Tibor bá blogja (169) Három csapás

önarcképNéhány éve (vagy hónapja) szereztem róla tudomást, hogy a Narancs királyfi előállt egy új ötlettel. Aki háromszor követi el ugyanazt a viszonylag piti bűntényt, amire 1-2 év elzárást adnak, az a harmadik alkalommal 1-2 év helyett életfogytiglan büntetést kapjon. Én, mint laikus, egészen épkézláb ötletnek tartottam a dolgot. Igaz is, ha nem szoktatható le a bűnözésről, akkor ne adjunk neki lehetőséget újabb és újabb bűntény elkövetésére. Zseni ez a pasi, egészen jó ötletei vannak.

Sajnos nálam a pünkösdi királyfiságnak ma vége szakadt. A képernyőmre került egy méltatlankodó amerikai poszt, aminek ilyen fura címe volt: Börtönözzünk be egy sajt tolvajt élete végéig, évi 100.000 $ költség mellett? Na, ezt elolvasom, sose lehet tudni, mikor vetemedem sajtlopásra. Először is kiderült, hogy a három csapás törvényt Amerikában találták ki 1990-ben, úgy hogy a „zseni” jelzőt visszavonom. Viszont az ötlet azért nem rossz egészen addig, amíg nem olvastam tovább a posztot. Néhány sorral később kiderült, hogy Kaliforniában létezik egy Robert Ferguson nevű pasi, aki egy kicsit nem normális, 53 éves, ki-bejár a börtönökbe, mert mindig csinál valamit. De most ütött az órája. Ugyanis az egyik hipermarketben egy csomag reszelt sajtot bedugott az alsónadrágjába, amit a rendész észrevett. A bíróság pedig a „Három csapás” törvény alapján életfogytiglanra fogja ítélni. A poszt írója szerint a pasi még fog élni legalább 20 évet, és az éves börtönköltség esetében 100.000 $. (valójában az éves költség 50-100.000 közé esik az életkor függvényében, időseknél költségesebb) Vagyis, az adófizetőknek 2 millió dollárba fog kerülni az, hogy Ferguson úr soha többé ne lophasson sajtot.

Mivel az amerikai társadalom legalább akkora szarban van, mint mi, nekik ez a 2 millió éppen úgy fáj, mint nekünk a 100 millió forint végkielégítés a BKV személyzetiséből humánpolitikussá vált mangalicájának. Ezért aztán a kaliforniaiak többsége úgy véli, Mr. Ferguson alsónadrágjába gyömöszölt nagyrakás reszelt sajt nekik nem ér meg 2 millió dollárt.  Ezzel azonban a California állam kerületi ügyésze nem ért egyet. (jellemző, hogy a köztisztviselők ott se takarékoskodnak az adófizetők pénzével) Szerinte ez az életfogytiglan egy kitűnő megoldás a 3,99 $-os sajtlopások ellen.

Jól van ügyészkém, akkor ássunk egy kicsit mélyebbre. A „Három csapás” törvény Kaliforniában 17 éve működik. Ennyi idő alatt sikerült néhány tucat valóban veszélyes bűnözőt örökre kivonni a forgalomból. Azonban ezzel egy időben sok tízezer, a társadalom számára semmilyen veszélyt nem jelentő bűnözőcske is rács mögé került az idejük végezetéig. Nem kifejezetten humanitárius megfontolásból, de ez egyszerűen elfogadhatatlan, főleg ha meggondoljuk, hogy Kalifornia állam költségvetése az összeomlás szélén áll. Nem csoda, hogy Orange County Register elnevezésű újság (akit néhány más is követett) az ügyészséget nevetség tárgyává tette. Ez lett a szerencséje sajtkedvelő barátunknak, mert az ügyészség a bíróságon hirtelen visszavonta a vádat. Mr. Ferguson hazamehetett megenni a reszelt sajtját. Csakhogy tízezrek már hosszú évek óta bent rohadnak a rácsok mögött, semmivel se súlyosabb bűnökért.

Pusztán ráérzésem szerint, a Narancs királyfi ötlete Magyarországon igen jó hatásfokkal juttatná börtönbe a cigányok tízezreit, de félő, hogy segélyezésük ügyesebb megoldása (például csak élelmiszerre költhető bélyeg formájában) nagyságrendekkel olcsóbb lenne, mint rács mögött kiszolgálni őket egy negyedosztályú szállodai szinten. (Fűtés, tisztántartás, etetés, olvasnivaló, tévénézés, szex szoba, stb.). Rendőrségi forrásból értesültem, hogy a gógyisabb hajléktalanok szeptemberben szándékosan lebuknak olyan kissúlyú bűncselekménnyel, amiért 6 hónap jár. A telet kihúzzák a jól fűtött börtönökben, ingyenes ellátás mellett, március végén pedig szabadulnak. Most mond a szemembe, hogy ez nem egy élhető ország! 🙂    

2 gondolat erről: „Tibor bá blogja (169) Három csapás

  1. ítéltek már valakit azóta életfogytiglanra a 3 csapás alapján?

  2. A jövőben nem lessz gond a bűnözéssel,hiszen már gyermekkorban
    „kikezelik” belőle a csíráját is 🙂 .De ha netán mégis rágyujtana 3x mondjuk a buszmegállóban és rajta is kapják…..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük