Tibor bá blogja (147) Dr. House

önarcképNaponta átlagosan 30 percet töltök a TV előtt, vagy talán annál is kevesebbet, habár a készülék – becsléseim szerint – minimum 8 órán át be van kapcsolva. Ennek köszönhető, hogy néhány percre, vagy inkább másodpercre, volt már szerencsém Győzikéhez, Hal a Tortánhoz (hogy ez a baromság kinek jutott az eszébe?), a Nagy Ő-hőz, és a szerfölött gusztustalan Pákóhoz, meg a többi szemétséghez, amelyek előtt – azonban – Dr.  House több testhosszal vezet. Amikor kigúvadt szemét egy-egy másodpercre meglátom, az a benyomásom támad, hogy egy félőrült garázdálkodik a lakásomban, de legalább is egy klinikán, akit az isten tudja miért, senki nem próbál megakadályozni. A dolog eddig rendben is lett volna, de éppen tegnap este olvastam, hogy a múlt évben a világszínpad nyertese Dr. House lett 66 ország 82 millió nézőjével. Ekkor belém vágódott, és ez az emberiség akarja túlélni a maga okozta katasztrófát? Kénytelen voltam egy kissé tüzetesebben megvizsgálni ezt a határozottan mizantropikus Dr. Houset. Ahhoz nem fér semmi kétség, hogy ez a Gregory House egy mindenkibe belekötő, antiszociális, környezetéhez alkalmazkodni képtelen ember, aki testileg és szellemileg egyaránt fogyatékos, ám mindezek ellenére sikeresnek nevezhető, és még szeretik is. Hát igen, ennyi hátrányos tulajdonsággal ki nem szeretné megúszni a közutálatot?

Közutálatot? A figurából a jónép részére istent faragtak. Teljesen mindegy mennyire ritka, különleges, titokzatos vagy félelmetes bajod van, függetlenül attól, hogy halálos-e vagy sem, jön ez a fazon és megmenti az életed. Mert ez a Dr. House feltűnik a folyosó végén és nyugodt, módszeres, ám játszi könnyedséggel, istenhez méltó mindenhatósággal belelát a testedbe és a lelkedbe és m-e-g-g-y-ó-g-y-í-t. Hát nem csodálatos? Valószínűleg az, mert sokmillió ember egyértelműen annak tartja. Na jó, egy kicsit pontosítsunk. Dr. House híveinek hatalmas hányada……na mit gondolsz?…….NŐ. Igen a nők vannak érte oda. Amikor olvastam a felmérést, elgondolkodtam rajta, miért pont a nők vannak oda érte? A nők imádják a fodrászokat, a nőgyógyászokat, mert ezek a férfiak profi módon foglalkoznak velük. De Dr. House? Aztán lehet, hogy megfejtettem a rejtvényt, (de azért Csányi Vilmosnál leellenőriztetném) az átlagos női TV néző nem bombázó. Jó esetben minden századik nő az. Az átlagos nő, csak átlagos, és amikor látja, hogy ilyen átlag alatti férfiak is lehetnek sikeresek, akkor egy kicsit jól érzik magukat. – Érdekes okfejtés, de lehet, hogy teljesen hibás, meg kellene kérdeznem a feleségemtől.

Mindenesetre bennem lehet a hiba, én vagyok az az egy, aki szembe megyek az egyirányú forgalomban és azt hiszem, hogy mindenki megőrült körülötte, mert az egyre inkább inperfekt világot én egyre inkább inperfektnek látom. Egy szélütött, elferdült arcú férfit 5 évre köztársasági elnöknek választanak, egy 150 kilós zsírtömeg előadó művészi ambícióval dalversenyt nyer, 500 szavas szókincsével magyarul csak böfögni tudó cigányból tekevíziós celeb lesz. Nem csoda, hogy eszembe jut a 60-es évek nagy angol musical sikere: Állítsátok meg a világot, le akarok szállni.    

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük