(VM-116) A hatalom arroganciája

Tibor bá’ vissza a múltba online

1985-öt írunk, az ötödik gyermekem anyja bosszúból (mi más?) feljelentett a rendőrségen azzal, hogy fiktív munkaviszonyom van. Valóban az volt. 1968-ban, állami alkalmazásban ráébredtem, hogy szabadúszóként (ami akkor nem volt elfogadott fogalom) sokkal kevesebb idő ráfordítással, sokkal több pénzt kereshetek úgynevezett szakfordítással. Abban az időben fordítással hivatalosan kizárólag az Országos Fordítás és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI) foglalkozhatott. Az irodának számtalan külső munkatársa volt. Igen ám, de a külső munkatársaknak volt rendes állásuk. Én is külső munkatárs voltam, de rendes állással nem rendelkeztem, ami az OFFI-t nem zavarta. Jövedelmem ezek szerint volt, de munkahelyem nem. Ez az állapot az életet csak kissé nehezítette, mert ha éjszaka igazoltattak, akkor kiderült, hogy nincs munkahelyem, tehát közveszélyes munkakerülő (KMK) vagyok. Azon kívül, hogy egy-egy éjszakát valamelyik kapitányságon töltöttem, amíg tisztáztam magam, más bántódásom nem akadt. Ugyanis a KMK kritériuma szerint a munkahely nélküliség nem volt elég, még az is hozzátartozott a kritériumhoz, hogy „bűnöző” életmóddal kell keresni a megélhetést. Az enyém pedig minden volt, csak nem bűnöző. Szóval reggel bejött a kapitányság parancsnoka, akinek előadtam miből is élek. Ezek után szokás volt engem szabadon engedni. Egy alkalommal a Kürt utcában a jóindulatú főhadnagy megkérdezte tőlem, hogy miért nem találok magamnak egy „rendes” munkát. Erre megkérdeztem tőle, hogy mennyi a fizetése, azt mondta, hogy 3000 forint. Na, látja – válaszoltam – én meg havonta kábé 15 ezret keresek, azért nincs „rendes” munkám, mert akkor nem maradna időm pénzt keresni. Voltak azonban egyéb kellemetlenségek is. Például, ha útlevelet kértem, vagy bármi más óhajom volt, állandóan kellett hozni igazolást a munkahelyről, ami nekem nem volt. Amikor meguntam, kerestem magamnak egy bedolgozói állást. Ez egy műanyag feldolgozó szövetkezet volt, ahol örömmel vették nevem felhasználását, mert a bedolgozók havonta csak 4000 forintot kereshettek. Aki többet dolgozott, annak nem tudták kifizetni a munkáját. Itt léptem be én. A bedolgozó az én nevemen kapta a munkát, és a pénzt nekem fizették ki. Össze-vissza annyi volt a dolgom, hogy havonta egyszer a postán kiküldött pénzt bevittem a „főnökömnek”, aki továbbította annak, aki az én nevem alatt termelt.

És akkor most vissza a feljelentéshez! A rendőrség kihallgatott, amikor is kertelés nélkül vállaltam a fiktív állást, elvégre csalást nem követtem el. Jegyzőkönyv, stb. majd az ügyészség vádat emelt ellenem és megindult a büntető eljárás, aminek során engem nagyívben leszartak volna, de történetesen, akinek átadtam a havi fizetéseket, és aki a nevemre kiírt munkát az egy „régi elvtársnő” volt, ráadásul pechére 1 évvel állt a nyugdíjba vonulás előtt. Ő pedig nagyobb „bűnös” volt, mint én, és engem nem lehetett elítélni nélküle. Így esett, hogy maga az igazgató jött tanúskodni, hogy ez (mármint a fiktív tagok) évtizedek óta bevett gyakorlat, és a szövetkezetnek megközelítőleg 400 fiktív bedolgozója van. Ha pedig ezeket egyszerre megszüntetnék, akkor a szövetkezet tönkremenne és az komoly népgazdasági kárral járna. Na – mondtam magamban – akkor meg vagyok mentve. Ekkor azonban az ügyész szólásra emelkedett és a következőket mondta: „Engem nem érdekel az igazgató elvtárs 400 fiktív bedolgozója, nem ők ülnek a vádlottak padján. Engem csak ez az egy vádlott érdekel.” Azt hittem nem hallok jól. Ez nem csak logikailag volt egy bukfenc, de még törvényileg is, mert az ügyésznek hivatalból volt kötelessége „üldözni” a bűnelkövetőket, amennyiben tudomására jutott egy bűntény. Itt pedig egyszerre 400 bűnesetről szerzett tudomást.

Ez a nyegle mondat nem más, mint a hatalom elképesztő arroganciája. Nem érdekli, hogy viselkedése mekkora megdöbbenést okoz. Nem érdekli, hogy egetverő hazugsága egy imbecillis számára se hihető. Nem érdekli, hogy indoklása nélkülözi a legalapvetőbb logikát. Nem érdekli, hogy szembe megy a józanésszel. Nem érdekli az emberek megdöbbenése. Az pedig végképp nem érdekli, hogy mi a valóság, az igazság. Arroganciája éppen abból ered, hogy itt és most az van, amit ő állít. Ha Károlyinak köszönhető Trianon, nahát ez aztán tényleg evidencia. Nem is tudom, hogyan lehet más véleményen lenni. Ha azt állítja, hogy évről évre jobban élünk, akkor te vagy az oka, hogy havi 47.000-ből képtelen vagy megélni. Az arroganciának nincs felső határa nyögjünk bár Kádár vagy Orbán alatt, tök egyre megy. Ha a miniszterelnök szócsöve az általános tömegvonzásra azt mondja, hogy bulvárkacsa, akkor Newton elmegy a sunyiba. Ehhez képest 180 átmásolt oldal hivatkozásnélküli hivatkozás (pardon, törzsanyag) egy 215 oldalas „tanulmányban” elmegy születésnapi jókívánságnak. Ha a bizottság a 180-hoz további 15 oldal másolást talál, akkor a hatalmi arrogancia ebben ártatlanságának a megerősítését véli felfedezni, és mélyen a szemedbe nézve, nem érti mi ebben a meglepő.

Hab a tortán, hogy a hatalmi arrogancia öngerjesztő. A kezdeti hazugságok nagyvonalú elfogadása mára oda vezet, hogy a hatalom részéről megállás nélkül hazugságok áramlanak felénk. Most már ott tartunk, hogy egy közönséges bűnöző az állami tévé segítségével a pofánkba mondja a legnagyobb arcátlanságot, hazudik mint a vízfolyás. dr. Schmitt Pált nagy nehezen, vonakodva, de végül is megfosztják doktori rangjától, let belőle „Shit Pál”, így angolosan, SHIT Pál, az egész világ rajta röhög, már külföld nem áll vele szóba, de nekünk el kell hinni, hogy ártatlan és rendkívül fair, mert senkit nem fog beperelni. De a háttérben lebegő Orbán se kutya, vélreménye szerint a köztársasági elnök SÉRTHETETLEN. Ez ugyan nincs pontosan definiáklva, de a jelek szerint a sérthetetelenség minimum azt jelentheti, hogy a köztársasági elnök LOPHAT. Felteszem a kérdést, akkor gyilkolhat is? Elvégre SÉRTHETETLEN. Ez a hatalmi arrogancia non plusz ultrája. Nem, nem……  tévedtem, a non plusz ultra az, hogy Orbán ezt is lenyomja a torkunkon, de nem szükségből, nem kényszerből, merő szórakozásból…. Ti barmok, bármit megtehetek veletek, és ezzel beindul a hosszan tartó orgazmusa.

___________________________________________________________________

P.S. Első fokon kaptam 8 hónap fogházat. A végrehajtás fel volt függesztve 3 évre. Az ügyész nem fellebbezett, én meg hülye lettem volna. 5 év munkaviszonyom megsemmisült. Ezért ma a nyugdíjam kb. 10.000 forinttal kevesebb. Ezt kaptam cserébe 1396 orgazmusért, amelyek közül egy gyermeket fogant. 🙁

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

27 gondolat erről: „(VM-116) A hatalom arroganciája

 1. Értem én a történeted aktuálpolitikai kicsengését, egyet is értek veled, de azért az eredeti történetet befejezhetted volna….

 2. 1:
  Egyetértek és köszönöm a figyelem felkeltést. Utólag korrigálom.

 3. Ahhoz hogy az ember idős és bölcs legyen,fiatalnak és bohémnak is kell lennie.. 🙂
  De igazad volt Tibor bá,szerintem is, AKKOR jól döntöttél..
  De éjszaka mit kujtorásztál össze vissza? 😉

 4. Tibor Bá! Neked mindenről „ugyanaz” jut az eszedbe. Ez nem hatalmi arrogancia. Egyszerűen rossz lyukba tetted! 🙂

 5. 7:
  Csak a sajátoméban lehetek biztos.
  De neki biztosítottam rá a lehetőséget. 🙂

  8:
  Bagoly mondja verébnek….. 😀

 6. Köszi Tibor bá’ !
  Nagyszerü poszt volt,jót derültem…
  Jó pihenést…

 7. Az egész világ rajta röhög, de egyben rajtunk is. Valahol igaz a mondás, hogy minden népnek olyan vezetői vannak, amilyeneket érdemelnek. Azonban ez az eset kicsit érinti a geddon miatt készülődőket is. Konkrétan, ha valaki végre elhatározza, hogy belevág az életmódváltásba, és vesz magának valahol vidéken telket stb… , akkor felmerül a kérdés, hogy ezt itt magyarországon tegye-e, vagy inkább máshol költse el kis induló tőkéjét? Nyilván más országokban is vannak visszásságok, de ez az eset kissé megijesztett. Vajon mi jön még? Mi az amit ezek után nem lehet megtenni ezzel az országgal és néppel?

  Nem kedveltem az előző „érákat” sem, ugyanolyan gazfickók voltak azok is, mint most, de ők legalább nem hivatkoztak folyton „keresztényi alapelvekre, erkölcsre, igazságra”, de most mindezeket ajkukra merik venni, és úgy művelik ugyanazt. Most akkor melyik nagyobb gazság? Melyik a visszataszítóbb? Bocsánat ezért a sok negatívumért, de ez az eset kiütötte a biztosítékot, pedig már nem nézek TV-t, nem olvasok újságot, csak időnként néhány hírportált, és persze Tibor-bá posztjait. 🙂

 8. 11:
  Nekem el kellett menni 20.000 kilométerre, hogy megértsem:
  „Itt élned, halnod kell”
  Túléltük a tatárt, törököt, két elvesztett világháborút, Rákosit. Túl fogjuk élni Orbánt is.

 9. 11-12: Az ilyen típusú hatalommániás pszichopatákkal tele a történelemkönyv. Rendszeresen felbukannak a világ minden táján. Vonzza őket a hatalom.

 10. 12:
  Köszönöm a biztatást Tibor bá’! Igazából ezt vártam 🙂 Én sem gondolom, hogy el tudnék menni innen. Gondolom a legtöbb embernek (nekem is) nem a körülményekkel – ill. azok miatt – van baja, hanem önmagával. Ha mindannyan kiegyensúlyozott, arányos jellemmel rendelkeznénk, az ilyen esetek nem tudnának bosszantani. 🙂

 11. Mivel angol az anyanyelvem, száz és ezernyi blogon barangolhatok kedvemre. teszem is rendkivüli előszeretettel.
  érdekes,hogy soha ,sehol szerte a világon ,egyetlen társadalomban sem találtam ilyesfajta jelenségekra, ami t most Tibor bá előadott.
  a jelenség gyökere valószinüleg abban a magyar néplélek megbyilvánulásában található , amit egyik kiváló irótok jellemzett rólatok:”a magyar paraszt szereti ha durván és megalázóan bánnak vele,mert ő is pont ezt fogja tenni abban a pillanatban, hogy egy grédiccsal feljebb lép” ( Geréb László A Parasztgenerális )
  Jónapot, csak ennyit akartam.

 12. 15:
  Szóval angol az anyanyelved, magyar nyelvet csak hézagosan ismered. A barangolás, előszeretet, néplélek szavakat a szomszéd nénitől lested el. A fene tudja, hogy botlottál Geréb Lászlóba, és különben Izraelben élsz, és a magyar honlapok látogatásával bizonygatod az egész világnak, hogy szarsz erre az országra. – – – Valójában fogalmad sincs, hogy ki vagy és hogy hová tartozol. Valószínűleg sehova. 🙁

 13. 17 A „sehova tartozókról” szól ennek a magyar népmesének az elemzése:

  „A mai korban, amikor a rajzfilmek tucatjai közül válogathatnak a gyerekek és a szülők, valamelyest feledésbe merültek azok a történetek, amelyek a néphagyomány révén évszázadokig fennmaradtak. A népmesék pedig korántsem olyan egyszerű történetek, mint a mostani, sokszor igen primitív megjelenésű vagy történetű filmek, hanem sokkal inkább az életre felkészítő, tanulságos, bölcsességet tartalmazó tanítások voltak. Ezeket célszerű újra elővenni, mert nem csak a gyerekek számára szolgálhatnak tanulságul és példabeszédként. Érdemes elgondolkodni a tartalmukon, mert sok esetben nem csak emberi bölcsességet közvetítenek, hanem az őskeresztény időszakból származó, máig fennmaradt, prófétikus üzeneteket. Érdemes tehát körülnézni, és olvasni, elmélkedni rajtuk.

  Az alábbi film egy gyakorlatias, frappáns történet, ami egyben figyelmeztetés is. A róka (= rókaképű, vagy sunyi jellemű személy) elmegy szállást kérni, de azzal a szándékkal, hogy csellel élelmet szerezzen, abból lakomázzon, vagyis ingyenélőként más nyakán élősködjön, lopjon.

  youtube.com/watch?v=p-w2owCxiE8

  A mesék jellegzetessége, hogy az állatok sokszor beszélnek. Ez olyan jellegzetesség, ami valószínűtlenségével felhívja figyelmünket a történet átvitt értelemben való értelmezhetőségének lehetőségére. Tehát a róka beszél, szállást kér, és előadja hazug történetét. Az éjszaka felfalja a más helyekről származó zsákmányt, és azt sejteti, hogy őt bizony meglopták, és magát sajnáltatva bűntudatot ébreszt, és a bűntudatot kihasználva kárpótlást kap, az előző zsákmányánál nagyobb jóvátételt.

  A történet addig folytatódik, amíg a róka már olyan nagyokat hazudik, ami már egészen feltűnő és vérlázító. A szállást kérő róka már hízlalt disznókat hazudik a zsákba, és kilóg a lóláb – a gazda gyanút fog, és titokban két kopót rejt el a zsákban, maga is cselt használva a róka ellen. Kedélyesen még elbeszélgetnek, majd elválnak. A róka pedig alig ér ki a faluból, kinyitja a zsákot, és a kopók széttépik.

  Persze a róka sosem bírna el két vérebet a hátán. Képletesen értelmezve a történetet akár társadalmakra is vonatkoztathatjuk: az országba bekéreckedő, ajvékoló, sajnálatot ébresztő tömegek egyre nagyobb hazugságokat mondanak, lopnak, élősködnek és híznak. A kárpótlás és a bocsánatkérések pedig csak úgy áramlanak hozzájuk, ők pedig nagyon okosnak hiszik magukat.

  Számunkra ez a mese tanítás, másnak viszont halálos fenyegetés, évszázadok távolából, egyben megjósolja a pusztulásukat is…”

  A végét nem másolom be, mert megint oda lyukadtunk ki 😉

 14. 15!
  Az a „hatalom”,ami most ott páváskodik a parlamentben,meg a miniszterelnöki székben,meg a köztársaság elnöki székben,az milyen pichából esett ki?Hogy ezért tisztelni kellene őket..Ha szabadna kérdeznem..Ha már származásnál tartunk..
  Ha megkereste mindenki a választ magában,akkor rendben is vagyunk..
  Jó napot,csak ennyit akartam..

 15. „Felteszem a kérdést, akkor gyilkolhat is?”

  Elméletileg ő a hadsereg főparancsnoka. mire való a hadsereg, ha nem gyilkolásra? 😉

 16. Remek a cikk 🙂 Shit pál meg már a múlté bár azért a záradékban van egy s más például élete végéig havi 1.5 millió…szerintem ennyiért mi itt sokan,még arcpirítóbb dolgot is megcselekednénk.
  ez a 1.5m kb 20 minimálbéres munkaerő ennyit dobott el magától a hatalom ez nem kell neki viszont a SP igen.Számomra igen érdekesek ezek a juttatások mert mire fel jár ilyen vagy még ilyenebb összeg a Főnök talpnyalóinak.Tudom…tudom mert a saját kis sleppje máskülönben nem adná el a lelkét.

 17. jó reggelt,

  tibor bá, hogy hogy, s hogy nem, eltűntek hozzászólásaim. nem csak a tegnapiak, hanem az összes. nem világos számomra, hogy megsértettem volna bármilyen fórum szabályt, ezért most iszom a kávémat és csodálkozom.

  any comment, vonatkozólag?

 18. 22:
  Tegnap a szolgáltató szerverében egy merevlemez kifingott (értesített róla délelőtt, amikor lelassultak a műveletek. jeleztékj, hogy 22:00 után cserélik). Este akartam Gedeon provokatív kérdésére válaszoni 23:00 után, Solymosi Eszter ügyben, amikor elszállt a honlap. Ma reggel akartam válaszolni és nem volt mire. Több hozzászólás is elment, de csak erről az oldalról. Minden, ami április 03. 19:15h után lett beírva. Az nekem a gyanús, hogy kizárólag Solymosi Eszterrel kapcsolatos hozzászólás ment el. Gyanúm szerint valaki szelektáltan belenyúlt. Lecseréltem a jelszót.

  Dorka! Ehhez mit szólsz?

 19. Azt hogy az nem itt lett tárgyalva, és ott vannak a hozzászólások a Mészárlás Tolouse-ban c. poszt alatt. Azt láttam hogy a tegnapi poszt alól eltűnt egy egykét ‘barba’ vagy milyen hsz, amik kuricinfós-solymosieszteres dolgok voltak (különben szvsz kár törölni az ilyeneket, csak mesterségesen szebbé teszik a képet mint amilyen..)

  Meg azt szólom még, hogy megtisztelő hogy engem kérdezel mit gondolok a hozzászólások szelektív eltűnéséhez. Nos. Eddig sem tudtam a jelszavad. Tegnap Mogyoródon voltam a telken, ma pedig még csak a reggeli konzervvéremet kavargattam, amit hála a vérbankoknak, már egyszerűbben is be tudok szerezni, nem kell szűzlányvérért sorbaállni a rabbinál.
  Amúgy meg kellemes ünnepeket mindenkinek.

 20. 22.

  roppant érdekes. én amúgy nem érintettem a solymosi-témát hanem a geddon kozmikus vonatkozásáról írtam, orbánról mint pszichopatáról, s a fideszről mint pszichózisról, ill. szerepükről a káosz elővezetésében.

  nekem is az az erős érzésem, hogy valaki belenyúlt. mit értesz azalatt, hogy csak ‘erről az oldalról’? erről a blogbejegyzésről? mert az ‘észlelni kezdem a világot’-ról is eltűntek az esti kommentek (többek közt az enyém is).

  a takarításnak nyilván volt célpontja, viszont ha valaki belépett, hijackelte az admin jogot, akkor megszerezhette a kommentelők mail és ip-címeit is, vagy tévedek?

 21. 24:
  Dorka! Ne legyen üldözési mániád. Még csak nem is céloztam rá, hogy a te kezed lenne a dologban. Mert nem is lehet. Pontosan tudom kik ismerték a jelszót. Sokkal inkáb műszaki bakira gondolok. Téged azért kérdeztelek, mert nem vártam, hogy azt mond: „egy zsidónak nem tetszett”, mert másoktól ilyesmiket kaptam volna.

 22. 25:
  Solymosi feltételezés elvetve. Szelektív szerver hiba. Nem nyúlt bele senki. Aki tudja ismételje meg a hozzászólását, ha elég érdekes volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük