Tibor bá blogja (51) Mekkora a baj?

önarcképA magyar politikusok (és most nem fogok senkit kipécézni közülük) úgy tesznek, mintha lenne megoldás a gazdasági gondokra, csak éppen az ellentábor makacs ellenállása, vagy tehetetlenkedése miatt az nem valósulhat meg. A valós helyzet megítélése végett, közlök néhány napra kész adatot az USA-ról, amelynek lakósága harmincszorosa Magyarországénak. 

Minden egyes nap újabb 10.000 családi házat árvereznek el. Naponta több mint 20.000 ember válik hajléktalanná. A trend gyorsuló tendenciát mutat, és nem látni a folyamat végét. Az állami és magántartozások együttesen az éves nemzeti jövedelem (GDP) 300 %-a. A kormány kötelezettség vállalása, amire semmi fedezet nincs, meghaladja a 60.000 milliárd dollárt, vagyis minden egyes amerikai állampolgárra 200.000 $ azaz 50 millió forint jut. Ez az összeg soha nem lesz, mert nem is lehet, kifizetve. A világ legnagyobb biztosítótársasága, az AIG 18 hónap alatt elvesztette vagyonának 99,5 %-át. A világ legnagyobb bankja, a Citibank 18 hónap alatt elvesztette vagyonának 98 %-át. A világ legnagyobb gépkocsigyártója, a General Motors elvesztette vagyonának 95 %-át és a megszűnés szélén áll. A General Electric elvesztette vagyonának 85 %-át.

Hogyan lehet ezek után bízni a szabadpiac önszabályozásában? Hogy lehet elhinni, hogy a hitelrtelenné vált értékekben jártas közgazdászok meg tudják mutatni a válságból kivezető utat? Hogy mekkora a baj? Elképzelhetetlenül nagy!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük