Tibor bá blogja (189) Lámpavas és egyebek (kiegészítés)

önarcképA magyar bankár nem egy szimpatikus ember. Hirdetéseikkel megtévesztik a népet, de hirdetések már Kádár alatt is voltak. Aki a hirdetésnek bedűl, az magára vessen. Bár elismerem, hogy a hirdetések igazságtartalmát államilag kellene ellenőrizni és hatalmas büntetéseket kiróni azokra, akik megtévesztő adatokat állítanak a hirdetésekben. A magyar bankok alkalmazottai pontosan tudják, amikor egy-egy szerződést megkötnek, hogy az ügyfél most írja alá a halálos ítéletét, de jogilag nem kötelessége ezt megakadályozni. Mindenki szabad akaratból dönthet. (legfeljebb a 12. Évben be lehetne iktatni egy olyan tantárgyak, hogy „állampolgári ismeretek”, ahol ki lehetne oktatni a nagykorúság előtt állókat, hogy milyen csapdák várnak rá az életben). A magyar bankár tehát a játékszabályokon belül működik, amitől még lehet antipatikus.

Ezzel szemben a Wall Streeti bankár egy teljesen más eset. Ugyanis ott tényleges csalások történtek, értéktelen papírokat biztosítottak be és minősítették hamisan AAA-ra, és adták el. Ez egyértelmű csalás. Ezen túlmenően, amikor a bank a tönk szélére került – a megbízott „lobbistákon” keresztül – megvásárolták a szenátust és megszavaztatták az adózók pénzéből történő bankmentést. Vagyis a bankok haszna privát haszon volt. A bankok vesztessége viszont társadalmi vesztesség lett. Az amerikai bankárok lámpavasra húzása tehát morálisan helyeselhető.

 

Vissza a saját dolgainkhoz. Természetesen a törlesztő részletét fizetni nem tudó, tisztességes házaspár kilakoltatása engem is kiborít érzelmileg. Ellentétben a 10 gyereket ellő cigánycsaláddal, ahol a szaporulat előbb vagy utóbb bűnözésből fogja magát fenntartani. De ez nem jelenti azt, hogy a házaspár közös döntéséből származó anyagi hátrányt a társadalomnak kelljen megfizetni. De, ha már itt tartunk, akkor felemelem szavam a családi pótlék ellen is. Az vállaljon gyereket, aki fel is tudja nevelni. Bármi kellem is származik a gyermeknemzésből, ezt a kellemet kizárólag a szülők fogják élvezni. Nem igaz, hogy társadalmi érdek a gyermekvállalás. Ha gazdaságossági számítások szerint a 10 milliós létszám fenntartása az optimális, akkor inkább kedvező körülményeket kellene teremteni, hogy a határon kívül rekedt magyarok minden nehézség nélkül, esetleg anyagi támogatást is vállalva, az anyaországba áttelepedjenek. 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük