartani. tudni, hogy vagyunk mi, és vannak az érveink. a valódi objektivitásnak meg sem kell neveznie valamit, egy cél érdekében, hanem direkt teremti meg következményeit. és akkor nincs baj. még akkor sem, ha az emberiség, mint most, lemegy a zúzdába. mert lesz helyette másik. mert ez az anyagmegmaradás, és a lélekmegmaradás törvénye.

 55. A vágy vezérelt vagy vágyelvű gondolkodás az a logikai hiba, amikor az alany – anélkül, hogy a rendelkezésére álló tények ezt alátámasztanák – valóságként kezel olyasmit, melynek valóra válása számára pozitív kimenetellel járna. A vágyelvű gondolkodás tehát olyan érvelés, melynek premisszája a konklúzió igazságára irányuló vágyat fejezi ki. Naivitás azt képzelni, hogy pusztán azért, mert szeretnénk, ha valami igaz/hamis lenne, az igazzá/hamissá is válik. A vágy vezérelt gondolkodás hibájába elsősorban azok esnek, akik képtelenek különválasztani a racionális véleményalkotást az emócióiktól.

  * Az 1938-as müncheni egyezmény megkötését követően, Chamberlain angol miniszterelnök a hestoni repülőtéren mondott beszédében kijelentette; Németország és Anglia között soha többé nem kerülhet sor háborúra.

  (Anglia Franciaországgal közösen, a lengyelországi hadműveletek leállítását és a tárgyalások felvételét követelő ultimátumot küldött Németországnak 1939. szeptember 3-án. Mivel Németország nem teljesítette követeléseit, Anglia hadat üzent.)

 56. 38: megszépítő messzeség… Ezeket az úttörőavatós dolgokat senki nem vette komolyan, a felelősök, akik szervezték derék konformisták voltak, a többség szart az egészre, hazug külsőségek voltak. A biztonságérzet nagyon keretek között volt azért, de ma persze sokkal rosszabb a helyzet, tehát értem a nosztalgiát.
  A rendszer az ideológiai dolgokat azért nyomta előre, legyalulva a kisemberek életét, ha útjában volt, gondolok itt pl. kertes családi házas negyedek, vagy színvonalas békebeli épületek, és tömbök „szanálására”, mert kellett a hely az ocsmány paneltelepeknek, amikbe bezsúfolták az eltéeszesített falvak fiataljait. A rndszer haladt a mai állapota felé, azért tűnik visszanézve sok minden jobbnak, mert még nem volt olyan rossz, mint azóta. De az irány már akkor ki volt jelölve. Más szóval: a századik emeletről kiesve még csak a huszadiknál tartottunk, ma meg a másodiknál. Igazad van, jobb volt a huszadiknál tartani…

 57. 59:
  Lehet, hogy ennek a mondatrésznek:

  „Ezeket az úttörőavatós dolgokat senki nem vette komolyan, a felelősök, akik szervezték derék konformisták voltak, a többség szart az egészre, hazug külsőségek voltak.”

  van alapja, lehet hogy nincs. Nem ez a lényeg, a lényeg az, amit a következő vicc példáz:

  Az egyik hatvanas professzor megkérdezi a másik hatvanas professzortól „Figyelj Laci, te elhiszed, hogy ez a 19 éves tanítványod, aki időnként a te ágyadban tölti az éjszakáját, valóban beléd van esve, mert szerintem csak megjátssza az egészet” – „Nézd Gyuri, amíg hihetően tudja játszani, engem addig nem érdekel.”

 58. 51. Jancsika

  „Bajnai javítaná az ország megítélését, ”

  Az ország megitélését egyetlen dolog jelenti: A mindenkor kipumpálható pénz mennyisége.
  EZ és semmi más nem érdekli a piacokat és fullajtárjaikat.

  Ha Bajnai azért lenne jó választás, mert elhitetné „piacokkal” hogy mégtöbb pénzt lehet innen kipumpálni, az lehet hogy jól hangzik a „független” médiában, de az utolsó szög lenne az ország koporsójában.

  Nem vitás egy réteg kétségtelenül jól járna.

 59. 61. Attila (PV): Most nem pumpálják nagyüzemben a pénzt kifele? Ráadásul az ország megítélése is a béka segge alatt.

 60. 60: Egyetértünk, minden konszolidált társadalomban vannak ilyen formaságok, rituálék, a bennük résztvevők jelzik velük, hogy a társadalom beilleszkedett, hasznos tagjai. Ilyen lehet mondjuk Lengyelországban az elsőáldozás, vagy az egyházi esküvő is…

  Az én vitám Dorkával csak abban van, hogy én nyjltan kimondtam, hogy a diáklány csak a jó vizsgajegyért kefél a vén proffal, miközben ez persze a profnak tökéletesen elegendő, Dorka meg azt írta a megszépítő messzeségből, hogy bezzeg akkoriban még a csajok szerelmesek voltak a profjaikba…

 61. 62: az olajcsúcsszkeptikusokat könnyebben győzöd meg a Geddon elkerülhetetlenségéről, mint az Orbánhívőket arról, hogy Mesterük nem a Magyar Messiás…

 62. Hurrogjatok le, nem vagyok közgazdász. De egy olyan rendszerben ahol nem a folytonos növekedés, hanem a fenntarthatóság a cél, illetve ez nem is cél kell hogy legyen csupán egy eszköz a normális és egyensúlyban élő társadalomra, szóval javítsatok ki, de szerintem egy ilyen alternatívában a jelenlegi adórendszert is alapjaiban kellene megváltoztatni. Adót természetesen fizetni kell, ezzel nincs is semmi baj. Hm.. vagy mégis. Miért nem dolgozhatom le az adómat? Miért ne végezhetnék esetleg valamilyen közérdekű munkát azért, hogy a meglévő adómból levonhassam. Például oktathatnék, esetleg egy meglévő állami projektbe betársulva adatot dolgoznék fel (nyilván olyat amihez emberi agy szükséges) De tegyük fel, hogy csak 4 elemim van. Hát akkor elmegyek és takarítok parkot, esetleg utat javítok, kórházban segédápolóként dolgozok, beteget tolok, kacsát mosok stb… És mindezért egy figyinget se kapnék, csupán az adómból kerülne levonásra.
  Szinte már látom, hogy azt fogjátok mondani, hogy én most kommunizmusról beszélek, de gondoljátok csak végig! Mert szó sincs erről. Ez valami más.

 63. 62. Gloucester

  Szerintem lassabban pumpálódik.
  Egyébként mindenképpen idiótizmus, amikora birkáknak kell győzködnie a farkasokat hogy milyen finomak.

  A választás annyi, hogy önként és dalolva vontatja az ország a vágóhídra a kocsit, vagy megpróbálja megakasztani a kereket.

  Ha Bajnai lenne a góré, akkor egyszerűen zökkenőmentesebben, médiás vállonveregetésekkel elismerésekkel együtt szívnák ki az utolsó csepp vérünket…
  Máig kérdés (vagy talán nem is), miért kapott Medgyesi francia lovagkeresztet, itthon meg kirúgást…

 64. 65:

  Ezt szívesen venném ha alátámasztanád valamivel, hogy miért is megy ki kevesebb pénz most.

  Mert addig ez fikció…

  Szerintem itt nem a pénz lesz a lényeg hanem a föld, és vízkincs. Azt meg nem nagyon lehet innen elvinni, ergo az útban lévőket kell eltakarítani.
  Elvenni nagyon nincs mit, az egértől sem akar senki semmit ha már besétált a csapdába. Sajtot megettük, most jön a vödör víz…

 65. 65: garantáltan nem a kommunizmusról beszélsz. Az, mint központosított rendszer, definíció szerint igényelte a jövedelmek magas központi újraelosztását, az pedig, hogy ez egy adórendszeren, vagy egy parancsuralmi megoldással történik, részletkérdés. A kommunizmus szószólói ráadásul helyeselték a kapitalista viszonyok kialakulását a korábbi természetibb, feudálisabbak helyén, hiszen csak a kapitalizmusból lehettt kommunizmust csinálni, egy agrártársadalomból nem. Amit a komcsik gyűlölettel „feudalizmusnak” bélyegeztek, abban voltak sokkal alacsonyabbak az adók, hiszen a legtöbb dolgot helyi szinten oldották meg. Pl. az úriszék miatt nem kellett költséges igazságügyi bürokráciát fenntartani, a bírói tévedés és részrehajlás aránya pedig bizonyára nem kisebb a mai drága bürokratikus rendszerben sem… Mária Terézia koráig nem voltak vármegyeházák sem, egy vármegyének volt 5-6 fizetett alkalmazottja, közszolgáltatás minimális volt, viszont az adó is! Aztán jött a Haladás…

 66. 66: OV miért kapott Soros-ösztöndíjat? Ki volt az előző gazdasági minisztere? Ki a mostani? Több cirkusz mellett pumpálnak ugyanazok.

 67. 68. Arma:
  De nem is feudalizmusról beszélek, garantáltan. 🙂

 68. 69. Arma Gedeon

  Soros, jó érzékkel megpróbálta megvásárolni jó előre az ellenzéket…
  Itt-ott sikerrel.
  De szerintem világos, hogy Orbán nem szolgálja meg azt a kis oxfordi kirándulást.

  És az is, hogy miért.
  Ha csak a hatalom, meg a hodudvar kiszolgálása lenne a cél, akkor ezerszer jobban járna, ha nyíltan szolgálná a globális elitet. A koronázástól a szentté avatásig minden garantálva lenne életfogytiglan.

  Végülis ha kettős játékot játszik, akkor kit csap be?
  Nem mindegy hogy a a „birkák” mit hisznek, amikor úgyis abszolút hatalom van felettük?

  Vagy mégsem?

  Egyébként pont tegnap voltam itt Franciaországban egy előadáson, aminek az volt a címe, hogy „De mi folyik Magyarországon?”.

  Az előadó abból a megközelítésből indított, hogy a 2/3 akasztotta ki a „demoráciákat”… Ez hatalmas erőt ad bármilyen kormánynak… Aztán volt egy utalás arra, hogy a precízen kidekázott 50% + 1 vagy két szavazatos rendszerek arra lettek kitalálva, hogy megosszák a népet és ha globális szempontból rosz irányba megy a kormány le lehessen váltani.
  Szóval arról van szó, hogy igazi veszélyt lát a művelt nyugat abban, hogy ha egy országban össze lehet rántani 2/3-ot a globális hatalmakat szolgáló belső erők ellen akkor másutt is…
  Szóval nemzetközi újságírói szinten sem gondolják, hogy Orbán „titokban” kooperál a globalizmussal.
  Tehát az a vehemencia amivel a magyar kormányt támadják, nem egy eltervezett színjáték, hanem egy komoly erőfeszítés annak megakadályozására, hogy kiderüljön, VAN komoly tömegbázis a globalista irányzatokkal szemben és az SZERVEZHETŐ.
  És itt szó sincs Orbán tulajdonképpeni kül- vagy belpolitikájáról, mert nem az az érdekes (amíg Magyarország egyedül van, a globális elit kikényszeríti amit akar)… hanem a TÉNY hogy tömegek még mindig mozgósíthatók a kincstári vonallal szemben.

 69. Kádár rendszer…..

  Mindenkinek volt munkája – a vattaember érvelés hamis,mert manapság se dolgozza mindenki lilára magát a munkahelyén.

  A cigányok és a nagycsaládosok sem nyomorogtak, ha szerényen is, de a kor és a környezet színvonalához képest méltó életet éltek.

  Nagyobb volt a közbiztonság.

  Gyakorlatilag nem voltak hajléktalanok, utcai koldusok.

  Néhány pártokrata tobzódott a pártüdülőkben, tivornya, ivászat ,vadászatok, zugkefélés az arra vállalkozókkal.

  Az átlagember elmehetett a szot üdülőkbe kifizethető áron, én gyerekkoromban úgy 14 tizennégy hetet voltam a Balatonon.

  Szerintem

  -jól tessék figyelni,mert fontosat és normatörőt mondok-

  nagy vonalakban lényegét tekintve igenis megvalósult a legszélesebb néptömegek valódi érdekképviselete.

  Ez utóbbi volt a társadalom megszervezésének legfőbb szempontja.

  Néhány „osztályellenség” érzékenyen fájlalta ,hogy nem tanulhatott tovább és nem kapott nyugati útlevelet.

  Voltak besúgók, ahogyan ma is vannak, csak akkor lényegesen nagyobb számban működtek.

  A családok akkor mertek két három gyermeket vállalni, ma az egy kettő a divatos

 70. A Tőke uralmát ideig óráig ,többé kevésbé lehetett, lehet korlátozni, átmenetileg és eléggé nagy „áron”

  De a Tőke a világ egyetlen igazi ura – és tetszik vagy sem – az is marad.

  Őkelme a társadalom szerveződésének alfája ómegája.

  Van még néhány másik vézna szereplő is, ezek nagy néha egy egészen kicsit hallatják vézna hangocskájukat, több kevesebb sikerrel.

 71. 71

  Mi az, hogy globalizmus ?
  A világ tőkeuralma ?

  Ha az, akkor az ellene folyó harc cirka annyival kecsegtet mint amivel Dózsa György parasztháborúja kecsegtetett.

  Lehet hogy nincs igazam, de akkor nagyon érdekel hogy miért nincs?

 72. Isten Éltessen SOKÁIG ! Minndnyájunk örömére !
  Bocsánat,de még beleférek a 8-napba…( vidéken voltunk ).
  A véleményemet ismered a 80-as évekről…
  Amit most kapunk, az finoman szólva nem áldás…
  Jó egészséget, és sok erőt…
  Üdvözlettel. P.Zsolt

 73. A kádár rendszer erősen visszafogta az átlagon felüliek, a kreatívak, a szorgalmasak ,intelligensek lehetséges életszínvonalát és cserébe az átlag alattiaknak élhető életet biztosított.

  Egy dolog, hogy ez tartható e egy dominánsan kapitalista világban -nem tartható – és egy másik dolog pedig az, hogy kinek tartja ezt helyénvalónak az erkölcsi érzéke.

  Mellesleg minden normális családon belül érvényesül ez a kommunista, azaz közösségi elv.

  Ma, aki fennálló szabályok és körülmények között nem tud jövedelmet produkálni,megélni – ami sokkal nagyobb mutatvány mint a szocializmusban volt – az akár éhen is dögölhet – és ez nemcsak egy elméleti lehetőség, hanem kőkemény realitás.

  Ime a TÁRSADALOM szó hazugságának lelepleződése.

  A kapitalizmus hasonlít a természetre az erős életbenmarad a gyenge elpusztul.

 74. 76:
  Ez igaz:

  „A kapitalizmus hasonlít a természetre az erős életbenmarad a gyenge elpusztul.”

  De a természetben nincsenek „csókosok”. Mecsoda különbség!

 75. 77

  Poénnak nem rossz ,de ugye azért ezt nem gondolod komolyan?
  Mármint ,hogy az urambátyám protekcionizmus kizárólagosan szocialista sajátosság.

 76. Átgondoltam ,protekcionizmus ,kapcsolati tőke ,összeköttetések csak és kizárólag a szocializmusban volt.

  A demokratikus kapitalizmusban minden előny valódi érdemek szerint kerül elosztásra.

  🙂

 77. 79!
  Egészen jól elbeszélgetsz magaddal…Na akkor még egy kicsit magadra hagyunk,hátha teljesen megvilágosodsz itt egyedül.. 🙂

  De még mielőtt tovább gondolnád,azt mondom félre értetted Tibor bát,és rossz felé kezdted tovább gondolni..
  Tibor bá a természetről beszélt,hogy ott nincsenek csókosok..Tehát a természet való világában,nem biztos hogy azok lennének a túlélők,aki a kapitalizmusban,vagy a szocializmusban (erősek ),fent vannak..

 78. Igazad van.
  Én már réges régen megértettem ,hogy fórumozáskor mindenki ELSŐSORBAN magára koncentrál és én sem vagyok kivétel.
  A legeslegmagányosabb emberek időtölése ez.
  Ők azok akik órákig képesek elleni magunkban a klaviatúrával és a monitorral.
  Tökmindegy ki mit vagy mit nem válaszol nekik,ők majd azt teszik a további magányos szórakozásuk alapnyagává.
  Tiborbá szarksztikusan arra célzott, hogy a természetben nincsenek csókosok ellentétben a cucilizmussal.

 79. 80:
  Köszi melike. Néha jól jön egy ilyen tolmács, mint te.

  81:
  Szeritem imádsz mellé lőni. 😀
  1) Itt mindenkinek rengeteg dolga van, és sajnálja, hogy nem tud több időt tölteni az itteni vélemény cserére.
  2) Tibor bá’ azt írta, hogy a természetben nem érvényesül a társadalmakra jellemző esély egyenlőtlenség. Nincs belügyminiszter apuka, vagy vállalati igazgatónő anyuka. Ott mindenki annyira viszi, amennyi az „értéke”. Tehát: se a szocializmust, se a kapitalizmus nem védem, nem támadom. Tényt állapítottam meg (mint rendszerint)

 80. Csupa elfoglalt ember naná hogy ők fórumoznak.

  Hogy én erre eddig nem gondoltam.

 81. 82

  Most te lőtél mellé ,mert egy szót nem szóltam arról, hogy kinek mennyi dolga van.

  Rájöhetsz, ha elolvasod a hozzászólásomat esmét.

  Továbbá én autentikusabban, elsősorban magamról nyilatkoztam.

  Magányos időtöltésről beszéltem, mert a fórumozás szerintem a látszat társas jellege ellenére az.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük