Ukrán háború(3)

Ez alatt folytassátok a hozzászólásokat.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

234 gondolat erről: „Ukrán háború(3)

 1. Demkó Attila:

  “ Az Ukrajna elleni orosz agresszió kapcsán van egy nagyon veszélyes keverése a „nemzeti és geopolitikai” szempontból Oroszország számára fontosnak/lehetségesnek és a fantáziának. Ukrajna mindig célpont volt, NATO terület (támadó háborúban) nem, bár terveket kidolgoztak persze. Moszkva nem szakadt el a realitásoktól, pontosan tudják, a NATO mennyivel erősebb. Ma egy konvencionális támadásra nulla az esély. A legsebezhetőbb Észtországhoz/Lettországoz közeli orosz alakulatok leürültek, – Ukrajnában vannak vagy a temetőben/kórházban. A NATO ellen csak az atomütőerő van.

  Meg kellene már érteni, Ukrajna más, ÉRZELMI/GEOPOLITIKAI szempontból is no. 1 Moszkva számára, Budapest értéke pedig nagyjából NULLA. Berlin sem célpont.

  A világ legveszélyesebb érvelése, hogy Oroszország valami abszolút gonosz és őrült, és ha most nem állítjuk meg, akkor majd Budapesten vagy Berlinben kell velük szembe néznünk. Tallin egy picit más tészta – mondjuk amit a baltiak az orosz kisebbséggel csinálnak, az „nem finom”, még ha történelmi okokból én értem, átérzem az okaikat. Ott bizony van provokáció bőven, vagy amit Moszkva provokációként él meg (a szovjet emlékművek) – kisebbségi ügyben meg tényleg olyan jogfosztás van, ami Európa, az EU szégyene, ugyanis hiába érezzük át a balti történelmet, a tragédiáikat, ez megengedhetetlen kéne, hogy legyen, ha a nemzeti kisebbségek elnyomása számítana bármit is ebben a „gyönyörű” Európában (nem téma).

  A józan cél nem „a minden áron állítsuk meg az agresszort ma, mert holnap ránk támad”, hanem az, hogy a világ és természetesen Ukrajna elpusztulása nélkül teremtsünk mielőbb fegyverszünetet, ha nem is békét, mert az nem lesz.

  Oroszország nem a náci Németország, nem egy erősödőben lévő dinamikus hatalom. Már kivérzett katonailag, és évről évre gyengülni fog. Ha most nagyon sarokba szorítja akár egy sikeres ukrán támadás, akár a szankciós politika (nem valószínű, de nem kizárható, bár a szankcióknál még az ukrán hadsereg esélyeit magasabbra tenném), elszabadulhatnak teljesen az indulatok, míg ha a NATO és az EU fegyverkezik persze, de nem tesz végleteset, ez az Oroszország szép lassan leamortizálja magát.”

 2. 2. Analog,

  A NATO sratégák biztosan elemzik a helyzetet, hogy hogyan tartsák az egyensúlyt, hogyan lavírozzanak azon a keskeny mezsgyén, amin járni lehet Oroszországgal kapcsolatban, hogy ne szabaduljon el a pokol.

  Manga vagy valaki linkelt egy cikket, mely arról szólt, hogy a Nyugat nem akarja Ukrajna (gyors) győzelmét, ezért van az, hogy nem szállítanak Ukrajnának harcjárműveket százasával. Mert ha így tennének és az ukránok komolyabb offenzívára lennének képesek, akkor hamar elszabadulhatnának az orosz indulatok.

  Az olajembargó élesedésével, közben egy csökkenő olajárral, plusz Oroszország fegyverkezési versenybe kényszerítésével, amit a Finn, Svéd Nato tagság önmagában is kikényszerít (de ott van Németország is, ami megsokszorozza katonai fejlesztéseit és erre reagálnia kell Moszkvának is) Oroszországnak kampec.

  Legalábbis ezek lehetnek a tervek. Aztán majd meglátjuk.

 3. 3. Ok, csak a nagy stratégia alkotás közepette Európa gazdasága össze fog omlani.

  #https://24.hu/fn/gazdasag/2022/08/29/gazar-foldgazar-gaz-rezsi-rezsiemeles-energia-energiaar-emeles-gazar-emelkedes-zsiday-viktor/

 4. Ha az ukrán-orosz konfliktus kapcsán (is) kivéreztetési tervek vannak, nos akkor kit is kell elsősorban kivéreztetni és miért is?!

  Ha az egy főre jutó energiafelhasználást, élelmiszer fogyasztást és pazarlást, szeméthegyek keletkezését nézzük, akkor hol történik mindez?

  Ha a globalista elit a bolygó erőforrásaiért aggódik, akkor első körben hol kell olyan lépéseket megtenni, hogy ez változzon? Melyek ezek az országok, kontinensek?

  Meg lehet enni a pénzt? Éhes maradsz és fázol-e, ha van egy számsor a számládon, dugig papírpénz a pénztárcádban, de ugyanakkor nincs energiaforrásod és élelmiszered elégséges mértékben vagy egyáltalán? Mi az igazi érték egy ilyen kritikus időszakban? Ha ennyire rossz helyzetben vagy, mit vagy hajlandó feláldozni azért, hogy ne éhezzél és ne fázzál? A szabadságodat igen?

  Mi a szitu, ha nem csak nézel, de látsz is? Azok fognak korábban kivérezni, akik energia- és élelmiszerhegyeken ülnek vagy akik semmiből gyártott papírfecni hegyeken? Melyik verziónak a nagyobb az esélye? Ki bírja tovább?

  A válaszok legyenek a sajátjaid, ezek csak a kérdések voltak.

 5. Addig nem lesz béketárgyalás, amíg bárminemű támogatást kap Ukrajna ill. a megtorló partizánakciók megelőzésében közre nem működik a hithű ukrán lakosság az oroszok javára.

 6. Elindult Herszonnál az Ukrán offenzíva. Korainak érzem, még meg kellett volna várni amíg több nyugati fegyver érkezik. Az USA LendLease programja is csak szeptembertől pörög fel, én biztos voltam benne, hogy előbb nem lesz támadás, és addig is a HIMARS-okkal meggyengítik az orosz utánpótlást és leapasztják az eszközállományt. Ebből könnyen egy csúnya ukrán kudarc lehet.

 7. 7 – Vlagyimir:
  Látom keményen az ukránoknak drukkolsz. Pedig az emberiség érdeke egy orosz győzelem. Ha Putyin komolyan vesztésre áll, atomhoz fog nyúlni.És akkor nem csak Ukrajna nem lesz, de emberiség se.

 8. 8: Tibor’bá: Már miért vetne be atomot? Semmi értelme nem lenne, azzal kiírná magát végleg a szalonképes országok közül. Egyébként ha jól tudom az orosz doktrina egyértelmű, nem vethetik be egy olyan konfliktusban ami még csak nem is háború.

 9. 8: Tibor bá’

  „Ha Putyin komolyan vesztésre áll, atomhoz fog nyúlni.És akkor nem csak Ukrajna nem lesz, de emberiség se.”

  Nehéz elképzelni, hogy van egy militáns mag, akiknek éppen ez a célja?!
  Sürgeti őket az idő, mert egy síma pénzügyi bukás a végüket jelentené, ezért mindent feltettek a megnyerhető első csapásra? Csak várják a kiprovokált orosz taktikai bevetést, hogy az „emberiség megmentői” lehessenek? Azután meg lesz erőforrás, meg amúgy is tabula rasa.

  Ernst Wolff mellett a neves pénzügyi és geopolitikai elemző, Martin Armstrong is egyértelműen fogalmaz: „Az ukrajnai háború, és az Oroszországgal való konfrontáció valódi oka a globális pénzügyi és gazdasági rendszer katasztrofális állapota. Hasonlóképpen, háborúra van szükség a Világgazdasági Fórum (WEF) által meghirdetett „Nagy Reszet” (GR) megvalósításához is.” A II. vh óta növekvő adóssághegyek mára kifizethetetlenné váltak, szükség van tehát egy globális szanálásra a továbblépéshez, mert a banki és pénzügyi lehetőségek már kimerültek.
  #https://t.me/nemazujvilagrendre/2000

  Persze ember tervez, isten se tudja hogyan lesz…

 10. 7. Vlagyimir
  Kizártnak tartom, hogy a támadás helyéről, mértékéről, időpontjáról az Ukrán vezetés döntene.
  Ha másra nem is figyelünk, csak a műholdak titkos információinak szűrt átadásának ütemezésére, már ez egymagában elégséges ahhoz, hogy direkt vagy indirekt, de az USA irányítsa az Ukránok kezét fogva a hadmozdulatokat.

 11. 9. Vlagyimir.
  Az USA kiírta magát amikor a japóknál bevetette az atomot???
  Vagy nekik két pár van? Ja, tudom kimagyarázták, hisz a győztes írja a történelmet. De mi van ha az orosz nyeri az atomháborút???
  A világ egy része elítélné, a másik nem, ahogy most is az ukránok elleni támadást.
  Egyébként egy ilyen balhé után, szerinted lesz még ország aki számon kérje, hogy elindulnak az orosz ballisztikus rakéták???

  10. Vaszil

  Nem lesznek az emberiség megmentői, sem tabula rasza.
  Túl korán jött ez a háború a nyugatnak! Kellett volna még legalább három év, hogy eséllyel szálljanak szembe az orosz atomarzenállal. De Putyin nem adta meg.
  Ha az orosz elindítja a bulit, el fog az USA és a többi tetűfészek is pusztulni.

 12. Gondolom Vlagyimir taktikai atomfegyver bevetésére gondolt, ami kiserejű harctéri töltetet jelent. Tibor bá meg totális atomháborúról, ahol – ha egy ilyen bekövetkezne – teljesen mindegy lenne már, hogy kinek milyen lesz vagy inkább csak lenne utána a renoméja.

  Az oroszok veszíteni fognak és semmiféle atom nem lesz bevetve.

  Az orosz háborúvesztés pedig nem csak annyit jelent majd, hogy kitakarodnak Ukrajnából, hanem Oroszország megszűnik létezni abban a formában, ahogy ma ismerjük.

  Meg van írva a sorsa, nem lehet másként.

 13. A ma indult Herszoni offenzíva első napján négy falut szabadítottak fel: Nova Dmytrivka, Arkhanhel’s’ke, Tomyna Balka és Pravdyne került újra Ukrán kézre. Az orosz ellenállás eddig jelentéktelen, inkább visszavonulót fújtak, meglephette őket a támadás, annak ellenére, hogy hetek óta lebegtetve volt.

 14. Ehhez mit szólnak a szakértő urak?

  „Műholdfelvételek szerint Szíriából a Krímbe vitték az orosz Sz-300-as légvédelmi rakétarendszereket”

  #https://444.hu/2022/08/29/muholdfelvetelek-szerint-sziriabol-a-krimbe-vittek-az-orosz-sz-300-as-legvedelmi-raketarendszereket

  Ennyire a végét járja az anyaországban és a háborús területen az orosz hardver, hogy ki kell vonni Szíriából és a Krímbe vinni?

 15. 14. Gyarmathy
  „…Meg van írva a sorsa, nem lehet másként.”

  Vakhit. Senkinek/semminek nincs előre megírva a sorsa. A jövőt elsősorban cselekedetek és lehetőségek formálják.

 16. Az Sz-300-as áttelepítéséről ez a hír ugrott be.
  (Már, ha igaz az áttelepítésről szóló hír minden részlete.)

  „Műszaki hiba miatt lerobbant a Prince of Wales brit repülőgép-hordozó a NATO zászlóshajója”

  Ezek az angolok még egy működőképes hajót sem tudnak építeni. Ha ez a legmodernebb hajójuk, akkor milyen lehet a többi?
  Az Ukrajnának küldött nyugati fegyverek is így működnek, bocsánat, így nem működnek, akkor az oroszok megnyugodhatnak.

  Egy egy eseményt hiba kivetíteni egy komplett rendszerre állapotára.

 17. 11 – Károly

  „Kizártnak tartom, hogy a támadás helyéről, mértékéről, időpontjáról az Ukrán vezetés döntene.”

  Ez így van.
  Igazából a mostani herszoni ukrán offenzíva fő oka az, hogy a fásuló és a teljesen más problémákon agyaló nyugati közvélemény felé azt közvetítsék, hogy íme, van értelme az ukránok anyagi, erkölcsi és legfőképpen fegyveres támogatásának, hiszen van eredménye, jól harcolnak és sikereket érnek el.
  Az más kérdés, hogy bármi részsikert hatalmas médiatámogatás mellett százszorosára felnagyítva adják majd el a közvélemény felé.

  Egyébként az operatív helyzetről annyit, hogy valóban vannak helyek ahol az ukránok áttörték az orosz védelmi vonalakat és elfoglaltak egy-egy falut vagy kisebb települést, vannak helyek, ahol óriási erőket mozgósítva sem sikerült ez nekik, vannak helyek, ahol jöttek az ukránok és pár óra leforgása alatt újra az oroszok foglalták vissza az adott területeket, sőt, még itt a déli frontszakaszon is volt konkrét pont, ahol az oroszok támadtak és az ukránok védekeztek.

  Az ukránok nagy erővel támadnak (tegnap 3 fő támadási irányuk volt), az oroszok logisztikailag a herszoni terület északi felében hátrányban vannak, hiszen ez már a Dnyeper folyó túlsó fele.
  A harcok kemények, megy az adok-kapok, folyamatosan jönnek a hírek, a csapatok ide-oda mozognak, esetleg egy-egy nap végén érdemes megnézni, hogy mi történt az elmúlt 18-24 órában.

  Az egyes felek veszteségeiről a neten vannak számok, de ezek ellenőrizhetetlenek. Nyilván az ilyen jellegű támadásnál a támadó fél veszteségei a nagyobbak; ezt erősítik azok a hírek is, hogy az odesszai régióból tartalékosok tartanak a herszoni offenzíva helyszínei felé, hogy „pótolhassák a réseket”, ahol az emberanyag fogyóban van. Képeket nem láttam, de olvastam este valahol, hogy a nyikolajevi kórházban csúnya állapotok vannak a rengeteg érkező sebesült miatt és sok vérre van szükség.

  Ha lesz valami érdemleges fejlemény, majd este vagy holnap újra leírom, természetesen az ukrán sikerekről is beszámolok, ha lesznek ilyenek.

 18. Durva aránytévesztések!

  Néhány észrevétel a fenti hozzászólásokkal kapcsolatban:

  Érdemes kivárni a beharangozott nagy ukrán ellentámadásnak a végét. Tegnap az ukrán oldalak felrobbantak és hatalmas előre nyomulásról számoltak be a nap folyamán. Délután a CNN már lehozta, hogy a Pentagon nem érzékelt semmiféle nagy ellentámadást, egyelőre csak előkészítő műveltek zajlottak. Kora este az ukrán vezetés részéről a sajtóban elhangzott egy felhívás, miszerint mindenki vegyen egy kicsit vissza és várja meg az ukrán kormány/hadvezetés hivatalos bejelentéseit ebben a témában. Közben az orosz VM nyilatkozata szerint voltak ugyan ukrán próbálkozások, de nincs igazán értékelhető ukrán katonai siker. Ezt támasztja alá mind az amerikai média, mind az ukrán vezetés közzétett kérése is, ráadásul a sikeres ellentámadásról egyelőre videóanyag sincs, csak a napi szintű „klasszikusok”.
  Hogy lesz-e igazi nagy ellentámadás és az sikeres lesz-e vagy sem, majd meglátjuk.

  Már csak azért is célszerű egy kicsit „lehiggadni” a témában, mert a htka-n Gerimaster tegnap közzétett egy hírgyűjteményt (cikk címe, média, dátum), ami az elmúlt hónapokban minden alkalommal valami nagyvolumenű ukrán ellentámadást propagált:

  Megindult az ukrán ellentámadás Donbaszban! – 10perc.hu 4 hónapja
  Herszon, sorozatos ellentámadások érik az orosz állásokat, nincs áram – hvg.hu 2022. jún. 3
  Úgy tűnik, durva ellentámadásra készülnek az ukránok – hajdupress.hu 2022. júl. 10
  Egymillió fős ukrán ellentámadás Herszon visszafoglalásáért – novekedes.hu 2022. júl. 12
  Három irányból indítottak ellentámadást az ukrán erők Herszon felé – hirado.hu 2022. jún. 20.
  Ukrajna: gigantikus ellentámadás – hang.hu 2022. júl. 23
  Fordulatot hozhat az ukrán ellentámadás? – Nemzeti.net 2022. júl. 25
  Magabiztos ukrán nyilatkozat: indul az ellentámadás – Napi.hu 2022. júl. 25.
  Ellentámadásba lendülhet az ukrán hadsereg? – magyarnemzet.hu 2022. júl. 26
  Ellentámadás: megindultak az ukránok Herszonnál – Mandiner 2022. júl. 28
  Herszon visszafoglalása demoralizálja majd az orosz – karpat.in.ua 2022. júl. 28
  Brit felderítés: Herszon térségében lendületet vett az ukrán – karpathir.hu 2022. júl. 28.
  Felpörgött az ukránok ellentámadása – privatbankar.hu 2022. júl. 28
  Több ezer orosz katona került kelepcébe Herszonnál – Maszol.hu 2022. júl. 28
  A brit hírszerzés szerint az orosz hadsereg herszonban lassan „kifogy – atv.hu 2022. júl. 30
  Az oroszok taktikáját alkalmazzák az ukránok – térképen a herszoni ellentámadás – novekedes.hu 2022. júl. 30
  Herszonban ellentámadásba lendültek az ukránok – kronika.hu 2022. júl. 31.
  Az ukrán ellentámadás súlypontja egyértelműen Herszonra esik – novekedes.hu 2022. aug. 6.
  Gyorsjelentés, videó a frontról: ukrán ellentámadás – hellomagyar.hu 2022. aug. 9
  Bemondták az ukránok: megindult az elsöprő ellentámadás – startlap.hu 2022.aug.11
  Radar: Ukrán ellentámadások – hirtv.hu 2022. aug. 11
  Sorra robbannak fel az orosz repterek, indul az elsöprő ukrán – portfolio.hu 2022. aug. 11
  stb.

  Igen élelmes megjegyzés volt ehhez, hogy ezek az ellentámadás sorozatok mindig egy picit nyugatabbi területekről következnek be az előző ellentámadáshoz képest…
  Tehát célszerű nem beülni az internetes propaganda hintába, még akkor sem, ha amúgy nagyon lelkesítően hat egyesekre – ugyanis pont ezért csinálják.

  A másik észrevételem, hogy valóban nagyon amatőr szintű benézés egy haditechnika műszaki hibája miatt általánosságban interpolálni a véleményt egy egész rendszerre – teljesen mindegy, hogy lerobbanó brit repülőgéphordozóról van szó vagy bármi másról. Igen, a haditechnika le szokott robbanni, kivétel nélkül mindenhol. Ezért van karbantartó és egyéb kiszolgáló személyzet alapból hozzájuk rendelve.

  SZ-300 üteg elszállítása Szíriából:
  Egyetlen üteget visznek el onnan, ráadásul egy katonai szempontból másodrangú szíriai helyszínről, az SZ-400 rendszerek viszont maradnak Szíriában.
  Az Orosz Föderáció területén nagy mennyiségű és több rétegben felépített légvédelmi rendszerek vannak telepítve, a honi légvédelemtől viszont nem fognak elvonni erőket, azoknak azokat a körzetek kell védeni non-stop, ahová telepítették őket.
  Külföldi hadszínterek között pedig úgy mozgatják az ilyen célokra szánt eszközparkot, ahogy jónak látják, ebből levonni olyan markáns véleményeket, hogy a végét járja az anyaországban a hardver komolytalan.
  Már csak azért is, mert holnaptól indul egy nagy távol-keleti hadgyakorlat (Vostok 2022), ahol csak az oroszoktól lesz 50 ezer katona, 60 hadihajó, 140 repülőgép és helikopter és ötezer egyéb katonai hardver pl. harkocsik, tüzérség, gépesített lövész egységek és még légvédelmi rendszerek is. Tehát a Szíriából a Krímbe szállított 1 db SZ-300 üteg nagyságrendileg nem oszt és nem szoroz, ha egyáltalán igaz a hír…

  Én azt is elhiszem, hogy meg van írva a győzelem és a bukás is, de jelen pillanatban Ukrajnában teljes hadiállapot van, már a 60 évesek és a nők is beállhatnak harcolni, Nyugatról is jött/jön némi katonai hardver, önkéntes és pénzügyi támogatás is nem kevés. Ukrajna teljes területe célpont, a keleti régióktól Lvov (Lviv) városáig bárhová is mértek már csapást az oroszok.

  Ehhez képest Oroszország úgy vívja ezt a háborút, hogy nincs hadiállapot, nem hogy a polgári lakosság mozgósítása és behívása sem indult el, de még a 2 millió fős tartalékos állományt sem mozgósították. Az elnöki rendelet a plusz 140 ezer fős létszámnövelést is toborzással és szerződéses katonai szolgálattal kívánja megoldani.

  Ukrajna és Oroszország vérzik.
  Csakhogy amíg az Orosz Föderáció sebeiből – egyelőre – a legjobb esetben is csak csepeg a vér, addig Ukrajnából egyenesen ömlik.

 19. Mivel a napi médiában ez már nem is hír, akkor nincs is – pedig van.

  Ukrajna mellett Szíriában is folynak a harcok, az orosz hadsereg jelen idő szerint egyszerre 2 különböző földrajzi helyen van jelen és vív háborút, meg közben hadgyakorlatozik:

  Tehát amikor „elemezni”, „értékelni” vagy „jósolni” akarunk, azért nem árt jobban képben lenni.

 20. Megértem a zsigeri oroszgyűlöletet, azt is megértem, ha valaki masszívan az ukránoknak szurkol, az is érthető, hogy a lelkesítő internetes reklámdömping jól esik a léleknek, de ettől még letagadni a katonai realitásokat ostobaság.
  Nem, egyelőre az orosz haderő még nem óhajt összeomlani ahogy az orosz gazdaság sem. Jó hír vagy rossz hír…, nem tudom. Tény.

 21. Orosz VM mai jelentése szerint 131 db ukrán harcjárművet lőttek ki és több, mint 1200 ukrán katona esett el a Mikolajiv-Krivij Rih irányban és egyéb irányokban végrehajtott támadás során.
  Ha ezt a hírt osztjuk kettővel (amit célszerű), akkor 65 db kilőtt harcjármű és 600 halott 48 óra alatt ukrán oldalon.
  Egyelőre más szakmai fórumokon sem jönnek hírek az ukrán offenzíva sikerességéről, ha bármilyen érdeminek tekinthető infó lesz, megosztom.

  Viszont Daniel Davis alezredes a Fox News adásában azt állítja, hogy nincs és nem is lesz nagyobb ukrán offenzíva.

 22. A 7-es hsz-emben én is írtam, hogy korainak gondolom, és ebből nagy ukrán fiaskó is lehet. Ukrajna még nem készült fel egy komolyabb ellentámadásra, én szeptember végét jósoltam eddig magamnak, akkorra érkezik be elég nyugati fegyver, és zárul le elég ukrán katona kiképzése. Ezt a támadást én az Ukrán vezetés frusztrációjának és türelmetlenségének tudom be. Eddig nagyon jó taktikát követtek, a HIMARS-ok szépen bontották az orosz ellátási vonalakat, ment a kiképzés, jöttek a nyugati fegyverek, de ez még jelenleg édeskevés egy támadáshoz, még csak ott tartunk, hogy kiegyenlítődtek az erőviszonyok. Egészen biztos, hogy a támadó fél nagy veszteséget szenved egy ilyen offenzívában, az 500 halott ukrán oldalon szerintem sem lehetetlen, egyszerűen nem engedhetnének még meg maguknak ekkora veszteséget.

 23. 26. Vlagyimir
  Ukrajna mögött – még a Nyugat támogatása ellenére is – töredék tartalék és töredék erőforrás van az oroszokhoz képest. A különbség nagyjából egy nagyságrend. Persze innen nyerni szép, ahogy mondják…, de a hadászatban csodák nincsenek, legfeljebb taktikai/stratégiai hibák.

  Más:

  The Wall Street Journal: Az ukrajnai háború kimeríti az USA lőszerkészleteit, a Pentagon aggódik
  https://www.wsj.com/articles/ukraine-war-depleting-u-s-ammunition-stockpiles-sparking-pentagon-concern-11661792188?fbclid=IwAR08bgLXQ8gNswPNH0qKKwnZg1Z1FTew7q9PRtuN_eYq-Oyev6Hxpf_5z_s#_=_

  Megjegyzés:
  A világ beleesett a precíziós high-tech fegyverek csapdájába.
  Egy darab CM mondjuk átlag 1 millió, 1 db precíziós bomba 15-70 ezer dollár, típustól függően.
  Egy db buta tüzérségi lőszer meg 100 dollár se.
  Az 1 db Kalibr CM lebont egy házat 1 millió dolcsiból.
  1 millió dolcsiból van 10 ezer tüzérségi lőszerem, ami viszont egy egész várost fog lebontani.
  A „túl sok” precíziós fegyver irgalmatlan összeget emészt fel, ami nem térül meg egy nagy szárazföldi területre kiterjedő hadművelet esetén. Oda sok és olcsó lőszer kell.
  A háborút az fogja megnyerni, aki elég katonát és lőszert tud bedobni.

  Ukrajna már szinte mindenkit mozgósít és behív, akit csak bír, a muníció vészesen fogy, a külföld egyre kevesebbet küld.
  Oroszország a tartalékaiból még alig fogyasztott.

  Az én meglátásom az, hogy nagyon kicsi az esély arra, hogy Ukrajna egymaga – a Nyugati segítséggel együtt – képes lesz megfordítani a háborút. Már az is nagy teljesítmény, hogy egyáltalán képes volt lassítani.

 24. Mi értelme volt ennek az egész ellentámádásosdinak? A feltételek egyáltalán nem voltak meg hozzá, hogy esetleg sikeres legyen. Még néhány ilyen és nagyon demoralizáló lehet az ukrán hadsereg részére. Jó, politikai döntés volt. De ennyire értelmetlen?
  Én már nem keresek logikus magyarázatot a döntések mögött. Ennyire nem lehet mindenki hülye. Itt valami más szempont van, ami szerint logikus. De elérhető így a végső céljuk? Sajnos, nagyon arrafelé tartunk. A fene kívánja.

 25. Sztem igazad van Manga, amikor azt firtatod, hogy ezzel a háborúval valami nem stimmel.

  Ha az oroszoknak életbevágóan fontos lenne a katonai győzelem, akkor mozgósítanának 2-3x annyi tartalékost, és néhány hét alatt letudnák. De ez így pont jó, hogy gazdaságilag Európát kizsigerelhetik. Valójában Putyin is a Great Reset elősegítője?

  Mármint hogy az, de vajon ez csak véletlen?

 26. 27 MangaM
  Nekem olyan is eszembe jutott mindenféle olvasgatás nélkül csak a józan ész alapján hogy esetleg ha már látják az ukránok hogy vesztésre állnak akkor mindegy mindegy alapon elpukkantják az atomerőművet.
  Hogy a bajt tetézzük gondolatban (nem volt időm utánaolvasni) és ha mondjuk elpukkanna egy reaktor mi lenne a többivel?Esetleg el tud durranni az összes? Mi van ha egyet szétcsesznek és elszabadul a pokol de utána már menekül mindenki és a többi is elpukkan elődidézve egy csernobilt csak 2-3-5x-ös mértékben.Biztonságtechnikailag nem tudom hogy ez lehetséges e.
  Na jó nem fessük az ördögöt a falra de gondolatban lejátszva én már nem sírtam hanem jobbat röhögtem magamban 1 percig ezen mint egy vígjátékon hogy annyi baj beüthet az egész gépezetben hogy az iszonyat. És egyszer tényleg beüt majd valami 😀 .Ez tényleg megtörténhet? Végül is meg csak idő kérdése 😀

 27. 29. Keltafan
  Ha az lenne a cél, amit mondanak, akkor ezek a lépések értelmetlenek. Tehát valami más indokolja, ami miatt véghez viszik. De hogyan tudták rávenni őket? Ki koordinálja a döntéshozókat, hogy látszólag számukra (számunkra) káros döntéseket hozzanak?
  Jó, kontraszelekció van, hülyéket termelt ki a nyugati világ. De ennyire? Ez már valószínűtlen.
  Tényleg ennyire be akarják gyorsítani a nagy átalakulást? De az szerintem őrültség. Mégis végre tudnák hajtani? Az miért jó nekik?

 28. Holnap állítják le az oroszok a NS1-et és ma mégis nagyott esett a gáz ára az európai gáztőzsdén.
  Pénteken 340 eur/mw-ért ment a gáz, most pedig, az orosz leállítás előestéjén 254 eur/mw az ár.

  Mi történik itt?
  Kíváncsian várom mi lesz holnap. Ha az oroszok elzárják a csapot és mégsem megy az egekbe az ár, az nem sok jót jelent nekik.

  A katonai fronton pedig hogy mi történik, ki tudja. Ehhez várni kell 1-2 napot, hogy lássuk a fejlemények irányát.

 29. Fiúk!

  Tudja valaki, hogy mi az oroszok valós katonai célja?
  Én ugyanis nem tudom és szerintem ezt rajtuk kívül senki.
  A demilitarizálás, a denácitlanítás – amit az elején megfogalmaztak – pont akkora szar maszlag, mint amikor az USA elindította végtelen War on Terror című műsorszámot. Se eleje, se vége, addig tart, amíg úri kedvük jónak látja.
  Apropó, hova is lett a jenkik tenor elleni világháborúja?
  Egyszer csak úgy feltűnés nélkül eltűnt.

  Ha az oroszok gyors győzelmet akartak volna, akkor nem a békeidős orosz haderő 20%-át viszik be és tartják is bent Ukrajnában.
  Ha Luganszk és Donyeck bekebelezése lett volna a cél, az már rég meglenne ekkora erővel is.
  Tehát a gyors győzelem, mint fő stratégiai terv kilőve.

  Az lehet, hogy rápróbáltak erre, hátha Zelenszkij kormánya egyből befosik és lelép, de szerintem erre ők sem adtak túl sok százalékot.
  Bevállalták, hiszen mindenképpen katonai akciót terveztek, laza esetben rövid, szükség esetén hosszú időintervallumban, ergo nem volt vesztenivalójuk azzal, hogy megpróbálták a könnyű és gyors győzelmet.

  A gázjátékkal megint óvatosan, a tőzsde/gáztőzsde pillanatnyi áringadozása az nem feltétlenül azt jelenti és azért van, mint amit lineáris módon elsőre gondolnánk.
  Ezek a dolgok sem így működnek, egyébként már mindenki tőzsdeguru és milliárdos lenne!

  Friss infók és videók szerint az ukrán ellentámadás gyakorlatilag összeomlott, igaz lehet az ezer feletti ukrán halottak száma, láttam videót ukrajnai mentőautó konvojokról és kilőtt ukrán katonai oszlopról is.

  Idézet a htka-ról (Senkifia):
  „Az AFU vezérkara szigorítja a tájékoztatási politikát a fronton történt katasztrofális kudarcok miatt.
  Új médiakövetelményeket tettek közzé a harcokról való tudósítással kapcsolatban:
  ▪️ A fronton kialakult műveleti helyzet alternatív értelmezése elfogadhatatlan.
  ▪️ Tilos saját előrejelzéseket készíteni.
  ▪️ Csak az AFU-nak van joga jelentést tenni a harci műveletekről, azok előrehaladásáról, következményeiről és eredményeiről.
  ▪ Tartózkodjanak a pletykáktól, és ne értékeljék az AFU és az Ukrán Védelmi Erők tevékenységét összességében.”

  Atomerőmű: Nem olyan egyszerű ezeket az atomerőműveket „elpukkantani”, persze nem is lehetetlen, de perpill Ukrajna szó szerint nem rendelkezik olyan katonai eszközökkel, amivel ezt meg lehetne csinálni. A hűtési rendszer infrastruktúráját megrongálhatják vagy a tárolókat szétlőhetik, de ettől még nem lesz atomrobbanás.

  Mára ennyi az érdemi információm, ha még valakinek van, ne tartsa magában.

 30. Úgy emlékszem, amikor az ukrán-orosz béketárgyalások befuccsoltak, azt mondta Putyin, hogy a háború elhúzódásával Ukrajna léte kerül veszélybe.
  Valóban, az eléjén az oroszoknak elegendő lett volna egy semlegesítés és az oroszok elnyomásának a megszüntetése.
  Viszont azzal, hogy a Nyugat megpróbálja felpumpálni az ukrán hadsereget, így szükségessé vált annak megsemmisítése és területfoglalás a biztonság miatt.
  Tehát addig nem nem állhatnak le, amíg ezt el nem érik. Így is egy befagyott konfliktus lesz, de nem mindegy, hogy ki marad a másik oldalon. A maradék Ukrajna életképtelen lesz, kérdés, ki fogja lélegeztetőgépen tartani? A kivérző Európa képes lesz rá?
  Ez a tél, egyes jósok szerint a következő (ha még leszünk addig így) talán közelebb visz a válaszhoz.
  De ez a feltételezés akkor érvényes, ha logikusan gondolkodva próbálnánk a célokat megkeresni. De ha más a cél?
  A történelemben eddig sokszor volt hibás helyzetértékelés és emiatt hibás döntés. De ami most van, szerintem még soha. Jó, most a döntések mögött már tudomány van, nem csak úgy kitalálják, ha ezeket lehet egyáltalán tudománynak nevezni. Ennyit nem lehet tévedni.

 31. 33. MangaM,

  „Tudja valaki, hogy mi az oroszok valós katonai célja?
  Én ugyanis nem tudom és szerintem ezt rajtuk kívül senki.”

  Szerintem ők sem tudják már.

  A németek célja mi volt, amikor nekiestek Angliának 1940 nyarán?
  És mi volt a céljuk, amikor megtámadták a Szovjetúniót 1941 júniusában?

  Mindkettőbe beletört a bicskájuk, mert az események nem úgy alakultak, ahogy gondolták.
  Most is valami hasonlót látunk az oroszok részéről.

  A gázár kérdést érti valaki?
  Az európai országok cégei egymásra licitálnak, jól felverik az árat, az oroszok meg röhögnek a markukba, mert az orosz import a TTF európai gáztőzsdéhez van kötve.
  Milyen hülyeség ez?
  Nem tud Európa összefogni és azt mondani, hogy figyelj Putyin barátunk, tavaly volt 25 euró egy megawatt gáz, most kapsz érte 50-et és kuss ?

  Kerestem valami infót, hogy Kína most mennyit fizet az orosz gázért, de nem találtam. Pedig az az érzésem, hogy érdekes lenne.

 32. 29 Hogy lenne véletlen? A múltkor fejtették itt ki páran, hogy Dugin milyen okkult sátánista vonalat követ. A nyugati elit ugyanúgy sátánista szabadkőműves. Az 1. világháborúval átvették a hatalmat, azóta csak egyre totálisabbá teszik a hatalmukat. Meg vagyok győződve róla, hogy az oroszok ugyanabból a kottából játszanak, mint az USA és az EU. Na persze, nem minden kis báb van tisztában az egész képpel, nyilván sokan a hasznos idióta szerepét játsszák.

 33. 35. Gyarmathy
  A németek azért vesztettek, mert nem tudták ellátni a gazdaságukat nyersanyaggal. Anglia is a padlón volt már, az USA húzta őket a sz@rból, ahogy a szovjeteket is feltöltötte az elején hadianyaggal. Akkor még volt amerikában termelés.
  Most viszont egy nem sokat érő Európa és egy hanyatló USA áll szemben az erőforrás bőségben lévő Oroszországgal. A történelemben a vesztesek mindig az erőforrás hiány miatt vesztettek.

 34. 91 éves korában egy moszkvai kórházban elhunyt Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió első és utolsó elnöke. Nevéhez fűződött a súlyos politikai és gazdasági válságban lévő Szovjetunió megreformálását célzó program, a peresztrojka.

 35. 37. kakukk,

  Miért kellett a Szovjetúniót kisegíteni a 2. világháborúban? Nem volt nyersanyaguk?

  És a hidegháborút miért veszítették el az oroszok/szovjetek?

  Nem volt nyersanyaguk?

  Attól tartok most sem ilyen egyszerű ez a kérdés.

 36. Te elhiszed, hogy – s most egy példa jön a száz közül, csak úgy hasra vágósan! – Kolumbusz Kristóf annak idején három hajójával, amit a spanyol királyi pár megfinanszírozott, elhajózott nyugatra és felfedezte Amerikát?! S akkor ennyi történt?
  Igen? Ez így működik? Occam borotvája, meg ilyenek?! …hogy b…a meg az sok simára beretvált agytekervényt!

  Tudod mit, ha a válaszod igen, akkor ne keresd a miértre a választ, teljesen feleslegesen teszed, legyen az az ukrán-orosz csetepaté vagy bármi, ami izgat a világpolitikában, történelemben, ilyenekben. Mert akkor te azok közé tartozol, akik nem fognak semmiféle igazság nyomára találni, még morzsákra sem! A keresés helyett töltsd a drága idődet valami a számodra és szeretteidnek kedvesebb tevékenységgel, más tekintetben nagyon ügyes ember lehetsz, bizonyára megtalálod azt, ami neked való! Ne pazarold már az idődet, ha a válaszod a fenti kérdésre „igen”, tényleg csak a felesleges köröket futod! Ha már olvasni akarsz, akkor olvass Csukás Istvánt, ha kiskorú gyereked, unokád is van, akkor meg pláne! Hidd el, sokkal jobban jársz, lehet, hogy most felháborodtál egy kicsit, pedig ez egy jóhiszemű tanács!
  Jobb neked nem szembenézni a tényekkel, hidd el, hogy messze-messze jobb lesz ez neked!
  „Mert az éj sötét, és tele van iszonyattal.”

  Azok keveseknek, akiknek pedig a válaszuk egy őszinte „nem!” a fenti kérdésre: kutass, nézz utána mélyen a dolgoknak, járd be a saját utadat, s ne azt várd, hogy a sült galamb a szádba repüljön, ilyen tekintetben sem! Szívből jó utat kívánok az ilyen embereknek!

 37. 36. Ábel
  „A múltkor fejtették itt ki páran, hogy Dugin milyen okkult sátánista vonalat követ.”

  Ma már ott tartunk, hogy néhányan azt feszegetik, Dugin feláldozta a lányát a természetfeletti erőknek. Ja, biztosan Molok tiszteletére tűzbe küldte. Sóhaj.

 38. Elnézést az off-ért, de már megint követhetetlenné váltak a hozzászólások.
  Többen elfelejtik megjelölni, hogy kinek, melyik hozzászólására válaszolnak, így teljesen értelmezhetetlenek.
  Mangával is előfordult, de lehet, hogy csak véletlen, mert nem jellemző, de Zsolt legutóbbi hozzászólása is ilyen.
  Utólag olvasva az előző napi termést, visszaugrálva kinek szólnak a hozzászólások nagyon zavaró.
  Így még reagálni sem lehet rájuk érdemben…

 39. „Most viszont egy nem sokat érő Európa és egy hanyatló USA áll szemben az erőforrás bőségben lévő Oroszországgal. ”

  Ez azért így nem igaz. Nem x tonna acél nyer háborút a modern hadviselésben, hanem processzorok, precíziós célzóeszközök, és szenzorok. Ezekből a „hanyatló nyugat” bőségesen el van látva, míg Oroszország szűkében van. Rövid idő alatt ezeket nem lehet kiváltani.

  Az ukrán ellentámadásról: a négy megszerzett faluból már csak kettőt tartanak. Nem sok értelme volt. Arra talán rávilágít a blama, hogy a nyugat végre észreveszi, hogy a jelenleg Ukrajnába juttatott fegyverek elégtelenek, nagy hatótávolságú rakéták, és komolyabb drónok kellenek, hogy a légierő hiányát valahogy kompenzálják, anélkül végtelen állóháború jön, soha nem lesz elég támadóereje az Ukránoknak területszerzéshez.

 40. Én ragaszkodom ehhez:

  Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity”

  Ez a mondás eddig még mindig bejött.
  Minden vezető hülyeséget hülyeségre halmoz.

 41. (City of London, Wall street) A koncentrált tőke tulajdonosai irányítják a világot a politikusokon keresztül. Így a háborúkat és békét is.
  A politikus az üzleti világ strómanja.
  A fentiek miatt tűnik úgy, hogy a választott politikai vezetőknek elment a józan esze.

  A leg logikusabb céljuknak az látszik, úgy megrángatni a globális üzleti világot, hogy az összeomoljon, és annak romjain egy másik globális modell felépülhessen.
  Ehhez nem használhatnak olyan fegyvert ami hosszú időre, nagy kiterjedésben élhetetlenné tenne területeket.
  Kívánatosak lehetnek a helyi háborúk, polgárháborúk, éhínségek, járványok, államcsődök, tőzsdekrach.
  A kommunikációnak viszont annyira egyben kell maradnia, hogy a tömegeket folyamatosan tudják manipulálni.
  Lásd, jó példa erre, hogy Ukrajnában az oroszok nem semmisítenek meg jelentős átjátszótornyokat, tv tornyokat. Így az Ukránok a lakosságot, külföldet maradéktalanul elérik a propagandájukkal.

  A brit titkosszolgálati baromságok egy picit más tészta.
  Azt már elérték, hogy a politikusokat ne sokra tartsuk. Hasznos idióták képében, ők hasznos strómanjai lettek a nagytőkének.
  Most a titkosszolgálatok renoméját tiporják sárba, de tudnunk kell, hogy a titkosszolgálatok nem hülyülnek el. Ott továbbra is a legkiválóbb koponyák dolgoznak.

 42. 43. Valgyimir
  Igazad van.
  Az ukránoknak kevés a nehéz fegyverzetük, amivel sikereket tudnának elérni.
  DE, nyugatnak sincs annyi, hogy adhatnának dögivel, ugyanis ők, egyrészt nem ilyen háborúkra készültek, hanem lokális szarkeverésre (ide pedig nem kell több mint 10.000 ezer ágyú, amennyi pl. az orosznak van). Másrészt nyugat Európa az elmúlt 75 évben az USA védelmi ernyője alatt úgy leépítette a hadseregeit, hogy neki sincs semmije.
  Namármost, ha Ukrajna számára elő kellene teremteniük 4-5 ezer ágyút, azt le kellene gyártaniuk, mert készleten nincs ennyi és ha lenne is, az kell nekik, mert mi van ha…. De, hogy gyártsák le ezt a mennyiséget egy ilyen energia- és nyersanyaghiányos helyzetben?
  Megjegyzem a németek is nagy bajban vannak a már leadott – nem éppen világrengető mennyiségű – rendelések legyártásával.
  Ezenkívül a nyugat a csili-villi hightech technikára fektette a hangsúlyt, ami precíziós lövésre kiváló, de nem képes tartósan nagy tűzet biztosítani, mint pl az orosz D-20/30-as tarackok. Nem beszélve, hogy nagyon karbantartás igényesek ezek a rendszerek (ez is a használhatóság rovására megy!), és mint tudjuk ott keleten erre nem szoktak nagy hangsúlyt fektetni (nem véletlen az igénytelen D-20/30-as tarack megléte arrafelé).

  A nyugati fegyverek tartós tűzképességéről/igénybevételéről itt egy ukrán elemzés:
  https://t.me/RVvoenkor/24561
  Magyarul:
  Az M777-es löveg:
  Gyakori tüzelés után a cső nem teljes visszatérése az eredeti helyzetébe, ami még inkább ellehetetleníti a fegyvert; 30 lövés után a retesz ékje komoly karbantartást igényel.
  M109 önjáró tarack:
  A heves tüzelés miatt a retesz ékelőtükör és a tölténykamra o-gyűrűi átégnek;
  FH70 típusú légvédelmi löveg:
  Gyakori szivárgás és csökkent nitrogénnyomás a pisztoly egyensúlyi mechanizmusában;
  PzH 2000 német tarack (ebből rendeltünk mi is vagy két tucatot!):
  A parancsnoki vezérlőegység monitorai folyamatosan túlmelegednek, a töltőrendszer gyakran meghibásodik; az obturátorgyűrűk gyorsan meghibásodnak.
  Krab SAU:
  Súlyos tüzeléskor a retesz ékénél lévő biztosíték tengelye letörik, és meghajlítja a retesz ékjének csavarjait;
  Caesar önjáró tarack (francia):
  Az irányító szoftver hibásan végzi a számításokat: az első lövés mindig 600-800 méteres lemaradást jelent; az irányító egységek spontán meghibásodnak.

  Szóval ezek a fegyverek nagyon jók a kis intenzitású konfliktusokban, de ott ahol napi több száz skulót kell elereszteni ott, amint a tények is bizonyítják, gyengén muzsikálnak.
  Az orosz ezzel szemben pedig olyan eszközöket vet be, amikkel annyi lövedéket lő el egy nap alatt, mint az USA az Iraki invázió alatt. A D-20/30-as ágyukkal szemben még több száz nyugati tarack sem érne semmit, főleg területlefedési/tisztítási üzemmódban.

  Egy szó mint száz. Azzal a mennyiségű tarackkal amit az orosz be tud vetni a jelen teljes nyugat tüzérsége is csak egy lepkefing. Egyedül a légierővel tudnák azt a pusztítást végezni, amit az orosz tüzérség.
  Két teljesen más katonai doktrína az orosz és NATO. Habár azonosnak kellene legyen, ti. a NATO is védekező szervezet, de ennek ellenére „missziós” feladatok ellátásra (értsd: nagy távolságra történő erőprojekcióra) lettek finomhangolva, ami nem igényel tüzérséget, légierőt annál inkább. Ezzel szemben az orosz főleg defenzív területvédelemre lett hangolva, amihez kell a nagy mennyiségű légvédelem és a sok tüzérségi eszköz.

  Végkövetkeztetés:
  Ennek okán most ott tartunk, hogy adna a nyugat, csak nincs amit. Gyártani pedig sok energiába és időbe telik, amiből nekik sincs.

  Apropó idő. Amint már február 24.-e után nem sokkal megírtam, az oroszok egy olyan tényezőre támaszkodnak, ami rendkívül korrozív, mindenre ami anyagi természetű. Semmi nem tud neki ellenállni.
  Ez pedig az idő, vagyis negyedik dimenzió (ahogy a fizikusok mostanában nevezik) Ezt használják a hadviselésük során. Ezzel pedig a nyugat – aki nagyrészt a pénzre/anyagra támaszkodik és folyamatosan időszűkében van az általa felgyorsított világában – nem tud mit kezdeni. Remélem érthetően fogalmaztam.

  45. Károly
  Ez így van. A valódi hatalmat soha sem a politikusok gyakorolták, hanem a pénzt nagy mennyiségben birtokló kis létszámú elitek. Nem véletlen, hogy a valódi hatalommal bíró királyságokat eltörölték. Még a Római Katolikus Anyaszentegyház állja útjukat valamennyire, de ennek megszüntetésén is erőteljesen dolgoznak vagy 200 éve.

 43. 43 – Vlagyimir

  „Az ukrán ellentámadásról: a négy megszerzett faluból már csak kettőt tartanak. Nem sok értelme volt.”

  És azt hiszed, hogy most az ukránok leállnak és jegelik ezt a herszoni offenzívát?
  Nem, éppen ellenkezőleg, a” Fekete Lovag” újra támadni fog, már gyűjtik is hozzá az embereket meg a haditechnikát. Maga az, hogy még csak most összpontosítanak újabb erőket, kérdésessé teszi, hogy hogyan volt előkészítve a minapi támadás…

  Ez még talán itt még említve sem volt – mert valóban a külföldi súgók diktálják a tutit az ukrán vezetésnek – de van itt még egy szempont: a herszoni és zaporizzsjai régiókban a közeljövőben népszavazásra készülődnek. Ezt pedig az ukránok nagyon szeretnék megakadályozni.

  Kudarc, nem kudarc, az ukránok beküldenek a darálóba újabb ezreket!

  Egyébként Charkovnál (Harkivnál) is készülődnek. Bárhol, bármi eredményt szeretne a politikai vezetés felmutatni; az okokról már volt szó korábban.

 44. Nem olvastam a great reset könyvet időhiány miatt.Biztos jó kis könyv lehet.De csak így látatatlanba mondom hogy mtit resetel? A társadalmi berendezkedés olyan amilyen.Ezen nem tud mit resetelni nagyon.Az emberek utána is fogyasztanak, fürödnek, üzemanyagot pufogtatnak,ruhát vesznek és kidobnak.Nem mondom de lehet az is hogy a great reset könyv írója az eladásokól kaszált jó nagy összeget.Tehát ha mondjuk átállnánk olyan típusú életre mint erdélyben az önellátó öregek az lehetne egyfajta great reset bár abból nem lenne haszna az elitnek..De most nem sokmindent resetel újra , mert az emberek ugyanúgy fogyasztonak és a tárasdalmi struktúra igy ugyanaz (pl. 10000 kilimétereket utaztatunk műszaki cikkeket, élelmet stb….)
  Esetleg lehet hogy az irányító elit van egy két embergyűlölő, összeomlás fétises ember és úgy döntött hogy döntsük össze a világgazdaságot, szivassuk meg az embereket, (ugysem igazán szeretik az embereket) 😀

 45. 48. Andrew
  Az utolsó mondatod utolsó felében van az igazság egy része. Az elit azon maradék aki nem gyűlöli az embert az is támogatja a másik oldal emberellenes elképzeléseit, mert már nekik is túl sok a 8 milliárd. Szerintük valahogy optimalizálni/racionalizálni kell a létszámot, mert ez a tömeg kezelhetetlen és egyébként is megtette a kötelességét a technikai fejlődés kimaxolásában. A folytatást majd az MI (vagy AI, kinek hogy tetszik) elvégzi. És ha már robotok hada fog ténykedni a kevés kiváltságos jólétéért, akkor már arra a pár millió emberre sem lesz szükségük. Ha megnézed Hulivúd nagyon sok ilyen filmet készített az elmúlt időben Pl. Elysium – Zárt világ, itt is a szuper-kényelemben élő, szeparált elitről mutatnak képet).
  Vajon miért is?
  Véletlenül nem a népek kondicionálása a cél, mint pl. azzal, a 2000 években vetített harmincvalahány részes Fehér-házas sorozattal, ahol az elnök egy szimpatikus fekete volt. Akkor Obama még a kanyarban sem volt. Sokan húzták is az orrukat a filmmel kapcsolatban. Aztán láss csodát 2009-ben megérkezett Obama, a fekete elnök! És a nép egy része nyelte mint kacsa a nokedlit, másik mint a hokedlit.

 46. 49 Nem tökmindegy, milyen színű az elnök? Inkább az számít, mit csinál, és kinek az érdekében, nem?

 47. 48 A great resetnek még csak az előjátéka zajlik. Ha beindul, akkor ne félj, nem ez lesz, mint idáig, hogy mindenki ugyanúgy fogyaszt. Nem is lesz már mindenki életen, pláne ez a dőzsölés nem lesz.

 48. Ezzel a great resettel kapcsolatban: Miért gondolja az elit, h ezt sikerül megúsznia? S hogy ezt az a pár milliárd ‘felesleges’ ember majd hagyja… Főleg, h már nem is titok.

  49. Bendegúz

  Nekem most az X-akták (’90-es évek) sorozat jutott eszembe. Full ez volt benne, csak ufós körítéssel.

 49. 50. Ábel
  Teljesen mindegy milyen az elnök. Nem a bőr színe számít! Nem az tesz emberé. Lásd a németet, milyen szép szőke, kék szemű és mégis milyen elvetemültségre volt képes a II. Vh. alatt egy néppel szemben.

  A fekete elnököt példának hoztam azzal kapcsolatban, hogy miként lehet beültetni a bogarat az emberek fülében, hogy egy olyan dolgot is elfogadjanak amivel szemben ellenszenvvel viseltetnek.

 50. 53 – Bendegúz

  „A fekete elnököt példának hoztam azzal kapcsolatban, hogy miként lehet beültetni a bogarat az emberek fülében, hogy egy olyan dolgot is elfogadjanak amivel szemben ellenszenvvel viseltetnek.”

  Amit te „bogárültetésnek” nevezel, az régóta, alaposan kigondolt, szakmailag leírt és alátámasztott, a tudatmanipuláció egy kis szegmenseként szintén elég régen alkalmazott módszertan. Az egyik legismertebb módszer (ami kapcsolódik a te bejegyzésedhez) az úgynevezett Overton ablak.
  Az egyik utolsó konkrét alkalmazása a Nyugaton az LMBT kérdésében történt és történik a mai napig. Már céloztam rá korábban is, ha nem ismered a lényegét, olvasd át az alábbi írást, nem hosszú. Mondom, napi gyakorlat a mai világunkban.

  https://hu.sainte-anastasie.org/articles/psicologia/la-ventana-de-overton.html

  Ezért néznek a „régi vágású” emberek ki a fejükből értetlenül, hogy mi történik a világban, hová fejlődik és vezet ez mindez – neked volt egy hasonló párbeszéded bálint fórumtárssal nemrégiben, amiben abban egyeztetek meg, hogy a múlt század 60.-as éveitől kezdődtek a bajok (értem, hogy ti mire gondoltatok, de a bajok igazából sokkal régebben kezdődtek).

  Nos, a fenti módszer, ahogy korábban is már megjegyeztem, csak egy apró része a tudatmanipulációs módszereknek. Azok száma, minősége és mennyisége messze-messze túlmutat a csak egy Overton ablakon; igaz, már ez is önmagában rettentő romboló lehet társadalmilag. Az eredmény látható, Nyugaton hatványozottan.

  Igazából a jó és rossz relativizálása folyik a Nyugaton, s ennek az eredménye maga a halál kultúrája. Pusztító s egyben önpusztító stratégia. A vége sehogy sem lehet szép.

 51. 52 Mért ne úsznák meg? Teljes kontroll alatt tartják a kommunikációnkat. Egyedi ámokfutókat könnyen le lehet kapcsolni, mielőtt még a közelébe érnének akármelyik fontos embernek. Ha szervezkedni kezdene a köznép, akkor meg beépülnek és egymás ellen fordítanák a csoportokat. Évszázadok óta jól begyakorolt módszerek szerint.

 52. 54 Így van, köszönöm ezt a jó kis írást! A gépi fordítás rettenetes, de a lényeg azért így is átjön.

 53. 54-56:
  Régebben ezt egyszerűbben intézték el: Lehetséges, hogy Amerikában egy gorillát válasszanak meg elnökké? Természetesen igen, csak nagyon sokba kerülne.

 54. 58 – SZVP

  Sok helyen például a pedofíliával csinálják ugyanezt, nyitogatják azt a bizonyos ablakot. Úgy mondják, hogy „érzékenyítik a társadalmat”.

  Egyébként végső soron ezzel itt Európában az iszlámnak ágyazzák meg a győzelemhez vezető utat. Egyrészt jól ki van találva, másrészt meg annyira átlátszó az egész!

 55. Esti mese felnőtteknek:

  Az orosz stratégiai cél nem Ukrajna elfoglalása, hanem a mostani ukrán állam szétesésének az előidézése és ezen keresztül a NATO bomlasztása.

  Ehhez először is vegyél egy jó kis elhúzódó háborút, amely során a meglévő Ukrajnát teljes egészében leamortizálod mind gazdaságilag, mind társadalmilag.

  Ezen folyamatok során lépésről lépésre leválasztod az oroszajkú régiókat, amelyek később akár független, de a Föderációval szövetséges államalakulatokká válhatnak, de ha ez nem elég, akkor csatlakozhatnak magához a Föderációhoz is. Ezek elsősorban a keleti és dél-keleti régiók, amelyek egyébként mind ásványkincsekben, mind iparban messze a leggazdagabb területek és a gazdag termőföldek egy jelentős része is itt található.

  A maradék Ukrajna önmagában már életképtelen államalakulat lenne, amit vagy az idők végezetéig infúzión tart az EU és az USA (nem fognak), vagy fogja magát a maradék Ukrajna és némi belső villongással, polgárháborús helyzettel szépen tovább bomlanak.

  Ebben a fázisban előtérbe kerülhet majd a szétesőfélben lévő maradék Ukrajna területeinek további sorsa, amire bizony Lengyelország és Románia első körben be is jelentkezne.

  Igen ám, de ez már felvetheti az európai határrevíziók kérdését is, főleg, hogy Németország és Franciaország semmiképpen sem nézné jó szemmel Lengyelország területi növekedését, sőt, ez felvetné a II. világháború után Lengyelországhoz került, de történelmileg német területek kérdését is. De ha már a német határkérdés előkerül, akkor bizony előkerülhet a német-francia határ kérdése is, ami szintén a II. világháború után rögzült és nem kimondottan német előnyre.

  Egy kiújuló német-lengyel, román-magyar, német-francia ellentét megspékelve a Balkán további destabilizálásával (Szerbia-Koszovó, Bosznia-Hercegovina és a szerb kisebbségek) előre vetítené a balkáni neo-ottomán befolyás növelésére beindult Törökország és Görögország közötti feszültség további éleződését is, ami együttes hatása rövid időn belül nemcsak cselekvés- és működésképtelenné tehetné a NATO jelenlegi struktúráját, hanem akár okafogyottá is.

  Ez viszont nem minden tekintetben lenne az USA hosszabb távú geopolitikai céljaival ellentétes, sőt, mind London, mind Párizs már készülget a maguk „B”-tervével a jövőre nézve, ahol egy olyan saját katonai-politikai szövetség kialakításán dolgoznak, ahol ők a szervezet első számú vezetői is. („A NATO agyhalott.” – E. Macron)

  Tehát – Biden hosszadalmas unszolására is – Oroszország beindította az orosz léptékekhez képest még mindig fékezett habzású háborúját Ukrajna ellen, aminek a folyamán az EU rengeteg pénzt önt a feneketlen ukrajnai kútba, az USA rásegít közben Európa energiaválságának fokozására, de arra azért Washingtonban figyelnek, hogy Oroszország lehetőleg bírja finanszírozni ezt a kis ukrán kalandot, az sem baj, ha némi plusz zsebpénz is jut nekik, nehogy idő előtt elmenjen a kedvük ettől a bulitól.

  Végeredményben a fél világ áttételesen finanszírozza ezt az orosz háborúsdit, az ukrán államiság szisztematikus felszámolása lépésenként halad, ez a folyamat elvezethet majd Ukrajna széthullásához, ezen keresztül pedig Európa és a jelenlegi, az USA-nak is már feleslegesen sokba kerülő, de sok, amerikai szempontból hasznos dologra már alig használható európai szövetségesi rendszer belső felbomlasztásához.

  Jelen idő szerint ugyanis az USA-nak jövedelmezőbb lenne egy széteső, háborúkba és polgárháborúkba zuhanó Európa, semmint egy idejétmúlt, az USA céljait már inkább hátráltató, semmint elősegítő európai katonai szövetségesi rendszer fenntartása.
  Eddig egyetlen tökös amerikai elnök volt, aki ezt ki is merte mondani hangosan, gyorsan kispadra is ültették, nehogy idő előtt elkotyogjon még pár dolgot.

  Ebben a történetben Oroszország még időszakos partner is az USA törekvésekben, hiszen a történet végére – a tervek szerint – nekik is jut egy kis plusz lakosság némi ukrán területtel és közben a nyugati határai mentén lévő rivális hatalmi centrum bomlásnak indulhat.

  A legszebb ebben az egész műsorban az, hogy ennek a shownak a legnagyobb anyagi támogatója és fő teherviselője az, aki ellen ez folyik: Európa.

  Ha esetleg nem tetszett, amit olvastál, ne aggódj, ez itt csak egy esti mese volt a nagy gyerekeknek.

 56. Egy mai jelentés szerint a dokumentált Mariupoli civil áldozatok száma 87 000 fő. A városban eredetileg 450 000-en laktak, minden ötödik meghalt, az áldozatok száma több mint Hiroshimában vagy Nagaszakiban. Az oroszok szó szerint porrá lőtték azt a várost nehéztüzérséggel. Ez akkora barbárság, amit nem fog elfelejteni a világ.

 57. 60 – MangaM
  Valóban mese, amiknek valóság szaga van, de a valóság ennél sokkal egyszerűbb. A szereplők nem látnak az orruk végéig.

 58. 60. MangaM
  Ez olyan Hóbagolyosra sikeredett:-)!
  Mese, mese, de nagyon igaz lehet, amit leírtál.
  A NATO szerintem sem bírja tovább max. 5 év.
  Kérdés, hogy mi, ill. a románok, melyik szövetségi rendszerbe kerülünk?

  61. Vaszil
  Dehogy nem felejti el a világ!
  Drezdára emlékszik???
  Minden csak kommunikáció kérdése.
  Az USA leszarja az ukránokat, csak eszközök. És nem is Oo. tönkretételében, hanem a gazdaságilag az Amik nyakára nővő EU (azon belül No.) kifektetésében és egy jó kis európai össznemzeti háború kiprovokálásához. Olvasd el MangaM fenti írását, mert lehet, hogy az van legközelebb a valósághoz.

 59. Hékás, ez csak esti mese volt a nagy gyerekeknek!
  Nehogy komolyan vegyétek, erről szó sincs! 🙂
  Egyelőre lövésem sincs, hogy mire megy ki ez a műsor ebben a formában, ezért csak ilyen mesék jutnak az eszembe.
  Hóbagoly/Neutronbagoly viszont biztos büszke lenne Bendegúz megjegyzésére!

 60. 60. MangaM
  Egy polgárháborúba zuhanó, széteső Európa vajon milyen katonai erő tudna lenni? Az eladósodó EU meddig tudja folytatni a központosítási törekvéseit? A déli államok már rég megkapták az újraindítási hitelpénzt, már el tapsolták. Viszont mi is hitelközösségben vagyunk velük, talán jobb is lenne, ha ebből kimaradnánk. Meddig tartható az egységes Euró a déli államok miatt, mikor válik ketté?
  London és Párizs mennyire lehet még számottevő erő katonailag? Németország nem számít. A népességcsere mindkét országban előrehaladott állapotban van, nemhogy erő lenne majd, hanem inkább veszély.
  De ez legyen az ő bajuk, de hogyan lehetne lefalcolni a süllyedő hajóról úgy, hogy az örvény ne szippantson be bennünket?
  Mennyire tudják ezt megakadályozni? Hamarosan megérkezik az új USA nagykövet, mennyire lehet majd semlegesíteni? Minden esetre az már pozitív jel, hogy Bulgáriában gyorsan megbukott a kísérlet és nem tudták már fenntartani az import kormányt.
  Meddig lehet biztosítani az ipar számára a viszonylag olcsó és stabil energiaellátást? Mennyire tud fellépni Kína az itteni beruházásai védelmében?
  Amennyire én látom, félnivalónk inkább a „szövetségeseinktől” van. Ki tudjuk ezt egyensúlyozni? Az egyértelmű, hogy gyengülnek, de azért még bőven van befolyásuk, nem túl nagy a mozgástér.

 61. 60 – MangaM

  Jó írás, sok helyes meglátással.
  De Tibor bá´- tól eltérően az a véleményem, hogy az összkép jóval bonyolultabb; igazából sok mindennel lehetne kiegészíteni a helyzetértékelésed, de ettől inkább most eltekintek (sok mindent már korábban kifejtettem ezen a blogon).

  Csak egy megjegyzés: Nyugat-Európa legerősebb országai ma már csak árnyai önmaguknak és ugyan ambícióik vannak a jövőt illetően, a belső társadalmi kohézió hiánya még sok problémát fog okozni nekik. A demográfiai mutatóik sem optimizmusra adnak éppenséggel okot, inkább nagy belső feszültségeket vetítenek előre. Szóval, Franciaország, Németország és Nagy-Britannia is (hiába menekült el süllyedő hajóról!) már csak a másodosztályban játszanak, hiába kapálódznak (főleg a britek). Ha valaki zárkózni fog a három nagyhoz a közeljövőben (mindegyiküknek saját problémáik is vannak), az India lesz, nem pedig bármelyik európai ország.

 62. 48. andrew
  Én sem olvastam el a könyvet, mert az egészet marhaságnak tartottam.
  Valóban az, de ma már azt hiszem, hogy megvalósítható. Egyáltalán nem kívánom, de ha az értelmezhetetlen és hülye döntéseket ezen cél elérése felé vezető útnak tekintem, akkor eléggé logikusnak tűnik.
  Az kétségtelen, hogy a technikai „fejlődésre” alapoznák az ellenőrző és fenntartási mechanizmust, amihez sajnos már ma is sok feltétel adott.
  Az a baj, hogy nem lehet összeesküvés elméletnek tartani, mert teljesen nyilvános és az óhajtói is ismertek, akiknek minden eszközük megvan a bevezetésére.
  Azért én még mégis hitetlenkedve hallgatom, de már tartok tőle .Főleg a tervezett tempótól.
  Ebben a beszélgetésben elég jól összefoglalják, talán nem ijesztgetés:
  „A Nagy Visszaállítás (COVID-19: The Great Reset) címmel megjelent 2020-ban egy könyv, és ez volt az ebben az évben tartott Világgazdasági Fórum davosi találkozójának címe is. Az elmúlt két esztendőben ennek kapcsán sorra születtek cikkek, interjúk a világ minden pontján. Vajon mi válik ebből valósággá?

  Milyen lesz az életünk tíz év múlva? Tényleg elképzelhető, hogy műhúst fogunk enni? Ha valóban nem lesz saját autónk, mert az amúgy is többnyire kihasználatlanul áll a ház előtt, helyette közösségi autózás (car sharing) lesz, az tényleg olyan idealisztikus lesz, mint ahogy ígérik? Mit jelentet az, hogy nem lesz semmink, mégis boldogok leszünk? Elképzelhető egy olyan világ, amiben egyszercsak nem jutok hozzá a számlámon lévő pénzhez, mert letiltotta a mesterséges intelligencia és mivel készpénz már nincs, nem tudok ennivalót venni? Vagy ezek mind csak a laposföldhívők félelmei, összeesküvés elméletek, amik nagyon hangzatosak és sok követőt hoznak?”

 63. 65. kakukk

  Jó sok kérdést tettél fel, amire tudok értelmes választ adni, azt lásd alább, amire nem, azt értelemszerűen nem fogod látni.

  „Egy polgárháborúba zuhanó, széteső Európa vajon milyen katonai erő tudna lenni?”

  Most sincs önálló európai haderő, vannak európai államok meg van egy USA irányítású NATO. A NATO hatékony konvencionális haderejének kb. 90%-a az USA, a maradék 10% az összes többi NATO tagállam együttvéve. Ha Európáról, mint önálló katonai entitásról beszélünk – szigorúan csak elméletileg – akkor globális szinten gyenge katonai erőnek mondanám minimális erőprojekciós képességgel, foghíjas nukleáris triáddal, nulla rakétavédelemmel és csak jelképes saját műholdas rendszerrel.

  „London és Párizs mennyire lehet még számottevő erő katonailag?”

  Lehet. Mindkettő atomhatalom és Európában talán ez a két állam képes még felmutatni egy valamilyen szinten működőképes és ütőképes hadsereget. Sok minden függ persze attól, hogyan alakul az EU és a NATO jövője. A NATO keretein belül viszont csak másodhegedűs hatalom maradhat mindkettő.

  „Meddig lehet biztosítani az ipar számára a viszonylag olcsó és stabil energiaellátást?”

  Nagyjából semeddig, ez semelyik exportőrnek nem érdeke, a szénhidrogén alapú energiahordozókat és az atomenergiát nem lehet kiváltani „zöldségekkel”.

  „Amennyire én látom, félnivalónk inkább a “szövetségeseinktől” van. Ki tudjuk ezt egyensúlyozni?”

  Attól függ, melyiket. Szlovákiát és Romániát jó eséllyel igen, az USA-t kizárt.

  A többi kérdésre a legjobb esetben is csak totózni tudnék a válaszaimmal, így ezt kihagynám. Ez nem azt jelenti, hogy a fentiekben igazam van, de ezekre legalább van egy valamilyen szinten alátámasztott válaszom.

 64. „Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelenése szerint az elmúlt napon 350 orosz katona halt meg Ukrajnában és húsz harckocsit semmisítettek meg az ukrán erők. A legfrissebb, szerdai összesítés alapján eddig megközelítőleg 47 900 orosz katona vesztette életét Ukrajnában, az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett 1974 harckocsit és 1091 tüzérségi rendszert.”
  https://hirado.hu/kulfold/cikk/2022/08/31/megerkezett-az-ukranok-hadijelentese

  Na…, tehát Ukrajnában akkor eddig kb. 24 ezer orosz katona, 987 harckocsi és 545 tüzérségi rendszer pusztult el orosz részről fél év alatt Ukrajnában.

  Ez a békeidős orosz haderő esetében:
  – a létszám 5,3 %-a (450 ezer harcoló fővel számolva)
  – a harcjárművek 7,5 %-a (a 12 ezer hk-ból csak 3 ezer aktívat, a 30 ezer páncélozott járműből csak 10 ezer aktívat vettem számításba)
  – a tüzérségi eszközök 6,4 %-a (17 ezer tüzérség eszközből 8500 aktív darabot vettem figyelembe).

  Ezen felül, ami véleményem szerint reális veszteség az 45 db merevszárnyú repülőgép és kb. 70 db helikopter, ami:
  – a repülőgépek esetén 6,0 % (a kb. 1500 db vadász és vadászbombázóból 750 db aktívat számoltam)
  – a helikoptereknél pedig 3% (1500 db szállító és 540 db aktív harci helikopter figyelembe vételével).

  Ha egyszer majd kiderül az igazság, akkor lehet, hogy ezek a számok elég közel lesznek hozzá így fél év háború után.
  Én ezt érzem nagyjából reálisnak, ami az alap orosz haderőre vetítve kb. 6,5%-os összesített veszteséget jelent.

 65. 68. MangaM
  A jelenlegi helyzetben Franciaország atomhatalom, amiből még baj lehet.
  Az ország egy időzett bomba, bármikor kitörhetnek zavargások, amit az érzékenyített központi hatalom nem tud majd kellő képpen kezelni. Ebben az esetben pedig az atomarzenál felügyeletét valaki(k)nek át kell venni, mert különben olyan kezekbe kerülne, ami nagyon veszélyes. Ahogy egy orosz szétesés gond lenne, úgy ez is. Az angol helyzet talán még nem annyira kritikus.
  Az energiaellátásnál a relatív helyzetre gondoltam. Míg a nyugat a drága és bizonytalan LNG felé halad (meg hosszú távon vezetékeket szeretne nem túl stabil helyekről) , addig a csővezetékes ellátás előny és olcsóbb is. Az erőltetett zöldítés még káros, nagy gázfüggőséget okoz, nem véletlenül alakultak ki miatta a mai problémák. A Paks2 csak sokára lesz üzemképes és csak rövid ideig lennénk önellátók áramból, mert a régiek üzemidejét nem lehet a végtelenségig hosszabbítani. Meg addigra már a csuda tudja, hogy mi lesz a helyzet.
  Azt sem látom tisztán, hogy az USA befolyása meddig tud döntően érvényesülni. Tartok tőle, hogy hamarabb fog felbomlani és részekre szakadni, mint ahogy azt tervezi ellenfelével.

 66. Beragadt.
  Na, mindegy, régi mantra amúgyis.

 67. MangaM,

  Mit szólsz ahhoz, hogy az oroszok számos modern, drága precíziós rakétájukat lőtték el fából készült HIMARS utánzatokra? 🙂

  #https://telex.hu/kulfold/2022/08/30/csali-himars-kiloves

 68. Semmit, ugyanis a műszaki álcázás alap tananyag.
  Irakban felfújható makettekre dobálták a jenkik a precíziós bombákat sok esetben, meg Szerbiában is.
  Szerinted az ukrán HIMARS csapások fele valódi célpontokat talál el, amiről az ukrán média jelentést is ad ki?

  S-300 légvédelmi rendszer:
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e1/Aircraft_preparation_-_S-300_SAM_mock_up_%283%29.jpg/1920px-Aircraft_preparation_-_S-300_SAM_mock_up_%283%29.jpg

  T-72:
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d4/45th_Separate_Engineer-Camouflage_Regiment_-_T-72_mock-up_%286%29.jpg/1920px-45th_Separate_Engineer-Camouflage_Regiment_-_T-72_mock-up_%286%29.jpg

  Még az MN/MH-ban is volt olyan csali, ami rendesen olyan radar visszaverődést produkált, hogy a korabeli összes irányított cuccot átverte.

  Nekem ez nem újdonság – mivel műszaki tiszti végzettségem is van – hanem tök evidens.
  De nem kell ezeknek túl nagy jelentőséget tulajdonítani, ezzel még soha nem nyert háborút senki és túl sokszor nem is lehet elsütni. Az orosz CM-ek darabszámát is nyugodtan oszd el kettővel, ami ilyenre ment.

 69. 69. MangaM,

  Már láttuk ezt a második frontot ez év február-márciusban Kijevnél, valahogy nem jött be.

  Most bejönne? Vagy máshol kerülne megnyitásra, mint tavasszal? Valahol közelebb a Ukrajna nyugati határaihoz például az utánpótlási útvonalak elvágása céljából?

  Ki tudja a német tábornok miért nyilatkozott. Könnyen elképzelhető, hogy csak a kommunikációs stratégia része csökkentendő az oroszok megalázottságát.

 70. 74. Gyarmathy

  Nem volt második front, egyetlen összefüggő frontszakasz volt 2000 km széles arcvonalon széthúzva, utána ezt a szélességet felezték be. 🙂

  A korábbi hsz-em beragadt, majd megérkezik idővel.

  Egy német tábornok miért csökkentené az oroszok „megalázottságát”? A végén még hadisegélyt is küldenek nekik…

  Szerintem maradj türelmesebb te is, túl gyorsan mozdulsz minden hírfecnire, aminek a fele sem igaz.

 71. Csak úgy kissé elmélkedve, bámulni a világban zajló folyamatokat és próbálni valahogy összerakni a kirakójátékot a különböző fejlemények alapján, őlök és töprengek.
  Ahogy nagyon helyesen észrevettük, a hirekre nemigen lehet adni, minden oldal csúsztat, szépitget, talán sokszor hazuik, vagy elsumákol, érdekeik szerint, a szajhamédia lelkes segitségével, szóval hagyjuk.
  Függetlenitve magunkat a sok ellentmondó hirözöntől, nézzük a várható helyzetet:
  1.Közeleg az európai tél. Hogyan gondolja az EU megoldani a kontinens POLGÁRI energiaszükségletét, az ipar nyersanyagszükségletéről már nem is beszélve? Milyen logika alapján ugrott az unió vezetősége rögtön és azonnal az oroszellenes szankciókba, az energiaellátás semmi alternativája nélkül, csak mert akkor küszöbön állt a nyár?Miféle emberek ezek, és ki fogja őket felelőségre vonni, valamint mi lesz a büntetésük?
  2.Európa elmebajának hozadéka okán, a dúskáló, gondtalan évei alatt befogadott, vidám, széles jókedvvel, milliónyi primitiv, nem hogy alul, de semennyire sem képzett , destruktiv, parazita, deviáns hajlamú, rendes munkás élethez életében nem szoktatott, idegenlelkü, kereszténygyülőlő , a befogadó népektől MINDENBEN gyökeresen elütő hatalmas tömeget!
  Nem a dél-afrikai búrokat , mint országom, de az arab világ szemetét!
  3. A boldog időszaknak vége felé tart Európa. Mi lesz a nemzetgazdaságok gyengüléseével, ne adj isten akár bedőlésével eggyüttjáró életszinvonal, hogy azt ne mondjam össznépi elszegényedés társadalmi hozadéka a jelenlevő hatalmas migránstárstömegekre nézve. Milyen belső konfliktusok elé néznek az európai társadalmak a segélypénzek elapadása után már akár másnap?
  Munkára szoritják őket? Emlékezzünk, szankciók vannak! Energia és nyersanyagok nélkül bedől az ipar, az őslakosnak sincs már munkája!
  De, legyünk optimisták, mint a Titanic fedélzetén a harmadik osztály utasai, majd nekik is marad hely a mentőcsónakokban.Milyen munkát adhatsz egy semmiféle munkamorállal nem rendelkező, sokszor analfabéta, kezében soha szerszámot nem tartott , a nyelvet a legtöbb esetben nem, vagy alig beszélő, vagyis teljesen használhatatlan valakinek?
  Egy szó, mint száz, Európa készüljön fel egy küszöbön álló polgárháborúhoz, amit az őslakosok éhezve-fázva fognak megvivni az ilyesmihez szokott betolakodok tömegeivel, én legalábbis igy vizionálom, a jelenlegi helyzet, valamint a közelgő tél ezirányba mutatnak.
  Mintha valakik ezt egy forgatókönyv alapján nagyon megrendezték volna.

 72. Elhagyott ukrán menetoszlop Viszokopolje térségében, az elején feltűnik egy lengyel T-72M harckocsi is:

 73. MangaM, balint
  Örülök, hogy néha hozzászóltok ehhez a bloghoz.

 74. 80. proton

  Örülök, hogy örülsz, bevallom, én egyre kevésbé és ezt ne vegye magára senki. A minap Castel egy interjúban elmondta, hogy háromféle biztonságpolitikai/katonai szakértő van (Nyugaton). Az egyik kritikátlanul Nyugatbarát és minden, amit a Nyugat tesz vagy mond, az szentírás. A másik kritikátlanul oroszbarát, minden, amit az oroszok tesznek vagy mondanak, az neki szentírás. A harmadik rész ugyan Nyugatbarát (ő is ide sorolja önmagát), de távolról sem kritikátlan a Nyugattal kapcsolatban. Hozzáteszem, akkor van egy negyedik is, aki inkább oroszbarát, de szintén nem kritikátlan az oroszokkal szemben.

  Az emberek hasonlóképpen be vannak zárva a saját eldöntött világképükbe, a különböző fórumokon és közösségi oldalakon ez tökéletesen vissza is köszön.
  Ráadásul – ebben a fene nagy liberális demokráciában – már az is meg van tiltva, hogy az ellenség média oldalait, nyilatkozatait vagy egyéb gondolatait egyáltalán megismerje a publikum, ettől el van zárva. A tematizációs és értelmező hatalom teljes egészében egy zárt médiabuborékban van, majd ott megmondják, hogy miről lehet beszélni és azt is, hogy mit kell gondolni.

  El vagyunk zárva az orosz, a kínai, a közel-keleti és egyéb gondolkodók véleményétől, a médiánknak esze ágában sincs megismertetni az embereket más nézőpontokkal vagy rosszabb esetben a valós tényekkel. De ugyanezt teszi válaszképpen az orosz média is, az meg elzárja az oroszokat pepitában.
  Na, szerintetek ez hova vezet? Kell, hogy levezessem? Szerintem nem.

  Tökéletes példa erre a minapi „fa HIMARS vs Kalibr” álszenzációs hír. Miután az ukrán ellentámadás eddig teljes csőd, a Nyugat médiája hirtelen tematizációt váltott, ne ezt olvassák az emberek és ne erről beszéljenek, hanem előhúztak egy olyan dolgot, ami egyébként minden háborúban a bagatell kategória. Álcázás és megtévesztés: az ókor óta minden háborúban alap. Csatákban és kisebb taktikai manőverekben segíthet, de egy háborút még soha nem döntött el.

  Ha egyáltalán igaz ez a történet, az is csak két dolgot jelent:

  1. A több mint ezer (egyes adatok szerint 2000) precíziós csapás során 10(-20?) Kalibr famakettekre ment. Nahát, sikerült a precíziós csapásmérések 1%-át „elhúzni” a fontos célpontokról. Nagy siker!
  Megjegyzés: az 1991-es Öböl-háborúban sok bevetésen a precíziós bombák fele nem találta el a célpontot. A CNN csak a tiszta találatokat hozta le.

  2. Ezek szerint az orosz katonai és műholdas felderítés jól működik Ukrajna felett (kiszúrják még a maketteket is) és a Kalibr rakéták meglehetősen pontosak 1500 km távolságból indítva, tehát a Glonassz-rendszer jól működik.

  Sajnos Jövőnk is távozik a blogok világából, mivel tele van a pélója azzal, hogy lassan egy Népfőiskolát üzemeltet, amiért nemhogy pénzt, de még egy köszönömöt sem kap, de újra és újra ugyanazokat a dolgokat kell elismételnie, mert az olvasóknak ugyan véleménye van, de tudása az már nem annyira és a nemtudáshoz továbbra is foggal-körömmel ragaszkodnak.
  Én is ezt érzem egy ideje, hogy teljesen felesleges megosztani szinte bármit is, az emberek döntő része nem azért jön ilyen fórumokra és blogokra, hogy tájékozódjon vagy megvitasson különböző nézőpontokat, hanem azért, hogy önkifejezés címén a végtelenségig ugyanazt az egy mantrát ismételgesse.

  Én is úgy gondolom, ha lesz érdemi információ vagy gondolat, azt még megosztom, de a napi szinten tolt olcsó és hangulatkeltő médiával nem szeretnék foglalkozni, ez nettó időpocsékolás.
  Ezt kérném tiszteletben tartani mindenki részéről, tehát nem fogok minden szirszar cikkre és hírre külön elemzéseket írni, erre se időm, se kedvem nincs.

 75. „Az a nagy baj, hogy a mai Európának nincs háborús tapasztalata, nem tudja azt, hogy mit jelent egy háború.”
  Vukics Ferenc előadàsa: A háború ára

  https://youtu.be/Lvr4jWovzQk

 76. 83. kakukk

  Na, kíváncsi leszek, hogy hányan nézik végig Vukics alezredes vagy Üveges Huba ukrajnai videóit…, és ebből hányan lesznek, akiknek leesik valami belőle.

 77. Re:84 Manga
  Vukics egy nagyon józanul gondolkodó ember, kevés ilyen akad most a médiában.

 78. 83 – kakukk

  Végighallgattam, nagyon jó előadás volt. Mindenkinek ajánlom én is!
  Köszönöm!

 79. 80,proton
  Köszönöm, jó tudni, hogy érdekel és figyelemmel kiséred.

 80. 82. MangaM
  “ Én is ezt érzem egy ideje, hogy teljesen felesleges megosztani szinte bármit is, az emberek döntő része nem azért jön ilyen fórumokra és blogokra, hogy tájékozódjon vagy megvitasson különböző nézőpontokat, hanem azért, hogy önkifejezés címén a végtelenségig ugyanazt az egy mantrát ismételgesse.”

  Biztosíthatlak, hogy sokan pedig azért járunk ide, mert kevés a tudásunk az adott témával kapcsolatban és szívesen olvassuk az olyan alapos és kiegyensúlyozott hozzászólásokat, mint amilyen a tiéd is. Vannak itt még páran, akik messze az átlag feletti tudással, világlátással rendelkeznek. Köszönöm nekik is a gondolataik megosztását.

 81. Hamár MangaM kolléga megemlített, valóban kiszállok az általa leírt okokból, szóval nem durci, hanem pragmatikus konklúzió és döntés.

 82. Régebben sok előadását hallgattam.. köszönöm a linket, végre egy józan, objektív értékelés..

 83. 88. Hanyistók
  Köszi a véleményt.

  89. Jövőnk
  Nagyon sajnálom, de megértem. Ettől függetlenül, ha érdemi és fontos infód vagy gondolatod lesz, oszd meg, most olvasom a másik posztban, még János is megfogadta valamelyik korábbi tanácsodat! Szóval sosem lehet tudni…

 84. Friss infók:

  1. Az ukrán különleges erők több mint háromszáz elit katonája életét vesztette az Energodar atomerőmű elfoglalására tett kísérlet során. Szeptember 1-jén reggel az ukrán fegyveres erők megkísérelték csapatok partraszállását az Energodar közelében és a zaporozsjei atomerőmű elfoglalását, míg a NAÜ misszió elérte az orosz fegyveres erők ellenőrzése alatt álló energetikai létesítményt.

  2. A frissített adatok szerint Kijev több mint háromszáz, a műveletben részt vevő ukrán különleges erők elit katonáját veszítette el.

  3. Az ukrán SOF és GUR egységekből bevont katonai személyzet teljes száma hozzávetőleg 320-330 volt, ebből 230 nemrég fejezte be kiképzését az Egyesült Királyságban és tért vissza Ukrajnába. Az összecsapásokban az oroszok bevetették a légierőt, harci helikoptereket és a tüzérséget is.

  4. Az Ukrán Fegyveres Erők Kárpátaljáról érkezett 128. Hegyi Rohamdandárja súlyos veszteségeket szenvedett a sikertelen hersoni ellentámadás során.
  A 128. dandár erői az orosz tüzérség erős tüzébe kerültek. Információk szerint a dandárban kárpátaljai magyarok is szolgáltak.

  5. Az Egyesült Államok sürgette Kijevet, hogy korlátozza a műveletet mind a célok, mind a földrajzi helyzet tekintetében, hogy elkerülje a túlzott kiterjesztést és a több fronton történő stagnálást. Erről amerikai és nyugati tisztségviselőkre, valamint ukrán forrásokra hivatkozva számolt be a CNN.

  6. Az ukrán 28. gépesített dandár 2. zászlóaljának a Mikolajiv megyei Novohrihorivkánál, a 35. tengerészgyalogos dandár 18. zászlóaljának pedig a Herszon megyei Tokarevénél lévő állásaiból mért tűzcsapások következtében több mint száz orosz katona vesztette életét és hét különböző rendeltetésű katonai jármű pedig üzemképtelenné vált.

  7. A donyecki régió Novomihajlivkánál a 66. gépesített dandár 2. zászlóalja több mint harminc orosz katonát, valamint egy harckocsit és öt speciális járművet semmisített meg.

  8. Az ukrán harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és a tüzérségi csapatok az elmúlt nap folyamán nagy pontosságú tűzcsapásaival hat orosz vezetési pontot, valamint 18 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, továbbá hat hadianyag- és két üzemanyagraktárt támadtak.

 85. Megkezdődött az egy hetes Vosztok-2022 hadgyakorlat.
  Résztvevő államok: Algéria, Nicaragua, Szíria, Belarusz, Kazahsztán, Tádzsikisztán, Laosz, Kirgizisztán, Mongólia, India, Kína és Oroszország. A hadgyakorlat 7 lőtéren és a Japán-tengeren zajlik. A gyakorlatokba bekapcsolódnak orosz légideszant csapatok és stratégiai bombázók is.

  Az USA aggodalmának adott hangot az Oroszországgal közös hadgyakorlatot tartó többi állam miatt. India jelezte, hogy részt vesz ilyen többoldalú hadgyakorlatokon Oroszországban az USA aggodalmai ellenére is. A kínai védelmi minisztérium bejelentette, hogy a gyakorlat a lehetséges fenyegetésekre fog összpontosítani, utalva csendes-óceáni térségben az Egyesült Államokra. Japán tiltakozott Moszkvánál a térségben tartott nagyszabású haditengerészeti gyakorlat miatt.

 86. 84 MangaM
  Hidegrázós végighallgatni azt, hogy milyen világra kell felkészülni.
  Ugyanakkor Vukics hazafias felhívására nem sok pozitív reagálást tudok elképzelni.
  Egy mai világban felnőtt generáció számára a háború, harc, élete kockáztatása bármilyen felsőbb célért, teljesen abszurdnak tűnik.
  A mai ember azt szűri le az ismert történelemből, hogy a háború nem más, mint az egyszerű emberek vágóhídra hajtása valakik politikai, gazdasági haszna érdekében, és ez olyan mélyen tudatosodott már, hogy innen embereket átvinni valami heroikus, önfeláldozó tudatállapotba nekem lehetetlennek tűnik.
  Igaz, lehet, hogy az ukrán emberek is így gondolták, most mégsem tudnak tenni ellene, hogy ágyútöltelékké váljanak.
  Lehet, hogy a kényszerhelyzet kihozza az emberekből a lelki azonosulást a központi célokkal, egyfajta Stockholm szindrómaként?
  Meglepődtem, mikor olvastam olyan magyar nemzetiségű ukrán katonákról, akik lelkesen harcolnak az oroszok ellen, mondván, hogy most megfizetünk ötvenhatért…
  Ma nehéz elképzelni olyan tömeghangulatot, mint az első világháború küszöbén volt, ahol tömegek vonultak az utcára, hazafiasan követelve az ellenség megbüntetését, a háborút…

 87. 95. hubab

  Ukrajnában azért sikerült egy generációt ránevelni a háborúra.

  „Arra számítok, hogy ki fogjuk tűzni az ukrán zászlót a Kreml tornyára. Ez az, amire én személyesen számítok, ha rólam vagy a katonáimról van szó. Az Orosz Föderációnak véget kell vetni. Ez az, ahogy érezzük magunkat, és az ukránok többsége is így érez. Ehhez azonban hosszú évekre lesz szükség. Lehet beszélni a háború befejezéséről vagy győzelemről.

  De a nagy háború kizárólag a Kreml megsemmisülésével érhet véget – vagy fordítva. Ezért nagyon elszántak vagyunk, és a végsőkig fogunk harcolni.”
  https://index.hu/kulfold/2022/09/01/exkluziv-interju-egy-ukran-parancsnokkal-a-frontrol/

  Ha ez így van és Ukrajna háttér támogatói is így gondolják, akkor lassan el lehet kezdeni barátkozni az atomháború gondolatával.

 88. 95. mangaM
  Álom kategória.
  Az ukrán tiszt be van nyomva (egyébként rendesen tolják beléjük a cuccot!) és hülyeségeket beszél.
  Nem lesz meg az ukránoknak ehhez az erejük még akkor sem, ha az összes NATO fegyvert átadják nekik.
  Esetleg a NATO-val közösen, de az már atomháború, ahogy te is írtad.

 89. 94. Hubab
  „Ugyanakkor Vukics hazafias felhívására nem sok pozitív reagálást tudok elképzelni.
  Egy mai világban felnőtt generáció számára a háború, harc, élete kockáztatása bármilyen felsőbb célért, teljesen abszurdnak tűnik.”
  Nagyon helyes, miért menne ki a frontra ölni mások érdekéért idegen embereket. Mi abban a hazafias, amit most az ukránokkal műveltetnek. Ahelyett, hogy megegyeztek volna az orosszal (nem kellet volna mást tenniük, csak kijelenteni, hogy nem lépnek be a NATO-ba, autonómiát adni az oroszok lakta területeknek és békén hagyni a kisebbségeket és nem lett volna háború), de inkább háborúznak és pusztulnak idegen hatalmak érdekeiért (mert, hogy az atlantisták velük akarják a medvét kicsinálni – ami egyébként álom kategória)

  „A mai ember azt szűri le az ismert történelemből, hogy a háború nem más, mint az egyszerű emberek vágóhídra hajtása valakik politikai, gazdasági haszna érdekében”
  Nagyon jól látják. Erről szólnak a háborúk! Ne is menjen senki a frontra. Harcoljanak azok akiknek kell a háború!

  „és ez olyan mélyen tudatosodott már, hogy innen embereket átvinni valami heroikus, önfeláldozó tudatállapotba nekem lehetetlennek tűnik.”
  Hála Istennek, hogy mélyen tudatosodott. És remélem így is marad.

  „Igaz, lehet, hogy az ukrán emberek is így gondolták, most mégsem tudnak tenni ellene, hogy ágyútöltelékké váljanak.”
  Az ukrán eberek be lettek hülyítve nacionalizmussal. A nyugatiból, valami okból kiirtották ezt az eszmét (még az egészségesen értelmezettet is). Most meg ott áll az atlantista elit, hogy kellene a nyugati népeket rákergetni az oroszra, de hát nincs akit. Persze mindent el fognak követni a népek feltüzelése érdekében, de nem biztos, hogy – egy két országot leszámítva – sikerrel fognak járni. A lengyel és a román az orosztól való félelmük okán kapható lesz egy esetleges háborúra. A bolgár, magyar, szlovák és a cseh, már kevésbé szeretne megpusztulni a nagy orosz/ukrán pusztaságban. Úgy, hogy ezen államokkal lesznek gondjai a háborúsdi után vágyóknak. Nyugaton meg totál leépült népség van. Azok lehet, hogy ráküldhetők az oroszra, de minek. Olyan gyenge mentális állóképességgel (egy csirke nyakát sem bírják elvágni, nemhogy a kifolyt belű kamarádot ellátni!) és fizikai állóképességgel rendelkeznek (étel nélkül, hidegben sárban a lövészárokban, kb. 2 napot bírnak ki, aztán megadják magukat), hogy valamilyen eredmény eléréséhez kell az 1:10-hez arány, amit kétlek, hogy elő tudnak állítani.

  „Ma nehéz elképzelni olyan tömeghangulatot, mint az első világháború küszöbén volt, ahol tömegek vonultak az utcára, hazafiasan követelve az ellenség megbüntetését, a háborút…”
  Ez így van. Puhány a nyugati társadalom. USA-t is ide értve. Nem véletlen, hogy az USA sereget is mindenféle kedvezmények belengetésével tudják csak feltölteni, nagyrészt középamcsi latinokkal (ezeknek zöld kártyát adnak a szolgálat végén) és feketékkel (ezeknek pedig nagyrészt ez az egy kitörési lehetőségük van a mélyszegénységből). A nyugati emberek nagy része legfeljebb drónkezelő „katonának” alkalmas. Fotelből messziről nyírni az ellent, de véletlenül sem látni, hogy mit okoz a tettével – még a végén kiborul szegényke.

 90. 95 MangaM
  Ez a szöveg azért elég durván médiának szánt nyilatkozatnak tűnik egy olyan embertől, aki meg akar felelni a pillanatnyi követelményeknek, nem feltétlenül őszinte véleménynek.
  Igaz, Vukics sem éppen a mai magyar közvéleményt tükrözi, hanem inkább azt, hogy mire szeretné ösztönözni a népet, megértetni vele, hogy el kell dobni a langyos öncélúságot, és felvállalni a nemzeti érdekeket.

 91. 83: kakukk

  Köszönöm a videót, és nem hagyom ki, hogy küldjek egy baráti ölelést, kézfogást és köszönetet Tibor bá’-nak, Jövőnknek, MangaM-nek, Zsoltnak, mert nagyon sokat tanultam a hozzászólásaikból 🙂

  Elnézést azoktól, akik szintén hasznos információkat osztanak meg itt, de véletlenül kihagytam a nevüket a felsorolásból. És ne hagyjatok fel vele, biztos sokan vagyunk, akiknek nagyon hasznos lesz 🙂

  Fel a fejjel!

 92. Tanár Úr a leglényegesebb – ránk vonatkozó – mondatokat a 46. perctől mondja:

  „Mindenkire szükség van.”

  ((A honvédségi gyerektáboroztatást már tavasszal „nagyüzemileg” népszerűsíteni kellene.))

 93. Az emberek rájöttek, a vezetőknek nem hazaszeretete van, hanem hatalom és pénz szeretete. Az elit leamortizálta a hazát.
  Azokat védje meg az ember, akik nem képesek a lopásról leszokni, akik folyamatosan kifosztják? Miféle értékrend az, hogy egy focista értékesebb, mint egy pedagógus.
  Előbbre való a stadionban a gyep fűtése, mint egy iskoláé. Mára végtelen hosszú lett ez a hazaárulási lista.

 94. Friss információk:

  „A harckocsikkal és egyéb harcjárművekkel megerősített ukrán csapatok 6-8 ponton próbálták meg áttörni a kiépített orosz védelmi állásokat, de csak két helyszínen értek el részleges sikert. Pravdivnénél elfoglaltak három falut, de ezt két napra rá egy orosz ellentámadás során már fel is kellett adniuk, míg Szukij Sztavoknál sikerült egy 8 km mély áttörés, de ezt nem tudták kiszélesíteni, és jelen pillanatban már majdnem teljesen körbezárták őket az oroszok.
  Az ukrán veszteségek nagyok, talán most a legnagyobbak a háború során (nem számolva a mariupoli fegyverletételt, de ott a résztvevők legalább túlélték a dolgot). Tucatjával vannak felvételek a kilőtt ukrán haditechnikáról, Odesszában és Nikolajevben tömegek állnak sorban vért adni és állandóan járnak a mentők, az ukrán közösségi médiát ellepték a családtagot gyászoló bejegyzések. A munkácsi 128. Hegyi Dandár akkora veszteségeket szenvedett, hogy Kárpátalja kormányzója gyásznapot rendelt el, és úgy fogalmazott, hogy az egység halott.”
  (Guerilla – Franciaország)

  Fotók a kilőtt ukrán haditechnikákról (htka – tong djagbu):
  https://i.imgur.com/vxJ2X8S.png
  https://i.imgur.com/Ua1JXHQ.png
  https://i.imgur.com/FLNE9oK.png

  Az orosz haderő 94 ukrán harckocsit semmisített meg 3 nap alatt.
  https://avia-pro.net/news/rossiyskie-voennye-unichtozhili-94-tanka-vsu-za-troe-sutok-popytok-kontrnastupleniya-ukrainskih

  „Az amerikai kormány tisztában van vele, hogy Ukrajna nem lesz képes visszaszerezni az Oroszország által elfoglalt ukrán területeket, és ez megfelel a Fehér Háznak – mondta Douglas McGregor ezredes, az amerikai védelmi miniszter volt tanácsadója a Judging Freedom YouTube csatornának adott interjújában.”
  https://www.origo.hu/nagyvilag/20220901-itt-a-dramai-bejelentes-ukrajnarol.html

 95. 98. hubab

  Persze, hogy a médiának szólt, akárcsak Zelenszkij üzenete a minap, hogy ideje menekülni az oroszoknak, mert az ukrán haderő a határokig kergeti majd őket.

  https://24.hu/kulfold/2022/08/30/zelenszkij-az-oroszoknak-ha-meg-akarnak-menekulni-eljott-az-ido-hogy-induljanak/

  Médiának szánt hangzatos zajongás a médiában zajló háborúhoz – mivel a média is egy hadszíntér, a művelet pontos megnevezése pedig psy-ops, a célpont pedig a hátország és a harcokkal nem érintett országok lakosságának manipulációja. Nincs új a nap alatt csak fejlődött a technológia, ezzel párhuzamosan a propaganda technológiája is.

  A nagybetűs szakértőknek pont az lenne a dolga, hogy a publikumot hitelesen tájékoztassa, ehelyett a médiában felbukkanó nagybetűs szakértők döntő része önmaga is a psy-opy művelet figurája.

  Nem emlékeztet ez valamire: az arab vezetők szokták így fenyegetni az USA-t háborúk előtt…

  Én még nem hallottam és nem olvastam sehol, hogy a hadművelet megindítása óta az oroszok pocskondiáznák volna az ukránokat bárhol is. Az orosz VM közzéteszi a száraz adatait és kész – ehhez képest az ukrán és a Nyugat médiája megállás nélkül tolja a
  napi szart, tisztelet a kivételnek.

  Talán érthető, hogy miért….

 96. 102 – MangaM
  Ugyanez volt a helyzet a II. világháború második felében. A folyamatos visszavonulást a német csapatok „rugalmas elszakadásnak” hívták és állandóan a hamarosan a harctérre küldendő „csoda fegyverekről” írtak.

 97. 104. Tibor bá’

  A helyzet az, hogy Ukrajna nem tudja megnyerni ezt a háborút, oda az USA konvencionális hadereje kellene, mert az erősebb, mint a Föderáció konvencionális hadserege – de ez azt jelentené, hogy az USA haderő döntő része megjelenik Európában.

  Innentől kezdve viszont atomháború van, stratégiai arzenálban az oroszok is ugyanolyan erősek, mint az USA, a taktikai arzenálban pedig orosz fölény van.
  Taktikai robbanófejek: NATO vs orosz kb. 800 db vs 2400-3000 db, ergo nagyon rossz ötlet még regionális szinten is atomháborút kezdeni a Föderáció ellen.
  Európai szinten az orosz taktikai robbanófejek csak 25%-nak a sikeres bevetése is alsó hangon 600 db célpont = 600 atomrobbanás.
  Stratégiai szinten az azonnal bevethető robbanófejek 50%-nak a célba érkezése is 750 db célpont = 750 atomrobbanás.
  Kábé ezzel lehet is kalkulálni a Nyugat oldaláról.

 98. 102. MangaM,

  „A munkácsi 128. Hegyi Dandár akkora veszteségeket szenvedett, hogy Kárpátalja kormányzója gyásznapot rendelt el..”

  Mekkora egy dandár?

  „A minap hét kárpátaljai katona is életét vesztette a háborúban, ezért gyásznapot hirdettek Kárpátalján. A katonák a munkácsi 128-as különálló hegyi rohamdandárnál szolgáltak a déli frontszakaszon – számolt be a Karpatalja.lap.net.

  Az elhunyt katonák: Andrij Kosztik (Kőrösmező), Roman Hrapenyuk (Rahó), Vaszil Popadics (Terebesfejérpatak), Vaszil Babics (Munkács), Sztepan Eperesi (Királyháza), Ivan Drija (Királyháza) és Szerhij Csernikov (Ungvár).”

  #https://www.portfolio.hu/global/20220902/gyasznapot-hirdettek-mara-karpataljan-564637

 99. 101. Károly
  Áruld el már nekünk, hogy ez mikor nem volt így a modern demokráciák történelem során???
  A hatalmat aki megszerezte (és nem örökölte, mint a nemes/fejedelem/király/császár – de erről később) az mindig is rá volt kényszerítve, hogy lopjon, azaz a jövőjét megalapozza. Ti. nem volt biztos, hogy 4-8 év múlva még hatalmon lesz. Tanítani vagy könyvtároskodni pedig nem volt kedve visszamenni.

  Aki ezt a mostani demokráciát kitalálta és szép lassan a nyakunkba akasztotta (kb. 1789-ben indult a folyamat), pont ezen emberi tulajdonságra épített, és főleg azért, hogy a mindenkori hatalmat birtokló politikus fogható legyen (pl. ellenszegülése esetén) a lopási okán.
  Ez a mi jelen fényes demokráciánk.
  Gátlástalan egyedek hatalom és vagyon iránti harca.

  A királynak nem volt miért lopnia. Eleve jelentős vagyon birtokában volt, már amikor a bölcsőbe pottyant. Hatalmát sem a birka nép biztosította, hanem születése jogán örökölte. Azt pedig nem veszélyeztette semmi/senki, legfeljebb egy rivális.
  De gyűjtenie sem volt miért, ugyanis ha bukta a trónt egy viszály/trónharc miatt, akkor még száműzetésben sem sokra menta a vagyonával (eleve nagyon kis esélye volt arra, hogy valahol tartósan le tudott volna települni – egy királyság sem szerette az ilyen menekülő királyokat, ha csak nem volt célja az illetővel, lásd. Mátyás király és Karóbahúzó Vlad esetét).
  Szemben a mai vigécekkel, akik akár a világot is a nyakukba vehetik és jó eséllyel el tudnak tűnni (feltéve ha nem léptek valamely globális érdekkör lábára), így megéri tartalékolni. Ezzel szemben a király alapból halálig tervezett a hatalommal.

  Csak abba gondolj bele, hogy egy nemesi család sarját már kis korától készítették arra, hogy az országot képviselje és ennek megfelelően erényesen próbálták nevelni. Ha felnőtt és elért az országgyűlésbe vagy ispán lett, nem azon törte a fejét, hogy melyik beruházáshoz milyen pályázat jár és az ahhoz szükséges utat hogyan találja meg, majd a megszerzett koncból, hogy hozza ki a maximumot.
  Sokan közülük az országot építették, akár saját családi vagyonuk részbeni feláldozásából. Hogy közhelyet ne mondjak, ott van példának a sok közül, Eger belvárosát felépítő Eszterházy Károly püspök, vagy Sina György a lánchíd részvénytársaság alapítója aki Széchenyinél is több pénzt (kb. 5x többet!) tett a hídba (csak hát ezt nem illik mondani, mert ugyebár balkáni Aromán származású volt). Szóval ezek nem azt nézték, hogy mit lehet elvinni, hanem, hogy mit tehetnek a népért.

 100. 106. Gyarmathy

  Hogy mekkora egy dandár?
  Melyik hadseregben és melyik dandár?

  A helyes kérdés itt az lenne, hogy mekkora létszáma volt/van a 128. gépesített hegyi dandárnak.
  Nem tudom, annyi infó van (egyelőre nincs megerősítve) hogy kb. 1200 a halottak száma.
  Arról sincs pontos adat, hogy a halottak számán túl mennyi a sebesült és a technika mekkora része veszett oda.
  Az biztos, hogy nagy a gebasz.

 101. 107- Bendegúz
  „mikor nem volt így a modern demokráciák történelem során???”

  Fontos a lopás, gátlástalanság, erkölcstelenség mértéke és az, hogy kikopott a vezetőinkből bűntudat, már ha bűncselekményen érik.
  Nem utolsó sorban, ami régen rejtve maradhatott, az most kitudódik.
  Egy Kaletárol 100 évvel ezelőtt nem tudtunk volna meg semmit.
  Annyi lett volna a hír, hogy főbe lőtte magát. Ma 100 liter benzin árával megúszta.

  Csak ismételni tudom magam. Az emberek rájöttek, a vezetőknek nem hazaszeretete van, hanem hatalom és pénz szeretete. Az elit leamortizálta a hazát.

 102. Láttam itt korábban a hozzászólások közt felmerülni Dr. Robert C. Castel nevét, de számomra semmit nem mondott, nem is néztem utána.
  Aztán tegnap este belefutottam Lánczi Tamás műsorába, ahol vele folytatott igen tartalmas beszélgetést.
  Én akkor még nem tudtam, kivel beszélget, azt hittem, egy magyar külpolitikai szakértő, majd a műsor végén láttam meg a nevét, ami rögtön kiváncsivá tett, hogy ki lehet ez a magyarul hihetetlen precízen, érthetően fogalmazó ember angolszász hangzású névvel.
  Végül találtam egy több mint egy órás beszélgetést vele, ahol a háttere is szóba került, igen érdekes egy személyiség.
  Beszélgetőtársa nem túl profi, de Castel nem hazudtolja meg magát, itt is fantasztikusan fogalmazva fejti ki igen tartalmas gondolatait, sok politika, de sok filozófia is.
  Tényleg hihetetlen, hogy valaki ilyen szép magyar nyelven képes kifejezni magát, miközben alapjában nem ebben a nyelvi közegben él, érdemes meghallgatni, akit érdekel, a vallást szerencsére csak súrolja a beszélgetés:
  https://www.hitradio.hu/dr-robert-c-castel-a-nyugati-vilag-gyengenek-mutatkozik/

 103. 110,hubab
  Eszméletlen ez a Castel.Mintha néha, egyes vonatkozásokban , életszemléletben, sajátmagam hallgatnám. Csak az életkor különbözik.

 104. 111 – bálint:
  Éppen fel akartam hívni a figyelmed, hogy hallgasd végig. De magadtól rátaláltál.

 105. 112.Tibor bá.
  Jószándékodat utólag is köszönöm.Persze, hogy rátaláltam, lankadatlan érdeklődéssel és figyelemmel kisérem a blogot.

 106. 111. bálint
  Castel a médiában eddig futtatott szakértők döntő részéhez képest kész szellemi felüdülés. Nyilván vannak dolgok, amiket direkt nem mond ki, de az elejtett megjegyzései azért engednek még sejtetni ezt-azt.

  Más téma:
  Közben megérkezett a kijevi magyarázat az elmúlt napok eseményeire: az ukrán ellentámadás nem fulladt kudarcba, hanem csak ügyes taktikával időben elhúzzák és ez akár tavaszig is eltarthat.
  Végül is a szovjet erőket sem verte meg a Wehrmacht 1941-ben, hanem csak ügyes taktikával Moszkváig csalogatták őket, majd 1943-ban onnan indult az ellentámadás.

  Közben a Gazprom rekord adózott nyereséget (több, mint 40 milliárd dollárt) ért el az első félévben.
  https://www.vg.hu/penz-es-tokepiac/2022/08/rekordnyereseget-ert-el-es-bokezu-osztalekot-fizet-a-gazprom

  Néhány észrevételem:

  1. Putyin nem akarja megfizetni a „siker” árát, félgőzzel háborúzik Ukrajnában és nem mozgósítja a tartalékos erőket sem. Talán abba kellene hagyniuk ezt a háborút.
  (Nem fogják.)

  2. Ukrajna folyamatosan néptelenedik el, 1991-ben 52 millióan voltak, 2022-ben már csak 35 millióan, az oroszokkal vívott háború pedig napról napra folyamatosan amortizálja a maradék Ukrajnát. Talán ki kellene egyezniük Putyinnal.
  (Nem fognak.)

  3. Az EU bőszen szankcionálja a Föderációt, bár az utóbbi sem gazdasági, sem katonai, sem társadalmi összeomlásnak egyelőre a jelét sem mutatja, ellenben Európában növekszik gazdasági és politikai feszültség.
  Talán háborús támogatás helyett békíteniük kellene.
  (Nem teszik.)

  4. Az USA szankciózza a Föderációt és – leszámítva pár kurrens cikket persze – nem kereskedik velük, sőt, az egész világból kitiltják őket. Igaz, közben a világ másik fele erre magasan tesz és egyre közelebb jutunk egy kínai-orosz (SCO) katonai szövetség létrejöttéhez. Az USA mindenáron megakadályozta egy német-orosz szövetség létrejöttét, helyette felgyorsítja egy, a számára százszor veszélyesebb kínai-orosz szövetség megszületését. Az USA-nak lassan nem ártana ismét az USA érdekeit szolgáló politikát folytatnia.
  (Nem fog.)

 107. 114. MangaM
  Mind a négy pontban igazad van. Most már csak az a kérdés, hogy ezen ésszerű döntéseket miért nem hozzák meg? Nem látják, hogy csak ez lehetne a megoldás? Vagy nem a megoldás a céljuk? Akkor meg mi? Abból jól jöhetnének ki? Mert csak nem lehetnek annyira a maguk ellenségei (mert, hogy mi nem számítunk, az nem kérdéses)?

 108. Egy ukrán tábornok, Sergej Krivonos szavai az ukrán veszteségekről is, alul maga a videofelvétel:

  „Világosan értem, hogy februárban, márciusban és áprilisban nem csak azért maradtunk életben, mert a hatóságok tettek valamit, hanem azért mert az emberek megszervezték a maguk életét, és ezt úgy tették meg, hogy nem vártak semmilyen parancsra. Ez pontosan a mi nagy eredményünk, és jogunk van azt mondani a hatóságoknak, hogy ti miért nem tettetek semmit, miért van tízezer, és ma már tudjuk, hogy több százezer halottunk van – miért haltak meg a katonák?

  Miért haltak meg, mit tettetek, hogy megmentsétek az életüket és a függetlenségünket? Az, hogy ezekről a dolgokról még korai beszélni, csak kísérlet az emlékezet félrevezetésére, a történelem törlésére és arra, hogy hogyan lehet kitörölni az ártatlan áldozatok vérét, akik száma már több százezerre rúg. Ki lesz ezért a felelős?

  A hatóságok megnyugtatnak minket, és azt mondják nekünk, hogy minden rendben van, és már elvesztettük területünk 20% -át. És hogy felszabadítsuk őket, polgáraink tízezrei fognak meghalni ezért a függetlenségért. Ez nem kritika – szabad emberekként jogunk, van megkérdezni a hatóságokat, hogy miért engedték meg, miért cselekedtetek úgy, hogy most mi vagyunk a felelősek a ti szakszerűtlenségért és a tétlenségért,, enyhén szólva, a saját vérünkkel fizetünk érte…

  Ha nem akarják, hogy kritizálják őket, akkor gyűjtsék össze azokat, akik értenek a katonai ügyekhez, tartsanak találkozókat és világosan határozzák meg a problémák megoldásának a módjait, és ne mondják nemzetünknek, hogy velünk minden a legnagyobb rendben van, hogy mi mindent nagyszerűen csinálunk.

  Hadd mondják el azoknak, akik már eltemették a fiaikat – ők már nem hisznek benne, és már nem is fognak soha hinni. És felfogják tenni a kérdéseiket azoknak, akik hazudnak a polgárainknak – szemtől szemben felteszik majd a kérdést, hogy miért halt meg a fiam vagy a férjem, és ti miért maradtatok életben?“

  http://www.youtube.com/watch?v=8804HXnmDJk

 109. A G7-országok megállapodtak az orosz olajexportra vonatkozó árkorlátozási mechanizmus bevezetésének tervéről, ezzel kimondott cél az, hogy

  – korlátozza Moszkvát az ukrajnai háború finanszírozásában,
  – megvédje a fogyasztókat az elmúlt hónapokban jelentősen emelkedő energiaárak negatív hatásaitól.
  Nem arról volt szó, hogy Oroszországtól már csak nyomott áron vesznek olajat? Kína, India 30-35%-al a tőzsdei ár alatt. Még ez alá menne a nyomott ár?

  Előzmények.
  2022 május. „A rubelért vett olaj és gáz az ukránok megölését segíti”
  Akik nem fizettek rubelben az olajért, azok alternatív forrásokat kerestek a kiesett olaj pótlására.
  Két dolog történt ezután az olaj körül. Az egyik, hogy feljebb ment a tőzsdei ára. A másik, hogy akik nagy hanggal kijelentették, hogy nem fizetnek rubelben az olajért és mert nem támogatják ukránok megölését, azok a tengeren sutyiban átfejtett Oroszországi olajat vásároltak.

  A világ nagyobbik része nem csatlakozik a G7 ötletéhez.

  Pánikólnak, hogy hamar eljön december 31 az olajembargójuk napja és még nem sikerült az orosz olaj helyett alternatívát találni, ami fedezné az olajigényt.
  Nem az oroszok kezdtek könyörögni, hogy ne legyen embargó, meg hadd legyen olajáron sapka, hanem az ársapkás ötlettel az EU akar kikerülni a maga állította csapdából.
  Legalábbis, most ezt akarják elhitetni.
  Ha 2023 január elsejével valóban leáll az orosz olaj szállítás az embargózó országok felé, itt Európában kő kövön nem marad.

 110. Enni kell, fűteni kell, mozogni kell, enélkül leáll a gazdaság és leáll az élet.
  Enni, fűteni és mozogni akkor tudsz, ha van mit és mivel.
  Ha nincs, akkor meg kell venned vagy el kell venned.
  A világ egy része meg fogja venni az olcsóbb orosz nyersanyagot és energiahordozót, mert kell nekik.
  Ha az orosz leállítja a szállításokat a Nyugat felé, akkor a Kelet óriási gazdasági versenyelőnyre tesz szert.
  Ez alapjaiban ingatja meg a nyugati gazdasági elit pozícióját.
  Akik ezt a folyamatot erőltetik, azok a világháború kirobbantását készítik elő.
  Belemanőverezték az oroszokat egy háború megindításába, majd ennek ürügyén most belemanőverezik a Nyugatot is egy olyan kényszerbe, ami a háború kiterjedéséhez fog vezetni.

 111. Kaiser Ferenc és Somkuti Bálint:
  https://youtu.be/8zo0IVbhdYQ

  Érdemes végignézni…

  Itt most látható és hallható, hogy az NKE-n milyen szinten mehet az oktatás.
  Mindenki vonja le a maga tanulságait, ez a mai kötelező „szakértői” színvonal.

  Egy szakértőnek nem az lenne a dolga, hogy agitpropagandát folytasson, hanem az, hogy pártatlan módon tényszerűen tárja fel adott kérdésben a mögöttes tudnivalókat – szimpátiától függetlenül.

 112. 120. MangaM
  Teljes szervilizmus, amire a legutolsó kérdésre adott válasz teszi fel koronát.
  Nem tudom, hogy szakmailag milyen, de az eddigi főnökeim közül azok voltak ilyenek, akik nem a tudásuk alapján kerültek abba a pozícióba, így nem volt más választásuk, mint véres szájjal nyomni a pártmaszlagot.

 113. 120. MangaM,

  A Kaiser-től ki vagy akadva, de Sz. Bíró Zoltánt viszont jó szakértőnek tartod (?).

  Legalábbis mintha ezt írtad volna nem olyan régen. Pedig szerintem kettejük között nincs lényegi különbség.

 114. 122. Gyarmathy

  Nem. Azt írtam korábban, hogy Rácznál jobb Sz . Bíró, nem pedig azt, hogy jó.
  Sz. Bíró is ugyanabból az „iskolából” jön, a kötelező kliséit ő is végigtolja, de árnyaltabb, mint Rácz András.

  (Gyerekek, szövegértés. Senkit sem akarok megbántani, de sokra értékelném, ha azt is olvasnátok, amit írtam, nem kell hozzákölteni és kiegészíteni semmivel. Ha pedig nem érhető vagy félreérhető, amit írok, jelezzetek, ilyen előfordulhat. Köszi a megértést.)

  De hogy tegyük tisztába a dolgot: ők történészek.
  Amivel semmi gond, Üveges Huba is történész, mégis tíz emelettel van katonai-szakmai szinten ezek felett – nézd meg a videóit, belinkeltem. Utána van miről beszélni.

  Ehhez képest Sz. Bíró, Kaiser és Rácz közzétett „munkája” ebben a témában a vicc kategóriája. (Spöttle és Nógrádi ugyanez a másik oldalról, nehogy azt hidd, hogy csak az „atlantista rend” szakértőit röhögöm ki.)

  Kaiser „előadása” nettó siralmas volt.
  Egy ponton már azt hittem, hogy még fel is zokog.
  Kaiser lelkiállapota és érzelmi élete szuverén magánügy, az orosz-ukrán válság kérdése ezt a színvonalat nem engedi meg.
  De ez van, egye a jónép.

  Ha elmegyek egy szakértőhöz adott témában, akkor hullára nem érdekel a hitvilága, a szakértelméért megyek.

 115. 120 MangaM
  Az utolsó kérdésnél teljesen kiakadt, már a feltételezés is szentségtörés, mit szólnak, mit gondolnak rólunk a szomszédaink? Mit? Egymást félrelökve csapnának le a lehetőségre, nem finyáskodnának. A másik sem mondta, hogy így tulajdonképpen orosz segítséggel keletebbre tolódna a NATO határa. Az oroszoknak érdeke egy törpe Ukrajna, ha már nem szövetséges.

 116. 125. kakukk

  Azt gondolom, hogy mindegyik oldalt meg kell hallgatni a témában, már csak azért is, hogy képben legyél, mit fogadsz el és mit utasítasz el.

  Kaiser „viselkedése” bizonyos pillanatokban se profizmust, se higgadtságot nem mutatott, ezt egy egyetemi oktató/szakértő egyszerűen nem engedheti meg magának, főleg nem képernyő előtt.

  Ezért tettem közzé, bár nem akarok profikat oktatni, de ha a személyedet elragadják az érzelmek és nem tudsz higgadtan reagálni egy mégoly ostoba felvetésre sem előadás közben, az erősen kikezdi a hitlelességedet. Ha ezt még megspékeld olcsó és banális közhelyekkel (beszólásokkal) csak ront a helyzeten.

  Hogyan lehet bárki hiteles és mérvadó ilyen témákban, ha a minimális tiszteletet sem adod meg annak a nagyhatalomnak, amiről beszélsz. Teljesen mindegy, hogy USA, Oroszország, Kína vagy épp a Római Birodalom…
  Egyiket sem te rángattad elő a seggedből és baromira nem számítasz a képletben – ezt most nem célzottan neked írom, hanem mindenkinek.

  A másik ok, amiért érdemes több oldal véleményét és narratíváját ismerni az annyi, hogy van lehetőséged finomítani a saját világképed. Ez senki másnak nem számít majd, csak neked.
  De ahogyan eszel, ahogyan fogalmazol, ahogyan kefélsz és ahogyan a seggedet is törlöd, a mind te vagy, a te tudatosságodat sugározza kifelé, beleértve a kifinomultságot vagy otrombaságot is. Csak a hülye képzeli, hogy ezt nem venni le.

  „Az ostoba ember a Holdra mutató ujjat nézi.”

 117. 126. MangaM
  Igazad van, de attól nem leszek jobban képben, ha a egy kérdésre az egyből a válasz, hogy ez „orosz propaganda”. A másik legalább érvelt, de ez így sajnos eléggé egyoldalú volt. Nem kell, hogy azt mondja, amit szeretnék hallani, de legalább valami olyasmit mondjon, amin érdemes elgondolkodni.

 118. 127. kakukk

  A médiában haknizó szakértők egy része nem fog, nekik nem ez a dolguk.
  Hosszú évek óta (min. 15 éve) alig volt biztpol szakértő a médiában, most, hogy a Covid csak ezüstérmessé vált, most hirtelen mindenhol egy csomó pofa járványügyiből geopolitikai-katonai szakértő lett még a közösségi médiában és a fórumokon is.

  A mainstream média meg előrángat mindenhonnan egy csomó arcot és azok tolják az igét reggeltől estig – a kötelező misével együtt.
  Nem ismerős a mintázat?

  Igaza van Jövőnknek, hogy csendben visszavonul, én is ezt tervezem nagyon rövid időn belül minden online felületről, szerintem bőséges információt, anyagot, linket és gondolatot átadtunk már az elmúlt években, amin el lehet indulni annak, aki nem elégszik meg a központ által körlevélben kiadott igazsággal.

  Az a helyzet, hogy eltört a pöcénél a vezeték és ömlik a sz@r mindenhonnan, de közben azt kellene elhinnem és hirdetnem, hogy az nem sz@r, hanem kakaó, csak kicsit büdös.
  Kösz de nem, akinek viszont ízlik, igya.

 119. Valentin Vasilescu, román katonai szakértő írása, amely egy új szempontot hoz be az ukrajnai események elemzésénél.

  Érdemes rászánni az időt, ugyanúgy, mint Bikkin fórumtárs által a fent belinkelt írásra is.

  https://reseauinternational.net/valentin-vasilescu-un-des-objectifs-majeurs-secret-de-la-russie-dans-sa-guerre-contre-loccident-vient-detre-atteint/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=valentin-vasilescu-un-des-objectifs-majeurs-secret-de-la-russie-dans-sa-guerre-contre-loccident-vient-detre-atteint

 120. 129. Bikkini, 130. Zsolt
  Két remek írás. Köszönöm.
  Erőteljesen megjelent az elemzésekben azon szál, ami előrevetíti Európa gazdasági megrendülését, a komoly munkanélküliséget és zavargásokat.
  Ezek a zavargások már nem azok a tüntikézésnek gúnyolt békés sétálgatások lesznek.
  Hamar kiderül, megért e Európai kisembereknek annyi fájdalmat elszenvedni okozni a világ egyik leg korruptabb országáért, ahol amerikai segítséggel megpuccsalták a parlamenti választásokon nyertes parlamenti erőket.

  Lehet, túlzásnak tűnik a jövőképem, mikor még langyos az időjárás és az áruházak polcai szem szájnak ingere, hogy vérzivataros tél előtt áll Európa több országa.

 121. Összefoglalva néhány posztot:

  Tervezett népességcsökkentés.

  Csak első lépés volt a vak-cinikus program, amiben a gyógyszergyárak százmilliárdokat kaszáltak, miközben leálltak a kezelések és a népek között elszabadult a kaszás. Elején még a nyugdíjasok ritkítása is elég volt (költségcsökkentés), hiszen végig azt hallgattuk hogy gyerekekre nem ártalmas, mára már vérszemet kaptak…

  A nép tervezetten két táborra szakadt, egymást aprítjuk, de mielőtt bármi kiderülhetett volna, éppen véletlenül időben jöhetett a második fázis, a háboru, és erre hivatkozva a brutálisra növelt infláció és energiaárak. Tervezett vagyonelkobzás. A közműcégeknek nevezett végrehajtókon keresztül.

  3. fázis az éhínség. Rámentek a gazdákra a wef-es vezetők és sorra állnak le vagy csökkentik a termelést a műtrágyagyártók.

  A 2030-as terv ismert:
  „Nem lesz semmid, de boldog leszel” ha még élsz!!

 122. 133. Vaszil
  Ez csak annak nem tiszta, aki a nyugati emberek csőlátásával rendelkezik!
  Az egész tervezett:
  2015. migráns válság, 2 évig,
  2017. Greta Tumbika klímahiszti, 2 évig,
  2019. tavasza, megjön a COV19, 2 évig, aztán
  2022. tavaszra, varázsütésre megszűnik, hogy átadja a helyét az ukrán „háborúnak” (Putyin is a rendszer része, ő valósítja meg azt a szakaszt, aminek a vége a nyugati ember anyagi tönkretétele).

 123. 133,Vaszil
  Ezen agyalok én is, méghozzá gyakran, föleg esténként, a hirösszefoglaló után, ahol közlik veled, a kisemberkével ,minek mennyivel ment fel az ára, valamint azt is, hogy milyen drágulásokra lehet számitani a közeljövöben. Csak nemrég emelkedett a villany ára 8%-al a háztartásoknak, 10% -al a háromfázisú ipari áram a cégeknek, ez mind beleépül az árakba, termésetesen. Képzelem, hogy valami hasonló dolgokkal szembesültök ti is otthon, mert ugy tünik, ugyanaz a szar helyzet van árak tekintetében világszerte.
  A vicc az, hogy nem a pezsgő és a kaviár drágul eszevesztten, hanem ad absurdum, a legelemibb, mindennapi kenyerünk és ezt vedd szószerint.
  Nem tudom, hogy van ez nálatok, de nálunk hosszú évtizedek óta egyes alapélelmiszerek, pl.szabványkenyér, tej, egyszerü fehérliszt, rizs , olaj, tojás állami szubvenciót élveztek, vagyis egy normális, megfizethető áron kerültek a polcra. A háború kezdete óta a rizs kikerült a szubvenciós árkategóriából, a többi ára pedig megemelkedettt, most lenne akár 5-6 százalék, a családosoknak ez plusz kiadás.Hab a tortán, hogy például a gabonabehozatali cégek dadogás nélkül bejelentették, hogy még ez év vége elött valami 30 százalékos emelkedést várhatunk a gabonaárakban, ami szemrebbenés nélül, azonnal beleépül az árakba.
  Szép új világ.

 124. 129. Bikkin

  Nagyon jó írás és elemzés, a fő vonalakban leírtak sok szempontból egybe csengenek Üveges Huba elemzéseivel, ahol részletekbe menően mutat be egyes taktikai manővereket is. Úgy látom még akadnak szakemberek a placcon…

  130. Zsolt
  Most fogom elolvasni, amit belinkeltél, nagyon kíváncsi vagyok!

  132. Károly
  Sajnos esélyes a dolog, de mint korábban írtam, jövő tavaszra már látni fogjuk, nagyjából mi a valós helyzet miden téren.

  133. Vaszil
  Nehéz nem észrevenni bizonyos ütemeket és motívumokat, szerintem is van ráció abban, amiről írsz.

  135. bálint
  Le fogják kopasztani az emberiséget, a két valódi ellenfél a világ felső 1%-a és a maradék 99%.

  Ajánlok még egy videót:
  Stier Gábor és Hidegkuti Konstantin első bemutatkozása, egyébként a moszkvater.hu szakértői, Konstantin régi ismerős!
  Nem oroszellenes oldal, de nem is hallgatják el az oroszokkal szembeni kritikájukat. Ha valaki még képben van Oroszországgal, az pont Stier Gábor, kap is hideget-meleget, mert nem hajlandó a fals kötelező mantrát tolni.

 125. 130. Zsolt
  Igaz van a szerzőnek, az átadott fontosabb volt szovjet haditechnikát tényleg gyorsan lerombolták, a nyugatit meg mintha tesztelnék.
  Ha tényleg sikerült nekik az eszközök GPS kommunikációját megszerezni, (nyilván nem a teljes titkosított adatforgalmat, bár én úgy tudtam, hogy ez a GPS a hold felől egyirányú forgalom, nem kell kérést küldeni a hold felé, adja a jelet az folyamatosan, a katonai részét nagy pontossággal), akkor ezek az eszközök olyanokká, ha nem rosszabbá válnak, mint egy olcsó, hagyományos lövedék. Nyilván a kilövés előtt betáplálják a cél koordinátáit, ha közben „megvakítják”, akkor az onnan vakrepülés, amennyiben csak a GPS-re bízzák a célzást.
  Annak idején a németeknek jobb fegyverei voltak, mint az ellenfeleiknek, mégis a sok lúd disznót győzött. Közben talán változott a világ, de semmi sem lehet tökéletes, rombolni mindig olcsóbb, mint építeni.

 126. „Lassan megölünk mindenkit és mindent, és kikergetjük az oroszokat ebből az országból. Ez egy eldöntött kérdés” – jelentette ki Arestovics.
  https://mandiner.hu/cikk/20220904_ukrajna_orosz_ukran_haboru_pusztitas_harcok_olekszij_arestovics_atomfegyver_propagada_kulfold?utm_source=hirstart&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

  Jájj, a brit hirszerzés szerint az orosz katonák elfárdtak és decemberre meg amúgy is kifogynak a lőszerből is…, vagy a lósz@rból, erre most nem emlékszem pontosan.
  Viszont jó hír, hogy Boris Johnson szól Zelenszkijnek, hogy „Hős vagy és mindenki szeret téged!”. Na, így azért már mindjárt más.

  Apropó, friss infó:
  Február 25.-én Zelenszkij beszaladt a kijevi kínai nagykövetségre és Kína közbenjárását kérte ahhoz, hogy az oroszok álljanak le és kössenek tűzszünetet. Putyinék két óra múlva megküldték, hogy mit kérnek a tűzszünetért cserébe, Zelenszkij beleegyezett.
  Majd jött az ukáz a Nagy Víz túloldaláról, és Ámerika izente, hogy vonja vissza azonnal, nincs egyezség, háború kell.
  A sztorit ugyan agyonhallgatja a nyugati média, de mivel a kínai nagykövetséget is bevonták Zeliék a buliba, így eltitkolni már nem lehetett teljesen, a világ többi részén hallottak erről a kis malőrről.
  Gondoltam itt se baj, ha tudtok erről…

 127. https://www.youtube.com/watch?v=JHoZtoKTc8I
  14:50-től.
  „Most már mindkét fél úgy van vele, hogy nem engedheti meg magának, hogy ne ő nyerjen. Most már mindkét fél úgy van vele, hogy nem érdekel, most már akár mindenem feláldozom, vagy akár pusztuljon is az egész világ, de nem győzhet a másik. ”

  Valóban, egyre kevesebb az esély a megegyezésre, szándék sincs, hanem csak több fegyvert betolni, több szankció, ha az kevés, akkor utána már mit?

 128. 143 kakukk

  Ha Oroszo. kiszáll a háborúból, akkor sikerült létrehoznia egy bosszúra éhes Ukrajnát, aki előbb-utóbb atomfegyverhez fog jutni. Totál bukta, Putyinnak főleg.
  Ha Ukrajna száll ki, az bukta a Nyugatnak, hova ment el az a több tízmilliárd dollár eddig, Afganisztán után egy újabb drága kudarc, ráadásul ez sokat rontana az USA pozíciókon is.

  Ebből így nagy eséllyel háborús eszkaláció lesz, szerintem (minimum) 65% esély van arra, hogy NATO-orosz katonai összeütközés jön. Persze ennél lehet pontosabb értékeket is megadni, vannak erre kockázatértékelési matematikai modellek, valószínűleg még rosszabb eredmény jönne ki.

  Vagy a színfalak mögött megegyeznek és valahogy mindkét oldal kitolat ebből a világhelyzetből, bár erre semmilyen közvetett jel sem utalt eddig.

 129. Re:142 Manga
  Erről én is beszéltem március elején, természetesen le lettem konteózva, hogy mekkora marhaság az egész…

  Re:140
  Manipulált a videó:

  Valami nem kerek benne, gyaníthatóan a valós rakétát kiszedték az anyagból. (amúgy piszkosul gyors)

 130. 145. dajtás

  És?
  Mindenki hozhat infót innen-onnan és mindenki szabadon eldönti, kiben/miben hisz.
  Konteó…, ja, Kennedy óta ez egy közkedvelt válasz.

  Egyébként komolyan kérdezlek, neked és nekem nem tök mindegy, hogy ki mit gondol vagy hisz? Úgysem fog tudni senki semmiben segíteni, ha beüt a gebasz, mindenki magára marad.
  Egyre inkább azt gondolom, hogy blogolás helyett inkább másra kellene az időnket fordítani, itt már minden is le lett írva, nincs több dolgunk ezzel.

  Vagy maradunk itt és előkészületeket teszünk egy rosszabb időszak átvészelésére (aztán vagy sikerül vagy nem), vagy körbejárjuk a lelépés témáját. Én már két magyarral is kapcsolatban állok, akik innen jó messze élnek és körbejárom a dolgot, hogy egyáltalán van-e értelme Európa elhagyásában gondolkodni.

  Jövő tavaszig adtunk magunknak a döntésre időt, addig meglátjuk, hogyan tovább. Persze az is lehet, már rég késő…, bár aki kiment oda tíz évvel ezelőtt, az idősebb volt akkor, mint most én és működik az életük azóta.

 131. 144. MangaM
  A videőban Ukrajnát úgy említik, mint egy teljesen jelentéktelen figurát, aki a területét és az erőforrásait adja a Nyugat (azért másként említik) és az Oroszország (ami pedig a világ többi részét személyesíti meg) közötti harcra, amiben teljesen megsemmisül.
  Az elején még lehetett volna megegyezés szerintük, most már lehetetlen. Arcvesztés nélkül már egyik fél sem vonulhat vissza, a háború természetéből adódóan egyre nagyobbakat próbálnak egymásba rúgni, ezzel megerősítve magukat, hogy én vagyok, (kerülök) nyerő pozícióban, közben mindenki csak veszít, az is, akinek semmi köze az egészhez. A megállapítás után próbálnak korrigálni, hogy talán úgy változnak Nyugaton az erőviszonyok, hogy mégis meg lehet állítani a globális magánpénzhatalmat, talán ez lenne az általad említett 35%-nyi esély.

 132. Dajtás

  Láttam a linkelt videót is, bármi lehetséges, de…

  Itt egy A-135 ellenrakéta indítása (7 Mach), ezeket 1978-ban tervezték, 1988-ban már gyártották és 1995-ben álltak szolgálatba:
  https://www.youtube.com/watch?v=IVrEYRdYYxQ

  Azóta eltelt cirka 30-40 év, gondolod, hogy az ABM technológia nem fejlődött annyit?

 133. Sőt, itt egy amerikai ABM rendszer (Sprint) 1976-ból, 0:20-nál nézd meg az indítást! 5 másodperc alatt 10 Mach! Ez 45 évvel ezelőtti rakéta!
  https://www.youtube.com/watch?v=msXtgTVMcuA

  Nem hiszem, hogy csaltak az A-235-el, a pórnépet átverhetik vele, de az USA katonai szakértőit nem.
  Ez ugyanaz, mint az ICBM-Avangard tesztindítások. Tök mindegy, hogy a hülye média mit hallucinál a cikkeiben, az USA műholdak végig követik a röppályát és a Pentagon elemzi, amit látott.

  Nem tudják egymást ilyen dolgokban átverni.

 134. Re:146 Manga
  Valós nem valós, de tanulságos(ha nem láttad volna):

  Hidd el, ez még jobb bugyra a „pokolnak”, és az is marad, bármennyire temetik itt sokan.
  Ha tiplizni kell, akkor Új-Zéland, de az drága, és a vakolós brigád felvásárolta már magának, mint mentő bárka. Megjegyzem preventív ez is kapni fog az atomból, hogy ha elfajulna idáig a dolog, szóval ha menni akarsz, akkor a bolygót kell elhagynod, de az már csak a nagyon kiváltságosak terepe…

  Ma fogalmazódott meg bennem amúgy az, hogy lenyomom kora ősszel az összes melómat, és utána ha valaki akar valamit, akkor udvariasan elküldöm, ha keménykedik, akkor felmutatom a középső ujjamat. Ideje most mára saját dolgaimra és a család biztonságára koncentrálni…

 135. 150 dajtás

  A videó nagy eséllyel szintén valós. Nem véletlenül húztak bele az amcsik is a hipsz fejlesztésbe ezerrel. Vagy a B-verzió: a Kreml és a Pentagon közösen szivatja a világot és jókat röhög közben…

  Persze, Európa nem rossz hely, de…, mindegy, a témán rajta vagyunk, a minimálisan szükséges alap háttér megvan, de még nem döntöttünk el semmit. Sok illúzióm nincsen, kemény lépés lenne, de ez nem rólam szól valójában. Majd meglátjuk.

 136. 152:

  Azta… tököt növeszt Európa?
  Valójában ez maradt az utolsó sansz…

 137. 153. Keltafan

  Én inkább azt mondanám, hogy elkezdi előkészíteni a diktatúrát.
  Milyen jól ki van találva. Háborút csinálnak, majd arra hivatkozva korlátozzák a jogainkat, stb. Ha ez így megy, jövőre senki nem megy sehová nyaralni külföldre. Jövő után, pedig belföldre sem, mindenki marad a városában/falujában (majd lesz helység elhagyására jogosító útlevél is!).
  Nem gondoltam, hogy ilyen hamar meglépik a személyi szabadságot érintő korlátozásokat.
  Végül is a COV19 volt a főporba. Elég jól szerepeltek a népek!

 138. Bendegúz:

  Eddig az volt a bajotok, hogy mennyire puhapöcsű az EU. Gyenge és széttagolt, akit senki nem vesz komolyan (Kína, USA, Oroszo.)

  Számotokra a mintaállamok ezek a birodalmak, ahol nincsenek liberális szabadságságjogok, kinyírják az ellenzéket, és demokráciának álcázott önkényuralmat vezetnek be (bár Oo. és Kína nem nagyon álcáznak semmit). Ez az illiberális államszervezés az új etalon.

  Hát most tessék. Az EU is váltott.
  Bár szerintem még mindig kommentelhettek majd szabadon, a fenti birodalmak bennszülöttjeivel szemben.

 139. Jeffrey Sachs írása, érdemes elolvasni: #https://www.other-news.info/ukraine-is-the-latest-neocon-disaster/

  142. – MangaM

  „Apropó, friss infó:
  Február 25.-én Zelenszkij beszaladt a kijevi kínai nagykövetségre és Kína közbenjárását kérte ahhoz, hogy az oroszok álljanak le és kössenek tűzszünetet….”

  Ezt Drábik már az áprilisi vagy májusi videóiban említette, szóval lehet érdemes őt is hallgatni, ezek szerint vannak érdemleges információi.

 140. A mai nap hírei:
  – Kadirov hosszú szabadságra vonult, mert „fáradt”. A valóság az, hogy a csecsenek nem nézik jó szemmel az ukrán kalandot, és szorongatva van a töke. Nem megy több kadirovista Ukrajnába, egy segítővel kevesebb Putyinnak.
  – Már nemcsak Herszonnál, hanem a másik, még fontosabb fronton a Dombaszban is ellentámadásba lendültek az ukránok, sőt átkeltek a Donyecen és felszabadították Ozerne-t. Mindkét fronton folyamatos az előrenyomulás, érdemi orosz ellentámadásnak eddig nyoma sincs. Oroszország az elmúlt két hétben nagyobb területet vesztett, mint amit a megelőző hónapban elfoglalt…
  – Az oroszok elzárták a gázt. Kétségbeesett Dugovics Tituszos kísérlet az EU megijesztésére, „mi bukunk, de ti is velünk” alapon. Nézhet ki nagy fegyverténynek kétnapos időtávon, de ha kicsit messzebb nézünk, ez csak sima pénzügyi öngyilkosság a részükről.

 141. 156:

  Fél év után kiderül, hogy Putyin csak játszásiból támadt, mindenki félreértette; és igazából a békefenntartó orosz csapatokat az ukránok kezdték el lőni az addigra már elcsatolt területeken.
  Szóval valójában Ukrajna kezdte a háborút a független Donbaszban…

  Ezeket miért nem február 27-én, vagy március elején szivárogtatták ki?

 142. 159 – Bikkin

  Ezzel a választással biztosítva van Nagy-Britannia további lezüllesztése, sőt e folyamat felgyorsulása, úgyhogy ez a választás igazán jó hír. Másrészt ne legyen illúziód arról, hogy ez a sötét alak bármi fontosról egyedül dönthetne, csak álmodozhat róla, hogy egyedül a saját döntése alapján a nukleáris fegyverekhez nyúlhatna, a dolog messze nem így működik.

  Az eljövendő nehéz időkben egy brit túlélési csomag nélkülözhetetlen része a szomáli és urdu nyelvkönyvek és természetesen a Korán is. Majd a „Brit Birodalomtól a Birminhgami Kalifátusig” című könyvben Liz Truss is kap két bekezdésnyi figyelmet; ha nagyon önmagát adja majd miniszterelnökként, akkor talán több is jut a hülyéjének, tekintve az okozott károk nagyságára.

 143. 146,Manga
  Fenti Bejegyzésed utolsó részéhez szólnék hozzá:
  Nem akarlak elbátortalanitani , de gondold meg nem egyszer, de legalább tizszer az esetleges kivándorlást, hacsak nem vagy:
  1. Az élet kapujában álló tizenéves kiskölök
  2,Fantasztikus menő szakmád van, elsősorban informatikus.
  3,Tökéletesen beszéled a választott célország nyelvét, de az angolt mindenképpen
  4,Olyasvalami forradalmian új akármit vinnél oda, olyasmibe fognál, amire biztos volna szükséglet
  5,Legalább az elsö 1-2 évre való anyagi alapokkal érkezel.
  Ha fentiek MINDENIKE, ismétlem, mindenike megvan, indulj.
  A messzeségből minden ragyog, alázatos szolgád sokszor látta éjjel érkezve az éjszakai New-York hihetetlen, leirhatatlan csillogását….majd partraszállás után a nyomorúságos utcákon, a mocskos járdákon a nyomort, a szemetet,a züllést, mindazt, amit eltakart a távolból a felhőkarcolók ragyogása.
  Tapasztalatból beszélek, tudod jól, és irántad való öszinte tiszteletből, szimpátián alapuló segiteniakarásból.

  Teljesen igazad van, és tökéletesen egyetértek veled. De remélem tudod, hogy a figyelmeztető szavaknak csak nagyon ritkán van valami értelme.

 144. Ukrán háború

  Állítólag Ukrajna terrorizálta a területén élő orosz kisebbséget.
  Állítólag 2014 – ben az Usa beavatkotott az ukrán választásokba.
  Állítólag rengeteg ukrán föld került Usa tulajdonba.
  Állítólag Oroszország a NATO terjeszkedése miatt fenyegetve érezte magát és ezért,
  ” kénytelen volt megindítani az úgynevezett különleges hadműveletet ”
  Lehetséges, hogy ez mind igaz.
  De ha a háború mindkét oldalon számlált halottait , a sebesültjeit , azokat akik egy életre nyomorékká váltak ,a gyászolókat, az árvákat és a többmillió személyt akik kénytelenek voltak Ukrajnából elmenekülni ,az mérhetetlen pusztítást Ukrajnában , az inflációt, a gazdasági válságot az emelkedő energiaárakat a nukleáris veszély megsokszorozódását ,nos mindezeket a mérleg másik serpenyőjébe tesszük akkor aligha tarthatjuk racionálisnak Putyin döntését.
  A hetedik hónapja tartó (!) „különleges hadművelet” annyi kárt okozott már , Oroszországnak is, ma már nagyon úgy tűnik , ostobaság volt megindítani.
  Pestiesen, Putyin nagyon benézte !

  Igazad van, éppen ezért Ukranának már rég tárgyalni kellett volna.

 145. 159. Bikkin,

  „(Gyarmathy, menekülj, amíg teheted!)”

  Hová javaslod? Orbanisztánba?

  Valami csendes orosz vidékre kéne költözni, csak félek onnan meg nemnagyon tudnék ide írogatni. 🙂

  157. Vlagyimir,

  Csak nem? Hát nem lőtték halomra, darálták meg kutyakajának az ukránokat, ahogy az orosz források 2-3 napja harsogták? 🙂
  Megvárom még Manga mit szól ezekhez a hírekhez, neki klassz forrásai vannak.

 146. Kedves Bálint

  Talán minden ezredik kivándorló rendelkezik ilyen pedigrével.
  De remélem Te sem gondolod, hogy a többi 999 mind önsorsrontást követett el.

 147. 152. MangaM,

  Végülis Európa háborúban áll. Igaz még csak gazdasági háborúban (és remélhetőleg így is marad, azaz megmarad ezen a szinten) de azért ez már elég komoly helyzet.

  „Csődhullám és megfizethetetlen árak jönnek Magyarországon”

  #https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220905/csodhullam-es-megfizethetetlen-arak-jonnek-magyarorszagon-564981

  Európa szinte összes országában hasonló a helyzet. Valahogy a kialakuló helyzetet kezelni kell.

 148. Az orosz gázszállítás Európába az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül nem indul újra teljes mértékben, amíg a nyugat fel nem oldja a Moszkva ellen alkalmazott szankciókat – közölte Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin elnök szóvivője.

  #https://www.portfolio.hu/uzlet/20220905/bemondtak-az-oroszok-meddig-nem-szallitanak-gazt-az-eszaki-aramlat-1-en-565121

  Pénteken a TTF holland tőzsdei ár 220 euró körül fagyott be hétvégére és várható volt, hogy hétfőn felugrik majd arra a hírre, hogy az oroszok nem indítják újra az NS1-et. Fel is ugrott ma reggel 280 euró fölé is, de érdekes módon aztán visszaesett és most 240 eurón áll.
  Az európai tárolók pedig úgyanúgy telnek, mint augusztusban.

  #https://agsi.gie.eu/

  A németek 86%-on az EU átlag 82%-on áll.
  Viszont a magyar betárolással valami gond lehet, mert alig sikerült az utóbbi három napban valamit a tárolókba tölteni.
  Szeptember 1-én 64,35%
  Szeptember 4-én 65,16% a magyar gáztárolók töltöttsége

  Azaz egy százalékkal sem nőtt három nap alatt, pedig ugye Szíjjártó szerint ömlenie kellene a gáznak Magyarországra 1.-e óta.

 149. 161. bálint

  Köszönöm, amit írtál, hasonló gondolatok járnak a fejemben egyfolytában. Még többször el fogom olvasni a soraidat a jövőben, hogy jól beivódjon. Igaznak érzem.

 150. Gyarmathy

  Nem szólok semmit, illetve azt, amit már korábban is írtam: meg kell várni a tavaszt.
  Amiről Vlagyimir írt Donbassz környékén (Ozerne helyőrségnél) volt ukrán siker, de ez a „terület veszteség” viszont nincs meg, valószínűleg lemaradtam valamiről, megköszönném, ha erről bővebb és konkrétabb infó jönne.
  https://www.youtube.com/watch?v=BerBFenVvzo

  Kiújultak a harcok Ternovye Pody, Zedyony Gay, Kiselyovka régióban, az ukrán erők már tartalékokat is bevontak, de előre törni nem tudtak eddig. A nyugati katonai tanácsadók korábban óva intették az ukrán hadvezetést, hogy szélesebb és mélyebb szakaszokon próbáljon előretörni, mert nem fogja tudni fenntartani a pozícióit utána.
  Az oroszok tegnap közben kilőtték a Krivoj Rog melletti olajtárolót.
  Az ukránok továbbra is tartalékokat gyűjtenek Kherson térségében is, hogy új kísérleteket tegyenek az orosz védelem áttörésére. Rakétatámadásokat is indítottak a Dnyeper folyón lévő átkelőhelyekre, hogy lassítsák az orosz csapatok átvonulását a frontra.
  Ezeken túl sok érdemi változás ma sem történt, kissé beállt a frontvonal a térségben.

  Nem szeretnék túl sokat „harctéri tudósítót” játszani, rengeteg linket/oldalt adtam már, ahol lehet infókhoz jutni a Twitteren és Instán kívül is.

  A napi harctéri nagy győzedelmes ukrán vagy orosz jelentéseknél fontosabbnak érzek egyéb infókat, inkább arra koncentrálnék a továbbiakban is.

  Tavasz.

 151. 168. MangaM,

  Bocs, nem akartalak válaszra vagy nyilatkozatra kényszeríteni, csak azt gondoltam többet tudsz. Én is olvastam ma mindenfélét, de nem tudom mi az igaz belőle.

  A mostanában beinduló amerikai Lend – Lease sem tudom mit tartalmaz és hogy mit fog jelenteni. Európa mostantól főleg saját bajaival lesz elfoglalva.

  A Youtube csatornát pedig követni fogom, amit linkeltél, jónak néz ki.

 152. 169. Gyarmathy

  Semmi gond, de azt ne várjátok el tőlem, hogy napi szinten órákon át bújjam a szakmai oldalakat, a média cikkeket, a videókat, valamint a közösségi portálokat és próbáljam kibányászni, hogy épp aktuálisan valójában melyik dombon-völgyben épp ki kit lő.
  Erre sem időm, sem kedvem nincs, ráadásul értelme sem sok lenne.

  Vannak, akiknek ez (lenne) a munkájuk és még azok sem képesek kibányászni a lényeget, vagy ha ki is bányásszák, akkor sem a valóságot fogják elmondani, hanem annak egy verzióját.

  Mint írtam, bőséggel linkeltem olyan már olyan oldalak elérhetőségét, ahol – megközelítőleg – valós képet fognak adni pártállástól függetlenül. Ezen kívül marad a közösségi és a mainstream média annak minden előnyével és hátrányával együtt.

  Rengeteg egyéb dolgom van napi szinten, ami nagyon fontos, így én is részben Jövőnk nyomdokaiba fogok lépni és nagyon ritkán – csak ha kiemelten fontosnak érzem adott témát/infót – szeretnék majd fórumozni.

  Zárszóként az egészhez:

  Első perctől kezdve ismert a véleményem Putyin támadásával kapcsolatban, baromira nem tartottam jó ötletnek, sőt…

  Az is ismert, hogy egy percig sem voltam hajlandó a kötelező fanfárokat előadni arról, hogy ez kizárólag Oroszország hibája, itt mindenki más csak vétlen áldozat. Nagy francokat, ez egy kiprovokált háború, ami az USA érdeke.

  Ukrajna önmagában már rég kifeküdt volna. Hatalmas anyagi, technikai és hírszerzési támogatást kapnak az ukránok a NATO-tól és az USA-tól, 2014 óta készülnek erre a háborúra, így ez csak a felszínen orosz-ukrán háború, valójában ez egy NATO-orosz háború ukrán területeken. Ehhez képest viszont szarul állnak az „ukránok” fél év után szemben az orosz haderő töredékével.

  Azt sem kellene elfelejteni, hogyan kezdődött az ukrán kaland. A Nabucco-projekthez az USA-nak meg kellett volna dönteni Asszad hatalmát 2013-ban, ezt az oroszok megakadályozták a földközi-tengeri nagy flotta öszevonással. Erre volt válasz az USA részéről 2014 elején az, hogy a demokratikusan megválasztott, egyébként inkább orosz-, semmint Nyugat-barát Janukovics rendszert egy puccsal bedöntötték, majd a hatalomba ültettek egy nyíltan oroszellenes és náci eszméket valló csoportot, ahol mind a mai napig jónéhány befolyásos személy nem „vegytiszta ukrán”, hanem hármas állampolgár.

  A háború rohamléptekkel az eszkaláció felé tart, aminek kellemetlen következménye lehet majd az, hogy atomháború lesz belőle. Ebben az esetben már sem téged, sem senkit nem fog érdekelni és vigasztalni az, hogy kinek volt igaza és ki kezdte.

  Ehhez képest nem értem a túlzott lelkesedést a témában bármelyik oldal mellett sem egy háborúban, én annak szurkolok, hogy béke legyen és lehetőleg ne egy atomháború utáni „béke”.

  Tőlem ennél több „szándéknyilatkozatot” már ne várjon senki ebben az ügyben.

 153. 146. MangaM
  Először is, hálás vagyok a sok lényegi információért, amit megosztasz velünk, és sajnálnám, ha abbahagynád. Mostanában nincs rá időm, energiám, de voltak időszakok, amikor a napjaim jó része ment rá, hogy utánajárjak a blogon vitatott témáknak. Időnként egy nyúlfarknyi hozzászólás mögött is fél napos kutatómunka lehet.

  Szerintem se hagyd el az országot. Ha mégis elhagyod, az is lehet ideiglenes, ha rá tudod bízni az ingatlanodat valakire, amíg távol vagy. Van sok használható szakmád, nyugaton kereshetsz egy kis pénzt, aztán hazajössz, vagy továbbállsz. Én egyébként keletre mennék, ha a kötődéseimet elereszteném. Saját tapasztalatok miatt Indiába. Egyelőre ott fejlődés van, a nyugati munkatapasztalat aranyat ér, potomért el lehet indítani egy vállalkozást, ami a hatalmas piac miatt jó esélyekkel indul. Fizikai atrocitás esélye szinte nulla, főleg ha nem kockáztatsz feleslegesen. El lehet nyaralgatni a világban, amíg itt ennyire megnehezedik az élet.

 154. 170 – MangaM:
  Ideje, hogy megszólaljak.
  Valóban hihetetlen értékes munkát fektettél be az olvasók informálásába, amit csak megköszönni lehet.

  Pillanatnyilag a világ egy kataklizma előtt áll, ilyenkor hazát változtatni nem okos dolog. Most te vagy az elsők egyike, aki tudja merre kell „futni”. Külföldön te leszel az utolsó.

  Az emberi természet közel 100 százalékos ismeretének birtokába állítom, hogy a jelenlegi helyzet vége atom háború. Csupán az időpont kérdéses. Ezt te is tudod, de nem mersz az ismereteidre támaszkodni, fenntartod a reményt. Én a belenyugvást választottam. Rajtunk kisembereken semmi se múlik. Minket az I. és a II. vh. alatt is tömegesen vittek a vágóhídra. Ki tudja miért? Ez az emberi sors. Húsz éve írtam, aki 1960 után született nem fog természetes halállal halni. Le lettem érte hülyézve. Talán érdemes a szavaimat megfontolni.

 155. 170:MagaM:
  Csatlakozom az előttem szólókhoz, szerintem is fontos és hiánypótló amit csinálsz/csináltok itt többen. Kezdve Tibor’bával és lehetne sorolni az értékes információmorzsákat rendszeresen felsorakoztató hozzászólókat. Sokaknak idő/szakmai tudás/nyelv és egyéb összetevők hiányában nem lenne ilyen széles rálátása a dolgokra. Még 1x köszönjük nektek.

  Egy elég jó és talán pártatlannak nevezhető elemzés Resperger Istvántól: https://www.youtube.com/watch?v=PdDD8O3eI-g

 156. 171. Jani

  Az Andok a régi álmom. Ezt a területet járom körbe egy jó ideje. Ez lenne életünk utolsó nagy kalandja, ha nekiindulunk. De azt is tudom, a sors elől nem lehet elfutni. Szóval semmi sem dőlt még el, egy biztos, jövő tavaszig csak körüljárom a témát és – ha még akkor leszünk – döntünk a reális ismeretek bitrokában. Szívesebben mennék oda turistaként.

  172. Tibor bá’

  Igen, tudom, hogy nagyon kicsi az esélye annak, hogy atomháború nélkül ezt megússza a világ több okból is.

  Oroszország nem hátrálhat be, mert akkor csak az időt odázza el egy még jobban felfelgyverzett NATO-ukrán tömbbel szemben, ráadásul ebbe a putyini vonal belebukna otthon.
  Putyin és a mögötte álló hatalmi elit nem fogja önként bedobni a törölközőt, ha minden veszni látszik, akkor viszik magukkal a Nyugatot is, ez egyértelmű.

  A Nyugat elvileg behátrálhatna, de a neokon elit ott sem fog, mert Oroszország beismert katonai győzelme Ukrajnában dominót indítana el mindenhol, amibe az amerikai pénzhatalmi elit bukna bele. Ők sem fognak behátrálni, ha buknak, viszik magukkal a világot.

  Röviden ennyi.
  Vagy képesek a színfalak mögött kiegyezni úgy, hogy az mindkét oldalnak megfeleljen, vagy atomháború jön és döntsenek a végső fegyverek. Az utóbbira mondanék legjobb esetben 65%-ot, reálisan nézve 80% feletti esélyt.

  Sajnos az orosz elit is erre készül már 14 éve, a 2007-ig tartó putyini konszolidációt követően az orosz katonai büdzsé döntő része a stratégiai arzenál teljes megújítására ment el, ami mostanra 97%-on realizálódott.
  A hagyományos haderő fejlesztésére 2015 előtt csak jelképesnek mondható összegeket költöttek.

  173. berko

  Köszi neked is, de sok újat már én sem tudok mondani. Meglátjuk mi lesz ennek a vége, az tény, hogy bölcs dolog a legrosszabb forgatókönyvre készülni, legalább lélekben. Maximum kellemes meglepetés ér, ha mégis elmarad az atomorkán.

 157. Sehol meg nem erősített információ morzsák:

  Németországban október elejétől a rendfentartás érdekében kvázi hadiállapot lesz bevezetve, már egy külön katonai alakulatot hoztak létre a belső rendfenntartás érdekében.

  Több európai államban nemcsak lázongásokra, hanem a kormányok megingására is készülnek, ami rendkívüli mértékben destabilizálhatja az Uniót.

  Az oroszoknál elő van készítve a modernebb konvencionális haditechnika (T-14 Armata, T-15 Kurganyec, stb) sorozatgyártás beindítása, ha durvul a katonai helyzet. Ezek gyártásának beindítása valószínűsíthetően egybe esne a tartalékos állomány mozgósításával és a zárolt technika nagy mennyiségű kikonzerválásával. Ha erről információk kezdenek kiszivárogni, akkor már szinte biztosan tudható, hogy nagyléptékű katonai eszkaláció lesz az európai hadszíntéren.
  Az orosz katonai doktrína alapján nem képzelhető el olyan összfegyvernemi összecsapás a NATO tagállamokkal, ahol nem vetnek be akár tömegesen taktikai atomfegyvereket.

  Reméljük, a fenti dolgok nem realizálódnak és csak „rémhír” marad.

  Ezzel átadom a terepet, akkor jelentkezem bejegyzéssel, ha érdemi információ lesz.

 158. Berko 173-as hozzászólásában linkelve van egy elemzés egy valódi szakértőtől. Javaslom, hogy Gyarmathy és Vlagyimir hallgassa végig, szinte minden kérdésükre választ kapnak NATO oldalról. Most hallgattam meg én is, nincs mit hozzátenni.

 159. 164,Tagalog
  Egy pillanatig sem gondoltam, hogy ezerből 999 kivándorló elrontotta volna életét, dehogy.
  Én csak azon embereknek irtam, akik MANAPSÁG fontolgatják a migrációt. Az első massziv, tömeges kivándorlások valamikor az 1860-as években kezdődtek, célország persze Amerika, valamelyest Dél-Amerika, elenyésző Ausztrál szóródással. A migrációról , annak vonatkozásairól köteteket irtak össze, manapság ez már történelem.
  MA szinte sehol nincs a régi, hagyományos, Amerika-szerü migrációs gyüjtőország, afféle ” sold out, minden hely foglalt „alapon szinte nincs már hova kivándorolni, szóval legjobb tudomásom szerint felsoroltam kedves blogtársamnak a szükséges tulajdonságokat, a lehető legkönnyebb beilleszkedés érdekében.

 160. – Észak-Koreától vásárol tüzérségi eszközöket és lőszert Oroszország. Na, ha eddig elhittétek a végtelen orosz készletek mítoszt, akkor innentől azt sem kell. Kifogyóban vannak tüzérségi lőszerekből, pedig ha valamiről úgy gondoltuk, hogy még hónapokig elég van nekik, akkor azok a régi lőszerek.
  – Szerintem ne erőltessétek már ezt az EU megfagy sztorit, mert nevetséges, az EU röhögve túl lesz ezen a télen, a gázár már ma is esik a tegnapi megugrás után. Mi Magyarok persze beszoptuk, mert Kakadunak nem jó a közös üzlet, ő jó érzékkel az árfolyamcsúcson kötötte le az árat, már ma is 20-30% bukta, ami forintban százmilliárdokat jelent.

 161. 167,Manga
  A legnagyobb szivességgel és öszinte segiteniakarásból irtam soraimat. A legnagyobb tisztelettel viseltetek irányodban, bármit határozol, bármlyen irányba indulsz, ha mégis ugy döntesz, siker és szerencse kisérje minden lépésedet.
  Egy dolgot, személyes véleményemet muszáj leirnom:ha mégis távozol országodból, ezzel nemzeted egyik nagyon értékes tagját veszti el..

 162. 179, Vlagyimir

  Hány éves vagy amúgy mellékesen? A negyvenediket betöltötted már?

  Érted, hogy a Covidból az aszályba mentünk, az aszályból a földgázkrízisbe megyünk?
  A földgázkrízisből…nem is mondom hova jutunk.

  Itt van a orosz-ukrán, usa-Kína proxyháború a nyakunkon…odaát a fekete földrészen meg a megélhetési Boko Haram tolja bele a menekülőket Európába?

 163. 179: Vlagyimir

  „Szerintem ne erőltessétek már ezt az EU megfagy sztorit, mert nevetséges, az EU röhögve túl lesz ezen a télen, a gázár már ma is esik a tegnapi megugrás után… ”

  Úgy tűnik, itt csak te eröltetsz gyenge liberális propagandát, senki más. Ez a fórum nem a terepe, itt senki sem a szajha main stream propagandát fogyasztja, hanem önállóan gondolkodva próbál eligazodni.

  Az energia számlák még csak most kezdenek szivárogni, lehet neked nincs ilyen gondod, de majd tavasszal kiderül hogy hány családot lakoltatnak ki, mennyi laakásbérlet és gépkocsi lízing dől be, az éhező-fagyoskodó nyugdíjasokról már ne is beszéljünk…

  Az oroszokról meg csak annyit, hogy az élőerőveszteségeik mostanában érték el a kovid-halálozás 10%- ékát…
  #http://pandemia.hu/oroszorszag-koronavirus/

  Nem fog itt senki aggódni a lőszerhiányukon, azon inkább, hogy mennyire tervezett és nyugati bankárvilággal is egyeztetett ez az egész tesze-tusza háborúsdi?? Ami amúgy 2014 óta megy a gyengébbek kedvéért… (13-15 ezer halott Dombaszban) #https://www.magyarkurir.hu/hirek/hogyan-zajlott-mindeddig-nema-haboru-donbasz-elfelejtett-regiojaban

  Mindennek megvan az ideje, a józan gondolkodásnak is – amíg van rá mód.

 164. 178. Vlagyimir
  Nincsenek kifogyóban, ez nettó baromság.
  Ez a hír egy meg nem nevezett amerikai titkosszolgálati forrástól ered, innentől kezdve felejtős.
  Csak azokkal a hírekkel és véleményekkel szabad foglalkozni, amihez adják a nevüket is akár Keleten, akár Nyugaton, a többi lósz@r a köbön. Ez a hír is.

  De még véletlenül se higgy itt senkinek, ne is foglalkozz a véleményünkkel, tudásunkkal és információinkkal. Majd november végén visszatérünk erre a lőszer kérdésre…

  179. bálint
  Köszönöm, a soraid megtisztelőek számomra. Tudom, hogy igazad van, engem egyetlen dolog motivál – ez nem titok- , a fiam élete és jövője. Nem tudom, mikor tennék nagyobb jót vele, azt sem, hogy egyáltalán tudok-e jól dönteni ebben a kérdésben…

 165. János: Sajnos már ötvenen is túl, ha már feszegeted, és nem is nézek ki ilyen jól atlétatrikóban és napszemüvegben mint te, így te nyertél 😀 😀

  MangaM: Téged viszont idősebbnek gondoltalak, meglepő, hogy egy ilyen fiatal ember ennyire elemző gondolkodású.

  Vissza az ukrán helyzethez. Az oroszok egyre kétségbeejtőbb helyzetben vannak, naponta óriási mennyiségű eszközkészletüket pusztítják el a HIMARS-ok és a precíziós tüzérségi lőszerek, a tegnapi veszteségük ukrán adatok szerint 75 harci jármű, és ez nagy vonalakban igaz is lehet, tegnap is került fel pl. videó, ahol ostoba módon egymás mellett tárolt 5 db S-300-as légvédelmi rendszer ment a levegőbe egy lövéstől. Ez egy 16 millió dolláros lövés volt..de nem is ez a lényeg, a lényeg, hogy Herszonnál érik a bekerítés, napokon belül óriási orosz blama érhet be. Még egy jó hír, hogy megérkezett az első német Cobra radar a 40-ből amit Ukrajna vásárolt, tehát ez nem német támogatás, ez ukrán hadieszköz beszerzés. Ez a cucc csúcstechnika, ami hatalmas előnyt biztosíthat az ukránoknak, mert az oroszok erőssége, az ellenséges tüzérség ellen fejlesztették ki, nagyon nagy távolságból, nagyon gyorsan és pontosan képes bemérni a tüzelő ellenséges tüzérségi eszközök pozícióját, ráadásul egyszerre többét, majd azonnal továbbíthatja a saját csapatainak, így ahogy lőtt egyet az orosz löveg, tényleg csak percei maradtak amíg láthatatlan. Az ukrán tüzérség hatótávolsága és pontossága már eddig is nagyobb volt, most ezzel kiegészítve egészen megalázó fölénybe tudna kerülni az orosz tüzérséggel szemben. Persze egy fecske nem csinál nyarat, de várható, hogy a következő hetekben folyamatosan érkeznek az újabb Cobrák.

 166. 184 – Vlagyimir

  „… a lényeg, hogy Herszonnál érik a bekerítés, napokon belül óriási orosz blama érhet be.”

  A bekerítés? Úgy érted, Herszon városa lesz bekerítve hamarosan? Mi alapján mondod ezt, melyik irányból/irányokból jönnek az ukrán csapatok Herszon városa felé?
  Ha nem magát Herszon városát értetted (Herszon egy megye neve is), akkor mi lesz bekerítve konkrétan?

 167. Zsolt: A Dnyipro nyugati partján rekedt becslések szerint 20 000 orosz katona nagy részének bekerítésére gondolok, ezek most el vannak vágva az utánpótlástól, és elég reménytelen helyzetben vannak. Tegnap tettek fel videókat, amiken helikopterek szállítják az utánpótlást nekik, de az meg elég veszélyes küldetés az egyre közeledő ukránok mellett, nem véletlen vannak a napokban újra orosz légi veszteségek, és nem is képes annyit eljuttatni amennyit kéne.

 168. 186 – Vlagyimir

  Konkrétan hol vannak bekerítve az oroszok? Konkrét helységmegjelölést szeretnék kapni tőled. Tudsz ilyet mondani vagy nem tudsz?

  Te elhiszed, hogy el vannak vágva a déli és dél-keleti utánpótlásvonalak? A pontonhidakat már régen feltalálták. Azt is elhiszed, hogy a térségben teljes ukrán légi uralom van és ilyen módon egyáltalán nem kaphatnak az oroszok utánpótlást?

  Hol közelednek egyre veszélyesebben az ukránok? Légy konkrét, kérlek!

 169. Zsolt: Nincs időm téged kielégíteni, meg unom is már a kekeckedésed. Ha nem tetszik amit írok cáfold meg, vagy ne olvad. MangaM már javított ki, elfogadtam. Én el tudom fogadni ha tévedek. Eddig itt a helyzet alapvető megitélésben ti tévedtetek, nem lett 3 nap alatt elfoglalva, majd ne birizgáld a medvét. majd Ukrajna nem győzhet stb. Mostanában már nem hallom ezeket tőletek sem…..nov 31-re oroszok otthon lesznek, még mindig tartom.

 170. 188 – Vlagyimir

  Nincs tehát konkrét válaszod.

  Nem is lehet, az oroszok ugyanis egyáltalán nincsenek bekerítve Herszonnál, vagy Herszon megyében. Ukrán támadások voltak az ő általuk ellenőrzött területek felől, pár falut elfoglaltak, ennyi. Az ár túl magas volt, az ukránok próbálják is elterelni a közbeszédet a herszoni offenzíváról, most éppen más helyen támadtak az éjjel nagy intenzitással és itt akár be is számolhattál volna ukrán sikerekről (Balakleja és körzete), nem tetted. Inkább „herszonoztál egyet”, de csak úgy általánosan és látszik, hogy halvány lila gőzöd sincs, hogy mi folyik igazából az egyes frontszakaszokon. Ami nem baj, csak akkor ne írd okoskodva itt a marhaságaidat!

  November 30.-ban egyeztünk meg, annak a hónapnak nincs is 31.-ik napja. Az információidra vonatkozóan azonban árulkodó és jellemző ez a szintű „tájékozottság”.

 171. Zsoltika, én nyugodt vagyok, mert az idő eddig is engem igazolt, nem titeket, és ezen túl is engem fog, te meg csak személyeskedj addig, ha ettől megnyugszol. Én még biztatlak is, ígérem nem sértődök meg 😀

 172. 190 – Vlagyimir

  Ki-ki majd itt eldönti, hogy kit igazolnak a tények.
  Hogy az oroszok is vívják a maguk információs háborúját? Igen.
  Na de amit Ukrajna próbál eladni tájékoztatásként, hát az fényév távolság, ahogy „A padlás”-ban szól a dal… Mármint a tényekhez képest. Fantazmagória a köbön.

  A láda sört el fogod küldeni a címzetthez. Pont.

 173. Ja igen, jut is eszembe!

  Kedves Ábel fórumtárs!

  Pár napja elvesztettél egy fogadást. Sem Svédország, sem Finnország még mindig nem NATO-tagok. Te azt állítottad, hogy a e nyár végéig azok lesznek. Emlékszel?

 174. Re:192 Zsolt
  Miért mondod ezt, csak az írásos ratifikáció kellene hozzá, de már a médiában úgy van hogy tagok, és punk-tum… 🙂
  Viccet félre téve.
  Miért nem írták még mindig alá? Van valami objektív oka, vagy csak úgy tesznek mintha szüzek, pardon NATO tagok lennének?

 175. 193. Zsolt
  Nem is tudom, hogy van-e még értelme belépniük. Ez már nem húzza sokáig.
  Az USA is újat akar, csak még vár egy kicsit, hogy legyen ürügy a felbontására. Majd alakít egy teljesen újat, angolszász tengellyel. Új idők jönnek, új szervezet kell, a régi már nem felel meg az új kihívásoknak. Krisztus urunk is megmondta, hogy új bort nem lehet régi tömlőbe tölteni, mert szétfeszíti.

  Egyébként a törökök nem maguktól akadékoskodnak. Az USA tiszta mint a ma született bárány. Gyerekek én alig várom, hogy csatlakozzatok, de hát ez a fránya török. Tudjátok, ott a szervezetben mindenki egyforma. Kb. ez a válasza a svéd és finn nyafogásra. Úgy jártak ezek a tökkelütöttek, mint azok a kereskedők akik a seggüket verték a töröknek, mert úgy is bemennek a várba, aztán nem engedték be őket, mert „elromlott” a hídemelő csörlő.

 176. 193 – dajtás

  Akár alku tárgya is lehet még a jövőben e két tagállam NATO-tagsága; ha mondjuk az amerikaiak kapnának valamit az oroszoktól, ami a számukra fontos, cserébe esetleg kútba eshetne a tagság. Vagy az egyik országé, ha így lenne, akkor az Finnország lenne. Persze az amcsik megegyeznének az oroszokkal és a törökökkel, hogy formálisan ez utóbbiak miatt történt a gebasz. Erdogannak ez nem lesz gond eladni belföldön, megemlíti a kurdokat és a török átlagpolgár még jól meg is tapsolja.

  Nem állítom azt sem, hogy végül tényleg belépnek a NATO-ba a svédek és a finnek. Majd meglátjuk. Amikor ezt belengették, akkor én abban voltam biztos, hogy ez nem ripsz-ropsz fog megtörténni, ez ügyben is mennek a beszélgetések a hátsó szobákban.

 177. Hoppá, hoppppáá:

  Az európai árkorlátozás tervétől igencsak kiverte a víz Putyin uraságot.

  „Ha valaki megpróbálna ránk erőltetni valamit, szeretném megjegyezni: azok, akik ránk erőltetnének valamit, ma nincsenek abban a helyzetben, hogy diktáljanak nekünk. Észhez kellene térniük…

  Jobb, ha ragaszkodunk a szerződéses kötelezettségekhez, a vonatkozó szabályokhoz és a civilizált kapcsolatokhoz”

  Nahát, most hogy szorul a hurok, visszatérne a szerződéses kötelezettségekhez.

  „Putyin kijelentette, hogy ha Németország visszaadja Oroszországnak a Kanadában megjavított Siemens-turbinát, akkor az Északi Áramlat 1 újraindul.”

  #https://www.portfolio.hu/uzlet/20220907/megszolalt-putyin-a-gazar-korlatozasarol-ennek-nincs-semmi-ertelme-565649

  Pár napja még nem úgy volt, hogy akkor indul újra, ha Európa eltörli a szankciókat?

  Napok alatt fordulni látszik a kocka. Csúszik lefele az orosz gatya.

 178. Az orosz katonai kilátások (utánpótlás témában)

  #https://theins.ru/en/politics/254573

  Gazdasági vonal:

  #https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-09-05/russia-risks-bigger-longer-sanctions-hit-internal-report-warns

  Méghogy a szankciók nem működnek.

  Magyarul Sz. Bíró Zoltán témába vágó cikke:

  #https://qubit.hu/2022/09/05/mennyire-hatekonyak-az-oroszorszag-elleni-szankciok?fbclid=IwAR1O0N_4FtSCNlcD0VyUGlku9CqQ1ObCkfmBIx_xxM2aLFO0ifOsJfQeeEc

 179. 198. Gyarmathy

  És ez most jó nekünk?
  Jó, hogy szorul a hurok Putyin nyakán?

  Rohadjon meg! Igaz?!

 180. 199. Balázs,

  Az orosz birodalom el fog bukni. Így kell lennie.

  Ezt a háború első napjától mondom.

  Emlékszel erre az idézetre? „Végére jut és nem lesz, aki segítsen rajta”.

 181. Re:200 Gyarmathy
  Nyilván el fog bukni, csak itt az a kérdés hogy melyik században…
  Aki eddig az orosz medve bőrére ivott, az elég gyorsan a fűbe harapott.

 182. 200: Gyarmathy:
  „Az orosz birodalom el fog bukni. Így kell lennie. ”
  Ez elég nyomós érv. Akkor ez így is lesz 🙂 🙂

  A másik bejegyzésnél pont te idézted Zsiday videóját. Ő ott nem pont ezt mondta az Oroszokról. Vagy ő is csak egy Orosz bérenc ? 🙂

  A Bloomberg és Szbíró véleménycikke (eléggé hasonlít egymásra) pedig kiragad néhány statisztikát és ebből von le messzemenő következtetést.
  Például eléggé érdekes, hogy az EU kapcsán minden nyugati „szakértő” hangsúlyozza az alkalmazkodás képességét, míg az oroszoknál ezt az aspektust kifelejtik a képletből.

  A lényeg, hogy a szankciókkal senkit nem kényszerítünk térdre rövid távon (legfeljebb magunkat), hosszabb távon pedig Európa és Oroszország is szívni fog.
  Mindezt miért is ?

 183. Az „egész világ” fogott össze Oroszország ellen, ami csupán a Föld országainak körülbelül negyedét jelenti.

  Az országok elleni szankciók lényege, hogy megbuktassa a vezetőjét és rendszerét, ami ellen a szankciókat bevezették. Az, hogy rosszabbul élnek a polgárok a szankciók hatására, azt nem nevezhetjük eredménynek.
  Hol volt sikeres a szankciózás, hol volt rezsimváltás?
  Kedjük a sort a régi motorosokkal és haladjunk az új embargósok felé.
  Kuba, Észak-Korea, Vietnám, Irán, Szíriai Arab Köztársaság, Venezuela, Irak, Fehéroroszország, Afganisztán, Mianmar, Libanon, Líbia, Kongói Demokratikus Köztársaság, Szomália, Szudán, Dél-Szudán, Bissau-Guinea, Mali és Jemen, Oroszország.

  Szankciók hatására egyik rezsim sem dőlt meg.
  Kijelenthető, hogy a világon sehol nem érte el deklarált célját a szankciózás.
  Az embargópolitika a befolyásolási eszközök szűkülésével inkább csökkenti a rezsimváltás esélyét.
  A szankciós nyomás megerősíti az adott politikai rezsimeket.

  Feltételezem, hogy a nyugati világ döntéshozói tisztában vannak ezekkel az alapvető tényekkel.
  De, ha nem a Putyini rezsim megdöntését akarják kierőszakolni a szankciókkal, mint a történelmi példák mutatják az nem fog bekövetkezni, akkor mi a valódi céljuk?

  A szankciók az eleve kiszolgáltatott és munkanélkülivé váló lakosság nyomorát fokozzák, de nem döntik meg a rezsimet. A rezsimeket stabilizálják, megbuktatásuk esélyét csökkentik.

  Oroszország esetében előfordulhat, hogy még keményvonalasabb vezetés jöhet Putyin után.

 184. 205

  Köszi az eredetiért, csak a magyar oldalak által átvett verziókat olvastam, az nem volt ilyen részletes. Minden szépítgetés ellenére azért elég őszintére sikeredett beszámoló. Nem tartom kizártnak, hogy egy-két nyilatkozót seggbe fognak rúgni miatta…

 185. 207 – MangaM
  Nem tud mindenki angolul. A mai poszt alapját ez a washingtonpost cikk képezi, csak magyarul 😀

 186. 208. Tibor bá’

  Tudom. Mivel néha éri kritika a ház elejét, gondoltam, akkor lehet köpködni a Washington Post-ot is. 😀

 187. https://www.portfolio.hu/global/20220908/rarugtak-az-ajtot-az-oroszokra-berobbant-az-ukranok-tamadasa-all-int-mondott-zelenszkij-565845?utm_source=hirstart&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

  Vélemény (kivételes eset):
  Az elfoglalt települések egy részén nem is volt mit elfoglalni, mivel nem állomásoztak ott orosz vagy DNR/LNR erők.
  A kialakuló zsákok csak első lépcső, ezt csak akkor tudja az ukrán hadvezetés valós katonai sikkere változtatni, ha második lépcsőben benyomul a tartalék erő és kiszélesítik az arcvonalat.
  Egyelőre igazi és számos ukrán tartalék erőt nem látni sehol, a bevetett technika 80%-a cseh, lengyel és egyéb nyugati eszköz, tehát az ukrán eszközpark mostanra leamortizálódott.
  Az ukrán vezetés pedig csak tudja, mit csinál…, ha nem, akkor ennek is lesz látható következménye rövidesen.

 188. Operatív információk:

  1. Balakleja és körzete

  Egyértelműek az ukrán sikerek az elmúlt 2 nap során, az oroszok itt kaptak egy maflást.
  A szélesebben vett charkovi körzetben több irányból támadhattak az ukránok, Balakleja körzete egy volt a lehetséges opciók közül, amelyből legalább négy volt. Nem az volt a kérdés, hogy az ukránok ezen a frontszakaszon támadnak-e, hanem hogy hol és mikor.
  Az oroszok legnagyobb hibája az volt, hogy miután az ukrán offenzíva megindult a konkrét helyen, túl későn reagálták le az eseményeket, nem igazán érthető, hogy miért. Ez az időveszteség vezetett oda, hogy az ukránok több tíz kilométerre behatoltak a körzetbe, a helyi gyenge védvonalakat megsemmisítették.
  Mostanra már az orosz tartalékok megérkeztek, felvették a pozíciójukat és az ukránok jelenleg nem mozdulhatnak tovább, súlyos harcok folynak ott, mindkét fél további erősítésre vár.
  A helyi orosz parancsnok(ok) nem álltak a helyzet magaslatán. Sokan ezt nem értik, hiszen ez a körzet már 2-3 hete esélyesként volt szóba hozva, akárcsak az értő (legtöbbször katonai múlttal rendelkező) orosz elemzők által, akik most nem beszélnek pozitívan az oroszok elkésett reakciójuk miatt.
  Igazából itt az ukránok 2 nap alatt többet elértek, mint a herszoni offenzíva alatt összesen, de ahogy már feljebb megemlítettem, közben az oroszok is összeszedték magukat és már megy az oda-vissza csapás. Tehát, hogy az ukrán siker tartós marad itt, az még valóban kérdéses.

  2. Herszon megye, a Dnyeper nyugati partja

  Túl nagy árat fizettek az ukránok azért a kis területért, amit elfoglaltak, s persze nagyon kérdéses, hogy a közeljövőben meg tudják ezeket tartani hosszabb időre vagy sem. Davidov Brodot nem sikerült elfoglalniuk, pedig ez nagy valószínűséggel a legminimalistább célok közé tartozott. Figyelve minden fél (a nemzetköziét is beleértve) az ukránok itt túl nagy erőket vesztettek el, a fenti, balaklejai támadás időzítése is arra vall, hogy maguk az ukránok sem azt szeretnék, hogy a herszoni kalandjukról túl sok szó essen.
  Ha azt akarták elérni, hogy a szeptemberre tervezett népszavazást elhalasszák, akkor ez sikerült nekik, novemberre van kitűzve az új időpont. De ezen sem ujjonganak nagyon az ukránok, mert túl nagy ára volt ennek az egésznek.

  3. A többi frontszakaszon helyi jellegű összecsapások vannak, az oroszok a kezdeményezőbbek, Avdejevkától délre Peszki után újabb pontokat foglalnak el lassan az ukrán erődítményrendszeres körzetben, ami nem lehet megnyugtató az ukránok számára. Szoledarban utcai harcok folynak, szinte házról házra megy a csata, a városon belül az ukránok vannak jobb pozícióban (a város központja és nyugati része magasabb fekvésű, mint a keleti, ipari rész, amit az oroszok már egy ideje ellenőriznek. De nem az ukránok törnek előre, hanem az ellenfél. Ez vonatkozik Bachmut és Kodema körzetére is.

 189. Franciaország
  harckocsi kb. 400 db
  páncélozott harcjármű kb. 6500 db
  vontatott és mobil tüzérség (MLRS-el együtt): kb. 220 db

  Nagy-Britannia
  harckocsi kb. 230 db
  páncélozott harcjármű kb. 5000 db
  vontatott és mobil tüzérség (MLRS-el együtt): kb. 250 db

  Németország
  harckocsi kb. 260 db
  páncélozott harcjármű kb. 9000 db
  vontatott és mobil tüzérség (MLRS-el együtt): kb. 150 db

  Ukrajna
  harckocsi kb. 2500 db
  páncélozott harcjármű kb. 12000 db
  vontatott és mobil tüzérség (MLRS-el együtt): kb. 3500 db

  2022. február 24-én az ukrán szárazföldi haderő haditechnika arzenáljának mennyisége nagyjából akkor volt, mint Franciaország Nagy-Britannia Németország hadrendben lévő szárazföldi erői együttvéve. (A haditechnikai minőség egy generációval alacsonyabb természetesen.) Ennek az eszközparknak nagyjából a 70-80%-a semmisült meg vagy vált harcképtelenné mostanra az oroszokkal vívott háború során.

  Így kicsit tisztább a kép azzal kapcsolatban, hogy az Ukrajnában bevetett orosz haderő valójában mekkora pusztítást végzett eddig, illetve a NATO segítséggel kiképzett, szervezett és irányított ukrán haderő mennyire is sikeres a hónapok óta érkező nyugati fegyverekkel kiegészítve. Az arányok egyértelműek, ez a szárazföldi hadművelet nagy, az ukrán veszteségek óriásiak, az USA/NATO nélkül Ukrajna már elesett volna, az orosz veszteségek is számottevőek, de arányaiban teljesen passzolnak az ukrán veszteségekhez és addig, amíg ez az ukrán haderő esetében drámaian nagy fajlagos értéket mutat, az oroszok esetében ez a teljes haderőre vetítve töredék érték.

  Ezek a számszaki adatok vannak, a hadművelet eddigi és minden további értékelése ezek nélkül nem releváns.

 190. Akkor nézzük a másik oldalról is, az árnyalás jegyében:
  „Az ukrán ellentámadás Harkivtól délkeletre jelentős sikereket ért el az elmúlt három napban. Az ukrán erőknek sikerült kiszélesíteniük az áttörést, és jelenleg Sevcsenkoje irányába nyomulnak előre.
  Nem világos, hogy az ukrán előrenyomulás megállt-e Sevcsenkove térségében, vagy az ukránoknak sikerült megkerülniük a várost. A pletykák szerint az ukránok már Kupjanszk felé tartanak, de ezt egyelőre nem sikerült megerősíteni.
  Egy Kupjanszk és a környék főútvonalai felé irányuló támadás súlyosan befolyásolná a megszállt Izsium és a közeli falvak logisztikai helyzetét. Mivel a védelmük már így is meggyengült állapotban van, az utolsó dolog, amit az oroszok akarnak, az a még több logisztikai probléma.
  Amíg az ukránok Harkiv és Herszon irányába nyomulnak előre, addig az oroszok az elmúlt időszakból csak annyit haladást tudnak felmutatni, hogy kb. egy hét kemény harc után elfoglalták a Donyecki területen lévő Kodema falu másik felét is. Más előrelépést nem történt az ő oldalukról”

 191. Balakleja térségében ukrán katonai siker, egyelőre még folynak a harcok, az ukránoknak sikerült bekeríteni a települést, az összes eddigi ukrán ellentámadás egyetlen igazi sikere. Harkov irányából orosz erők tartanak a térség felé.
  „Jurij Podoljaka katonai blogger sikeres taktikával magyarázta az ukrán fegyveres erők Balakleya melletti viszonylagos sikerét, amely azonban a kijevi rezsim súlyos katonai kudarcával fenyeget.” (Ursula – htka)

  Megjegyzés: Az ukránok a tartalék erőiket vetették be, ha ezt felmorzsolja az orosz tüzérség, akkor per pillanat az ukránok csak a kiépített/beásott védelmi vonalakba bízhatnak. Az ukrán ellentámadások mögött továbbra sem látni azt a második lépcsős erőt, ami a siker bebiztosításához kellene. De majd meglátjuk…

 192. 217 – MangaM

  Egyetértek.

  Az ukránoknak – politikai megrendelésre – most kell katonai sikereket felmutatni, hogy az egyre idegesebb és más problémákkal foglalkozó nyugati közvéleménynek továbbra is el lehessen adni egy reménybeli ukrán sikert és így okot lehessen találni a további pénzügyi és katonai támogatására, miközben a helyi nyugati politikusok egyre növekvő gazdasági és társadalmi problémákkal lesznek szembesítve odahaza is.

  Ennek az offenzívasorozatnak meg lesz a böjtje az ukrán oldalon az ősz és a tél folyamán. Az oroszok továbbra sem fognak sietni (Tél tábornok Ukrajnát és Európát fogja nagyon próbára tenni, nem Oroszországot) és egy bizonyos ponton már akár az ukránoknak is elszakadhat a cérna (energiaproblémák, besorozás, mint Damoklesz kardja az ukrán nők feje felett, túl sok halott és eltűnt katona stb.).

  És még egy dolog, ez most a napokban történt illetve még most is történik.

  A kijevi észkombájnoknak sikerült ismét egy jó nagy láblövést bevinni a saját testrészükbe.

  Lényegében megtiltották az ukrán médiának, hogy a harci eseményekről független módon híreket hozzanak, szigorúan csak a hivatalos ukrán hadijelentéseket ismételgethetik a belföldi hírforrások.
  Magán a fronton az ukrán katonák sokszor a minimális infót sem kapják meg az elöljáróiktól sem, ez pedig élet-halál kérdése lehet a számukra adott esetben.

  Az orosz tudósítók, elemzők, amelyek figyelik a napi eseményeket a frontokon azt tapasztalták, hogy hirtelen, ugrásszerű növekedés történt a követőik számában a saját csatornáikon, ez több tízezres növekedést jelentett pár nap leforgása alatt és ha a növekedés üteme nem is, de számának emelkedése még mindig folyamatos.
  Kiderült, hogy a friss követők nagy része ukrán katona, akik sokszor angolul nem, de oroszul nagyonis beszél és tökéletesen érti a nyelvet. Ha nincs infó „otthon”, majd beszerzik a „szomszédtól”. Nem hiszem, hogy ez jót jelentene Zelenszkijéknek…

  Jósolni nem akarok én sem, biztosra nem lehet előrelátni az eseményeket, de árulkodó jelek, történések már most is vannak.
  Az első tavaszi napsugarak majd a jelenlegihez más helyzetben találják Ukrajnát, ez teljesen biztos. Hogy milyenben pontosan, azt meg kell várni, az addig eltelő időszak messze nem lesz eseménytelen.

 193. Mai hír:

  „Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere csütörtökön Kijevben bejelentette, hogy Washington több mint kétmilliárd dollár értékben nyújt katonai segítséget Ukrajnának és 18 másik európai országnak.

  „Tájékoztattam (Volodimir) Zelenszkij elnököt, hogy a (Joe Biden amerikai) elnök adta felhatalmazásomnak megfelelően 2022 szeptemberétől engedélyeztem a huszadik fegyver- és felszereléscsomagunkat Ukrajnának. Ez a 675 millió dolláros csomag további fegyvereket, lőszereket és felszereléseket tartalmaz az Egyesült Államok védelmi minisztériumának készletéből.

  EZEN TÚLMENŐEN AZ (AMERIKAI) KÜLÜGYMINISZTÉRIUM TÁJÉKOZTATTA A KONGRESSZUST AZON SZÁNDÉKUNKRÓL, HOGY TOVÁBBI 2,2 MILLIÁRD DOLLÁRT KÍVÁNUNK HOSSZÚ TÁVÚ, KÜLSŐ KATONAI FINANSZÍROZÁSRA FORDÍTANI UKRAJNA ÉS 18 SZOMSZÉDJA BIZTONSÁGÁNAK MEGERŐSÍTÉSÉRE.”

  #https://www.portfolio.hu/global/20220908/blinken-tobb-mint-ketmilliard-dollaros-katonai-segitseget-jelentett-be-ukrajnanak-es-szomszedjainak-565969

  A legutóbbi – azthiszem 800 millió dolláros – segély bejelentése talán még két hete sem volt.

  Szóval jön tél tábornok így meg úgy, de Ukrajna nem fog kifogyni a készletekből és azt sem kellene elfelejteni, hogy az ukránok is szlávok, bírni fogják a telet. Jobb ruhájuk, jobb lábbelijük, jobb ételük, felszerelésük és jobb fegyvereik lesznek, mint az oroszoknak.

 194. Baghdad Bob csak vicces volt, nem igazán ártott senkinek a műsorával.

  A Kijevi Kattant (Kyiv Kook) ezzel szemben rettenetes termést hoz, elsősorban magának az ukrán népnek.
  Viszont Gyarmathy is bizonyítja, hogy roppant ízletes és komoly függést okoz.
  Csak leszokni lesz róla fájdalmas. Meg drága.
  Főleg az ukránoknak.

 195. Lehet, hogy off, és fogalmunk sincs mi köze lehet, vagy sem a helyzethez: úgy 02 óra tájban tegnapelött és tegnap éjszaka ismét nagyon morajlott az éjszakai égbolt fölöttünk.Kimenve az erkélyre nem lehetett látni semmit, csak hallgatni a még erösebb morajlást.
  Bolondul meg az ember, mi az istent cipelnek valakik, honnan és hova az éjszaka sötétjében ? Miért mindig éjszaka, miben sántikálnak bárki akasztófára valók , miért mindig a sötétben lappangani?
  Ha emlékeztek, annakidején már irtam volt az éjszakai erős gépzajokról, ami nemrég volt nálunk, utólag derült ki, hogy Amerika pucolta ki csapatait Afganisztánból.Hogy most mit hoznak-visznek , csak az isten tudja.
  Vagy még ő sem.

 196. 224 – Zsolt

  Ezzel a címmel nincs anyag a RAND honlapján, viszont találtam egyet ami érdekes lehet szintén 2022. januári: #https://www.rand.org/content/dam/rand/pubs/research_reports/RRA700/RRA720-2/RAND_RRA720-2.pdf

  A teljes anyag is fent van (295 oldal): #https://www.rand.org/content/dam/rand/pubs/research_reports/RRA700/RRA720-1/RAND_RRA720-1.pdf

 197. Ha jól belegondoltok, a közelmúlt ukrán történelme egy mondatban leírva nem másról szólt, mint a masszív, folyamatos lakosságfogyásról.

  Amikor a Szovjetunió szétesett, a független Ukrajna nagyon jó startpozícióban volt, ami az ország ipari és mezőgazdasági kapacitásait illeti. Igazából azóta elherdálása, külföldi értékesítése, tönkretétele, oligarchák kezébe átjátszása történt meg, amiből hasznot az ottani lakosság nem hogy nem látott, de messzemenően károsan érintette.
  A múlt vívmányainak a felélése egyébként sok más volt szocialista országban megtörtént a a múlt század 90.-es éveitől, de Ukrajnára ez fokozottan volt igaz.

  A gazdasági bajok, a máshol elképzelhetetlen mértéke a korrupciónak, a folyamatos politikai instabilitás, a szociális ellehetetlenülés Ukrajnában folyamatos volt és a sok munkaképes ember és teljes családok elmenekülése már az első fegyveres konfliktusok kirobbanása előtti évtizedekben zuhanórepülésbe vitte a lakosságfogyást. Kevés volt az újszülött is, a demográfia adatok katasztrofálisnak mondhatóak.

  Utána jött 2014, azóta még több ember menekült el Ukrajnából keleti és nyugati irányba is. A maradt férfilakosság egy jó nagy részét meg most veszíti el folyamatosan az orosz húsdarálóban.

  Ukrajna lassan, de biztosan egy nagy területű szláv, ritkán lakott országgá válik. Miért?

  „Pech” – mondják sokan. „Ez volt nekik a csillagokban megírva” – mondják mások.
  Én meg azt mondom, hogy aki csak a napi híreket figyeli, nem érthet meg abszolút semmit.
  Meg azt is mondom, hogy aki csak a geopolitika prizmáján keresztül figyeli az eseményeket, esélye sem lesz soha megérteni nagyon sok lényeges dolgot (egyébként nem csak Ukrajnát illetően, de abszolút általánosan értve ezt).

  Nagyon sok olyan dolog volt és van, a múltból adódóan formálja a jelenünket, méghozzá nagyon jelentős mértékben. Jóval kevesebb olyan dolog van, amely a múltban nem formálta a jelenünket, de ma már fontos tényező, ilyen a mesterséges intelligencia kérdése.

  De csak ha mindig a jelenből indulunk ki, akkor sok információ értelmetlennek tűnik.

  A „miértekre” a választ a sok kicsi mozaik összerakása adhatja meg a választ, de mindenképpen közelít a megoldás felé. Ezen mozaikdarabkák pedig nem csak a jelen utcakövén találhatóak, hanem sokukat elő kell bányászni azon földréteg alól, amit múltnak, történelemnek hívunk. Arról már nem is szólva, hogy a szimbólumok fontosak. Már sokadjára mondom ezt ezen a blogon (is).

  http://www.syl.ru/article/300818/chto-takoe-tamga-hazarskaya?ysclid=l8dz0ot3bd869444962

 198. Tagesspiegel.de jelenti

  Északi Áramlat-2, Északi Áramlat-1 vezetékeit célzott támadás érhette. Hirtelen gáznyomás esés következett be.
  Berlin, orosz hamiszászlós műveletre gyanakszik.
  Én meg arra, hogy bárki tehette. Az orosz, az ukrán, az USA, de még a németek is.
  Mindegyik mellett lehet érveket találni. Lehet még USA Ukrán kooperáció is.

  Magam részéről leginkább az amerikaiakra gyanakszom. Elképzelhető, hogy Németország fontolóra vette az Északi Áramlat-2megnyitását, ill. a visszatartott gázturbina leszállítását. Osztottak szoroztak és az jött ki, hogy orosz gáz nélkül nagyon nagy bajok lesznek.
  USA ezzel a lépéssel rövidre zárta a németek fontolgatásait.

  Ezután megsérülhetnek LNG hajók és kikötői LNG terminálok is az oroszok hathatós közbenjárásával vagy amerikai hamis zászlós műveletben. Hekkelés, terrorcselekmény. Pearl Harbor óta tudjuk és azóta többször bizonyították, mindenre képesek a cél elérése érdekében.
  Egy biztos, ezeken a vezetékeken sokáig nem jön gáz. Fogynak az EU lehetőségei.

  228. Zsolt
  Kódot kér az oldal.

 199. Herszonban meghozták a „nehéz döntést”: a Dnyeper keleti partjára vonulnak az oroszok és így sajnos megkezdődik a szerhasználó ptsd-s ukrán hadcsoportok – a nem evakuált (kb. 2/3-a ottmaradt) városi lakosság sérelmére – az etnikai tisztogatás…majd az Isaura-tévé biztos mutatni fogja a rengeteg csonkolt és megkínzott polgári áldozatot.

  A Krím (vízellátása) és a zaporizzsjai atomerőmű hűtővize veszélybe kerülhet.
  Viszont az értékes orosz katonákat, így nem kell egy rossz utánpótlási vonal miatt értelmetlenül feláldozni.

  A herszoni lakosság táplálása nagyon nehéz lesz a következő időszakban.

 200. Egész pontosan a krími rizstermesztés, újból veszélybe kerülhet.

 201. 232-233. János

  Nagyon fontos sikert értek el az orosz erők Donbászban, amit az amerikai választások miatt észrevétlenül sikerült elfoglalniuk a donyecki repülőtéren kívüli, úgynevezett „Nagy Hangyafészek” hatalmas ukrán erődítményein.
  Ez egy nagyon nagy, stratégiai jelentőségű győzelem az oroszok számára, mivel a donyecki repülőtér sajátos ostrom alatt áll, és 2014 óta gyakorlatilag blokkolva van.
  Valójában ebben a pillanatban Donyeck városa normálisan „lélegezhet”, mivel az ukrán erőket több kilométerre visszaszorították.
  A „Nagy Hangyaboly” egy labirintus hálózat és többrétegű erődítési projektről kapta a nevét, amelyet az ukránok hoztak létre az amerikaiak utasítására Popasna, Shiversk, Severodonetsk, Bahmut és Szlavjanszk „mega-erőd” városaival együtt. azon az alapon, hogy az oroszoknak az elfogásukhoz sok harci egységet és tartalékot kell elfogyasztani, mivel az ukránok nem lennének képesek ellenállni az orosz erőkkel való frontális összecsapásban.
  Ezzel az óriási erődítménnyel azt is megakadályozták, hogy az orosz ajkú erők Donyeck városán túlra törjenek előre.
  Tehát sok sebzést akartak okozni, majd megerősíteni Kijevet végtelen fegyverekkel, valamint több ezer állítólagos ex-katonával (valójában jelenlegi) az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából és máshonnan, és kiűzni az orosz erőket, akik túlterheltek lettek volna.
  Az oroszok azonban csak 160 000 embert használtak fel, és így nem használták fel erejüket, ahogyan azt Nyugaton remélték, miközben a nyugati országok sokkal nagyobb gazdasági és katonai kopást szenvedtek el.
  A „Nagy Hangyaboly” egyrészt Donyeck közelében tarthatná az ukrán erőket, hogy a város az ukrán tüzérség látóköre alá kerüljön, másrészt azért is, hogy a közvetlen támadás lehetőségét kihasználva elfoglalhassák.
  Az orosz siker nyilvánvaló, és hamarosan újabb győzelmeket fog hozni az oroszoknak.
  Hersonnal mindenki megfeledkezett Donbászról, amelyben az oroszok sok csendes mozdulatot tettek.

  Sokak szerint az oroszok Herszonban stratégiai lépést tettek.

  Hagyták Kijevnek azt tételezni, hogy túl gyengék ahhoz, hogy erőiket Donbászból Herszonba helyezzék át.

  Aztán Donbászban megindultak az oroszok, míg Herszonban sikerült egy hosszú távú stabil front csapdájába ejteni az ukránokat.

  / https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/megali-rosiki-niki-sto-ntonmpas-katelavan-tin-oukraniki-megali-myrmigkofolia-ekso-apo-to-aerodromio-tou-ntonetsk//

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük