Tibor bá blogja (20)

önarcképValamelyik kereskedelmi Tévén nézem az esti híreket, azaz csak nézném, mert előtte hirdetést sóznak a nyakamba. Nem akarok hinni a füleimnek, és rögtön Albert Einstein szavai jutnak az eszembe: „Én csak két végtelent ismerek, a Világmindenséget és az emberi butaságot. Bár – folytatta a tudós – a Világmindenségben nem vagyok egészen biztos.”

Ebben a pillanatban a gigantikus méretű amerikai hitelválság az egész világ gazdaságát veszélyezteti. Éppen most akarnak dönteni egy 700 milliárd dolláros mentőövről. Ez az egész válság úgy indult el (mint az 1929-es válság), hogy az emberek „befektettek”, de jobb szó rá a „spekuláltak”. A kapitalizmusban ez természetesen meg van engedve. Bárki vehet, mondjuk egy lakást 15 millió forintért, de nem azért mert lakni akar benne, hanem azért mert úgy gondolja, hogy jövőre el fogja tudni adni 20 millióért.

Nos, Amerikában milliók „vettek” családi házakat, de úgy hogy egy árva búznyákjuk se volt. Azaz hitelből vásároltak. Megtehették, mert az ingatlan árak töretlenül mentek felfelé. Aztán elkezdtek menni lefelé, és kiderült, hogy a spekuláns háza kevesebbet ér, mint a felvett kölcsön. Első vesztes a hitelező, de vesztes a spekuláns is, mert a hitelező leveri rajta (ha tudja).

Tehát ülök a magyar TV előtt és várom a híreket. Hirdetésében mire bíztat az egyik bank? Nem fogod elhinni! FEKTESSEN BE HITELBŐL. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük