Tibor bá blogja (200) Görög egeret szültek a hegyek

önarcképSok hónapon át tartó szövegelés után április 23-án pénteken a hegyek szültek egy aprócska görög egeret. Papandreou formális kérelemmel fordult az Európai Unióhoz és a Nemzetközi Valuta Alaphoz, hogy segítsék ki egy aprócska 45 milliárd Euróval, mert május 19-én fejükre szakad az égbolt. Azt is mondhatjuk, hogy a sok dacos szövegelés után a görögök (egy része) végre hajlandó volt meglengetni a fehér zászlót. Ugyanis a mindenható PIAC nagyívben szarik a görög „megszorító” intézkedések (beígérésére), és nem hajlandó görög államkötvényeket vásárolni. – Közben eszembe jut, hogy a pletykák szerint hétfőn a magyar alapkamatot az MNB újabb negyed százalékkal akarja csökkenteni egy „történelmi alacsony” szintre. Egyszerű szavakkal, játszunk a tűzzel. A PIAC úgy tűnik már tudja, amit a nép még nem tud, hogy Orbán Viktor nem ok nélkül hallgatta el gazdasági programját. Na jó, menjünk szépen vissza a görögökhöz. 

Papandreou élő TV adásban bejelentette a népnek, hogy utasította pénzügyminiszterét a nyilvános koldulásra. Az ok meglehetősen prózai. Előző nap kiderült, hogy ellentétben a várakozással a görög költségvetési hiány 13,6 százalék, vagyis több, mint a legrosszabb rémálom. Az EU természetesen elsősorban Németországot jelenti (naná, mi például tudnánk kölcsönt nyújtani?). Lassan a németek fogják egész Európát a hátukon cipelni. Angela Merkelnek a görög időzítés rosszul jött ki, mert Észak-Rajna Westpáliában május 9-én lesznek regionális választások, és az német adófizetők kurvára unják az államkassza megnyirbálását. A kancellárasszony be is jelentette, hogy a kölcsönhöz nagyon szigorú feltételeket szabnak, amin az átlag görög csak mosolyog. Nem csoda, hogy Brüsszelben úgy gondolják, hogy Görögország egy lyukas zsák, amibe hiába tömik a pénzt, alul minden kifolyik.

A görög munkások egészen más gondolnak. Szerintük a kölcsönkérés megszorításokkal jár, amihez semmi kedvük. Megoldás? Természetesen lázongás. Válasz? Rohamrendőrség.roham rendőrök A szakszervezetek pedig tüntetések szervezésébe kezdtek a kormány tervezett megszorításai miatt. A helyzet az, hogy egészen biztos nem számolnék be ezekről az eseményekről, ha nem érezném úgy, hogy egy kicsit hasonlítanak ránk. Mi is tartozunk, mi is kaptunk kölcsönt és minálunk is lesz megszorítás. Milyen megszorítás? Ezt nem tudjuk, de a görögöt már igen. Ezek szerint tervezik az állami alkalmazottak fizetésének, és a nyugdíjaknak a befagyasztását. Prémiumok megszüntetését. Az adók emelést.

A németeket legjobban az háborította fel, hogy korábban a görögök 2 %-os kamatra kaptak kölcsönt azon az alapon, hogy az euró övezet tagjai (és mellékesen hamis adatokat adtak Brüsszelnek). Most viszont a görög államkötvényekre 9 %-os kamatod adnának, de még így sem kelnek el. Szóval én már rég tudom, hogy egy házasságban az fog mosogatni egy életen át, akinek szépérzékét először bántja a felhalmozott elmosatlan edény. A görögöket láthatóan nem izgatja, hogy az elmosatlan edény a konyhában már az ablakpárkányig ér.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük