Tibor bá blogja (356) Öngyilkos tálib merénylők

önarcképNem kis meglepetéssel  hallunk már hosszú évek óta az öngyilkos merénylőkről. Elképzelni se tudjuk, és teljesen értetlenül állunk a jelenséggel szemben. Fiatal nők és férfiak dobják el maguktól az életet. Miért? Hogy lehet őket rábeszélni? A rábeszélőket, vagy nevezzük inkább őket vezetőknek, milyen cél vezérli? Ezek a gondolatok forognak a fejünkben. Most az Al Jazeerán rábukkantam egy tudósításra, ami közelebb visz minket a talányhoz. Álláspontom szerint teljesen nyilvánvaló, hogy ezek a primitív emberek semmi veszélyt nem jelentenek se Amerikára, se Európára nézve, de az is nyilvánvaló, hogy ezeket legyőzni lehetetlen.

Az afganisztáni tálibok a jövő hétre tervezett parlamenti választások megzavarásával fenyegetőznek, aminek eszköze az öngyilkos merénylők bevetése. Az ENSZ szerint az ország civil áldozatainak legnagyobb részéért az öngyilkos merénylők a felelősek. Sue Turton, az Al Jazeera munkatársa elment Afganisztán északi részére (ahol a magyar kontingens is szolgál) és találkozott néhány olyan emberrel, akik a halálos terv kivitelezésének részesei lesznek. Pacha Khan, egy 25 éves tálib harcos (a csatolt videó felvételen beszél), az afganisztáni Logarból kijelentette, hogy kész az öngyilkos merényletre. „Isten akaratából a vezetőink mindent elrendeztek számomra. Most már csak a parancsra várok” – mondotta.

 

Az öngyilkos merénylők fejébe nézünk. (az ülő tálib harcosok énekének a szövege) Nekünk nem kell a demokrácia és a választás. Tovább harcolunk, és sose fogunk tárgyalni. Robbanó anyaggal felszerelt ruhát öltök magamra, elmegyek, hogy megöljem ezeket a hitetleneket. Én egy mártír vagyok. Olyan földrengés vagyok, amely a büszkeségre épített palotát megrázza.  — A tálibok felkészülnek az előttük álló harcra, ami egy szent szabadságharc, ahol az igaz muzulmánok készek a mártírságra. Ebből a tálib csoportból az egyik harcos kijelenti, hogy kész emberi bomba lenni. (a mosolygó csoportban állók közül az egyik beszél) Sokan jelentkeztek, de ő (Pacha Khan) akar lenni az első. Annyira várja az indulási parancsot, hogy egy nappal korábban akar menni, mint szükséges. — Megkérdeztük lehet-e, hogy civil afgánok is meghalnak a merényletben, amire nem volt hajlandó válaszolni. Szerinte lehetetlen, hogy civileket öljenek meg. Ez azonban egyáltalán nem lehetetlen amióta a tálibok ezt a fajta támadást felvették harceszközeik közé. Négy hónappal ezelőtt megtámadtak egy konvojt, ahol 6 katona vesztette életét és 12 civil, valamint 47 olyan civil járókelő sebesült meg, akik ezen az úton az autóbuszra vártak. Ugyanakkor a tálibok szerint a civil áldozatokról szóló hírek csak propaganda. (kép váltás után két fiú leselkedik az ablakon át) Egy tálib falúban az öngyilkos merénylők következő generációja hallgatja az idősebbeket és tanulnak a mestereiktől.    

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük