Tibor bá blogja (140) AVATAR (filmismertető)

önarcképAz ismertető Gilad Atzmontól vettem át (némileg lerövidítve), aki 2009.12.30-án hozta nyilvánosságra: „Humanista kiáltás Hollywood-ból.” A film előzetese itt megtalálható: http://www.youtube.com/watch?v=dyDQoXEBkGw 

 

AVATAR valószínűleg minden idők legnagyobb háborúellenes filmje. A film egy erőteljes tiltakozás minden olyan ellen, ami a Nyugatra jellemző. Ellenzi a kapzsiságot, a kapitalizmust, a beavatkozást, a gyarmatosítást, az imperializmust, a technológia centrikusságot, Amerikát, Nagy Britanniát. Nevüknek említése nélkül bíróság elé állítja Wolfowitzet, Blair és Busht. A film rávilágít az etika valódi lényegére, kihangsúlyozva annak dinamikus lényegét, nem pedig a megszokott, kodifikált erkölcsi tételek segítségével (mint például a bibliai Tíz parancsolat, vagy az 1948-as Emberjogi Deklaráció). Megmutatja a Nyugat más emberekkel szemben gyakorolt gyilkos szándékát, akik az övékétől eltérő hitet vallanak, és eltérő szokásokkal rendelkeznek. De a film itt nem áll meg, bemutatja a természet erejét, a természet harmóniáját a termőfölddel, az erdőségekkel és a vadonnal. A film tanácsot ad hogyan illeszkedjünk be a környezeti valóságba, és hogyan vessük magunkat alá annak. Meglepő és valóban örömteljes felfedezni azt, hogy Hollywood a nézőknek megmutatja az utat a sikeres életfilozófia felé.

A film tartalma: 2154-et írunk. Az RDA multi a Pandora nevű bolygón bányászikAVANTAR „Unobtanium”-ot, ami egy rendkívül ritka, a gravitációs erőnek ellenálló, rendkívül magas áron értékesíthető ásvány. Pandora egy távoli bolygó, amit bizonyos emberi tulajdonságokkal is rendelkező, Na’vik népesítenek be. Az emberekhez hasonlóan a Na’viknak is van saját nyelvük és fejlett kultúrájuk. Azonban ellentétben a nyugati emberekkel, beilleszkednek a környezetükbe, harmóniában élnek a természettel, amit nem akarnak kizsákmányolni. A Na’vik 60-80 centivel magasabbak, mint az emberek és rendkívüli fizikai erővel, valamint hosszú farfokkal és hosszú nyúlvánnyal rendelkeznek. Ez utóbbinak a vége, mint egy szerves USB csatlakozás használható. Ez a nyúlvány lehetővé teszi, hogy a Na’vik kapcsolatot tudjanak tartani az őket körülvevő szerves valósággal. A Na’vik vigyáznak a bolygójukra, hódolnak az Eywa nevű istennőnek, aki magában foglalja világuk fizikai és spirituális központját és közös múltjukat.

Annak érdekében, hogy be tudjanak hatolni a Na’vik közé, tudósok génsebészetileg létrehoznak ember-Na’vi hibrid testeket, amiket AVATAROKNAK hívnak. Ahogy ez már a nyugati beavatkozó és gyarmatosító háborúkban szokás, a megszálló emberek meggyőzik magukat, hogy ki tudnak alakítani valami hamis szükségletet az őslakók körében. Az RDA büszkén hirdeti, hogy megkísérel kultúrát vinni Pandorára. Az AVATAROK dolga, hogy kommunikáljanak a Na’vikkal. Az a feladatuk, hogy megtanítsák őket az angol nyelv használatára és a nyugati értékrendre. További feladatuk a rendfenntartás, hogy a Na’vik ne vegyék észre, természeti kincseiket miként rabolják el az emberek. Azonban csakhamar kiderül, hogy ez a célkitűzés csődöt mond, mert bármit ígérnek, a Na’vik nem állnak kötélnek.

Lebénult tengerészgyalogos veterán, Jake Sully, egy AVATAR. A megfelelően fejlett technológia, és gépezet segítségével kapcsolatba lép egy Na’vival. Sőt sikerül neki behatolni a civilizációjukba is. A biztonsági erők kemény parancsnoka, Miles Quaritch ezredes. Jakenek ajánlatot tesz, ami szerint lebénult lábait helyrehozza, amennyiben kémkedik a Na’vik kárára. Kezdetben Jake lelkesen hozza a jelentéseket, idővel a tengerészgyalogos veterán lojalitása megváltozik. Az AVATAR szemével nézve Jake látja a harmonikus élet szépségét. Azonban a kiképzése és élettapasztalata következtében pontosan tudja, hogy miről szól az emberek népirtó brutalitása. A harmóniát választja a faji összefogás helyett. Idővel mind Jake, mind pedig az AVATAR tudományos csoportja rájön,  hogy a multi és Quaritch ezredes átfogó háborúra készülnek a Na’vik és civilizációjuk ellen.  A harc megindult a tudományos csoport plusz Jake és a multi valamint a zsoldos csapatok között. A tudományos csoport meg akarja menteni a Na’vikat. Az AVATAR projektumot vezető Augustine professzorasszony, akit őszintén lenyűgöz a bolygó szépsége, és akit valódi tudás motivál, elhatározza, hogy szakít a technológiával. A kutatásait finanszírozó vállalatnak hátat fordít és életét inkább a kutatási témájának szenteli.

A film eseményei, ekkor érkeznek el a csúcsra. Jake az AVATAR, a volt kém, vezeti a Na’vi védekező hadműveleteit az emberek ellen. Amint a zsoldosokat vezető ezredes közelít a szenthely felé, a Na’vik heves ellenállásába ütköznek a felsőbbrendű technológiával szemben. A Na’viknak komoly vesztességeik vannak. Amikor már minden remény elveszett, Pandora vadonja segítségükre siet és nagyszámban megtámadják az embereket, és felülkerekednek rajtuk, mind a földön, mind pedig a levegőben. A film Jake sikeres transzplantációjával ér végett. De látható még a megvert ember hadsereg, amint menekül az űrjárművük felé, hogy elhagyják Pandorát.

A film mondanivalója a 300 millió néző részére egyértelmű: Nem kell háború, nem kell a kapzsiság, nem kell a megszállás, nem kell a bombázás. Ami kell az a természet, harmónia és mások hitének a tiszteletben tartása.

Természetesen lehetetlenség nem észrevenni a párhuzamot a film és az iraki, afganisztáni megszállás (háború) között. Amerika az elképzelhetetlenül nagy technikai fölénye ellenére képtelen ezeket a háborúkat megnyerni. Ennek egyik oka az, hogy míg számtalan iraki és afgán ifjú tanul Amerikában és tökéletesen tisztában van az amerikai életformával, addig az amerikai hadseregben egyetlen ember se található, aki ismerné az iraki és az afganisztáni emberek gondolkodását. Ha pedig egyszer majd eszükbe jut, hogy embereik egy részének ilyen képzést is adjanak, azok nagy valószínűséggel át fognak állni a másik oldalra. Az amerikai életforma még magyar szemmel nézve se elviselhető.    

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük