(6) Az adósság váltság egyik megoldása az …….

Tibor bá’ online

~k001A Massachusetts (USA) állam kisvárosában, Tautonban Carlene Balderramának egyéni megoldás jutott az eszébe 2 órával azt megelőzően, hogy családi házának megvásárlásához jelzáloghitelt adó PHH Mortgage Corporation hitelintézet nyilvános árverésen hozzá kívánt jutni pénzéhez, merthogy a család 3 havi részlet befizetésével elmaradt. Az igazi baj az volt, hogy Carlene házára többel tartozott, mint amennyit bárki adott volna érte. A csapdából nem lehetett kibújni. Tudom, hogy rágod a körmöd mert rettenetesen kíváncsi vagy a megoldásra. Pedig a bejegyzés címéből már rájöhettél volna. Hát igen, Carlene a férj vadászpuskájával fejbe lőtte magát.Nem is írnék róla, ha ez az eset egy elszigetelt jelenség lenne, de megoldásként terjed mint a bozóttűz.

Hadd vessem közbe, hogy az egyik magyar kereskedelmi rádióban hallgattam az „ingatlanpiac” című műsort, ahol olyanokat lehetett hallani, hogy itt meg ott mibe kerül egy négyzetméter lakás. Ezt kell is tudni annak, aki venni akar. Aztán kiderült, hogy emitt meg amott egy év alatt a lakásárak átlagos ára ennyi meg annyi százalékkal nőttek. Szóval vigyázni kellene, hogy nálunk ne legyenek Carlenek. A bankok újra nagyon nyomják a jelzáloghitelt, és sokan meggondolatlanul megint élnek a lehetőséggel.

Mi itt a meggondolatlanság, tehetitek fel a kérdést. Nyilván egy házaspár tudja, hogy mennyit keresnek, az állásuk biztos, mint a halál (bocsánat, hogy előjöttem az adósság vizafizetési megoldás egyikével),  nyilván tudják, hogy mit vállalnak. A válaszom az, hogy nem tudják, de hogy miért nem, azt csak a posztom végén árulom el. Most inkább lássuk a külföldi eseményeket. 

Amerika szerte hallani olyan hangokat, hogy „a hitel krízis az isten küldte ránk, nem pedig a bankárok kapzsisága, miközben a Kormány figyelme lelankadt.” Bezzeg – idézi fel a múltat James Grant a Wall Street Journalben – az 1890-es gazdasági váltságban Mary Lease mögé hatalmas tömeg verődött, amikor kijelentette, hogy „Ezt az átkozott lefoglalásos rendszert el kell törölni. Nem hagyjuk el otthonainkat és ha kell erőszak alkalmazásával maradunk.” 

Persze Mr. Grant találhatott volna még meredekebb példát, mert az 1930-as években a farmerek és a lakásbérlők nem egyszer lőfegyverrel kergették el a végrehajtókat és a kilakoltatókat. El is érték, hogy moratóriumot mondtak ki a kilakoltatásokra. Nem csoda 1931-ben egy összecsapás során 3 halott és 3 súlyosan sérült rendőr maradt a porondon.  Amikor híre ment, hogy egy családot ki akarnak lakoltatni. A munka nélkül lődörgő férfiak megindultak a helyszín felé, útközben egyre nőtt a tömeg. A helyszínre érve az utcáról visszacipelték a bútorokat és őrséget álltak a lakás előtt. Egyik híres esetben csak 100 rendőrnek sikerült egyetlen egy családot kilakoltatni. Egy másik esetben két család lelőtte a háztulajdonost és a velük szimpatizáló esküdtszék a „nem bűnös” verdiktet hozta meg.

Minden esetre 80 év alatt sok minden változott. Amikor a rendőrség és a árverést vezető a helyszínre érkezett már csak a halott asszonyt és a még lőporszagú fegyvert találták. A család nem a Karib-tengeri nyaralásra költötte a pénzt. A házra vették fel a változó kamatlábú kölcsönt. Carlene nyilván nem mondta meg férjének, hogy a havi törlesztő részlet hónapról-hónapra növekszik és a részlet befizetése után megmaradt pénzből már nem tud a család megélni.

Jarnes Scurlock oknyomozó újságíró „Maxed out” (szabad fordításban: kiszívni az utolsó csepp vérét) tanulmányában találkozhatunk két együtt élő egyetemistával, akik az öngyilkosságba menekültek miután hitelkártyáikra már egy fillért se tudtak felvenni. Scurlock egy ügyvéd konferencián kijelentette, hogy akikkel beszélt, mind bevallották, hogy már legalább egyszer számba vették az öngyilkosság lehetőségét. A hallgatóságból több ügyvéd jelezte, hogy számtalan ügyfél kereste fel irodájában ilyen hátsó gondolattal.

Az amerikaiakat természetesen nem nyugtatja meg, hogy legfeljebb dobogós helyük lehet, a világ elsőség Indiáé, ahol 1997 óta a becslések szerint 220.000 mezőgazdasági vállalkozó (magyarul paraszt) lett öngyilkos fizetésképtelenség miatt, és mert arrafelé nemigen tartanak lőfegyvert, a parasztok rovarirtó szereket isznak. Egyszer beszéltem egy magyar ápolónővérrel, aki intenzív osztályon dolgozott. Szerinte a gyom-  vagy rovarirtókat ívók egészen biztos meghalnak, de előtte 4-5 napon át elviselhetetlenűl szenvednek.

De egy pillanatra legyünk realisták, és nyugodtan gondoljuk át a helyzetet. Ha valaki nem tudja kifizetni az adósságát, elveszti lakását, nincs állása, mert már nincs rá szükség (munkahelye átkerült Kínába), mi értelmet találhat az életben? Nem arról van szó, hogy a bankok kívánják bárkinek is a halálát, de van ugye ez az adós lista, amire nagyon könnyű felkerülni és nagyon nehéz lekerülni. Csoda, ha az öngyilkosság elfogadható alternatívának mutatkozik?

Persze, ha önmagad többre értékeled akármennyi pénznél, akkor az alternatíva másik oldala az sugallja, hogy (metaforikus értelemben) a lőfegyverrel ne magad felé, hanem a másik irányba céloz. Nem Isten, vagy valamifajta gazdasági klímaváltozás okozza a kredit krízisből származó eladósodást, hanem emberek, akik alaposan megtollasodnak a kölcsönt felvevők vérvesztességén. Nem beszélve az állami szervek közönyéről. És most történetesen Magyarországról (is) írom e sorokat.

Vagyis – ígéretem szerint – most térek vissza Magyarországra, ahol az állampolgárok eladósodása minden évben újabb rekordot dönt. Ne beszéljünk azokról, akik 2 milliós kocsit vesznek meg 84 havi részletre, és nem fogják fel ésszel, hogy 7 év rettenetesen hosszú idő; hogy a részlet kifizetésével még nem oldottuk meg a súlyadót, a benzinköltséget, a karbantartási költségeket, stb. Beszéljünk azokról, akik újra 20-30 évre vesznek fel jelzálogkölcsönt lakásra, családi házra. Ezek is könnyelműek lennének? Elvégre logikusnak tűnik bérleti díj helyett törlesztő részletet fizetni. A végén lesz egy házad. Na igen, felületesen átgondolva ez jó ötletnek tűnik, de mi van akkor,  ha a havi lakbér kevesebb, mint a lakás értékére járó normál kamat. Ez esetben a lakástulajdonos fizet rá. De ennél súlyosabb téma is van.

Először is a változó kamatlábú kölcsönökkel kapcsolatban lehetne vitázni, de ezeknél van pro és kontra. Amire rá szeretnék mutatni az valami egészen más. Azt kell megvizsgálnunk miért kérnek egy négyzetméterért mondjuk 500.000 forintot. Ennyibe kerülne az előállítása (plusz némi vállalkozási haszon)? Bizony nem. Egy lakásra eső építési költség jóval kevesebb, mint az eladási ár fele, és ez az egész világon így van. Nincs is ezzel semmi baj addig, amíg a gazdaság dübörög, de legalább is életben marad.

De vegyünk egy viszonylag ritkán előforduló esetet (1890-1930-2008). Vettél egy lakást mondjuk 20 millióért. Volt 3 milkó kápéd, 17-et felvettél jelzáloghitel címen. Aztán szépen fizeted a részleteket. Persze mire tiéd a lakás összesen 25-öt fogsz kifizetni, de az még messze van. Időközben a gazdasági helyzet romlik, a kamatok felmennek és te havi törlesztő részleted emelkedik, ami ugye nem  volt beszámítva. Ennek ellenére még meg tudod oldani a dolgot. Nem mész nyaralni, stb. Aztán valami történik és nem tudod fizetni a részleteket. Közben a lakásod értéke lement 14 millióra, mert a recesszió miatt a vállalkozó 7 millióból megépít egy hasonlót és 14-ért árulja. Sőt 12-ért. Te pedig még tartozol 15 millióval, mert már betettél a házba 6 milliót. Kirúgnak a lakásból és még 3 millióval mindig tartozol.

Összefoglalva, néhány évig élhettél egy magadénak hitt lakásban, ami 9 milliódba került, és most az utcán találod magad egy fillér és állás nélkül. Hogy ezt miért írtam le, mert a jövő efelé mutat

Most kérdezd meg, hogy miért vettem elő újra ezt a témát? Azért mert a bankközi kamatok konvergálnak a nulla felé. A bankok olcsón jutnak pénzhez, minden törekvésük, hogy minél többet kikölcsönözzenek, de a kamatláb egy nagyon ingatag valami, össze-vissza változhat. Most nagyon alacsony, de lesz ez még sokkal magasabb is. A bankok pedig utálnak veszíteni. Te fogsz veszíteni, ha nem vagy észnél.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

45 gondolat erről: „(6) Az adósság váltság egyik megoldása az …….

 1. A hitelválság és nemfizetés nagyon érzékeny ügyek.
  Nyilvánvaló, hogy az ingatlanárakkal való játszadozás merőben spekulációs célzatú.
  Úgy nem lehetséges jövőt tervezni, hogy semmi állandóságra nem lehet számítani, kamatok, árfolyamok, kiszámíthatatlanul emelkednek, lakás értéke le-fel ugrál, spekulánsok legnagyobb hasznára.

  Egy élhető, normális társadalomban meg kell határozni a telekárakat, besorolási övezetek szerint, plusz mínusz 20 % értékmozgási lehetőséggel.
  A lakások házak értékét szintén az építési költségek figyelembevételével, majd később a valóságos állapot beszámításával, ez lehet értéknövelő vagy csökkentő, elhanyagoltság, vagy korszerűsítés függvényében.

  A hiteleket illetően kemény szabályokat kell hozni, a kamatok, költségek, ésszerű, tisztességes hasznot biztosító szinten tartásáról. Hitelbiztosítási konstrukciót is fel lehet állítani.
  De a legfontosabb, egy központi hitelnyilvántartás, ahol minden felvett hitelt nyilvántartanak, és korlátozva van a felvehető (összegezett) hitel mértéke, az adós képességeinek megfelelő értékhatárig
  Az a hitelező aki nem jelenti be a hitelnyújtást, az nem kereshet törvényes adósságbehajtást.

  Thaiföldön van adósságnyilvántartás, aki nem fizeti a részleteket az hosszú időre fekete listára kerül. Normál banki hitelhez nem juthat, csak uzsorásoktól, de azoknál a fizetés, behajtás, testi épségbe és életbevágóan fontos.

  Összegezve, a hitel piac szigorú szabályozása nélkül nem lehet korrekt működést várni. Az adósok ki vannak szolgáltatva a bankoknak, a bankok nagy kockázatot viselnek. (Carlene hitele banki veszteség) Jól szervezett, működő hitelpiaci szabályozás védi az adóst és a bankot egyaránt.

 2. Úgy tudom, Amerikában létezik az az opció, hogy visszaadod a banknak a jelzálog alatt lévő házadat, és azt neki el kell fogadnia, és nem élhet további követeléssel. Nálunk sajnos nem ez a helyzet, az áron alul elárverezett ingatlanod után az irreálisan felsrófolt hátralékot még kéri a bank.

 3. Most már igen nagy valószínűséggel spekulálhat a 20-30 évre eladósodó, arra, hogy egy világösszeomlás miatt soha nem kell a teljes hitelt visszafizetnie.
  Személy szerint én is rácsodálkoznék, ha Tibor bá-nak 20-30 év múlva lehetősége lenne közzétenni, bizony megmondta jó előre, ne adósodjunk el örök időkre intelmeit.

 4. Amíg a birtoklási vágy erősebb a felelősség érzeténél és annak felmérni képességénél, addig sokaknak áll a zászló, hogy így járhatnak. Szerintem írjuk ezt is az evolúció számlájára! 🙂

 5. Azért az ingatlanos üzlet szépen ki van találva.
  Az ember már nem nagyon építhet magának, csak szakmunkással, aki számlaképes is, mert rendszeresek az ellenőrzések. Én hivatalosan egy darab téglát se rakhatok a falba. Tisztára kifordult magából a világ, és csodálkoznak, hogy minden olyan rohadt drága.

  Pl. itt van ez a CSOK-os mizéria. Tegyük fel, hogy minden feltételnek megfelelsz (van 3 gyerek, szép fizetés stb.) és van egy üres telked. A telekre felhúzni egy 100nm-es házat legalább 20MFt (és ez nem luxus kategória, csak egy mezei ház). Azért ennyi, mert Te egy kapavágást nem tehetsz, mindent szakember csinál, plussz még a műszaki ellenőr is a nyakadba van sózva. És a minőség még ekkor se garantált, sajnos láttunk már olyat, hogy a kedves szakember minősíthetetlen munkát csinált, de az csak utólag derült ki.

 6. 3. Károly
  Szerintem még az összeomlás előtt kirakják az adósokat a házukból. (esetleg összeomlás közben, amíg átmenetileg van életképes kormányzat, akár statárium bevezetésével) Rendőri, vagy magán-hadseregi segédlettel. Abban szinte biztos vagyok, hogy lehetőleg úgy menedzselik le a válságot, hogy a nagyok érdekei ne sérüljenek. Az eddigi példák legalábbis ezt mutatták. Azután, hogy egy terület káoszba süllyed, előbb-utóbb kialakul egy új kormányzat. Vagy hadurak kiemelkednek, akik külföldön is elismertetik magukat, vagy külső hódítók gyarmatosítják. Az új arisztokrácia úgy tud belépni a nemzetközi klubba, hogy befizeti a védelmi pénzt, elismer tartozásokat.

 7. 5: 90 m^2-es ház se igen jön ki 20 M-ból, 5 % áfával.

  Drága a mester, alig van, és megbízhatatlanok. Ha csak azzal kell küzdeni, hogy mikor jön, szerencsés az ember.

  Lehet, hogy egy építőiparban dolgozó számára csak nyűg a műszaki ellenőr, de nekem bizony nagyon jól fog jönni, mert laikusként nemigen tudom megítélni, mit hogy kellett volna megcsinálni.

 8. Jó cikket írtál érzékeny és aktuális témáról.
  A kamatokat merik szerinted felvinni? Nem tudom milyenek a hitelszerződések – pár évig alacsony kamat utána meglátjuk?
  A megoldás szerintem egy globális adósságelengedés lesz („debt jubilee”).
  Sok választót szerezhetnek így.
  Az ingatlanoknak addig van értéke,amíg a bank elfogadja jelzálognak.
  Ha lejjebb megy az értéke, nem fogadja el jelzálogfedezetként és az ingatlanok többségének értéke nulla felé konvergál.
  Más dolog, hogy a kamatok emelkedése csökkenti az ingatlanbérbeadáson elérhető hasznot.
  És a kamatok emelkedni fognak hacsak nem „debt jubilee” eset következik be (ami szerintem esélyes).

  Ábel valahol megértelek, ha most építkezel mert nincs lakásod, valahol meg nem értelek meg: a kevésbé felkapott helyeken lévő lakások értéke béka feneke alá megy.

 9. 8: Már most kevésbé felkapott helyen lakunk. Az a helyzet, hogy a telket nagyon szeretjük, tele van termőben lévő gyümölcsfákkal, és a gyerekeknek ültettünk fákat a születésükkor, ezért nem akarjuk lecserélni. De a ház kicsi, sötét, szellőztethetetlen, dohos és rossz az elosztása. Most még elvagyunk benne valahogy, de nőnek a gyerekek, és egyre kevésbé férünk el.

  És most az állam hozzánkvág 10+10 misit, hogy építsünk egy normális, élhető házat magunknak, cserébe azért, hogy 10 évig helyben maradunk a három gyerekünkkel. Ez nekem elég jó üzletnek tűnik. A 10 M támogatott hitel jelen állás szerint 5 év alatt gond nélkül visszafizethető, de a legrosszabb eset is 10 év.

  Persze, ha az oroszok/amerikaiak atomot dobnak ránk, akkor kérdés, hogy ki fogja visszafizetni, miből és kinek, de mindenre úgyse lehet felkészülni.

 10. Aki nem tanul meg magyarul azt el fogom rabolni és váltságdíjat kérek érte, hogy szabadon engedjem.
  Válságos helyzetemen talán segítene egy tetemes összegű váltságdíj.

 11. 10: Az ilyenekkel vigyázz, mert ez terrorral való fenyegetés, büntetőjogi kategória.

 12. Megértelek a 10+10 miatt.
  Ha nem lenne házam meggondolnám én is.
  (Nem tudom hogy alakul a törlesztőrészlet, ha emelkednének a jegybanki kamatok – ezért nem tudom reálisan értékelni a helyzetet. A kormányt ismerve rászedés gyanújától is félnék. De egy adósságelengedés előfordulhat.)

  Atomra nem számítok, addigra úgyis elengednék az összes adósságot mindenkinek. Vagy úgy elinflálnák a pénzt, hogy ha van egy uncia aranyad vagy ezüstöd, hogy örülhet a bank, ha azzal véglegesen törleszteni tudod (mert kevesen lennének így).

 13. 10.Melampo: igazad van, egy mosoly jel jól jött volna egyébként
  11. Ábel: Olvasd el még egyszer a cikk címét és utána Melampo hozzászólását. 🙂

 14. 13.Attila
  Igazad van, boccs, az lemaradt.
  🙂

 15. Azt én sem értem, hogy aki már rászánja magát, hogy véget vet az életének, mert más kiutat nem lát, az miért nem előbb egy végrehajtóval vagy egy bankos vezetővel végez.
  Ha hetente agyonlőnének egy Csányi vagy Patai féle végtelenül megtollasodott bankost vagy végrehajtót, akkor az jót tenne a banki terror és kapzsiság féken tartásának.
  Valószínű, hogy olyan beszűkült tudatállapotba kerül a bajba került adós, hogy erre már nem is gondol.

  Évek óta figyelem a devizahitelezéses kifosztottak vergődését és nem értem, miért nem tudott kialakulni egy picit szélesebb társadalmi összefogás. Állítólag 1,5 – 2 millió ember érintett ebben a dologban és mégsem tudott összefogni az 1%-uk sem.

  A Nem adom a házamat c. szerveződés csak néhány tucatnyi emberből áll és annyit elértek, hogy évek óta nem fizetnek és nem vitték el a házaikat, mert nem merik bevállalni a hatalmas cirkuszt, ami egy tagjuknál történő végrehajtással járna. Ha valami hasonlóra képes lett volna mondjuk 10-20 ezer ember, akkor már megoldódott volna ez a gyalázatos ügy.

 16. 15:
  Megmondom mi a helyzet. Ha összefog néhány tucat ember, annak kell egy vezető mert egyszerre százan nem mehetnek be sehova. ha van vezető az percek alatt rájön, hogy neki ebből személyes haszna lehet. A többit már kitalálhatod.

 17. 15: Nem olyan egyszerű lelőni egy Csányit, különösen Magyarországon, ahol az emberek nem puskákkal szaladgálnak. Arról nem is beszélve, hogy ehhez fel kellene adni az áldozat erkölcsileg magasabbrendű pozícióját.

  Hallottam egy fazonról, aki Amerikában simán megcsinálta, hogy bement egy rakás bankba, mindenhol igényelt hitelkártyát, vett egy lakóautót, aztán simán eltűnt a prérin. A lóvéból élt, mint Marci hevesen, és nem tudták utolérni. Amíg nincs valaki BAR-listán, ennek egy verzióját talán itt is el lehet játszani, ha minden kötél szakad. Legrosszabb esetben el lehetne menni Szibériába, kérni az orosz államtól néhány hektár földet, és éldegélni boldogan. Még mindig jobb, mint a halál.

 18. A CSOK-hoz:
  Csongrádon (kb.15000 lakos) még egyet sem tudtak kiadni, Szentesen (kb 28.000 lakos) úgy tudják 1db-ot már oda tudtak valakinek adni. A nagy hangzatos szöveg mögötti tartalom EZ. A pénzt a fönt lévő csókosok elvitték, ide már sajnos nem jutott. Bankban dolgozó ismerősök mesélték. Tehát arra SENKI ne alapozza az építkezését, hogy majd CSOK-ot kap 🙂 hagyjuk már 🙂

 19. Nemrégen levelet kaptam a bankomtól, ez állt benne (magyarra fordìtva):
  „Tisztelt ügyfelünk!
  Sajnálattal kell közölnünk hogy az Ön által a bankunknál vezetett számláján elhelyezett $58,000 összegű betétje meghatározatlan időre zárolás alá került. Bankunk ugyanis az utóbbi időben jelentős veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni a fizetésképtelen lakás- és ingatlanadósok jelentős száma miatt. Mivel etikátlannak tartjuk (reméljük Ön is) ezen adósok kényszer kilakoltatását, a betéti szerződés 129/g pontjával összhangban az Őn betétje zár alá került amìg a bank helyzete konszolidálódik.
  Szìves megértését előre is köszönjük.”

 20. 19: El kellett volna olvasni az apróbetűs részt is… 🙂

  Gondolom, a szitu csak kitalált (ha nem, akkor vegyél egy puskát, aztán sétálj be ügyet intézni).

  Viszont a lényeg benne van – a bank felelőtlenül hitelez, az esetleges veszteséget meg továbbhárítja – vagy az ügyfelekre, vagy az államra (bankkonszolidáció). Elég egyoldalú a dolog.

 21. 21: Az izlandiak megoldották: a felelőtlen bankok csődbe mentek, a rászoruló lakosoknak adtak annyit, hogy túléljék a krízist. Lehet így is.

 22. 19.
  Majd ha visszavették a kiosztott hatalmas jutalékokat, osztalékokat, valamint zár alá vették a banktulajdonosok és a felső vezetők vagyonát, utána esetleg küldhetnek ilyen levelet.

 23. A témában ajánlom mindenkinek az Assault on Wall Street című filmet.

  Pontosan arról szól, amiről a blog szól, de öngyilkosság helyett más módot választ a főszereplő.
  Sokaknak tetszene a megoldás…
  Itt az ajánló: ( sajnos csak angolul találtam meg)
  http://www.imdb.com/video/imdb/vi468428313

 24. „Szerinte a gyom- vagy rovarirtókat ívók egészen biztos meghalnak, de előtte 4-5 napon át elviselhetetlenűl szenvednek.”

  Akkor számukra az eutanázia megváltás lenne.

 25. Ha ma új házat építesz
  újház 20 M +10 M kamat +amit megeszik a ház (20-30M)
  autó 4M + 10-20 év alatt 6M(bizt, súlyadó,benzin, stb…)
  2 gyerek felnevelése 20-30M
  élelem, egyéb költségek

  És egyből ott vagyunk hogy egy élet 100Millába kerül(NE)

  Az új ház építésről manapság mindenki lemond kivéve 1-2 pénzest és hülyét aki belemegy a hitelbe.

  Mi marad?
  -Szülőknél lakás (ha éppen valaki emeletes házban lakik és elszeparáltan tud élni
  -Vagy venni egy kockaházat 5M-ért hitel nélkül és újítgatni…

 26. Mi volt régen
  1.Világháború előtt
  Volt a faluban egy építész aki A-tól Z-ig mindent tudott h hogy kell csinálni(fal,tető stb….)
  Dédnagyapáink fel is építettek egy vályogot szerintem max. 10 év rákészüléssel.A hitelt nem is ismerték.Nem voltak engedélyek stb…..
  Az udvaron 4-5 gyerek szaladgált.

  2.Világháború után
  50-60-as évek kockaházai (sokszor kerekített tetővel mert nem volt pénz gerendára:D) Mindkét nagyszülőm felépített egy kb.100 m2-es házat sima munkásként,hitel nélkül.Az udvaron 2 gyerek szaladgált mindenhol abban az időben.

  3.MA
  Veszel fel hitelt és eladósodsz garantáltan egy életre.Nem tudod mikor jön egy válság vagy mikor lyukad ki a gyomrod a stressztől h tudsz e fizetni.Ma újonnan még hitelből sem tudnál egy új kockaházat felhúzni mert a többség még annyi hitelt sem kapna.És ahogy fent írják egy retves téglát nem építhetsz be saját magad.Viszont cserébe választhatsz több ezer ajtó,ablak és színű cserepek közül.
  Az udvaron általában már nincs gyerek.

  Hát ide jutottunk.Egy rakás szar lett minden.
  Tiborbá egy vasárnapi posztot megérne a fenti 2 pont.Milyen volt régen a vályogház(1900-as évek) és utána a kockaház(1960-as évek) építés.Úgy értem milyen erőfeszítésbe tellett egy házaspárnak felépíteni?Hány évet dolgoztak érte? Gondolom volt küzdelem, de felépültek ,stb…..

  Ja és még annyi hogy nagyapámék a 70-es években a ház mellet az 5 km-re lévő határban felépítettek egy „nyaralót” (1 szoba, egy előszoba, 1 pince!!)amibe persze soha nem mentek ki, de akkor divat volt.De ami érdekes hogy akkor sima dolgozó emberként ezt meg tudták tenni sokan.
  Ma pedig egy átlag(nem lehet mindenki csúcsmanager)fiatal egy retves disznóólat nem tud felépíteni.Most nem viccelek nagyapáméknak mindkettőnek volt hátul disznóól,istálló tároló.Ma ha csak egy hasonlót fel akar valaki húzni kb. csak egy melléképület 5 milla.

  Szép új világ! És az energiaválság még csak most jön.Lesz még ennél rosszabb is.Egyébként globálisan romlik a lakásár/x hónap munkából megvehető lakás mutató.A technika fejlett , a lakáshozjutás pedig a legnehezebb.Hát nem is bánnám ha beindulna az összeomlás…

 27. 27:
  A fő ok, hogy agyon van minden szabályozva, és az érdekérvényesítések agyon nyomorítják a társadalmat. Mi az, hogy a saját házamat nem építhetem fel? Mi az, hogy kötelező beengedni a kéményseprőt? Mi az, hogy kötelező a biztonsági öv viselése? Kötelező a gyereket óvodába járatni? Mi az, hogy a házamat hőszigeteltetnem kell? Persze ezek ajánlatos dolgok, de miért kötelező? Mert aggódik értem az állam? Miért nem aggódik a kölcsön felvételem miatt?

 28. 28.
  Valami értelme van az építési engedélynek. Gondoljunk bele hogy mekk elek felépíti a házát amit elad neked 5 év múlva , az pedig rádszakad.

  Nem is ezzel van a gond kell bizonyos szabályozás,pl. Kínában ez laza és sok is a beleset ebből, hogy omlik.
  A gond az hogy tényleg átléptünk a ló másik oldalára ami rablás, semmit nem csinálhatsz meg magad.

  1900-ban gondolom az építész(te biztos tudod volt neki talán valami hivatalos neve)csak megnézte az építkezést. Szomszédom vertfalú háza 150 éves még ma is áll.

 29. Azért egy disznóól nincs egymillió Ft, de valóban nem olcsó.
  Egy 4×6 méteres melléképület kb. 300e Ft legalább, és csak anyagárban.

  A házakat nem kell hőszigeteltetni, csak ajánlott. Egyébként ma az a divat, hogy 30-as téglából húznak fel falat, és azt hőszigetelik és akkor meg is van az A kategória.
  A többi sajnos igaz.

 30. 30.
  Egy egyférőhelyes disznóól valóban nincs 1 millió (bár ma azt is kell engedélyeztetni, alapozni és nyeli az a betont…).
  „Egy 4×6 méteres melléképület kb. 300e Ft legalább”
  betonalappal , téglából és tetővel több az bőven….

  Ha most végiggondolom mindkét nagyszülőnél a kockaházon kívüli épületkomplexumot (régi istálló,hátsó fészer, fenti fészer, 3 disznóól téglából)
  Én a saját példámra gondolva értettem azt hogy ha mindezt megvenném: a téglát ,betont,tetőt,tervezés,engedélyezés, akkor bizony benne lennénk több millióba.

  A szörnyű az hogy ezt nagyapámék még fel bírták építeni,de manapság egy fiatal nem igen. Pedig annyit dolgozom mint ők vagy többet, ők csak egyszerű termelők voltak.Ez végiggondolva nem szörnyű hanem siralmas. Nem hogy házat nem épít sok fiatal hanem szüleinél lakva még egy melléképületet sem. Nagyapáink az újépítésű kockaház mellett még fel tudták ezt is húzni.A ma embere örül ha a lakása részleteit kiköhögi.
  És nemhiába vagyok régi idők rajongója:DD Azt látom hogy dédnagyapáim és nagyszüleim többmindent tudtak létrehozni, én meg dolgozhatok éjjel nappal akkor sem érem el azt mint ők.Ez persze nem csak rám érvényes hanem úgy mindenkire.
  Még egyszer szép új világ , ennek a rakás szarnak omlania kell:DD Minden csak a pénz és a kütyü gyártás körül forog, és a fiatalok ideológiája is egy rakás szar lett köszönhetően a fogyasztói társadalomnak…. Az értékrend a facebok selfie gyűjtemény, a mobiltelefon, és a trendi buliélet lett

 31. 31. Andrew
  Nem kell feltétlenül újat építeni. Jó közbiztonságú falvakban is tudsz akár harmadannyiért jó állapotú házat venni, mint amennyiért felépítenéd, és van hozzá a telek, egy-két melléképület. Külterületen, közművek nélkül végképp olcsó lehet. Utána kell járni, jól választani, jól alkudni. Felkapott részeken kevésbé vannak ilyen lehetőségek, így sokaknak ez az opció a nagycsalád segítségének kiesését jelenti, és van, akinek az önérzetét zavarja, hogy nem ő tervezhette meg a lakhelyét.

  9. Ábel
  A ti esetetekben is elképzelhetőnek tartom, hogy olcsóbban tudnátok venni a közelben egy jó állapotú házat, mint építeni egyet. A későbbiekben úgy tudod apránként rendbehozni, bővíteni a mostani házat, hogy nem vagy kiszolgáltatott helyzetben, nem is kell kapkodnod, esetleg akkor már a bővítés nem is olyan fontos.

 32. 32
  Így van ,használtan jóval olcsóbb.Csak azt akartam érzékeltetni odafenn hogy akkor milyen világ volt meg most milyen van.

  Másik véglet: Utcánkban egy kockaházat 3M-ért vettek meg cigók mert kezdenek ők is felszivárogni az alvégből.A 3M nagy része is támogatás, tehát majdnem ingyen volt nekik.

 33. Úgy tíz évvel ezelőtt, az egyik újságíró ismerősöm, aki az Urániánál lakott, pánikszerűen eladta a lakását és a Pasaréti út környékén vett másikat. Az indok az volt, hogy beköltözött egy cigány család a házba, „átjöttek a körúton”. Amit vett, az földszinti, kertes udvarral. Ő már nem él, a feleségét meg bezárták a „látogatók” a wc-be és leemelték a képeket a falról. Érdekes módon, tudták, hogy melyik az értékes.
  Annak idején a Londonban élő távoli rokonunk mesélte, hogy amikor lehetősége volt rá, hogy az előkelő részen házat vegyen, ahhoz kellett a környéken lakók hozzájárulása.
  Mezőkövesden ez nem így volt:
  http://n1tv.hu/egy-lepest-tesz-es-megyen-a-belebe-a-kes

 34. Tavasszal építettem egy 4×3.5m-s disznóólat.
  Földmunka, sávalap, aljzat betonozva, zsalukő falazat csak derék és mellmagasságig építve, ferde cserép tetőzet 1 méteres túllógásokkal, ez belekerült 300-ba. Úgy, hogy 15 Ft-s használt csorba cserepet építettem be és grátisz földmunka volt és az olcsó cserepet ingyen szállították. A tetőt tartó akác oszlopok a területből jöttek ki, tehát majdnem ingyen voltak azok is. Még nincs vakolva, meszelve. Munkadíjat nem fizettem.
  Egy 6×4 méteres ól, ami rendesen téliesítve is van, annak árát Andrew kalkulálja reálisan.

 35. Régen amit lehet helyben oldottak meg … közösen
  http://goo.gl/XTA8ux
  A végén ír erről.

  Ha jól emlékszem voltak olyan helyek és idők, amikor a falubéli fiatal párnak a közösség (falu, nagycsalád, stb) épített fel egy házat.

 36. 31:
  Kádár alatt az építőanyag iszonyatos mértékben volt szubvencionálva. A házilagos kivitelezés igen olcsó volt. Ez volt a legfőbb oka annak, hogy Kádár alatt eladósodott az ország, amit most sokan a szemére vetik. Lehet rajta vitázni, hogy a szubvenciók jók voltak-e vagy sem, de tény az, hogy ennek következtében a nemzeti vagyon jelentősen megnőtt. Ma nincs szubvenció, de van extra profit. Ezért nem tudsz olyan olcsón építkezni mint a nagyszüleid.

 37. 32: Persze, hogy tudnánk olcsóbban venni használt házat. Csak arra nem ad nekünk pénzt az állam.

  Próbáltuk a házat rendezgetni, újítgatni, de vannak vele alapvető problémák, amiket nem lehet ilyen szinten megoldani.
  Akartuk volna bővíteni két szobával: 10-15 M. Akkor már inkább felhúzatunk a CSOK-ból egy teljes, 90 m^2-es, jó beosztású, jól használható házat.

 38. 36.berko
  Ez az alapeset az, amikor a pénzkibocsátást a saját kezébe veszi egy közösség. A kaláka mint már értetlenséget kiváltva egy előző poszthoz is írtam tulajdonképpen egy helyi pénz. Végeredményben ki is fizethetnék egymásnak pénzben az elvégzett munkát csak annak az a hátránya, hogy a munka ellenértékét ki lehet vinni a közösségből akkor is ha helyette semmi nem termelődik ott ami miatt ez a pénz visszakerülne.
  A szereplők egy része hitelbe végez munkát másoknak akiken majd később behajtja az adósságukat amikor neki azok végeznek munkát.
  Így az érték értékre cserélődik és aki megpróbál hasznot húzni belőle és nem megy el visszaadni a másiknak a hitelbe elvégzett munkát az legközelebb maga sem számíthat segítségre. Az ingyenélőt kiközösítik.
  Kellemetlen jellemzője a rendszernek, hogy zárt, nem lehet belenyúlni és nem lehet kifosztani a résztvevőket.
  Nem is véletlen, hogy a regnáló hatalom tűzzel- vassal próbálja irtani az ilyen kezdeményezéseket.

 39. Az igaaz hogy a mostani majdnem 0 kamat felmehet 5-10%-ra a jövőben és akkor a magyar forinthitel is elszállhat, benne van a képletben.
  Azthiszem ha felmegy kb.5%-ot az alapkamat akkor a törlesztők kb. 25-30%-al mennek fel. (van nekik rá egy képlet)Ha 10% lesz az alapkamat akkor még durvább lenne a helyzet.
  Azt megjósolni sem lehet hogy mennyi lesz az alapkamat.
  Ugyanúgy a BP-i ingatlanpiac:
  -egyesek lufitól tartonak- le fog menni az ingatlanár Pesten
  -mások pedig azt mondják hogy még messze vagyunk a lengyel és cseh áraktól, azaz a most legalja 12 milliós pesti lakás lesz még 20 milla is pár év múlva

  Hogy a kettő közül mi valósul meg azt ugyanúgy nem tudja senki mint az összeomlás bekövetkezésének mértékét és idejét.
  De ha valakinek van logikai következtetése akkor írja le.

 40. Le fog menni az ingatlanár, mert a kamatokat utolsó mentsvárként megpróbálhatják emelni hogy ne vesszen el a hitelpénzrendszerbe vetett bizalom. És ekkor már nem lehet olyan könnyen lakbérben nagyobb bevételre szert tenni, mint a mostani kamatokkal.

  Mindenesetre az látszik, hogy a kormány célja az emberek totális eladósítása: eladósodásuk növelése. Csak az így létrejött pénzt lehet megadóztatni. És jó szavazók lesznek az eladósodott kimentendő polgárok.

 41. 39. Melampo

  Olvastam, Japánban a családoknak volt egy dossziéja, abban őrizték a feljegyzéseket, kinek, mikor, mennyivel segítettek, házat építeni, földet művelni. Naprakész elszámolás….

 42. 42.bogozy
  Az javak, értékek és szolgáltatások cseréjének ez a legkézenfekvőbb módja egy kisközösség esetében.
  A visszataszító az a mostani módszerekben, hogy a közösségek legalapvetőbb eszközrendszerét, működési módját rombolja le, mindenkit mindenki ellen fordítva az elemi összefogást is lehetetlenné téve csak azért, hogy az egyént is megfoszthassa mindenétől.
  Már nem elég országokat, nemzeteket, gazdasági közösségeket, csoportokat kifosztani. Már semmi nem elég, az éhhalállal küszködő szájából az utolsó falat kenyeret is ki kell lopni.

 43. Rendben, Tibor bá, ne vegyek fel hitelt. Egyetlen alternatíva marad, az albérlet. Vagy te tudsz mást is?

 44. 44.
  igen , két alkesz ismerősöm a szülei házánál felhúztak egy 3×3 méteres
  fabódét raklapból és abban laktak.
  Egyébként el lehet lakni egy olyanban is.Télen egy kályha, egy tv.
  Most röhögünk rajta hogy igénytelen meg minden. De ha jobban belegondolok soha életében nem dolgozott sokat, nyugodt volt, mindig mondta hogy délután kezdi a xy filmet megy nézni….Szart a világra nem hajtotta a pénzt , a hitelt..Na persze nem azonosulok vele csak egy gondolat volt:D
  A ma embere meg hitel egy életen át , megveszi a többmilliós autót amit nem hazsnál ki, hót ideg , gürizik a munkahelyén a retek főnökének akit utál csakazért hogy eladósodjon egy életre és a 3milliós műanyagautójával elguruljon dolgozni aminek 5 év alatt kisüti a nap az összes műanyagalkatrészét.

  Marad még a jurta , én kipróbálnám milyen lehet benne lakni.

  Lehet jön a válság és majd még munka ill. hitel sem nagyon lesz…a fabódé,jurta ,önfenntartás aktualizálódhat.

  Na egyébként végigmenve városomban az „újrészen” tényleg szép új házak vannak ,de ha belátnánk a falak mögé akkor 10-ből 9 tuti hitelre van….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük