Tibor bá blogja (205) Most jó lenni katonának, legalább is veteránnak! :-)

önarcékAmi a magyar médiából kimarad: – Tegnap arról írtam, hogy az Amerikaiak elvárják, hogy NATO szövetségeseik katonákat küldjenek Irakba és Afganisztánba. Most ne foglalkozzunk azzal, hogy az égvilágon semmi értelme és célja nincs ennek a 10 éve folyó háborúnak, amiben megközelítőleg másfél millió arab hagyta ott a fogát. Míg az amerikaiak részéről a mai napig összesen 6450 és ebben nincsenek benne a NATO szövetségesek halottai, beleértve a mi két halottunkat is. Ami ennél sokkal megdöbbentőbb, hogy az Amerikai Veterán Ügyek Osztálya által nyilvánosságra hozott adatok arról árulkodnak, hogy a közel-keleti háború veteránjai közül naponta, ismétlem naponta átlagosan 32 volt katona kísérel meg öngyilkosságot, akik közül 18-nak sikerül is. Természetesen kénytelenek voltak felállítani egy „öngyilkosság megelőző” programot, ami a becslésük szerint évente 250 veterán életét menti meg. Ennyi volt katona az amputált végtagokkal biceghet tovább állás, és remény nélkül a nagy kilátástalan semmibe. Az „öngyilkos forróvonalat” havonta tízezer veterán hívja fel lelki vigasz elnyerése érdekében. Ez annyira sikeres, hogy az első meghiúsult öngyilkossági kísérletet 9 hónapon belül „mindössze” 11 százalék ismétli meg.

Már csak egyetlen egy adattal untatlak benneteket. 2009-ben 1868 amerikai veterán ontotta ki saját életét, akik közül 247 nő volt. Általánosságban a nők gyakrabban kísérlik meg az öngyilkosságot, de a férfiak nagyon arányban járnak „sikerrel” elsősorban azért, mert lőfegyverüket használják, míg a nők ennél szelídebb formát választanak.

Még meditálhatnék a felett, hogy mi ennek a 10 éves háborúnak az értelme, de nem teszem. Minden esetre a temetkezési vállalkozásoknál Amerikában nincsenek elbocsátások. Lehet ez is egy szempont.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük