(2355) Bunkófón

 Tibor bá’ szatirikus online

 

Figyelj, én nem cicizek, én megmondom ide a szemedbe, nekem a mobil munkaeszköz, érted? A mobilt még a vécére is magammal viszem. A minap is ülök a retyón és térerőlködöm, nyögök és közben telefonálok. – Anyukám, képzeld, ülök a retyezáton, és alig hallom a hangod…. Mi? Mit mondasz? Hogy vasbeton a retyó, és nem megy át rajta a hullám? Milyen hullám?…. Ja, az?…. Nem, az nem elég, ha csak te hallasz engem. Ennyi pénzért én is akarlak hallani téged, bár, ha jól meggondolom! Hogy miért hívlak? Képzeld nincs papír a vécében. Tedd le szépen a fakanalat és hozz egy tekercs papírt….. Miért nem vittem magammal? Honnan tudjam, hogy itt nincs papír…. Na jó, most ne vitatkozz velem, ha nem akarod, hogy összekenjem magam…. Mi az, hogy nem érsz rá? Ne haragudj ez csak egy fél perc. Értsd már meg, ez vészhelyzet: katasztrófa védelem 107, 107. Pont erre találták fel a mobilt.

Megáll az eszem! A nejem nem érti meg, hogy ma mindenki kommunikál (ha kell, ha nem). Bunkófón nélkül, hogyan állították volna meg a menekülteket? Hogyan buktatták volna le Sorost? Lásd be, bunkófón nélkül megáll az élet. És amikor Mészáros elrúgta az indító labdát? Mobil nélkül a labdába se rúgott volna. Hogy-hogy milyen labdába? Anyukám, te még nem hallottál a felcsúti stadion díszlabdájáról? Anyukám, hol a francban élsz te? Na várj csak, kipróbállak. Telefon adó? Micsoda? Anyám! Két forint-két forint, de PERCENKÉNT. Tudod te mi az? Amióta beszélünk az már egy doboz sör ára. Te mondod mindig, hogy sok kicsi sokra megy. Én meg azt, hogy ami sok az sok. Mi az, hogy mi a sok? Édes anyáááám, hát az adók. Na, látod, az embernek mi minden eszébe jut a retyón, amikor nincs papír.******

Anyukám! Igen, megint én vagyok. Most már kösz a papír, megoldottam. Töröltem a ……. Nem, nem a vécé falára, a memóriából töröltem. Várj egy kicsit, van egy bejövőm, majd visszahívlak. Halló, szia Feri, hol vagy?…. A hatoson? Te, figyelj, sok az utas?… Most jön a Rákóczi út? Az jó…. Mit kérdeztél? Hogy mi lesz nálunk ebédre? Mit tudom én. Miért kérdezed?…. Ja, hogy van még a kártyádon 136 forint, és le akarod beszélni. Lehet, hogy ma nem eszünk, mert a nejem ma reggel két feltöltő kártyát vett 7200-ért, most egy pár napig nem eszünk…. Halló Feri, ott vagy még…. Bameg! ez süket.

Anyukám! Megint én vagyok. Hívott a Feri, a hatoson utazik és volt még 136 forintja…. Hogy miért hívlak? Azt kérdezte a Feri, hogy mit fogunk ebédelni…. Hogy-hogy milyen Feri? Nem tudom, mert nem mondta. Neked nem elég, hogy a Feri? Figyelj, te egy bunkó vagy, téged nem érdemes felhívni…. Hogy-hogy nem érted?… Mi az, hogy hova akarlak felhívni?… Mi? Hogy megbántad, amikor először felhívtalak a kéglimre? Anyukám, hol van az már….. A franc akar kéglire hívni. Telefonhívásról volt szó….. Figyelj! Most nem érek rá, megint van egy hívásom, majd visszahívlak….. Nem, nem a kéglire.

Halló, ki vagy? Józsi? Mondd!…. Sim kártya nélkül? Az király!…. Az is van benne? Hogy ez okos telefon? Mi, már a telefon is okos? Csúcs! Le tudom vele magamat fotózni a retyón, amint szarok? Full extra?  Le én, lecserélem. Mit kóstol?….. Húsz rugó? Király! Lehetne kettő?….Hogy minek nekem kettő?….. Egy nekem, a másik a Bözsinek. Persze majd küldjük egymásnak a képet. Csúcs! Érted, csúcs!…. Hogy milyen képet? Full extrát apukám, full extrát, most mondtad, rólam, amint szarok, és nincs papír. Hadd lássa! Állandóan kifogy a papír….. nem erről beszélek, a retyóról beszélek, onnan fogy ki a papír…. Várj, majd visszahívlak, pityeg ez a franc…. …. Józsi? Én vagyok Feri…..Figyelj bameg, csak egy SMS…. Hogy mit ír? Névnapom alkalmából…. Milyen névnap? Bameg én nem vagyok Béla….Hogy mi vagyok? Bameg, Zoli vagyok.  Hogy-hogy milyen Zoli? …. Te milyen Józsi vagy?….Bameg én nem ismerek Tóth Józsit! …Bameg, te hívtál engem.

A szerző utóirata: A fenti poszt sztornó (csak már nem tudtam visszahívni a felrakását, mert lemerült az aksim a mobilban. Szóval sztornó). A Google wave lett a menő. Hétfőtől a Feri a hatoson laptopról a Google waven fogja közölni 10-12 haverral, hogy az ő vécéjükben is kifogyott a papír, mellékel hozzá családi képet, amit a feleségével együtt, egyszerre kenik a szart a vécé falára és külön kép fog készülni az odakozmált ebédről is. Ha már van ennyi pixelünk, valamit kell vele csinálni.    

____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________

4 gondolat erről: „(2355) Bunkófón

 1. …. reggelig jött 40 komment, amelyek száma egész nap nem moccant, este viszont azok is eltüntek… a szerveredet is bunkofon cég kezeli? …..

 2. 1. pimpo

  Azok mind 2012-es hozzászólások voltak, a poszt 2012-ben íródott.
  A lényeg (szerintem), hogy a mobiltelefon (buta, okos) mennyire meghatározó, mennyire szükséges, mennyit használják a mindennapokban. A fiatalabb korosztály állandóan azon lóg, chatelnek, FB-oznak, stb. mindenhol (buszon, vonaton, utcán gyalog, iskolában, szórakozóhelyen, stb.), szinte többet töltenek el az online térben, mint az offline-ban. Az offline kommunikáció korcsosul, a személyes (face-to-face, szóbeli) kapcsolatok háttérbe szorulnak, a másikat a FB, instagram, stb. oldalról ismerik meg, nem személyesen.

 3. még egy adalék a témához:
  Biztos , hogy ti is tudjátok, miszerint a mai, kiürült, személytelen , kapcsolatnélküli világban egyre nagyobb teret hódit egy új nyelvezet:
  az E-MOTICON.
  Komoly cégek kezdenek kifejleszteni egy teljesen új, az irott szöveget a közismert apró kis sárga figurácskákkal behelyettesitő nyelvezetet.
  Maldnem minden fogalomra lesz emoticon, vagy emoticon-csoport, nem kell gondolkodni sem.
  Azaz a fogalmazás képességet is igyekeznek elvenni az embertől.
  Ez szerintem az emberi elbutulás fölöttébb elörehaladott fázisa.

 4. 3: „az emberi elbutulás fölöttébb elörehaladott fázisa”

  Én nem feltétlenül látom így. Képírás volt már az egyiptomi kultúrában is, és nem mondhatnánk túl butának őket… még így utólag sem.

  Ahogy én gondolom, egy nemzeti nyelvek felett álló – írott – nyelv kialakítása lehet a cél, amit mindenki megért „nyelvtudás” nélkül is. Kicsit úgy, mint ahogy a kínai írást Kína minden területén megértik, miközben a beszélt nyelv nagymértékben különbözik a tájegységek között (ha jól tudom).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük