Tibor bá blogja (42) Soros György nem látja a financiális összeomlásnak a végét

önarcképReuters 2009.02.21. – NEW YORK A jól ismert üzletember, Soros György pénteken úgy nyilatkozott, hogy a világ financiális rendszere gyakorlatilag szétesett, és nincs semmi kilátás arra, hogy a krízis a közeljövőben feloldódjon. Véleménye szerint a felfordulás nagyobb méreteket ölt, mint annak idején a Nagy Gazdasági Világválság idején, és mélységét illetően a Szovjet Unió összeomlásához hasonlította.

Soros azt mondta, hogy az elmúlt év szeptemberében a Lehman Brothers csődbejutása jelezte a piacrendszer működésének a megrokkanását. A Columbiai Egyetem díszvacsoráján rámutatott, hogy „a financiális rendszer az orrunk előtt omlott össze.” – majd hozzátette – „Rákapcsoltuk a lélegeztető gépet, és rajta is hagytuk. Jelenleg semmi jelét nem látjuk annak, hogy levehetnénk róla.” Soros véleménye visszhangozza Paul Volcker, a volt FED elnök (jelenleg Barack Obama tanácsadója) szavait, amit ugyanazon a konferencián mondott.

Vélemény nyilvánításában Volckner tovább is ment, azt állítva, hogy a világ ipari termelése nagyobb ütemben esik vissza, mint az Egyesült Államoké, ami különben erős nyomás alatt áll. Majd nyomatékkal így fejezte be: „Még a Nagy Gazdasági Világválság idején se volt ilyen gyors a süllyedés és ennyire szétterjedve az egész világon.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük