Címkearchívumok: szakítás

(2265) Hogyan szakítsunk?

 

Tibor bá’ online

Az alábbiakban szexológusok véleményét összegezem azzal a kitétellel, hogy egyetértek a megállapításokkal. Na és miért nyúltam ehhez a témához? Mert megítélésem szerint a magyarok (úgy általánosságban) nem tudnak tisztességesen szakítani. Nézzétek meg az amerikai filmeket, karácsony este összeugranak az ex-ek meg a féltestvérek, és mindenki kulturáltan viselkedik, sőt, örülnek egymásnak. Szó sincs haragról, neheztelésről. Így is lehet, de nem nálunk.

Létezik-e fájdalommentes, becsületes szakítás? Lehet hazudni egy viszony befejezésekor? Szakíthatunk-e sms-ben vagy e-mailben, vagy jobb ezt személyesen megtenni? Lehet-e barátság a volt szeretők között? „Nem benned van a hiba, hanem bennem!” – ugye hallottátok már ezeket a szavakat, ha máskor nem, szakításkor, és érdekes, hogy ezektől a szavaktól gondolja az, akit elhagytak, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz. Az alábbiakban néhány jó tanács olvasható szakítás előtt állóknak, és azoknak, akiket otthagytak.

Nem minden kapcsolatot szükséges szakítással befejezni. Két találkozó után még nem beszélhetünk viszonyról, ilyenkor, ha nem hívjuk a másikat, vagy mi nem telefonálunk, az már a kapcsolat végét jelzi. Gyáva emberre vall azonban egy tartósabb kapcsolat végét sms-ben vagy e-mailben közölni, és megsértődésre ad (jogosan) okot.

Az internetes ismerkedés bonyodalmakat hozott a szakításban is. Ha valakivel sokáig csak a világhálón tartottuk a kapcsolatot, és csak jóval később került sor a személyes találkozásra, lehet, hogy azonnal kiderül, nem ő az, akire vártunk. Ez gondot okozhat a szakításnál, hiszen esetleg régóta ismerjük a másikat, de valójában egyáltalán nem. Tartósabb kapcsolatot illik személyesen befejezni. Mindenképpen alkalmat kell adni a partnernek, hogy kérdéseket tegyen fel, beszéljen érzéseiről. Ilyenkor legyünk a lehető legőszintébbek, de szilárdan tartsunk ki álláspontunk mellett. A hezitálás felesleges reményeket kelt a másik félben.

Sok mindentől függ az, hogy valaki tud-e volt partnerével baráti viszonyban maradni, ami sok esetben szükséges, vagy közös gyerek, vagy azonos munkahely miatt. Ajánlatos, ha az elhagyott szerelmes egy jó darabig nem keresi volt kedvesét, semmiféle ürüggyel nem hívogatja, és mindenképpen kerüli vele a szexet szakítás után (ne lepődj meg, mert elég gyakori). Fontos, ahelyett, hogy különféle ürügyekkel hívogatnánk azt, aki lapátra tett bennünket, keressünk új elfoglaltságot, hívjuk fel régi barátainkat, vagy sportoljunk. Ne ugorjunk fejest azonnal egy új kapcsolatba, az új partner jelölt lehetőleg legyen ismeretlen a volt partner előtt, mert az ellenkezője nem lenne tisztességes egyik féllel szemben sem.

Ezek a tanácsok természetesen csak kapaszkodók, és nem alkalmazhatóak minden esetben. Az elhagyni szándékozott magyar férfi, ha szolgálati fegyvere után nyúl, egészen biztos, hogy különleges eljárást igényel, amit előre lehet sejteni.

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!