Tibor bá blogja (146) Ím, ígyen manipulálnak velünk a médiák

önarcképA mai (szombat, 2010. január 09.) HVG online főcíme a következő: Túljutott a recesszión az euró-övezet és az EU gazdasága. Na, hála istennek! Igaz már jó néhány hete lehet hallani, és olyan kellemes ez a zene. Igen, szar van, de már látjuk az alagút végét, már túljutottunk a nehezén. De nézzük tovább a HVG cikket: „Kijutott az euróövezet és az Európai Unió gazdasága a recesszióból tavaly a harmadik negyedévben – derült ki az Eurostat végleges adataiból. Az Európai Unió statisztikai hivatala megerősítette azt a decemberi nem végleges adatot, hogy a tavalyi harmadik negyedévben az euróövezet gazdasága 0,4 százalékkal nőtt a második negyedévhez képest. Az éves szintű visszaesést 4,0 százalékra korrigálta az Eurostat a decemberi, nem hivatalos 4,1 százalékról.”EU címer

A fent idézett mai hír, egy nagytekintélyű gazdasági hetilapból, isten-bizony ütős. Akárhogyan olvasod, átfutsz rajta vagy aprólékosan végigböngészed, a lényeg, hogy a gödörből a kimászás megkezdődött. Éppen ideje! Nyugodtan becsukod az újságot, vagy kikapcsolod a számítógépet, nyújtózkodsz egy nagyod és úgy döntesz, hogy az új, digitális plazma tévét – amire már fél éve fáj a fogad – akkor most a hétvégén megveszed, már nem olyan nagyon fontos ez a spórolás. És akkor most jövök én és alaposan el fogom rontania kedved.        

Mi derül ki a hírből? Hogy a 4,1 %-ra tippelt visszaesés újabb tippelése 4,0 %. Egy icike-picikével kisebbet esik vissza a termelés 2009-ben, mint gondolták, de visszaesett. És tessék mondani, hol történt ez a szédületes korrekció az előrejelzésben? Az euró-övezetekben, vagyis nem a 27, hanem csak a 16 országban, ahová mi nem tartozunk.

Aztán elhagyva a HVG-t elkezdtem barangolni egyéb vizeken. Hoppá! Eurozone jobless figure hits double digits, Vagyis: Az euróövezetben a munkanélküliek százalékos aránya már kétszámjegyű. Hírforrás? PRESS TV, tehát az Iráni Állami TV Hálózat. Vagyis a „másik oldal”. Igen ám, de az adatokat ők is az Eurostattól vették át. Vagyis az Euristat adataiból mindenki azt közli le, amit a szája íze megkíván. És akkor nézzük a híranyagot (most már csak magyarul): Az euróövezet 10 százalékos munkanélküliségi adata az Euró-bázisú gazdaság állapotáról árulkodik, vagyis arról a 16 országéról, ahova már bevezették az Eurót. Az Európai Unió statisztikai hivatala sötét kilátásokat vetít előre a munkanélküliek számának növekedésével, ami átlépte a lélektanilag fontosnak számító 10 százalékot. Az Európai kontinens gazdasága évtizedek óta nem volt ilyen mélyponton. – Ennyi!

És akkor most egy kis analízis. A munkanélküli ráta, emberemlékezet óta, a világon mindenütt, mindig kisebb, mint a valóság. Ugyanis a statisztika csak azokat tudja számba venni, akik bejegyzett munkanélküliek (akár kapnak segélyt, akár nem). Akik nem keresnek, mert már beleuntak, mert kilátástalannak találják, stb. azok a munkanélküli rátából kimaradnak. Ezt az USA-ban 70 %-ra becsülik, és ha ezt átvetítjük az euróövezetre, akkor 17 százalékot kapunk, de ez most lényegtelen. Ami lényeges az, hogy egy gazdasági növekedés a munkanélküliek újraalkalmazása nélkül nem elképzelhető. Illetve elméletileg elképzelhető, ha a gazdasági növekedést termelékenység fokozásával érik el. Ebben az esetben a munkanélküli maradhat munkanélküli. A termelékenység fokozásához azonban modernebb termelőeszközökre van szükség, azaz beruházás szükségeltetik. Recesszióban viszont nem szokás beruházni, mert mind a források elköltése, mind pedig kölcsönök felvétele igen irracionálisnak tűnik. Mindezektől függetlenül, kit érdekel a gazdaság állapota, ha van tisztességesen megfizetett munkahelye, és nem kell félni az elvesztésétől?     

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük