(86-sz) Magyar elektronika

Tibor bá’ szatirikus online

~00000Újabban a Gázai övezetben érzem magam. Ebben a hónapban másodszor fordul elő, hogy az Elektromos Művek reggel kikapcsolja az áramot, és csak este kapcsolják vissza. Napközben a közeli trafó körül 8-10 ember lődörög, a pártállami időkre emlékeztetve bütykölnek valamit, de a régi beidegződésnek megfelelően eszük ágában sincs előre felhívni a figyelmünket az eseményre és annak időtartalmára. Az eljárás arra minden esetre jó, hogy észrevegyük mit is jelent áram nélkül lenni. Leáll a jégszekrény és a hűtőpult, nincs meleg víz, illetve víz is csak annyi van, amennyi a hidroforban található, 20 liter. Magyarul dél körül már a retyót se lehet lehúzni, és kezet se lehet mosni. Főtt ételről nem is álmodunk, és irigykedve gondolunk azokra, akiknek most emelték fel a gázárát 30 százalékkal. Természetesen egész nap nincs Internet, és nincs TV. Nem tudok szöveg szerkeszteni. Szóval semmit se lehet csinálni csak gyereket. (de hát az én koromban!) Emlékeim szerint 20-30 éve New York és környékén összeomlott az elektromos rendszer. Emberek rekedtek a liftekben. Nyílt pályán megálltak a vonatok. Nem volt közlekedésirányítás, stb. stb. És 9 hónappal később, szinte napra, háromszor több gyerek született, mint egyébként. Tehát ne röhögj ki, mert az áramtalanság igenis kihat a népesedésre (kár, hogy a Magyarok Világszövetsége nem tud róla). Minden esetre lassan kezdjük megszokni, mint a politikusok lopásait.

Sajnos az áramszünet nem egyedi eset. Ugyanis 10 napig nem volt telefon se, amire úgy jöttem rá, hogy valakit fel akartam hívni telefonon és a készülék süket volt. Akkor ötlött belém, hogy napok óta nem hívott senki. Mobilon felhívtam saját vezetékes számomat. A hívott szám szépen kicsenget csak épp az íróasztalomon álló készülék nem szólalt meg. Útközben valahol elakadt a hang. Csakhogy az Internetem működött, és az a telefonvezetéken jön be hozzám. A vezetékben tehát nincs szakadás. Nahát, csak nem a készülékem lehelte ki a lelkét?

Átmentem a szomszédba a Ferihez és kölcsön kértem az ő készülékét. Nem nagyon lelkesedett a dologért, de azért odaadta. Bedugtam, próbáltam, süket. Akkor mégis csak a vezetékben a hiba.  Nosza felhívtam a T-Online céget (azért is kiírom a nevüket), hogy mi az isten van.

Ez úgy történik, hogy tárcsázom az 1234-et, amire egy magnetofon válaszol, amit én szépen végighallgattam. Három perc feszült koncentrálás után azt is megtudtam, hogy műszaki problémával a kilences gombot nyomjam meg. Gombnyomás után magnetofonról ugyanaz a női hang az egészet elmondta még egyszer angolul, vagy legalább is angolnak szánta. Végül magyarul közölték velem, hogy minden előadó foglalt, de amint lehet kapcsolnak, addig hallgassak egy kis Mozartot, mondjuk az Eine kleine nach musikot, természetesen nappal, déli tizenkettőkor. A zenei előadás után egy monológot is kaptam, aminek során tájékoztattak, hogy amit mondok azt hangrögzíteni fognak, tehát semmi anyázás. Végre beleszólt egy hús-vér férfi, akinek elmondtam a panaszom. Internet van, telefon nincs. Válasz: Uram a bejövő vezetékre van kötve egy szplitter, ami a kettőt szétválasztja. Ez kinyiffant.

OK kinyiffant a szplitterem, és akkor mi van? Mi sem egyszerűbb – jön a szaktanács – menjek be egy T-Pont üzletbe, ahol 200-300 forintért lehet kapni egy újat. Az már az én egyéni pechem, hogy a legközelebbi T-Pont a Nyugati pu-nál van, vagyis kb. 15 km-re tőlem. Bementem, mit bementem, bevacogtam a -12 fok hidegben (a jeges utakról már nem is teszek említést) és miután gondosan áttanulmányoztam, melyik gombot nyomjam meg, húztam egy számot az ajtónál felállított automatából. Később kiderült az egésznek semmi értelme, mert a gép folyamatosan adta a számokat, bármit nyomott meg az ember, és a számokat folyamatosan hívták a mindenkor megüresedett pultokhoz.

Én egy mütyürt akartam venni, ami készpénzfizetés esetén 30 másodperc. Igaz a művelet lehet akár 5 perc is, ha hitelkártyával fizetek, de én sajnálom az időt a modernkodásra. Az emberek előttem szerződéseket kötöttek, illetve módosítottak. Mások készülékeket vettek és ragaszkodtak a működési elv elmagyarázgatásához, meg hasonló időt emésztő műveletek. A lényeg, hogy négy pult funkcionált, és lassan fogytak a számok. Kábé egy óra után kijelezték az én számom. Az asztalhoz vonszoltam magam, mert addigra már félig kiszáradtam és a vércukrom is valamelyik határérték mögé szökött. Mondtam a nőnek egy ilyen kell, és ezzel az orra alá dugtam a szplittert. Azt mondja a csaj, ilyen nincs, nekünk csak ilyen van és mutatott egy közönséges telefon elosztót. Utólag rettenetesen röstellem, de azt mondtam neki, ezt bassza meg a hívószámommal együtt.

Száz méterre volt egy Média Mark, ahol minden van, ami létezik informatikában, csak persze háromszoros áron, mert a cégvezető nem hisz a versenyben. Ott kaptam egy igazi szplittert 300 forint helyett 4000-ért, de boldogan loholtam vele haza. Bekötöm, az eredmény: telefon süket. Ekkor megtettem azt, amit korábban kellett volna. Szplitter nélkül rácsatlakoztattam a telefont a bejövő vezetékre. Süket!

Mit tehettem, ez alkalommal felhívtam a T-Com céget, akik megvették a Matávot. Megint egy magnetofon kezdte felsorolni a megnyomható gombok számát, amire az idegességtől remegő szájszéllel lecsaptam a telefont. Ezt már ismerem! Nyomás a számítógéphez, elvégre az Internetem működik. Küldtem egy E-mailt a cégnek, amiben volt néhány enyhén vulgáris kifejezés. Mindez péntek délután történt, és nem vártam gyors sikert, csak vártam-vártam-vártam. Hétfőn délelőtt a rúterem a szokásos zöld villogás mellett pirosat is villant. Ezt követve elment az Internet. Semmi se jött be. Nesze neked korlátlan hozzáférés. Csodák csodájára félóra múlva helyreállt. Kíváncsiságból megemeltem a telefonkagylót. Nahát, tíz nap után újra volt búgó jel.

Másnap felhívott, mondom másnap felhívott egy élő női hang és megkérdezte jó-e a telefonom. Vicces! Most már igen. Azt mondja a spiné, akkor leveszem a javító jelzést, és ezzel letette a kagylót. Nem tudtam tőle megkérdezni, hogy a 4000 forintos szplittert átveszik-e mondjuk fél áron, és az egy harmad hónapig tartó telefontalanságot beszámítják-e a jövő havi telefonszámlába, de hát üres kagylóval beszélgetni csak szenilis vén hülyék szoktak. Ezt az örömet pedig nem szerzem meg nekik. Azt azért még el kell döntenem, minek örüljek jobban a globális kapitalizmusnak, a fejlett elektronikának, vagy a mindenható piacgazdaságnak. Ezt jó lenne eldönteni, már csak azért is, mert időnkét kurvára elfog a nosztalgia és rengeteg dolog jut eszembe, amit visszasírok.   

17 gondolat erről: „(86-sz) Magyar elektronika

 1. Ezt ismerem. 🙁
  Én csak azért választottam egy – egyébként alacsonyabb minőséget nyújtó – másik szolgáltatót, mert ragaszkodok az emberi hanghoz, emberi kapcsolathoz. Ennek a szolgáltatónak nincs automata telefonközpontja, (legalább) egy emberük mindig elérhető.
  Velem ne beszélgessen egy magnószalag!

 2. Ismerős történet,Tibor bá!
  A szomszédomhoz két hét után szálltak ki a javitóbrigád vállogatott legényei,hogy a megszakadt telefonvezetéket a villanyoszlopon kuruzsolják.. Öt perc alatt visszakötötték,majd gyorsan elhúztak,lévén péntek délután.Késöbb vettem észre ,hogy az enyémet a nagy javitási lázban valahogy tönkrevégták .Se telefon,se internet.Mobillal felhivtam a szolgáltatot és üvöltve mondom nekik,hogy milyen fasz szakembereik vannak ,mi történt.A válasz az volt,sajnálják,de majd hétfő reggel kirendelnek egy csapatot .Nos,én nem vártam addig,az egyik ismerösöm ismeröse telefonszerelő,eljött,megnézte,és az derült ki ,hogy a szakik úgy orvosolták a szomszéd problémáját ,hogy a részben tönkrement elosztoról lekötötték az enyémet és a szomszédét kötötték rá!
  Elvégezték a feladatukat.Elvégre a szomszéd miatt voltak kirendelve ,nem pedig miattam.Hogy mik vannak?!

 3. Arról már volt szó, hogy a geddon nem egyik pillanatról a másikra fog beütni, hanem szépen erodálódik minden, köztük az infrastruktúra is.

  Ezt vélem tapasztalni mostanában, mert tavalyig legalább 10 éve volt utoljára áramszünet, viszont tavaly legalább háromszor előfordult, most viszont csak tegnap kétszer is. Szépen elgyertyázgattam, aztán késő este újra megjött, reggel láttam, hogy a sarkon két helyen is fel volt túrva a föld, aztán úgy hagyták elkerítve az elmű-s kordonnal. (gondolom csak valami ideiglenes megoldást alkalmaztak).
  Mondjuk van szünetmentes tápom a nethez, de az csak rövid ideig tart ki.

  A másik, hogy a T-Com-al csak annak nincs „érdekes” története, akinek nincs náluk előfizetése.
  Nekem is volt egy „szereld magad” csomagból származó modem-em, ami azért lényeges, mert az azt jelenti, hogy megvettem és nem a T-Com tulajdona. Mikor elromlott, fel is hívták a figyelmemet, hogy azt nekem kell megvenni, mert az enyém volt.

  Ezután, mikor emelték a sávszélességet és egy új modemet hoztak ki hozzá, mert a régi (a saját) nem volt rá alkalmas, akkor a szerelő el akarta vinni a régit, de mondtam, hogy az az enyém, megvettem, miért adnám oda, akkor az új az enyém lesz cserében? Egy frászt! Az a T-Com-é marad, viszont a régi sajátot vagy elviszi vagy nem adja oda az újat. Nem értem, de odaadtam, nem tehettem mást, csak azt nem értem, miért „lop” a T-Com tőlem egy régi modemet, amit már ő sem tud használni semmire? A logika használhatatlan a mai világban…

 4. Tegyük hozzá, hogy a dolog teljes megértéséhez szükséges ennek a kis interjúnak az elolvasása is:

  http://index.hu/gazdasag/2013/01/02/varro_laszlo/

  Ha tehát a Fidesz a különadókkal nem büntetné a szolgáltatókat (neazemberekfizessékmeg), akkor nem rohadna szét az infrastruktúra.

 5. Tibor !

  Ez a poszt most megint nagyon ütős lett ! Végül is röhögsz rajtunk egy jó nagyot, hogy mihez is fogunk kezdeni néhány évtized múlva. Mert arra nem lehet építkezni, hogy szaporán mentegetjük a merevlemezre „a különféle és hasznos digitális túlélési ismereteket”.
  1, a budit nem tudod lehúzni – pottyantós lesz
  2, nem működik a hűtőgép – befőzés, aszalás
  3, mivel nincs villany, nincs gázkazán sem – cserépkályha, vaskályha, gravitációs fűtés (lég, víz)
  4, nincs víz – Szegedi-kút, ásott kút, ciszterna
  5, nincs net/telefon/tv – kit érdekel amikor egész nap kukázni kell ?
  6, ha nincs közmű – nincsenek városok, nincsenek munkahelyek, nincs stressz, sőt egészség sem.

  Mi van, mi marad ?!

 6. Majd jön Egely Gyuri a „hidegfúziós” készülékével és megoldódik mindenkinek a saját otthoni erőforrása és nincs többet sárga csekk! 🙂

  Ilyen szinten nem értek az atomfizikához, de az tény, hogy nagyon meggyőző, ráadásul tavaly két díjat is elhozott rangos innovációs kiállításokról a készülékkel, egyiket Németországból, a másikat Horvátországból (1. és 2. díj).

  Az tény, hogy Edison azért tette tönkre Tesla-t, mert ő már elkezdte építeni a sokkal gazdaságtalanabb egyenáramú hálózati rendszerét és csak halála után tudtak átállni az ebből a szempontból sokkal fejlettebb váltóáramra, előtte óriási pénzeket dobtak ki feleslegesen kizárólag ilyen gazdasági magánérdekek érvényesítése miatt. (holott Edison tudta, hogy Teslának igaza van).

  Ezért azt ugyan nem tudom, hogy valóban működik-e a hidegfúzió, abban viszont biztos vagyok, ha működne, akkor elkaszálnák bármi áron. Tehát ebből a szempontból végül is mindegy, melyik az igaz, mert egyik esetben sem jutunk hozzá :).

  Ezzel csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy azért lesz geddon biztosan, mert ha lenne megoldás, valójában akkor sem lenne :).

 7. Tibor bá’
  Erre a célra érdemes tartani 1-2db vaskos ólomakkut,invertert, napelemet…
  Ha normálisan ki van építve a lakásodban villamos hálózat, akkor arra is vetemedhetsz, hogy az inverter kimenetét villásdugó-villásdugó hosszabbítóval bedugod a konnektorba, szigorúan lekapcsolod a villanyóránál a megszakítókat, és az egész háztartást(feltéve ha egyfázisú a rendszered) átrakod sziget üzembe…
  Volt már rá példa, hogy így használtam a hálózatot…

 8. 7:
  Köszönöm. Utána vettem egy 2000 wattos aggregátort, ami 3 fázisú, mert a házamba be van kötve a 3-fázis. Még nem volt rá szükség, de rá van csatlakoztatva a két sor kismegszakítók közé, és óra lecsapás után használható. Tehát még a 3-fázisú fűrészgépemet is tudom használni. Ja… és van néhány kanna benzin. napelemmel még várok. A teljes áramkimaradás még odébb van.

 9. 9:
  Ez az aljasság teteje. Mikor fogják bevezetni a füst adót, a vécé adót. Mi az hogy „igazgatási szolgáltatási díjat”? Orbán igazgassa a faszát be az édesanyjába!

 10. 11: A Szegedi kutat nem emberek ássák, hanem embörök… 🙂

 11. 9: Bastian:
  „Csak mint említettem, jön az Agenda 21, először regisztráció, aztán adó, aztán foglalás… nem lesz itt önellátás. ”

  Talán Te írtad, hogy Romániában már ez ügyben előrébb járnak, mint mi.

  Ha tényleg ez következik be, tényleg nem marad más, mint az utcára menetel.

  Mondjuk ez egy jó pénzbevételi forrás az FVM-nek.

  Ezért kéne talán a Gazdaszövetséget támogatni.
  Ángyán számomra hiteles ember, és az alulról szerveződés is adottnak tűnik.
  Ángyántól a fenntarthatóság se áll távol az oktatói múltjából következtetve.
  Az Élőlánc is érdekes formáció, szintén hitelesnek tűnnek.

  Az LMP hasadás is erkölcsileg tetszett, mert a pár magja nem hajlandó lefeküdni a régi politikai garnitúrával.
  Megjegyzem, a vidéki bázis képviseli főleg ezt a vonalat.
  Mivel az együttműködést főleg az SZDSZ közeli vonal képviselte, nehéz lesz továbbra is ezzel bélyegezni a maradék LMP-t.

  Hogy aztán ez mennyire lesz számukra politikailag praktikus, az a jövő zenéje.

 12. 9:
  Korábban ezekről olvasva, összeesküvés elméletnek hittem.
  Sajnos azonban, az idő előrehaladtával, rá kellett jönnöm, hogy tévedtem.

 13. 9, Bastian !
  Te már befizetted vagy csak huhogsz itt Nekünk ?!
  Én már befizettem, osztán nincs vele gondom tovább !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük