Tibor bá blogja (44) Brzezinski figyelmeztet az amerikai lázongás lehetőségére

önarcképFebruary 21, 2009 „Press TV Zbignkew Brzezinski, a volt nemzetbiztonsági tanácsadó Carter elnök alatt, figyelmeztetet, hogy az Egyesült Államokban zavargások törhetnek ki, amennyiben a gazdasági hanyatlás folytatódik. Saját szavaival élve, ami az NBC-nek adott interjújából vehető ki: „Növekvő konfliktus fog kialakulni a társadalmi osztályok között, és ha növekszik a munkanélküliség, ami valóban húsbavágó lesz, a fenébe is, akár lázongáshoz is vezethet.” Aztán hozzátette: „1907-ben, amikor nagyméretű bankkrízis bontakozott ki, mert a bankok egymás után mentek csődbe, utcai villongások törtek ki.”

Az 2007 decemberében beinduló recesszió miatt, Amerika szerte legalább 3,6 millió munkahely szűnt meg. A munkanélküliség a múlt hónapban 7,6 százalékon állt, ami 11,6 millió főt jelent.

Brzezinski javasolta egy önkéntes, nemzeti szolidaritási alap létrehozását, ahová azok fizethetnének be, akik az elmúlt néhány évben jelentősen meggazdagodtak. „Hol vannak a gazdagok manapság? Miért nem tesznek valamit? Azok, akik milliárdokat nyertek, például Paulson, vagy Rubin (a korábbi pénzügyminiszter). Miért nem ülnek össze, és miért nem szerveznek meg egy nemzeti szolidaritási alapot, amibe befizethetnének azok, akik ezekre a fantasztikus összegekre tettek szert, és adnának vissza belőle egy keveset. Aggódom, mert sokmillió munkanélküli lesz az országban, olyanok, akik tényleg nyomorogni fognak. Mert mielőtt a dolgok jobbra fordulnak, el fog telni néhány év.”

Brzezinski szavait lefordítva magyarra az jut eszembe, hogy nyomor itt is van, és még sokkal nagyobb is lesz, sőt azok is nyomorogni fognak, akik eddig azt se tudták, hogy mi az. Vajon a politikai vezetőink felkészültek rá? Vagy csak azt tudják hangoztatni éjjel-nappal, hogy adócsökkentés-adócsökkentés, meg munkahelyteremtés. Mert jelszavakkal nem lehet jó lakni. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük