(162) Munkanélküliség (repríz)

Tibor bá’ online

Gmarko makacs okoskodása tette szükségessé, hogy újraközöljem ezt az éppen hét éves posztot. Neki pedig jót tenne, ha elolvasná az egész könyvet.

Hans-Peter Martin és Harald Schumann (két német újságíró) írtak egy könyvet 1996-ba, amit 1998-ban lefordítottak magyarra is : Támadás a demokrácia és a jólét ellen. A könyv szépséghibája 😀 hogy ez csak az alcím volt. Az igazi cím (A globalizáció csapdája). Mindenesetre a két úriembert nem érheti vád, hogy nem szóltak időben. A fejezetek között válogatva ilyenekkel találkozhatunk:

Csapdában a demokrácia.

A globális mohóság és a globális pusztulás.

Az egyetlen világ szétesése.

Az ellenség mi magunk vagyunk.

Billiárd játék a világ pénzpiacán.

A Bretton Woods-i valutarendszertől a szabad spekulációig.

Az Euró nagy kalandja.

A derirvatívák, avagy a meglepetésszerű, fű alatt szerveződő pénzügyi összeomlás.

Ez a könyv azt igazolja, nem igaz, hogy senki nem tudta már 10 évvel korábban, hogy mi felé tart a világ. És az se igaz, hogy bárkit is váratlanul érhetett, hiszen a könyvet bárki elolvashatta, akár magyarul is, ahogy én megtettem. És akkor most idézek a könyvből egyetlen – nagyon komolyan veendő – bekezdést : „Az elkövetkező évszázadban a munkaképes lakosság húsz százaléka elég lesz ahhoz, hogy lendületben tartsa a világgazdaságot. Ennél több munkaerőre nem lesz szükség. A munkát keresők mindössze egy ötöde fogja megteremteni mindazt az árut, illetve nyújtani mindazt a nagy értékű szolgáltatást, amelyet a világ társadalma megengedhet magának. Ez a húsz százalék lesz aztán az, amelyik majd aktívan vesz részt az életben, a kenyérkeresésben és a fogyasztásban. A munkavállalók nyolcvan százaléka állástalan lesz. Ennek az alsó nyolcvan százaléknak rettenetes gondjaik lesznek.”

Most természetesen hitelesíteni kell a fenti bekezdést. Hol hangzott ez el, mennyire lehet komolyan venni? Nos 1995. szeptember végén Mihail Gorbacsov a világ minden részéről 500 vezető politikust, gazdasági szakembert, tudóst és vállalatvezetőt hívott össze San Franciskóban az amerikai mecénások által összedobott Gorbacsov-alapítvány szárnya alatt. Nem azért, hogy szokásaikhoz híven fecsegjenek és mulatozzanak, hanem, hogy komolyan megbeszéljék a XXI. századot. Minden téma vitaindítójának 5 perc állt a rendelkezésére, amihez egy-egy hozzászóló 2 percig fejthette ki a saját véleményét. Különben konszenzus alakult ki a „20:80″ aránypár érvényességével, valamint a „tittytainment” – Brzezinski által újonnan kreált angol műszó – realitásával kapcsolatban is, mely utóbbi a „női csöcsök és a szórakoztatás” összevonásából származik. Nyilvánvalóan a 80 százalék idejének az eltöltése végett, amiről majd a kereskedelmi tévéknek kell gondoskodni. De volt ennél jelentősebb, hideg fejjel tett bejelentés is: „Egy új társadalmi rendszer rajzolódik ki: gazdag országok, említésre méltó középosztály nélkül.” És akkor most ugorjunk át a mába, magunk mögött hagyva 14 (elvesztegetett?) évet. Az amerikai statisztikai hivatal szerint 2010. február elején a munkanélküliek aránya 10 százalék körül volt, ami eléggé rémisztő, de messze elmarad a valóságtól. A Bostoni Northeastern University kebelén belül működő Munkaerőpiaci Központ felmérései szerint a kutatók korrelációt találtak a családok jövedelme és a munkanélküliség között. Egyszerű szavakkal, minél szegényebb egy népcsoport, tagjai annál nagyobb százalékban vannak munka nélkül. Konkrétan ez így néz ki:

Éves jövedelem 150.000 $ felett, a munkanélküli ráta 3,2 %

Éves jövedelem 40-50.000 $ között, a munkanélküli ráta 9 %

Éves jövedelem 30-40.000 $ között, a munkanélküli ráta 12 %

Éves jövedelem 20-30.000 $ között, a munkanélküli ráta 20 %

Éves jövedelem 12.500 $ alatt, a munkanélküli ráta 31 %.

Tehát a legalsóbb osztálynál a munkanélküliség tízszer nagyobb, mint a legfelsőbb osztálynál. Ez azonban nem azt jelenti, hogy 69 százalékának van munkája, mert a statisztikát megkerüli az, aki már nem keres munkát, bár vállalna, ha kapna. Illetve azok, akik csak alkalmi munkákból tartják fenn magukat. Ha ezeket is a munkanélküliekhez számolják, akkor a legszegényebbek 52 százaléka van munka nélkül. Ehhez az elszomorító képhez még hozzá kell tenni, hogy egyes földrajzi helyeken és színes bőrűek között az arány még 52 százaléknál is nagyobb. Ezen kívül az égvilágon semmi jel nem mutat arra, hogy ez a helyzet 2010-ben megváltozna.

És akkor most nézzünk szét a hazai tájakon! Évek óta mást se hallunk, mint munkahelyteremtés. Ebben az országban mindenki, megállás nélkül munkahelyeket akar teremteni, de a munkahelyek valahogy nem akarnak megteremtődni. Miért? – Most teljesen a hasamból fogok beszélni (van olyan jó, mint bármelyik közgazdászé 😀 ) – Munkahelyteremtés feltétele a termelés fokozása, de nem 1-2 százalékkal, mert a termelékenység folyamatosan javul, ezért egy bizonyos többtermeléshez még nem kell új munkaerő. A bizonyos többtermeléshez nagyobb kereslet kellene, de nincs. Például 2009-ben fele annyi új gépkocsit értékesítettek Magyarországon, mint az előző évben. Se Amerika, se Európa nem nagyon mászik ki a válságból, míg Kína 2009-ben is 9 százalékos GDP növekedést produkált, ráadásul olcsón. Ezzel párhuzamosan Magyarország el van adósodva, amit vissza kell fizetni. Ez csak jövedelem elvonással lehetséges. Vagyis a lakosság kevesebbet költhet, ami további kereslet visszaesést jelent. Szóval, hogy lesz itt munkahely? Sehogy!

Mindeközben nálunk is eltűnő félben van a középosztály. Az idősebbek felélik vagyonukat, a fiatalabbak nyakig el vannak adósodva (lakás, gépkocsi). A hajdan volt szocializmus, majd a kapitalizmus ígérete, az egyre javuló életszínvonal azt jelenti, hogy egyre nagyobb tömegek ülnek a színes TV előtt, és élvezik a tittytainmentet. — De azért menjetek el szavazni. Illúziók nélkül nem lehet élni.

Állást keresel? https://hu.jooble.org/

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

30 gondolat erről: „(162) Munkanélküliség (repríz)

 1. Jó a cikk.
  Egyenlőre még a 80%-os munkanélküliség nem látszik. Azért van munkaerőhiány, mert a nyugat behoz a perifériára egy csomó céget akiknek olcsón dolgozunk.Jelenleg munkaerőhiány van.

  Már 50%-os munkanélküliségnél is elapad az állam bevétele, nem tudom mennyire lenne fenntartható az ország.Lehet kb. albánia szintje.Ez még odébb van , de jöhet a robotok kora (nem tudni mikor)

  ” Az idősebbek felélik vagyonukat, a fiatalabbak nyakig el vannak adósodva (lakás, gépkocsi).”
  Épp most hallottam: Mo-on 1 millió háztartás (a 3 millióból?) késik a villany,gázszámla befizetésével.
  Mindemellett nem emlékszem de kb. több százezer időben fizetni tudó devizahiteles van.(aki tud pontos adatot közölje)
  És hány millió aki épphogy csak tud fizetni…
  Így a 3 millió háztartásból jól látszik az anyag összkép az országban

  pl.Sapnyoloknál a fiatalok körében a nagy munkanélküliség (30-40%) nem tudom valós e , vagy tényleg lusták dolgozni és megélnek a támoatásból.(Aki tudja írja meg)

 2. Mo-on
  Tehát van egy réteg aki hitelt sem kap olyan szegény
  Van egy millió tömeg akinek van hitele
  A hitelesek közül egy része:
  -nem tud időben fizetni
  -épphogy kitudja fizetni a hitelét
  -és van egy 2-500Eft-ot kereső réteg aki éppen könnyen tudja fizetni a hitelét , de a megkeresett pénzt el is tapsolja általában -nagyobb ház , újabb autó
  -és van egy pici szűk réteg aki a megasabb fizetését befekteti , de ez nem sok ember.

  -és a piramis csúcsán (ez csak pár ezer ember)egy tűhegyként kicsúcsosodik a politikusi réteg akinek 100Mft feletti vagyona van. De ez most lényegtelen a cikk szerint.

  Arra akartam rávilágítani hogy a politikus réteg alatt gyakorlatilag senkinek sincs jelentősebb pénze, de aki jól keres az is elkölti (nem 10Mft-os házat vesz hanem 30M-eset, meg drágább autót)
  Egy szűk réteg van aki jól keres és minimál életstílust él azáltal van 10-50MFt megtakarítása(az a szarrágó típus:D) , de egyre kevesebb van ezekből szerintem

 3. 1: „Jelenleg munkaerőhiány van.”

  Azért dolgozik külföldön 600 ezer, van 300 ezer közmunkás és legalább ugyan annyi, akiknek közmunka sem jut… Ez legalább 1 millió munkavállaló, aki itthon dolgozhatna…

  Ezt inkább úgy kell megfogalmazni, hogy a Mo-n elérhető jövedelem egyre kevesebb munkavállaló fantáziáját mozgatja meg.

  Tehát ez úgy épül fel, hogy van egy csomó ember, akinek jobbára piacképes szakmája van, de nálunk alulfizetett, ezért külföldre ment/megy.
  Van egy réteg, akinek nincs piacképes szakmája, ezeket át kell(ene) képezni, de ezeket a pénzeket ellopták (pl. a Flóri), vagy rosszul használják fel (olyan haver cégek oktatnak /teszik zsebre a lét/, amik használhatatlan „tudást” adnak).
  Aztán van az alja, akik úgy gondolják, hogy nem érdemes erőfeszítéseket tenni, mert normális jövedelmet akkor sem kapna, ha beülne az iskolapadba, és az alapoktól kezdene mindent. Ezeket meg kellene győzni, megfelelő perspektívát kellene adni nekik.
  Persze van egy olyan réteg is, ami mindenre alkalmatlan.

  A rendszerváltás óta az összes kormány elcseszett gazdaságpolitikát folytatott, ez az eredménye. Plusz még hozzájön az oktatási rendszer permanens reformja, ami folyamatosan ront a korábbi állapoton és emiatt a munkaerőpiacra kerülő fiatalok sem rendelkeznek megfelelő tudással (ez persze már egy elcsépelt duma, de attól még így van).

 4. „minél szegényebb egy népcsoport, tagjai annál nagyobb százalékban vannak munka nélkül”

  Ez mekkora megállapítás! Akinek nincs munkája, az szegény.

  „Ezzel párhuzamosan Magyarország el van adósodva, amit vissza kell fizetni. Ez csak jövedelem elvonással lehetséges.”

  Az államadósságot az állam bevételeiből kell visszafizetni, nem a munkavállalók béréből. A versenyszférában a fizetések mértékét nem az állam, hanem a piac határozza meg. Az állam az adósságait úgy tudná visszafizetni, hogy csökkenti a kiadásait. Ehhez le kell építenie a túlburjánzott bürokráciáját. A veszteséget termelő szektorokat fokozatosan privatizálni kell. Hogy mik azok a területek, amiknek mindenképpen szoros állami kontroll alatt kell működnie, ez a kérdés, amin érdemes vitázni.

  És el kell törölni a minimálbért, mert azokat sújtja, akik a legkiszolgáltatottabbak.

  Az USA-ban 2010 óta nő a foglalkoztatottak száma. 138 millióról felment 152 millióra.

 5. 3: Nagyon jó meglátások!

  „A rendszerváltás óta az összes kormány elcseszett gazdaságpolitikát folytatott, ez az eredménye.”

  Ez a lényeg. A demokrácia velejárója, hogy alkalmatlan balfaszokat hoz a felszínre. Ezért amennyire lehet, le kell csökkenteni az erőforrásokat, amik fölött rendelkezhetnek.

  Csak annyi erőforrást hagyj az államra, amennyit a legádázabb politikai ellenfeled kezei között szeretnél látni!

 6. Azért van munkaerőhiány, mert adott munkakörökre (a jelenlegi bérezés mellett) nem találni megfelelő munkaerőt. Hiába van X megyében rengeteg 6 elemit végzett kocsmatöltelék, velük nem lehet ezeket az állásokat betölteni

 7. 5. gmarko
  „Csak annyi erőforrást hagyj az államra, amennyit a legádázabb politikai ellenfeled kezei között szeretnél látni!”

  ez így nem teljesen igaz. Nem ideális piacgazdaságban élünk, nagyon is deformáltban. Az államnak ilyenkor regulációs szerepe van, meg kellene védeni a hazai szereplőket, valamint a kezében tartani a természetes monopóliumokat.

 8. 7: „Nem ideális piacgazdaságban élünk, nagyon is deformáltban.”

  Így van, a túlburjánzott állam deformálta el. Állam alatt értsd az EU-t is.

  Egészítsük ki a javaslatomat még a következővel:
  Az állami szolgáltatások közül minél többet szervezzünk át önkormányzati fennhatóság alá. Emeljük meg a helyi adók arányát és csökkentsük a központi költségvetés adóit.

  Ha nem tetszik a város vezetése, ahol élek, viszonylag könnyen át tudok költözni egy másik településre. Így kialakul egyfajta verseny a települések között is, ami jótékonyan hat a közszolgáltatások színvonalára.

 9. 4- gmarko:
  Hozzád tényleg kell türelem!

  „Az államadósságot az állam bevételeiből kell visszafizetni, nem a munkavállalók béréből.”

  Bameg! Miből van az államnak bevétele? A vesztességes és korrupt állami vállalatokból? Az istentől? Frászt, az franc tudja hány tucat, különböző adóból. A munkavállaló fizetéséből levonják az adót. A lét fenntartására elköltött nettó jövedelméből pedig lerabolják a 27 százalék ÁFÁ-t.

  Szerintem addig ne szólalj meg, amíg el nem olvasod a könyvet.

 10. 6: Igazad van. Sokan vannak, akikkel nehéz mit kezdeni.

  Mi a javaslatod?

 11. 9: Tibor bá’, olvasd tovább, amit írtam.

  „Az állam az adósságait úgy tudná visszafizetni, hogy csökkenti a kiadásait.” Ennek egyik lépése lenne a veszteséges és korrupt állami vállalatok felszámolása.

  Nem további adóemeléssel, mert azzal azokat lehetetleníted el, akik beadnak valamit a közösbe.

  Pont az általad favorizált középosztályt akarod tovább ütni!

 12. Tibor bá’, ezt a posztodat 2010-ben közölted először, és itt van egy másolód 2012-ből:

  „https://komlomedia.wordpress.com/2012/10/15/a-globalizacio-csapdaja/”

  😀

 13. Tibor bá, te ezt a 20-80 %-ot hogyan értelmezed?

  A munkaképes 20%-a az az összes, aki egyáltalán dolgozik, vagy ezen felül azért vannak még, akik szolgáltatásból élnek?

 14. 8. gmarko
  „Az állami szolgáltatások közül minél többet szervezzünk át önkormányzati fennhatóság alá.”

  ezzel viszont egyetértek, amennyiben be tudjuk vezetni a választott képviselők elszámoltathatóságát és azonnali visszahívhatóságát. nemcsak falu / város szinten, de a felettük levő szinten is.

 15. Ha csak azokat a munkákat számolom, amik az emberi élet fenntartása szempontjából szükségesek, a foglalkoztatás már ma 20% alatt van, sőt szerintem inkább 2% alatt. Viszont többé-kevésbé értelmetlen, felesleges munkát tetszőleges mennyiségben lehet kitalálni (a mobiltelefon alkalmazás fejlesztőtől a TV műsor készítésen át a műkörmösig). Ennek csak a fantázia, a rátermettség és a gazdaság állapota szab határt.

  Ahol pörög a gazdaság, ott kutyasétáltatásból is vígan meg lehet élni. Ahol halódik, ott értelmes munkából is alig.

  Ezzel „csak” az a gond, hogy egyre gyorsabban fogyasztja el a természeti erőforrásokat.

 16. A piacot a piaci szereplok is eltudjak torzotani.A piac majd mindent megold?Ugyan.Ez mar regen lejart lemez.Miert jo az ha a legerosebb hal miutan megevett minden konkurenciat es magan monopoliumot hoz letre a megvett politikusok tamogatasaval vagy kartellezik a piaci vetelytarsaikkal.Hol van a verseny ilyenkor kivel versenyeznek magukkal?Az Egyesult Allamokban mar a XX.szazad elejen torvenyeket kellet hozni ellenuk mert a szabad piac igazi hazajaban sem mukodott ez a dolog pont a szabad piac vedelme miatt a tarsadalomrol szo sem volt…. Az allami vallalatokat mar privatizaltak .Onnan nem lesz penz.Az adokat nem lehet tovabb emelni.A foldeket az erdoket meg el lehet venni az unios penzeket ellopni amig el nem zarjak a csapokat…a munkanelkuliseg: kozmunka ,kulfodon dolgozok,akik valamilyen segelyben reszesulnek,vagy egyatalan nem kapnak semmit…szamuk minimum 1,5 millio.A nyugdij rendszer csak azert nem omlott meg ossze mert sajnos a lakossag jelentos resze meg sem eri a nyugdij korhatart es mert elloptak a magannyugdij penztari beteteket…de ez sem fogja megmenteni a rendszert.A gepesites robotizacio a periferian nem perspektiva;es nem csak Kelet -Europa szamara a vilag 90 szazaleka ki fog esni ebbol.Majd Banglades tulnepesedett lakossaga amerikai berekert fog high tech szinten dolgozni es nem elmenekulni onnan…ez mese.Meg a fenntarthato fejlodes….

 17. 10: Olcsó drogokkal kell ellátni őket, lehetőleg szennyezettel, hogy hamar belepusztuljanak. 🙁

 18. A piac nem vesz figyelembe olyan apróságokat, mint pl. környezetvédelem és munkavédelem. A cégeknél ezek a dolgok csak a „szükséges rossz” kategóriába tartoznak.

 19. 12:
  Mi lenne, ha figyelmesebben olvasnál. A poszt így kezdődik:
  „Gmarko makacs okoskodása tette szükségessé, hogy újraközöljem ezt az éppen hét éves posztot. Neki pedig jót tenne, ha elolvasná az egész könyvet.” És miből gondolod, hogy nem tudom, a Komlómédia átvette?

 20. Világos, hogy ez repríz. Csak rákerestem a könyvre, és ráleltem a komlómédiás kopira.

  Semmi kötözködés, csak gondoltam megosztom.

 21. A Globalizáció csapdáját még 1999 ben olvastam és talán a leggelgondolkotatóbb könyv volt addig ami a kezembe került. Azota sok száz -ezer hasonlo könyvet iras videot láttam. Minden logokus amit irtak és sajnos egyet kell értenem a varható folyamatokkal amit felrajzoltak. Mégis ugy 2015 ig szinte csak farkas kiabálás történt. Nincs olajhozam csúcs (pedig lennie kéne ), nem esik a dollár ( Erösödik) Minden évben élemiszer termelési csúcs dől meg
  nincs éhezés és élelmiszer hiány, nincs munkanélküliség. Az első négy kisebb farkas csak mostanában jellent meg a szinen, (Klima-Menekultek-Brexit és Trump) Remélem a többi is késésben van és még sok év amig ide érnek.

 22. Foglalkoztatás aránya 20-80%. Nem rég olvastam egy vékony könyvecskét az alapjövedelemről abban is ez a százalékos arány állt? Szerintetek ha bevezetnék itthon mint próbaként most a finnek mennyi lenne egy magyar ellátása?

 23. 3. Observer

  „Ez legalább 1 millió munkavállaló, aki itthon dolgozhatna…”

  A helyzet az, hogy ez a csatlakozáskor borítékolható volt, a fizetéskülönbségeket nézve… Végülis EZ volt a mézesmadzag, mert sokan reménykedtek abban, hogy ha nem is nyitnak Bécsben cukrászdát, de pincérnek szivesen elmennének.
  A 7 éves moratóriumra azért volt szükség, hogy ne mindjárt a belépés után rohanjon el az ország fele meg hogy az egyetemek ingyen kitermeljenek néhány évfolyamnyi diplomást nyugati felhasználásra.

 24. 23. Vannak mas farkasok is es lesznek is.Tul sok es tul nagyok ahhoz hogy az eletunk a mai megszokott kerekvagasban menjen tovabb. 24.Az alapjovedelem felvetese talan kapcsolhato munkanelkuliseg problemajahoz.Mi legyen azzal a tomeggel akinek eselye sem lesz soha dolgozni?Most nem ez az indok a bevezeteshez.Viszont szavazat vadarlashoz kivalo eszkoz meg hat a cirkusz sincs ingyen.Viszont OV nem fogja bevezetni az biztos de hogy a megbuktatasa erdekeben fel lehetne e hasznalni mar nem biztos.

 25. 23: Klíma és menekültek – ez tényleg az összeomlás előjátéka. De brexit és Trump? – Business as usual. Hol itt a farkas?

 26. 25: „borítékolható volt”

  Nem volt kétségem, hogy a művelt, erkölcsileg fejlett és nagyon demokratikus és az emberi jogokért a végsőkig harcoló ‘Nyugat’ csak és kizárólag azt nézte, hogy mi lesz az ő haszna Kelet-Európa ‘felszabadulásából’.
  Ahogy előtte sem volt lelkiismeret furdalásuk, amikor az egész térséget eladták az oroszoknak, akkor sem volt, amikor visszavették.

 27. 28. Observer

  ” mi lesz az ő haszna Kelet-Európa ‘felszabadulásából’.”

  Miután a Nyugat elvesztette globális gyarmatait és az USA mindenre rátelepedett, szükségessé vált egy belső gyarmati rendszer… Ezt hívjuk most EU-nak… azzal az érdekességgel együtt, hogy úgy kell csinálnunk, mintha örülnénk neki.

  Szóval, azt hiszem, érthető, hogy nem akaródzik 100%-ig elköteleződni a szent nyugatnak, mert ugyanúgy be fog bennünket áldozni, mint már annyiszor a történelem során, ha érdekei úgy kívánják.

 28. 27,
  A társadalmi változás farkasai. Az eddigi politikai gazdasági rend felbomlásának és valami újnak az elöfutárai. Lehet bal de lehet jobbos is mint pl Trump. Én szerintem a balos farkas fog nyerni és a mi volt szoci rendszerünkhöz hasonló kormányok lesznek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük